Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
raskopusa

#5451 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by raskopusa »

Diwan wrote:
raskopusa wrote:kako pomoci ovim nesrecnicima u obrenovcu? ima li neko ziro racun? :sad:
Više je nastradao Maglaj, Doboj i druga mjesta, nego Obrenovac. Malo realnosti nije naodmet....
mislim da grijesis. nemam kantar da mjerim, pogotovo ne sa ove udaljenosti. gdje god pogledas uzas,a ljudima treba pomoci.
dalmatinka

#5452 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by dalmatinka »

raskopusa wrote:
dalmatinka wrote:
raskopusa wrote:apeluje se da kuce koje su bile pod vodom ociste od blata, operu i dezinfikuju. koje sredstvo za dezinfekciju se moze kupiti? moze li varakina,domestos? sad apeluju da se djeca ne uvode u takve kuce bar sedam dana.
Izosan G ti je zakon za sve. Ima istih proizvoda i sa drugim nazivom. Praškasti proizvod, otapa se u vodi i kupuje u apotekama. Najekonomičnije je kupiti veliki paket od 1 kilograma.
sta je izosan g? prvi put cujem.
Prašak na bazi klora koji se stavlja u vodu, cisterne, mi trgovci u otopini izosana čistimo pribor i radne površine, salamoreznice... Nakon čišćenja površina nakon poplave može se napraviti otopina u malo većoj koncentraciji, sve oprati u tome i bez ispiranja ostaviti da se osuši.
emigrazione

#5453 Re: Odg: Poplave u cijeloj BiH

Post by emigrazione »

Diwan wrote:
raskopusa wrote:kako pomoci ovim nesrecnicima u obrenovcu? ima li neko ziro racun? :sad:
Više je nastradao Maglaj, Doboj i druga mjesta, nego Obrenovac. Malo realnosti nije naodmet....
U Obrenovcu je voda napravila pokolj, vlada uvela najstoziju cenzuru, spominju se desetine leseva koji okolo plutaju...to je osnovna razlika u odnosu na nas
Mustang1

#5454 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Mustang1 »

Ako kupujete hranu da odnesete za pomoc onda kupujte konzerve,salame,pastete i slicno sto se jede bez pripreme jer je to prioritet i mogu jesti i oni koji su smjesteni negdje a i oni koji nisu a nemaju gdje spremiti dok makarone, rizu i ostalo mogu jesti samo oni koji imaju struju .. Danas sam utovarao u kamion koji vozi ljudima i najvise su se utovarale konzerve , keksi/slatko i higijena razna
radostan dan

#5455 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by radostan dan »

kreča, kreča, što više kreča.
cyprus

#5456 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by cyprus »

Koliko nas je veliko sranje zadesilo možda najbolje govori činjenica da smo dogurali do naslovne stranice wikipedije na engleskom:

Image

Na članku ( http://en.wikipedia.org/wiki/2014_South ... ope_floods ) mi je međutim upalo u oči ovo:

Image

Ja se nadam da je do članka, odnosno onoga ko je pisao... Međutim, ako članak međutim odgovara stvarnosti, onda sam bez komentara :oops:
Last edited by cyprus on 17/05/2014 22:41, edited 1 time in total.
Rimsur

#5457 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Rimsur »

Zna li iko išta o novom odronu stijene na putu prema Maglaju?
Image

http://pokit.org/get/?dc4fb391d4406c854 ... 031916.jpg
Zovem se Zelena

#5458 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Zovem se Zelena »

Rafteri, svaka vam dala! Momcima naklon do poda!!!
It_is_a_Leclerc

#5459 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

Cyprus, do članka je.
BiH je dosad dobila međunarodnu pomoć iz EU, SAD, Rusije, Izraela, Luksemburga, Velike Britanije, Slovenije, Crne Gore, Hrvatske i Japana.

P.S. Ako znate nekog da će sutra iz dijaspore sa kontigentom u BiH, javite da moraju kontaktirati crveni krst BiH, i napraviti popis robe i "darovnicu". Bez toga neće moći dobiti olakšan prelaz na granici.

P.S.S. Moji Krajišnici u Doboju :thumbup: Nesalomljiv duh i uvijek spremni da se našale i donesu malo vedrine.
BadCopy

#5460 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by BadCopy »

Austrijski piloti su ti u Zenici,svabe su isto tu,slovenci su tu.clanak nije bas najprecizniji

Od zla oca od gore matere
Mustang1

#5461 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Mustang1 »

I vode zaboravio sam reci .. Vode isto treba puno ko god je dosao da nosi najvise je vode odnio
omar little

#5462 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by omar little »

evo i na zivotinje nisu zaboravili <3

Image
Mali_Vuk

#5463 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Mali_Vuk »

Spasio srnu koja u sebi nosi mlade!

Image

Još jedan dokaz da ljudskost nije izumrla na ovim prostorima :thumbup:
Warsame

#5464 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Warsame »

cyprus wrote:Koliko nas je veliko sranje zadesilo možda najbolje govori činjenica da smo dogurali do naslovne stranice wikipedije na engleskom:

Image

Na članku ( http://en.wikipedia.org/wiki/2014_South ... ope_floods ) mi je međutim upalo u oči ovo:

Image

Ja se nadam da je do članka, odnosno onoga ko je pisao... Međutim, ako članak međutim odgovara stvarnosti, onda sam bez komentara :oops:
Gdje li su nam sad turska "braća"... Znaju doći da kupe tekiju na Buni i otvore univerzitet koji prosipa njihovu propagandu. Nema valjda profita i hajra od poplave pa ih ne zanimamo. Što se mene tiče, ni ne trebaju nam! Prijatelj se u nevolji poznaje!
5 0 5

#5465 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by 5 0 5 »

Edin Džeko

Danima sa strepnjom u srcu pratim dešavanja u našoj BiH - Maglaju, Zenici, Bijeljini, Sanskom Mostu i ostalim gradovima.
Osjećaji su mi podjeljeni, jer sam vjerovao sam da će nas plasman na SP ujediniti, a nažalost, ujedinila nas je nesreća.
Stotine ljudi skuplja pomoć za one najugroženije - humanitarne organizacije, sportski kolektivi, privrednici, pojedinci su se digli na noge i pomažu, a sve ovo što se dešava samo je pokazatelj kako se uvijek moramo držati zajedno, ne samo u nesreći, već i u sreći, radosti i veselju.
Dirnut sam nastojanjima da se pomogne ljudima, a ujedno i ponosan što sam Bosanac i Hercegovac, kada vidim koliko dobrih ljudi imamo.
Iako očito nema potrebe za tim, jer vidim da su se dobri ljudi već uključili, želim još jednom lično apelovati da se pomogne svim porodicama i našim sugrađanima, hranom, odjećom, obućom i svime što im je potrebno, a kada dođem na pripreme reprezentacije BiH, zajedno sa porodicom, lično ću se uključiti kako bih pomogao koliko to mogu...

http://is.gd/h0PzX7
Hashishar

#5466 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Hashishar »

Warsame wrote:Gdje li su nam sad turska "braća"... Znaju doći da kupe tekiju na Buni i otvore univerzitet koji prosipa njihovu propagandu. Nema valjda profita i hajra od poplave pa ih ne zanimamo. Što se mene tiče, ni ne trebaju nam! Prijatelj se u nevolji poznaje!

Ne valjajte gluposti, radije pročitajte vijesti i informišite se. :oops:
Jed1217

#5467 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Jed1217 »

Evo za slanje robe iz inostranstva upute

http://lupiga.com/vijesti/skupili-ste-r ... map=%5B%5D
raskopusa

#5468 Re: Odg: Poplave u cijeloj BiH

Post by raskopusa »

emigrazione wrote:
Diwan wrote:
U Obrenovcu je voda napravila pokolj, vlada uvela najstoziju cenzuru, spominju se desetine leseva koji okolo plutaju...to je osnovna razlika u odnosu na nas
jos se ne zna koliko ce biti zrtava i kod nas. :sad:

ova poplava je najslicnija cunamiju.od nje se tesko zastititi. slusam veceras covjeka kad objasnjava kako je voda brzo nadolazila i kako su bjezali na vise spratove a cija kuca je podrhtavala. voda je sila.
Last edited by raskopusa on 17/05/2014 22:49, edited 1 time in total.
escobar__

#5469 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by escobar__ »

To što Turske nema na Wikipediji ne znači da nisu pomogli. Neko je već kopirao članke o pomoći TIKA-e.
dječak sa šibicama

#5470 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by dječak sa šibicama »

Mali_Vuk wrote:Spasio srnu koja u sebi nosi mlade!

Image

Još jedan dokaz da ljudskost nije izumrla na ovim prostorima :thumbup:
omar little wrote:evo i na zivotinje nisu zaboravili <3

Image
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
daxon

#5471 Re: Odg: Poplave u cijeloj BiH

Post by daxon »

emigrazione wrote:
Diwan wrote:
Možda griješim, ali tamo je ravnica, voda se razlijeva po velikom prostranstvu i skoro nigdje se ne stvaraju velike dubine, dok kod nas, okolna brda dođu kao zidovi i voda mnema kuda da se razlijeva, pa smo imali scene gdje ni krovovi ne vire iz vode. Maloprije, u svom prethodnom postu, postavio sam i snimak iz Obrenovca, u poređenju sa Maglajom i Dobojom, poplava u Obrenovcu izgleda poput poplave u sarajevskoj opštini Ilidža, bar sam ja stekao takav utisak gledajući slike i snimak iz zraka.
Last edited by daxon on 17/05/2014 22:50, edited 1 time in total.
MOSALJOZE

#5472 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by MOSALJOZE »

warsame jesi svjestan onoga što se desilo u Turskoj??Mučni malo glavom
Nek nam je Bog na pomoći
MOSALJOZE

#5473 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by MOSALJOZE »

warsame jesi svjestan onoga što se desilo u Turskoj??Mučni malo glavom
Nek nam je Bog na pomoći
agnostic_front

#5474 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by agnostic_front »

Warsame wrote:Gdje li su nam sad turska "braća"... Znaju doći da kupe tekiju na Buni i otvore univerzitet koji prosipa njihovu propagandu. Nema valjda profita i hajra od poplave pa ih ne zanimamo. Što se mene tiče, ni ne trebaju nam! Prijatelj se u nevolji poznaje!
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/21554 ... u-BiH.html

evo, jebali te Turci
ljuspica

#5475 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by ljuspica »

HITNO - MAGLAJ, potrebni sljedeći lijekovi:
1. Humulin M3 2. Humulin R 3. Lopril H 20 mg 4. Lopril 10 mg 5. Aminol 50 mg 6. Amlodipin 10 mg 7. Antibiotici (Amoxicilin, Cefalexin) 8. Coryol 12,5 mg 9. Penicilin 10. Lanibos 11. Bosoptin 12. Paracetamol tablete i sirup 13. Brufen 400 mg 14. Analgin 15. Prolife 16. Enterofuryl caps i sirup 17. Urinarni kateteri i kese 18. NaCl rastvor 500 ml, infuzioni sistemi i igle 19. Glucosa solutio 5% 500 ml 20. Zavojni materijali 21. Sterilne rukavice.
ŠIRI DALJE!
Post Reply