Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Thorgerson

#5451 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

manekenka u penziji wrote: Ja koliko mogu da zaključim, ovo mjesto za stanicu je jako dobro osmišljeno jer pješake tjera da koriste podhodnik kako bi došli do stanice i izašli sa iste, te se time umanjuje šansa za pretrčavanje ceste.
Onaj ko ovo smislja, konta valjda da ovdje zive danci i norvezani. Mislim fino je to, ali onda brate posadi drota tu i nek dezura i kaznjava. Ili ogradi - zicom. :D

Bice tu svega. Ja sam skeptican da ce stanovnici koristiti pothodnik.

Da ne govorim o tome da mi ovo malo "smrdi" i na to da se GRAS uvali sa rampom i zatvori ovo stajaliste. Nesto slicno kao na Stupu. E tek tad ce biti zanimljivo. :D
manekenka u penziji

#5452 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by manekenka u penziji »

Thorgerson wrote:
manekenka u penziji wrote: Ja koliko mogu da zaključim, ovo mjesto za stanicu je jako dobro osmišljeno jer pješake tjera da koriste podhodnik kako bi došli do stanice i izašli sa iste, te se time umanjuje šansa za pretrčavanje ceste.
Onaj ko ovo smislja, konta valjda da ovdje zive danci i norvezani. Mislim fino je to, ali onda brate posadi drota tu i nek dezura i kaznjava. Ili ogradi - zicom. :D

Bice tu svega. Ja sam skeptican da ce stanovnici koristiti pothodnik.

Da ne govorim o tome da mi ovo malo "smrdi" i na to da se GRAS uvali sa rampom i zatvori ovo stajaliste. Nesto slicno kao na Stupu. E tek tad ce biti zanimljivo. :D

Ma znaš šta, ne bi nama škodilo da se malo ugledamo na zapad, pa makar nas na početku drotovi odgajali :)

Ostaje mi misterija šta će biti sa sporednom cestom koja je išla ispod Ragazzija, jer sada za nju više nema mjesta.
Koliko vidim tu će se pružiti trotoar za pješake, koji se lagano spušta prema pasareli i ni jedno auto više ne može proći.
Ako ostane da će se morati kružiti iza onih zgrada, bit će veselo.
archi_a

#5453 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by archi_a »

Thorgerson wrote:
archi_a wrote:Kružni tok sa 4 ulaza, ne 5 :?: :?: :?:

Šta je u konačnici, je li hrasno brdo direktno spojeno na kružni ili je ostalo da je izlaz dalje prema tranzitu?
Pa vidis slike valjda?

Naravno da je spojeno direktno na kruzni.
Mislio sam da je onaj otvor samo privremeni ulaz-izlaz, dok se ne završi ulaz-izlaz priključak na tranzit. I dalje se nadam da je tako.
P. S. ne nadam se više, vidim da su ivičnjaci završeni.
Last edited by archi_a on 15/05/2018 14:16, edited 1 time in total.
Thorgerson

#5454 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

So What! wrote:Ja sam očekivao da će Klix forum stručnjaci zapijeniti u vrijeme završetka ove dionice, ali ovoliki pritisak da će nabiti u klubu pesimista, kompleksaša i bolesnih jugonostalgika stvorilo, zaista nisam očekivao.
...
Neukost, tvrdoglavost, nakaradno razmišljanje ili nerazmišljanje generalno dovodi do toga da apsolutno svako daje mišljenje.
...

:sax:
Druze, opravdanja za ovaj pjesacki - nema. Znamo zasto je tu i necemo se pravit ludi. I zasto to i ne spomenuti. Lupis tolike milione u KT sa pothodnicima, liftovima, prolazima i onda 150m dalje stavis semafore i zaustavis saobracaj. Moramo tacno reci sta je to - idiotizam.

Evo neka se javi neko ko je strucnjak i objasni mi argumentovano zasto bi tu trebao biti pjesacki - ja mijenjam misljenje.

Ok, da je raskrsnica kao npr kod A transverzale - gdje je raskrsnica - dakle ukrstava se saobracaj jbg moras stavit semafore. Ovdje nema saobracaja, nego ima 10 - bas toliko - deset kuca.

I ja stojim u automobilu gledam - blejim u crveno svjetlo. Zasto?! Gubim tu vrijeme. Jbg...ko zna mozda ce nekad neko iz onih 10 kuca zeljeti da predje ovamo...ko zna, neka ostalih 20k gradjana ceka. :roll:
manekenka u penziji

#5455 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

archi_a wrote:
Thorgerson wrote:
archi_a wrote:Kružni tok sa 4 ulaza, ne 5 :?: :?: :?:

Šta je u konačnici, je li hrasno brdo direktno spojeno na kružni ili je ostalo da je izlaz dalje prema tranzitu?
Pa vidis slike valjda?

Naravno da je spojeno direktno na kruzni.
Mislio sam da je onaj otvor samo privremeni ulaz-izlaz, dok se ne završi ulaz-izlaz priključak na tranzit. I dalje se nadam da je tako.
Koji padobranac :D

A zašto su mijenjali prvobitni projekat? Zato sto su ubacili priključak za H.Brdo, hellooouuu... Džaba ti se nadati.
Thorgerson

#5456 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

manekenka u penziji wrote: Ma znaš šta, ne bi nama škodilo da se malo ugledamo na zapad, pa makar nas na početku drotovi odgajali :)

Ostaje mi misterija šta će biti sa sporednom cestom koja je išla ispod Ragazzija, jer sada za nju više nema mjesta.
Koliko vidim tu će se pružiti trotoar za pješake, koji se lagano spušta prema pasareli i ni jedno auto više ne može proći.
Ako ostane da će se morati kružiti iza onih zgrada, bit će veselo.
Nema sanse da ce se zatvoriti ta cesta, Olovska ulica? Da je prekinu.

Ta sporedna cesta ostaje. Samo ce se skloniti dio ragazzija. I bice mjesta.
archi_a

#5457 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by archi_a »

manekenka u penziji wrote:

A zašto su mijenjali prvobitni projekat? Zato sto su ubacili priključak za H.Brdo, hellooouuu... Džaba ti se nadati.
Nije bitno ovo ostalo što si napisala, jer sam tu dilemu razriješio u prepisci sa kolegom Thorgersonom, ali mi je ovo hellooouuu baš seksi. :wink: nadam se da ti je i boja glasa i pokret očima dok to izgovaraš baš onakav kako sam zamislio.
Henry Chinaski

#5458 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Henry Chinaski »

Seawolf wrote:
Henry Chinaski wrote:Gdje je na ovom kružnom toku 5 ulaza ili 5 izlaza.
Azize Šaćirbegović

Safeta Hadžića

Olovska

Put Mladih Muslimana

Zvornička
Hvala. Sorry, ne upratih...
travar

#5459 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by travar »

archi_a wrote:

Nije bitno ovo ostalo što si napisala, jer sam tu dilemu razriješio u prepisci sa kolegom Thorgersonom, ali mi je ovo hellooouuu baš seksi. :wink: nadam se da ti je i boja glasa i pokret očima dok to izgovaraš baš onakav kako sam zamislio.
Image
manekenka u penziji

#5460 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

archi_a wrote:

Čak i za jednog forumaša previše se nadaš i zamišljaš.

:stolica1:
Forumerrer

#5462 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Forumerrer »

Uzas!!!!

Kolona od kruznog toka Hrasno do trolejbuske okretaljke u Mojmilu.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#5463 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

Forumerrer wrote:Uzas!!!!

Kolona od kruznog toka Hrasno do trolejbuske okretaljke u Mojmilu.
Kao i svaki dan
Danas je i dobro jer nema trolejbusa
Hvala tegljaci u periodu od 4-6h, semafor kod nove hife od kojeg guzva i pocinje i kreteni koji skrecu u hifu gdje je zabranjeno, hvala i onima sto stanu na trolejbusku u svrakinim pa blokiraju, a i bez toga vozaci trolejbusa uglavnom ne staju na stanice od aneksa do mojmila..
kakaljin

#5464 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kakaljin »

Image

ovdje su iscrtali pjesacki, tako da ih ima jos bespotrebnih.

jedino ako ih naprave sa senzorima pa da se pale tek onda kada pjesak naidje onda je u redu
puz_u_salati

#5465 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by puz_u_salati »

kakaljin wrote:Image

ovdje su iscrtali pjesacki, tako da ih ima jos bespotrebnih.

jedino ako ih naprave sa senzorima pa da se pale tek onda kada pjesak naidje onda je u redu
Koliko pješačkih prijelaza ima komotno su ovu longitudinalu mogli pretvoriti u šetalište. Koji će mi vrag "brza cesta" kad svako malo moram paziti na semafore ili na mahnite pješake. Sruši sve, napravi šetalište i neka nas riješe muke.
So What!

#5466 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Thorgerson wrote: Druze, opravdanja za ovaj pjesacki - nema. Znamo zasto je tu i necemo se pravit ludi. I zasto to i ne spomenuti. Lupis tolike milione u KT sa pothodnicima, liftovima, prolazima i onda 150m dalje stavis semafore i zaustavis saobracaj. Moramo tacno reci sta je to - idiotizam.

Evo neka se javi neko ko je strucnjak i objasni mi argumentovano zasto bi tu trebao biti pjesacki - ja mijenjam misljenje.

Ok, da je raskrsnica kao npr kod A transverzale - gdje je raskrsnica - dakle ukrstava se saobracaj jbg moras stavit semafore. Ovdje nema saobracaja, nego ima 10 - bas toliko - deset kuca.

I ja stojim u automobilu gledam - blejim u crveno svjetlo. Zasto?! Gubim tu vrijeme. Jbg...ko zna mozda ce nekad neko iz onih 10 kuca zeljeti da predje ovamo...ko zna, neka ostalih 20k gradjana ceka. :roll:
Ali kolega, ulica je ulica, živio Koldžo u njoj il' ne živio.

Da je taster ili senzor potreban, potreban je 100%, ali ulica i dalje ostaje ulica koja je pravilno priključena na ovu saobraćajnicu.
puz_u_salati wrote: Koliko pješačkih prijelaza ima komotno su ovu longitudinalu mogli pretvoriti u šetalište. Koji će mi vrag "brza cesta" kad svako malo moram paziti na semafore ili na mahnite pješake. Sruši sve, napravi šetalište i neka nas riješe muke.
I dalje ovi brza cesta, pa brza cesta ... Nepoznavanje cestovnih profila na ovoj temi je i dalje katastrofalno.
puz_u_salati

#5467 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by puz_u_salati »

So What! wrote:
Thorgerson wrote: Druze, opravdanja za ovaj pjesacki - nema. Znamo zasto je tu i necemo se pravit ludi. I zasto to i ne spomenuti. Lupis tolike milione u KT sa pothodnicima, liftovima, prolazima i onda 150m dalje stavis semafore i zaustavis saobracaj. Moramo tacno reci sta je to - idiotizam.

Ali kolega, ulica je ulica, živio Koldžo u njoj il' ne živio.

Da je taster ili senzor potreban, potreban je 100%, ali ulica i dalje ostaje ulica koja je pravilno priključena na ovu saobraćajnicu.
puz_u_salati wrote: Koliko pješačkih prijelaza ima komotno su ovu longitudinalu mogli pretvoriti u šetalište. Koji će mi vrag "brza cesta" kad svako malo moram paziti na semafore ili na mahnite pješake. Sruši sve, napravi šetalište i neka nas riješe muke.
I dalje ovi brza cesta, pa brza cesta ... Nepoznavanje cestovnih profila na ovoj temi je i dalje katastrofalno.
Zato sam i napisao brza cesta jer u medijima se to tako i pominje. Sarkastično sam to napisao.
Mi u BiH nemamo brze ceste. Imamo šetalište kao ova longitudinala, šahtare kao Drinska i M17 i pokušaj autoputa od Tarčina do Zenice. Brze ceste ni na vidiku.
So What!

#5468 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Pothodnik u Hrasnom će se graditi još najmanje mjesec, trolejbusi na cesti vjerovatno u četvrtak
Image

Nova trasa sarajevske Južne longitudinale trebala bi postati funkcionalna tokom ove sedmice, s okončanim radovima na cesti i uspostavljenim trolejbuskim saobraćajem.

Iz GRAS-a je objašnjeno da su u toku radovi na postavljanju kontaktne mreže, prvenstveno na kružnom toku u Hrasnom, te da bi trolejbuski saobraćaj mogao biti ponovo u funkciji u četvrtak. Podsjećamo, saobraćaj za "obična" vozila pušten je u subotu.

Paralelno s radovima koje vrši GRAS, firma Euro-asfalt vrši posljednje radnje na cesti.

"Na cesti radove završavamo do kraja sedmice, a oni se odnose na pranje, čišćenje, uređenje, postavljanje trave i sadnju niskog rastinja", rečeno je za Klix.ba iz Euro-asfalta.

Što se tiče pothodnika koji se nalazi ispod kružnog toka, a koji će predstavljati poveznicu okolnih naselja, radovi će biti produženi za mjesec ili mjesec i po.

"Razlog su dodatne dopune projektnih rješenja za koja materijali nisu mogli biti isporučeni u planiranom roku", objašnjavaju iz Euro-asfalta.

Podsjećamo, zvanični početak radova bio je 31. septembra 2016. godine, a ukupna vrijednost radova bila je blizu osam miliona eura.
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Klix
spree

#5469 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by spree »

Hoce li se ikada kod nas nesto otvoriti na vrijeme i u punom kapacitetu? Znam da ja nemam nista od toga, ali malu satisfakciju bi mi predstavljala naplata nekih penala.
mayab

#5470 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mayab »

spree wrote:Hoce li se ikada kod nas nesto otvoriti na vrijeme i u punom kapacitetu? Znam da ja nemam nista od toga, ali malu satisfakciju bi mi predstavljala naplata nekih penala.
To bi tako bilo u nekorumpiranoj drzavi, gdje bi se vrlo brzo odvojilo "žito od kukolja", čitaj, poslove bi dobijale i radile kompetentne i kvalitetne firme po realnim cijenama i u rokovima, a ne stranačke firme koje nas oderu, urade nekvalitetno, i probiju sve razumne rokove....
Korupcija je najveće zlo!
Ovo upamtite one nedelje u oktobru....
Thorgerson

#5471 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Kruzni tok iz pravca Bosmala kad se ide prema stadionu, onako...meni iskreno nekako cudno izgleda, previse ostar ugao za ove sa tranzita. Istina, bice manje udesa, ali bice tu svega.

Ne znam zasto ovdje nisu napravili turbo kt. Dakle ovako nesto. Brzo bi ljudi to naucili. Ne znam jedino zbog teretnog saobracaja i trolejbusa da li se moglo ovo uvaliti. Ali ovo bi bilo idealno.

Image
kakaljin

#5472 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kakaljin »

Thorgerson wrote:Kruzni tok iz pravca Bosmala kad se ide prema stadionu, onako...meni iskreno nekako cudno izgleda, previse ostar ugao za ove sa tranzita. Istina, bice manje udesa, ali bice tu svega.

Ne znam zasto ovdje nisu napravili turbo kt. Dakle ovako nesto. Brzo bi ljudi to naucili. Ne znam jedino zbog teretnog saobracaja i trolejbusa da li se moglo ovo uvaliti. Ali ovo bi bilo idealno.

Image
Ovo je odlicno i ovakva kruzni je za nas i ne moras misliti o prestrojavanju, samo vozis.
manekenka u penziji

#5473 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

So What! wrote:Pothodnik u Hrasnom će se graditi još najmanje mjesec, trolejbusi na cesti vjerovatno u četvrtak

Ma jašta, ko šiša pješake. Koji nesposobnjakovići. Od septembra razvlače. Pa da sam uzela kćerkicin set kantica i lopatica za pjesak i svaki dan rovila po kružnom toku, prije bih završila.

(Ja, psujem) :angry:
nepass1

#5474 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by nepass1 »

Sve je ovo super ali na kraju ce biti samo subjektivni dojam da se brze proslo od ohr do mojmila. Eventualno trolu zaobici i stici minutu ranije.
Dope_Man

#5475 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Dope_Man »

Thorgerson wrote:
Na slici je idealna situacija gdje je + raskrsnica, a u Hrasnom imas tranzit i ovu prema stadioni koje ulaze u tok skoro paralelno i jos na sve to peti prikljucak.

Ne kazem da je nemoguce, moglo bi se valjda nekako nacrtati, i opcenito misli da nam treba vise ovakvih kruznih (ili kao onaj novi na ulazu u Mostar), samo mi u ovom konkretnom slucaju djeluje komplikovanije za izvesti.
Post Reply