Bebe - ALL ABOUT!
Moderator: anex
-
seyo_84
#5426 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Posto vidim da se spominjala MRP vakcina,da li neko zna do kad najkasnije se ta vakcina mora primiti? Nama je 15 mjeseci i jos je nismo primili,pa ne znam koliko vremena jos imamo? I usput,po vama,koliko dugo je ok dojiti bebu?Moj bebac jos uvjek voli siku najvise na svijetu i znam da nije spreman uskoro skinuti se s nje,ali svi u mojoj okolini govore velik je on,nema on nista od toga vise,izvuce iz tebe sve itd.
-
radenska
#5427 Re: Bebe - ALL ABOUT!
mi smo na MRP isli sa 18 mjeseci, nesto sve odgadjali, a nikakve reakcije nije imao na nju
-
suza81
#5428 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Svjetska zdravstvena org. preporucuje do dvije godine dojenje, ali i poslije toga ukoliko to majka i beba zele.seyo_84 wrote:Posto vidim da se spominjala MRP vakcina,da li neko zna do kad najkasnije se ta vakcina mora primiti? Nama je 15 mjeseci i jos je nismo primili,pa ne znam koliko vremena jos imamo? I usput,po vama,koliko dugo je ok dojiti bebu?Moj bebac jos uvjek voli siku najvise na svijetu i znam da nije spreman uskoro skinuti se s nje,ali svi u mojoj okolini govore velik je on,nema on nista od toga vise,izvuce iz tebe sve itd.
- CherryLips
#5429 Re: Bebe - ALL ABOUT!
I mi smo MRP primili sa 18 mjeseci,sve ok. Sljedeća je prije drugog rodjendana pa gledajte da bar malo razgodite vremenski izmedju vakcina.A moj bebac je dojio 14 mjeseci,lud bio za sikom ali se "skinuo" bez ikakvih problema. Po meni je ok dojiti do godine,realno mogla sam i ja prije prestati ali eto. Super je ko ima mlijeka prvih šest mjeseci jer je bebama najpotrebnije,sve preko je dodatni bonus ali da ti izvuče sve iz tebe-izvuče.
Treba i sebe pripaziti...biće još djece,valja sve to predeverati;)
Treba i sebe pripaziti...biće još djece,valja sve to predeverati;)
- Mis mekinjas
#5430 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Kako i kad ste uvele jaja?
-
suza81
#5431 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Zumanjak u desetom a bjelanjak u 12 mj. Djevojcici sam davala kuhani zumanjak a neki dan me pedijatrica posavjetova da malcu dam nekuhan pomijesan sa nekom kasicom. Krvna slika mu na donjoj granici.Mis mekinjas wrote:Kako i kad ste uvele jaja?
- Mis mekinjas
#5432 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Jesi sa punih 10 mjeseci pocela?
I jesi probala nekuhan?
I jesi probala nekuhan?
-
suza81
#5433 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Sa punih devet curici, a malcu je tek 6 i planiram mu ponuditi organsko od poznatih kokaMis mekinjas wrote:Jesi sa punih 10 mjeseci pocela?
I jesi probala nekuhan?
- manekenka u penziji
#5434 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ima li vas sto ste uveli čvrstu hranu sa 4+ mj.?
Kada počinjemo s mesom?
Nama je sada 5 mj.
Probale smo:
Krompir, mrkvicu, karfiol,brokulu,tikvu i tikvicu.
Jabuku,krusku,bananu,breskvu i sljivu.
Kukuruzni griz,riza.
Sad za sad sve kuham, izblendam, dodam AD i maslinovo ulje.
Svakodnevno pijemo svježe cijeđeni sok od jabuke, mrkve, kruške.
Ako je rano za meso, sta možemo još dodati našem meniju?
Je li rano za grašak? Ne bih joj davala sa opnom, samo onaj meki dio.
Edit: nakon koliko se uvodi drugi čvrsti obrok?
(Izgleda kao da sam malo previše stvari dala, ali sa 3mj.i 20 dana malena je imala užasno tvrdu stolicu pa je probala jabuku,šljivu i krusku u vidu soka).
Kada počinjemo s mesom?
Nama je sada 5 mj.
Probale smo:
Krompir, mrkvicu, karfiol,brokulu,tikvu i tikvicu.
Jabuku,krusku,bananu,breskvu i sljivu.
Kukuruzni griz,riza.
Sad za sad sve kuham, izblendam, dodam AD i maslinovo ulje.
Svakodnevno pijemo svježe cijeđeni sok od jabuke, mrkve, kruške.
Ako je rano za meso, sta možemo još dodati našem meniju?
Je li rano za grašak? Ne bih joj davala sa opnom, samo onaj meki dio.
Edit: nakon koliko se uvodi drugi čvrsti obrok?
(Izgleda kao da sam malo previše stvari dala, ali sa 3mj.i 20 dana malena je imala užasno tvrdu stolicu pa je probala jabuku,šljivu i krusku u vidu soka).
-
Mirinela
#5435 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Drage mame, zanima me da li je neko od vas probao Evy Baby pelene?
-
duboka_misao
#5436 Re: Bebe - ALL ABOUT!
jesam ja, moja pishulja zadovoljna tanke ne propustaju ali su bash jako naparfemisane kao neki deterdzent, oko 15 KM u amko komercu mislim, a ako koga zanimaju tojours pelene iz lidla imaju u penny plus marketima 80 komada pelena i dva paketa vlaznih maramica od 80 komada dodje u jednom paketu i kosta 15 KMMirinela wrote:Drage mame, zanima me da li je neko od vas probao Evy Baby pelene?
- Mis mekinjas
#5437 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ja sam pocela sa 4 i po mjeseca.
Grasak ne prije 10. mjeseca.
Meso sam uvela sa 7 mjeseci.
To sto dajes je dovoljno da svaki dan mijenjas meni. Do 6 mjeseci mozes s tim. Mijesaj povrce.
Drugi obrok sam uvela oko 8. mjeseca.
I ja dodajem cesnjak u prahu svakom slanom obroku. Mrvicu samo.
Sok ne dajem, probala dva puta, odbio vodu, pa sam se rijesila soka. Inace sok kazu tek sa 10 mjeseci. Voda je dovoljna.
Grasak ne prije 10. mjeseca.
Meso sam uvela sa 7 mjeseci.
To sto dajes je dovoljno da svaki dan mijenjas meni. Do 6 mjeseci mozes s tim. Mijesaj povrce.
Drugi obrok sam uvela oko 8. mjeseca.
I ja dodajem cesnjak u prahu svakom slanom obroku. Mrvicu samo.
Sok ne dajem, probala dva puta, odbio vodu, pa sam se rijesila soka. Inace sok kazu tek sa 10 mjeseci. Voda je dovoljna.
- manekenka u penziji
#5438 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Nisam znala to za sok. Teško je naci tablice dohrane 4+ pa vise ne znam sta da izmisljam za njen ručak.
Znaci rano nam je i za meso i za drugi obrok. Hvala!
Znaci rano nam je i za meso i za drugi obrok. Hvala!
-
funeral blues
#5439 Re: Bebe - ALL ABOUT!
To ti je i više nego dovoljno za taj uzrast. Kombinuj te namirnice zasad.
Zaista nema potrebe da žurite sa uvođenjem različitih namirnica bebi, imaće kad probati sve, a dugoročne posljedice pogrešnog hranjenja nisu nimalo zanemarive.
Zaista nema potrebe da žurite sa uvođenjem različitih namirnica bebi, imaće kad probati sve, a dugoročne posljedice pogrešnog hranjenja nisu nimalo zanemarive.
- putujucidzindas
#5440 Re: Bebe - ALL ABOUT!
do 4. rodjendana se treba primiti, sto znaci - ne kasniteseyo_84 wrote:Posto vidim da se spominjala MRP vakcina,da li neko zna do kad najkasnije se ta vakcina mora primiti? Nama je 15 mjeseci i jos je nismo primili,pa ne znam koliko vremena jos imamo? I usput,po vama,koliko dugo je ok dojiti bebu?Moj bebac jos uvjek voli siku najvise na svijetu i znam da nije spreman uskoro skinuti se s nje,ali svi u mojoj okolini govore velik je on,nema on nista od toga vise,izvuce iz tebe sve itd.
a dijete doji do kad je vama cejf, nemas tu sta koga slusati
- manekenka u penziji
#5441 Re: Odg: Bebe - ALL ABOUT!
OK. Malena stvarno voli da jede na kasikufuneral blues wrote:To ti je i više nego dovoljno za taj uzrast. Kombinuj te namirnice zasad.
- Mis mekinjas
#5442 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Probaj joj dati AD na zlicu i mozes slobodno krenuti sa casom.
Ne moze joj zeludac jos svariti tu cvrstu hranu. Dosta je vec upoznala. Jos mjesec i po mozes kombinovati sa ovim sto si joj vec dala. Sa 5 mjeseci ne moze svariti meso.
Ne moze joj zeludac jos svariti tu cvrstu hranu. Dosta je vec upoznala. Jos mjesec i po mozes kombinovati sa ovim sto si joj vec dala. Sa 5 mjeseci ne moze svariti meso.
- manekenka u penziji
#5443 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Sa časom? Već?
Ja nas vidim mokre obe
Misliš na običnu času, ne onu sa kljunom? I ja joj dajem, dok ona ne savlada držanje?
Ja nas vidim mokre obe
Misliš na običnu času, ne onu sa kljunom? I ja joj dajem, dok ona ne savlada držanje?
- Mis mekinjas
#5444 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Obicnu da. Vjeruj, sto prije pocnes bit ce lakse. A mokra ce biti kad god krene sa casom. Ja sam malom vec sa 4 mjeseca i casu dala. Sa kljunom nije ni htio. Imam dvije da poklonim nove
Manje se prskao sa 5, nego sad sa 10 mjeseci. Sad se igra, otima, pa smo svi mokri.
Tanak rub case, plasticna je odlicna, i nek dijete proba.
Tanak rub case, plasticna je odlicna, i nek dijete proba.
- manekenka u penziji
#5445 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Pokušat cemo i to. Imam ja neke iz IKEA-e, može se koristiti sa i bez kljuna pa cu vidjeti.
Nabavila sam onu glodalicu za prve dvije faze zubica, sto si preporucivala, samo sto je kod nas MAM a skoro ista.
Nabavila sam onu glodalicu za prve dvije faze zubica, sto si preporucivala, samo sto je kod nas MAM a skoro ista.
- shalla
#5446 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Koliko je pametno/glupo voditi bebu od 2 mjeseca na put (kontali supruga i ja mahnuti do Splita)? U petak idemo na prvu vakcinu tako da do tog planiranog datuma putovanja ne bi primio više nijednu?
Hvala
Hvala
- manekenka u penziji
#5447 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ja sam išla na prvi duzi put sa bebom kad je imala 2 mj. Putovanje je trajalo 3h. Pravili smo jednu pauzu da beba papa i da se malo ispravi. Ukoliko vam sjedalica nije nultog položaja, potrebno je da se beba svako 2h malo "protegne".
Inače, moja je tada putovala u doba kada je inače vrijeme za spavanje, pa je čitav put prespavala.
Inače, moja je tada putovala u doba kada je inače vrijeme za spavanje, pa je čitav put prespavala.
-
radenska
#5448 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ma sve kako koje dijete. Moj nije nigdje isao do ove godine na more sa 18 mjeseci, bas sam se ispatila, 8 sati, on nece u sjedalicu, povraca, ma uzas. Od prijateljice curica putuje kako se rodila i moze s njom gdje pozeli. Sve stvar navike.
- shalla
#5449 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Pa eto i naša beba bi imala malo više od 2 mjeseca. Sjedalica ima nulti položaj ali bih bez obzira na to gledao da napravimo bar 2 pauze (inače mi do Splita treba 4,5 sata, možda je sad to malo kraće zbog ovih otvorenih dionica autoputa)...manekenka u penziji wrote:Ja sam išla na prvi duzi put sa bebom kad je imala 2 mj. Putovanje je trajalo 3h. Pravili smo jednu pauzu da beba papa i da se malo ispravi. Ukoliko vam sjedalica nije nultog položaja, potrebno je da se beba svako 2h malo "protegne".
Ma ja mislim prevashodno zbog toga što će beba dotad primiti samo jednu vakcinu (ako ne računamo BCG i hepatitis koje je primio odmah prvi dan), reko da "ne čačkamo mečku" bezze
Hvala u svakom slučaju
- manekenka u penziji
#5450 Re: Bebe - ALL ABOUT!
I nasa bebica je prije puta primila samo tu jednu u DZ poslje izlaska iz porodilista. Možeš za svaki slučaj pitati pedijatra, jer ćete ga svakako u petak posjetiti,kako sam shvatila.
Ja mislim da nemate prepreka za put. Sretno!
Ja mislim da nemate prepreka za put. Sretno!