Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
fau vau

#5426 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by fau vau »

neki wrote:..... u nove tunele kao zavrsni sloj ne smije stavljati asfalt .....
pa šta će stavit ?
dadoka84

#5427 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dadoka84 »

tonbe :D
VjecitiStudent

#5428 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Evo direktive o sigurnosti u tunelima ovdje
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 807:EN:PDF
addem

#5429 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by addem »

neki wrote:
fau vau wrote: S obzirom da je tunel dio panevropskog koridora 5C i standardi po kojima se radilo su u skladu sa evropskim normama, tj. u potpunosti se poštuje evropska direktiva o sigurnosti u tunelima.
Koliko mi je poznato po evropskoj direktivi o sigurnosti u tunelima vec neko vrijeme se u nove tunele kao zavrsni sloj ne smije stavljati asfalt i bocni zidovi na prolazima i nisama ne smiju biti pod pravim uglom, sto u ovom tunelu nije ispostovano..
Tako da im ova izjava o najmodernijem tunelu u regionu nikako ne stoji...jedino ako pod regionom misle na sarajevo i Zenicu..
Evo covjek ti dade direktivu evropsku pa nam nadji u kojem clanu pise ovo sto ti pricas vrli strucnjace. Evo ceka te citav forum nadji nam bilo sta.
drug_profi

#5430 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Beton je klizav. To mozd ide neka posebna protivpozarna podloga.

...s mobilnog...
Last edited by drug_profi on 25/08/2014 13:27, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#5431 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Da li su predviđena proširenja za parkiranje u slučaju potrebe unutar tunela?
tec

#5432 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

VjecitiStudent wrote:Evo direktive o sigurnosti u tunelima ovdje
Ne
Article 19
Entry into force
This Directive shall enter into force on the date of its publication in the
Official Journal of the European Union.
Article 20
This Directive is addressed to the Member States.
Za Hrvatsku ovo je postao zakon od 1.7.2013 i imaju 7 godina da prilagode svoje tunele koji nisu do ovog standarda (skoro svi nisu). Naravno ako ne iskoriste moguće odgode ka (ekonomska situacija, dužina i broj tunela u odnosu na stanovništvo, itd)
SSemir

#5433 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by SSemir »

VjecitiStudent wrote:Da li su predviđena proširenja za parkiranje u slučaju potrebe unutar tunela?
ima, uradjen parking sa ekstra vidikovcem. i benzinska pumpa uradjena, hifa petrol
VjecitiStudent

#5434 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

SSemir wrote:
VjecitiStudent wrote:Da li su predviđena proširenja za parkiranje u slučaju potrebe unutar tunela?
ima, uradjen parking sa ekstra vidikovcem. i benzinska pumpa uradjena, hifa petrol
Unutar tunela?
VjecitiStudent

#5435 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

tec wrote:
VjecitiStudent wrote:Evo direktive o sigurnosti u tunelima ovdje
Ne
Article 19
Entry into force
This Directive shall enter into force on the date of its publication in the
Official Journal of the European Union.
Article 20
This Directive is addressed to the Member States.
Za Hrvatsku ovo je postao zakon od 1.7.2013 i imaju 7 godina da prilagode svoje tunele koji nisu do ovog standarda (skoro svi nisu). Naravno ako ne iskoriste moguće odgode ka (ekonomska situacija, dužina i broj tunela u odnosu na stanovništvo, itd)
Naravno da ne, no ako se već u zvaničnom saopćenju samohvale kako su poštovali evropske norme, red je ta to i provjerimo.
S obzirom da je tunel dio panevropskog koridora 5C i standardi po kojima se radilo su u skladu sa evropskim normama, tj. u potpunosti se poštuje evropska direktiva o sigurnosti u tunelima.
VjecitiStudent

#5436 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

drugi profil wrote:Beton je klizav. To mozd ide neka posebna protivpozarna podloga.

...s mobilnog...
Beton je na 60% američkih 'interstates' autoputeva.
The national highway system, which includes the nearly 45,000 mile interstate system, carries 40 percent of the nation's total traffic, including 70 percent of the commercial traffic and 90 percent of the tourist traffic, according to the Federal Highway Administration. About 60 percent of the interstate system is concrete, especially in urban areas where FHWA anticipates heavy traffic loads. Concrete was selected, in part, because of its durability.
http://www.cement.org/think-harder-conc ... e/highways
neki

#5437 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

addem wrote:
neki wrote:
fau vau wrote: S obzirom da je tunel dio panevropskog koridora 5C i standardi po kojima se radilo su u skladu sa evropskim normama, tj. u potpunosti se poštuje evropska direktiva o sigurnosti u tunelima.
Koliko mi je poznato po evropskoj direktivi o sigurnosti u tunelima vec neko vrijeme se u nove tunele kao zavrsni sloj ne smije stavljati asfalt i bocni zidovi na prolazima i nisama ne smiju biti pod pravim uglom, sto u ovom tunelu nije ispostovano..
Tako da im ova izjava o najmodernijem tunelu u regionu nikako ne stoji...jedino ako pod regionom misle na sarajevo i Zenicu..
Evo covjek ti dade direktivu evropsku pa nam nadji u kojem clanu pise ovo sto ti pricas vrli strucnjace. Evo ceka te citav forum nadji nam bilo sta.
Citaj direktivu ako ti se da, ja nemam vremena. Nisam nikakav strucnjak za tunele niti sam tvrdio da je tako, rekao sam koliko mi je poznato da su direktive drukcije, cuo sam od ljudi koji su bolje upuceni u njih.
Uglavnom od pozara u tunelu ispod Mont Blanca, kada se masa ljudi pogusila zbog otrovnih isparenja iz asfalta, traze se drugi materijali za ugradnju u tunele.
Sto se tice bocnih zidova u nisama, svi novi tuneli u EU imaju zakosene zidove a i stari se masovno prepravljaju...Mislim da ces i ti skontati zbog cega..
addem

#5438 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by addem »

neki wrote:
Citaj direktivu ako ti se da, ja nemam vremena. Nisam nikakav strucnjak za tunele niti sam tvrdio da je tako, rekao sam koliko mi je poznato da su direktive drukcije, cuo sam od ljudi koji su bolje upuceni u njih.
Uglavnom od pozara u tunelu ispod Mont Blanca, kada se masa ljudi pogusila zbog otrovnih isparenja iz asfalta, traze se drugi materijali za ugradnju u tunele.
Sto se tice bocnih zidova u nisama, svi novi tuneli u EU imaju zakosene zidove a i stari se masovno prepravljaju...Mislim da ces i ti skontati zbog cega..
Pa nisam ja pominjo direktivu nego ti. I to si "koliko je tebi poznato" stavio nesto sto uopste ne stoji u direktivi. Ako ti je mrsko citati onda je nemoj ni pominjati.
VjecitiStudent

#5439 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

addem wrote:
neki wrote:
Pa nisam ja pominjo direktivu nego ti. I to si "koliko je tebi poznato" stavio nesto sto uopste ne stoji u direktivi. Ako ti je mrsko citati onda je nemoj ni pominjati.
Asfalt se u direktivi ne spominje, no parking-proširenja u slučaju potrebe se spominju. Ima li ih u novom tunelu?
2.5. Lay-bys
2.5.1. For new bi-directional tunnels longer than 1 500 metres where traffic
volume is higher than 2 000 vehicles per lane, lay-bys shall be
provided at distances which do not exceed 1 000 metres, if emergency
lanes are not provided.
neki

#5440 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

addem wrote:
neki wrote:
Pa OK, ako ti vec znas i nije ti mrsko, onda molim te navedi sta direktiva preporucuje kao gaznu povrsinu u tunelu. Mene interesuje a vjerujem i ostale..
StupskaBitanga

#5441 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by StupskaBitanga »

Benzinska u tunelu???? :shock: :shock:
klaki

#5442 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by klaki »

An accident waiting to happen? :lol:
VjecitiStudent

#5443 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

StupskaBitanga wrote:Benzinska u tunelu???? :shock: :shock:
Nemoguće, bezbeli je dijasporaš opet polupo lončiće.
tec

#5444 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

VjecitiStudent wrote:
addem wrote:
neki wrote:
Asfalt se u direktivi ne spominje, no parking-proširenja u slučaju potrebe se spominju. Ima li ih u novom tunelu?
2.5. Lay-bys
lanes are not provided.
DA, 2 u svakom pravcu.
Last edited by tec on 25/08/2014 14:18, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#5445 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

tec wrote:
VjecitiStudent wrote: Asfalt se u direktivi ne spominje, no parking-proširenja u slučaju potrebe se spominju. Ima li ih u novom tunelu?
2.5. Lay-bys
lanes are not provided.
DA 2 u svakom pravcu.
Hvala
VjecitiStudent

#5446 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

neki wrote: Pa OK, ako ti vec znas i nije ti mrsko, onda molim te navedi sta direktiva preporucuje kao gaznu povrsinu u tunelu. Mene interesuje a vjerujem i ostale..
Nakon lekcija naučenih nakon nekoliko velikih požara u tunelima, par zemalja EU (Austrija, Španija) je uvelo beton kao obaveznu podlogu u tunelima dužim od 1000m, no preporuka za podlogu u samoj direktivi EU trenutno nema.
SSemir

#5447 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by SSemir »

VjecitiStudent wrote:
StupskaBitanga wrote:Benzinska u tunelu???? :shock: :shock:
Nemoguće, bezbeli je dijasporaš opet polupo lončiće.
zajebajem se ljudi :D

da sam bogdom dijasporas, valjda cu biti za koju godinu jbg
fau vau

#5448 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by fau vau »

VjecitiStudent wrote:
mene inače čudi kako te bajne direktive ne predviđaju bar svakih 200-300 metara treću traku bar u dužini od 20-30 metara
da se u slučaju kvara vozilo može skloniti, u protivnom valjda misle zaustavljat promet u čitavom tunelu, šta li ??!?! :-)
Kaunas

#5449 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Kaunas »

Jadransko-jonska magistrala ili autoput ? Ima li negdje mapa kako ce izgledati?
Drvosjeca iz Dejcica

#5450 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Šta ovo nema vijesti na KLIX-u da je otvoren tunel 1. Mart? Al' kada Dodik podrigne o tome uredno izvjesti nadugo i naširoko. :(

Aha evo ga...

http://www.klix.ba/biznis/privreda/uz-v ... 0825098#13

Sada i na naslovnici. :thumbup:
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 25/08/2014 20:46, edited 2 times in total.
Post Reply