pa šta će stavit ?neki wrote:..... u nove tunele kao zavrsni sloj ne smije stavljati asfalt .....
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
fau vau
#5426 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
- dadoka84
-
VjecitiStudent
#5428 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Evo direktive o sigurnosti u tunelima ovdje
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 807:EN:PDF
- addem
#5429 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Evo covjek ti dade direktivu evropsku pa nam nadji u kojem clanu pise ovo sto ti pricas vrli strucnjace. Evo ceka te citav forum nadji nam bilo sta.neki wrote:Koliko mi je poznato po evropskoj direktivi o sigurnosti u tunelima vec neko vrijeme se u nove tunele kao zavrsni sloj ne smije stavljati asfalt i bocni zidovi na prolazima i nisama ne smiju biti pod pravim uglom, sto u ovom tunelu nije ispostovano..fau vau wrote: S obzirom da je tunel dio panevropskog koridora 5C i standardi po kojima se radilo su u skladu sa evropskim normama, tj. u potpunosti se poštuje evropska direktiva o sigurnosti u tunelima.
Tako da im ova izjava o najmodernijem tunelu u regionu nikako ne stoji...jedino ako pod regionom misle na sarajevo i Zenicu..
- drug_profi
#5430 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Beton je klizav. To mozd ide neka posebna protivpozarna podloga.
...s mobilnog...
...s mobilnog...
Last edited by drug_profi on 25/08/2014 13:27, edited 1 time in total.
-
VjecitiStudent
#5431 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da li su predviđena proširenja za parkiranje u slučaju potrebe unutar tunela?
-
tec
#5432 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
NeVjecitiStudent wrote:Evo direktive o sigurnosti u tunelima ovdje
Za Hrvatsku ovo je postao zakon od 1.7.2013 i imaju 7 godina da prilagode svoje tunele koji nisu do ovog standarda (skoro svi nisu). Naravno ako ne iskoriste moguće odgode ka (ekonomska situacija, dužina i broj tunela u odnosu na stanovništvo, itd)Article 19
Entry into force
This Directive shall enter into force on the date of its publication in the
Official Journal of the European Union.
Article 20
This Directive is addressed to the Member States.
-
SSemir
#5433 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ima, uradjen parking sa ekstra vidikovcem. i benzinska pumpa uradjena, hifa petrolVjecitiStudent wrote:Da li su predviđena proširenja za parkiranje u slučaju potrebe unutar tunela?
-
VjecitiStudent
#5434 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Unutar tunela?SSemir wrote:ima, uradjen parking sa ekstra vidikovcem. i benzinska pumpa uradjena, hifa petrolVjecitiStudent wrote:Da li su predviđena proširenja za parkiranje u slučaju potrebe unutar tunela?
-
VjecitiStudent
#5435 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Naravno da ne, no ako se već u zvaničnom saopćenju samohvale kako su poštovali evropske norme, red je ta to i provjerimo.tec wrote:NeVjecitiStudent wrote:Evo direktive o sigurnosti u tunelima ovdje
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 807:EN:PDFZa Hrvatsku ovo je postao zakon od 1.7.2013 i imaju 7 godina da prilagode svoje tunele koji nisu do ovog standarda (skoro svi nisu). Naravno ako ne iskoriste moguće odgode ka (ekonomska situacija, dužina i broj tunela u odnosu na stanovništvo, itd)Article 19
Entry into force
This Directive shall enter into force on the date of its publication in the
Official Journal of the European Union.
Article 20
This Directive is addressed to the Member States.
S obzirom da je tunel dio panevropskog koridora 5C i standardi po kojima se radilo su u skladu sa evropskim normama, tj. u potpunosti se poštuje evropska direktiva o sigurnosti u tunelima.
-
VjecitiStudent
#5436 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Beton je na 60% američkih 'interstates' autoputeva.drugi profil wrote:Beton je klizav. To mozd ide neka posebna protivpozarna podloga.
...s mobilnog...
The national highway system, which includes the nearly 45,000 mile interstate system, carries 40 percent of the nation's total traffic, including 70 percent of the commercial traffic and 90 percent of the tourist traffic, according to the Federal Highway Administration. About 60 percent of the interstate system is concrete, especially in urban areas where FHWA anticipates heavy traffic loads. Concrete was selected, in part, because of its durability.
http://www.cement.org/think-harder-conc ... e/highways
-
neki
#5437 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Citaj direktivu ako ti se da, ja nemam vremena. Nisam nikakav strucnjak za tunele niti sam tvrdio da je tako, rekao sam koliko mi je poznato da su direktive drukcije, cuo sam od ljudi koji su bolje upuceni u njih.addem wrote:Evo covjek ti dade direktivu evropsku pa nam nadji u kojem clanu pise ovo sto ti pricas vrli strucnjace. Evo ceka te citav forum nadji nam bilo sta.neki wrote:Koliko mi je poznato po evropskoj direktivi o sigurnosti u tunelima vec neko vrijeme se u nove tunele kao zavrsni sloj ne smije stavljati asfalt i bocni zidovi na prolazima i nisama ne smiju biti pod pravim uglom, sto u ovom tunelu nije ispostovano..fau vau wrote: S obzirom da je tunel dio panevropskog koridora 5C i standardi po kojima se radilo su u skladu sa evropskim normama, tj. u potpunosti se poštuje evropska direktiva o sigurnosti u tunelima.
Tako da im ova izjava o najmodernijem tunelu u regionu nikako ne stoji...jedino ako pod regionom misle na sarajevo i Zenicu..
Uglavnom od pozara u tunelu ispod Mont Blanca, kada se masa ljudi pogusila zbog otrovnih isparenja iz asfalta, traze se drugi materijali za ugradnju u tunele.
Sto se tice bocnih zidova u nisama, svi novi tuneli u EU imaju zakosene zidove a i stari se masovno prepravljaju...Mislim da ces i ti skontati zbog cega..
- addem
#5438 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa nisam ja pominjo direktivu nego ti. I to si "koliko je tebi poznato" stavio nesto sto uopste ne stoji u direktivi. Ako ti je mrsko citati onda je nemoj ni pominjati.neki wrote:
Citaj direktivu ako ti se da, ja nemam vremena. Nisam nikakav strucnjak za tunele niti sam tvrdio da je tako, rekao sam koliko mi je poznato da su direktive drukcije, cuo sam od ljudi koji su bolje upuceni u njih.
Uglavnom od pozara u tunelu ispod Mont Blanca, kada se masa ljudi pogusila zbog otrovnih isparenja iz asfalta, traze se drugi materijali za ugradnju u tunele.
Sto se tice bocnih zidova u nisama, svi novi tuneli u EU imaju zakosene zidove a i stari se masovno prepravljaju...Mislim da ces i ti skontati zbog cega..
-
VjecitiStudent
#5439 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Asfalt se u direktivi ne spominje, no parking-proširenja u slučaju potrebe se spominju. Ima li ih u novom tunelu?addem wrote:Pa nisam ja pominjo direktivu nego ti. I to si "koliko je tebi poznato" stavio nesto sto uopste ne stoji u direktivi. Ako ti je mrsko citati onda je nemoj ni pominjati.neki wrote:
Citaj direktivu ako ti se da, ja nemam vremena. Nisam nikakav strucnjak za tunele niti sam tvrdio da je tako, rekao sam koliko mi je poznato da su direktive drukcije, cuo sam od ljudi koji su bolje upuceni u njih.
2.5. Lay-bys
2.5.1. For new bi-directional tunnels longer than 1 500 metres where traffic
volume is higher than 2 000 vehicles per lane, lay-bys shall be
provided at distances which do not exceed 1 000 metres, if emergency
lanes are not provided.
-
neki
#5440 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa OK, ako ti vec znas i nije ti mrsko, onda molim te navedi sta direktiva preporucuje kao gaznu povrsinu u tunelu. Mene interesuje a vjerujem i ostale..addem wrote:Pa nisam ja pominjo direktivu nego ti. I to si "koliko je tebi poznato" stavio nesto sto uopste ne stoji u direktivi. Ako ti je mrsko citati onda je nemoj ni pominjati.neki wrote:
-
StupskaBitanga
#5441 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Benzinska u tunelu????

- klaki
#5442 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
An accident waiting to happen? 
-
VjecitiStudent
#5443 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nemoguće, bezbeli je dijasporaš opet polupo lončiće.StupskaBitanga wrote:Benzinska u tunelu????![]()
-
tec
#5444 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
DA, 2 u svakom pravcu.VjecitiStudent wrote:Asfalt se u direktivi ne spominje, no parking-proširenja u slučaju potrebe se spominju. Ima li ih u novom tunelu?addem wrote:Pa nisam ja pominjo direktivu nego ti. I to si "koliko je tebi poznato" stavio nesto sto uopste ne stoji u direktivi. Ako ti je mrsko citati onda je nemoj ni pominjati.neki wrote:
2.5. Lay-bys
lanes are not provided.
Last edited by tec on 25/08/2014 14:18, edited 1 time in total.
-
VjecitiStudent
#5445 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Hvalatec wrote:DA 2 u svakom pravcu.VjecitiStudent wrote: Asfalt se u direktivi ne spominje, no parking-proširenja u slučaju potrebe se spominju. Ima li ih u novom tunelu?
2.5. Lay-bys
lanes are not provided.
-
VjecitiStudent
#5446 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nakon lekcija naučenih nakon nekoliko velikih požara u tunelima, par zemalja EU (Austrija, Španija) je uvelo beton kao obaveznu podlogu u tunelima dužim od 1000m, no preporuka za podlogu u samoj direktivi EU trenutno nema.neki wrote: Pa OK, ako ti vec znas i nije ti mrsko, onda molim te navedi sta direktiva preporucuje kao gaznu povrsinu u tunelu. Mene interesuje a vjerujem i ostale..
-
SSemir
#5447 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
zajebajem se ljudiVjecitiStudent wrote:Nemoguće, bezbeli je dijasporaš opet polupo lončiće.StupskaBitanga wrote:Benzinska u tunelu????![]()
da sam bogdom dijasporas, valjda cu biti za koju godinu jbg
-
fau vau
#5448 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
mene inače čudi kako te bajne direktive ne predviđaju bar svakih 200-300 metara treću traku bar u dužini od 20-30 metaraVjecitiStudent wrote:
Asfalt se u direktivi ne spominje, no parking-proširenja u slučaju potrebe se spominju. Ima li ih u novom tunelu?
da se u slučaju kvara vozilo može skloniti, u protivnom valjda misle zaustavljat promet u čitavom tunelu, šta li ??!?!
-
Kaunas
#5449 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jadransko-jonska magistrala ili autoput ? Ima li negdje mapa kako ce izgledati?
- Drvosjeca iz Dejcica
#5450 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Šta ovo nema vijesti na KLIX-u da je otvoren tunel 1. Mart? Al' kada Dodik podrigne o tome uredno izvjesti nadugo i naširoko. 
Aha evo ga...
http://www.klix.ba/biznis/privreda/uz-v ... 0825098#13
Sada i na naslovnici.
Aha evo ga...
http://www.klix.ba/biznis/privreda/uz-v ... 0825098#13
Sada i na naslovnici.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 25/08/2014 20:46, edited 2 times in total.