GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
NEOPLAN

#5426 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

cappy_tempo wrote:
NEOPLAN wrote:
neki wrote:@zatezni stub
@neoplan

Hajmo iskreno, podrzavate li vas dvojica ovaj strajk, uzimajuci kompletnu situaciju u drzavi i tesku ekonomsku situaciju sa preko 500 hiljada nezaposlenih, smatrate li da je opravdano nenajavljeno pokrenuti strajk i onemoguciti 150 000 ljudi da odu na posao i 150 000 djece i studenata da odu u skolu?
Iskreno DA ili NE?

Iskreno - NE. Naravno da ne podržavam nikakve obustave, na kraju svi ispaštamo.

Ali me izbaci iz cipela jednostrano sagledavanje stvari, izbace me iz cipela nasi "dobri Bošnjani" koje boli k što 90% radnika GRAS-a danima živi na rubu ne egzistencije već života.

Dajem podršku svakom radniku koji se bori za sebe, za svoja prava, za svoj posao, pa bio on iz GRAS-a ili iz bilo koje druge propale firme. Znam kako je biti gladan, biti zeljan svega, znam kako je nemati i zato sam uz te ljude.

Ne podrzavam obustavu, zato sto mislim da se sve to moze drugacije rijesiti. Medjutim, onome ko to treba da rjesava obustava odgovara, jer tako se gradjani okrecu protiv GRAS-a, a ne protiv njega, iako je on kriv za sve.

Ja da sem na mjestu radnika GRAS-a sad bih pustio 5-6 tramvaja, 5-6 trolejbusa i buseva da glavne saobracajnice pokrijeu kakvim takvim prijevozom. Ostatak radnika i vozila pravac pred Kanton i opkoliti zgradu i ne dati bagri napolje dok se nesto ne rijesi, pa ako treba i danima tako stajati, drzati Skenderiju u blokadi, a sigurno bi dobili i podrsku gradjana i ostalih ugrozenih radnika, i moglo bi se nesto postici ne samo za GRAS vec i za grad i drzavu.

GRAS-ovci nisu svjesni koliku moc imaju u rukama i da imaju pameti da ih povede moglo bi svasta biti.

Medjutim, u GRAS-u su infiltrirani ljudi koji doprinose ovakvom stanju, koje odgovara kriminalcima na vlasti koji pune dzepove.

Boli javno laganje Ministra Bubice koji kaže da su obaveze Kantona ispunjene zaključno sa Martom. Ako je tako zašto je isključena struja, zašto ljudi nisu dobili platu? nemojte Ministre javno lagati i Gras i građane.
citam i ne mogu vjerovati. ko ce bolan imati podrsku? imat ce podrsku da ih rastave od zivota,a ne da im se redovno placa njihovo izivljavanje. ko bolan zivi na rubu zivota? isti oni koji svaki mjesec po 1000+KM prime? kako li ja zivim koji sam za 2 godine jedva 500KM dobio,a i to sto sam dobio sam odma prosljedio dalje. kako vas bolan vise nije stid. KANTON svaki mjesec prosljedi pare, ko sta radi sa parama treba da tuzilastvo rijesi ali od cistacice do direktora da preceslja. vi nesto strajkute,hocete regres,a 100 miliona duga napravili. boga oca ste dobili i sve ste sjebali, neki dan vidim i nove autobuse ste razjebali da bi stare pravili. i vladu nabijem na neku stvar da se odma razumijemo ali nabijem gras jos vise. niste ni cunga lunga zasluzili,a ne plate jos molim te zahtjevaju tacno u minut da im se isplati plata. nemate pravo ni zakon ni nista da zaustavite komplet saobracaj, ako vam se ne svidja kao sto zateznistub kaze dajte otkaz, ima 500 000 ljudi u drzavi koji bi jedva docekali da to rade. kad ste mangupi sto ne odete u tuzilastvo pa fino ne kazete gdje su pare. da da pardon, radnici jadni ne znaju nista o tome...samo sto i ptice na grani vise znaju,a jos radnici 98% ih moze naci dokaz gdje su grdne pare koje su dosle u gras. naravno sto bi ovo radili jer ce ih onda vise od pola pasti zbog kradje i prevare

zateznistub jest do mene je sto nisam prije 10 godina se pokupio i otisao iz ove jebene drzave. sad da odem sa posla i sta onda? da sjedim kuci i jebem majke kako nema posla? ovako makar nesto kao ucim,radim,iskustvo pa valjda ce kao izletiti nesto bolje...nije kod mene situaacija sto firma ima pare,a direktor nece da isplati, nego sto su nas sjebali sa svih strana od nekih zakona,pravila,korupcije,stimanja poslova,tendera...
1000 KM plata

Digli kredit 20 000 KM sa ratom 350 KM

Ostaje 650 KM

Digli kreditnu karticu sa ratom 100 KM, ostaje 550 KM na nas petero. I ok nekako se zivi.

Onda bagra ne uplati ovih 500 KM obustava banci, i banka blokira racun i skine svojih 500 KM, a nama ostane 50 KM za mjesec dana. Iako je sa platne liste uredno odbijena rata i za kredit i za karticu. I ko je tu kriv?
neki

#5427 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by neki »

zateznistub wrote:
neki wrote:
zateznistub wrote: Da!
Zato sto ljudi imaju pravo na strajk, zato sto je vlada kriva za stanje u grasu, ne obicni radnici. Drago bi mi bilo da i svi ostali kojima kasne plate i obaveze prema radnicima ne placaju, svi oni koji kod privatnika rade za mizeriju od plate, svi oni koji mjesecima ne primaju plate. tek tada bi se nesto moglo postici.
e onda iskreno posaljem ja i tebe i svu tvoju familiju koja radi u grasu u neku stvar (a ti znas koju, da se ne izrazavam javno).
Boli tebe briga koliko ce ljudi ostati bez posla ili ce im biti umanjena plata jer nisu stigli na posao danas, koliko studenata ce izgubiti godinu jer nisu stigli na ispit, koliko ce se djece razboliti jer moraju ici u skolu pjeske po kisi i hladnom vremenu, a sve zato sto ste vi idioti u grasu odlucili blokirati grad, samo zato sto vam kasni nerealno visoka plata cijelih 25 dana.
Za ovo sam te prijavio, jer sm ipak koliko-toliko kulturan. I niko od moje blize ili dalje rodbine ne radi u GRAS-u.

Zao mi jeste ljudi koji pjesace, ja sam na posao otisao taxijem, mada mi se nisu davale te pare.

I moim te, bez vrijeđanja jer ni ja tebe nisam ni na koji nacin vrijeđao.
Nabijem te jos jednom, i tebe i sve koji ti rade u grasu, jos jednom, pa me jos jednom i prijavi.
stoko neosjetljiva, da je tvoje dijete primorano da pjeske na 3 stepena po kisi ide 8 kilometara do skole, vidio bi kako bi podrzavao strajk. Ako vas boli neka stvar za zaposlene u privatnom sektoru od kojih i zivite, kako vam nije zao djece koja po ovom vremenu moraju pjesaciti.
Nemam sta drugo reci takvoj gnjidi nego vrijedjati
The 51st State

#5428 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The 51st State »

kriv je kreten koji je digo kredita u visini pola plate.
zateznistub

#5429 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zateznistub »

No_Ke wrote:
zateznistub wrote:
@neoplan

Hajmo iskreno, podrzavate li vas dvojica ovaj strajk, uzimajuci kompletnu situaciju u drzavi i tesku ekonomsku situaciju sa preko 500 hiljada nezaposlenih, smatrate li da je opravdano nenajavljeno pokrenuti strajk i onemoguciti 150 000 ljudi da odu na posao i 150 000 djece i studenata da odu u skolu?
Iskreno DA ili NE?
Da!
Zato sto ljudi imaju pravo na strajk, zato sto je vlada kriva za stanje u grasu, ne obicni radnici. Drago bi mi bilo da i svi ostali kojima kasne plate i obaveze prema radnicima ne placaju, svi oni koji kod privatnika rade za mizeriju od plate, svi oni koji mjesecima ne primaju plate. tek tada bi se nesto moglo postici.

Mamu ti jebem koja ti vjerovatno radi u grasu! Pa vidis li ti sta oni rade IDIOTE!!!
Koju mizeriju od plate? 500 hiljada ljudi na birou a oni po 1300 plate imaju! ZABOGA kasni im plata mjesec dana? Ja je nemam nikako, sa zavrsenim fakultetom vec 4 godine! I ti mi dodjes tu da seres.
SAMO NEK MI TRAZI KARTU JEDAN OD ONIH SANDJAKLIJA, SELJACINA...FUUUJ!
Koji li si ti fakultet diplomirao?

I post ti je prijavljen.
NEOPLAN

#5430 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

neki wrote: ok, nisam u potpunosti upoznat s problematikom oko isplate za povlastene kategorije, koliko mi je poznato kanton je redovno uplacivao do marta razliku koja je umanjena za povlastene kategorije, a dalje zbog neodstatka novca je navedeno da vise nece biti povlastenih kategorija nego ce gras naplacivati punu kartu. Da li je to tacno? Ako nije navedi izvor
Nisu uredno isplacivali dogovorene subvencije. Pisao sam i ja i jos neki na forumu o tome.

Ukratko, ekonomska cijena mjesecne karte 53 KM, Kanton bi trebao da placa punu cijenu, medjutim ne uplacuje vec uplacuje 14 KM, razlika od 30-tak KM je cisti gubitak GRAS-a.

Otidji u GRAS, pitaj bilo kojeg radnika da ti objasni, isto ce ti reci.
zipoo

#5431 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zipoo »

No_Ke wrote:
zateznistub wrote:
@neoplan

Iskreno DA ili NE?
Da!

Mamu ti jebem koja ti vjerovatno radi u grasu! Pa vidis li ti sta oni rade IDIOTE!!!
Koju mizeriju od plate? 500 hiljada ljudi na birou a oni po 1300 plate imaju! ZABOGA kasni im plata mjesec dana? Ja je nemam nikako, sa zavrsenim fakultetom vec 4 godine! I ti mi dodjes tu da seres.
SAMO NEK MI TRAZI KARTU JEDAN OD ONIH SANDJAKLIJA, SELJACINA...FUUUJ!
Ti nemas problema sa Grasom nego sa sandazklijama. Manje mrznje mozda te neki sandzo onda i zaposli.

Da smo mi neki narod davno bi se govana rijesili i ovo se danas nebi desilo, ali jok bolje je kafe ispijati. I treba nam ovako.
Last edited by zipoo on 03/04/2013 11:56, edited 3 times in total.
NEOPLAN

#5432 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

The 51st State wrote:kriv je kreten koji je digo kredita u visini pola plate.
Mozda je bio primoran na to nemoj nekog nazivati kretenom ako ne znas o cemu se radi.
vjesticanametli

#5433 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vjesticanametli »

swatch wrote:Najveca tuga je sto su mala djeca stajala na stanicama cekajuci prevoz koji nece doci. Shvatam da ste vi Grasovci zadnji olos i da vas nije briga za nas ostale, ali to uraditi maloj djeci je cak ispod i vaseg nivoa. Ja vam dajem rijec da cu se kad mi god to zatrebalo voziti nasim vozilima ali vama vise feninga necu platiti. Iskreno zelim vam brzu i bolnu propast.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: svaka ti cast
sema911s

#5434 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sema911s »

ugrubo kako sam skonto i preracuno gras od kantona dobije da vozi penzinere koliko ih ima 20.000 mozda manje
20.000x 54km= milion KM
od kupona do 05. svakog mjeseca prodaju oko 1,5milion KM od kupona,. koliko prodaju karata
za jedan dan bar svaki vozac proda 100 karti samo od prodaje tih karri on sebi zaradi platu,

ok trose puno struje, skup servis, registracije, tehnicki, servis rijetko sta kada promjene sve sto promjene je lose kvalitete, tehnicki je njihova ustanova pa sve prolazi, registracija je nesto mizerna tak da to i ne osjete,.
vozila ni jedno nisu kupili sve su bile donacije, sve i jedno prevozno srestvo su dobili,. cak su i bjele felicije dobili,.,
al zato kada su prugu renovirali 1m radova je bio oko 10000km,. i opet im sve trucka, vec na nekim mjestima sine izletile iz asfalta
No_Ke

#5435 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by No_Ke »

Magistru ti nemas problema sa Grasom nego sa sandazklijama. Manje mrznje mozda te neki sandzo onda i zaposli.

Da smo mi neki narod davno bi se govana rijesili i ovo se danas nebi desilo, ali jok bolje je kafe ispijati. I treba nam ovako.[/quote]

Eto doktore ti nas prosvijetli molim te! Ne treba mene neki sandjo zaposliti, upravo zbog takvih stavova a ne zbog ispijanja kafa nam drzava i propada! "Pokunji se mozda te koji sandjo i zaposli"..
NEOPLAN

#5436 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

sema911s wrote:ugrubo kako sam skonto i preracuno gras od kantona dobije da vozi penzinere koliko ih ima 20.000 mozda manje
20.000x 54km= milion KM
od kupona do 05. svakog mjeseca prodaju oko 1,5milion KM od kupona,. koliko prodaju karata
za jedan dan bar svaki vozac proda 100 karti samo od prodaje tih karri on sebi zaradi platu,

ok trose puno struje, skup servis, registracije, tehnicki, servis rijetko sta kada promjene sve sto promjene je lose kvalitete, tehnicki je njihova ustanova pa sve prolazi, registracija je nesto mizerna tak da to i ne osjete,.
vozila ni jedno nisu kupili sve su bile donacije, sve i jedno prevozno srestvo su dobili,. cak su i bjele felicije dobili,.,
al zato kada su prugu renovirali 1m radova je bio oko 10000km,. i opet im sve trucka, vec na nekim mjestima sine izletile iz asfalta
u tome i jeste fora sto ne dobiju 54 vec 14KM
The 51st State

#5437 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The 51st State »

NEOPLAN wrote:
Mozda je bio primoran na to nemoj nekog nazivati kretenom ako ne znas o cemu se radi.
izvinjavam se ali ne znam kako bi ga drugacije nazvao..., naprosto to se ne radi...osim ne daj Boze bolesti.

a vi grasovci, jeste paraziti, koliko inovacija, koliko unapredjenja poslovnih procesa je inicirano od strane radnika i menadzmenta? samo znate zakukati daj, daj, daj....
the_stick

#5438 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by the_stick »

NEOPLAN wrote:
nevezano za ove citirane postove... posto si ti ocito dobro upucen u poslovanje grasa, jel nam mozes reci kolika je plata vozacu tramvaja? trole? busa? kombija?
Pitarrr82

#5439 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Pitarrr82 »

Sto se mene tice ukinuti penzionerima karte, ionako samo u spicama guzve stvaraju :mrgreen:
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#5440 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by stetoskop »

Bodkin

#5441 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Bodkin »

vlada koliko je strovalila para u ovo smece od firme mogla im je otplatiti kredite i ugasiti ih i fino osnovati novo zdravu firmu ali kurko. nema niko u vladi ko zna to napraviti jer su sve mesari i kipari sa 0 dana menadzerskog iskustva. jebalo majku uspiju unistiti firmu sa monopoliziranim polozajem sa trzistem od pola miliona ljudi :-) :-)
zipoo

#5442 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zipoo »

No_Ke wrote:Magistru ti nemas problema sa Grasom nego sa sandazklijama. Manje mrznje mozda te neki sandzo onda i zaposli.

Da smo mi neki narod davno bi se govana rijesili i ovo se danas nebi desilo, ali jok bolje je kafe ispijati. I treba nam ovako.

Eto doktore ti nas prosvijetli molim te! Ne treba mene neki sandjo zaposliti, upravo zbog takvih stavova a ne zbog ispijanja kafa nam drzava i propada! "Pokunji se mozda te koji sandjo i zaposli"..[/quote]

Pa eto onda nastavi ispijati kafe i kukaj kako sa zavrsenim fakultetom vec 4 godine si bez posla. Uzdravlje
NEOPLAN

#5443 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

The 51st State wrote:
NEOPLAN wrote:
izvinjavam se ali ne znam kako bi ga drugacije nazvao..., naprosto to se ne radi...osim ne daj Boze bolesti.

a vi grasovci, jeste paraziti, koliko inovacija, koliko unapredjenja poslovnih procesa je inicirano od strane radnika i menadzmenta? samo znate zakukati daj, daj, daj....
Nazalost to je u pitanju tako da.

Dok je GRAS bio onaj pravi inovacije nisu nedostajale. Al to je davno biloooo... na primjer, prvi zglobni tramvaj u Evropi je napravljen bas u GRAs-u sjecenjem i spajanjem dva vasingtonca.

A sad GRAS nema moc da promijeni tarifni sistem a kamoli sta vise. A godinama stoji sve zavrseno i donirano od strane Istanbula. al Kanton ne da pa ne da.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#5444 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Chmoljo »

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “vrijeđanje forumaša”
» neki , No_Ke

dva mjeseca.

situacija je delikatna, molim vas da svoj bijes usmjerite na nešto konstruktivnije od spominjanja tuđih porodica i majki.
adnansax

#5445 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by adnansax »

grasovci i na forumu zavladali,raju prijavljuju moderatorima,zale se i placu..oni su fina kulturna gospoda iz, da ne vrijedjam pa cu preskocit' odakle su..
kme,kme...

i jos nesto..
ovi gore pisu ministar laze ovo-ono, nije uplaceno grasu nista za ove povlastene kategorije,kako to vi znate molim vas (a kazete da ne radite u grasu), ko kaze da nije uplaceno, zasto da mi vjerujemo grasovcima a ne ministru??..jeli su nas to grasovci necim zaduzili pa da imamo bezgranicno povjerenje u njih??..fuj
NEOPLAN

#5446 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

the_stick wrote:
NEOPLAN wrote:
nevezano za ove citirane postove... posto si ti ocito dobro upucen u poslovanje grasa, jel nam mozes reci kolika je plata vozacu tramvaja? trole? busa? kombija?
Zavisi koliko radnih sati imaju, od 700 do 1100 KM
NEOPLAN

#5447 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

adnansax wrote:grasovci i na forumu zavladali,raju prijavljuju moderatorima,zale se i placu..oni su fina kulturna gospoda iz, da ne vrijedjam pa cu preskocit' odakle su..
kme,kme...

i jos nesto..
ovi gore pisu ministar laze ovo-ono, nije uplaceno grasu nista za ove povlastene kategorije,kako to vi znate molim vas (a kazete da ne radite u grasu), ko kaze da nije uplaceno, zasto da mi vjerujemo grasovcima a ne ministru??..jeli su nas to grasovci necim zaduzili pa da imamo bezgranicno povjerenje u njih??..fuj

ne radim u GRAS-u, objasnjeno 100 hiljada puta.

Ne treba ti veci dokaz od onog da izadjes na ulicu i potrazis autobus. Da je uplaceno ljudi bi dobili platu, dijelove, struju i radili.
Prpa.ba

#5448 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Prpa.ba »

Radnicima GRAS-a ukoliko se ne svidjaju uvjeti rada u istom JAVNOM preduzecu, slobodni su svoju srecu potraziti na, hvala Bogu, otvorenom trzistu rada. Vrijedni i marljivi kakvi jesu, ne sumnjam da ce naci nova radna mjesta na kojima ce ista, ako ne i veca placa dolaziti na bankovne racune svakog 1. u mjesecu :thumbup:
Pitarrr82

#5449 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Pitarrr82 »

Cemu onda pobuna protiv bivseg v.d. ili Dir. Sehic-a?

Pitanje je kome nije bio podoban, vladi ili radnicima GRAS-a jer koliko znam od komsije koji radi u GRAS-u kod njega je barem sve redovno bilo i nesto je pokrenuo...
zateznistub

#5450 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zateznistub »

adnansax wrote:grasovci i na forumu zavladali,raju prijavljuju moderatorima,zale se i placu..oni su fina kulturna gospoda iz, da ne vrijedjam pa cu preskocit' odakle su..
kme,kme...

i jos nesto..
Vrlo rado bih onoj dvojici odgovorio, ali mi se ne pusi banana ovdje, ja licno ne radim u grasu ali sam iznjeo svoje misljenje i svoj stav ovdje.
Za pominjanje familije i nabijanje cu prijaviti svakoga i uvijek.
Post Reply