Alhemicarkaa wrote:Na prvom pregledu - vaganje, mjerenje dužine bebe, obim glave i grudi. Zatim pregled pedijatra, od glave do pete, prepipavanje kostiju glave (te će u skladu sa tim propisati količinu D3 kapi i dati recept), pregled grla, polnog organa, preslušavanje pluća i srca.
Na prvom pregledu dobivate vakcinu za hepatitis - samo rukica. Tu vakcinu je beba dobila po rođenju, tako da je organizmu poznata i ne bi trebalo biti nus pojava. Tek na drugom pregledu dobivate onaj trio koji ide ruka noga. Doktorica će vam dati program imunizacije i objasniti za šta je koja vakcina, koje nus pojave možete očekivati, u kom slučaju da se javite doktoru i kako da se ponašate.
Pitaće te kako hranite bebu - dojenje ili AD. Na tom pregledu pitaj sve što ti nije jasno - moj savjet napravi spisak, u ordinaciji sve zaboraviš. Ne libi se pitati ni najgluplje stvari - i oko dojenja, ma sve što ti nije jasno. Ponesi otpusno pismo i vodi računa da je prošlo minimalno 30 dana od trenutka kad su mu dali vakcinu u porodilištu - ne mora biti dan rođenja, možda su sutra dali. Bolje da prođe više dana.
Evo i mene nakon duzeg vremena

mi smo se malo oturili od kuce, postale smo prave pokucnice, hodamo i po komsiliku a imali smo i gostovanja kod baka, prve rodjendane na koje smo isli... jos uvijek nismo isli u pravu setnju sa kolicima, cekamo malo ljepse vrijeme.
Prezivjesmo taj prvi pregled prije 2 sedmice. Dobili vakcinu. Malena je porasla 4 cm i dobila 1250 gr

tako da je nagurala na 59 cm duzine i 5 kg tezine (kuc-kuc)
Moram reci da nismo bas nesto bili odusevljeni temeljitoscu pedijatra s obzirom da je to bio prvi pravi pregled. Prvo kad je suprug zvao da vidimo kad radi dokrotica Gordana Vukovic rekose nam da tu sedmicu radi sa zdravom djecom, kad smo dosli ispostavilo se da uopste ne radi sa zdravom nego bolesnom i jos nam drsko rekose eto vi ako hocete cekajte ima 15 djece prije vas

Nebitno, zapao nas drugi pedijatar, nije bila toliko losa ali nas je sokiralo da recimo bebi nije pelenu ni skinula, nije pogledala pisu ni pupak, nije me pitala povijam li siroko (unjela sam je kod nje u ordinaciju samo u pampersu i zamotanu u dekici). Onda kad je krenula da joj poslusa srce malena se izvrnula na stomak i ona se ukipila i govori meni i suprugu onako zblanuto kaze ona se okrenula

mi se samo pogledali pa da, ona to cesto radi (valjda joj cudno tako mala a vec se izvrce) da bi ona na to pa hocete li je vratiti na ledja

kontam pedijatar je, zna bebu okrenuti na ledja ali hajd, suprug je vratio malenu na ledja i malo je drzao posto je ona mislila da je vrijeme za igru

onda je bila sokirana kad je vidjela kako dize glavicu (ona je to pocela jos prve sedmice da radi) Samo nas je pitala zasto je na prvom apgar testu dobila 6 a na drugom 10 a nista ne pise u otpusnom pismu pa je potrajalo dok sam joj objasnila da je ona spavala kad se rodila i nije htjela da zaplace pa je samo zbog toga dobila "losiju" ocjenu
Elem sve u svemu, prezivjesmo kao sto rekoh ali ocekivala sam malo detaljnije. Pogledala joj je reflekse, rekla da nastavim sa 3 kapi jer je custa beba, fontanela se lijepo zatvara, uzeli smo uputnicu za kukove.
Uglavnom ona je bila pravo zadovoljna mi i ne bas u toj mjeri. Malena primila vakcinu samo sto sam ja skontala da vise necu dati da joj lijepe onaj tufer papirnom trakom jer kad sam krenula da joj skinem toliko se zalijepilo da sam morala dobro povuci i bilo joj dobra 2 dana crveno a da ne kazem kako je plakala.
Sto se tice onog sto sam nosila ja sam ponijela svoju veliiikuuu torbu

od viska glava ne boli, kremice, maramice, viska pelena, 3 tetra pelene, podlogu za presvlacenje, rezervnu presvlaku za svaki slucaj jer se nekad tako ukaki da nas bude sramota

prodje joj na gegice

uglavnom zijanili su se kad su nas vidjeli totalno spremne i pripremljene
sretno radenska i javni obavezno kako je proslo