Gdje putujete, kako vam je bilo?
Moderator: anex
- ElRe
#5426 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Meni je od Pirinije ostala još Baskija. Planiram aBd odraditi, Vueling iz Dubrovnika. Pirineji su meni raj.
- BarbaDue
#5427 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
U Albaniji sam naletio dva puta na ovakve utičnice, a gazde apartmana nisu htjeli obezbjediti adaptere.banjaluka078 wrote: ↑03/09/2025 22:33U apartmani su nam bile ovakve, mogli smo "uŝtekati" svu opremu. A bilo je i par adaptera.
- BarbaDue
#5428 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Ko bude putovao do Novog Pazara ili dalje preporuka za Motel Ras Pazarište.
- ElRe
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#5430 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Gdje na more 2026.te? 
- liyf
- okanomalo
#5432 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
ovo sad procitah. pazite na granicama u koji red morate da stanete. prenosim sa X.
"Naime, prilikom izlaska iz Bosne i ulaska u Hrvatsku, čitateljica je stala u red označen kao „EU Passports”, iako posjeduje pasoš Bosne i Hercegovine. Drugi red, namijenjen svim putnim ispravama, bio je označen kao „All Passports”.
Kako nam je ispričala, službenica na graničnom prijelazu odmah joj je objasnila da je to prekršaj prema novim pravilima te da će morati platiti kaznu od 60 eura".
nisam sigurna da je platila ali pamet u glavu. mene su jednom oderali sa kaznom jer nisam prijavila boravak u policiji u roku od 24h.
"Naime, prilikom izlaska iz Bosne i ulaska u Hrvatsku, čitateljica je stala u red označen kao „EU Passports”, iako posjeduje pasoš Bosne i Hercegovine. Drugi red, namijenjen svim putnim ispravama, bio je označen kao „All Passports”.
Kako nam je ispričala, službenica na graničnom prijelazu odmah joj je objasnila da je to prekršaj prema novim pravilima te da će morati platiti kaznu od 60 eura".
nisam sigurna da je platila ali pamet u glavu. mene su jednom oderali sa kaznom jer nisam prijavila boravak u policiji u roku od 24h.
- beni-bu-man
- mirota
#5434 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
okanomalo wrote: ↑12/10/2025 20:49 ovo sad procitah. pazite na granicama u koji red morate da stanete. prenosim sa X.
pa kako ce sa NON EU pasosem stati u red gdje su EU passporti ? i jes prekrsaj, nasi ljudi samo nesto da smuntaju
- BarbaDue
#5435 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Saranda
-
tokio25
#5436 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
napisi toj tamo na x da je ili glupa ili nepismenaokanomalo wrote: ↑12/10/2025 20:49 ovo sad procitah. pazite na granicama u koji red morate da stanete. prenosim sa X.
- beni-bu-man
#5437 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Tu je to u 10-ak km
- mirota
#5438 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Lisabon, Porto, Cascais, Sintra magicnih 7 dana, vrijeme za 10, sorts majica, uvece malo duzi rukav, narod miran, tih, cijene ne kao u Njemackoj i Austriji, moze se jesti za 10 eur, ali i za 50, prelijepi gradovi, sve preporuke, za razliku od Spanaca, svi znaju engleski ...
ps.
Hvala i ovako kolegi Elre na sjajnim preporukama, bas mi je pomogao
ps.
- mufa1
#5439 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Moze malo vise detalja ako ti se da.. gdje odsjesti, hoteli ili airbnb, jeste rentali auto i gdje.. Mi bi za dvije sedmice letjeli u Faro, uzeli auto pa obici sto vise..mirota wrote: ↑13/10/2025 11:30 Lisabon, Porto, Cascais, Sintra magicnih 7 dana, vrijeme za 10, sorts majica, uvece malo duzi rukav, narod miran, tih, cijene ne kao u Njemackoj i Austriji, moze se jesti za 10 eur, ali i za 50, prelijepi gradovi, sve preporuke, za razliku od Spanaca, svi znaju engleski ...
ps.
- mirota
#5440 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
sve preko bookinga, smjestaj , nocenja s doruckom u odlicnom hotelu, koji je 100 metara od metroa, a metroom je do samog centra 6 stanica, voznja metroom 1,85 eur, ide na svakih 7-10 min, uber jeftin prilicno, skoro sve elektricna auta, kaldrmisane ulice i u Portu i u Lisabonu, pa dame zaboravite na stikle, auto nismo rentali, isli smo busem od Lisabona do Porta cca 300 km za samo 6 eur, ne znam kako im se isplati , 3,5 sata voznja, bus ide na svako pola sata od Lis do Porta, uplatili u Lisabonu vinsku turu s vecerom i Fado performansom, mala grupa, intimna, puno naucili o Alfama kvartu gdje su prvi Lisabonjani zivjeli, vina za 10, puno bolja od nasih hercegovackih, cijene u kaficima kafa 2-3 eur, casa vina 5-10 eur, uplatili izlet za Sintru, Cascais, Cabo de Roca, dosao kombi po nas u hotel, isto mala grupa s vodicem, izlet za 10mufa1 wrote: ↑14/10/2025 01:10Moze malo vise detalja ako ti se da.. gdje odsjesti, hoteli ili airbnb, jeste rentali auto i gdje.. Mi bi za dvije sedmice letjeli u Faro, uzeli auto pa obici sto vise..mirota wrote: ↑13/10/2025 11:30 Lisabon, Porto, Cascais, Sintra magicnih 7 dana, vrijeme za 10, sorts majica, uvece malo duzi rukav, narod miran, tih, cijene ne kao u Njemackoj i Austriji, moze se jesti za 10 eur, ali i za 50, prelijepi gradovi, sve preporuke, za razliku od Spanaca, svi znaju engleski ...
ps.
- mirota
#5441 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
idem u Bukurest za vikend na 3 dana, neka iskustva, sta obavezno vidjeti,probati, smejstaj i avion imam rijesen, samo me zanima sta vidjeti za 3 dana, kakav je grad ? Pariz istoka kazu
- EmirTr
#5442 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Obzirom da su informacije na internetu neprecizne, Ima li iko tačan info da li se za turističku posjetu / vožnju privatnog automobila u Mađarsku do 7 dana mora posjedovati međunarodna vozačka dozvola ili je dovoljna nacionalna vozačka ? Negdje piše da je potrebna na drugim mjestima piše da nije.
- mirota
#5443 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
nacionalna, kakva crna medjunarodna, to ukinuto ko zna kad...vozio sam po 5 zemalja ima 12 god samo sa nacionalnom , cak i u USA
-
Tabijat
#5444 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Svjedok sam bila u talijanskom rentacaru nisu htjeli izdati auto nekim australcima jer nisu imali medjunarodnu. Kolegi iz firme se isto to desilo u Italiji. Za Madjarsku ne znam.
-
moimoi
#5445 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Jedno je renta car drugo kada ides svojim autom.
Za rent a car treba u nekim zemljama.. za privatno auto-ne.
Za rent a car treba u nekim zemljama.. za privatno auto-ne.
- mirota
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#5447 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Malta krajem mjeseca , hintovi su dobrodosli
-
Tabijat
#5448 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Međunarodna vozačka dozvola /MVD/
Prilikom putovanja u inostranstvo vozači moraju posjedovati Međunarodnu vozačku dozvolu (MVD). Ovaj dokument, koji predstavlja prepis nacionalne vozačke dozvole na više jezika, na formatu obrasca, koji je određen međunarodnim saobraćajnim propisima, mogu dobiti svi vozači koji posjeduju važeću nacionalnu bosanskohercegovačku dozvolu.
Međunarodna vozačka dozvola potrebna je prilikom putovanja u većinu zemalja Evrope, a u zemljama u kojima se ne zahtijeva, njeno posjedovanje postaje neophodno ukoliko se u tim zemljama želi voziti automobil sa tamošnjim registarskim tablicama ili rent-a-car vozilo.
MVD se izdaje uz podnošenje na uvid važeće nacionalne dozvole izdate u BiH, lične / osobne karte , te dvije fotografije /standardne veličine za dokumenta/. MVD se izdaje na period od dvije godine, s tim da je taj rok i kraći, ukoliko valjanost vozačke dozvole ističe prije tog roka.
MVD se izdaje na osnovu Ovlaštenja koje je BIHAMK dobio od Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine a u skladu s Pravilnikom o međunarodnoj vozačkoj dozvoli (Službeni glasnik broj 13/07), odnosno Pravilnikom o izmjeni Pravilnika o međunarodnoj vozačkoj dozvoli (Službeni glasnik broj 42/11).
Na osnovu Saglasnosti Ministarstva komunikacija i prometa BiH cijena izdavanja MVD je utvrđena u jedinstvenom iznosu od 30,00 KM na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.
Ja se nisam htjela mislit, radi 30 km.
Prilikom putovanja u inostranstvo vozači moraju posjedovati Međunarodnu vozačku dozvolu (MVD). Ovaj dokument, koji predstavlja prepis nacionalne vozačke dozvole na više jezika, na formatu obrasca, koji je određen međunarodnim saobraćajnim propisima, mogu dobiti svi vozači koji posjeduju važeću nacionalnu bosanskohercegovačku dozvolu.
Međunarodna vozačka dozvola potrebna je prilikom putovanja u većinu zemalja Evrope, a u zemljama u kojima se ne zahtijeva, njeno posjedovanje postaje neophodno ukoliko se u tim zemljama želi voziti automobil sa tamošnjim registarskim tablicama ili rent-a-car vozilo.
MVD se izdaje uz podnošenje na uvid važeće nacionalne dozvole izdate u BiH, lične / osobne karte , te dvije fotografije /standardne veličine za dokumenta/. MVD se izdaje na period od dvije godine, s tim da je taj rok i kraći, ukoliko valjanost vozačke dozvole ističe prije tog roka.
MVD se izdaje na osnovu Ovlaštenja koje je BIHAMK dobio od Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine a u skladu s Pravilnikom o međunarodnoj vozačkoj dozvoli (Službeni glasnik broj 13/07), odnosno Pravilnikom o izmjeni Pravilnika o međunarodnoj vozačkoj dozvoli (Službeni glasnik broj 42/11).
Na osnovu Saglasnosti Ministarstva komunikacija i prometa BiH cijena izdavanja MVD je utvrđena u jedinstvenom iznosu od 30,00 KM na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.
Ja se nisam htjela mislit, radi 30 km.
-
moimoi
#5449 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Pa kazem.. ovise od zemlje. Gdje je nasa vozacka priznata a gdje ne.. al to samo kada rentas auto.
Ako ides svojim autom ne treba ti nigdje.
- mirota
#5450 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
kad se sjetim vadio medjunarodnu vozacku za USA, dali mi u Trebinju na cirilici, Ameri gledaju, kazu imas li ista na latinici, kazem imam samo nacionalnu vozacku, daj to i vozdraaa...