Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
deda_jr

#5426 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by deda_jr »

Je li neko zna koliko bi me kostala zamjena amortizera na Focusu MK2 (2.0 tdci, 2005). Otici cu ove sedmice mehanicaru, ali cisto da se psihicki pripremim na sok :D
channel10

#5427 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by channel10 »

mokhac wrote:Ima li neko za preporučiti majstora da mi pregleda vješanje? I gdje naći kvalitetne dijelove (balans štanga, vilice, stabilizatori i sl) za Alfu. Može i u pp.
Hvala
Sto se tice kvalitetnih dijelova za bilo koje auto, reci cu ti moje iskustvo sa recimo prednjim stabilizatorima kod renoa. U nasim radnjama prednji stabilizator kosta 20-30 KM, dok sam recimo taj isti stabilizator u Holandiji platio 57 eura . Ovi ovdje potraju par mjeseci i vakat mijenjati, dok za ovaj drugi cemo vidjeti.
walk_M-A-N

#5428 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by walk_M-A-N »

deda_jr wrote:Je li neko zna koliko bi me kostala zamjena amortizera na Focusu MK2 (2.0 tdci, 2005). Otici cu ove sedmice mehanicaru, ali cisto da se psihicki pripremim na sok :D
Nije dobro pitanje... ne znam za amortizere ali generalno, imaju jeftini i skupi dijelovi, pa ako odeš u servis, bit će šok na koji se ne možeš pripremiti, a ako misliš kupiti neke zamjenske, pitaj koje da odabereš. Ja sam nekada na slično starom autu stavio KYB i radili su godinama.
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#5429 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

Danas mijenjao ulje i dosao kuci, i za jedno sat vremena upalim auto kad lampica STOP i taj akumulator.
Lampice su samo upaljene na kontaktu, kada upalim auto, gase se. Međutim prije su se gasile kada i ostale lampice, sada ostaju i gase se kada se upali auto. Da li moze biit nesto da je do ulja ili je nesto drugo poremeceno :?

Image
bleee_sa

#5430 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bleee_sa »

Il ti je akumulator na umoru, il pripremi pare za alternator. :mrgreen:
Leon16v

#5431 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

Nema 2 mjeseca mjenjao remenicu alternatora, a da nije sta poremetio hajvan kad je skidao filter ulja :roll:
bleee_sa

#5432 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bleee_sa »

Jel ovo clio?
Leon16v

#5433 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

bleee_sa wrote:Jel ovo clio?
Jeste, 2003 godina, 1.5dci
bleee_sa

#5434 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bleee_sa »

Ne znam šta ti je mog'o poremetit mjenjanjem ulja i filtera, ko ti odrzava auto?
Leon16v

#5435 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

bleee_sa wrote:Ne znam šta ti je mog'o poremetit mjenjanjem ulja i filtera, ko ti odrzava auto?
Uglavnom Edvin, ali kod njega vazda gužva neka kod njega samo veliki servis i ono što ne vjerujem ostalim majstordzijama, i odem kod jednog drugog majstora i sredi sve za 5 min, samo bilo ulje i filter ulja, ostale filtere ja mijenjao. Ne znam da nije šta udario kad je vadio filter ili pojma nemam :-)
bleee_sa

#5436 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bleee_sa »

Otiđi mu sutra i objasni sve, ne može ti niko ovako napamet ništa reći, il' je akumulator il' je punjenje alternatora, nema treće.

I imaš u Sarajevu i boljih majstora od Edvina za Renaulta, samo kažem. :mrgreen:
Leon16v

#5437 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

Ma ništa pogledat cu još sutra pa na dijagnostiku, al cudno mi to sto kada upalim auto gase se i radi sve normalno, ali necu voziti za svaki slucaj sta cu :-D
bleee_sa

#5438 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bleee_sa »

A nisam ja skont'o da ti se gasi lampica nakon paljenja, ma vozi samo ba nemoj se opterećavat', ja kad bi radi takvih stvari iš'o kod majstora spav'o bi pod dizalicom. :lol:
samo pozitiva

#5439 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by samo pozitiva »

bleee_sa wrote:Otiđi mu sutra i objasni sve, ne može ti niko ovako napamet ništa reći, il' je akumulator il' je punjenje alternatora, nema treće.

I imaš u Sarajevu i boljih majstora od Edvina za Renaulta, samo kažem. :mrgreen:
imena molim, imena :D
deda_jr

#5440 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by deda_jr »

walk_M-A-N wrote:
deda_jr wrote:Je li neko zna koliko bi me kostala zamjena amortizera na Focusu MK2 (2.0 tdci, 2005). Otici cu ove sedmice mehanicaru, ali cisto da se psihicki pripremim na sok :D
Nije dobro pitanje... ne znam za amortizere ali generalno, imaju jeftini i skupi dijelovi, pa ako odeš u servis, bit će šok na koji se ne možeš pripremiti, a ako misliš kupiti neke zamjenske, pitaj koje da odabereš. Ja sam nekada na slično starom autu stavio KYB i radili su godinama.
Hvala na odgovoru. Smislio bih ja bolje pitanje da znam :lol: Nista, ja sam se narucio za ponedjeljak, pa cemo vidjeti...
dgL_

#5441 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dgL_ »

Leon16v wrote:Ma ništa pogledat cu još sutra pa na dijagnostiku, al cudno mi to sto kada upalim auto gase se i radi sve normalno, ali necu voziti za svaki slucaj sta cu :-D
Ne znam kod tebe, mislim da je normalno da gore te lampice na kontaktu... Kod mene se sve popale neke se ugase neke ostanu gorit dok ne upalim, kad upalim sve se gase... Mislim da ostanu gorit EPC, check engine i akumulator a gase se airbag, servo, esp, ulje itd... Tako da mislim da je sve ok dokle god sa startanjem motora ne gori niti jedna...
commendatore

#5442 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by commendatore »

preporuciti neko supermocno ljepilo koje sabije plastiku ???? :?: :idea: :!:

tenks
walk_M-A-N

#5443 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by walk_M-A-N »

deda_jr wrote:
walk_M-A-N wrote:
Hvala na odgovoru. Smislio bih ja bolje pitanje da znam :lol: Nista, ja sam se narucio za ponedjeljak, pa cemo vidjeti...
Znači model KgYB, koliko košta da košta :)
kB27

#5444 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kB27 »

Ne znam znači li šta kao orjentacija - mene je za Fiestu (slično godište) prednja opruga sa pratećim dijelovima (nosač i još nešto) koštala oko 220KM sa zamjenom.

P. S. Kome voziš Focusa na servis, ja već dugo tražim kako treba majstora za Forda?
topcam
Vozim: uzbrdo

#5445 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by topcam »

channel10 wrote:
mokhac wrote:Ima li neko za preporučiti majstora da mi pregleda vješanje? I gdje naći kvalitetne dijelove (balans štanga, vilice, stabilizatori i sl) za Alfu. Može i u pp.
Hvala
Sto se tice kvalitetnih dijelova za bilo koje auto, reci cu ti moje iskustvo sa recimo prednjim stabilizatorima kod renoa. U nasim radnjama prednji stabilizator kosta 20-30 KM, dok sam recimo taj isti stabilizator u Holandiji platio 57 eura . Ovi ovdje potraju par mjeseci i vakat mijenjati, dok za ovaj drugi cemo vidjeti.
Bratu sam dao (posudio) auto (jer sam imao sluzbeno godinu dana) i njemu je u Njemackoj puk´o jedan stabilizator i promjenjen tamo u opel servisu. 4-5 mjeseci kasnije i meni, ali kod nas. Isto otisao u servis iza Skenderije i "na nagovor-citaj suplju" promjenim oba. Kvalitet je bio odlican, 15 godina drzali.

Buraz nije imao razlog da mi prijavi, tek kasnije nekad, a ovaj nas "majstor-vlasnik" mi uvalio dva stabilizatora, jer u paru mjenjati je bolje,
sto ima logike, ali ako nisi slijep mehanicar ili majstor, vidis nov dio.

Cijena tih "orginalnih" dijelova je kod nas bila 3x veca nego u Njemackoj. Hazandarevic servis, tada je "ovlasteni Opel" bio, navodno.
Vec dugo je s.z.r. sto me ni malo ne cudi!

Moglo je i posteno, pogledali smo, jedan stabilizator je kako vidimo nov. "Kako, vi to niste znali?" I bez "navodnog mjerenja nagiba, stelovanja
spure sto je supak naplatio". Sto uopste nije bilo potrebno. Niti predvidjeno u toku te (takve) popravke da se uopste radi.

PS: ne zalim onog cenera krisom na "kafu" momku koji je tu radio, on je 1A odradio svoje. Subjektivno i ne vjerujem da je upleten
u marifetluke vlasnika. Vidjelo se na njemu da ni namjerno ne moze biti supak. Dok je vlasniku to osnova karaktera.
Ned071

#5446 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

hladan.preminger wrote:Moze li se gdje uraditi reparacija kompresora klime za hyndaia accent, benzin, 2010. godiste? Pusta plin negdje na dihtunzima? Hvala unaprijed.
Na astri uradio na kosevskom. Autoelekttika H&A. Celin predracun u butmiru bio 230 maraka veci...
hladan.preminger

#5447 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hladan.preminger »

Hvala drug, zvao sam ćelu i kaze da ne radi hyndaia ili mu se neda. :D
Imas li neki kontakt za Autoelekttika H&A?
bleee_sa

#5448 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bleee_sa »

Đe ti je ta elektrika na KB ? :-)
Ned071

#5449 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

921112, broj u radnji. Odmah pored one okrugle garaze na kosevskom. Krenes prema bosnalijeku, prva lijevo ispod taksi standa pa prva desno...
bleee_sa

#5450 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bleee_sa »

Aaaa to na križanju Šišića Dede i Džumhura, dok upalim :mrgreen:
Post Reply