Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
hadzinicasa

#5426 Re: Cijene stanova All about

Post by hadzinicasa »

un1ted wrote: 04/08/2020 13:45 Nije isto. Neko kome trebaju pare će i dodatno spustiti cijenu da ih dobije ODMAH I SADA, a ne da čeka 7-15 dana da banka odradi svoje.
mislim da je to vise do nepovjerenja iako ima situacija u kojima covjeku treba i 20 KM sad i odmah.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#5427 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

Vrh mi je to, trebaju mu pare odmah sad, ne može čekati 20-ak dana, ali može čekati dva mjeseca na keš.

Lol.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#5428 Re: Cijene stanova All about

Post by un1ted »

To su stanovi koji se ne pojave na piku, a ni u novinama. Čudi me da ne znate za takve primjere, gdje onaj ko ima novac već spreman moze završiti stan po nižoj cijeni od onoga ko ganja kredit.
Tomahawk11
Globalni moderator

#5429 Re: Cijene stanova All about

Post by Tomahawk11 »

Ma dobro, ima hitnih situacija samo što se tu uključe i oni koji nisu hitni, a foliraju da jesu, sve u cilju samo keš.
Jok eto uvaliću mu u međuvremenu polovnog Forda iz '89. u cijenu :-)
Tomahawk11
Globalni moderator

#5430 Re: Cijene stanova All about

Post by Tomahawk11 »

un1ted wrote: 04/08/2020 13:59 To su stanovi koji se ne pojave na piku, a ni u novinama. Čudi me da ne znate za takve primjere, gdje onaj ko ima novac već spreman moze završiti stan po nižoj cijeni od onoga ko ganja kredit.
Završavaju se i oni na kredit po nižoj cijeni.
Taj kome baš gori i treba mu lova odmah, to bi trebali biti izuzeci.
To svakako mora biti dobro ispod cijene da bi se brzo prodalo.
hadzinicasa

#5431 Re: Cijene stanova All about

Post by hadzinicasa »

Tomahawk11 wrote: 04/08/2020 14:02
un1ted wrote: 04/08/2020 13:59 To su stanovi koji se ne pojave na piku, a ni u novinama. Čudi me da ne znate za takve primjere, gdje onaj ko ima novac već spreman moze završiti stan po nižoj cijeni od onoga ko ganja kredit.
Završavaju se i oni na kredit po nižoj cijeni.
Taj kome baš gori i treba mu lova odmah, to bi trebali biti izuzeci.
To svakako mora biti dobro ispod cijene da bi se brzo prodalo.
da.
alica.k

#5432 Re: Cijene stanova All about

Post by alica.k »

Haris.ba wrote: 04/08/2020 11:53
alica.k wrote: 04/08/2020 11:48 Ovo mogu potvrditi, doduse ja sam spustila stan sa 144 000 na 128 000. Cim sam rekla isplata odmah, vlasnik je promijenio pricu sa 'mozemo se dogovoriti 1000-2000' na 'dogovori notara'.
A kako ide to kada "nije isplata odmah"? Kupuješ stan na rate?

Znam ja taj folklor kupoprodaje. Ali, malo mi se više počinje gaditi. Čuj isplata odmah. Pa kad kupuješ kako može drugačije? Jer nema ugovora bez uplate. U praksi se često ključ ostavi kod notara do uplate. Pa bez uplate čitave sume nema ni ključa.

A, mislim da ne postoji tržište nekretnina na svijetu gdje obavljena cijena nekretnina nije veća od one na koju bi prodavac pristao. Plus, u našim društvenim okolnostima se podrazumjeva da se stanovi oglašavaju sa cijenom sa prostorom za cjenkanje.
Ljudi obicno cekaju da im kredit odobre, to ti znaci isplata odmah. Bukvalno 'odmah'.

Inace, stan je bio objavljen na piku (privatno, ne preko agencije), realno mu je vec bila niza cijena nego vrijednost, zato mi se i ucinilo da mu se zuri, cim je spremio papire o placenim racunima i sta je sve notarka trazila, posao bio zavrsen u 3 dana.
hadzinicasa

#5433 Re: Cijene stanova All about

Post by hadzinicasa »

alica.k wrote: 04/08/2020 14:30
Haris.ba wrote: 04/08/2020 11:53
alica.k wrote: 04/08/2020 11:48 Ovo mogu potvrditi, doduse ja sam spustila stan sa 144 000 na 128 000. Cim sam rekla isplata odmah, vlasnik je promijenio pricu sa 'mozemo se dogovoriti 1000-2000' na 'dogovori notara'.
A kako ide to kada "nije isplata odmah"? Kupuješ stan na rate?

Znam ja taj folklor kupoprodaje. Ali, malo mi se više počinje gaditi. Čuj isplata odmah. Pa kad kupuješ kako može drugačije? Jer nema ugovora bez uplate. U praksi se često ključ ostavi kod notara do uplate. Pa bez uplate čitave sume nema ni ključa.

A, mislim da ne postoji tržište nekretnina na svijetu gdje obavljena cijena nekretnina nije veća od one na koju bi prodavac pristao. Plus, u našim društvenim okolnostima se podrazumjeva da se stanovi oglašavaju sa cijenom sa prostorom za cjenkanje.
Ljudi obicno cekaju da im kredit odobre, to ti znaci isplata odmah. Bukvalno 'odmah'.

Inace, stan je bio objavljen na piku (privatno, ne preko agencije), realno mu je vec bila niza cijena nego vrijednost, zato mi se i ucinilo da mu se zuri, cim je spremio papire o placenim racunima i sta je sve notarka trazila, posao bio zavrsen u 3 dana.
ako smijem pitati, gdje je stan i velicina?
iceman ze

#5434 Re: Cijene stanova All about

Post by iceman ze »

Koliko se krece m2 stana- izvorno stanje u E. Sehovica/Paromlinskoj? Thx
moonca

#5435 Re: Cijene stanova All about

Post by moonca »

Tomahawk11 wrote: 04/08/2020 14:00 Ma dobro, ima hitnih situacija samo što se tu uključe i oni koji nisu hitni, a foliraju da jesu, sve u cilju samo keš.
Procedura je, ako se ceka kupac s kreditom od banke...sastanak s notarom kao i predstavnikom iz banke- potpisivanje ugovora- banka sazna kolika je cijena stana ,ako je kredit veci- nece da odobre ...itd....
detroit-mercy

#5436 Re: Cijene stanova All about

Post by detroit-mercy »

un1ted wrote: 04/08/2020 13:45 Nije isto. Neko kome trebaju pare će i dodatno spustiti cijenu da ih dobije ODMAH I SADA, a ne da čeka 7-15 dana da banka odradi svoje.
Ponekad to nije 7-15 dana, nego se oduzi i po mjesec pa i preko. Ako imas cash uvijek mozes da pregovaras za cijenu, dosta prodavaca treba lovu odmah.
alica.k

#5437 Re: Cijene stanova All about

Post by alica.k »

hadzinicasa wrote: 04/08/2020 14:46 ako smijem pitati, gdje je stan i velicina?
poslacu ti u pp jer ne bih da objelodanjujem svoje mjesto stanovanja
drndalo

#5438 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

alica.k wrote: 04/08/2020 16:47
hadzinicasa wrote: 04/08/2020 14:46 ako smijem pitati, gdje je stan i velicina?
poslacu ti u pp jer ne bih da objelodanjujem svoje mjesto stanovanja
Sto ba, pa da naletimo na kahvu i hurmasice... ;-)
blueblue

#5439 Re: Cijene stanova All about

Post by blueblue »

Ne treba ocekivati bas toliki pad da stan cija je cijena trenutno 180.000 dobijete za 120.000. To je 30%, i cini mi se barem sada previse. Moguce je jedino ako sljedece godine ne pronadju vakcinu i udjemo u zimu 2021/22 sa virusom koji hara. Po prirodi sam optimista i ne zelim da vjerujem u ovakav scenario (1992 sam mislio da cu u avgustu na more), ovo je sasvim realan scenario!!! Nije za iskljuciti.

Trenutni ekonomski pad u drugom polugodistu je ogroman na svim trzistima. U Americi -32%, trecina ekonomije ne radi) stopa nezaposlenosti se u Americi sa 3,5% popela na caa 11% u par mjeseci. Kod nas je situacija vjerovatno slicna, samo sto je tesko doci do tacnih podataka. Ljudi koju su nesigurni da ce zadrzati posao, da ce imati od cega zivjeti ne kupuju stanove!!!

Kod mene u zgradi stariji ciko ovih dana prodao stan (isao je caa 500KM ispod cijene po m2), kaze sin u Sloveniji u buli radi situacije, mora ga pogurati. Sumnjam da ce dijaspora kupovati nesto posebno ovo ljeto!!!

Banke su isto poostrile kriterije za kreditiranje, nema vise plata 800KM evo ti kredit 100,000KM na 25 godina. Niko nije siguran koja ce to firma izdrzati do kraja sljedece godine. Telekomi, pivare ... u finansijskim iskazuju gubitke za prvu polovinu 2020... (Pogledajte Sarajevsku pivaru, Hr telekom ..., pivare u ratu zaradjivale!!!) na koga se kladiti da ce imati posao za 2 godine? Bez masovnih kredita malo ce stanova prodati!!!

Trenutno niko nezna koliki ce pad ekonimije a i cijena stanova biti, tako da je i svaka kupovina rizicna. Danas kupim stan za 500KM ispod cijene po m2, a za sest mjeseci isti padne jos 500KM. Nece se ni agencije za nekretnine bas zalijetati. Suvise je sve spekulativno u ovom momentu za investiranje.
Njemci kupuju zlato, jer se to jedino cini nesto sto bi moglo drzati vrijednost, ne ulazu u nekretnine!!!

Ima dosta pokazatelja koji ukazuju na to da ce doci do korekcije cijena, a nase je da gledamo (ja sam stan kupio i otplatio hvala Bogu, pa mogu samo gledati).
azdralovic

#5440 Re: Cijene stanova All about

Post by azdralovic »

blueblue wrote: 04/08/2020 22:52 Ne treba ocekivati bas toliki pad da stan cija je cijena trenutno 180.000 dobijete za 120.000. To je 30%, i cini mi se barem sada previse. Moguce je jedino ako sljedece godine ne pronadju vakcinu i udjemo u zimu 2021/22 sa virusom koji hara. Po prirodi sam optimista i ne zelim da vjerujem u ovakav scenario (1992 sam mislio da cu u avgustu na more), ovo je sasvim realan scenario!!! Nije za iskljuciti.

Trenutni ekonomski pad u drugom polugodistu je ogroman na svim trzistima. U Americi -32%, trecina ekonomije ne radi) stopa nezaposlenosti se u Americi sa 3,5% popela na caa 11% u par mjeseci. Kod nas je situacija vjerovatno slicna, samo sto je tesko doci do tacnih podataka. Ljudi koju su nesigurni da ce zadrzati posao, da ce imati od cega zivjeti ne kupuju stanove!!!

Kod mene u zgradi stariji ciko ovih dana prodao stan (isao je caa 500KM ispod cijene po m2), kaze sin u Sloveniji u buli radi situacije, mora ga pogurati. Sumnjam da ce dijaspora kupovati nesto posebno ovo ljeto!!!

Banke su isto poostrile kriterije za kreditiranje, nema vise plata 800KM evo ti kredit 100,000KM na 25 godina. Niko nije siguran koja ce to firma izdrzati do kraja sljedece godine. Telekomi, pivare ... u finansijskim iskazuju gubitke za prvu polovinu 2020... (Pogledajte Sarajevsku pivaru, Hr telekom ..., pivare u ratu zaradjivale!!!) na koga se kladiti da ce imati posao za 2 godine? Bez masovnih kredita malo ce stanova prodati!!!

Trenutno niko nezna koliki ce pad ekonimije a i cijena stanova biti, tako da je i svaka kupovina rizicna. Danas kupim stan za 500KM ispod cijene po m2, a za sest mjeseci isti padne jos 500KM. Nece se ni agencije za nekretnine bas zalijetati. Suvise je sve spekulativno u ovom momentu za investiranje.
Njemci kupuju zlato, jer se to jedino cini nesto sto bi moglo drzati vrijednost, ne ulazu u nekretnine!!!

Ima dosta pokazatelja koji ukazuju na to da ce doci do korekcije cijena, a nase je da gledamo (ja sam stan kupio i otplatio hvala Bogu, pa mogu samo gledati).
post je bio dobar do momenta dok nisi uzeo pivaru za primjer...
4500

#5441 Re: Cijene stanova All about

Post by 4500 »

Ja ne vjerujem da ce cijene stanova generalno pasti, mozda hoce u prvi mah, recimo ovu jesen i eventualno proljece, i onda ce se korigovati cijena mozda malo i rasti.
ljudi ne racunaju veliku inflaciju koja nas ocekuje, pare se bez pokrica stampaju nikad zabiljezenim tempom, institucije i banke su preplavljene "friškim" novcem koji nemaju gdje plasirati. Sve svjetske berze biljeze kontinuirani rast jer ljudi sklanjaju novac u dionice i zlato.
naravno, koliko god smo mi tu beznacajni ipak sve sto se desi sa Eurom to ce se desiti i nama.
Da uprostim ocekujem inflaciju od 10% do 20%, u naredne 2godine.
tako da stan od 100 000 KM samim padom vrijednosti novca bude vrijedan 110 000 -120 000KM.

Eh sad, da li ce se nama povecavati plate shodno inflaciji, kako ce se narod postaviti prema krizi i izlasku iz krize, i koliko ce kriza trajati, to moze mijenjati dosta stvari, ne racunajuci ovaj prvi panicni talas prodaje koji ce trajati do proljeca, nakon toga cijene stanova ce se korigivati i nastaviti rasti.
Trebam te

#5442 Re: Cijene stanova All about

Post by Trebam te »

zijancer wrote: 04/08/2020 10:46 ko uzima kao investiciju? naši privatnici i dijaspora koja nece imati penziju?!
ali kome će prodati/rentati ako ove sad generacije dižu sidro zauvijek :P
Kao investiciju :shock: Kome?
Trebam te

#5443 Re: Cijene stanova All about

Post by Trebam te »

4500 wrote: 05/08/2020 15:13 Ja ne vjerujem da ce cijene stanova generalno pasti, mozda hoce u prvi mah, recimo ovu jesen i eventualno proljece, i onda ce se korigovati cijena mozda malo i rasti.
ljudi ne racunaju veliku inflaciju koja nas ocekuje, pare se bez pokrica stampaju nikad zabiljezenim tempom, institucije i banke su preplavljene "friškim" novcem koji nemaju gdje plasirati. Sve svjetske berze biljeze kontinuirani rast jer ljudi sklanjaju novac u dionice i zlato.
naravno, koliko god smo mi tu beznacajni ipak sve sto se desi sa Eurom to ce se desiti i nama.
tako da stan od 100 000 KM samim padom vrijednosti novca bude vrijedan 110 000 -120 000KM.

Eh sad, da li ce se nama povecavati plate shodno inflaciji, kako ce se narod postaviti prema krizi i izlasku iz krize, i koliko ce kriza trajati, to moze mijenjati dosta stvari, ne racunajuci ovaj prvi panicni talas prodaje koji ce trajati do proljeca, nakon toga cijene stanova ce se korigivati i nastaviti rasti.
Losa procjena -:) ne mozes porediti zapadno i nase trziste :run:
Puf

#5444 Re: Cijene stanova All about

Post by Puf »

Trebam te wrote: 05/08/2020 16:11
4500 wrote: 05/08/2020 15:13 Ja ne vjerujem da ce cijene stanova generalno pasti, mozda hoce u prvi mah, recimo ovu jesen i eventualno proljece, i onda ce se korigovati cijena mozda malo i rasti.

Zasto
Haris.ba

#5445 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Trebam te wrote: 05/08/2020 16:05
zijancer wrote: 04/08/2020 10:46 ko uzima kao investiciju? naši privatnici i dijaspora koja nece imati penziju?!
ali kome će prodati/rentati ako ove sad generacije dižu sidro zauvijek :P
Kao investiciju :shock: Kome?
Pa isto su pričali i prije 12 godina kada je bila finansijska kriza.

Eno u Bejrutu poluraspadnuta država i ekonomija, pa pogledajte cijene nekretnina. Dobro, imaju more. Ali, nije more ni Sarajevu daleko.

Stvar je što Sarajevo je jeftino za život nekome sa dijasporskom penzijom. Pa ako se i ne poveća cijena nekretnine, kada se dođe u godine penzije - dobro je. A ako se poveća - proda se pa kupi negdje drugo.
sale07

#5446 Re: Cijene stanova All about

Post by sale07 »

Znal neko koja je procedura kupovine ili prodaje stana u kući. Kako se to knjizi i sl.
Vjerujem da je moguće to provesti po spratovima al šta sa zemljom na kojoj se kuća nalazi
blueblue

#5447 Re: Cijene stanova All about

Post by blueblue »

Pare se stampaju da bi se vratilo povjerenje ljudi, ali samo vakcina moze vratiti povjerenje. Nisu pare razlog zasto ja ne idem u restoran (ne trosim), nego strah od virusa. Kaze prijatelj razmislja da kupi auto pa me pita za savjet. Rekoh sta ce ti novi auto, iz zemlje nemozes izaci, a zimus ces svakako samo do Binga po hranu!! Auto koji trenutno ima je star 3 godine i moze mu ispuniti sve potrebe. Povjerenje je kljucno!

Vezano za inflaciju, citao sam neke procjene da se ne ocekuja znacajna inflacija, uprkos stampanju novca. Kazu da je nije bilo ni nakon stampanja 2008, ustvari nesto malo je bilo par procenata tj. zdrava inflacija. Cak se sada raspravlja u Americi da ce doci do deflacije (padanje cijena), sto je bar meni logicnije jer vidite iz mojih ranije navedenih primjera da nece biti potrosnje sto ce obarati cijene. (Procitajte Forbs clanak iz juna (https://www.forbes.com/sites/investor/2 ... 48cbf76f18)

Vidjeli ste kako je zatvoren Bristol, nije ga Vlada zatvorila. Nema potrebe. Isti scenario ubrzo ocekuje mnoge radnje po gradu ! Same ce se zatvoriti.

Cijene nekretnina ce se sigurno korigovati, tj padati!
Trenutno nema slobodnog pada, zato sto je uveden moratorij na kredite, a i ne pritiscu bas za placanje rezija. To nas jos malo drzi u zivotu.

Ipak, na kraju, sve zavisi od vakcine, ako je ne bude bice slobodan pad ne samo stanova nego svega, i ovi sto sada prodaju ce ispasti pametniji!!
4500

#5448 Re: Cijene stanova All about

Post by 4500 »

Trebam te wrote: 05/08/2020 16:11

Pa ne poredim,
Poredim prosječnu platu u BiH i inflaciju
2000.godine 450KM
2010.godine 700KM
2020. Godinne 900KM
A ljudi nisu ništa bogatiji, jer je sve skuplje, tako da dodatne pare samo pokrivaju trošak većih cijena.
računam da će plate (I inflacija) skočiti umjesto 2%-4% godišnje, sada biti 5%-do 10% u naredne dvije godine.
Pored toga će i cijene svega rasti tako da ćemo vjerovatno imati veće plate i penzije za 10%posto ali će sve biti skuplje kao i dosad i niko neće imati neke velike koristi osim onih koji sada imaju fikse dugoročne kredite, tako da će njima rata i dug ostati isti, a plata će se povecati.
Uglavnom niko neće profitirati. Bar ne mi sitna buranijia.
Zato kada kažem da će stanovi biti skuplji ne mislim da ce imati veću realnu vrijednost, jer će sve biti skuplje, ako sad za stan možes kupiti 20000 kutija cigareta mozda ćeš za dvije godine iako ti stan bude skuplji ti moći kupiti samo 19000kutija cigareta od tih para.

@blueblue
Citao Sam i to istraživanje, ali količina para koja se upumpala 2008 nije ni deseti dio novca koji se sad upumpava i ovo jos uvijek traje. I kad vakcina dodje sve te pare će se vratiti tu negdje.
Haris.ba

#5449 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

sale07 wrote: 05/08/2020 22:02 Znal neko koja je procedura kupovine ili prodaje stana u kući. Kako se to knjizi i sl.
Vjerujem da je moguće to provesti po spratovima al šta sa zemljom na kojoj se kuća nalazi
Ako je etažiran prodaješ ga kao stan, a vlasnici stanova (spratova jer je tako najčešće podijeljeno) su suvlasnici zemljišta - isto ko i kod standardnih zgrada. Što se tiče npr. krova - i tu si suvlasnik, kao i temelja.

Ako nije etažiran (podijeljeno u papirima), onda se postaje suvlasnik čitave kuće, a i zemljišta. Npr. kuća sa dva sprata. Dva vlasnika po 1/2. Oba su suvlasnici po 1/2 oba stana i zemljišta, krova i temelja.
blueblue

#5450 Re: Cijene stanova All about

Post by blueblue »

Pa ne poredim,
Poredim prosječnu platu u BiH i inflaciju
2000.godine 450KM
2010.godine 700KM
2020. Godinne 900KM
A ljudi nisu ništa bogatiji, jer je sve skuplje, tako da dodatne pare samo pokrivaju trošak većih cijena.
računam da će plate (I inflacija) skočiti umjesto 2%-4% godišnje, sada biti 5%-do 10% u naredne dvije godine.
Pored toga će i cijene svega rasti tako da ćemo vjerovatno imati veće plate i penzije za 10%posto ali će sve biti skuplje kao i dosad i niko neće imati neke velike koristi osim onih koji sada imaju fikse dugoročne kredite, tako da će njima rata i dug ostati isti, a plata će se povecati.
Uglavnom niko neće profitirati. Bar ne mi sitna buranijia.
Zato kada kažem da će stanovi biti skuplji ne mislim da ce imati veću realnu vrijednost, jer će sve biti skuplje, ako sad za stan možes kupiti 20000 kutija cigareta mozda ćeš za dvije godine iako ti stan bude skuplji ti moći kupiti samo 19000kutija cigareta od tih para.

[/quote]

U pravu si ako dodje do inflacije povecace se cijena nekretnina da bi sacuvale vrijednost. Ali sumnjam da ce doci, jer razlozi za stampanje para nisu isti kao sto su bili u Jugoslaviji.
Dodatno, ne utice samo inflacija na povecaje prosjecne plate, ima puno drugih faktora: veca potraznja za radnom snagom, otvaranje novih trzista, prijavljivanje plata u punom iznosu (jacanje drzave), vise zaposljavanja u drzavne institucije gdje su vece plate, otvaranje bolje placenih poslova ... su samo neki od faktora.
Post Reply