Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1198
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1321

vicious2

#5426 Re: Šta trenutno čitate?

Post by vicious2 »

Thomas Hauser: Mohammad Ali: His Life and Times
malamela

#5427 Re: Šta trenutno čitate?

Post by malamela »

Trenutno Fromma - Anatomija ljudske destruktivnosti 1. Nešto zaista poučno na današnjem vaktu!!!
Prije toga sam čitala Milenium trilogiju - Stieg Larsson. To su romani koje pročitaš u jednom dahu... :-D
River_isle

#5428 Re: Šta trenutno čitate?

Post by River_isle »

ko mi moze preporuciti nesto iz epske fantastike; blizi se godisnji i mozak mora na "pasu" :)
Vegetastar

#5429 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Vegetastar »

River_isle wrote:ko mi moze preporuciti nesto iz epske fantastike; blizi se godisnji i mozak mora na "pasu" :)
Silmarilion :D
Altsa

#5430 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Altsa »

Za epsku fantastiku moja preporuka je

Image

http://www.laguna.rs/n1533_knjiga_ime_vetra_laguna.html
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5431 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

jel ko na našem čitao onu en mekafi što je umrla nedavno
ne onu vampirušu rajs
nego mekafi o zmajevima
persiflaza

#5432 Re: Šta trenutno čitate?

Post by persiflaza »

Dostojevski - Zapisi iz podzemlja
bez_ideje

#5433 Re: Šta trenutno čitate?

Post by bez_ideje »

Volim latinoamerikance.....do sad sam fokusirala na klasike.....no,sad ce salon knjige,pa bi rado neke nove snage da pribavim na polici,sugestije dobro dosle ( ljubitelji Koelja-ne pokusavajte :x ) :evil:
Tvrdokorna mrlja

#5434 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Tvrdokorna mrlja »

Image
sadmire

#5435 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sadmire »

bez_ideje wrote:Volim latinoamerikance.....do sad sam fokusirala na klasike.....no,sad ce salon knjige,pa bi rado neke nove snage da pribavim na polici,sugestije dobro dosle ( ljubitelji Koelja-ne pokusavajte :x ) :evil:
Meni je Llosa super, posebno Avanture nevaljale djevojcice. A na salonu planiram uzeti njegovu Jarcevu festu i 2666 od Bolana.
al_akhisari

#5436 Re: Šta trenutno čitate?

Post by al_akhisari »

..."junak naseg doba"
bez_ideje

#5437 Re: Šta trenutno čitate?

Post by bez_ideje »

sadmire wrote:
bez_ideje wrote:Volim latinoamerikance.....do sad sam fokusirala na klasike.....no,sad ce salon knjige,pa bi rado neke nove snage da pribavim na polici,sugestije dobro dosle ( ljubitelji Koelja-ne pokusavajte :x ) :evil:
Meni je Llosa super, posebno Avanture nevaljale djevojcice. A na salonu planiram uzeti njegovu Jarcevu festu i 2666 od Bolana.
O volim i ja Llosu...citala sam Razgovore u katedrali,i planirala uzeti Zelenu kucu ....
ne znam sta ce biti na salonu...ali njega uzimam sigurno....
Kakva je ta Bolanova ? Njega do sad nisam citala ?
sadmire

#5438 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sadmire »

bez_ideje wrote:
sadmire wrote:
O volim i ja Llosu...citala sam Razgovore u katedrali,i planirala uzeti Zelenu kucu ....
ne znam sta ce biti na salonu...ali njega uzimam sigurno....
Kakva je ta Bolanova ? Njega do sad nisam citala ?
Nisam ni ja nista od njega citao, a radi se o prerano preminulom cileanskom piscu. U njegovom romanu 2666 obradjuje se problem nerijesenih ubistava u meksickom gradu Juarezu, ne bas lagana a pogotovo ne lijepa tema koja je i danas nazalost aktuelna.
Nekad ranije sam citao clanak u kome se ona spominje pa je stavio na listu a nedavno ju je izdao Baybook i to kao seriju od pet knjiga, svaka negdje oko 200 strana. Nadam se da ce dati dobar popust!?

Od Llose sam citao jos i Tetka Julia i piskaralo, definitivno mi vise puno lezi od Marquesa.
bez_ideje

#5439 Re: Šta trenutno čitate?

Post by bez_ideje »

Da nije bilo Markesovog-Pukovniku nema ko da pise.....ja se nikad ne bi uhvatila latinoamerikanaca...Ne diraj Markesa :mrgreen:
Htjela bi isto procitati nesta o revolucionarnim zbivanjima 50-tih i 60-tih.......ne suhoparno,vise kroz neku lijepu pricu
demode

#5440 Re: Šta trenutno čitate?

Post by demode »

bez_ideje wrote:Da nije bilo Markesovog-Pukovniku nema ko da pise.....ja se nikad ne bi uhvatila latinoamerikanaca...Ne diraj Markesa :mrgreen:
Htjela bi isto procitati nesta o revolucionarnim zbivanjima 50-tih i 60-tih.......ne suhoparno,vise kroz neku lijepu pricu
Preporucujem knjigu Cekajuci snijeg u Havani. Autobiografska prica iz ugla jednog djecaka iz bogate Kubanske porodice. Kroz knjigu se prozima zivot u Havani prije revolucije kroz porodicne zgode i nezgode gledano djecijim ocima i tamo u dalekom backgroundu o nekim ljudima daleko u sumi koji kao dizu neku revoluciju i njihovim sljedbenicima u gradovima koji prestavljaju urbanu avangardu. Vremenom ti su ljudi sve blizi Havani, njegovoj porodici i jednom ustaljenom zivotu. Na kraju revolucija sa svim svojim istorijskim akterima ulazi u to djetistvo i otrkriva neke stvari koje nismo znali o Fidelu, Che-u i drugovima. Topla porodicna prica se pretvara u nekontrolisanu patnju malih obicnih ljudi a sve sto sljedi je bdjenje nad zatvorenom knjigom sa pitanjem koje razdvaja vas i plafon KO TO IMA PRAVO IGRATI SE S LJUDIMA U IME RATOVA I REVOLUCIJA. Idealna muzicka podloga za tu knjigu je Oh Pavel, od Stulica.
Ako volite latinoamerikance, toplo preporucavam i Mario Vargas Ljosu i nesto medju najgenijalnijm stvarima koje sam procitao, Razgovori u katedrali. Doduse morate imati zivaca prvi 70-80 stranica, dok razumijete originalan stil u kojem je pisao, jer se radnja brzo prenosi u na razlicita mjesta u razlicita vremena da bi se naizgled nespojive price spojile u jednu tacku. Prozeto sjajnim opisima, nepredvidljivom akcijom, neobicnim humorom te erotikom u neocekivanom obliku. Naravno za citanje je potrebno znati ponesto iz istorije '50 i '60 godina u Juznoj americi, a radnja se desava u Peruu.
cls

#5441 Re: Šta trenutno čitate?

Post by cls »

ako volite Makesa onda od njega Riba je crvena to su njegovi clanci pa su svi skupljeni i napravljena knjiga, isto tako meni je dobra "Pustolovine Miguela Litina i Sjećanje na moje tužne kurve normalno pored njegovih klasika :)
sadmire

#5442 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sadmire »

Tom Rob Smith-Dijete 44

Neko je se vec ranije na ovim stranicama pohvalno izrazio o ovoj knjizi i ja mu se u tome pridruzujem.
Interesantna tema, jos interesantnije obradjena.
disappointed

#5443 Re: Šta trenutno čitate?

Post by disappointed »

još sam pod utiscima knjge Lovac na zmajeve, progutala sam je za dva dana, isplakala sam se ko malo dijete, izuzetno potresno.....imate li neku preporuku da malo umirim dušu nakon ove knjige, dajte mi nesto bas za odmor, interesantno ali bez crnjaka please....
cls

#5444 Re: Šta trenutno čitate?

Post by cls »

disappointed wrote:još sam pod utiscima knjge Lovac na zmajeve, progutala sam je za dva dana, isplakala sam se ko malo dijete, izuzetno potresno.....imate li neku preporuku da malo umirim dušu nakon ove knjige, dajte mi nesto bas za odmor, interesantno ali bez crnjaka please....
ne znam koliko je za odmora ali meni jedna od jacih knjiga http://www.laguna.rs/n144_knjiga_imprimatur_laguna.html
ili http://www.profil.hr/knjiga/tajanstveni ... oane/9549/

http://www.mvinfo.hr/najnovije-knjige-o ... ?ppar=7630

Edit i ova Osmica sto trenutno citam je odlicna :D
demode

#5445 Re: Šta trenutno čitate?

Post by demode »

OSMICA, na trenutke interesantna i uzbudljiva ali za moj ukus pretjerano frizirana (nazor se guralo rukama i nogama da se istorijske licnosnti i dogadjaji povezu sa misticnim znakovima i aktualnom igrom na Monglanskoj ploci). Teorija zavjere u TDi verziji, mada se ima i dosta stvari nauciti. Mnogi dijelovi su vrhunski opisani rekao bih na Zil Vernovski nivo, ono putoavanje u Rolls Roysu kros Alzirsku pustinju sam dozivio kao da sam bio prisutan. Likovi su takodjer dosta karakterni i jako detaljno predstavljeni, ako se dobro sjecam imena nekih od junaka kao sto su Mirela, Sasa i dr. Nije me jednom spisateljica natjerala da otvorim atlas svijeta ili google earth. Zanimljivo, opustajuce ali cini mi se vec prozvakana tema iz Da Vincijevog koda i kao sto sam naveveo nafrizirana mistikom teorijom zavjere.
cls

#5446 Re: Šta trenutno čitate?

Post by cls »

nisam ljubitelj Da Vincijevog koda, a niti doticnog pisca :) ali dobro si opisao, za opustanje nije losa :)
Pikaboo

#5447 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Pikaboo »

Aleph.
Da vidim jeli dobra kao sto kazu.
disappointed

#5448 Re: Šta trenutno čitate?

Post by disappointed »

cls wrote:
disappointed wrote:još sam pod utiscima knjge Lovac na zmajeve, progutala sam je za dva dana, isplakala sam se ko malo dijete, izuzetno potresno.....imate li neku preporuku da malo umirim dušu nakon ove knjige, dajte mi nesto bas za odmor, interesantno ali bez crnjaka please....
ne znam koliko je za odmora ali meni jedna od jacih knjiga http://www.laguna.rs/n144_knjiga_imprimatur_laguna.html
ili http://www.profil.hr/knjiga/tajanstveni ... oane/9549/

http://www.mvinfo.hr/najnovije-knjige-o ... ?ppar=7630

Edit i ova Osmica sto trenutno citam je odlicna :D
ja bi neki free download ali od ove tri uspjela sam naci samo ovu prvu...
cls

#5449 Re: Šta trenutno čitate?

Post by cls »

@disappointed i najbolju, a nisam bas ljubitelj e-knjiga, tako da ti sto ser toga tice ne mogu pomoci :D
moonlight7

#5450 Re: Šta trenutno čitate?

Post by moonlight7 »

nervoza wrote:planiram djevojci kupiti knjigu... zamolio bih nekog da mi preporuci neku dramu, historijsko nesto mozda... ili u fazonu "hiljadu sjajnih sunaca", "lovac na zmajeve", "sjene nareva drveta", posto znam da je njih procitala i da su joj se svidjele...
hvala unaprijed :)

Ognjena kapija Stiven Presfild
Posljednji harem Peter Prange :)
Post Reply