Cigarete, odvikavanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
drug_profi

#5426 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Rampage wrote:Nemoj tako, ako si bivši pušač onda trebaš one koji pokušavaju prestati pušiti ohrabrivati:) Ili ako si jednostavno nepušač, svejedno:)

Po meni, prestajanje pušenja na bilo kakav način je ogroman uspjeh:)
Pa dabome da jeste, ali necu nikog ohrabrivati da pravi budalu od sebe i baca pare.
Svakom ko je posao na hipnoze, Zybane i sl. rekao sam da je to sve ubleha ida je kljuc u njegovoj odluci. NEma tog lasera koji ce to uciniti umjesto tebe.
Rampage

#5427 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Rampage »

Dobro, slažem se da se pušači na taj način samo lažu i zavaravaju, odnosno samo daju sebi razloga da se duže "druže" s duhanom, odlažući neminovno - prestanak pušenja:)

Ali ako pušač ima stvarnu želju za prestankom pušenja, onda ga treba bezuslovno podržati u toj želji, bez obzira kakve metode koristi da bi prestao pušiti:)
drug_profi

#5428 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Rampage wrote:Dobro, slažem se da se pušači na taj način samo lažu i zavaravaju, odnosno samo daju sebi razloga da se duže "druže" s duhanom, odlažući neminovno - prestanak pušenja:)

Ali ako pušač ima stvarnu želju za prestankom pušenja, onda ga treba bezuslovno podržati u toj želji, bez obzira kakve metode koristi da bi prestao pušiti:)
Svako neka radi sta zeli, ali takodjer ja cu uvijek reci sta mislim o tome.
shmizlica

#5429 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shmizlica »

profil oštar kao i uvijek :mrgreen:

šta ja znam....na mene bolje djeluje kritika nego ohrabrivanje....uredu podrška ispočetka, al kad zglajzam treba me baš ubiti u pojam :mrgreen: pojedincima (pronaći će se) hvala za to :)
AstorH

#5430 Cigarete, odvikavanje

Post by AstorH »

Ja sam tu knjigu od Alena C. kupio i procitao 2007, a prestao sam 2008. Kada sam odlucio da prestanem nisam se sjecao nijedne recenice iz te knjige. Ne osporavam da je knjiga bezveze, koliko se sjecam bilo je u njoj korisnih savjeta, ali ona nije zasluzna za prestanak nego ja. Stoga mislim da covjek uzaludno polaze nade u nesto drugo van sebe u svrhu pomoci pri labavoj odluci, bio to predmet,med. tretman ili druga osoba.
Ako covjek u sebi nije postavio trajan otpor i neopozivu odluku, tada mu ne moze pomoci nista ni van njega sama, ma kako se to zvalo.
Rampage

#5431 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Rampage »

Scena iz legenradnog filma - Clerks. i pušenje :lol:

I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#5432 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by I am Happy »

UnscarD wrote:
I am Happy wrote:Pa to, ona ipak nesto probudi u tebi jer ima stvari koje su tako tacne.
Kao naprimjer ono da ti cigara ne pomaze da se rijesis stresa itd. itd. ...

Nakon citanja drugacije razmisljas :)
Ako si nakon nje razmisljao drugacije, ja mislim da je ona tebi ipak pomogla, bio ti toga svijestan ili ne ;-)
Pa jeste malo, mada mi je glupo to sto on prica o "Easy Way" i kao da ces uzivati u prestanku....
Aha...prvih par dana su pakao :D pa cak i sedmica :)

@azurna_obala
Jesi li ti prestala ?
I am Happy

#5433 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by I am Happy »

drugi profil wrote:
I am Happy wrote:
Nego, kakva je ovo nova ubleha, lasersko odvikavanje od cigara :lol:
Zvuci mocno i futuristicki, a slabici ce da plate ocigledne ublehe. Hipnoza je vec OUT. Laseri su IN.
Pa ih poslije bude stid vlastite gluposti i prestanu pusiti govoreci da im je terapija pomogla.
Bas tako :P :P
Rampage wrote:Scena iz legenradnog filma - Clerks. i pušenje :lol:

:D :D :thumbup:
shmizlica

#5434 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shmizlica »

Rampage wrote:Scena iz legenradnog filma - Clerks. i pušenje :lol:
:lol: :thumbup:
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#5435 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by sabina1 »

tvsabina wrote:08.07.2012
MPC wrote:Uhhhh pusim od pocetka rata i evo napokon da probam al ono pravo. Probao sam nekoliko puta ali bezuspjesno. Danas je prvi dan!!!!!! :-) :-)
Sretno !!! Sretno !!! Sretno !!!
EDIT : Imam tri cigare u kutiji. Ostavljam ih ujutro uz kafu i gotovo !!! Javim ti se.
09.07.2012
poznanik , lucky , hajro - hvala :thumbup: :thumbup:
MPC..duraj , evo kod mene, prvi put ,prvi dan nije toliko strašno koliko sam mislila..vidjeću sutra ....šta me čeka nemam pojma a nije ni važno...važno je da više nikada zapalim :-D

Allen Carr je svetac (RIP). Veliki pozdrav svima :-D :-D :-D
Nakon godinu dana se javljam. Prije godinu dana sam bacila cigarete , za stalno , trajno i uspješno , bez ikakvih "kriza" i bez ikakvih proba. U ovih godinu dana nisam povukla niti jedan jedini dim , niti mi je palo na pamet a uopšte i nikako i nikada mi se nije tražilo da zapalim cigaretu.
Ovaj forum je jedan od alata zbog uz čiju pomoć sam ostavila cigarete , banovani forumaš poznanik i naravno mala relikvija - "Easy way to stop smoking" od Allen Carr-a.
Forumaši hvala , forume hvala , poznaniče hvala.

Ova godina je prošla tako brzo i smiješne su mi sve privatne poruke i svi postovi oko ostavljanja cigareta. Tek sada vidim koliko sam bila glupa , zavedena , uronjena u vlastito sažaljenje. Ni sanjala nisam koliko je to lako. Život bez cigareta je predivan , krasan , sjajan , božanstven.....osjećam olakšanje u disanju , imam više novca i što je najvažnije NE ROBUJEM nikome ili ničemu.
Ranije sam uvijek vodila računa da je upaljač tu negdje i makar jedna cigareta....makar jedna pa eto nekako pretrpiću do ujutru ali makar samo jedna.....kako sam bila glupa.

Da se razumijemo. Silno sam ŽELJELA ostaviti cigarete. Naravno , tražila sam milion ""razloga" da ih ne ostavim ali u posljednje vrijeme sam to silno željela ali sam se bojala tog koraka , mislila sam da ću bez cigareta doživjeti nervni slom , da neću moći popiti kafu ili ponekad piće......kako sam samo bila glupa :roll:

Kafa bez cigara je božanstvena , alkohol odličan , svaka situacija , događaj radnja bez cigare je prirodan , savršen.
Svima vama od srca želim da što prije bacite cigarete a to je vrlo lako. Imate tri koraka :
1. Morate ŽELJETI baciti cigare. Nema bacanja ako vi tražite razloge da ih - ne bacite. Sve ono što vam ide na nerve : savjeti doktora , prijatelja , bivših konzumenata je ISTINA. Cigarete su ružno i prljavo ZLO kojim uništavate svoj organizam. Bacite ih , nepotrebne su. Dakle morate ŽELJETI ostaviti duhan.
2. Kad ste shvatili da su cigare SMEĆE I ZLO jednostavno ih ugasite. To je to. Izaberite naravno neki trenutak ili neki period. Cigarete su "opravdanje" i za stres i za dosadu zato ne tražite "opravdanje" da puno radite ili da ste na odmoru. Izaberite neki period i ugasite cigaretu. i I to je to. NEĆETE IMATI NIKAKVU KRIZU.NE KUPUJTE FLASTERE I SLIČNE GLUPOSTI. Zašto ?
Kada ugasite cigaru nikotin koji nije prirodan sastojak naših organizama počinje da isparava. Recimo da ima nivo 100. Čim se cigara ugasi on opada 99,98,97 i ta zavisnost vas tjera da opet zapalite , to je ta "kriza" (pauza između dvije cigare) i čim povučete novi dim , nivo se vraća 97,98,99,100 i vi ste mirni jedno deset minuta , nikotin vas opet napušta i tako u krug. Flasteri ODRŽAVAJU nikotin , pune vas nikotinom na drugi način. Vi se odvikavate od nikotina tako što se kljukate nikotinom :roll: :roll: :? .Gluposti. Tablete - budaleština , uzimanje para za nepostojeće probleme.

MAKSIMALNO 21 DAN od dana bacanja cigara nikotin POTPUNO napusti organizam i vi nemate potrebu za cigarom.Vrlo jednostavno. Već nakon trećeg ili drugog dana vama se cigara neće tražiti. Sitnica. Živa istina - pokušajte.
Dakle naše tijelo samo izbaci štetnu materiju - nikotin kao OTROV koji mu smeta i to maksimalno za 21 dan. Vi sa novim cigarama punite tijelo otrovom , održavate nivo nikotina i radite protiv vlastitog organizma.
Probajte.

"Ne puši 10 godina ali ujutru bi zapalio. Traži mu se ali neće , karakter".
Kako žalim ove ljude. To su ljudi koji su "ostavili" cigare i muče se godinama. Tako bi rado pušili ali neće jer su "rekli". Ovo je metoda "snage volje" najčešća i najneuspješnija metoda. Zašto ?
Pa zato što ti ljudi nikada nisu RAŠČISTILI da su cigare zlo. Njih jeste napustio nikotin ali ih nije napustila ŽELJA , suluda i besmislena. Oni se pate misle da su "žrtve" i sažaljevaju se i najčešće se vrate. Gluposti.
PSIHIČKI raščistite sa sobom. NE ŽELIM CIGARE , 21 dan od dana prestanka moje tijelo NEMA više nikotina. U stvarnosti to je već nakon 5-7 dana. Lako , brzo , jednostavno.

3. Nabavite knjigu od Allen Carr-a i pročitajte. Pročitajte ovaj podforum , sve postove , nađite sebi poznanika koji će vas podržati.
Kad bacite cigare , dišite. Pijte kafu , pijte cugu radite sve društvene aktivnosti bit ćete super.
Zamolite ukućane koji puše da se suzdrže na početku koji dan. Vidjet ćete nakon dva ili tri dana cigare će da vam SMRDE. da,da.

Prestati konzumirati cigare je vrlo lako. Prelako, Kao potez pera. Pokušajte.
Ponavljam HVALA SVIMA , vjerujte ponosna sam na sebe.
Sretno.

Već dvije godine ne pušim...toliko je lako i lijepo bez cigara da sam zaboravila "godišnjicu" i evo pišem uz mjesec "viška"..
Lako je prestati pušiti.
Nevjerovatno lako.
Pročitajte dio stranica ove teme i knjigu "Lako je prestati pušiti" od Allan Carr-a.
U ove dvije godine vidim koliko je život prekrasan bez cigara a nisam se usudila ostaviti ih ranije jer sam mislila da je to teško...kako sam bila glupa.
Ponavljam , lako je prestati pušiti.
Sretno.
Rampage

#5436 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Rampage »

Svaka čast, potpisujem:)

:thumbup:

Lijep je život bez duhana, prelijep:)
drug_profi

#5437 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Malo sam se bavio hodanjem po planini za ovih ljetnih dana. Nisam od rata. A do rata skoro svaki vikend.
I tako garim uzbrdo, srce trazi kisik, lupa u grlu i usima. I ocekujem onaj nedostatak kapaciteta, znate ono kao da vam nesto ne da da potpuno udahnete.
Medjutim, NE! :D Duboki puni udisaj do bubrega.... nekoliko puta i srce dobilo sto mu treba...
Kad se samo sjetim da su mi prije trebali minuti dahtanja da se srcani ritam uspori na normalu.

Vrijedi svakog napora ostaviti tu prevaru...
Iago

#5438 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Iago »

drugi profil wrote:Malo sam se bavio hodanjem po planini za ovih ljetnih dana. Nisam od rata. A do rata skoro svaki vikend.
I tako garim uzbrdo, srce trazi kisik, lupa u grlu i usima. I ocekujem onaj nedostatak kapaciteta, znate ono kao da vam nesto ne da da potpuno udahnete.
Medjutim, NE! :D Duboki puni udisaj do bubrega.... nekoliko puta i srce dobilo sto mu treba...
Kad se samo sjetim da su mi prije trebali minuti dahtanja da se srcani ritam uspori na normalu.

Vrijedi svakog napora ostaviti tu prevaru...
Primijetio sam i ja to :-D
Nego, da se pohvalim... Danas 100 dana bez cigarete. Kažu, vladu prvi put ocjenjuju nakon 100 dana, pa da i ja podijelim svoja iskustva (meni su iskustva drugih na ovom pdf pravo pomogla).
Sa ove distance, nije teško prestati. Ali nije ni lako, barem ne onako lako kako kaže Allen Carr. Njegova knjiga jeste pomogla i bila inicijalni pokretač, ali trebalo je nastaviti (Never Take Another Puff/Joel Spitzer, ovaj pdf...). Ono što me je iznenadilo je da ne fale one što sam mislio da će najviše faliti (uz kafu, poslije jela), već one bezveze. I da, little monster je tu - trenutno me ubjeđuje da sam dokazao da nije teško prestati, pa bih mogao i malo opet pušiti :evil: I što reče kolega suborac, nekako ti sve bezveze bez cigare. Bude i takvih trenutaka, ali ne traju dugo.
Dođu ti trenuci kada bi čovjek rekao what the hell..., ali ako imaš na umu da je bolje, po svemu, biti nepušač, onda je OK. BTW, podsjeti me to na najbolji dio Carrove knjige: Prednosti pušača - prazne dvije stranice :lol:
Prvih 100 dana je iza mene. Javim se na 183. dan (pola godine), ako dočekam.
shmizlica

#5439 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shmizlica »

bravo @Iago :thumbup:
drug_profi

#5440 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Docekaces. Ispravno si se postavio.

...s mobilnog...
pepeljara

#5441 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by pepeljara »

:))) bravo. Meni ce sada pune dvije godine

Sent from my LG-D802 using Tapatalk
Last edited by pepeljara on 19/08/2014 08:27, edited 1 time in total.
I am Happy

#5442 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by I am Happy »

pepeljara wrote::))) nravo. Meni ce sada pune dvije godine

Sent from my LG-D802 using Tapatalk
I vec koristis internet :shock: :shock:

Svaka cast :thumbup:
Seoskivaralica

#5443 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Seoskivaralica »

Jah jeste dosadni...
To smrde sad cigare ,,,
To punim plućima .....
To 'vako to 'nako.....

NE LAŽITE....
Jest ono lijepo prestati , manje se kašlje , nema se potrebe kontat uveče šta zapaliti ujutro, isl....
Ali to da smrde , da smetaju , da se nešta diše i to.....da se živi....nidje veze....

Pušač bio i prestao , petnaest punih javno pušio......po 2-3 kutije dnevno ali ono krvnički do peta uvlačio....i prestao.....
Kaže mi stari " kad si ti prestao onda mogu svi" a ja mu kažem haj ti budi SVI.....Kae on meni ja sam star za ta snja....

Neise što kaže jedan moj jarro ono ustaneš ujutro i kažeš neću , pa ne slažeš , to je sve...

Kažeš sebi neću više i gotovo.....naravno treba biti karakter i održati riječ....

Ko kaže da nikad više ne bi niti misli o tom da je zapali laže ko pas.....
MISLIM KOGA LAŽE.....SAMO SEBE.....

Normalno je da se želi nastaviti sa pušenjem , rezimo ja tu povlačim paralelu sa postom, kao što ima hrane oko mene na svakom koraku , a ja gladan , kako ima na svakom koraku oko mene vode , a ja žedan , ima i cigara .....

Ima ali ja se pitam i ja sam glavni , ovaj stihoklepac a ne usta što jedu ,piju ,puše....

Kad to shvatite bit će vam prestati pušiti kao prestati jesti kiki bombone ( koje su od svinjske želatine , da kažem usput)
Ili nešto tom slično....
drug_profi

#5444 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Sve zavisi iz kojeg si razloga prestao pusiti. Ti si prestao na silu.
Ja sam prestao zato sto sam zelio jer sam vidio da mi zdravlje trpi.
Kad je iz mene izasao otrov, onda sam shvatio da sve to i smrdi itekako.
Onda sam poceo da disem bolje nego prije i to mi je jednak ceif kao sto je bio udahnuti dim. Udahnuti punim plucima zrak, do bubrega. Osjetis zivot u sebi, snagu u misicima - a kad udahnes dim punim plucima, osjetis samo govno i zakasljes se do povracanja.

Da si citao kako treba, vidio bi da se svima vracali blicevi zelje, ali posto smo sa tim rascistili, ti blicevi brzo i prodju.
Evo skoro 6 punih godina. Zadnjih 2-3 godine ne znam da li mi je ikako pala na pamet. Cak ne ulazim u kancelarije u kojim se pusi. Nek se jebu, niko me ne moze natjerati.
AstorH

#5445 Cigarete, odvikavanje

Post by AstorH »

@Seoskivaralica
Evo ja cu ti reci da mi ne pada napamet cigara niti mi dodje da zapalim, niti ista vezano za cigaru.
Pusio sam preko 10g. 1-2 kutije.ne pusim 6god.
Takodjer cu ti rec da ovo sto sam rekao ne 100% da je istina nego 300% , tako da vjeruj ne lazem niti sebe pa niti bilo koga drugog jer zaista nemam nista od toga. Cuo sam dosta ljudi koji kazu nakon dugo godina prestanka da bi je rado zapalili, evo kod mene to zaista nije tako. Ja kad je vidim ili osjetim dim jedino sto mi padne na pamet je to koliko sam sretan zato sto nemaju apsolutno nikakav uticaj na mene.

Sent from my iPad using Tapatalk
Rampage

#5446 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Rampage »

Seoskivaralica wrote:Jah jeste dosadni...
To smrde sad cigare ,,,
To punim plućima .....
To 'vako to 'nako.....

NE LAŽITE....
Jest ono lijepo prestati , manje se kašlje , nema se potrebe kontat uveče šta zapaliti ujutro, isl....
Ali to da smrde , da smetaju , da se nešta diše i to.....da se živi....nidje veze....

Pušač bio i prestao , petnaest punih javno pušio......po 2-3 kutije dnevno ali ono krvnički do peta uvlačio....i prestao.....
Kaže mi stari " kad si ti prestao onda mogu svi" a ja mu kažem haj ti budi SVI.....Kae on meni ja sam star za ta snja....

Neise što kaže jedan moj jarro ono ustaneš ujutro i kažeš neću , pa ne slažeš , to je sve...

Kažeš sebi neću više i gotovo.....naravno treba biti karakter i održati riječ....

Normalno je da se želi nastaviti sa pušenjem , rezimo ja tu povlačim paralelu sa postom, kao što ima hrane oko mene na svakom koraku , a ja gladan , kako ima na svakom koraku oko mene vode , a ja žedan , ima i cigara .....

Ima ali ja se pitam i ja sam glavni , ovaj stihoklepac a ne usta što jedu ,piju ,puše....

Kad to shvatite bit će vam prestati pušiti kao prestati jesti kiki bombone ( koje su od svinjske želatine , da kažem usput)
Ili nešto tom slično....
:lol:

Nisi ti nikada prestao pušiti, bar ne u glavi, s takvim razmišljanjem :lol:

Živ ti i zdrav bio, al' nemoj se patiti, uzmi cigaru i zapali, k'o čovjek, kad već tako razmišljaš:)

Ja, kao bivši pušač, uživam u životu BEZ cigara, punim plučima:) Kako je samo život lijep kada si pušio a više ne pušiš:)
Aethaercyn

#5447 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Aethaercyn »

Aethaercyn

#5448 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Aethaercyn »

To smrde sad cigare ,,,
To punim plućima .....
To 'vako to 'nako.....

NE LAŽITE....

Ili nešto tom slično....
Vjerovao ti meni ili ne da kad neko blizu mene zadinduli,toliko mi se kašlje, 'nači Bože. Ja evo en pušim jače od godine dana, i sam sam sebi rekao da vise nikad necu zapaliti. Razlog jedan : ZDRAVLJE ! Razlog dva : NOVAC ! Ovako, dok sam bio aktivni pušač, prilikom trčanja,igranja malog nogometa, znao bi se zadihati toliko da jedva na kraju dodjem sebi. Medjutim sada nakon godine dana, trčanje,mali nogomet i sl. su postali pi***n dim za mene. Lagao bi sebe da kazem da mi ne nedostaju (NAVIKA JE ČUDO), ali ljepše je meni ovako nego sa njima. Najviše mi fale kad se malo zapije sa drustvom. Ali ne u tolikoj mjeri kao kad sam istom prestajao. Sad mi je normala popiti pivo,kafu ili sta drugo bez cigare.
Iago

#5449 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Iago »

Aethaercyn wrote:
To smrde sad cigare ,,,
To punim plućima .....
To 'vako to 'nako.....

NE LAŽITE....

Ili nešto tom slično....
Vjerovao ti meni ili ne da kad neko blizu mene zadinduli,toliko mi se kašlje, 'nači Bože. Ja evo en pušim jače od godine dana, i sam sam sebi rekao da vise nikad necu zapaliti. Razlog jedan : ZDRAVLJE ! Razlog dva : NOVAC ! Ovako, dok sam bio aktivni pušač, prilikom trčanja,igranja malog nogometa, znao bi se zadihati toliko da jedva na kraju dodjem sebi. Medjutim sada nakon godine dana, trčanje,mali nogomet i sl. su postali pi***n dim za mene. Lagao bi sebe da kazem da mi ne nedostaju (NAVIKA JE ČUDO), ali ljepše je meni ovako nego sa njima. Najviše mi fale kad se malo zapije sa drustvom. Ali ne u tolikoj mjeri kao kad sam istom prestajao. Sad mi je normala popiti pivo,kafu ili sta drugo bez cigare.
Hvala na ovim riječima. Ja se nadam da ću stići dotle, da mi ne fale.
Iago

#5450 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Iago »

Aethaercyn wrote:
To smrde sad cigare ,,,
To punim plućima .....
To 'vako to 'nako.....

NE LAŽITE....

Ili nešto tom slično....
Hvala na ovim riječima. Ja se nadam da ću stići dotle, da mi ne fale.
Post Reply