Evolucija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Smrcak15

#5426 Re: Evolucija

Post by Smrcak15 »

ja71 wrote:
Smrcak15 wrote:
mogu li slucajni dogadjali kreirati jednostavne strukture ?
definisi jednostavne strukture
cim ti definises kompleksne strukture :D
jednostavne strukture je jednostavije definisati nego kompleksne strukture

a kao prvo trebas defnisati pojam "slucajni dogadjaji"
ja sam to vec definisao, a to su masine, motori, roboti, bakteriofag kapsule za slijetanje poput lunarnih kapsula za slijetanje itd itd itd itd

"slucajni dogadjaji" = mutacije
Smrcak15

#5427 Re: Evolucija

Post by Smrcak15 »

ja71 wrote:
Smrcak15 wrote: da bi pokazao sta ko zasluzuje na sudnjem danu, da nebi rekao poslije sto mi dade ovo , sta sam uradio da zasluzim ovo? Po islamskom vjerovanju duse su stvorene prije tijela, u praiskonu, prije nego su dosle u tijela beba u majcinim stomacima, Bog je pitao duse ko hoce da prihvati test, da bude iskusan pa ako prodje zasluzi vjecno uzivanje, a ako padne da bude kaznjen i svako ko je prihvatio poslat je na zemlju, mi se toga nesjecamo jer je izbrisano iz sjecanja radi testa.
a jesu li duse mogle mimo Bozije volje prekrsiti sopstveno obecanje ?
koje obecanje, kakvo su to obecanje dali?
beni-bu-man

#5428 Re: Evolucija

Post by beni-bu-man »

Henry Chinaski wrote:Ne mogu čitati sve pa nisam upratio šta je teorija ovih protivnika evolucije?
Postoje li stvarno ljudi koji vjeruju da su stvorena dva ljudska bića u ovom obliku kakvi smo sad i da je od njih nastao ljudski rod?
Ima :(
Smrcak15

#5429 Re: Evolucija

Post by Smrcak15 »

biggy.ba wrote:
Smrcak15 wrote:
Mišo_Kovač wrote:Smrčkovo nije ni pseudonauka, već čista bajka, fantasy svijet, dungeons and dragons sesija sa arapskim varalicom kao dungeon masterom. Sesija koja je potrajala duže nego što je ukusno, i u koju vjeruje bolesno veliki broj odraslih ljudi bez objektivnog razloga osim što je tako naučen kući, ili što mu skučeni um nije u stanju pojmiti da 70ak godina koje dobije na planeti nije nikakvo proviđenje i čudo, već mrvica u lancu života koji traje milione godina. :D čisto samoljublje i masivni kult sagrađen oko samoljublja, prožet strahom i prijetnjom da će milosrdni (a u suštini inherentno zli i zlonamjerni Bog) okončati njihovo vječno "JA" ukoliko mu se uskrati bespogovorna i slijepa pokornost...tužno, u principu... :roll:
smrcak ovakav smrcak onakav, ali i dalje moje pitanje stoji neobjasnjeno, pitanje je: kako slucajni dogadjaji mogu da kreiraju kompleksne strukture?

ovo pitanje je skovano od mene na osnovu vasih evolucijskih vjerovanja.
Ako odredjenom dogadjaju (npr kreiranje kompleksne bioloske strukture) das dovoljno vremena, nekih 4 - 5 miliona godina, moguce je. U povoljnim se uvjetima stvara beskonacan broj kombinacija od kojih su neke "dobitne". Sve dalje je evolucija.

Dva su problema kod vjernika:
1. Ljudski um ne moze pojmiti tako dug vremenski period (milione godina). Mi smo limoitirani na nekoliko hiljada godina, sve vise je preapstraktno. Zato je nekima prelako odbaciti mogucnost spontanog nastanka zivota.
2. Vjerovatno si impresioniram onim izracunom vjerovatnoce spontanog postanka zivota. Racunanje vjerovatnoce nekog dogadjaja unazad (nakon sto se desio) je besmisleno. Primjer: vjerovatnoca da bilo ko od nas postoji (sto bioloski - bas taj spermij, bas nakon tog odnosaja, sto socioloski - sansa sretanja buducih roditelja.....) je zanemarivo mala i mi nikako ne bi trebali da postojimo. Pa ipak, evo nas, veselo cumurano na netu.....

Nadam se da je jasnije kako je ipak vrlo moguce da se desi neki "nemoguc" dogadjaj, koji dalje vodi nastanku kompleksnih bio struktura.
kako junace kako, dovoljno vremena, ma da ti dadnem triolione kbvintiolione godina nikad se u radnji nece spojiti dijelovi za motor da naprave funkcionalan motor ukoliko to inteligentna ruka ne uradi.
Dozer

#5430 Re: Evolucija

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: ja sam to vec definisao, a to su masine, motori, roboti, bakteriofag kapsule za slijetanje poput lunarnih kapsula za slijetanje itd itd itd itd

Super. Dakle, mutacije ipak postoje. Odlicno.
Ako su slucajni dogadjaji zapravo mutacije, kako je onda nemoguce da je nizom slucajnih dogadjaja, tj. mutacijama, kroz milione ili milijarde godina, nastalo sve sto danas postoji...?
Ne zaboravi jedan "sitni" detalj - starost svemira se procjenjuje na 13+ mijardi godina (brojevima: 13.000.000.000), a starost Zemlje na 5 milijardi (5.000.000.000). Istovremeno, starost nas, ljudi, homo sapiensa, procjenjuje se na oko 250.000 godina.

Nije li malo smijesno tvrditi da nam je neka knjiga, nastala tek prije 1.500-5.000 godina "otkrila" i "rekla" sve, a da se ta ista knjiga, bilo koja, nije ljudima "pojavila" i prije npr. 30.000 godina? Ili prije 200.000 godina?

Zasto se nisu tada pojavile? Odgovor je vrlo jednostavan, i nadasve logican, ali zanima me tvoja vizura....
Last edited by Dozer on 08/03/2017 14:43, edited 4 times in total.
Henry Chinaski

#5431 Re: Evolucija

Post by Henry Chinaski »

Smrcak15 wrote: da bi pokazao sta ko zasluzuje na sudnjem danu, da nebi rekao poslije sto mi dade ovo , sta sam uradio da zasluzim ovo? Po islamskom vjerovanju duse su stvorene prije tijela, u praiskonu, prije nego su dosle u tijela beba u majcinim stomacima, Bog je pitao duse ko hoce da prihvati test, da bude iskusan pa ako prodje zasluzi vjecno uzivanje, a ako padne da bude kaznjen i svako ko je prihvatio poslat je na zemlju, mi se toga nesjecamo jer je izbrisano iz sjecanja radi testa.
Šta je bilo sa ovima koji nisu prihvatili?
Smrcak15

#5432 Re: Evolucija

Post by Smrcak15 »

Mišo_Kovač wrote:
Smrcak15 wrote:
Mišo_Kovač wrote:Smrčkovo nije ni pseudonauka, već čista bajka, fantasy svijet, dungeons and dragons sesija sa arapskim varalicom kao dungeon masterom. Sesija koja je potrajala duže nego što je ukusno, i u koju vjeruje bolesno veliki broj odraslih ljudi bez objektivnog razloga osim što je tako naučen kući, ili što mu skučeni um nije u stanju pojmiti da 70ak godina koje dobije na planeti nije nikakvo proviđenje i čudo, već mrvica u lancu života koji traje milione godina. :D čisto samoljublje i masivni kult sagrađen oko samoljublja, prožet strahom i prijetnjom da će milosrdni (a u suštini inherentno zli i zlonamjerni Bog) okončati njihovo vječno "JA" ukoliko mu se uskrati bespogovorna i slijepa pokornost...tužno, u principu... :roll:
smrcak ovakav smrcak onakav, ali i dalje moje pitanje stoji neobjasnjeno, pitanje je: kako slucajni dogadjaji mogu da kreiraju kompleksne strukture?

ovo pitanje je skovano od mene na osnovu vasih evolucijskih vjerovanja.

Slučajnim slaganjem slova je moguće dobiti čitav Shakespearov pisani opus.
Samo je potreban dovoljan osnovni gradivni element, dovoljan broj permutacija i dovoljno dug veremenski period da se te permutacije izvrše. Recimo. Naprimjer.
Sad ti meni dokaži kako čitav svijet nije nastao pjesmom Ainura po volji Iluvatarovoj. Ovo je pitanje skovano od mene, na osnovu vaših vjerovanja u nevidljive i nedokazive bogove kao što je allah.
malo morgen, to su puka nagadjanja bez pokrica.
Dozer

#5433 Re: Evolucija

Post by Dozer »

A sve ovo tvoje ima pokrice? :lol:
beni-bu-man

#5434 Re: Evolucija

Post by beni-bu-man »

pa tako pise u svetim knjigama ccc
Smrcak15

#5435 Re: Evolucija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: ja sam to vec definisao, a to su masine, motori, roboti, bakteriofag kapsule za slijetanje poput lunarnih kapsula za slijetanje itd itd itd itd

Super. Dakle, mutacije ipak postoje. Odlicno.
Ako su slucajni dogadjaji zapravo mutacije, kako je onda nemoguce da je nizom slucajnih dogadjaja, tj. mutacijama, kroz milione ili milijarde godina, nastalo sve sto danas postoji...?
Ne zaboravi jedan "sitni" detalj - starost svemira se procjenjuje na 13+ mijardi godina (brojevima: 13.000.000.000), a starost Zemlje na 5 milijardi (5.000.000.000). Istovremeno, starost nas, ljudi, homo sapiensa, procjenjuje se na oko 250.000 godina.

Nije li malo smijesno tvrditi da nam je neka knjiga, nastala tek prije 1.500-5.000 godina "otkrila" i "rekla" sve, a da se ta ista knjiga, bilo koja, nije ljudima "pojavila" i prije npr. 30.000 godina? Ili prije 200.000 godina?

Zasto se nisu tada pojavile? Odgovor je vrlo jednostavan, i nadasve logican, ali zanima me tvoja vizura....
nije odlicno prebrzo si se radovao

nego oo kazem na osnovu vaseg vjerovanja a ne na osnovu moga vjerovanja, ja nevjerujem u mutacije koje doprinose nove informacije, isto kao sto zemljotres ne doprinosi na bolje nego nagore, tako isto mutacija je poput zemljtresa koja rusi a ne gradi, pa da ti napravi jedan citav sprat.

bile su druge knjige prisutne prije nje koje su vazile dok nisu ljudi cackali i mijenjali ih.
Henry Chinaski

#5436 Re: Evolucija

Post by Henry Chinaski »

Smrcak15 wrote:
kako junace kako, dovoljno vremena, ma da ti dadnem triolione kbvintiolione godina nikad se u radnji nece spojiti dijelovi za motor da naprave funkcionalan motor ukoliko to inteligentna ruka ne uradi.
Valjda bi ti kao vjernik trebao vjerovati da je nešto moguće, a ne tvrditi da nije?
Zato se zove VJERA, a ne zove se SUMNJA...
Smrcak15

#5437 Re: Evolucija

Post by Smrcak15 »

Henry Chinaski wrote:
Šta je bilo sa ovima koji nisu prihvatili?
neznam, niti se zna jeli neko odbio, to je pitanje za Boga a ne za nas smrtnike.
Smrcak15

#5438 Re: Evolucija

Post by Smrcak15 »

Henry Chinaski wrote:
Smrcak15 wrote:
Valjda bi ti kao vjernik trebao vjerovati da je nešto moguće, a ne tvrditi da nije?
vjera je kod mene zasnovana na dokazima a ne na nagadjanjima.
zforumas

#5439 Re: Evolucija

Post by zforumas »

Smrcak, zemljotres je napravio Himalaje, zemljotres napravi citav jedan otok 24.09.2013....
Henry Chinaski

#5440 Re: Evolucija

Post by Henry Chinaski »

Smrcak15 wrote:
Henry Chinaski wrote:
Smrcak15 wrote:
vjera je kod mene zasnovana na dokazima a ne na nagadjanjima.
Kako su od jednih roditelja nastale različite rase ljudi?
Smrcak15

#5441 Re: Evolucija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:A sve ovo tvoje ima pokrice? :lol:
ima
Smrcak15

#5442 Re: Evolucija

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:Smrcak, zemljotres je napravio Himalaje, zemljotres napravi citav jedan otok 24.09.2013....
nije tacno, nego sudarom dvije tektonske plocejedan dio probija dole, pravi klin dok drugi dio raste u vis. tako nastaju planine
zforumas

#5443 Re: Evolucija

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote:
zforumas wrote:Smrcak, zemljotres je napravio Himalaje, zemljotres napravi citav jedan otok 24.09.2013....
nije tacno, nego sudarom dvije tektonske plocejedan dio probija dole, pravi klin dok drugi dio raste u vis. tako nastaju planine
A kako nastaju zemljotresi :?:
Henry Chinaski

#5444 Re: Evolucija

Post by Henry Chinaski »

Smrcak15 wrote:
Upravo si opisao kako nastaje zemljotres.
ja71

#5445 Re: Evolucija

Post by ja71 »

Smrcak15 wrote:
ja71 wrote:
a jesu li duse mogle mimo Bozije volje prekrsiti sopstveno obecanje ?
koje obecanje, kakvo su to obecanje dali?
ovo. nisi odgovorio na pitanje.
Dozer

#5446 Re: Evolucija

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: nije odlicno prebrzo si se radovao

nego oo kazem na osnovu vaseg vjerovanja a ne na osnovu moga vjerovanja, ja nevjerujem u mutacije koje doprinose nove informacije, isto kao sto zemljotres ne doprinosi na bolje nego nagore, tako isto mutacija je poput zemljtresa koja rusi a ne gradi, pa da ti napravi jedan citav sprat.
Nadam se da ti je jasno da je ovo samo stvar gledista. Zemljotresi rade lose samo iz nase, ljudske vizure, jer ruse ono sto smo mi napravili. Ako bismo pitali Zemlju da li su zemljotresi dobri za nju, vjerovatno bi ti rekla da jesu. Usput, da nije zemljotresa, koji su rezultat geoloskih tektonskih desavanja, povrsina planete danas ne bi izgledalal kako izgleda, a s tim je i vrlo upitno da li bi na njoj uopste postojao zivot, kao i mi sami. ;)

Btw, mi ne "vjerujemo" u mutacije. Bioloske/organske mutacije su odavno naucno dokazana cinjenica, kao i njihova raznovrsnost. A, u cinjenice nije potrebno "vjerovati".
Recimo to ovako, da lakse shvatis - ti si ziv, jel' tako? Postojis, dises, kuca ti srce. Da li ti vjerujes da si ziv, ili je to cinjenica?
bile su druge knjige prisutne prije nje koje su vazile dok nisu ljudi cackali i mijenjali ih.
Koje su bile prije Tore (5.000 g.)?
Dozer

#5447 Re: Evolucija

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

U toku tog tektonskog desavanja, ne desava se zemljotres? :D
Da li je zemljotres posljedica ili uzrok tektonskog desavanja, po tebi? :D

E, vidis, i to je sve = evolucija :D
Sve na planeti je podlozno evoluciji (promjeni, mutaciji) ;)
Last edited by Dozer on 08/03/2017 14:58, edited 1 time in total.
Smrcak15

#5448 Re: Evolucija

Post by Smrcak15 »

Henry Chinaski wrote:
jeli ti to nevjerujes da moze recimo mi bijelici nastati od crnaca ili obratno??

kao to Bogu nemoguce jeli?
Smrcak15

#5449 Re: Evolucija

Post by Smrcak15 »

ja71 wrote: ovo. nisi odgovorio na pitanje.
da bi odgovarao na pitanje moram ga razumjeti, kakvo obecanje je rijec tu??

ko je kakvo obecanje dao, da cujem, pa cu ti onda odgovoriti.
Dozer

#5450 Re: Evolucija

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote:
Henry Chinaski wrote:
jeli ti to nevjerujes da moze recimo mi bijelici nastati od crnaca ili obratno??

kao to Bogu nemoguce jeli?
Ako su Adem i Hava bili prvi (zanemarimo bioinzinjering i Havino kloniranje iz Ademovog rebra) - gdje su na planeti bili "posijani"? Ili "stvoreni"?

Kad nam das odgovor na to pitanje, onda pokusaj i s odgovorom na naredna:
1. Da li su bili bijeli, zuti ili crni?
2. Kako su se njihova djeca, i koja su to djeca bila, transformisala iz inicijalne rase u ostale?
3. Kako su se nasli na razlicitim kontinentima?
Last edited by Dozer on 08/03/2017 15:03, edited 1 time in total.
Post Reply