Ilegalni migranti u BiH
- Sanjarko
#5426 Re: Migranti u BiH
Djeci dovoljno par mjeseci da gledaju domacu televiziju da nauce jezik koliko toliko. Pa ja sam kao dijete tako jezike naucio. Samo Engleski usavrsio u skoli. Koji i dan danas razumijem koliko toliko iako ga 16 godina uzivo neupotrebljavam.
Svelo se kao na brutalnu borbu za sve a najvise za novac. Iako smo tehnoloski napredniji nego ikad kao da smo se vratili u prijasnja neka doba. Ko pred kolaps civilizacije. Ma neznam opisati.
Svelo se kao na brutalnu borbu za sve a najvise za novac. Iako smo tehnoloski napredniji nego ikad kao da smo se vratili u prijasnja neka doba. Ko pred kolaps civilizacije. Ma neznam opisati.
- insomnia78
#5427 Re: Migranti u BiH
Kakve to veze ima? Ovi je neka krajiska vukojebinamoonca wrote:Mozda ti pomogne ovo --sjecam se kolegice (situacija prije rata) zivjela je na Alipasinom , a sina je svako jutro autobusom pratila u skolu na Grbavici --jer je vazila kao - bolja skola sa osobljem kao i sa djecom/roditelja, boljeg statusa u drustvu.Zoya wrote:Pokušavam da dokučim razloge![]()
Veze,veze, vezice -- se gaje od malih nogu...
-
moonca
#5428 Re: Migranti u BiH
To je bilo '90 -ih-- poznavala sam Bugarkinju koja je svog sina vodila u takvu skolu i tako mi objasnila, zasto.detroit-mercy wrote:Ne da ne mislis dobro nego si dobro u krivu. Ako dijete tek dodje obicno ide na cas engleskog kao drugog jezika u okviru skole, sve ostale casove djeca su u razredu sa svojim vrsnjacima. Pa cak i taj ESL nije pod moranje, ako se roditelji ne slazu da ide na taj cas onda ide na regularnu nastavu sa vrsnjacima. Djeci i onako treba 2-3 mjeseca i parlaju ko velikimoonca wrote:Milsim da u Americi djeca -useljenika -koja ne govore engleski idu u posebnu skolu-par godina.Tek se kasnije ukljucuju u skole zajedno sa domacim..
Prijateljica koja je sada u 50 -im je dosla u Ameriku sa 11 i bila je u takvoj 'posebnoj' skoli. Nije bilo Americke djece u razredu.
ESL- je program za odrasle, koliko znam kao i za strance koji dodju da uce o svom trosku.
- Maraschino
#5429 Re: Migranti u BiH
Sada se ibretim cemu se vi cudite?
Pa i ovaj forum(procitajte prethodne stranice) doprinio je ovakvoj ksenofobiji.
Migranti ovakvi onakvi, samo sto ne jedu ljude.
Pa i ovaj forum(procitajte prethodne stranice) doprinio je ovakvoj ksenofobiji.
Migranti ovakvi onakvi, samo sto ne jedu ljude.
-
detroit-mercy
#5430 Re: Migranti u BiH
Jaranice, ja sam ovdje 20 godina, jos nisam cuo za takve skole niti znam bilo koje nase dijete da je islo u i jednu takvu skolu. ESL moze biti i za djecu koja su dosla sa strane ali kao sto sam vec rekao, djeca se kratko zadrze na tim casovima jer jako brzo nauce jezik.moonca wrote:detroit-mercy wrote:
To je bilo '90 -ih-- poznavala sam Bugarkinju koja je svog sina vodila u takvu skolu i tako mi objasnila, zasto.
Prijateljica koja je sada u 50 -im je dosla u Ameriku sa 11 i bila je u takvoj 'posebnoj' skoli. Nije bilo Americke djece u razredu.![]()
ESL- je program za odrasle, koliko znam kao i za strance koji dodju da uce o svom trosku.
Znam masu nasih sto su ovdje dolazili u razlicitim uzrastima, od vrtica, preko osnovne, srednje do faksa, nikada od nikog nisam cuo da je isao u neku posebnu skolu. I ovo govorim za ljude koje poznajem ne samo gdje ja zivim nego i Chicago, Kanada, Kalifornija, Arizona, da ne nabrajam dalje.
- Sanjarko
#5431 Re: Migranti u BiH
Ja se ne ibretim. Lasalamet smo postali svi skoro, ali srecom kako sam rekao ima jos izuzetaka puno, i u migranata i kod nas i po svijetu.
EDIT: Mislio sam na to da je sreca pa vecina nije postala ovakva.
EDIT: Mislio sam na to da je sreca pa vecina nije postala ovakva.
Last edited by Sanjarko on 20/11/2018 19:34, edited 1 time in total.
-
moonca
#5432 Re: Migranti u BiH
Jaranedetroit-mercy wrote:Jaranice, ja sam ovdje 20 godina, jos nisam cuo za takve skole niti znam bilo koje nase dijete da je islo u i jednu takvu skolu. ESL moze biti i za djecu koja su dosla sa strane ali kao sto sam vec rekao, djeca se kratko zadrze na tim casovima jer jako brzo nauce jezik.moonca wrote:detroit-mercy wrote:
To je bilo '90 -ih-- poznavala sam Bugarkinju koja je svog sina vodila u takvu skolu i tako mi objasnila, zasto.
Prijateljica koja je sada u 50 -im je dosla u Ameriku sa 11 i bila je u takvoj 'posebnoj' skoli. Nije bilo Americke djece u razredu.![]()
Znam masu nasih sto su ovdje dolazili u razlicitim uzrastima, od vrtica, preko osnovne, srednje do faksa, nikada od nikog nisam cuo da je isao u neku posebnu skolu. I ovo govorim za ljude koje poznajem ne samo gdje ja zivim nego i Chicago, Kanada, Kalifornija, Arizona, da ne nabrajam dalje.
- insomnia78
#5433 Re: Migranti u BiH
U Fr idu u posebne razrede
-
mali_balon
- insomnia78
#5435 Re: Migranti u BiH
Francuskamali_balon wrote:https://www.facebook.com/paskiotkup/vid ... 096185477/
Nord Pas De Calais. Odmah pored kanala. ‘oće ljudi u Englesku
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#5436 Re: Migranti u BiH
Vas dvoje isto da ste sa Marsa...insomnia78 wrote:Ksenofobija, zatucanost...Zoya wrote:Pokušavam da dokučim razloge
- insomnia78
#5437 Re: Migranti u BiH
Ma znam. Lako je pljuvati po evropi. Fasisti, ksenofobi, vaki, naki. A oni primaju imigrante zadnjih 50-60 godina. Lako je biti tolerantan preko tudjih ledja
Opet, glupo je ovu djecu odmah strpati u “normalne razrede. Kakav ce kvalitet obrazovanja dobiti neko ko je npr peti razred, vec je vjerovatno propustio najmanje jednu godinu, ne zna rijec jezika?
Opet, glupo je ovu djecu odmah strpati u “normalne razrede. Kakav ce kvalitet obrazovanja dobiti neko ko je npr peti razred, vec je vjerovatno propustio najmanje jednu godinu, ne zna rijec jezika?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#5438 Re: Migranti u BiH
Ne ide to preko noci. Mi vijekovima jedino iskustvo sa strancima imamo kao sa okupatorima. Nikad nismo imali migrante iz totalno razlicitih kultura i normalno je da se ljudi boje.
I Belgiji su prije stotinjak godina crnce izlagali u kavezima ko zivotinje, pa eno sad otidji u Brisel, bijela covjeka vidis svako pola sata...proces je to...decenije su prosle dok imigranti nisu dosli koliko toliko na svoje, mada i dalje to debelo šteka za jednom Amerikom i Kanadom koje opet imaju totalno suprotan razvojni put....itd..itd..
Sta ocekivat onda od roditelja u nekoj krajiskoj zabiti, da im jos pored sto njihovih muka treba biti drago radi ovoga? Ma hajte molim vas.
I Belgiji su prije stotinjak godina crnce izlagali u kavezima ko zivotinje, pa eno sad otidji u Brisel, bijela covjeka vidis svako pola sata...proces je to...decenije su prosle dok imigranti nisu dosli koliko toliko na svoje, mada i dalje to debelo šteka za jednom Amerikom i Kanadom koje opet imaju totalno suprotan razvojni put....itd..itd..
Sta ocekivat onda od roditelja u nekoj krajiskoj zabiti, da im jos pored sto njihovih muka treba biti drago radi ovoga? Ma hajte molim vas.
-
invincible1921
#5439 Re: Migranti u BiH
Banaln slucaj....mami mi danas migranti ukrali kisobran tako sto su upali u radnju i pokupili kisobrane
u centru sarajeva
-
detroit-mercy
#5440 Re: Migranti u BiH
Pa nasa djeca su sva isla u "normalne razrede"insomnia78 wrote:Ma znam. Lako je pljuvati po evropi. Fasisti, ksenofobi, vaki, naki. A oni primaju imigrante zadnjih 50-60 godina. Lako je biti tolerantan preko tudjih ledja
- Maraschino
#5441 Re: Migranti u BiH
U pravu je Francuz. U mnogim zemljama EU idu prvo u tu neku skolu dok ne savladaju jezik da mogu pratiti redovnu nastavu.detroit-mercy wrote:Pa nasa djeca su sva isla u "normalne razrede"insomnia78 wrote:Ma znam. Lako je pljuvati po evropi. Fasisti, ksenofobi, vaki, naki. A oni primaju imigrante zadnjih 50-60 godina. Lako je biti tolerantan preko tudjih ledja
Opet, glupo je ovu djecu odmah strpati u “normalne razrede. Kakav ce kvalitet obrazovanja dobiti neko ko je npr peti razred, vec je vjerovatno propustio najmanje jednu godinu, ne zna rijec jezika?bez obzira sto su dolazila bez rijeci znanja stranog jezika. Tako je bilo u Svabiji tako je u Americi, jedino ako je u Frankreich-u drugacije
...i da dodam, zavisi od broja djece u nekom mjestu. Ako je to 5-10 onda ih razbacaju u redovne skole ali ako ih ima vise idu u posebnu skolu.
- insomnia78
#5442 Re: Migranti u BiH
Drugacije. Imaju pripremni razredidetroit-mercy wrote:Pa nasa djeca su sva isla u "normalne razrede"insomnia78 wrote:Ma znam. Lako je pljuvati po evropi. Fasisti, ksenofobi, vaki, naki. A oni primaju imigrante zadnjih 50-60 godina. Lako je biti tolerantan preko tudjih ledja
Opet, glupo je ovu djecu odmah strpati u “normalne razrede. Kakav ce kvalitet obrazovanja dobiti neko ko je npr peti razred, vec je vjerovatno propustio najmanje jednu godinu, ne zna rijec jezika?bez obzira sto su dolazila bez rijeci znanja stranog jezika. Tako je bilo u Svabiji tako je u Americi, jedino ako je u Frankreich-u drugacije
-
detroit-mercy
#5443 Re: Migranti u BiH
Onda razlicite zemlje imaju razlicitu praksuMaraschino wrote:U pravu je Francuz. U mnogim zemljama EU idu prvo u tu neku skolu dok ne savladaju jezik da mogu pratiti redovnu nastavu.detroit-mercy wrote:Pa nasa djeca su sva isla u "normalne razrede"insomnia78 wrote:Ma znam. Lako je pljuvati po evropi. Fasisti, ksenofobi, vaki, naki. A oni primaju imigrante zadnjih 50-60 godina. Lako je biti tolerantan preko tudjih ledja
...i da dodam, zavisi od broja djece u nekom mjestu. Ako je to 5-10 onda ih razbacaju u redovne skole ali ako ih ima vise idu u posebnu skolu.
- славянин
#5444 Re: Migranti u BiH
Pretpostavljam da ih nisu uhvatili ...invincible1921 wrote:Banaln slucaj....mami mi danas migranti ukrali kisobran tako sto su upali u radnju i pokupili kisobrane![]()
u centru sarajeva
-
invincible1921
#5445 Re: Migranti u BiH
Ma jokславянин wrote:Pretpostavljam da ih nisu uhvatili ...invincible1921 wrote:Banaln slucaj....mami mi danas migranti ukrali kisobran tako sto su upali u radnju i pokupili kisobrane![]()
u centru sarajeva
-
lajkujMe
#5446 Re: Migranti u BiH
Zanimljivo ono sto sam licno vidio da su migranti pokrali to nisu skupe stvari tipa mobitel nakit... nego carape, mesni narezak, patike, jakna i slicno kradu al kradu sta im treba da predeveraju nije da ih branim ali govori meni security u bingu neki dan, bolje oni, prepoznas ih da ce ukrasti ukradu vecinom takvo nesto.
Kaze najgore su dame i gospodini dodje s bundom od 500km i ukrade ti parfem od npr 200km.
Takve ne prepoznas odmah.
Kaze najgore su dame i gospodini dodje s bundom od 500km i ukrade ti parfem od npr 200km.
Takve ne prepoznas odmah.
-
Bodkin
#5447 Re: Migranti u BiH
Odron je sto bi kao djecu iz skole ispisivali. Valjda misle opasni dok su njihovi samo seljacici koje zaslijepe svjetla evropskih gradova kad odu gore
- wewa
#5448 Re: Migranti u BiH
nevjerovatno mi je odusustvo empatije kod naroda koji se i sam prije 25 godina potucao po tudjini i pokusavao djeci osigurati barem privid normalnog zivota... fuj!
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#5449 Re: Migranti u BiH
Empatiju pokazati krađi? Pa vodi ih u svoj stan, pa im daj da proberu šta im je volja.
Koji nivo loše glume, čuj ti to, ne možeš reći ništa loše na krađu, odmah si fašista.
Evo, ja bih sve one koje zateknem u krađi deportovao, odmah, bez izuzetka. Onima koji NEMAJU NIKAKVE PAPIRE, ograničio bih kretanje, samo na prihvatni centar. Je li neko vidi nešto loše u ovome?
Koji nivo loše glume, čuj ti to, ne možeš reći ništa loše na krađu, odmah si fašista.
Evo, ja bih sve one koje zateknem u krađi deportovao, odmah, bez izuzetka. Onima koji NEMAJU NIKAKVE PAPIRE, ograničio bih kretanje, samo na prihvatni centar. Je li neko vidi nešto loše u ovome?
- wewa
#5450 Re: Migranti u BiH
ne pricam o kradjama, pricam o roditeljima koji ce svoju djecu ispisati iz skole da ne bi dijelila klupe s djecom imigrantimaun1ted wrote:Empatiju pokazati krađi? Pa vodi ih u svoj stan, pa im daj da proberu šta im je volja.