Gdje si, zivota ti, procitao da si ti nesto odstampao?Tomahawk11 wrote:Eto, onda kažeš ljudi te prozivaju....ja nisam ništa odštampaoseln wrote:U cemu je onda belaj da tip koji u svom podrumu odstampa toliko i toliko eura... bude placen tim eurima i unese ih u platni promet?Tomahawk11 wrote: Ljudi rade i razne internet poslove zašta budu plaćeni.
U eurima, dolarima ili nekoj drugoj valuti.
Ja za svoj mining budem plaćen u kriptovaluti (zavisno koju minam).
Onda s njom mogu kupiti neku drugu ili pak euro, dolar.
Bitcoin & crypto svijet
Moderator: anex
- seln
#5426 Re: Bitcoins
- seln
#5427 Re: Bitcoins
Halali, ali neces ti odredjivati ko ce i sta ce pisati na forumu.MarlboroGold wrote:Napravite svoju temu i nazovite je Bitcoin-balon ili kako već hoćete, pa tamo govorite o tome. Ovdje ste postali dosadni.seln wrote: Argumentovano?
Pa argumentovao sam prije x stranica ove teme....
ljudi, kupujete nesto bez veze, bez prave vrijednosti, valutu bez garancije, bez pravila, bez kursa...
je li vam jasno da to nesto ne moze rasti po 10-20-30-50% dnevno na nekoj realnoj osnovi, to moze samo spekulacija?
Ekspresno ste me proglasili budalom, papkom, provincijalcem koji ne razumije moderne tokove, vidim da neki traze cak i ban za svakoga ko ne hvali bitcoin.
I koji argument ti zapravo hoces?
- 512MB
#5428 Re: Bitcoins
Kriptoberze ne mogu utjecati na svjetske berze (ne jos), obrnuto itekako.TRANCE wrote:Bitcoin je u globalnim berzanskim tokovima bitan koliko i lanjski snijeg. Tržišna kapitalizacija bitcoina 100 milijardi dolara, tržišna kapitalizacija svjetskih berzi 80000 milijardi dolara, što je strašnih 0,12% vrijednosti ili jedan promil vrijednosti bitcoina u vrijednosti tradicionalnih finansijskih instrumenata.
- 512MB
#5429 Re: Bitcoins
Buraz lako je rec "Pasce nekad na 5k", i onda cekat kad se desi. Ako znas otprilike reci kAD ce past i kad ce rast, onda si bolji i od najboljih svjetski analiticara i trejdera, jer i oni priznaju da nista nije sigurno.mO k3 wrote:et ih mojih 5k ... sljedece prognoze 3k
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5430 Re: Bitcoins
Hajde onda, života ti, pojasni kakve veze ima tvoj komentar prije sa onim mojim?seln wrote:Gdje si, zivota ti, procitao da si ti nesto odstampao?Tomahawk11 wrote:Eto, onda kažeš ljudi te prozivaju....ja nisam ništa odštampaoseln wrote:
U cemu je onda belaj da tip koji u svom podrumu odstampa toliko i toliko eura... bude placen tim eurima i unese ih u platni promet?
Fakat ne kontam kakve veze ima ilegalno štampanje novca i pustanje istog u novčane tokove sa miningom?
- perfekcionista1
#5431 Re: Bitcoins
Reci cu samo jedno. Ala nas zguzise
- 512MB
#5432 Re: Bitcoins
Niko ne kaze da nije soekulacija, ko se bavi sa kriptovalutama i chart analizama zna da je 20k od decembra nerealno izbijanje iz uptrenda i korekciju (ne bas ovoliku) su svi ocekivali. Realan kurs bitcoina je oko 9k dolara. Tako da sve cool.seln wrote:Ne treba biti finansijski genije da bi se znalo da je porast je sa 1000 na 16000 u jednoj godini najobicnija spekulacija.Tomahawk11 wrote:moke, sve super, al hajde pošteno....ti znao da će berza krahirati?mO k3 wrote:et ih mojih 5k ... sljedece prognoze 3k
Jer svi koji su predviđali pad bitcoina, to je bilo zbog njega samog, je li tako?
I sto je najgore, vec x puta vidjena spekulacija... East India Company, tulipanska groznica, Mississippi Company, Railroad bubble, crni petak 1873, crni cetvrtak 1929, srebro 1970, dotcom 2000, imobilije 2008...
uvijek ista sema, i uvijek uspijeva, zahvaljujuci famoznom greater fool.
- 512MB
#5433 Re: Bitcoins
To nije cak ni top 5 "krah" u zadnje 3 godine.mO k3 wrote:Pa vidi realnost je da je bitcoin do prije 1 -2 mjeseca bio na koliko 20k $ i sada je 6200$ i to nije krah??Tomahawk11 wrote:Sve ok, tržišne turbulencije nisu ništa novo, al eto krah berze se doživljava kao nešto normalno, a pad vrijednosti kriptovaluta je aman-zaman.mO k3 wrote:Da ce berza krahirati , za to ne treba biti analist ili slicno , istorija se ponavlja .
Kazu krah berze se desi svakih 7 godina , znaci mi smo vec u 10 godini , ali ovaj zemljotresu na parketu jos ne znaci krah
Vidjecemo u 15:30 sta ce se desiti
Malo realnosti i razumjevanja nije na odmet.
- seln
#5434 Re: Bitcoins
Nemaju veze utoliko sto mining (jos uvijek) nije ilegalan.Tomahawk11 wrote:Hajde onda, života ti, pojasni kakve veze ima tvoj komentar prije sa onim mojim?seln wrote:Gdje si, zivota ti, procitao da si ti nesto odstampao?Tomahawk11 wrote:
Eto, onda kažeš ljudi te prozivaju....ja nisam ništa odštampao
Fakat ne kontam kakve veze ima ilegalno štampanje novca i pustanje istog u novčane tokove sa miningom?
Vidi ovako: ja radim usluznu djelatnost, dakle, prodajem moju uslugu drugima i za to budem placen.
Ti radis mining... podsjeti me, sta je to zapravo? Sta tu nastaje, koja vrsta robe ili usluge?
- seln
#5435 Re: Bitcoins
Pa super onda, sve pet.512MB wrote:Niko ne kaze da nije soekulacija, ko se bavi sa kriptovalutama i chart analizama zna da je 20k od decembra nerealno izbijanje iz uptrenda i korekciju (ne bas ovoliku) su svi ocekivali. Realan kurs bitcoina je oko 9k dolara. Tako da sve cool.seln wrote:Ne treba biti finansijski genije da bi se znalo da je porast je sa 1000 na 16000 u jednoj godini najobicnija spekulacija.Tomahawk11 wrote:
moke, sve super, al hajde pošteno....ti znao da će berza krahirati?
Jer svi koji su predviđali pad bitcoina, to je bilo zbog njega samog, je li tako?
I sto je najgore, vec x puta vidjena spekulacija... East India Company, tulipanska groznica, Mississippi Company, Railroad bubble, crni petak 1873, crni cetvrtak 1929, srebro 1970, dotcom 2000, imobilije 2008...
uvijek ista sema, i uvijek uspijeva, zahvaljujuci famoznom greater fool.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5436 Re: Bitcoins
Neću. Imaš internet, vidim, pa sam izguglaj šta je.seln wrote: Nemaju veze utoliko sto mining (jos uvijek) nije ilegalan.
Vidi ovako: ja radim usluznu djelatnost, dakle, prodajem moju uslugu drugima i za to budem placen.
Ti radis mining... podsjeti me, sta je to zapravo? Sta tu nastaje, koja vrsta robe ili usluge?
Čuj, još uvijek nije ilegalan
Stvarno ima zajebancije na ovoj temi.
- 512MB
#5437 Re: Bitcoins
Ako si ti sad na tom levelu da pitas kakvu bitcoin ima vrijednost inda bi se trebao dobro informiratmO k3 wrote:buraz bitcoin je rizik kakvu on to ima vrijednost , sta stoji iza te vrijednosti?Tomahawk11 wrote:Naravno da jeste.mO k3 wrote: Pa vidi realnost je da je bitcoin do prije 1 -2 mjeseca bio na koliko 20k $ i sada je 6200$ i to nije krah??
Samo ne mogu priče kako je s bitcoinom rizik, a ovo ovamo sigurica.
Nema sigurice u finansijskom svijetu. Sve je rizik.
On je vrijedan onoliko , koliko si ti i drugi spremni da plate u nadi zaraditi brz novac ...
1. Povoljne globalne transakcije (pokusaj milion kermi nekom poslat u USA naprimjer)
2. Brzina globalne transakcije (par minuta naspram par dana)
3. Absolutna sigurnost od manipuliranja (Tripple Entry Accounting)
-
bosanska senzacija
#5438 Re: Bitcoins
Pametnom dosta. Iduce su banke i finansijski sektor.- 512MB
#5439 Re: Bitcoins
Eh vidis to sa bitcoinom nije moguce, dok banke redovno stancaju euro i dolar da bi umjetno odrzavali ekonomiju na Haparatimaseln wrote:U cemu je onda belaj da tip koji u svom podrumu odstampa toliko i toliko eura... bude placen tim eurima i unese ih u platni promet?Tomahawk11 wrote: Ljudi rade i razne internet poslove zašta budu plaćeni.
U eurima, dolarima ili nekoj drugoj valuti.
Ja za svoj mining budem plaćen u kriptovaluti (zavisno koju minam).
Onda s njom mogu kupiti neku drugu ili pak euro, dolar.
-
hladan.preminger
#5440 Re: Bitcoins
Postoji digitalni transfer, ali na ovaj način digitalni ili virtualni (svejedno kako ga nazivaš bitna je poenta) prije pojave kriptovalua nije postojao.seln wrote:
Digitalni cash vec postoji, i to odavno, otkako postoji online placanje.
Ti mislis na virtualni cash.
Bilo gdje u svijetu pristupom na net i ukucavanjem kodova koje možeš zapamtiti u glavi imas pristup svom novcu koji imaš. To je bit kriptovaluta, uz nepostojanje supervizora nad transakcijama.
-
toure123
#5441 Re: Bitcoins
Ljudi moji opustite se, umjesto da razmisljate o zahvaljujete se sto je opala cijenq da jos mozete kupit, ono se uhvatilo prepirat. BTC ce itekako rasti, samo polako☺
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5442 Re: Bitcoins
Samo se ti igraj, kupuj, a sutra kad to sve bude ilegalno....nemoj reći da nisi upozorentoure123 wrote:Ljudi moji opustite se, umjesto da razmisljate o zahvaljujete se sto je opala cijenq da jos mozete kupit, ono se uhvatilo prepirat. BTC ce itekako rasti, samo polako☺
- perfekcionista1
#5444 Re: Bitcoins
Razumijem da svi koji smo ulozili pokusavamo biti pozitivni i vjerovati kako je ovo vrijeme za kupovinu i kako ce sve ponovo rasti, no sto kazu svjetski ekonomisti i analiticari o tome, da li ce stvarno rasti i ako da koliko ce rasti po procjenama, rast za nekih 10% nama nista ne znaci koji nismo ulozili puno, ja sam 500$ i u debelom sam minusu zbog rippla
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5445 Re: Bitcoins
Jesi li možda vidio, neko je postavio sliku sa dosadašnjim padovima?perfekcionista1 wrote:Razumijem da svi koji smo ulozili pokusavamo biti pozitivni i vjerovati kako je ovo vrijeme za kupovinu i kako ce sve ponovo rasti, no sto kazu svjetski ekonomisti i analiticari o tome, da li ce stvarno rasti i ako da koliko ce rasti?
Naravno da će rasti.
Svjetski ekonomisti i analitičari su trenutno zauzeti berzovnim stanjem.
- 512MB
#5446 Re: Bitcoins
Mogul jaTomahawk11 wrote:Neću. Imaš internet, vidim, pa sam izguglaj šta je.seln wrote: Nemaju veze utoliko sto mining (jos uvijek) nije ilegalan.
Čuj, još uvijek nije ilegalan![]()
![]()
Stvarno ima zajebancije na ovoj temi.
Vidis Seln, jopet kazem nije sramota neznati vec ne pitati. Pojednostavljeno, pod mining se podrazumjeva pruzanje svoje procesorske usluge za potvrdu, obradu, sinkronizaciju i sigurnost transakcija u tzv. decentralizovanoj blockchain tojest mrezi korisnika. Za te usluge mineri dobiju placeno, jer bez njih nebi sistem funkcioniso. Isto sto konobar dobije lovu za svoj rad, tako i mineri dobiju lovu za svoje usluge.
Sve ostalo kao liste, hashes i blokovi cemo ostavit za drugu lekciju.
- TAFKAP
#5447 Re: Bitcoins
Znaci ipak nista platno sretsvo, vec iskljucivo spekulacija...
Haram valla billa akhi, haram
- 512MB
#5448 Re: Bitcoins
Bitcoin je platno sredstvo, bitcoin KURS je spekulacija, kao i svaki drugu kurs.TAFKAP wrote:Znaci ipak nista platno sretsvo, vec iskljucivo spekulacija...![]()
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5449 Re: Bitcoins
Ma samo islamsko bankarstvo, pajdoTAFKAP wrote:Znaci ipak nista platno sretsvo, vec iskljucivo spekulacija...![]()
Nema kamate, špekulacija
Možeš, meni se fakat ne da512MB wrote:Mogul ja
- TAFKAP
#5450 Re: Bitcoins
U pravu si.512MB wrote:Bitcoin je platno sredstvo, bitcoin KURS je spekulacija, kao i svaki drugu kurs.TAFKAP wrote:Znaci ipak nista platno sretsvo, vec iskljucivo spekulacija...![]()
Pitanje: Kupiti kad je nisko i (nadati se da ce se) prodati kad je visoko, je po tvom misljenju spekulacija?