Bitcoin & crypto svijet

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
seln

#5426 Re: Bitcoins

Post by seln »

Tomahawk11 wrote:
seln wrote:
Tomahawk11 wrote: Ljudi rade i razne internet poslove zašta budu plaćeni.
U eurima, dolarima ili nekoj drugoj valuti.

Ja za svoj mining budem plaćen u kriptovaluti (zavisno koju minam).
Onda s njom mogu kupiti neku drugu ili pak euro, dolar.
U cemu je onda belaj da tip koji u svom podrumu odstampa toliko i toliko eura... bude placen tim eurima i unese ih u platni promet?
Eto, onda kažeš ljudi te prozivaju....ja nisam ništa odštampao :-)
Gdje si, zivota ti, procitao da si ti nesto odstampao?
seln

#5427 Re: Bitcoins

Post by seln »

MarlboroGold wrote:
seln wrote: Argumentovano?
Pa argumentovao sam prije x stranica ove teme....
ljudi, kupujete nesto bez veze, bez prave vrijednosti, valutu bez garancije, bez pravila, bez kursa...
je li vam jasno da to nesto ne moze rasti po 10-20-30-50% dnevno na nekoj realnoj osnovi, to moze samo spekulacija?
Ekspresno ste me proglasili budalom, papkom, provincijalcem koji ne razumije moderne tokove, vidim da neki traze cak i ban za svakoga ko ne hvali bitcoin.
I koji argument ti zapravo hoces?
Napravite svoju temu i nazovite je Bitcoin-balon ili kako već hoćete, pa tamo govorite o tome. Ovdje ste postali dosadni.
Halali, ali neces ti odredjivati ko ce i sta ce pisati na forumu.
512MB

#5428 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

TRANCE wrote:Bitcoin je u globalnim berzanskim tokovima bitan koliko i lanjski snijeg. Tržišna kapitalizacija bitcoina 100 milijardi dolara, tržišna kapitalizacija svjetskih berzi 80000 milijardi dolara, što je strašnih 0,12% vrijednosti ili jedan promil vrijednosti bitcoina u vrijednosti tradicionalnih finansijskih instrumenata.
Kriptoberze ne mogu utjecati na svjetske berze (ne jos), obrnuto itekako.
512MB

#5429 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

mO k3 wrote:et ih mojih 5k ... sljedece prognoze 3k
Buraz lako je rec "Pasce nekad na 5k", i onda cekat kad se desi. Ako znas otprilike reci kAD ce past i kad ce rast, onda si bolji i od najboljih svjetski analiticara i trejdera, jer i oni priznaju da nista nije sigurno. :)
Tomahawk11
Globalni moderator

#5430 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

seln wrote:
Tomahawk11 wrote:
seln wrote:
U cemu je onda belaj da tip koji u svom podrumu odstampa toliko i toliko eura... bude placen tim eurima i unese ih u platni promet?
Hajde onda, života ti, pojasni kakve veze ima tvoj komentar prije sa onim mojim?
Fakat ne kontam kakve veze ima ilegalno štampanje novca i pustanje istog u novčane tokove sa miningom?
perfekcionista1

#5431 Re: Bitcoins

Post by perfekcionista1 »

Reci cu samo jedno. Ala nas zguzise
512MB

#5432 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

seln wrote:
Tomahawk11 wrote:
mO k3 wrote:et ih mojih 5k ... sljedece prognoze 3k
moke, sve super, al hajde pošteno....ti znao da će berza krahirati?
Jer svi koji su predviđali pad bitcoina, to je bilo zbog njega samog, je li tako?
Ne treba biti finansijski genije da bi se znalo da je porast je sa 1000 na 16000 u jednoj godini najobicnija spekulacija.
I sto je najgore, vec x puta vidjena spekulacija... East India Company, tulipanska groznica, Mississippi Company, Railroad bubble, crni petak 1873, crni cetvrtak 1929, srebro 1970, dotcom 2000, imobilije 2008...
uvijek ista sema, i uvijek uspijeva, zahvaljujuci famoznom greater fool.
Niko ne kaze da nije soekulacija, ko se bavi sa kriptovalutama i chart analizama zna da je 20k od decembra nerealno izbijanje iz uptrenda i korekciju (ne bas ovoliku) su svi ocekivali. Realan kurs bitcoina je oko 9k dolara. Tako da sve cool.
512MB

#5433 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

mO k3 wrote:
Tomahawk11 wrote:
mO k3 wrote:Da ce berza krahirati , za to ne treba biti analist ili slicno , istorija se ponavlja .
Kazu krah berze se desi svakih 7 godina , znaci mi smo vec u 10 godini , ali ovaj zemljotresu na parketu jos ne znaci krah
Vidjecemo u 15:30 sta ce se desiti
Sve ok, tržišne turbulencije nisu ništa novo, al eto krah berze se doživljava kao nešto normalno, a pad vrijednosti kriptovaluta je aman-zaman.
Malo realnosti i razumjevanja nije na odmet.
Pa vidi realnost je da je bitcoin do prije 1 -2 mjeseca bio na koliko 20k $ i sada je 6200$ i to nije krah??
To nije cak ni top 5 "krah" u zadnje 3 godine.
seln

#5434 Re: Bitcoins

Post by seln »

Tomahawk11 wrote:
seln wrote:
Tomahawk11 wrote:
Hajde onda, života ti, pojasni kakve veze ima tvoj komentar prije sa onim mojim?
Fakat ne kontam kakve veze ima ilegalno štampanje novca i pustanje istog u novčane tokove sa miningom?
Nemaju veze utoliko sto mining (jos uvijek) nije ilegalan.
Vidi ovako: ja radim usluznu djelatnost, dakle, prodajem moju uslugu drugima i za to budem placen.
Ti radis mining... podsjeti me, sta je to zapravo? Sta tu nastaje, koja vrsta robe ili usluge?
seln

#5435 Re: Bitcoins

Post by seln »

512MB wrote:
seln wrote:
Tomahawk11 wrote:
moke, sve super, al hajde pošteno....ti znao da će berza krahirati?
Jer svi koji su predviđali pad bitcoina, to je bilo zbog njega samog, je li tako?
Ne treba biti finansijski genije da bi se znalo da je porast je sa 1000 na 16000 u jednoj godini najobicnija spekulacija.
I sto je najgore, vec x puta vidjena spekulacija... East India Company, tulipanska groznica, Mississippi Company, Railroad bubble, crni petak 1873, crni cetvrtak 1929, srebro 1970, dotcom 2000, imobilije 2008...
uvijek ista sema, i uvijek uspijeva, zahvaljujuci famoznom greater fool.
Niko ne kaze da nije soekulacija, ko se bavi sa kriptovalutama i chart analizama zna da je 20k od decembra nerealno izbijanje iz uptrenda i korekciju (ne bas ovoliku) su svi ocekivali. Realan kurs bitcoina je oko 9k dolara. Tako da sve cool.
Pa super onda, sve pet.
Tomahawk11
Globalni moderator

#5436 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

seln wrote: Nemaju veze utoliko sto mining (jos uvijek) nije ilegalan.
Vidi ovako: ja radim usluznu djelatnost, dakle, prodajem moju uslugu drugima i za to budem placen.
Ti radis mining... podsjeti me, sta je to zapravo? Sta tu nastaje, koja vrsta robe ili usluge?
Neću. Imaš internet, vidim, pa sam izguglaj šta je.
Čuj, još uvijek nije ilegalan :lol: :lol:
Stvarno ima zajebancije na ovoj temi.
512MB

#5437 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

mO k3 wrote:
Tomahawk11 wrote:
mO k3 wrote: Pa vidi realnost je da je bitcoin do prije 1 -2 mjeseca bio na koliko 20k $ i sada je 6200$ i to nije krah??
Naravno da jeste.
Samo ne mogu priče kako je s bitcoinom rizik, a ovo ovamo sigurica.
Nema sigurice u finansijskom svijetu. Sve je rizik.
buraz bitcoin je rizik kakvu on to ima vrijednost , sta stoji iza te vrijednosti?
On je vrijedan onoliko , koliko si ti i drugi spremni da plate u nadi zaraditi brz novac ...
Ako si ti sad na tom levelu da pitas kakvu bitcoin ima vrijednost inda bi se trebao dobro informirat :-) evo dacu ti samo par ideja:

1. Povoljne globalne transakcije (pokusaj milion kermi nekom poslat u USA naprimjer)
2. Brzina globalne transakcije (par minuta naspram par dana)
3. Absolutna sigurnost od manipuliranja (Tripple Entry Accounting)
bosanska senzacija

#5438 Re: Bitcoins

Post by bosanska senzacija »

Image Pametnom dosta. Iduce su banke i finansijski sektor.
512MB

#5439 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

seln wrote:
Tomahawk11 wrote: Ljudi rade i razne internet poslove zašta budu plaćeni.
U eurima, dolarima ili nekoj drugoj valuti.

Ja za svoj mining budem plaćen u kriptovaluti (zavisno koju minam).
Onda s njom mogu kupiti neku drugu ili pak euro, dolar.
Eh vidis to sa bitcoinom nije moguce, dok banke redovno stancaju euro i dolar da bi umjetno odrzavali ekonomiju na Haparatima
hladan.preminger

#5440 Re: Bitcoins

Post by hladan.preminger »

seln wrote:
Digitalni cash vec postoji, i to odavno, otkako postoji online placanje.
Ti mislis na virtualni cash.
Postoji digitalni transfer, ali na ovaj način digitalni ili virtualni (svejedno kako ga nazivaš bitna je poenta) prije pojave kriptovalua nije postojao.
Bilo gdje u svijetu pristupom na net i ukucavanjem kodova koje možeš zapamtiti u glavi imas pristup svom novcu koji imaš. To je bit kriptovaluta, uz nepostojanje supervizora nad transakcijama.
toure123

#5441 Re: Bitcoins

Post by toure123 »

Ljudi moji opustite se, umjesto da razmisljate o zahvaljujete se sto je opala cijenq da jos mozete kupit, ono se uhvatilo prepirat. BTC ce itekako rasti, samo polako☺
Tomahawk11
Globalni moderator

#5442 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

toure123 wrote:Ljudi moji opustite se, umjesto da razmisljate o zahvaljujete se sto je opala cijenq da jos mozete kupit, ono se uhvatilo prepirat. BTC ce itekako rasti, samo polako☺
Samo se ti igraj, kupuj, a sutra kad to sve bude ilegalno....nemoj reći da nisi upozoren :oops:
TAFKAP

#5443 Re: Bitcoins

Post by TAFKAP »

ja dobre teme ocam' :mrgreen:
perfekcionista1

#5444 Re: Bitcoins

Post by perfekcionista1 »

Razumijem da svi koji smo ulozili pokusavamo biti pozitivni i vjerovati kako je ovo vrijeme za kupovinu i kako ce sve ponovo rasti, no sto kazu svjetski ekonomisti i analiticari o tome, da li ce stvarno rasti i ako da koliko ce rasti po procjenama, rast za nekih 10% nama nista ne znaci koji nismo ulozili puno, ja sam 500$ i u debelom sam minusu zbog rippla
Tomahawk11
Globalni moderator

#5445 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

perfekcionista1 wrote:Razumijem da svi koji smo ulozili pokusavamo biti pozitivni i vjerovati kako je ovo vrijeme za kupovinu i kako ce sve ponovo rasti, no sto kazu svjetski ekonomisti i analiticari o tome, da li ce stvarno rasti i ako da koliko ce rasti?
Jesi li možda vidio, neko je postavio sliku sa dosadašnjim padovima?
Naravno da će rasti.
Svjetski ekonomisti i analitičari su trenutno zauzeti berzovnim stanjem.
512MB

#5446 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

Tomahawk11 wrote:
seln wrote: Nemaju veze utoliko sto mining (jos uvijek) nije ilegalan.
Neću. Imaš internet, vidim, pa sam izguglaj šta je.
Čuj, još uvijek nije ilegalan :lol: :lol:
Stvarno ima zajebancije na ovoj temi.
Mogul ja :D

Vidis Seln, jopet kazem nije sramota neznati vec ne pitati. Pojednostavljeno, pod mining se podrazumjeva pruzanje svoje procesorske usluge za potvrdu, obradu, sinkronizaciju i sigurnost transakcija u tzv. decentralizovanoj blockchain tojest mrezi korisnika. Za te usluge mineri dobiju placeno, jer bez njih nebi sistem funkcioniso. Isto sto konobar dobije lovu za svoj rad, tako i mineri dobiju lovu za svoje usluge.

Sve ostalo kao liste, hashes i blokovi cemo ostavit za drugu lekciju.
TAFKAP

#5447 Re: Bitcoins

Post by TAFKAP »

Znaci ipak nista platno sretsvo, vec iskljucivo spekulacija... :-)

Haram valla billa akhi, haram
512MB

#5448 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

TAFKAP wrote:Znaci ipak nista platno sretsvo, vec iskljucivo spekulacija... :-)

Bitcoin je platno sredstvo, bitcoin KURS je spekulacija, kao i svaki drugu kurs.
Tomahawk11
Globalni moderator

#5449 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

Ma samo islamsko bankarstvo, pajdo :thumbup:
Nema kamate, špekulacija :mrgreen:
512MB wrote:Mogul ja
Možeš, meni se fakat ne da :-)
TAFKAP

#5450 Re: Bitcoins

Post by TAFKAP »

512MB wrote:

Bitcoin je platno sredstvo, bitcoin KURS je spekulacija, kao i svaki drugu kurs.
U pravu si.

Pitanje: Kupiti kad je nisko i (nadati se da ce se) prodati kad je visoko, je po tvom misljenju spekulacija?
Post Reply