Vjeronauka se u vrtiću mog djeteta počela održavati prije tri sedmice, i to u spavaonici. Od 37-ero djece, samo desetero ne pohađa taj predmet, među njima i moja djeca. Isprva su sjedila za odvojenim stolom, u ćošku spavaone, dok se čas ne završi. Kada se nas, nekoliko roditelja, pobunilo, postavili su im stolice u hodniku, ispred učionice! Kao da su neki osuđenici!", priča nam otac, čije dijete ide u vrtić Dječiji grad. Zamolio nas je da mu ne otkrivamo identitet. Kao i većina drugih roditelja, ne želi da njegovo dijete ima problema. Uvođenjem vjeronauke u vrtiće je uvedena i segregacija. Odnosno, upravo ono na šta su mjesecima prije toga upozoravali roditelji, građani, stručnjaci, pa čak i pojedini vjerski službenici.Ommadawn wrote:Lektira za prvi razred:
- Desant na Drvar
- Kozara
- Zasjedanje AVNOJ-a u Jajcu
U školi nema grijanja, nije stigao ćumur. Kasni danima. Smrzavali se partizani na Igmanu da bi nama bilo bolje. Mi se iz saosjećanja smrzavamo u razredima.
Gdje su bile male bašte tu je sada grad
Svi na rad
Svi na rad
Zemlja zove nas
Hej haj pioniri naprijed jedan dva
Titovi su pioniri naša djeca sva
Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- nosara
#5426 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
-
VjecitiStudent
#5427 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Kako nema kulta, eno spomenika kultu opljačkanog novca po cijelom Sarajevu, SCC, BBI, ...hAZNADAR wrote: Kult Alije nije bio ni blizu kulta Tita. Kult Alije nije ni postojao i slikovnice ovog tipa nisu nikada bile u skoli.
Dok je vec Franc Bevk i slicni bio obavezna literatura. Ne mogu opisati koliko sam se nasikirao kada sam citao kako je Tito ukrao svinjsku glavu sa tavana, skuhao je, pojeo i pokvario stomak.
- HAVANA
#5428 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Haj da citavu ovu temu svedemo na jednostavno pitanje i odgovor,za sve one koji imaju dovoljno godina da odgovore.
Kad je bilo ljepse zivjeti,onda ili sad ? Gdje su ljudi bili sretniji i manje optereceni?
Namjerno pisem ljepse ,da ne bi ko poceo truniti o androidu i tri plazme,40 vrsta tena i potrosackom mentalitetu,jebo mu ja mater ko ih izmisli...Bare,bare...za mene najbolji sistem,kad su svi tu negdje po primanjima i imetku.Da ne spominjem da u mom krugu koji je ogroman nismo ni znali ko je sta ,nit nas je bolio kurac za te stvari.Naravno, bilo je drugih ,o kojim nismo ni razmisljali,naivno vjerujuci da ce trajati vjecno taj rahatluk,ispostavilo se da smo bili naivni i podcijenili smo kretene koji su drugaciju sisu sisali od nase.jebem li im sisu majcinu...
Kad je bilo ljepse zivjeti,onda ili sad ? Gdje su ljudi bili sretniji i manje optereceni?
Namjerno pisem ljepse ,da ne bi ko poceo truniti o androidu i tri plazme,40 vrsta tena i potrosackom mentalitetu,jebo mu ja mater ko ih izmisli...Bare,bare...za mene najbolji sistem,kad su svi tu negdje po primanjima i imetku.Da ne spominjem da u mom krugu koji je ogroman nismo ni znali ko je sta ,nit nas je bolio kurac za te stvari.Naravno, bilo je drugih ,o kojim nismo ni razmisljali,naivno vjerujuci da ce trajati vjecno taj rahatluk,ispostavilo se da smo bili naivni i podcijenili smo kretene koji su drugaciju sisu sisali od nase.jebem li im sisu majcinu...
- muha_sa
#5429 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
meni je sad ljepše
udjem u kafanu niko ni sa kim ne prica, svak u svoj mobitel gleda
a ne ko ondaK -- cim udješ krene prica, nikad se vidjeli niste, al se nadje tema---pa ti zove turu, ti uzvratiš pa se stolovi sastave i dernek do sabaha
il ovo--zakažeš joj sastanak--ti dodješ nje jok
ondaK hodaš ko mahnit kontajuci da je tu negdje blizu pa ti po saHAta prodje cekajuci a nje nejma pa nejma--mati joj nije dala dok sudže ne opere, al ne može javit a ti hajvanu cekaj--i ne ceko kad je volim 
hajd bježi ba, jeblo te ovo--odoK ja u čaršiju
a ne ko ondaK -- cim udješ krene prica, nikad se vidjeli niste, al se nadje tema---pa ti zove turu, ti uzvratiš pa se stolovi sastave i dernek do sabaha
il ovo--zakažeš joj sastanak--ti dodješ nje jok
- Ommadawn
#5430 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Sad se bolje živi. Nisi opterećen šta smiješ a šta ne smiješ reći. Oni koji neće da žive sa muslimanima, presele u R.S. ili Zapadnu Hercegovinu i obratno.HAVANA wrote:Haj da citavu ovu temu svedemo na jednostavno pitanje i odgovor,za sve one koji imaju dovoljno godina da odgovore.
Veliš nisi znao ko je šta, bolio vas kurac - mogu misliti koliko ti je jarana pucalo na tebe kad se zaratilo.
Jeste, ova govna koja vladaju su kriva ovu situaciju ali eto bijahu protesti prošle godine, zatresle im se gaće, posakrivali se u mišje rupe i odjednom - stop! Nekakvi plenumi, kurci palci, obećanja i opet isto.
- Ommadawn
#5431 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Vidiš sad imaš izbor i da izabereš da ne ideš na vjeronauku. Tad nisi imao pravo izbora i je li istupaš malo iz te mase, šikaniranje ti ne gine.nosara wrote:Vjeronauka se u vrtiću mog djeteta počela održavati prije tri sedmice, i to u spavaonici. Od 37-ero djece, samo desetero ne pohađa taj predmet, među njima i moja djeca. Isprva su sjedila za odvojenim stolom, u ćošku spavaone, dok se čas ne završi. Kada se nas, nekoliko roditelja, pobunilo, postavili su im stolice u hodniku, ispred učionice! Kao da su neki osuđenici!", priča nam otac, čije dijete ide u vrtić Dječiji grad. Zamolio nas je da mu ne otkrivamo identitet. Kao i većina drugih roditelja, ne želi da njegovo dijete ima problema. Uvođenjem vjeronauke u vrtiće je uvedena i segregacija. Odnosno, upravo ono na šta su mjesecima prije toga upozoravali roditelji, građani, stručnjaci, pa čak i pojedini vjerski službenici.Ommadawn wrote:Lektira za prvi razred:
- Desant na Drvar
- Kozara
U školi nema grijanja, nije stigao ćumur. Kasni danima. Smrzavali se partizani na Igmanu da bi nama bilo bolje. Mi se iz saosjećanja smrzavamo u razredima.
Svi na rad
Svi na rad
Zemlja zove nas
-
riko-ga
#5432 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Kakvo sikaniranje?Ko me sikanirao ako sam isao u dzamiju?I sada kazem da vjeronauci nije mjesto u skoli.Imas mesdzide i dzamije to jeste crkve pa izvoli.
- tzipiripi
#5433 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
A ja bio ubijeđen da Tiite i njegovih pionira višenemaOmmadawn wrote:........
Svi na rad
Svi na rad
Zemlja zove nas
http://www.nkp.ba/roditelji-bez-informa ... adijatore/
http://www.klix.ba/vijesti/bih/ucenici- ... /131108141
http://www.krajina.ba/127940/bihac-nast ... cionicama/
....... itd. itd.
https://www.google.ba/#q=radijatori+u+% ... =countryBA
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#5434 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
A sad nema sikaniranja ako ne ides na vjeronauku?Ommadawn wrote:
Vidiš sad imaš izbor i da izabereš da ne ideš na vjeronauku. Tad nisi imao pravo izbora i je li istupaš malo iz te mase, šikaniranje ti ne gine.
Da ne govorimo kako vjeronauka popravlja prosjek ocjena
- HAVANA
#5435 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Jaran 1,poznanika par.I taj jedan jadan nikad nije bio normalan,otac vlado kockar,vezo ga lancima za krevet,tuko...nije mogo bolji ni ispast.Umro prosle godine nedje picki materinoj,u nakim livadama u srbiji...zuto mu presudilo.Ostali svi koje mogu jaranima i jaranicama nazvat,redovno se cujemo i posjecujemo i dan danas.Neki u ratu poginuli pored mene,neki bili citavo vrijeme,neki otisli,mnogi pomogli kad je najvise trebalo...Na prijatelje nemam zamjerke nikakve,vazda sam znao supka namirisat,kako god se zvao.Ima covjek i ima necovjek.Zivot me tome naucio i to je tako.Ommadawn wrote:Sad se bolje živi. Nisi opterećen šta smiješ a šta ne smiješ reći. Oni koji neće da žive sa muslimanima, presele u R.S. ili Zapadnu Hercegovinu i obratno.HAVANA wrote:Haj da citavu ovu temu svedemo na jednostavno pitanje i odgovor,za sve one koji imaju dovoljno godina da odgovore.
Veliš nisi znao ko je šta, bolio vas kurac - mogu misliti koliko ti je jarana pucalo na tebe kad se zaratilo.
Jeste, ova govna koja vladaju su kriva ovu situaciju ali eto bijahu protesti prošle godine, zatresle im se gaće, posakrivali se u mišje rupe i odjednom - stop! Nekakvi plenumi, kurci palci, obećanja i opet isto.
Ovo o sikaniranju necu ni komentarisati.Otac sam dvije djevojcice koje nisu isle i ne idu na vjeronauku.Pocecu psovat.
- Dozer
#5436 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
HAVANA wrote:Haj da citavu ovu temu svedemo na jednostavno pitanje i odgovor,za sve one koji imaju dovoljno godina da odgovore.
Tacno do u milimetar
-
PM72
#5437 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Jedina gluplja stvar od vjeronauke u ovom sistemu je marksizam u onom sistemu.Kako mi je to bilo dosadno i glupo a profesori ufurani k'o da su završili tehničke fakultete na Harvardu.Jedan lik što je išao samnom u razred,Admir S. (zna ga i Dozer) reče jedne prilike da mu je "dosadno" na času marksizma.Umalo ga krava nije oborila na godinu...
- HAVANA
#5438 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ja cu vala muhin pp postat pa taman crko
muha_sa wrote:ovo sam bio napiso pa ne poslah--sramota me![]()
![]()
meni je onda bilo ljepše--onda sam ga tvrdjeg vadio neg što ga sad mecem![]()
![]()
![]()
nije do mene tak mi svega, do nje je--ne zna se naštimat ko nekad što je znala![]()
- Dozer
#5439 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Paralela:muha_sa wrote:meni je sad ljepšeudjem u kafanu niko ni sa kim ne prica, svak u svoj mobitel gleda
![]()
a ne ko ondaK -- cim udješ krene prica, nikad se vidjeli niste, al se nadje tema---pa ti zove turu, ti uzvratiš pa se stolovi sastave i dernek do sabaha![]()
il ovo--zakažeš joj sastanak--ti dodješ nje jokondaK hodaš ko mahnit kontajuci da je tu negdje blizu pa ti po saHAta prodje cekajuci a nje nejma pa nejma--mati joj nije dala dok sudže ne opere, al ne može javit a ti hajvanu cekaj--i ne ceko kad je volim
Sad odes u Bosnu na Ilidzu, u 2-3 ujutro, ona izlazi iz kafane na stiklama visine min. 13 + platforma, obavezni doguznjak, namazana svim ratnickim bojama, i pri tome tetura. Sjedne u taxi, iz nje bazdi na 5m, i jos komentarise (doslovce): "Allaha mi, jesam ga maznula...". A onda ide: "Stani!".
Otvara vrata i povrati pored auta...
U pricu, bla, bla, njoj - cijelih 17
Notorna laz danasnje "gospode".Ommadawn wrote: Vidiš sad imaš izbor i da izabereš da ne ideš na vjeronauku. Tad nisi imao pravo izbora i je li istupaš malo iz te mase, šikaniranje ti ne gine.
Sasvim se normalno islo u dzamije i crkve, mektebe i samostane, ko je htio. Bilo samo "pravilo" da ne mozes istovremeno biti i clan KPJ. Ali, znam ih koji su bili i jedno i drugo.
Vjeronauka u skolama i vrticima danas = ciljana segregacija djece od najmladjeg uzrasta, s namjerom buduceg jasnog etno-vjerskog razgranicenja. Ili, drugacije receno, masovna proizvodnja zadojenih etno-nacionalista koji ce mrziti sve "drugacije" (samo radi imena), a da pri tome nece imati pojma zasto ih mrze.
Drugim rijecima, zapisavanje teritorija identicno sumanutoj gradnji desetina dzamija i crkava na svakom slobodnom komadicu livade. Ukratko - fuj...
@HAVANA
Mogu li i ja psovati zajedno s tobom? Samo reci kad da se pocne
- Dozer
#5440 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
PM72 wrote:Jedina gluplja stvar od vjeronauke u ovom sistemu je marksizam u onom sistemu.Kako mi je to bilo dosadno i glupo a profesori ufurani k'o da su završili tehničke fakultete na Harvardu.Jedan lik što je išao samnom u razred,Admir S. (zna ga i Dozer) reče jedne prilike da mu je "dosadno" na času marksizma.Umalo ga krava nije oborila na godinu...
Ali, dobar si ti... meni je taj predmet bio toliko irelevantan da sam potpuno zaboravio i da smo ga imali... Sad ti kad spomenu, i ja ga se sjetih
-
PM72
#5441 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Kako se ne sjećaš one krave Biljane,bila nam je i razrednica,yebo je Karl Marks.
P.S.Vidim da ćete nešto galamiti i psovati a gdje ti - tu ću i ja.Samo neću za pušku,koliko god mi drag bio.
P.S.Vidim da ćete nešto galamiti i psovati a gdje ti - tu ću i ja.Samo neću za pušku,koliko god mi drag bio.
-
prog321
#5442 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
U vecini kapitalistickih drzava vjeronauka je zastupljena u skolama.nosara wrote:
Vjeronauka se u vrtiću mog djeteta počela održavati prije tri sedmice, i to u spavaonici. Od 37-ero djece, samo desetero ne pohađa taj predmet, među njima i moja djeca. Isprva su sjedila za odvojenim stolom, u ćošku spavaone, dok se čas ne završi. Kada se nas, nekoliko roditelja, pobunilo, postavili su im stolice u hodniku, ispred učionice! Kao da su neki osuđenici!", priča nam otac, čije dijete ide u vrtić Dječiji grad. Zamolio nas je da mu ne otkrivamo identitet. Kao i većina drugih roditelja, ne želi da njegovo dijete ima problema. Uvođenjem vjeronauke u vrtiće je uvedena i segregacija. Odnosno, upravo ono na šta su mjesecima prije toga upozoravali roditelji, građani, stručnjaci, pa čak i pojedini vjerski službenici.
Pogledati malo naprednije zemlje tipa Njemacka, Austrija, Svicarska, itd. Kako su oni napravili.
Segregacija i klupe u hodnicima sigurno nije zelja vecine roditelja. Ni ja to ne podrzavam.
Poenta je voliti svoje i postovati drugacije.
Vjernik bilo koje vjere lakse ce se dogovoriti sa drugim vjernikom nego sa ateistom. A to je u srzi problem.
Last edited by prog321 on 16/10/2015 10:31, edited 1 time in total.
-
Fudo387
#5443 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
To se nekako moglo i podnijeti, jedna budalastina gore dole.Ommadawn wrote:Lektira za prvi razred:
- Desant na Drvar
- Kozara
Svi na rad
Svi na rad
Zemlja zove nas
Al' kad "partizanija" kasnije zada po gorskom vijencu i istrazi poturica...obavezna lektira, nema labavo.
Jos se kurava napenalila i citira li ga citira...mamu joj, dugo mi je ostala neka djecija trauma od toga.
Da me nije bilo strah da me ne posalju u Stolac zbog ranijih aferima, zbo bih kravu.
- Banksy
#5444 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ommadawn wrote:........
Svi na rad
Svi na rad
Zemlja zove nas
Puno govori onome ko zna da čita.
- madner
#5445 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Prvo nije vjeroNAUKA nego vjeroNAUK.
Nema veze sa naukom. Drugo, i te drzave imaju minuse iz proslosti i uticaj crkve. Trece, postoji alternativni predmet.
Nema veze sa naukom. Drugo, i te drzave imaju minuse iz proslosti i uticaj crkve. Trece, postoji alternativni predmet.
-
oridjidji
#5446 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ko da zivimo u komunizmu pa vjeronauka ne treba da bude u skolama, neka je bude za one kojima treba, paralelno s pravom roditelja da li zele poslati djecu na nju ili ne. Bujrum ko voli da drzi do svoga religijskog identiteta neka djete sam uci ili posalje drugom da ga uci u skolu i to je to, ko ne zeli da ima veze s religijom, nek u tome duhu odgaja djecu, ne salje ih na nju i vozdra. Demokratija. Svakome svacije pravo.
Mene vise nervira to jednoumlje, zato je propao prosli sistem, propasce i ovaj. Budimo malo ljudi...
Mene vise nervira to jednoumlje, zato je propao prosli sistem, propasce i ovaj. Budimo malo ljudi...
- mO k3
#5447 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
u redu je to voljeti svoje i postovati drugacije , znam kako funkcionise na zapadu vjeronauka , ali vjeronauka u skoli na nasim prostorima , zapravo na zapadnom balkanu uopste je velika greska to jos samo vise zaostrava situaciju nego sto je vecprog321 wrote:U vecini kapitalistickih drzava vjeronauka je zastupljena u skolama.nosara wrote:
Vjeronauka se u vrtiću mog djeteta počela održavati prije tri sedmice, i to u spavaonici. Od 37-ero djece, samo desetero ne pohađa taj predmet, među njima i moja djeca. Isprva su sjedila za odvojenim stolom, u ćošku spavaone, dok se čas ne završi. Kada se nas, nekoliko roditelja, pobunilo, postavili su im stolice u hodniku, ispred učionice! Kao da su neki osuđenici!", priča nam otac, čije dijete ide u vrtić Dječiji grad. Zamolio nas je da mu ne otkrivamo identitet. Kao i većina drugih roditelja, ne želi da njegovo dijete ima problema. Uvođenjem vjeronauke u vrtiće je uvedena i segregacija. Odnosno, upravo ono na šta su mjesecima prije toga upozoravali roditelji, građani, stručnjaci, pa čak i pojedini vjerski službenici.
Pogledati malo naprednije zemlje tipa Njemacka, Austrija, Svicarska, itd. Kako su oni napravili.
Segregacija i klupe u hodnicima sigurno nije zelja vecine roditelja. Ni ja to ne podrzavam.
Poenta je voliti svoje i postovati drugacije.
Vjernik bilo koje vjere lakse ce se dogovoriti sa drugim vjernikom nego sa ateistom. A to je u srzi problem.
-
PM72
#5448 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Hoće al' u guzici.U Americi vjerski službenici iliti sveštenici prijete spaljivanjem muslimanske svete knjige a kod muslimani ne mogu da se dogovore sami sa sobom,svako malo drekne bomba u džamiji,pobio vjernike a postavio bombu također vjernik.Vjernik bilo koje vjere lakse ce se dogovoriti sa drugim vjernikom nego sa ateistom.
-
Fudo387
#5449 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Religiju bi trebalo odvojiti od drzave, pa tako i skolskih ustanova, sem privatnih koje to mogu ganjati ako hoce.
Pogotovo u multikulti neznasekogKomemece sredinama, tu vazda neko bude sjeban.
Pogotovo u multikulti neznasekogKomemece sredinama, tu vazda neko bude sjeban.
-
prog321
#5450 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Vjera je sastavni dio identiteta svih nas. Cak utice i na nacin zivota ateista.mO k3 wrote: u redu je to voljeti svoje i postovati drugacije , znam kako funkcionise na zapadu vjeronauka , ali vjeronauka u skoli na nasim prostorima , zapravo na zapadnom balkanu uopste je velika greska to jos samo vise zaostrava situaciju nego sto je vec
Ne moze par procenata ateista u izrazito religioznoj zemlji oceivati da ce sad svi zaboraviti boga.
To se kod nas nece nikada dogoditi.
Moramo naci nacina da svako vjeruje u svog boga a ne osjeca se segregiran, odvojen ili povredjen.
Naravno, atesiti ne smiju imati nikakva prava.
Salim se,, dat cemo i njima da se mole nekom drogeraskom rock bandu.