Deblokada Sarajeva???

Post Reply
PM72

#5426 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Oni su imali neki UN status koliko se sjećam,imali su i pancire a puški se ne sjećam.Imali su one goleme džipove i pik-apove...
Dozer

#5427 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

SA-71000 wrote:
Nisi mi odgovorio na pitanja zato što nemaš muda da odgovoriš. Otiđi porodicama zaklanih vojnika koje su zaklali Beli vukovi i pogledaj ih u oči i reci im u lice kako se diviš Belim vukovima,pa da vidimo šta će ti reći.Šta misliš šta bi ti rekli?Nije te briga kada je nečiji drugi sin ili brat zaklan,a da su zaklali tvoga oca ili brata kukao bi i ne bi ti palo na pamet da hvališ Bele vukove.Pljunuo si na grobove ovih ubijenih vojnika.Nemaš nikakvog respekta za njih i njihove porodice.Podebljao sam ti pitanja da ti je jednostavnije da opet ne "zaboraviš" odgovoriti.
Da su ti Beli vukovi zaklali oca da li bi ih mrzio ili bi i dalje podržavao PM ove postove u kojima hvali Bele Vukove. Da li bi rekao “Zaklaše mi oca ali svaka im čast časno su se borili”. Da li bi otišao porodicama zaklanih vojnika koje su zaklali Beli vukovi i da li bi im čitao postove PM a u kojima on hvali Bele Vukove?
I ti si nekakav balo, k'o da gledam. Jer, da imas imalo nekog zivotnog iskustva, shvatio bi da postavljas ekstremno glupo pitanje. Ali, evo, odgovoricu ti, iako je odgovor jasan sam po sebi - logicno da bih im hebao mater na svakom koraku i svakome ko ih pohvali na bilo koji nacin. Znas sta jos, a sto tvoj mozak ne moze skontati- ja bih ih i proganjao, jednog po jednog, i tamanio, sve dok disem. Ali, to sam ja. Happy?

Ti si uporan s ovom gluposcu, a i dalje ne kontas o cemu se pise u odnosu na njih. Zalosno...
smurf

#5428 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by smurf »

Nekako s proljeća wrote:Evo jedan opis iz prve ruke - maj 1995. - Debelo brdo (Antene)

Već neko vrijeme prije događaja na Debelom brdu, kojeg ću ovdje opisati, redovno smo, kao interventna jedinica, preuzimali liniju na antenama (vrh Debelog brda) u noćnim satima, jer su četnici, korištenjem radnog voda, kopanjem tranšeje prema našem bunkeru na vrhu Debelog brda, pokušavali da nas potisnu sa te pozicije. Naime, tu smo imali dva bunkera, jedan odmah ispod antena, odakle smo mogli da pratimo putnu komunikaciju Lukavica – Pale, i jedan odmah 20-ak metara ispod njega, koji je služio da zaštiti izvlačenje posade iz gornjeg bunkera ili da spriječi napredovanje neprijatelja prema njemu, u slučaju snažnijeg napada. Zvuci krampi i lopata su se svakim novim danom mogli čuti sve bliže našim bunkerima. Sve je bilo dobro dok udaljenost između te nove četničke tranšeje i naših bunkera na antenama nije postala suviše mala. Borci iz bataljona u čijoj zoni odgovornosti se ovo dešavalo su nerado provodili noći u tim gornjim bunkerima, jer je bilo samo pitanje trenutka kada će se četnici odlučiti za napad. Zbog toga je tokom noćnih sati na taj položaj izlazila naša interventna jedinica, tadašnji POČ 115. brigade (sastavljen najvećim dijelom od pripadnika nekadašnje jurišne čete 10. bbr). Vrijeme je odmicalo i moralo se nešto učiniti...

Prvo je jednu noć došla ekipa inženjeraca i razbacali smo tokom noći protivpješadijske mine oko gornjeg bunkera.
Nakon par dana je na tom dijelu linije prebjegao na našu stranu cio radni vod, koji je kopao spomenutu tranšeju u pravcu našeg bunkera na antenama. Svi su sprovedeni bezbjednjaku i svi su u svojim izjavama spominjali četnički napad na koji su se četnici pripremali i zbog kojega su i bili prinuđeni da kopaju tranšeju. Znači, četnici su planirali da se privuku našem bunkeru na što manju udaljenost (tranšeja je već dospjela na 20-ak metara od našeg bunkera), te da na taj način izbjegnu prebacivanje preko dobro pokrivenog prostora (preko igrališta u dnu Debelog brda)... Odlično... Sada smo znali da spremaju napad i imali smo za to i dokaz ali nismo znali ni kada ni kojim snagama namjeravaju napasti...

Par dana nakon toga se iz čista mira zapucalo na suprotnoj strani grada, na Špicastoj stijeni. Nakon samo par minuta «Špica» je već solidno proradila i mogli su se čuti jasno i protivoklopi i pješadijska vatra i četnička artiljerija. Nama u kasarni svira uzbuna... Dok se užurbano okupljamo i opremamo, nagađamo o tome na koju stranu će nas okrenuti... Jevrejsko? Debelo? Ablakovina? Zelengorska? Ili u ispomoć na drugu stranu odakle se čula grmljavina koja je nagovještavala belaj? Za samo par minuta smo već bili u kombiju i penjali se prema Soukbunaru. Svi smo na neki način osjetili olakšanje jer makar idemo na dio linije koji maltene svi poznajemo dobro kao svoj džep. Nismo puno pričali i atmosfera u kombiju je bila napeta kako to obično biva kada su u pitanju takve situacije. Samo je poneko, tu i tamo, kakvom nesuvislom šalom pokušavao da otkloni nelagodu koja nas je ispunjavala.

Prođosmo lijevo pored rezervoara na Soukbunaru i tek nam je malo nedostajalo da izađemo gore na zaravan, kad tačno na raskrsnicu gore ispred nas, dvadesetak metara od kombija, pade minobacačka granata. Božje davanje, sreća ili sudbina – svi smo živi i svi OK. U sljedećih deset sekundi smo već parkirani iznad kratera u asfaltu i istrčavamo iz kombija u onu malu pećinu u stijeni odmah naspram raskrsnice. Komandir POČ-a (H.H.) odmah po ulasku u pećinu traži da se preraspodjelimo po odjeljenjima pa 1. odjeljenju 1. vod-a POČ-a (kojim sam komandovao), izdaje naređenje da se odmah uputimo na dio linije u podnožju Debelog brda i da pojačamo 4 stražarska mjesta sa našim ljudima. Trčećim korakom, pod duplim borbenim kompletima i svom silom tromblona, ručnih bombi i mina za RPG, spuštamo se na taj dio linije i pojačavamo 4 stražarska mjesta sa po 2 čovjeka iz POČ-a. Na ovome dijelu linije sve je još uvijek mirno. Svi nas gledaju upitno, ne slutivši šta nam se svima sprema. Tada nekada dolazi i naredba da našim ljudima pojačamo i dva spomenuta bunkera ispod antena. Jedan pripadnik naše jedinice odlazi u gornji bunker a jedan u onaj donji. Još uvijek je sablasno mirno... A onda počinje lagana uvertira... Četo, iz bunkera kojeg sam mogao da lijepo gledam u puškarnicu, počne lagano da nam štema betonsku puškarnicu a sa te udaljenosti od 100-injak metara M84-ka je u toj raboti bila više nego učinkovita. Kod svakog rafala meci su ulijetali u naš bunker ili krnjili puškarnicu, pršteći tako u bunkeru komade naše puškarnice od betona, koja je svako malo bivala sve veća. U bunkeru nas dvojica iz POČ-a i dvojica starijih ljudi koji su tu davali stražu. Uspjeli smo nekako da poliježemo jedni preko drugih, kako bi se sklonili od direktnog pogotka ili od krhotina betona... Trajalo je to možda sve skupa nekih 5 minuta. Onda tišina. I onda moj drug Nerćo koji uskače u bunker naglvačke i panično traži RB ili RPG i vrišti: Ljudi, šta vam je?!!! Eto ih idu!!! Eto ih bolan trče preko livade!!!
I onda je nastupio pakao...

Istrčali smo svi u tranše i rasporedili se na svkih 2 do 2,5 metra. Pogledao sam preko grudobrana i isprva nisam mogao da vjerujem svojim očima: Trojica četnika počeli da pretrčavaju brisani prostor, trče uzbrdo i gube mi se iz vidika u rastinju ispod našeg donjeg bunkera na antenama. Iza njih trči sljedeća grupa. Ne mogu da ustanovim odakle niču na sred poljane. Iz naše tranšeje grmi. Imamo ih sa boka na prostoru od nekih 150-200 metara, koliko moraju preći livade i brisanog prostora, do prvog rastinja, gdje ih je gotovo nemoguće vidjeti golim okom. Ovu drugu grupu neutrališemo na pola njihovog puta, što tromblonima, što minama iz RPG-ja, što pješadijskim naoružanjem. No, iza te izlazi sljedeća grupa... Pa sljedeća... Pa sljedeća... Jedni padaju a drugi iskaču iz ničega u sred poljane i trče preko poginulih prema našim bunkerima po obodu Debelog brda... Prošao sam mnoga ratišta tokom rata i nagledao se i akcija i napada i odbrana, ali moram priznati tim četama da su stvarno imali jaja, jer izviriti tada glavu iz zemlje i pokušati pretrčati tih 150-200 metara uzbrdice, pod punom borbenom spremom, bio je poduhvat vrijedan klimoglava...

Ubrzo nastaje haos. Uključuju se i četnička praga, koja iz pozadine mlati vreće kojima smo štitili tranšeju na mjestima na kojima kamenito tlo nije dopuštalo da se kopa dublje od 40-ak cm. Vreće su letjele okolo kao da su punjene perjem, pa je komunikacija tranšejom na nekoliko mjesta postala ravna samoubistvu. Desetci granata se pretvaralo u stotine a stotine u hiljade... Prštalo je na sve strane. Onda eksplozija na gornjem bunkeru odmah ispod antena. Poznat zvuk eksplozije ručne bombe u zatvorenom prostoru. Pokušavamo induktorskim telefonom uspostaviti vezu sa gornjim bunkerom. Uzaluno. Veza je negdje prekinuta. Dvojica momaka idu da pokušaju naći prekid na kablu, slijedeći ga prema gornjem bunkeru... Skrpili su kabl koji je bio pokidan gelerima na nekoliko mjesta, ali zbog raznesenih vreća na pojedinim mjestima, nisu mogli doprijeti do gornjeg bunkera. Pozivali smo gornji bunker, no nismo već par sati odozgo imali bilo kakav znak da su ljudi uopšte živi. Onda na gornji bunker uputismo našeg Rokija, dečka koji se za tu misiju dobrovoljno prijavio. Trebalo se pod svaku cijenu dokopati gornjeg bunkera i provjeriti stanje, odnosno, ima li gore iko da je živ? Nakon nekog vremena Roki se vraća. Izraz njegovog lica govorio nam je više nego riječi. U gornjem bunkeru nije bilo preživjelih. Ubrzo se iz tog bunkera oglasila naša M-84-ka. Ali tukla je po našoj strani. Imala nas je manje više na dlanu, jer nismo skrivali svoje tranšeje od svojih bunkera. U to mi se već javljaju momci, ponestaje nam municije i tromblona. Probijam se do IKM-a, smještenog u jednoj kući dole niže niz ulicu i kratko izvještavam komandira čete o stanju gore na liniji, te se natovarim municijom i trčeći se vraćam na liniju. Prvim pogledom obuhvatim prostor gdje je maloprije iza bunkera od vreća sa zemljom, stajao neki momak i tresao iz PM-a. Molio me i njemu da iznesem koji okvir. Tamo nema momka, nema vreća, samo mu noge vire ispod kamare svega i svačega. I sve se dimi. Onda blijesak i eksplozija u tranšeji. Vriska... Tom prilikom, na licu mjesta, život gubi rahmetli Haris, miran, lijepo odgojen plavi momčić iz bataljonskog IDV-a. Tom prilikom biva ranjen moj veliki prijatelj i drug N.Č. Vidim, vuku ga niz tranšeju prema našem bunkeru, iz njega krv u mlazevima šišti kao na tuš. Pokušavaju ga previti u plitkoj i uskoj tranšeji, četvorica ih se zabavila ranjenikom i svi se skupa s njime nabili u 2 metra prostora. A onaj gore, četo koji je zaposjeo naš gornji bunker ispod antena, našom M-84-kom rafala po nama i vraća zemlju sa grudobrana nazad u tranšeju... Pritrčim nekako i uhvatim N.Č. za tregere jurišnog prsluka koji se kopčao između nogu a drugi kolega ga uhvati za kragnu i nekako polusagnuti, potrčimo niz tranše. Išlo je nekako sve dok su nam vreće pružale kakav takav zaklon. Onda smo došli na sasvim plitki dio tranšeje odakle više nije bilo smisla pokušavati u tom stavu kretati se naprijed. Vratio sam kolegu na liniju a podvukao sam se ispod N.Č. i tako puzajući ga vukao naniže, ka pripremi. Ubrzo smo obojica ličili na zombije sa svom tom njegovom krvi prosutoj po nama. Onaj odozgo opet vraća zemlju po nama. N.Č. mi odozgo šapuće da ga ostavim tu, da je dobro, da se spasavam kako znam i umijem. Ne može tako bratac, kažem mu. Onda se nekako izvučem ispod njega i ispuzam niz tranše još par metara i vidim da nakon 20-ak metara jedne čistine, iza neke garaže, stoji naš lik i ispucava tromblone gore prema našem bunkeru kojeg je zaposjeo četo. Zovem ga da mi pomogne prenijeti N.Č. preko čistine do ćoška garaže. Lik se pravi da me ne čuje. Onda skočim, pretrčim livadicu i natjeram lika s puškom da ide ispred mene da izvučemo N.Č. Tako dotrčimo do njega, uhvatimo ga ko je gdje stigao, pa nazad ka garaži. N.Č. već gubi svijest i nekako ga prebacujemo do IKM-a gdje je već čekalo vozilo koje ga je transportovalo u bolnicu. Kasnije doznajemo da je N.Č. stabilan ali izrešetan ko sir. Izgubio bruku krvi ali sreća, nije geler zakačio niti jedan vitalan organ. Evo ga danas, u vrijeme kada ovo pišem, dripac veći i jači od mene, hahaha. Nego da se vratim na priču toga dana... Nakon što sam dole izvukao N.Č., ponovo kupim municiju, bombe i tromblone i trčim nazad na liniju. Gore i dalje vlada haos. Artiljerija UBI. Praga UBI. Četo iz gornjeg bunkera – UBI... Ne možeš glave podići. Ali ipak i dalje kosimo po livadi po kojoj su još uvijek, sada pojedinačno i u nepravilnim intervalima, pokušavali da se probiju četnici do bunkera na obodu Debelog brda. Jedan padne, drugi trči. Nevjerovatno. Potvrdit će svi oni koji su taj dan bili na Debelom brdu. Znamo koliko je važno odsjeći im put ka prvom rastinju, jer odatle lako mogu da se probiju do naših bunkera poprilično neopaženo. Dolazi naređenje da se pom svaku cijenu neutrališe četnik u našem gornjem bunkeru. Pokušavali smo na sve moguće načine. Pokušavali smo svim i svačim, jednostavno nam nije polazilo za rukom da minu RB-a ili RPG-a ubacimo pravom putanjom na pravo mjesto. Ili je smetala grana, ili konfiguracija terena, ili nas je lik odozgo jednostavno tako «zakucavao», da mu nikako nismo mogli prići. Ubrzo smo potrošili ono što smo imali od protivoklopnih sredstava i javili smo to u IKM. Onda su oni zvali brigadu a brigada Korpus. I onda su u Korpusu odlučili da će gađati taj bunker sa brda Hum – Maljutkom. Tako je i bilo. Povukli smo se malo a zrakom je zazvrčala svojim karakterističnim zvukom prva – i promašila je cilj. Druga je bila tačna. Četo je ostao ležati preko vreća od polusrušenog bunkera... Kako se bližila noć, tako je vatra polako jenjavala. Došla nam je smjena. Momci iz bataljona. Mi se polako povlačimo ka IKM-u a odatle u kasarnu. Gledam se u ogledalu. Uniforma mi kompletna krvava. Tražimo od komandira da nas pusti kući. Kaže nema šanse. Dolaze nam Silajdžić i Predsjednik. Nakon sat vremena, stvarno nam dođoše u posjetu Silajdžić i Predsjednik. Dovukli nam dva kombija puna svega. Predsjednik nam tada reče: Dragi momci, došao sam samo da uživo vidim kako izgledaju ti heroji koji su ovo danas izdržali... Kasnije čujemo - nadrapala jedinica Bijeli vuk...Eto, tako je iz moje perspektive izgledao ovaj dan na Debelom brdu... Ako ovo čita još neko ko je bio direktan sudionik događaja, neka se javi sa komentarom.

I samo još da dodam... Ozdravio kasnije N.Č. vidimo se po nekad ovako u prolazu. Kažem mu nekad onako iz zalebancije: Uhhhh, trebao sam te onaj dan samo dokusuriti, hahaha. Kaže, trebao si... I kasnije mi bio obećao da će mi srediti da preko neke engleske firme dođem sa njim raditi u Libiju, gdje je uzimao cifru već godinama. I ja mu povjerovao. I delegat me izradio... I ti sad vidi kome ćeš živote spašavati... hahahaha

LP
Mislim da je ovo post Dezurnog_kriticara (nemam zivaca sada traziti) ali je on izvukao ranjenog N.C. koji je opet moj jaran iz djetinjstva. A Dezurni_kriticar je izvukao jos jednog ranjenog havera iz djetinjstva (druga situacija i linija) i pravo mi drago sto se nismo znali u ratu. Taj dan kada smo saznali da je N.C. ranjen, strpaju nas u vozila i pravac Soukbunar, tj. Debelo brdo...
Sad da vam opisem sta sam radio "nece da moze" bez ja'njeta na raznju, posto sam ja bio obicni picic koji nema papir da je ranjen, ali nakon sto se stabilizovala linija smjesteni smo u pripremu k'o sardine nabijeni i muku smo mucili sa lokalnim zenama koje su se doslovno takmicile koja ce vecu dzezvu kafe i vecu tepsiju pite il' slatka donijeti :-)
SA-71000

#5429 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by SA-71000 »

I ti si nekakav balo, k'o da gledam. Jer, da imas imalo nekog zivotnog iskustva, shvatio bi da postavljas ekstremno glupo pitanje. Ali, evo, odgovoricu ti, iako je odgovor jasan sam po sebi - logicno da bih im hebao mater na svakom koraku i svakome ko ih pohvali na bilo koji nacin. Znas sta jos, a sto tvoj mozak ne moze skontati- ja bih ih i proganjao, jednog po jednog, i tamanio, sve dok disem. Ali, to sam ja. Happy?

Ti si uporan s ovom gluposcu, a i dalje ne kontas o cemu se pise u odnosu na njih. Zalosno...
Žalosno je da ti hvališ one koje su klali naše vojnike ,i "balo" je bio na Bjelašnici puno puta.Ti zaklani i njihove porodice nisu na forumu da mogu da pišu o tome.Neću nikom dozvoliti da hvali smradove i zločince Bele Vukove.
SA-71000

#5430 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by SA-71000 »

tempuser wrote:Nema covjeka na svijetu kojem ja ne smijem pogledati u oci nakon svega sto sam prozivio i bez obzira na to sta sam rekao/napisao.
Svi koji smo bili pod oruzjem smo bili na listi cekanja da odemo bogu na istinu i samo igrom sudbine, voljom boga, manitua i krisne nismo.
Lijepo je neko napisao, vodeci se tom lavor logkom, ko smije velicati ARBiH, pa na nize instance, I korpus ili X bbr. pa pogledati u oci Avdi Hebibu (njega pominjem ne zato sto je buo funkcija nego sto samo njega znam) i svim roditeljima vojnika ARBiH (da ne pominjem civile) koje je Caco zaklao i izmasakrirao prije i u toku akcije hapsenja, a 10 hiljada ljudi mu je doslo na dzenazu koja je kopana medju postenim i casnim borcima??? Ko meni moze pogleati u oci sto je pomraceni um i zlocinac ukopan na istom mjestu gdje i moj prijatelj, heroj i Zlatni ljiljan Igor Pavlovic???? Ne moze to metalni sklop koji rata omiri'so nije, a diskutuje o njemu, to razumjeti da 3 zivota prozivi!
Upitao bi one koji su došli na đenazu Caci,da li bi mu došli na đenazu da je jedan od tih ubijenih policajaca njihov brat ili sin.Zarobljeni su pa onda zaklani kao da su nekavi Šešeljevci ili Arkanovci. Omiri'so sam rata i skakao po Bjelašnici ako baš želiš da znaš.
SA-71000

#5431 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by SA-71000 »

pici wrote:ove bajke sa slavice ne piju vode, napisano po diktatu DB, sem par koje odudaraju od price koda je sastav za literalnu knjizevnost...
:thumbup:
Last edited by SA-71000 on 18/10/2019 11:40, edited 1 time in total.
SA-71000

#5432 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by SA-71000 »

.
PM72

#5433 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

SA-71000 wrote:
tempuser wrote:Nema covjeka na svijetu kojem ja ne smijem pogledati u oci nakon svega sto sam prozivio i bez obzira na to sta sam rekao/napisao.
Svi koji smo bili pod oruzjem smo bili na listi cekanja da odemo bogu na istinu i samo igrom sudbine, voljom boga, manitua i krisne nismo.
Lijepo je neko napisao, vodeci se tom lavor logkom, ko smije velicati ARBiH, pa na nize instance, I korpus ili X bbr. pa pogledati u oci Avdi Hebibu (njega pominjem ne zato sto je buo funkcija nego sto samo njega znam) i svim roditeljima vojnika ARBiH (da ne pominjem civile) koje je Caco zaklao i izmasakrirao prije i u toku akcije hapsenja, a 10 hiljada ljudi mu je doslo na dzenazu koja je kopana medju postenim i casnim borcima??? Ko meni moze pogleati u oci sto je pomraceni um i zlocinac ukopan na istom mjestu gdje i moj prijatelj, heroj i Zlatni ljiljan Igor Pavlovic???? Ne moze to metalni sklop koji rata omiri'so nije, a diskutuje o njemu, to razumjeti da 3 zivota prozivi!
Upitao bi one koji su došli na đenazu Caci,da li bi mu došli na đenazu da je jedan od tih ubijenih policajaca njihov brat ili sin.Zarobljeni su pa onda zaklani kao da su nekavi Šešeljevci ili Arkanovci. Omiri'so sam rata i skakao po Bjelašnici ako baš želiš da znaš.

Dozer,
Ovo ti je onaj Bistrik...što je bio u ratu u PVO i čitav rat čekao "Godoa" tj. neprijateljski avion ...

Zamisli,imaš dobru vezu pa te uvali u PVO (daleko od linije naravno) i ne opališ nijednu raketu čitav rat...mogao je komotno biti u mornaričkoj pješadiji Armije BiH i da na Otoci čeka da izroni neprijateljska podmornica iz Miljacke...bio jeon naravno na Bjelašnici ali jedno 10 km od linije i najbliže što je četnicima prišao kad je prolazio kroz tunel.

Naravno,njemu je krivo što sam se zezao na taj račun (istina boli) pa je pobjesnio i počeo vrijeđati (pobrisao je post ali je ostao spašen i prijavljen) i sad se uloguje preko kloniranog naloga...
SA-71000

#5434 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by SA-71000 »

.
SA-71000

#5435 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by SA-71000 »

PM72 wrote:
SA-71000 wrote:
Dozer,
Ovo ti je onaj Bistrik...što je bio u ratu u PVO i čitav rat čekao "Godoa" tj. neprijateljski avion ...

Zamisli,imaš dobru vezu pa te uvali u PVO (daleko od linije naravno) i ne opališ nijednu raketu čitav rat...mogao je komotno biti u mornaričkoj pješadiji Armije BiH i da na Otoci čeka da izroni neprijateljska podmornica iz Miljacke...bio jeon naravno na Bjelašnici ali jedno 10 km od linije i najbliže što je četnicima prišao kad je prolazio kroz tunel.

Naravno,njemu je krivo što sam se zezao na taj račun (istina boli) pa je pobjesnio i počeo vrijeđati (pobrisao je post ali je ostao spašen i prijavljen) i sad se uloguje preko kloniranog naloga...
Je li ti bilo lijepo hladiti muda negdje u kancelariji u gradu,dok smo mi krepavali po Bjelašnici i Nišićima?Sakrio si guzu u MUP da spasiš svoj zivot neka drugi levati skaču po Bjelašnici i Nišićima,i sada glumiš nekog forumskog Ramba.Jesi li išao na grob Srđana Kneževića(Beli vuk) da mu zapališ svijeću?
Čekam da mi odgovoriš na pitanja.Pričaćeš o svemu ali nećeš odgovoriti na pitanja.
PM72

#5436 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

SA-71000 wrote: Je li ti bilo lijepo hladiti muda negdje u kancelariji u gradu,dok smo mi krepavali po Bjelašnici i Nišićima?Sakrio si guzu u MUP da spasiš svoj zivot neka drugi levati skaču po Bjelašnici i Nišićima,i sada glumiš nekog forumskog Ramba.Jesi li išao na grob Srđana Kneževića(Beli vuk) da mu zapališ svijeću?
Čekam da mi odgovoriš na pitanja.Pričaćeš o svemu ali nećeš odgovoriti na pitanja.

:lol: :lol: :lol:

Za tvoju informaciju - nikad nisam bio u kancelariji niti sam se sakrio u MUP da spasim život (eto kako sam se sakrio da sam mogao poginuti drugi dan)...a to da si "krepavo" po Bjelašnici ti vjerujem.Krepavao ali od dosade.
Na grob Srđana Kneževića nisam išao niti imam namjeru a prolazio sam blizu (selo Tvrdimići koje se nalazi sa druge strane Trebevića kad ideš onim "novim" putem).
Nego,znaš li da je zabranjeno kloniranje nick-ova?
tempuser

#5437 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

SA-71000 wrote:
Ne odgovaras na pitanje, a pri tome su fulio si "ceo fudbal"!
Pitanje je bilo, kako mozes afitmativno pisati, pricati, govoriti i jedinici koja je pocinila zlocin?!
Ko ce ovdje napisati da su X bbr. tj njeni jurisnici bila zlocinacka jedinica?
Last edited by tempuser on 18/10/2019 12:10, edited 1 time in total.
Dozer

#5438 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

SA-71000 wrote:

Žalosno je da ti hvališ one koje su klali naše vojnike ,i "balo" je bio na Bjelašnici puno puta.Ti zaklani i njihove porodice nisu na forumu da mogu da pišu o tome.Neću nikom dozvoliti da hvali smradove i zločince Bele Vukove.
I dalje ti po svom, k'o Svabo tra-la-la. Sta god da ti se napise, ti ces opet tamburati isti supljak. Niko ih ne hvali, genije. :D
Samo se govori o tome da su bili bolji borci od ostalih njihovih jedinica. To nije hvaljenje, nego cinjenicno stanje.
Gdje si tacno bio na Bjelasnici, i kad? Nakon rata sam i ja puno puta bio gore, ali, jbg, zapalo me i tokom rata.
Dozer

#5439 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

SA-71000 wrote: Je li ti bilo lijepo hladiti muda negdje u kancelariji u gradu,dok smo mi krepavali po Bjelašnici i Nišićima?Sakrio si guzu u MUP da spasiš svoj zivot neka drugi levati skaču po Bjelašnici i Nišićima,i sada glumiš nekog forumskog Ramba.Jesi li išao na grob Srđana Kneževića(Beli vuk) da mu zapališ svijeću?
Tra-la-laaa, tra-la-laaa :lol: :lol:

Nisi ti dobar jarane... Nego, gdje si tacno skakao po Bjelasnici, i kad? :D
Usput, i ja sam bio u MUP-u. Da li to, u skladu s tvojim mentalnim sklopom, znaci da sam i ja hladio damu k'o PM, po nekakvim kancelarijama, daleko od linija? Da su svi MUP-opvci samo hladili muda po kancelarijama, a samo si ti "skakao po Bjelasnici"...?

Upsut, PM-ov staz u OS podrazumijeva 1454 dana, moj 1467. Tvoj?

P.S. Koji si ti tacno - decembar2017, Bistrik100 ili imas jos neki alter ego ovdje? Ja bih rekao da si onaj decembar, isti stil tupog pisanja i ispiranja mozga ponavljanjem jednog te istog do besvijesti :lol:
Last edited by Dozer on 18/10/2019 12:18, edited 3 times in total.
90minut

#5440 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by 90minut »

Stvarno je žalosno da nema kapacitet da shvati o cemu se priča.
SA-71000

#5441 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by SA-71000 »

tempuser wrote:
SA-71000 wrote:
Ne odgovaras na pitanje, a pri tome su fulio si "ceo fudbal"!
Pitanje je bilo, kako mozes afitmativno pisati, pricati, govoriti i jedinici koja je pocinila zlocin?!
Ko ce ovdje napisati da su X bbr. tj njeni jurisnici bila zlocinacka jedinica?
O čemu ti govoriš?Nisam nikoga hvalio,a naročito Cacu.
nosara

#5442 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by nosara »

Slucajno naletjeh, blago sokiran sadrzajem. Bas se svugdje zavlacio ovaj ciko.

https://www.youtube.com/user/PhilippeBuffon/videos
SA-71000

#5443 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by SA-71000 »

Dozer wrote:
Tra-la-laaa, tra-la-laaa :lol: :lol:

Nisi ti dobar jarane... Nego, gdje si tacno skakao po Bjelasnici, i kad? :D
Usput, i ja sam bio u MUP-u. Da li to, u skladu s tvojim mentalnim sklopom, znaci da sam i ja hladio damu k'o PM, po nekakvim kancelarijama, daleko od linija? Da su svi MUP-opvci samo hladili muda po kancelarijama, a samo si ti "skakao po Bjelasnici"...?

Upsut, PM-ov staz u OS podrazumijeva 1454 dana, moj 1467. Tvoj?

P.S. Koji si ti tacno - decembar2017, Bistrik100 ili imas jos neki alter ego ovdje? Ja bih rekao da si onaj decembar, isti stil tupog pisanja i ispiranja mozga ponavljanjem jednog te istog do besvijesti :lol:
Obadvojica ste hvalili i divili se Belim vukovima se da vas posjetim.

U tom formiranju linije rahmetli Amir Karamehmedović je zalutao među četnike i tu su
ga prvo mučili pa onda zaklali četnici Belog vuka.

Kad su se predali,jedan od četnika ih je upitao ima li među njima Srba na šta je jedan naš vojnik odgovorio da je on Srbin a ovaj je odmah priletio i zaklao ga.

PM ovi postovi koje njegov vjerni haver Dozer slijepo podrzava

Ratovali su muški,nisu bili kokošari niti pljačkaši.

jer su bili uzor ratovanja i muškosti za sve ostale jedinice SRK VRS.

Bili su prava ratnička jedinica i ja im odajem respekt na fer i poštenoj borbi.
Last edited by SA-71000 on 18/10/2019 12:31, edited 1 time in total.
Dozer

#5444 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Hajd' procitaj ti to jos par puta, i onda mozda, ali samo mozda, skontas da ih se ne hvali, nego da se samo kaze da su bili bolji borci od njihovih drugih jedinica.

Usput, ne kaze se "obadvojica", nego "obojica" ili "oba", polupismeni skakavce po Bjelasnici. Ne rece nam ni koliko dana imas u OS? I gdje si tacno i kada bio na Bjelasnici? :D
SA-71000

#5445 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by SA-71000 »

Dozer wrote:Hajd' procitaj ti to jos par puta, i onda mozda, ali samo mozda, skontas da ih se ne hvali, nego da se samo kaze da su bili bolji borci od njihovih drugih jedinica.

Usput, ne kaze se "obadvojica", nego "obojica" ili "oba", polupismeni skakavce po Bjelasnici. Ne rece nam ni koliko dana imas u OS? I gdje si tacno i kada bio na Bjelasnici? :D
Lekcija iz pravopisa

obadvojica ili obojica
Piše se i jedno i drugo.

U značenju oba muška lica (oba čoveka) brojne imenice obojica i obadvojica su sinonimi.
Neobično je i neknjiževno upotrebljavati ih u značenju dve stvari ili dve osobe mešovitog roda.
Dozer

#5446 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Obojica i oba, lektore :D
Obadvojica ne moze, jer i oba i dvojica znaci jedno te isto - 2. I oba i dvojica i obojica su sinonimi za 2 istospolna muska bica. Obadvojica...jok :D
De, provjeri ti to jos jednom, poradi malo na tome. Mozda to uspijes skontati kad vec ne kontas ovo drugo :lol:

Nego, ne rece nam koliko dana imas u OS? De kakav screenshot svog stanja :D
I gdje si tacno i kada bio na Bjelasnici?
Last edited by Dozer on 18/10/2019 12:50, edited 1 time in total.
SA-71000

#5447 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by SA-71000 »

Imas li jos koju lekciju iz pravopisa da me naucis.Bio sa m u Armiji godinu i 8mjeseci.PM vidio Bjelasnicu na televiviji dok je hladio jaja u grdu.
Evo ti link o pravopisu neznalico
https://kakosepise.com/rec/obadvojica-ili-obojica/
90minut

#5448 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by 90minut »

Poceo je izbjegavati pitanja dozeru zreo je za crnu listu
Dozer

#5449 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

SA-71000 wrote:Imas li jos koju lekciju iz pravopisa da me naucis.Bio sa m u Armiji godinu i 8mjeseci.PM vidio Bjelasnicu na televiviji dok je hladio jaja u grdu.
Evo ti link o pravopisu neznalico
https://kakosepise.com/rec/obadvojica-ili-obojica/
Jasta radi :D
https://www.edukujse.com/obadvojica-ili ... o-se-pise/
https://pravopisnenedoumice.com/oboje-i ... i-obojica/

Elem, "obadvojica" postoji kao rijec u nasim jezicima, ali je, u sustini, gramaticki nepravilna. Koristi se kolokvijalno i predstavlja pleonazam. Znam da znas sta je pleonazam i bez googlanja :D
Dozer

#5450 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

90minut wrote:Poceo je izbjegavati pitanja dozeru zreo je za crnu listu
To je taj mentalni sablon kakav imaju CPT, decembar2017, Bistrik100... Sad i on. Identican nacin komunikacije - tupe svoje do besvijesti, valjda jer misle da ce tako ono sto napisu nekako postati bitnije i dobiti na tezini, a odgovore na pitanja njima izbjegavaju konstantnim kacenjem na sve drugo, samo da se ne prica o onome sta ih se pita :lol:

Sad ce i on na foe. Mogu ti reci da tema izgleda puno bolje otkako se CPT prikaze kao jedna linija blijedog teksta :D
Last edited by Dozer on 18/10/2019 13:05, edited 1 time in total.
Post Reply