Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
dječak sa šibicama

#5426 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by dječak sa šibicama »

It_is_a_Leclerc wrote:Negdje je objavljen spisak lijekova koji trebaju za Maglaj, ali pola ih se ne može dobiti bez propisanog recepta. Kupio bih, al' neće mi dati niko. Jel ima država kakvu rezervu lijekova ?
Bosnalijek i njihovi kooperanti (rukavice, sprice, i ostali materijal) sve to proizvode i imaju puna skladista.

Ali, ne cuh da su se ponudili. A znaju uzimati pare, ne mozes dobiti bez recepta jer drzava im placa svaki taj lijek i receptom se pravda trosak, imaju monopol, a sad su se ko hinje usutili.
Cholina_Lokica

#5427 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Cholina_Lokica »

It_is_a_Leclerc wrote:Negdje je objavljen spisak lijekova koji trebaju za Maglaj, ali pola ih se ne može dobiti bez propisanog recepta. Kupio bih, al' neće mi dati niko. Jel ima država kakvu rezervu lijekova ?
Ovo za lijekove, bili su ispod ovoga gdje da se dostavljaju i brojevi od dvoje dr zaduzenih za to, ne znam zasto i to ne stavljaju
zeleni xy

#5428 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by zeleni xy »

Diwan

#5429 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Diwan »

daxon wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:
raskopusa wrote:kako pomoci ovim nesrecnicima u obrenovcu? ima li neko ziro racun? :sad:

treba prvo pomoći ljudima u našoj državi,ne kažem da ne treba i komšijama
Upravo sam gledao snimke i slike iz Obrenovca, ne znam čemu tolika kuknjava, meni Maglaj i Doboj izgledaju 100 puta strašnije i opustošenije, ustvari, slike razaranja iz BiH su puno strašnije od onih iz Srbije.
http://www.webtv.rs/play/67568/najnovij ... -obrenovca

Stičem dojam, da oni zbog svoje organizovanosti i pametne kampanje u krizi, stvaraju utisak kako je kod njih gore nego igdje, upravo zbog te organizovanosti su i privukli paćnju međunarodne zajednice, te mogu očekivati i više pomoći, iako je nivo razaranja, koliko se meni čini, puno veći u BiH.
Upravo tako :thumbup:
Nuken

#5430 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Nuken »

Ma najbolji metod dezinfekcije je:izribati blato u grubo,politi sve vrelom vodom,oribati još koliko moze i onda živim krečom zaliti sve
Cholina_Lokica

#5431 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Cholina_Lokica »

veze s vezom wrote:Trebalo bi kontaktirati farmavitu oko lijekova?
Vec su juce pakete i pakete donirali
radostan dan

#5432 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by radostan dan »

:mrgreen:

red je sad i da ga pohvalite (dodika)...
dječak sa šibicama

#5433 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by dječak sa šibicama »

zeleni xy wrote:
Ne pregledah snimak, jel ovo Beli sa svojim deckima?

Ono su profesionalci pravi, rafteri i kajakasi sa Une, sta ljudi rade po rijeci ja sam odusevljen bio.
hAZNADAR

#5434 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by hAZNADAR »

Jel moze ova tema bez Dodika i Vucica molim vas. Smoriste vise,...
LaLuna

#5435 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by LaLuna »

Cholina_Lokica wrote:
Ovo za lijekove, bili su ispod ovoga gdje da se dostavljaju i brojevi od dvoje dr zaduzenih za to, ne znam zasto i to ne stavljaju
evo, tu je i broj tel.

Info iz Maglaja, potrebni sljedeci lijekovi:

1. Humulin M3
2. Humulin R
3. Lopril H 20 mg
4. Lopril 10 mg
5. Aminol 50 mg
6. Amlodipin 10 mg
7. Antibiotici (Amoxicilin, Cefalexin)
8. Coryol 12,5 mg
9. Penicilin
10. Lanibos
11. Bosoptin
12. Paracetamol tablete i sirup
13. Brufen 400 mg
14. Analgin
15. Prolife
16. Enterofuryl caps i sirup
17. Urinarni kateteri i kese
18. NaCl rastvor 500 ml, infuzioni sistemi i igle
19. Glucosa solutio 5% 500 ml
20. Zavojni materijali
21. Sterilne rukavice

Kontakt osobe u Maglaju su dr. Drnda Emira, 061/596-368, i dr. Vehabovic Elvir.
channel10

#5436 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by channel10 »

radostan dan wrote::mrgreen:

Ko mu ebe terma. Nek prica sta hoce ;-)
dalmatinka

#5437 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by dalmatinka »

raskopusa wrote:apeluje se da kuce koje su bile pod vodom ociste od blata, operu i dezinfikuju. koje sredstvo za dezinfekciju se moze kupiti? moze li varakina,domestos? sad apeluju da se djeca ne uvode u takve kuce bar sedam dana.
Izosan G ti je zakon za sve. Ima istih proizvoda i sa drugim nazivom. Praškasti proizvod, otapa se u vodi i kupuje u apotekama. Najekonomičnije je kupiti veliki paket od 1 kilograma.
NIN

#5438 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by NIN »

hAZNADAR wrote:Jel moze ova tema bez Dodika i Vucica molim vas. Smoriste vise,...
Upravu si! Izbrisah.
Ras Al Ghul

#5439 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Ras Al Ghul »

channel10 wrote:
radostan dan wrote::mrgreen:

Ko mu ebe terma. Nek prica sta hoce ;-)
+1
Diwan

#5440 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Diwan »

raskopusa wrote:kako pomoci ovim nesrecnicima u obrenovcu? ima li neko ziro racun? :sad:
Više je nastradao Maglaj, Doboj i druga mjesta, nego Obrenovac. Malo realnosti nije naodmet....
5 0 5

#5441 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by 5 0 5 »

zeleni xy

#5442 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by zeleni xy »

dječak sa šibicama wrote:
zeleni xy wrote:
Ne pregledah snimak, jel ovo Beli sa svojim deckima?

Ono su profesionalci pravi, rafteri i kajakasi sa Une, sta ljudi rade po rijeci ja sam odusevljen bio.
Bjeli i Kiro su bili u Maglaju tj njihovi skiperi i čamci a ovo su momci iz rafting centra "Una-Aqua".
raskopusa

#5443 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by raskopusa »

dalmatinka wrote:
raskopusa wrote:apeluje se da kuce koje su bile pod vodom ociste od blata, operu i dezinfikuju. koje sredstvo za dezinfekciju se moze kupiti? moze li varakina,domestos? sad apeluju da se djeca ne uvode u takve kuce bar sedam dana.
Izosan G ti je zakon za sve. Ima istih proizvoda i sa drugim nazivom. Praškasti proizvod, otapa se u vodi i kupuje u apotekama. Najekonomičnije je kupiti veliki paket od 1 kilograma.
sta je izosan g? prvi put cujem.
5 0 5

#5444 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by 5 0 5 »

Image
Dasi

#5445 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Dasi »

Image

Alija Husić javio se Bportalu s apelom da se pomogne njegovom bratu Sevdaliji, koji je sa 10-mjesečnom bebom zarobljen zbog poplava.

Husić se nalazi u selu Zapolje, 15-ak kilometara od Bratunca, sa desetomjesečnom bebom.

- Potpuno smo odsječeni od grada. Put u dužini od tri kilometra je potpuno odnesen, sanacija ne može početi najmanje za dva mjeseca, a sav taj period ostajemo bez struje i sveg mogućeg za život. Potrebna nam je bilo kakva pomoć jer ostajemo potpuno zablokirani i zaboravljeni. Imamo bebu od 10 mjeseci. Bez ikakvih smo uslova za život, a ne možemo krenuti prema gradu, napisao je Sevdalija u poruci koju nam je proslijedio Alija.

Zamolio je sve koji mogu da se ovoj porodici dopremi bilo kakva pomoć.

Sevdalija ima automobil i traktor, ali nema kašiku kojom bi uklonio prepreke s puta i probio se do grada.

(Bportal.ba) - See more at: http://www.bportal.ba/index.php?option= ... uzCfN.dpuf
McMoy

#5446 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by McMoy »

Paradajz50

#5447 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Paradajz50 »

Mislim da treba pod hitno par policajaca u civilu u ugrozena podrucja i da love ove koji prodaju skupljenu pomoc te da obilaze trgovine gdje se navodno prodaje po visim cijenama...
radostan dan

#5448 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by radostan dan »

hAZNADAR wrote:Jel moze ova tema bez Dodika i Vucica molim vas. Smoriste vise,...

pa vidiš da ne može...nisam ja otvorio tu čupri, a narod voli u ovakvim situacijama da zna šta se priča....a za demagoga vučića se slažem.

uglavnom, izražava zahvalnost svim ljudima i opštinama iz federacije koji su pomogli, prenosi izraze zahvalnosti svih onih ugroženih sa kojima se sreo a kojima su pomogli ljudi iz federacije, te da je oštećeno par objekata islamske zajednice i da se to mora sanirati obavezno.

eto...
ne sekiraj se, daće on brzo povod za -palac dole-.... :zoka:

tebi pozz. :thumbup:

biće to dobro, frka jeste, preživjeće se. da smo eUropljani, davno bi pocrkali...
iL bi se samoubili.
Tyke

#5449 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Tyke »

Ponosan sam na sve vas, nas, na nasu dobrotu i nijet da se pomogne... i sam kazem, ako cu samo ja imati, a drugi da nemaju, onda ne moram ni ja imati...

Ali, kao sto je maloprije neko vec rekao, masovne donacije iz inostranstva bi se trebale fokusirati na osiguravanje materijala za izgradnju kuca, jer vec narednog mjeseca to ce biti goruce pitanje, a i finansijski je tesko izvodivo za nas koji zivimo u BiH, tako da bi bilo bolje da se dijaspora angazuje i zajednickim snagama pokusa osigurati koliko je moguce materijala za zidanje, od bloka\siporeksa, sljunka, pijeska, cementa, armature, krovne konstrukcije... onda bismo svi zajednickim snagama mogli zidati kuce\naselja, to bi bio najmanji problem...

Ovo je samo moje misljenje.
TheWatcher

#5450 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by TheWatcher »

Diwan wrote:
Više je nastradao Maglaj, Doboj i druga mjesta, nego Obrenovac. Malo realnosti nije naodmet....
hoces reci da ovima u Obrenovcu ne treba pomoci :oops:
Post Reply