SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- hadzinicasa
#54026 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kako vas sve skupa nije stid?
Koristite sve ovo i pored djeteta sto se bori za zivot, kao teren za licna prepucavanja.
Jad i cemer.
Koristite sve ovo i pored djeteta sto se bori za zivot, kao teren za licna prepucavanja.
Jad i cemer.
Last edited by hadzinicasa on 13/02/2022 22:36, edited 1 time in total.
-
ucenik1234
#54027 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kao sto ti pricas s pravnog aspetka i postujem to skroz, full, da ti kazem da postoji nesto sto se zove vjerovatnoca ishoda nekog dogadjaja. Statistika je isto neumoljiva i egzaktna nauka, nije bezveze odredjen pritvor ovom tipu, pa ne rade u tuzilastvu djeca neka koja ofrlje odredjuju ko ce mjesec pritvora dobiti a ko nem uostalom pravnik si znas i sam to, a i ima diskreciono pravo neko.emko1234 wrote: ↑13/02/2022 22:30Da se baci s namjerom da se ubije? Pa slažem se da su male mogućnosti. Ali šta je s pješacima koji svakodnevno pretrčavaju cestu na mjestima gdje to ne bi trebali raditi s namjerom da stignu tramvaj, trolejbus?Seha1 wrote: ↑13/02/2022 22:22
Drago mi je da se slazemo oko ovoga prvog da je vozac u vecini slucajeva kriv. Kazem vecini, jer imas slucaj koji si pomenuo, da ti se neko baci pod auto, ali opet, po mojoj subjektivnoj procjeni, sanse da se to desi su 0.001%, odnosno zanemarive. Bilo kako bilo, pravosudje ce rjesavati, samo se nadam da ce pravda biti zadovoljena, ako shvatas sta hocu reci.
Šta je s biciklistima koji pedaliraju magistralom u svako doba dana i noći i ne obaziru se na saobraćaj, šta je s ljudima koji hodaju cestom pored trotoara? Imaš more situacija.
Ali evo opet primjer od neki dan. Grbavica, cura zgazila babu koja je prelazila cestu na mjestu na kojem nema pješačkog. 4 trake, po dvije u oba smjera, uslovi smanjene vidljivosti, mrak, kiša, djevojka vozila po ograničenju. Ubila je na licu mjesta, otisla kući istu večer?
Kako to objašnjavaš?
- drug_profi
#54028 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ja samo vidim da se trazi nacin da se opravda gazenje pjesaka na pjesackom.
-
TheGodfather001
#54030 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Po komentarima i razmišljanju pojedinaca, rek'o bi objektivni posmatrač da na Drveniji, brat bratu, strada svaki dan 5-6 pješaka, vlastitom krivnjom i bahatošću što se usude kretati na toj dionici. Pravda za Benjamina!
-
Seha1
#54031 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
To objasnjavam tako sto cu ti reci da nisam upoznat sa dogadjajem, ali ako trazis moje misljenje, ta djevojka je 100% kriva i definitivno mora odgovarati za svoje postupke. Nisam sudija nit imam ambiciju da glumim jednog, tako da ne mogu dati svoje misljenje glede adekvatne kazne.emko1234 wrote: ↑13/02/2022 22:30Da se baci s namjerom da se ubije? Pa slažem se da su male mogućnosti. Ali šta je s pješacima koji svakodnevno pretrčavaju cestu na mjestima gdje to ne bi trebali raditi s namjerom da stignu tramvaj, trolejbus?Seha1 wrote: ↑13/02/2022 22:22
Drago mi je da se slazemo oko ovoga prvog da je vozac u vecini slucajeva kriv. Kazem vecini, jer imas slucaj koji si pomenuo, da ti se neko baci pod auto, ali opet, po mojoj subjektivnoj procjeni, sanse da se to desi su 0.001%, odnosno zanemarive. Bilo kako bilo, pravosudje ce rjesavati, samo se nadam da ce pravda biti zadovoljena, ako shvatas sta hocu reci.
Šta je s biciklistima koji pedaliraju magistralom u svako doba dana i noći i ne obaziru se na saobraćaj, šta je s ljudima koji hodaju cestom pored trotoara? Imaš more situacija.
Ali evo opet primjer od neki dan. Grbavica, cura zgazila babu koja je prelazila cestu na mjestu na kojem nema pješačkog. 4 trake, po dvije u oba smjera, uslovi smanjene vidljivosti, mrak, kiša, djevojka vozila po ograničenju. Ubila je na licu mjesta, otisla kući istu večer?
Kako to objašnjavaš?
-
ucenik1234
#54032 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jebote djetetu se bore za zivot a naprdjujemo se ovdje o presumpciji nevinosti...
-
emko1234
#54033 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Mislim da naš zakon o krivičnom postupku ne poznaje tj ne primjenjuje diskreciono pravo ni u jednom članu. Morao bih se podsjetiti.ucenik1234 wrote: ↑13/02/2022 22:36Kao sto ti pricas s pravnog aspetka i postujem to skroz, full, da ti kazem da postoji nesto sto se zove vjerovatnoca ishoda nekog dogadjaja. Statistika je isto neumoljiva i egzaktna nauka, nije bezveze odredjen pritvor ovom tipu, pa ne rade u tuzilastvu djeca neka koja ofrlje odredjuju ko ce mjesec pritvora dobiti a ko nem uostalom pravnik si znas i sam to, a i ima diskreciono pravo neko.emko1234 wrote: ↑13/02/2022 22:30
Da se baci s namjerom da se ubije? Pa slažem se da su male mogućnosti. Ali šta je s pješacima koji svakodnevno pretrčavaju cestu na mjestima gdje to ne bi trebali raditi s namjerom da stignu tramvaj, trolejbus?
Kako to objašnjavaš?
A što se tiče ovog "nije bezveze određen pritvor", mislim da je predložen a ne određen. A isto tako mislim da ne bi bio ni predložen da nije u pitanju danisov sin. E to je ono što me najviše pogađa u cijeloj priči. Da je stradalo neko NN dijete, branio bi se sa slobode. Pritvor ne bi bio ni predložen. U to sam siguran 99%. Ali Danis je oskarovac, njegovo dijete vrijedi više od nekog drugog djeteta.
-
foxlife
#54034 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ako se ne varam to na grbavici se nije desilo na pjesackom
kad smo vec kod ovoga na drveniji je li orhan bio sam ili je imao neko drustvo?
kad smo vec kod ovoga na drveniji je li orhan bio sam ili je imao neko drustvo?
-
crveni_makovi
#54035 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Neko veče skrećem polako na jednoj loše osvjetljenoj krivini u gradu na čijem kraju je veliki pješački bez semafora. Ljudi često dosta brže ulaze u tu krivinu. Kao priviđenje na pješačkom sam jedva razaznala starijeg čovjeka koji nema ni metar visine i još hoda na štakama. Da sam na njegovom mjestu nikad se noću ne bih usudila prelaziti na tom pješačkom.
- dječak sa šibicama
#54036 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Na kraju ce djecak biti kriv sto je hodao.
Benjin jedini grijeh je tih tricavih 20-30 kmh vise od dozvoljenog, pa sta, svima se moze dogoditi.
Bjezati odavde u pm.
Benjin jedini grijeh je tih tricavih 20-30 kmh vise od dozvoljenog, pa sta, svima se moze dogoditi.
Bjezati odavde u pm.
-
Dimu1927
#54037 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
pa takav ti je slucaj kada je poginula ona zena u nedzaricima Hava Dovadzija, dokazano je da je prelazila na pjesackom na crveno pa je vozac ipak lezao u zatvoru jer su utvrdili da je vozio 82 ili 86 a tu je 60 ogranicenje. doduse dobio je 5 godina a ne ovih 13 ili 16 iz drugih/tezih slucajevaemko1234 wrote: ↑13/02/2022 20:35 Ali evo da se vratimo na ovaj slučaj konkretno. Hajmo uzet presumpciju nevinosti koja kaže da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno. Nebitno ko je vozač auta. Evo neka sam ja. Udario sam, stao, možda čak pružio i prvu pomoć. Nisam bio pijan, nisam bio drogiran. Stao sam 20 metara od pješačkog. Ako uzmemo zaustvani put potpuno ispravnog auta te veličine u idealnim uslovima (gume, temperatura, ispravan kočioni sistem) sa 100kmh, on je nekih 40 metara. Ako sam stao nakon 20 metara, evo neka je i 30, uslovi nisu bili idealni. Bilo je hladno. Možda su na autu ljetne gume ( ne bi me čudilo, na njemu je felga 21 inč), čisto sumnjam da je Izo dao 600KM za po komadu za gumu. Sve se to vještači. Bilo nepregledno. Ne znamo odakle je malac izletio.
Ima li osnova za pritvor? I ima i nema. Fazon je što se hajka pravi jer je lik to što jeste, jer je Izin sin, jer je kurčevit, osuđivan, zatvaran. S druge strane je dijete Danisa Tanovića. Uzimamo odmah to da je dijete čisto. Da nije prešlo na crvenom za pješake, da nije pretrčavalo, da nije izletilo, da možda nije popilo nešto pa mu je rasuđivanje bilo upitno. Ja sam pušio travu sa 17 godina, relativno redovno. Ništa od toga nije ispitano ni dokazano. Ali je lik već osuđen. Objektivno, za sad bez razloga. Po meni.
mozda bi se mogao izvuci da nisi ni u kakvom prekrsaju, ovako dzaba sto je ona prelazila na crveno kad je i ovaj isao brze nego je smio
jednostavno kao vozac moras vise paziti od pjesaka pa i kad su oni u prekrsaju, ipak je tu auto protiv covjeka, znamo ko gore prolazi i mora se slabija strana zastititi
- Laplace
#54038 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Upravo ovakvo razmišljanje i jeste jedan od uzroka nesreća u kojima ginu pješaci. Prema ZOBS-u pješak smije preći cestu, uključujući i prelazak na pješačkom prelazu, tek kad se uvjeri da to može učiniti bezbjedno (prije svega op sebe). Dajući pješaku apsolutnu prednost bez obzira na saobraćajnu signalizaciju zapravo pješake guraš u smrt.dječak sa šibicama wrote: ↑13/02/2022 18:05 Pjesacki prelaz ne nosi slucajno pridjev pjesacki.
Pjesam je kriv ako prelazi na crveno, placa kaznu, vozac je kriv ako udari pjesaka nebitno je li crveno ili zeleno za pjesaka. Ja znam da kod nas nikada nije postojala vozacka kultura pa tako ni postovanje pjesackog prelaza.
U uredjenim drzavama, na velikom broju pjesackih prelaza posebno onima mimo raskrsnica dakle prelaz negdje na sred ceste, niti nema semafora, podrazumjeva se da pjesak ima prednost.
Vozac mora postovati pjesaka na pjesackom prelazu bez obzira na semafor. Tu mislim na "kontakt igru", pjesak ce platiti svoju kaznu zbog prelaska na crveno ali ti nemas pravo prolaska ako je pjesak na prelazu. To je pjesacka zona na kolovozu.
Zamisli glavnu magistralu, ograničenje 60, vozač vozi 60 i na dva metra mu izađe pješak sa namjerom da pređe na crveno. Vozač prolazi kroz njegovo zeleno. Dakle, po tvojoj zamisli pješak bi bio kažnjen za prelazak na crveno a vozač bi morao ili da ide u zatvor ili da se za njega suspenduju zakoni fizike? Ne vidim kako bi iko, pa i da auto ima automatsko kočenje pri detekciji pješaka, mogao da u manje od dva metra sa brzine 60 km/h (po ograničenju i kroz zeleno) smanji brzinu na nulu i time izbjegne nesreću.
- zla_kraljica
#54039 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa nakon udara cuo se je zenski glas kako vristi, pa predpostavljam da nije bio sam. Bar tako jucer prica neka djevojka/zena koja je bila na stanici cekala trolu.
- rocco_siffredi
#54040 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kako Emko brani Benju
Možda je auto neispravan, možda je vozio prebrzo, možda je na ljetnim gumama u zimskim uslovima, možda je prošao kroz crveno.
Da Benjo ovo čita rekao bi nemoj me više braniti.
Možda je auto neispravan, možda je vozio prebrzo, možda je na ljetnim gumama u zimskim uslovima, možda je prošao kroz crveno.
Da Benjo ovo čita rekao bi nemoj me više braniti.
-
emko1234
#54041 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Saobraćajna nesreća sa smrtnim ishodom. Brzina 103kmh. Branio se sa slobode. Toliko o objektivnosti tužilaštva.Dimu1927 wrote: ↑13/02/2022 22:54pa takav ti je slucaj kada je poginula ona zena u nedzaricima Hava Dovadzija, dokazano je da je prelazila na pjesackom na crveno pa je vozac ipak lezao u zatvoru jer su utvrdili da je vozio 82 ili 86 a tu je 60 ogranicenje. doduse dobio je 5 godina a ne ovih 13 ili 16 iz drugih/tezih slucajevaemko1234 wrote: ↑13/02/2022 20:35 Ali evo da se vratimo na ovaj slučaj konkretno. Hajmo uzet presumpciju nevinosti koja kaže da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno. Nebitno ko je vozač auta. Evo neka sam ja. Udario sam, stao, možda čak pružio i prvu pomoć. Nisam bio pijan, nisam bio drogiran. Stao sam 20 metara od pješačkog. Ako uzmemo zaustvani put potpuno ispravnog auta te veličine u idealnim uslovima (gume, temperatura, ispravan kočioni sistem) sa 100kmh, on je nekih 40 metara. Ako sam stao nakon 20 metara, evo neka je i 30, uslovi nisu bili idealni. Bilo je hladno. Možda su na autu ljetne gume ( ne bi me čudilo, na njemu je felga 21 inč), čisto sumnjam da je Izo dao 600KM za po komadu za gumu. Sve se to vještači. Bilo nepregledno. Ne znamo odakle je malac izletio.
Ima li osnova za pritvor? I ima i nema. Fazon je što se hajka pravi jer je lik to što jeste, jer je Izin sin, jer je kurčevit, osuđivan, zatvaran. S druge strane je dijete Danisa Tanovića. Uzimamo odmah to da je dijete čisto. Da nije prešlo na crvenom za pješake, da nije pretrčavalo, da nije izletilo, da možda nije popilo nešto pa mu je rasuđivanje bilo upitno. Ja sam pušio travu sa 17 godina, relativno redovno. Ništa od toga nije ispitano ni dokazano. Ali je lik već osuđen. Objektivno, za sad bez razloga. Po meni.
mozda bi se mogao izvuci da nisi ni u kakvom prekrsaju, ovako dzaba sto je ona prelazila na crveno kad je i ovaj isao brze nego je smio
jednostavno kao vozac moras vise paziti od pjesaka pa i kad su oni u prekrsaju, ipak je tu auto protiv covjeka, znamo ko gore prolazi i mora se slabija strana zastititi
-
veliki_ah
#54042 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pogresno se postavlja teza.
Prvo, mislim da su Danis i supruga mu u svemu ovome pokazali nivo i nigdje se u medijima ne vidi da oni pozivaju na neko kaznjavanje. Ko god je roditelj zna da se ne bi mogao suzdrzati. Da li on radi nesto okolo i pravi pritisak - cisto sumnjam.
Druga stvar ovdje oko sistema je ta da se ovo moglo prevenirati. Dakle, nesrece se desavaju svugdje. Nepaznja, nestrucni vozaci, losi uslovi, losa auta, neodgovorni pjesaci, pa i alkohol su razlozi da se to moze dogoditi svugdje i skoro svakome.
Ali ovdje je situacija da neko ko je za oruzanu pljacku i bjeg osudjen na minimalnu kaznu, da vozi auto od 100k, da mu je babo reketas, a brat ubica, da istim tim autom danima divlja i cak objavljuje na drustvenim mrezama. Cak sam negdje vidio da je i taj dan divljao autom. Da je sistem radio taj covjek ne bi bio ni blizu auta niti bi imao sansu da udari dijete na pjesackom prelazu.
Tako da ovdje nije kriv nedostatak sistema u saobracajnom kaznjanju ili da li je raskrsnica osvijetljena i lose organizovana, nego nedostatak sistema generalno.
Prvo, mislim da su Danis i supruga mu u svemu ovome pokazali nivo i nigdje se u medijima ne vidi da oni pozivaju na neko kaznjavanje. Ko god je roditelj zna da se ne bi mogao suzdrzati. Da li on radi nesto okolo i pravi pritisak - cisto sumnjam.
Druga stvar ovdje oko sistema je ta da se ovo moglo prevenirati. Dakle, nesrece se desavaju svugdje. Nepaznja, nestrucni vozaci, losi uslovi, losa auta, neodgovorni pjesaci, pa i alkohol su razlozi da se to moze dogoditi svugdje i skoro svakome.
Ali ovdje je situacija da neko ko je za oruzanu pljacku i bjeg osudjen na minimalnu kaznu, da vozi auto od 100k, da mu je babo reketas, a brat ubica, da istim tim autom danima divlja i cak objavljuje na drustvenim mrezama. Cak sam negdje vidio da je i taj dan divljao autom. Da je sistem radio taj covjek ne bi bio ni blizu auta niti bi imao sansu da udari dijete na pjesackom prelazu.
Tako da ovdje nije kriv nedostatak sistema u saobracajnom kaznjanju ili da li je raskrsnica osvijetljena i lose organizovana, nego nedostatak sistema generalno.
- dječak sa šibicama
#54043 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nemoj odmah aveniju ili magistralu uzimati za primjer, naravno da normalan pjesak tu nece prelaziti na crveno. I na zelenom ce dobro pogledati jesu li vozila stala.
Ja govorim za obicnu ulicu, ali u principu govorim da vozac mora postovati pjesacki prelaz i da je pjesak zakon jer je slabija strana. Ovdje ni ne govorimo o magistralama, eto ulica dobrovoljacka gdje se ovo dogodilo.
Vozac si, priblizavas se pjesackom prelazu, smanji brzinu. Sta je tu problem, osim sto dzikani za volanom misle da su gospodari ceste. Jedan dzikan je i tema zadnjih stranica ove teme.
Ja govorim za obicnu ulicu, ali u principu govorim da vozac mora postovati pjesacki prelaz i da je pjesak zakon jer je slabija strana. Ovdje ni ne govorimo o magistralama, eto ulica dobrovoljacka gdje se ovo dogodilo.
Vozac si, priblizavas se pjesackom prelazu, smanji brzinu. Sta je tu problem, osim sto dzikani za volanom misle da su gospodari ceste. Jedan dzikan je i tema zadnjih stranica ove teme.
- zla_kraljica
#54044 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nije on dana lezao i nije dobio jos nista. Presuda od 5 godina mu je ukinuta prije otprilike 2 god i ponovljeno sudjenje jos traje. Koliko znam utvrdili su da je vozio 100, mozda malo vise nisam sigurna.Dimu1927 wrote: ↑13/02/2022 22:54pa takav ti je slucaj kada je poginula ona zena u nedzaricima Hava Dovadzija, dokazano je da je prelazila na pjesackom na crveno pa je vozac ipak lezao u zatvoru jer su utvrdili da je vozio 82 ili 86 a tu je 60 ogranicenje. doduse dobio je 5 godina a ne ovih 13 ili 16 iz drugih/tezih slucajevaemko1234 wrote: ↑13/02/2022 20:35 Ali evo da se vratimo na ovaj slučaj konkretno. Hajmo uzet presumpciju nevinosti koja kaže da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno. Nebitno ko je vozač auta. Evo neka sam ja. Udario sam, stao, možda čak pružio i prvu pomoć. Nisam bio pijan, nisam bio drogiran. Stao sam 20 metara od pješačkog. Ako uzmemo zaustvani put potpuno ispravnog auta te veličine u idealnim uslovima (gume, temperatura, ispravan kočioni sistem) sa 100kmh, on je nekih 40 metara. Ako sam stao nakon 20 metara, evo neka je i 30, uslovi nisu bili idealni. Bilo je hladno. Možda su na autu ljetne gume ( ne bi me čudilo, na njemu je felga 21 inč), čisto sumnjam da je Izo dao 600KM za po komadu za gumu. Sve se to vještači. Bilo nepregledno. Ne znamo odakle je malac izletio.
- Laplace
#54045 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Neki dan lik ispred mene lagano pređe na crveno ispred tramvaja, koji je morao da se zaustavi da ga ne bi udario. Lik nije ni pogledao, ni da trepne, a lako je mogao da pogine. I onda bi naši vozačicu (čini mi se da je bila žena, ako sam dobro vidio) odmah na lomaču, kao kad su u dobra stara vremena palili vještice.last mohicans wrote: ↑13/02/2022 18:26 Krecem se kao pjesak a i kao vozač. Razumijem i jedne i druge. Ima korektnih vozača koji ih ispuštuju, ali ima više onih koji ne poštuju pješake. Kako ima na jednoj strani budala, tako i na drugoj. Jako bezobraznih pješaka ima, a često i blentavih. Prelaze na svim mogucim dijelovima, mimo pješačkog, na crveno, dijagonalno i dupetom okrenutim. Pa nisu ni vozači vidoviti da znaju u kom pravcu ce pješak ici. Na svaki prelaz kroz crveno vozaču bi se lomača naložila, a pješaci na dnevnoj osnovi prelaze isto to crveno, bez ikakvih sankcija i osude. Jednakom mjerom ih treba kažnjavati kao i vozače. Ugrožava sebe i istog tog vozača prelazeci na crveno i na neobiljezenim mjestima. Ja vrlo često kao pješak propustim po jedno auto, ako je jedno na pješačkom i pri tome se jos nije zaustavio. Da ne staje, da ne mijenja brzinu ( znam da je jebada) ako pri tome još uvijek nisam došao do ivičnjaka.
Ali, eto, naši pješaci imaju predenost i kad su u prekršaju, i van pješačkog i na njemu, a vozači moraju cijelom dužino puta da strepe da im ovakav gorepomenuti lik ne iskorači na metar ispred auta.
Kao pješak se uvijek višestruko uvjerim da mi je prelazak bezbjedan, taman da mi je deset puta zeleno, upravo zato što znam koliko imamo ubica na cesti.
- drug_profi
#54046 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Svakom normalnom je jasno ko je ovdje kriv.
Vozac, pa korumpirano pravosudje, a tu je spisak imena podug...
Vozac, pa korumpirano pravosudje, a tu je spisak imena podug...
- Laplace
#54047 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ovo naprosto nije istina. Naprotiv, odgovorni pješaci su u velikoj manjini. Jedino što pješake koliko-toliko sprečava da u potpunosti ignorišu ZOBS je da se ipak dio njih plaši da će nastradati.ljubicasti limun wrote: ↑13/02/2022 18:38Pa ovako i ja. Ali cesto stojis kao budala jer onda ni jedan nema namjeru stati.last mohicans wrote: ↑13/02/2022 18:26 Krecem se kao pjesak a i kao vozač. Razumijem i jedne i druge. Ima korektnih vozača koji ih ispuštuju, ali ima više onih koji ne poštuju pješake. Kako ima na jednoj strani budala, tako i na drugoj. Jako bezobraznih pješaka ima, a često i blentavih. Prelaze na svim mogucim dijelovima, mimo pješačkog, na crveno, dijagonalno i dupetom okrenutim. Pa nisu ni vozači vidoviti da znaju u kom pravcu ce pješak ici. Na svaki prelaz kroz crveno vozaču bi se lomača naložila, a pješaci na dnevnoj osnovi prelaze isto to crveno, bez ikakvih sankcija i osude. Jednakom mjerom ih treba kažnjavati kao i vozače. Ugrožava sebe i istog tog vozača prelazeci na crveno i na neobiljezenim mjestima. Ja vrlo često kao pješak propustim po jedno auto, ako je jedno na pješačkom i pri tome se jos nije zaustavio. Da ne staje, da ne mijenja brzinu ( znam da je jebada) ako pri tome još uvijek nisam došao do ivičnjaka.
A sto se tice neodgovornih pjesaka, oni su velikoj manjini, no njihovo postojanje nikako ne opravdava ponasanje barem 70% vozaca u Sa.
Ja sam za to da se rigorozno kaznjavaju i jedni i drugi, i pjesaci koji prelaze na crveno i mimo pjesackih (osim ako je pjesacki jako daleko), i vozaci koji ne staju na pjesackom. Pa bi se naucili i jedni i drugi, a budzet bi se fino punio.
No, pjesaci jesu najugrozenija vrsta. Zeleno za pjesake traje par sekundi (Higijenski, Nedzarici, Malta,...), tramvaj prolazi tik pored tebe dok stojis na pjesackom, citav grad je podredjen automobilima.
-
Dead Man Walking
#54048 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ma i ovo je upitno je li kriv, uhvatio ga grc i stopalo ostalo na papucici gasa, inace bi on spustio ispod ogranicenja da je vozio kako inace vozi.dječak sa šibicama wrote: ↑13/02/2022 22:51
-
emko1234
#54049 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nije Bosnjo izmislio ni korupciju ni kriminal ni pokvaren sistem. Mi smo zemlja u tranzciji u kojoj se te stvari samo više vide od na oko uređenih društava. Svugdje je isto. Postoji level ljudi koji su nedodirljivi.veliki_ah wrote: ↑13/02/2022 23:01 Pogresno se postavlja teza.
Sjećam se slučaja od prije 10 godina kada je sin vlasnika RedBulla zgazio policajca i vukao ga Freraijem nekoliko stotina metara i onda pobjegao. Državi je trebalo 5 mjeseci da dignu optužnicu. Mislim da lik nikad nije vidio zatvora. Platio je neku naknadu štete porodici i tu se priča završava.
Takvih priča ima na milione. Ni jedno društvo ni sistem nisu imuni na selektivno provođenje zakona. Hit and run ubistva u USA su do unazad 10 godina bila na trećem mjestu po godišnjoj statistici neriješenih ubistava.
- Laplace
#54050 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Čekaj, hajde ti nama objasni kako kolona vozila na zelenom valu treba postupati kad naiđe na semafor na kome je njima zeleno a pješacima crveno? Svaki auto bi, bez obzira na zeleno svjetlo, trebao zaustaviti auto pa opet krenuti, i tako nekih, recimo, deset vozila u koloni? Iako je tad pješacima zabranjeno da prelaze cestu? Jesi li ti realan? Ili malo trolaš? Možeš li bar zamisliti na šta bi tek onda saobraćaj u Sarajevu ličio? U kojoj državi svijeta se tako vozi?dječak sa šibicama wrote: ↑13/02/2022 19:08 Covjece, ne smijes udariti pjesaka, na pjesackom prelazu pjesak je car, kako postoji odstojanje, obaveza zaustavljanja na znak stop i slicna pravila koja se vozacima ne svidjaju, tako postoji i pravilo pjesackog prelaza.
Nemas ti sta gatati hoce li pjesak preci ili nece, tvoje kao vozaca je da stanes kad vidis pjesacki prelaz.
Ali kako rekoh, kontam da kod nas niti ne postoji ta saobracajna kultura. Nego sta on meni ba izlijece ta hoce on pjesak bjezi ba idem ja lola sklanjaj se.