Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
caffeinefreak

#5401 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by caffeinefreak »

slucajno da neko od forumasa ne zna hoce li biti post-sezonskih akcija u nekoj od firmi koje se bave prodajom inverter klima?
treba mi konkretno mitsubishi sf35.
PS moze i u pp
epeco

#5402 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by epeco »

caffeinefreak wrote:slucajno da neko od forumasa ne zna hoce li biti post-sezonskih akcija u nekoj od firmi koje se bave prodajom inverter klima?
PS moze i u pp
Zanima li te ASYG12LUCA/AO ???
caffeinefreak

#5403 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by caffeinefreak »

epeco wrote:
caffeinefreak wrote:slucajno da neko od forumasa ne zna hoce li biti post-sezonskih akcija u nekoj od firmi koje se bave prodajom inverter klima?
PS moze i u pp
Naravno, moze
epeco

#5404 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by epeco »

caffeinefreak wrote:
epeco wrote:
PS moze i u pp
Naravno, moze
Daj neki mail da ti pošaljem ponudu,samo reci gdje je lokacija?
Distortion

#5405 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Distortion »

I mene zanima ASYG12LUCA i ako ti je ostalo ASHG09LECA? Salji private...
shheff

#5406 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by shheff »

jedno mozda glupo pitanje, posto su cijene klima slicnih snaga i performansi sa zidnom i podnom jedinicom dosta razlicite, tj ako je zidna 1000, onda je podna 1500; ima li neko da je postavio zidnu nisko do poda, da li je moguce ovo rjesenje (zasto nije?),pitam zbog eventualne ustede - velika razlika u cijeni?
rovac13

#5407 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

shheff wrote:jedno mozda glupo pitanje, posto su cijene klima slicnih snaga i performansi sa zidnom i podnom jedinicom dosta razlicite, tj ako je zidna 1000, onda je podna 1500; ima li neko da je postavio zidnu nisko do poda, da li je moguce ovo rjesenje (zasto nije?),pitam zbog eventualne ustede - velika razlika u cijeni?
shheff

#5408 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by shheff »

rovac13 wrote:
shheff wrote:jedno mozda glupo pitanje, posto su cijene klima slicnih snaga i performansi sa zidnom i podnom jedinicom dosta razlicite, tj ako je zidna 1000, onda je podna 1500; ima li neko da je postavio zidnu nisko do poda, da li je moguce ovo rjesenje (zasto nije?),pitam zbog eventualne ustede - velika razlika u cijeni?
jos jedna luda ideja :D
posto sam na zadnjem spratu i sam stan, a ima mogucnost probijanjem jednog zida, staviti vanjsku jedinicu u hodnik zgrade na mjesto dosta nevidljivo i izolovano od donjeg sprata, da li ce to zagrijavati zimi sa manje potrosene energije?
ulaz je dosta topao zimi u odnosu na vanjsku temp. pogotovo kako ides na vise spratove, nema nikakvog odlaganja smeca po ulazu i blizu, niti dr. otpdataka, i protok zraka ovim putem stepenista je dobar i osjeti se uvijek pri prolazu?
rovac13

#5409 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ja nikad nisam bio za ugradnju vanjske jedinice negdje unutra.......vec po nazivu jedinice se vidi na nesto ne stima :D

Ne kazem da je nemoguce.Ali dok ti unutra grijes,vanjska jedinica jako hladi oko sebe.Tako lako moze doci do situacije da taj prostor oko vanjske jedinice bude hladniji nego sto je vani.

Pod nekim ludim okolnostima bi to mozda i finkcionisalo.......ali puno rizika....koji se u 99 % slucajeva ne isplati.
shheff

#5410 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by shheff »

rovac13 wrote:Ja nikad nisam bio za ugradnju vanjske jedinice negdje unutra.......vec po nazivu jedinice se vidi na nesto ne stima :D

Ne kazem da je nemoguce.Ali dok ti unutra grijes,vanjska jedinica jako hladi oko sebe.Tako lako moze doci do situacije da taj prostor oko vanjske jedinice bude hladniji nego sto je vani.

Pod nekim ludim okolnostima bi to mozda i finkcionisalo.......ali puno rizika....koji se u 99 % slucajeva ne isplati.
hvala, malo sam dosadan, ali ne mogu pronaci razliku, zato je ova manja skuplja od vece?
http://klimacentar.com/index.php/klima- ... -luca.html
http://klimacentar.com/index.php/klima- ... -lmca.html

i nije li problem ova npr. da se spusti nisko za grijanje imala bi garantovano 1m-1,5m ispred sebe slobodan prostor u sobi?
shheff

#5411 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by shheff »

shheff wrote:
rovac13 wrote:Ja nikad nisam bio za ugradnju vanjske jedinice negdje unutra.......vec po nazivu jedinice se vidi na nesto ne stima :D

hvala, malo sam dosadan, ali ne mogu pronaci razliku, zato je ova manja skuplja od vece?

i nije li problem ova npr. da se spusti nisko za grijanje imala bi garantovano 1m-1,5m ispred sebe slobodan prostor u sobi?
podna je skoro duplo skuplja slicnih karakteristika (da li je razlika sto podna ljeti bolje prikuplja topli zrak iz prostorije i odvodi ga?)
rovac13

#5412 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

shheff wrote: hvala, malo sam dosadan, ali ne mogu pronaci razliku, zato je ova manja skuplja od vece?

07 luca ne vidim ni po cemu da je manja od 09 lmca
-skoro iste dimenzije vanjske jedinice
-07 luca vanjska teza za 2kg
-ista kolicina freona,kompresor iste snage,izmjenjivac skoro iste velicine
-07 luca vanjska mrvicu jace duva
-07 luca je malo visa klasa,mozda kvalitetnija malo,ima vise funkcija,ljepsi dizajn
-07 luca malo jace moze da grije na -15 nego 09 lmca

Ja ne znam nista o spustanju zidne jedinice prema podu,nit bi sebi postavio tako.

Mozda je caka sto su split ovi sa podnom jedinicom vec predvidjeni i optimizovani za grijanje,i vjerovatno dobro griju.

Dok npr zidne imas koje su takodje optimizovane da odlicno griju fujitsu ltca ili fujitsu nocria,ali kostaju 1000€ ili vise...........dok imas i ove modele od 500€ koji sigurno ni blizu ne griju tako dobro.

Podna jedinica bi trebalo u grijanju da ima izduv prema dole kod poda...........a u hladjenju ima izduv prema gore.............dok zidnu ako spustis do poda mislim da od hladjenja nema nista :-D
Hajlac

#5413 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

Ni najmanje glupo :)

Nekom mozda ruzno ili nelogicno izgleda ali estetika nije na prvom mjestu vec grijanje prostora :)

Svako grijno tijelo se postavlja pri podu, pa i kalorifer i druga grijna tijela s ugradjenim ventilatorom poput TA peci i nekih konvektora.

Sve sto je bitno jeste da data klima dozvoljava podesavanje krilca u priblizno horizontalan polozaj (kao kad radi u rezimu hladjenja) pri grijanju a mislim da sve ove bolje dozvoljavaju.

Treba ispod klime biti dovoljno prostora/visine za ciscenje/servis (ostaviti 40-50cm izmedju poda i unutrasnje).

Prednost namjenske podne jeste sto moze u dva smijera izbacivati obradjeni zrak a uzima ga na sredini panela.

I ptice na grani znaju :D da je za grijanje prostora neuporedivo bolje uzimati hladniji zrak na visini od 50cm nego topli na 220cm... :thumbup:

Da su podne jednake ili nize cijene zidnim, naravno da ne bi bilo svrhe uzeti zidnu pa je postavljati na tu najoptimalniju visinu za grijna tijela - pri podu.
Hajlac

#5414 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

Pa i skuplja podna klima bi isto tako prasinu i kupila i filtrirala. Nijedna ne rasprsuje tj. ne vraca na izduvu.
Nebitno da li je u pitanju Nocria ili neka druga zidna, mada je Nocria jos i pogodnija zbog automatskih cistaca filtera :)

Sto se tice prasine, vise se s podova podize od zidne nego od podne klime jer prva mora puno jace puhati zrak da bi s poda rastjerala hladni a podna taj hladni zrak 'dobija' takoreci na gotovo i samim tim ventilator radi sporije :)
Hajlac

#5415 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

Lukavi Plan wrote: Jedno su filteri kod Nocria a drugo su filteri kod podnih klima koji se čiste kao i na ostalim klimama, Nocria filteri(kutije) se po pravilu čiste svako 6 mjeseci a sa ovakvom instalacijom na primjeru gore filteri bi bili puni smrada i prašine za 15 dana.

Ja ovo nikad nebi ni pokušao, jedino ako želiš da ti se klima pokvari.

Evo mali primjer jednostavnosti čisšćenja filtera kod podnih klima.
U cemu je problem/razlika?

Kod svake klime imas ovaj mrezasti filter koji se redovno cisti blagim deterdzentom(skidanje naslaga smoga/masnoce) i cetkom.
6 mjeseci mozda mogu izdrzati u normalnim uslovima rada po Japanu, zapadnoj Evropi i slicno ali s nasim zimskim smogom sigurno puno prije pocrne i postanu manje efikasni kao i u bilo kojoj drugoj klimi.

Kolicina prasine u prostoru ne zavisi od toga je li klima postavljena pri plafonu ili pri podu vec od toga koliko je ima tj. da li postoje itisoni/tepisi ili samo parket, koliko se krece po stanu(broj ukucana), koliko se cesto i kakvim usisivacem usisava, blizina stana prometnim ulicama i slicno.

To nema nikakve veze s polozajem klime. Cak naprotiv, zidna mora jace puhati nego podna pa samim tim i vise rasprsuje prasinu ;-)
ketronsd1

#5416 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Hajlac wrote:Ni najmanje glupo :)

Nekom mozda ruzno ili nelogicno izgleda ali estetika nije na prvom mjestu vec grijanje prostora :)

Svako grijno tijelo se postavlja pri podu, pa i kalorifer i druga grijna tijela s ugradjenim ventilatorom poput TA peci i nekih konvektora.

Sve sto je bitno jeste da data klima dozvoljava podesavanje krilca u priblizno horizontalan polozaj (kao kad radi u rezimu hladjenja) pri grijanju a mislim da sve ove bolje dozvoljavaju.

Treba ispod klime biti dovoljno prostora/visine za ciscenje/servis (ostaviti 40-50cm izmedju poda i unutrasnje).

Prednost namjenske podne jeste sto moze u dva smijera izbacivati obradjeni zrak a uzima ga na sredini panela.

I ptice na grani znaju :D da je za grijanje prostora neuporedivo bolje uzimati hladniji zrak na visini od 50cm nego topli na 220cm... :thumbup:

Da su podne jednake ili nize cijene zidnim, naravno da ne bi bilo svrhe uzeti zidnu pa je postavljati na tu najoptimalniju visinu za grijna tijela - pri podu.
Vidi kolega zidna je gore i nemoze biti dole. Da je staviš dole gubiš potrebnu cirkulaciju zraka i duvaš direkt u pod sa njom. Zamisli sad da unutarnja duva pod uglom od 45°, koja će dati bolji rezultat
Hajlac

#5417 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

ketronsd1 wrote: Vidi kolega zidna je gore i nemoze biti dole. Da je staviš dole gubiš potrebnu cirkulaciju zraka i duvaš direkt u pod sa njom. Zamisli sad da unutarnja duva pod uglom od 45°, koja će dati bolji rezultat
Zato sam na prethodnoj stranici napisao :)
Hajlac wrote: Sve sto je bitno jeste da data klima dozvoljava podesavanje krilca u priblizno horizontalan polozaj (kao kad radi u rezimu hladjenja) pri grijanju a mislim da sve ove bolje dozvoljavaju.
Mislim da vecina boljih klima, poput moje SKVP-E, omogucuje to :)

Npr. TA peci koje imaju i ventilator, kao i kaloriferi, na isti nacin ispuhuju horizontalno tj. pri podu topli zrak u prostoriju.
piplica
Grijem se na: Ćumur

#5418 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Hajlac wrote:
Lukavi Plan wrote: Jedno su filteri kod Nocria a drugo su filteri kod podnih klima koji se čiste kao i na ostalim klimama, Nocria filteri(kutije) se po pravilu čiste svako 6 mjeseci a sa ovakvom instalacijom na primjeru gore filteri bi bili puni smrada i prašine za 15 dana.

Ja ovo nikad nebi ni pokušao, jedino ako želiš da ti se klima pokvari.

Evo mali primjer jednostavnosti čisšćenja filtera kod podnih klima.
U cemu je problem/razlika?

Kod svake klime imas ovaj mrezasti filter koji se redovno cisti blagim deterdzentom(skidanje naslaga smoga/masnoce) i cetkom.
6 mjeseci mozda mogu izdrzati u normalnim uslovima rada po Japanu, zapadnoj Evropi i slicno ali s nasim zimskim smogom sigurno puno prije pocrne i postanu manje efikasni kao i u bilo kojoj drugoj klimi.

Kolicina prasine u prostoru ne zavisi od toga je li klima postavljena pri plafonu ili pri podu vec od toga koliko je ima tj. da li postoje itisoni/tepisi ili samo parket, koliko se krece po stanu(broj ukucana), koliko se cesto i kakvim usisivacem usisava, blizina stana prometnim ulicama i slicno.

To nema nikakve veze s polozajem klime. Cak naprotiv, zidna mora jace puhati nego podna pa samim tim i vise rasprsuje prasinu ;-)
Cime god da ocistis nije lose, ali najbolje ciste namjenske pjene za te stvari.
Zimi ja ih cistim svakih 10-15 dana nekada i cesce, ali ne samo njih vec i isparivac na unutrasnjoj jedinici.
Sve uredno poprskam pjenom, onda isperem vodom.
Zbog toga i sada nakon 4 sezone grijanja izgledaju kao nove.
Trebam sada mijenjati filtere, jer su se manje vise raspali i vijek trajanja im je nekig cca. god. dana, ali su jako skupi pa trazim kvalitetnu alternativu.
rovac13

#5419 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

5 godina kod mene nocria filteri jos novi,ne nazire se vrijeme za zamjenu,perem mlakom vodom pod tusem,eventualno nekad stavim malo nekog sampona ili slicno .

S tim sto ja zadnjih godina uopce ne koristim automatsko ciscenje filtera.

Skonto sam da mi obicno pranje filtera pod tusem traje minut-dva.........to je puno jednostavnije i brze nego kad se ona kutija zaprlja pa ju moras otvorit pa one cetkice prat dezinfikovat susit,treba puno vise vremena.
rovac13

#5420 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ja kutije ne diram odavno,uvijek su ciste jer se ne koriste
rovac13

#5421 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ja koristim ovako jer mi se svidja,pomirio se ti s tim ili ne :-D

A ti samo usisaj kutiju i cetkice ako tako volis.Filter ce svako malo poci kroz te cetkice,ako ih nisi dobro oprao i dezinficirao mrka kapa :-D
rovac13

#5422 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Koliko sam ja primijetio ti se meni obracas ne ja tebi.
Kod mene nocria vise ne radi automatsko ciscenje,jer to ne zelim,tako je jednostavno.Pomiri se s tim :-D
piplica

#5423 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Lukavi Plan wrote:
piplica wrote:
Cime god da ocistis nije lose, ali najbolje ciste namjenske pjene za te stvari.
Zimi ja ih cistim svakih 10-15 dana nekada i cesce, ali ne samo njih vec i isparivac na unutrasnjoj jedinici.
Sve uredno poprskam pjenom, onda isperem vodom.
Zbog toga i sada nakon 4 sezone grijanja izgledaju kao nove.
Trebam sada mijenjati filtere, jer su se manje vise raspali i vijek trajanja im je nekig cca. god. dana, ali su jako skupi pa trazim kvalitetnu alternativu.
Zato i sjebeš filtere što ih čistiš na taj način, to se samo pusti pod tuš, malo toplija voda i zdravo, ovi obični filteri, dok ove filtere sa kutijama ko u Nocrie treba usisat i pazit da nja njih ne dođe voda, naravno filtere koji dođu uz kutije pod tuš i nema zime.
Kao prvo moj uredjaj ima drugacije filtere, kao drugo sve ono sto zavrsi na filterima nemoze izaci samo sa obicnom vodom.
Mozes ti njih fizicki ocuvati, ali nemaju vise funkcije, pogotovu deodorizing filter, koji jeddnostavno izgubi svoju funkciju.
I barem ne bi japanci napisali da ich svake god mijenjas, barem oni znaju sta pricaju.
U praksi se tako i pokazalo.
rovac13

#5424 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Posto je i ovaj nestao sa foruma..........sad ocekujemo opet da se pojavi sledeci mostarac sa nocriom :-)
Najmanje 5 ih je proslo....istih :D
piplica

#5425 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

rovac13 wrote:Posto je i ovaj nestao sa foruma..........sad ocekujemo opet da se pojavi sledeci mostarac sa nocriom :-)
Najmanje 5 ih je proslo....istih :D
Hercegovac, ne Mostarac :)
Post Reply