Naveo sam Krsmanovićev rezultat kao paradigmu, jer u Foči svako svakoga zna, tako da bi vanjski utjecaji, po prirodi stvari trebali biti manje bitni. Razlozi koje si naveo mogli odnijeti jedan dio glasova, čak i do pola, ali da smanje podršku za čak 80%, u to sumnjam. Ne vjerujem ni da je podjednako nevoljenje rezultat planskog balansiranja NS. Mislim da to prizilazi iz same suštine njenog djelovanja, i to je ono što mi se dopada. Ne dopada mi se što taj nastup nije doživio širu podršku.ultima_palabra wrote:Dobro, ali činjenica je da je čovjek osnovao i novu stranku, pa onda koalicija, možda je to sve skupa zbunilo ljude. Druga stvar je da su se na lokalnim izborima oko njega okupljali svi koji su bili protiv Dodikove politike, ovaj put su svi imali svoje liste.Corto Maltese wrote:
Sigurno da ih ima na vagone, ima, ali mi se čini da je ovo glavni. Na primjer, Zdravko Krsmanović je dobio redovne izbore u Foči 2004-te. Nakon toga ga je Dodik pokušao smijeniti na vanrednim izborima, na kojima je Krsmanović ponovo pobijedio njegovog kandidata. Pa je tu potvrdio pobjedu na izborima 2008. Govorimo o ozbiljnim procentima- prije dvije godine je imao 44.7%, poduprtih sa 4,780 glasova. Dakle duga i stabilna karijera, kakvoj nije uobičajeno da se dešavaju ovakvi padovi. Naime, na ovim izborima je Krsmanović, u koalicija sa NS dobio svega 932 glasa. Uz sve uvažavanje različitosti lokalnih i opštih izbora, 3850 glasova se ne gube tek tako. Jedina promjena u odnosu na prethodna tri izborna ciklusa, a za koju ja znam, je ta da je na ovoj listi bio u koaliciji, koja ne odgovara ni crvenim ni plavim ni zelenim. Neuspjeh koalicije u FBiH je gotovo istovjetan, i večina predizbornih kritika je bila usmjerena upravo na koaliciju sa Krsmanovićem.
Koliko god to paradoksalno zvučalo, ovo recipročno neprihvatanje predstavlja ozbiljan dugoročni kapital i za NS i za Krsmanovića. Ako te u Bosni ne vole, onad daj barem da te ne vole podjednako. Samo tako te jedni neće moći ucjenjivati i prozivati time što si se priklonio drugima. Jedna hipoteka manje.
Pošto su oni koji su se do sada trudili da budu jednako omiljeni drastično suzili svoju ciljnu grupu, ostao je nepopunjen prostor koji bi u naredne dvije godine oni koji su jednako neomiljeni mogli popuniti. Ako budu umjeli, naravno
Treće, slabo poznajem lokalnu politiku Foče, možda se nešto desilo što je promjenilo situaciju.
U Federaciji, pogotovo u KS, neuspjeh NS-a ima još manje veze s koaliranjem.
Što se tiče podjednakog nevoljenja, ne slažem se... bitno je imati konzistentnu politiku i ne okretati se kako vjetar puše. Ako balansiraš na žici i pokušavaš da te i jedni i drugi isto (ne) vole, vrlo brzo ćeš skontati da si postao pehlivan
Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- Corto Maltese
#5401 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
michio
#5402 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Kako je riječ o Foči glasači mu nisu dali povjerenje jer se uhvatio u kolo sa onim iz Sarajeva. O Foči je ljudi riječ!
-
NKVD
#5403 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Da, ipak je Sarajevo drugo!michio wrote:O Foči je ljudi riječ!
- Dozer
#5404 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
O boldiranom ti i ja pricam fixi, ali ti izgleda ne kontas sta ti govorim. Moral je dobra stvar, ali...fixer
Haj pokazi mi tog koji ima te menadjerske kapacitete? Dozvoli nama da vidimo ko je taj. Tih ublehasa ima i vise nego dovoljno. Sto prilikom njihovog izbora nije vrijedio kriterij meadjerskih sposobnosti i strucnosti? Ko je takve postavio? Za mene Danis ima neupitne kvalitete. Niko nikog ne poznaje dovoljno da bi mogao da sudi o menadjerskim. Ne znam na osnovu cega to uopce moze glasac zakljuciti, sem na osvnovu nekog direktnog kontakta. Za mene Danis ima neupite moralne kvalitete, a to mi je kudikamo vaznije. Uostalom, nije Fhro neko ko ima dokazane menadjerske sposobnosti, pa je bespotrebno govoriti zasto ne treba glasati za njega?
Neka je nama defektolog ministar, ali nemoj slucajno da nam Dais bude u skupstini.
Znas kako se to moze poblize sagledati? Recimo ovako: ja sam vrlo moralan tip, nikad nikoga nisam prevario ni na koji nacin, nikad nista nisam ukrao, ne lazem, drzim do pravde, ako mogu pomazem gdje god i kome god mogu, ali sve to zajedno, iako je divno, ne znaci da sam ja i najmanje kompetentan da sjednem u rudnicki damper i prevezem 200 tona cumura s jedne na drugu tacku. Kontas poentu? Jebes sav moj moral ako cu ja sjesti u tog dampera i satrat pola infrastrukture rudnika.
Fahro je prica za sebe i on me ne zanima ni najmanje, kao ni njegova stranka i politicka opcija koju zagovara, ali ako cemo biti realni, Fahro ipak jeste nekakav menadzer. Bez da ulazimo u to kako je dosao do kapitala s kojim je napravio sta je napravio, ali on je to - napravio. I odrzava, to, pa cak i raste. Neke sposobnosti, sto organizacijske, sto menadzerske, dakle, ipak ima. Jebe ga samo sto je pakash insan, sto znaci - morala ni na mapi.
- nosara
#5405 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ne bulazni... Nema nikakve koalicije osim ove, vec rahmetli, u koju su "umjetnici" uvukli onu blesovinu Krsmanovica...fixer wrote:Neces ti to prihvatiti kao kulturan covjek, nego kao vjeran podanik. To je pitanje egzistencije, a ne kulture. I ako si odmah ocekivao takvu koaliciju, te ukoliko je za tebe prihvatljiva, sto si sate i godine proveo na ovom forumu seruci protiv sastavnih elemeata prihvatljive opcije?nosara wrote:Jedno je hipoteza, a drugo je realnost... Ja sam se izjasnio, ali kao kulturan covjek, prihvaticu ono sto moja partija rekne, jer sam joj njojzi dao povjerenje, a to se ne daje pa uzima, kod naske...fixer wrote:Smijesna je koalicija NS-Zdravko, a nece biti SDP- SDA - ???
To je moj stav o nepostojecoj koaliciji o kojoj ti kevces... A stav o nepostojecoj strancici stane u jedan smajlicAko matematicki ne postoje uslovi za neku koaliciju koja bi zaobisla "crne", a ne "zelene", "plave", "ruzicaste", kako im se vec tepa (sda, fahro, hdz, dodo), SDP ne treba svojim participiranjem u vlasti legitimizirat njihove dosadasnje i buduce svinjarije... Dakle, casna opozicija... Jest neuobicajeno da, vjerovatno, najjaca politicka partija poslije izbora ne udje u vlast, ali i Bosna i Hercegovina je jedna i jedina...
-
fixer
#5406 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pa tvoja prica ide iz jednog ugla u drugi. Volio bih da vidim na osnovu cega ti procjenjujes necije menadjerske sposobnosti? Sumnjam da je to vidljivo iz televizijske debate. Misljenja je da je to moguce tek vidjeti onda kad se susretnes s tom osobom na nekom projektu.Dozer wrote:O boldiranom ti i ja pricam fixi, ali ti izgleda ne kontas sta ti govorim. Moral je dobra stvar, ali...fixer
Haj pokazi mi tog koji ima te menadjerske kapacitete? Dozvoli nama da vidimo ko je taj. Tih ublehasa ima i vise nego dovoljno. Sto prilikom njihovog izbora nije vrijedio kriterij meadjerskih sposobnosti i strucnosti? Ko je takve postavio? Za mene Danis ima neupitne kvalitete. Niko nikog ne poznaje dovoljno da bi mogao da sudi o menadjerskim. Ne znam na osnovu cega to uopce moze glasac zakljuciti, sem na osvnovu nekog direktnog kontakta. Za mene Danis ima neupite moralne kvalitete, a to mi je kudikamo vaznije. Uostalom, nije Fhro neko ko ima dokazane menadjerske sposobnosti, pa je bespotrebno govoriti zasto ne treba glasati za njega?
Neka je nama defektolog ministar, ali nemoj slucajno da nam Dais bude u skupstini.
Znas kako se to moze poblize sagledati? Recimo ovako: ja sam vrlo moralan tip, nikad nikoga nisam prevario ni na koji nacin, nikad nista nisam ukrao, ne lazem, drzim do pravde, ako mogu pomazem gdje god i kome god mogu, ali sve to zajedno, iako je divno, ne znaci da sam ja i najmanje kompetentan da sjednem u rudnicki damper i prevezem 200 tona cumura s jedne na drugu tacku. Kontas poentu? Jebes sav moj moral ako cu ja sjesti u tog dampera i satrat pola infrastrukture rudnika.
Fahro je prica za sebe i on me ne zanima ni najmanje, kao ni njegova stranka i politicka opcija koju zagovara, ali ako cemo biti realni, Fahro ipak jeste nekakav menadzer. Bez da ulazimo u to kako je dosao do kapitala s kojim je napravio sta je napravio, ali on je to - napravio. I odrzava, to, pa cak i raste. Neke sposobnosti, sto organizacijske, sto menadzerske, dakle, ipak ima. Jebe ga samo sto je pakash insan, sto znaci - morala ni na mapi.
Fahro bas ne bi dobio pozitivnu ocjenu zapadnih strucnjaka u vezi njegovih investicija u bespotrebne zgradurine koje zjape prazne. Upitna je cak i njegova sposobnost. Pa nije li on rekao da ce do Sa Airporta voditi 14 traka. Sta ce ti bolji pokazatelj njegovog stihijskog odlucivanja?
Ja iskreno bih vise volio da vidim Tebe moralnog na nekoj stolici, nego nekog strucnog i korumpiranog. Pa i misljenje EU je da je nas prvi problem KORUPCIJA.
-
fixer
#5407 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ni po kakvom ustavu niti zakonu NS nije bio duzan da ponudi svog kandidata. A ako cemo o ustavu u nasem pise da su "Prava i slobode predviđeni u Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih slo-boda i u njenim protokolima se direktno primjenjuju u Bosni i Hercegovini. Ovi akti imaju prioritet nad svim ostalim zakonima." S obzirom da je ovo prevod, izvorno bi bilo da je to sve "above all law". Iznad i Ustava.Control panel wrote:prvo i osnovno svi gradjani i stranke moraju postovati ustav drzave ma kakav on bio, a takodje i sranje od izbornog zakona. dok se to ne promijeni ovo sto oni ko fol idi na kartu zanemarivanje ostalih je suplja prica. to je samo pridobijanje glasaca. bolji bi fol bio da je danis sada clan predsjednistva pa da se tako borio. ovako NS i dalje ce ostati Neozbiljna Stranka.fixer wrote:Prvo i osnovno - NS nije isla sa kandidatom za Predsjednistvo sto je veoma dosljedno od njih, jer se ne slazu sa zanemarivanjem "ostalih".Control panel wrote: danis je trebao biti u najmanju ruku nosilac drzavne liste. a da ne pricam da je trebao biti kandidat za predsjednistvo.
NS je htjela ici na sigurno da posto poto negdje udju u parlamente. on ce odustati jer to njega ne interesuje ali je svojim imenom donio dva mandata.
a sto se tice fahre zaboili me neka stvar za njega ja imam svoj tim za koji glasam evo vec 20 godina i drago mi je da su sada sve pomeli. ne dovoljno da formiraju vlast. ali u primitivnoj sredini gdje ljudi ne znaju (ako nije izborna kradja u sta vise vjerujem) da popune glasacki listic ovo je super.
Za stranku je veoma vazno da ostvari bilo kakav mandat, jer je to tek mogucnost da se dodje na pozornicu i pokazu stavovi stranke, ozbiljnost u poslu, marljivost. U tim stvarima im ne mozes zamjeriti, jer je to sitan izborni inzenjering. Puno gorih smo vidjali iz laboratorija onih kojima 20 godina dajes podrsku.
A sto se tice mojih za koje 20 godina glasam bas zbog takvih kao ti mi je drago da su pobijedili.
- Control panel
#5408 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
gdje si bio kada se dejton i izborni zakon pravio da im skrenes paznju na tofixer wrote: Ni po kakvom ustavu niti zakonu NS nije bio duzan da ponudi svog kandidata. A ako cemo o ustavu u nasem pise da su "Prava i slobode predviđeni u Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih slo-boda i u njenim protokolima se direktno primjenjuju u Bosni i Hercegovini. Ovi akti imaju prioritet nad svim ostalim zakonima." S obzirom da je ovo prevod, izvorno bi bilo da je to sve "above all law". Iznad i Ustava.
-
fixer
#5409 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Znaju oni to. Itekako. Pa nedavno je bilo predavanje na tu temu. Cuo sam od profesora sa Prava, mada nisam prisustvovao.Control panel wrote:gdje si bio kada se dejton i izborni zakon pravio da im skrenes paznju na tofixer wrote: Ni po kakvom ustavu niti zakonu NS nije bio duzan da ponudi svog kandidata. A ako cemo o ustavu u nasem pise da su "Prava i slobode predviđeni u Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih slo-boda i u njenim protokolima se direktno primjenjuju u Bosni i Hercegovini. Ovi akti imaju prioritet nad svim ostalim zakonima." S obzirom da je ovo prevod, izvorno bi bilo da je to sve "above all law". Iznad i Ustava.
-
paipan
#5410 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
postavih dole navedeno pitanje 2. oktobra kad mi neki njihov simpatizer uvali primjerak stranackog lista u ferhadiji uz rijeci:"hocemol sta mijenjati?", i kako mi ni do danas ne odgovorise ponovo upitah isto maloprije, kad ono... stavise me na spam listu
Flag this messageNas Glas na ekaviciSaturday, October 2, 2010 2:34 AMFrom: "nana anan" <[email protected]>Add sender to ContactsTo: [email protected],
S obzirom da je izdanje iz naslova na srpskoj ekavici, pa time pretpostavljam da je namijenjeno za trziste Srbije, interesira me da li ste planirali distribuciju pomenutog izdanja na ijekavskom narjecju jednog od tri sluzbena jezika u BiH za potrebe trzista u BiH?
Hvala.
Srdacan pozdrav,
nana
intelektualci. my ass intelektualci...
Flag this messageNas Glas na ekaviciSaturday, October 2, 2010 2:34 AMFrom: "nana anan" <[email protected]>Add sender to ContactsTo: [email protected],
S obzirom da je izdanje iz naslova na srpskoj ekavici, pa time pretpostavljam da je namijenjeno za trziste Srbije, interesira me da li ste planirali distribuciju pomenutog izdanja na ijekavskom narjecju jednog od tri sluzbena jezika u BiH za potrebe trzista u BiH?
Hvala.
Srdacan pozdrav,
nana
intelektualci. my ass intelektualci...
-
halo_ba
#5411 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pravi argumenti. Ne slazete se s izbornim zakonom pa ne kandidujete clana predsjednistva, ali se slazete da ne treba izabrati Komsica.fixer wrote:Prvo i osnovno - NS nije isla sa kandidatom za Predsjednistvo sto je veoma dosljedno od njih, jer se ne slazu sa zanemarivanjem "ostalih".Control panel wrote:danis je trebao biti u najmanju ruku nosilac drzavne liste. a da ne pricam da je trebao biti kandidat za predsjednistvo.fixer wrote: Nemas potrebe boldat. Skontaj sta sam i ja rekao. Vi ste se svi nasli demokratski opismenjavat na Nasoj straci, sto vam se ne moze uzeti kao lose, ali da ste tako strogi i prema onima za koje glasate, ne bi mi stagnirali 15 godina. U drzavi gdje Fahro pokupi ovoliko glasova neumijesno je i najmanju zamjerku napisat na ovom topicu.
NS je htjela ici na sigurno da posto poto negdje udju u parlamente. on ce odustati jer to njega ne interesuje ali je svojim imenom donio dva mandata.
a sto se tice fahre zaboili me neka stvar za njega ja imam svoj tim za koji glasam evo vec 20 godina i drago mi je da su sada sve pomeli. ne dovoljno da formiraju vlast. ali u primitivnoj sredini gdje ljudi ne znaju (ako nije izborna kradja u sta vise vjerujem) da popune glasacki listic ovo je super.
Za stranku je veoma vazno da ostvari bilo kakav mandat, jer je to tek mogucnost da se dodje na pozornicu i pokazu stavovi stranke, ozbiljnost u poslu, marljivost. U tim stvarima im ne mozes zamjeriti, jer je to sitan izborni inzenjering. Puno gorih smo vidjali iz laboratorija onih kojima 20 godina dajes podrsku.
- Dust
#5412 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
I sta bi
tresla se gora rodio se mis
ima li vas na mapi hocete li na budzet?
- Drvosjeca iz Dejcica
#5413 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
A nema ni svoj entitet...Okrun wrote:Bosna nije primitivna zemlja i njeni ljudi nisu primitivni. NS je propala zato što nema ni svoj "avaz" ni svoju "FTV" niti svoju "TV1" i slično.Duje Parangal wrote: Postao/la Duje Parangal dana 08/10/2010 21:01
nasa stranka je propala jer nije nacionalisticka. sdp je porastao jer se okrenuo vise ka nacionalizmu.
bosna je primitivna zemlja sa primitivnim ljudima koji se plase promjena.
Danisu kao režiseru i umjetniku svaka čast, ali kao političar jedno veliko ništa.
- NightSkyWalker
#5414 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Jel i ti mislis da Danis ne moze parirati Dodiku, lagumdziji, Izetbegovicu?Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Danisu kao režiseru i umjetniku svaka čast, ali kao političar jedno veliko ništa.
-
elSaik
- Drvosjeca iz Dejcica
#5416 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ne može. Danis je imao dobru namjeru da napravi nešto pozitivno za ovo društvo, za to mu veliko hvala, ali smatram da je trebao ostati u filmskoj umjetnosti i tako dati svoj maksimum ovom društvu. Imao je priliku za politiku, nije je iskoristio, treba priznati poraz. NS je svoju stategiju zasnivala na napadanju SPD-a i to se vratilo kao bumerang na izborima.NightSkyWalker wrote:Jel i ti mislis da Danis ne moze parirati Dodiku, lagumdziji, Izetbegovicu?Drvosjeca iz Dejcica wrote:
-
fixer
#5417 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nije ovo "zelim, zelim..."
- ultima_palabra
#5418 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
http://www.zurnal.info/home/index.php?o ... &Itemid=27
Bogme koalicioni partner ima i otmičare na listi
Dalibor Džombić prvi je rođak aktuelnog ministra finansija RS Aleksandra Džombića. Naši izvor, međutim, navodi da njih dvojica već pola godine nisu u dobrim odnosima. Dalibor Džombić na prošlim izborima bio je na kandidatskoj listi Nove socijalističke partije za parlament RS.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#5419 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Naša stranka je jedina ovaj put pred izbore koalirala sa nekim iz susjednog entiteta što je veličanstveno. Zaista to iskreno mislim . Žao mi je što nije prepoznato od strane glasača ta težnja stvarnom ujedinjenju zemlje. Kao da smo prećutno pristali na hebenu podjelu.
Sa druge strane stranka je totalno amaterski ušla u predizbornu kampanju. Po manjim gradovima im se nije niti znalo ko je taj koji ih zastupa i predstavlja, onda bi se taj netko pokazao totalno neinformiran, nekompetentan. Posao jako loše odrađen i jako mi je žao, jer zaist amislim da je jedina stranka koja istinski nema nacionalizma.
Sa druge strane stranka je totalno amaterski ušla u predizbornu kampanju. Po manjim gradovima im se nije niti znalo ko je taj koji ih zastupa i predstavlja, onda bi se taj netko pokazao totalno neinformiran, nekompetentan. Posao jako loše odrađen i jako mi je žao, jer zaist amislim da je jedina stranka koja istinski nema nacionalizma.
- nosara
#5420 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
ultima_palabra wrote:http://www.zurnal.info/home/index.php?o ... &Itemid=27
Dalibor Džombić prvi je rođak aktuelnog ministra finansija RS Aleksandra Džombića. Naši izvor, međutim, navodi da njih dvojica već pola godine nisu u dobrim odnosima. Dalibor Džombić na prošlim izborima bio je na kandidatskoj listi Nove socijalističke partije za parlament RS.
- mirnisan
#5421 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
nego šta.Dust wrote:I sta bi
- MrMaliJoe
#5422 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Uzroci izbornog debakla Naše stranke
Naša stranka na ovim je izborima doživjela totalni debakl, s kojim se, kontekstualno, može mjeriti još samo četverogodišnje propadanje Stranke za BiH i njenog lidera Harisa Silajdžića.
Zajedno sa Novom socijalističkom partijom Zdravka Krsmanovića, Naša stranka nije osvojila niti jedan mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.
Ova koalicija imat će samo jednog zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, iz izborne jedinice 6.
Kada je riječ o Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, situacija nije toliko katastrofalna, ali je daleko od povoljne. Koalicija, odnosno Naša stranka, imat će najvjerovatnije jednog zastupnika, iz izborne jedinici 11, koju sačinjavaju sarajevske opštine Centar, Stari Grad i Novo Sarajevo, te Ilijaš i Vogošća. Taj će zastupnik, po svemu sudeći, biti nosilac liste Fadil Šero, generalni sekretar Stranke.
Na kantonalnom nivou, gdje se, nakon poraza na državnom, očekivala utjeha i napredak, situacija nimalo nije bolja. Naša stranka će imati samo jednog zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, gdje su imali i najviše glasova na lokalnim izborima prije dvije godine.
Taj jedan kantonalni zastupnik će sigurno biti Danis Tanović, nosilac liste, potpredsjednik i jedan od osnivača Naše stranke.
Koliko su ovi rezultati loši ili katastrofalni, nema potrebe raspravljati. Od Naše stranke na ovim su izborima bolji rezultat ostvarile neke bizarne stranke, poput Stranke kokuza, koja je više satirički projekat nego li politička stranka.
Međutim, valjalo bi raspravljati o uzrocima ovakvog debakla stranke koja se predstavlja(la) kao jedina istinska politička alternativa u Bosni i Hercegovini.
Prvi problem koji od osnivanja prati ovu stranke jeste ideološko samodefiniranje i biračka percepcija. Ne treba se zavaravati, Našu stranku su osnovali, uglavnom, razočarani članovi, aktivisti ili simpatizeri SDP-a, a Naša stranka nikada nije uspjela samostalno, autonomno odrediti svoju ideološku poziciju, nego se uvijek definirala naspram SDP-a.
Ali, poslije lokalnih izbora 2008. godine rukovodstvo stranke povlači potpuno nelogičan i nekoristan potez: ulazi u koaliciju (ili, ako pristanemo na eufemizme, u: partnerstvo) sa SDP-om na nivou Grada Sarajeva. Koalicija je završila neslavno, u stranačko-ličnim prepucavanjima i nemuštosti Naše stranke u krucijalnim trenucima sukoba.
Poslije toga, stranke je sve manje u medijima, iako medijsku podršku imaju, čak i od Dnevnog avaza i Globala, a internetski mediji su joj uglavnom izrazito naklonjeni. Međutim, Naša stranka, osim osnovne ideje „promjene“ i „novine“, nije nudila nikakve razrade i nadogradnje takve ideje.
Potom slijedi bespotrebna i štetna koalicija sa Novom socijalističkom partijom Zdravka Krsmanovića, partijom koja je infrastrukturno i kadrovski ipak slabija od Naše stranke, ma koliko obje bile slabe u poređenju sa etabliranima partijama. Koaliranje s Krsmanovićem, i par Krsmanovićevih poteza u javnosti, dodatno je usložilo problem ideološke percepcije Naše stranke.
Međutim, vrhunac negativnih tokova u Našoj stranci dolazi sa predizbornom kampanjom. Neinventivna noseća parola „Rat mafiji. Ili mi ili oni“, fokusiranje pažnje na SDP-ovo koketiranje sa SBB-om Fahrudina Radončića, neozbiljno i kvazigerilsko vođenje cjelokupne kampanje, kojekakve ulične infantilnosti tipa „poslije glasanja nema kajanja“, manjak opšte energije i napora… sve je to dovelo do toga da birači u Našoj stranci ipak ne vide tako dostojnu alternativu postojećem političko-društvenom stanju.
Rukovodstvu Naše stranke ostaje da ozbiljno promisli i odluči o budućnosti stranke. Ukoliko smatraju da je dosadašnji način vođenja stranke ispravan, onda je zaista bolje ne trošiti budžetski novac, vrijeme i energiju. Ukoliko vrh Naše stranke smatra da još uvijek imaju minimum povjerenja i kredita u stranačkoj i biračkoj bazi, onda će stranku morati shvatiti puno ozbiljnije, profesionalnije i, prije svega, s više ideološke, marketinške i svake druge inventivnost i dosljednosti.
Naša stranka na ovim je izborima doživjela totalni debakl, s kojim se, kontekstualno, može mjeriti još samo četverogodišnje propadanje Stranke za BiH i njenog lidera Harisa Silajdžića.
Zajedno sa Novom socijalističkom partijom Zdravka Krsmanovića, Naša stranka nije osvojila niti jedan mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.
Ova koalicija imat će samo jednog zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, iz izborne jedinice 6.
Kada je riječ o Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, situacija nije toliko katastrofalna, ali je daleko od povoljne. Koalicija, odnosno Naša stranka, imat će najvjerovatnije jednog zastupnika, iz izborne jedinici 11, koju sačinjavaju sarajevske opštine Centar, Stari Grad i Novo Sarajevo, te Ilijaš i Vogošća. Taj će zastupnik, po svemu sudeći, biti nosilac liste Fadil Šero, generalni sekretar Stranke.
Na kantonalnom nivou, gdje se, nakon poraza na državnom, očekivala utjeha i napredak, situacija nimalo nije bolja. Naša stranka će imati samo jednog zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, gdje su imali i najviše glasova na lokalnim izborima prije dvije godine.
Taj jedan kantonalni zastupnik će sigurno biti Danis Tanović, nosilac liste, potpredsjednik i jedan od osnivača Naše stranke.
Koliko su ovi rezultati loši ili katastrofalni, nema potrebe raspravljati. Od Naše stranke na ovim su izborima bolji rezultat ostvarile neke bizarne stranke, poput Stranke kokuza, koja je više satirički projekat nego li politička stranka.
Međutim, valjalo bi raspravljati o uzrocima ovakvog debakla stranke koja se predstavlja(la) kao jedina istinska politička alternativa u Bosni i Hercegovini.
Prvi problem koji od osnivanja prati ovu stranke jeste ideološko samodefiniranje i biračka percepcija. Ne treba se zavaravati, Našu stranku su osnovali, uglavnom, razočarani članovi, aktivisti ili simpatizeri SDP-a, a Naša stranka nikada nije uspjela samostalno, autonomno odrediti svoju ideološku poziciju, nego se uvijek definirala naspram SDP-a.
Ali, poslije lokalnih izbora 2008. godine rukovodstvo stranke povlači potpuno nelogičan i nekoristan potez: ulazi u koaliciju (ili, ako pristanemo na eufemizme, u: partnerstvo) sa SDP-om na nivou Grada Sarajeva. Koalicija je završila neslavno, u stranačko-ličnim prepucavanjima i nemuštosti Naše stranke u krucijalnim trenucima sukoba.
Poslije toga, stranke je sve manje u medijima, iako medijsku podršku imaju, čak i od Dnevnog avaza i Globala, a internetski mediji su joj uglavnom izrazito naklonjeni. Međutim, Naša stranka, osim osnovne ideje „promjene“ i „novine“, nije nudila nikakve razrade i nadogradnje takve ideje.
Potom slijedi bespotrebna i štetna koalicija sa Novom socijalističkom partijom Zdravka Krsmanovića, partijom koja je infrastrukturno i kadrovski ipak slabija od Naše stranke, ma koliko obje bile slabe u poređenju sa etabliranima partijama. Koaliranje s Krsmanovićem, i par Krsmanovićevih poteza u javnosti, dodatno je usložilo problem ideološke percepcije Naše stranke.
Međutim, vrhunac negativnih tokova u Našoj stranci dolazi sa predizbornom kampanjom. Neinventivna noseća parola „Rat mafiji. Ili mi ili oni“, fokusiranje pažnje na SDP-ovo koketiranje sa SBB-om Fahrudina Radončića, neozbiljno i kvazigerilsko vođenje cjelokupne kampanje, kojekakve ulične infantilnosti tipa „poslije glasanja nema kajanja“, manjak opšte energije i napora… sve je to dovelo do toga da birači u Našoj stranci ipak ne vide tako dostojnu alternativu postojećem političko-društvenom stanju.
Rukovodstvu Naše stranke ostaje da ozbiljno promisli i odluči o budućnosti stranke. Ukoliko smatraju da je dosadašnji način vođenja stranke ispravan, onda je zaista bolje ne trošiti budžetski novac, vrijeme i energiju. Ukoliko vrh Naše stranke smatra da još uvijek imaju minimum povjerenja i kredita u stranačkoj i biračkoj bazi, onda će stranku morati shvatiti puno ozbiljnije, profesionalnije i, prije svega, s više ideološke, marketinške i svake druge inventivnost i dosljednosti.
- Adriatic
#5423 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Joj gasite ovu temu više.
- nosara
#5424 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ne gasite... Strancica i postoji jedino na ovom forumu... 
- Suti i trpi
#5425 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Zbog cega ti smeta? Je l ti otvaras bas svaku temu na ovom forumu, pa te jedino ova iritira? Daj nam svoj spisak zelja, koje teme treba zatvoriti?Adriatic wrote:Joj gasite ovu temu više.
Ja 99% tema na ovome forumu nisam nikada otvorio, citam samo one koje me zanimaju.