Milorad Dodik ALL ABOUT

Locked
dallton

#5401 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

lesinar_banjaluka wrote:@libero

uglavnom...nas dvojica se razumemo,jer koliko mogu videti,nasi stavovi nisu toliko razliciti ,da bismo se svadjali...ali zato to nije razlog da malo diskutujemo :)

jest da se mozda ne drzimo bas teme,ali svaka diskusija je dobro dosla..

-sto se tice ratnih desavanja,bogu hvala ,nisam bio u situaciji kao sto je bilo sarajevo,al daleko da je i meni bilo fino u ratu...budala je bilo na svim stranama,o tome sam stalno govorio,i zato ne mogu verovati da postoji misljenje kako su srbi usli u rat sa namerom o istrebljenju(a citao sam i takve neke tekstove)... 80% ucesnika vojske rs su bili obicni ljudi,koji su tu bili JER SU MORALI !( citao sam bas na ovom forumu neke postove,pa je neko rekao,kako je u ratu postoja neki kombi,koji je kupio muslimane i hrvate i slao ih na prve linije da kopaju rovove - ISTINA...samo sto autor niej rekao,da je ista ta vojna policija kupila po gradu svakog srbina koji nije imao "neki papir iz vojske" i slala ga u kasarnu,pa na liniju)....malo je bilo ljudi kao sto je moj ujak,kojeg su tako pokupili pa pri rasporedjivanju u kasarni izadje tom komandantu i zamoli da nesto kaze...a reci su bile,"mene ubijte,posaljite u zatvor,al mi ne pada na pamet ici ratovati u ovom ratu" ...malo su ga drzali u kasarni,pa ga pustili... ! na nesrecu srpskog naroda,na vlasti su bili LUDACI I PSIHOPATE,koji su uspeli napraviti ovo ludilo... ! da me sad pogresno ne shvatite,nikad necu reci da su srbi jedini(100% krivci za izbijanje rata) ...za sukob je potrebno dvoje,tako da je bilo pameti i popustanja na drugoj strani,verovatno bi se rat izbegao(a onda bi se politicke ambicije i ideje pokusale izganjati na neki drugi nacin)...

sjedinica koje su cinili zlocine---mislim da je i tu bilo kaznjavanja pojedinaca...ali posto nisam ucestvovao u ratu,stvarno ne mogu pricati o tim stvarima...

lesinari...sam znas da je to uglavnom neka mladja ekipa..od 16-25 godina....koji su "u tom fazonu"...ja se vec lagano sa istoka selim na zapad,jer me je sve to proslo...al dugo pratim tu grupu,mogu ti reci,da se PUNO PUNO promenilo,netolerancija se smanjila na minimum(ranije je bilo ispada-ZESTOKIH)...na celo te grupe su dosli normalniji ljudi(koji su protereali one BIVSE VODJE,a setimo se tih bivsih i njihovih transparenata-"noz,zica...")...ja kao gradjanin banjaluke koji odem na utakmice borca,vidim veliki napredak u navijanju(izboru pesama,transparenata)...mozda postoje neke 2 pesme koje se pevaju,za koje neko moze prigovoriti...! sto se tice saradnje sa ostalim grupama,koliko cujem iz price...saradnja sa hrvatskim klubovima je jako dobra...cuju se medjusobno,dolaze jedni drugim u goste..i tu nema nikakvih problema...sa bosnjackim nije tako dobra...pa kad dodju navijaci sarajeva,mozes cuti vise prostatluka i vredjanja od strane lesinara ;) ! al stvarno,u zadnjoj utakmici protiv zrinjskog,ja sam se odusevio sa navijanjem,znaci,niti jednog protivnickog igraca nisu vredjali,niti su vredjali gostujuce navijaca,niti pevali nacionalisticke pesme...jedino,ako sad trazite dlaku u jajetu,vi bi rekli...pevali su pesmu u kojoj se kaze, NE TREBA BITI SAMPION,JER BOSNA NIJE NASA DRZAVA... al to je meni puno bolje nego kad pevaju,"SRBE na **BE" ili slicno

*sto se tice maksimalistickih zahteva..slazem se oko tvoje izjave...ja sam ISTINSKI PROTIVNIK BILO KAKVE SECESIJE,ili REFERENDUMA(iovako smo *urac od drzave,za razvoj svega,bitna je velicina drzave i broj stanovnika...sta mislite zasto se EU stalno siri i prima nove clanice) ...a mi ovde udaramo kontru,pa hocemo da od svakog sela napravimo drzavu!! uglavnom,ja licno mislim da ni sam dodik NIJE ZA TO...samo sto trazi priznavanje RS i postovanje dejtonskog sporazuma...! medjutim,tu dolazimo do onoga drugoga,one druge strane koje nece izaci i reci(izuzv tihica u skupstini RS)...RS POSTOJI -I POSTOJACE,IDEMO DALJE... (koliko ja mislim to nije maksimalisticka teznja,vec samo potvrdjivanje realnosti)

**oko ustavnih promena,tu ce biti problema,jer mislim ,da u ovom momentu,kroz pitanje ustavnih promena ,pokusavaju se progurati neke MAKSIMALISTICKE bosnjacke IDEJE(uziamnje nadleznosti-a kroz svaku oduzetu nadleznost,sve se vise gubi smisao za postojanje entiteta)

***drzavi dati ono sto joj treba za normalno funkcionisanje(minimalno)....ostalo prepustiti entitetima!(jer to je realnost-i dodik na to pristaje 99% )
izgleda da ljubitelji pca kad izgovore "nemamo mi nista protiv bih" ili "ma priznajemo mi bih" misle da ce to odmah da rezultira zlatnim medaljama ili necim slicnim, ili bar ono "eh kad priznajete bih, sad cemo zaboraviti sve, i ubijanje i klanje, i konclogore i etnicko ciscenje, ma hebo sve to samo nek vi priznajete bih" :-D

jarane, ovako stvari stoje: republika srpska = genocid, a srbi izvrsioci i saucesnici, i tvoje priznavanje ili nepriznavanje ovoga ili onoga nema nikakve veze s tim - to ti je tako, i to ne moze dobro zavrsiti, nekako ce vam se vratiti uzalud pokusavate da sad sve podbacite pod tepih na pricu...i manite vise supljeg ponavljanja "nece se pc otcijepiti" kao da nagradjujete nekoga necim - pa naravno da se nece otcijepiti, da je mogla to bi uradila, ali nije jer ne moze...taj vam je adut izbijen iz ruke
KREMEN

#5402 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by KREMEN »

Abacija wrote:
lesinar_banjaluka wrote:
**oko ustavnih promena,tu ce biti problema,jer mislim ,da u ovom momentu,kroz pitanje ustavnih promena ,pokusavaju se progurati neke MAKSIMALISTICKE bosnjacke IDEJE(uziamnje nadleznosti-a kroz svaku oduzetu nadleznost,sve se vise gubi smisao za postojanje entiteta)

***drzavi dati ono sto joj treba za normalno funkcionisanje(minimalno)....ostalo prepustiti entitetima!(jer to je realnost-i dodik na to pristaje 99% )
Haj' ti meni iskreno reci; je li Dodi mjesto u zatvoru?
Ja mislim da mu je najblaze receno mjesto u nekoj seoskoj kafani za sankom, takav mu je rijecnik..a sad sto takvi u Bosni prolaze kao politicari..
U normalnoj drzavi se ne bi ni sat vremena zadrzao na svojoj funkciji..meni po nacinu vodjenja politike najvise slici onom Ahmadinejad-u, Iranskom predsjedniku..obojica vole da lupaju..
Abacija

#5403 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Abacija »

KREMEN wrote:
Ja mislim da mu je najblaze receno mjesto u nekoj seoskoj kafani za sankom, takav mu je rijecnik..a sad sto takvi u Bosni prolaze kao politicari..

U normalnoj drzavi se ne bi ni sat vremena zadrzao na svojoj funkciji..meni po nacinu vodjenja politike najvise slici onom Ahmadinejad-u, Iranskom predsjedniku..obojica vole da lupaju..
Evo ga jos jedan sto zatvara oci. :-)

P.S. Ne govorim ja da bi ga trebalo strpati u zatvor zbog njegove spike nego zbog (ne)djela. Pa da ponovim pitanje: je li Dodi mjesto u zatvoru?
KREMEN

#5404 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by KREMEN »

Abacija wrote:
KREMEN wrote:

Evo ga jos jedan sto zatvara oci. :-)

P.S. Ne govorim ja da bi ga trebalo strpati u zatvor zbog njegove spike nego zbog (ne)djela. Pa da ponovim pitanje: je li Dodi mjesto u zatvoru?
Pa za one malverzacije, u svakoj pravnoj drzavi bi bio vec..znaci odgovor je da..
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#5405 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by -LIBERO- »

@Lesinar_BL,ok mozemo se sloziti u barem 70% stvari,al' izgleda da je ipak velika razlika u tih ostalih 30 % :D

Svjestan sam ja da je vecina vojske RS-a bilo mobilisano,ali isto tako sam svjestan da su komandne strukture te vojske u ratu sistematski isli na ubijanje civila.
Jer kako objasniti konstantno granatiranje Sarajeva ,po bolnicama,grobljima,sklonistima..nasumicno po zgradama....i kako objasniti drzanje pod snajperskom vatrom sve raskrsnice i sve bitnije ulice koje su se mogle vidjeti sa uzvisenja.

Molim te,nemoj mi samo reci da su i oni svi bili primorani pucati nasumicno po gradu,i nasumicno i ciljano po civilima.

Vrhona struktura te vojske je bila zlocinacki nastrojena,ukinuti vodu,struju i drzati pod vojnom opsadom grad od 400.000 stanovnika je ratni zlocin,i genocidna radnja.

Zamisli u kontra ulozi Banja Luku,zamisli da je tvoj grad bio opkoljen,bez vode,struje,hrane..i da si skoro pa svakodnevno gubio poznanike i prijetalje,familiju.

Prijatelju,to nije ratovanje vojska protiv vojske,nije bojovanje i nije iskljucivo vojna svrha u pitanju,o tome ti pricam,

Vojni i politicki vrh RS-a ,tadasnji,je na krvi,protjerivanju,ubistvima i teroru uspostavio te granice,i ja da sam Srbin ja se ne bih dobro osjecao zbog toga,ali ovo ti iskreno kazem,bez zelje za provokacijom.

Sto se tice trenutne politicke situacije,sve dok su politicari sa maksimalistickim ciljevima i stavovima na sceni,i da ti ljudi imaju najvise glasova i vlasti u rukama,sve do tada cemo biti ovdje gdje smo sada,u PM (ovo nije skracenica za privatna poruka,nego psovka :D )

Vjeruj mi,atmosfera koju sada imamo u drzavi ne vodi u dobro,pustanje zle krvi i maksimalistickih inicijativa je nesto sto nas samo moze kociti,a nikako pokrenuti prema Evropi.
Jer ,u krajnjem slucaju,prica o granicama i razgranicenjima bi prestala onog trenutka kada bi svi zajedno kao region (Hrvatska BIH,Srbija,CG...) usli u EU,granice bi bile imaginarni pojam,cemu onda teziti ka trenutno dubljim razgranicenjima i zidanja zidova izmedju nas..smjesno je to.

Idemo u EU ,i treba raditi na tome punom parom,ali je fazon u tome sto ulaskom u EU bi poceli da vladaju i Evropski zakoni,i evropski sudovi i nebi se moglo desavati da neko samo zato sto je politicar ne odgovara za svoja pljackaska nedjela.

Sto se tice Tihica,kao jedinog politicara koji po tebi djeluje ok :D ,iz federacije mislim,razmisli malo o stranci koja i nije bas tako prejaka i stranci u kojoj ima svih naroda i narodnosi (evo k'o u bivsoj drzavi,narodi i narodnosti :mrgreen: ),koja ima sjediste u Sarajevu ali joj je predsjednik bosanski Srbin ,a radi se o "Nasoj stranci",nije politicki marketing,samo ti kazem da ima stranaka i politicara i mimo nacionalnih torova,jer mislism da to razvrstavanje po nacionalnim torovima je ubitacno za nasu djecu i vodi necemu sto je jako lose (nasi,vasi,moji,tvoji hu ha ,balkan RAT :D )

O Lesinarima,necu komentarisati,nije tema za to..ono sto sam pokusao da spomenem je bilo u kontekstu i shvatanju zajednickog zivota u razlicitim sredinapa.

Pozdrav :thumbup:
lesinar_banjaluka

#5406 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by lesinar_banjaluka »

sto se mene tice...dodiku je mesto u zatvoru,samo zbog finansijskih malverzacija!

@libero...

cuo sam za tu stranku,cak sam dobio poziv za podrsku,pri osnivanju...oni mozda jesu blizu moje idealogije,ali sve te stranke koje idu na tu pricu,kako su srbi krivi,kako su bosnjaci jadni i napaceni u ratu...ja ne mogu podrzati! (iako,uopste ne poricem zlocine,niti bilo sta...jednostavno me nervira,kad neko stalno apostrofira svoju nesrecu..to mi je bolesno)
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#5407 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by -LIBERO- »

lesinar_banjaluka wrote:sto se mene tice...dodiku je mesto u zatvoru,samo zbog finansijskih malverzacija!

@libero...

cuo sam za tu stranku,cak sam dobio poziv za podrsku,pri osnivanju...oni mozda jesu blizu moje idealogije,ali sve te stranke koje idu na tu pricu,kako su srbi krivi,kako su bosnjaci jadni i napaceni u ratu...ja ne mogu podrzati! (iako,uopste ne poricem zlocine,niti bilo sta...jednostavno me nervira,kad neko stalno apostrofira svoju nesrecu..to mi je bolesno)
To ti ova stranka ne propagira vjeruj mi.
Bojan Bajic ,covjek Srbin iz RS-a je predsjednik stranke,i cijela stranka ne ulazi u novo preuredjenje BIH kao sto to ,latentno ,il' pak otvoreno,pokusavaju da propagiraju velika vecina drugih.
Svi smo svjesni da radikalna i maksimalisticka teznja za novim preuredjenjem drzave vodi samo novim sukobima i necemu sto nadam se niko normala ne zeli. :thumbup:
Procitaj status i stavove stranke pa ces vijeti da je vrlo blizu ovoga sto ti sada pises,barem u vecoj mjesti. Procitaj sta Bajic kaze o ovim maksimalistickim politikama koje su olicene u Dodiku i Sijajdzicu,i procitaj,posto ocito ta stranka ima ignorisanje iz medija RS-a,sta po toj osnovi kazu i drugi celni ljudi NS.

Toliko o ovoj stranackoj propagandi :D

Moj stav je da ako ima vise od 80% stvari oko kojeg se slazemo,onda hajde da odradimo tih 80% stvari i da priblizimo drzavu Evropi,a tih 20% mozda i u "hodu" nekako prevazidjemo i dogovorimo :D :thumbup:

Alternativa dogovaranju i dogovoru je ono sto ,duboko se nadam,niko od nas normalnih ne zeli. :thumbup: :bih:
7cokanja

#5408 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 7cokanja »

koja ima sjediste u Sarajevu ali joj je predsjednik bosanski Srbin ,a radi se o "Nasoj stranci",nije politicki marketing
..ovo, mora da su neki iz one kategorije "nekonstutivnih" iliti "ostalih".. Dodo kaze "nismo mi Bosanski Srbi".. :razz:
lesinar_banjaluka

#5409 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

pazi...to dodik kaze,jer termin BOSNJAK je rezevisan za muslimane...a svima nama ,a i u svetu... bosnjak= bosanac ! (pricao sam o tome problemu,kad se nadjem u inostranstvu)

uglavnom,ja se licno smatram i srbinom i bosnjakom(bosancem)...sad hocu li ja biti prvo srbin,pa tek onda bosanac(to mislim da ne bi trebao biti problem bilo kome) ...formalno,po drzavljanstvu ,ja nisam SRBIN(jer ne zivim u srbiji),vec drzavljanin BIH...sta ja osecam,to je moje pravo,i niko mi ne bi smio osporavati....

jedan od vecih problema ove drzave jeste to sto se pravi takvo uredjenje da se srbi i hrvati ne mogu identifikovati sa tom drzavom(a trebali bi,jer su konstitutivni narodi)...

*sto je licno meni APSURDNO,jer ja znam hrpu ljudi koji zive u nemackoj,austriji,EU...i imaju njihova drzavljanstva,oni tu drzavu smatraju svojom(ali ce ti uvek reci,da je srbin pa onda nemac)...to kad kazes u BIH...isti momenat ispadas izdajnik,i da zelis nezavisnu RS,da hoces unistiti BIH...i slicno..

drugi probelm,sto ja NE VIDIM da postoji alternativa na ovu vladajucu strukturu...za srpsku stranu znam 100%..al za fbih..evo kazete,nasa stranka,sdp...od tih stranaka MI SE DIZE KOSA NA GLAVI...jer guraju neke utopisticke ideje,koje bi bile IDEALNE,al ih ne mozes NIKADA provesti u delo(nigde na svetu)..a guranjem takvih ideja(u nepotpunom kapacaitetu,dolazis do unitarizacije drzave---u nasem slucaju)
7cokanja

#5410 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 7cokanja »

uglavnom,ja se licno smatram i srbinom i bosnjakom(bosancem)...sad hocu li ja biti prvo srbin,pa tek onda bosanac(to mislim da ne bi trebao biti problem bilo kome) ...formalno,po drzavljanstvu ,ja nisam SRBIN(jer ne zivim u srbiji),vec drzavljanin BIH...sta ja osecam,to je moje pravo,i niko mi ne bi smio osporavati
..prvo, jarane, da rascistis sa ovim "srbo-nacionalistickim kolopletom", koji su sami Srbi kreirali da bi profitirali od svog nacional-faschizma, i da bi potukli one koje su nastojali porobiti i pobiti, no na zalost njihovu, to isto im se sad, na njima samima, vraca kao bumerang, tj. da shvatis da mozes biti Srbin, bez obzira gdje zivis, ali da ne mozes biti Srbijanac, jer nisi drzavljanin Republike Srbije.. a, tvoje poredjenje o necemu "kad izadjes vani", nema nikakvog osnova u poredjenju "Bosnjak-Bosanac, tj. Bosnian" ili "Srbin-Srbijanac sa Serbian".. kad si vani, ako te pitaju za tvoju religiju, moras da kazes da si Ortodox, sto ti vrlo dobro znas, da bi opisao svoju religijsku pripadnost.. "Serbian" ,vani, pripada drzavljanima Srbije, gdje spadaju i Sandzaklije, koji nisu Srbi kao ti, vec su Muslimani ili Bosnjaci..
jedan od vecih problema ove drzave jeste to sto se pravi takvo uredjenje da se srbi i hrvati ne mogu identifikovati sa tom drzavom(a trebali bi,jer su konstitutivni narodi)...

..a, ovi dalji pokusaji "srbovanja", samo govore da ti ipak mislis isto ono k'o i Dodo, neg samo ti uloga malo drugacija, tj. zahtijeva "meksi" pristup.. ovdje bi dobro dosla ona picijeva "popusi li se sta".. :razz:
7cokanja

#5411 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 7cokanja »

..jos si samo treb'o nastaviti sa "srBski".. :razz:
vee-jay

#5412 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by vee-jay »

lesinar_banjaluka wrote:pazi...to dodik kaze,jer termin BOSNJAK je rezevisan za muslimane...a svima nama ,a i u svetu... bosnjak= bosanac ! (pricao sam o tome problemu,kad se nadjem u inostranstvu)

uglavnom,ja se licno smatram i srbinom i bosnjakom(bosancem)...sad hocu li ja biti prvo srbin,pa tek onda bosanac(to mislim da ne bi trebao biti problem bilo kome) ...formalno,po drzavljanstvu ,ja nisam SRBIN(jer ne zivim u srbiji),vec drzavljanin BIH...sta ja osecam,to je moje pravo,i niko mi ne bi smio osporavati....

*sto je licno meni APSURDNO,jer ja znam hrpu ljudi koji zive u nemackoj,austriji,EU...i imaju njihova drzavljanstva,oni tu drzavu smatraju svojom(ali ce ti uvek reci,da je srbin pa onda nemac)...to kad kazes u BIH...isti momenat ispadas izdajnik,i da zelis nezavisnu RS,da hoces unistiti BIH...i slicno..

drugi probelm,sto ja NE VIDIM da postoji alternativa na ovu vladajucu strukturu...za srpsku stranu znam 100%..al za fbih..evo kazete,nasa stranka,sdp...od tih stranaka MI SE DIZE KOSA NA GLAVI...jer guraju neke utopisticke ideje,koje bi bile IDEALNE,al ih ne mozes NIKADA provesti u delo(nigde na svetu)..a guranjem takvih ideja(u nepotpunom kapacaitetu,dolazis do unitarizacije drzave---u nasem slucaju)
ccc @lesinaru -> zeza te to sto imas veoma slicno misljenje kao vecina na ovom forumu samo sto ti primjecujes ona misljenja koja tvojima nisu slicna... ali, nije tema

1. Biti Srbin nije NISTA lose. Ti si Srbin i sta te ima interesovati sta vecina (Bosnjaka, Hvata ilikoga vec) o tome misli. Ako ti neko zamjeri na tome kad se ti izjasnis Srbinom onda je do njega. Tacka.
2. U Srbiji zive Srbijanci.
3. Mozes komotno biti i Bosanac i Srbin. Ako ti se svidja mozes biti i Kinez. Redosljed je za one koji razmisljaju u kvadratima tipa Pavelic=Dodik.
4. To sto u svijetu ljudi misle da Bosnjak = Bosanac je zato sto njih ni Bosanac ni Bosnjak ni BiH ni struktura BiH ne interesuje. Dakle, lakse im je zapamtiti (postoje ljudi koji se u BiH bolje razumiju, ali njih ne sreces na ulici ili u kaficu). Ako te covjek pita da li si Bosnjak tj. Bosanski, ti odgovoris: ne ja sam bosanski Srbin i gotovo. Ako ti on jos pitanja postavi znaci da ga interesuje, ti mu lijepo odgovoris i gotovo. Ja do sada tih problema nisam imao (premda to uopste ne smatram problemom), mozda zato sto ljudima uvijek kazem da sam Bosanski Hrvat. Dakle prvo Bosanski. Onda Hrvat.
5.Jedan od vecih problema ove drzave jeste to sto se pravi takvo uredjenje da se Srbi i Hrvati ne mogu identifikovati sa tom drzavom kao sto je problem sto se Bosnjacima namece trend identifikovanja sa nekim drzavama i narodima sa kojima nemamo nista zajednickog -> Na tome rade i SNSD i SDA i HDZ i njima slicne nacional-stranke. Na tome se radi iz licnih interesa.
6. SDP i NS ne guraju nikakve utopisticke ideje nego zele da prave gradjansku drzavu. Sam si napisao primjer Njemacke, Austrije i EU i odnosa drzavnih institucija prema njenim stanovnicima i obrnuto. SDP i SN ganjaju upravo taj sistem. Nije to utopija nego je to jedini model koji se u EU dokazao kao efikasan. U tom sistemu ti kao Srbin nebi imao nikakva manja prava u poredjenu sa sadasnjom situacijom tj. cak bi imao vise prava -> zato sto bi te drzava i drustvo prvo gledali i tretirali kao covjeka (a za one koji to nebi tako radili postoji zakon koji bi im zabranio da te karakterisu na drugi - nacionalni, etnicki, rasni ilikojivec - nacin). I btw. to nema nikakve veze sa unitarizacijom -> ni jedna od ove dvije stranke ne propagira unitarizaciju.
lesinar_banjaluka

#5413 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

na kompletan tvoj post,samo jedan ispravak... u SRBIJI ne zive SRBIJANCI...vec SRBI !!!taj termin- srbi u srbiji ga uglavnom dozivljavaju kao UVREDU !!!

o "nasim strankama" i slicnim...nastavicemo sutra :)
-LIBERO-
Čiča Gliša

#5414 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by -LIBERO- »

vee-jay wrote: 6. SDP i NS ne guraju nikakve utopisticke ideje nego zele da prave gradjansku drzavu. Sam si napisao primjer Njemacke, Austrije i EU i odnosa drzavnih institucija prema njenim stanovnicima i obrnuto. SDP i SN ganjaju upravo taj sistem. Nije to utopija nego je to jedini model koji se u EU dokazao kao efikasan. U tom sistemu ti kao Srbin nebi imao nikakva manja prava u poredjenu sa sadasnjom situacijom tj. cak bi imao vise prava -> zato sto bi te drzava i drustvo prvo gledali i tretirali kao covjeka (a za one koji to nebi tako radili postoji zakon koji bi im zabranio da te karakterisu na drugi - nacionalni, etnicki, rasni ilikojivec - nacin). I btw. to nema nikakve veze sa unitarizacijom -> ni jedna od ove dvije stranke ne propagira unitarizaciju.
Upravo to :thumbup:
Mezzo-x

#5415 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Mezzo-x »

8-)
Last edited by Mezzo-x on 27/01/2012 02:43, edited 1 time in total.
gazda

#5416 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by gazda »

lesinar_banjaluka wrote:na kompletan tvoj post,samo jedan ispravak... u SRBIJI ne zive SRBIJANCI...vec SRBI !!!taj termin- srbi u srbiji ga uglavnom dozivljavaju kao UVREDU !!!
Malo si lončiće pobrko, to je geografski pojam. U Hercegovini žive Hercegovci, u Posavini Posavci, u Semberiji Semberci itd... Što se tiče naroda i nacionalnih manjina, u Srbiji žive Srbi, Crnogorci, Bošnjaci, Mađari, Albanci, Romi itd. U BiH žive Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Romi itd.

Mislim da na ovom forumu masa ljudi ne može da razgraniči pojmove nacije, vjere, naroda itd. Tako da me i ne čudi zbunjenost oko pojmova musliman, Bošnjak, Bosanac.
lesinar_banjaluka

#5417 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

ja ti samo kazem kakve sam ja imao dozivljaje u srbiji,jer sam do skora i ja upotrebljavao termin SRBIJANCI... uglavnom,ljudi se uvrede kad ima kazes SRBIJANAC! par puta su me ispavljali,iz prijatljskih razloga...

po tvojoj logici..u hrvatskoj zive HRVATIJANCI ?
dallton

#5418 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

lesinar_banjaluka wrote:ja ti samo kazem kakve sam ja imao dozivljaje u srbiji,jer sam do skora i ja upotrebljavao termin SRBIJANCI... uglavnom,ljudi se uvrede kad ima kazes SRBIJANAC! par puta su me ispavljali,iz prijatljskih razloga...

ja ne znam koga ti ubjedjujes, gdje god ko makne iz bosne on je za ljude koji zive u mjestu u koje je dosao bosanac iliti hercegovac (ako je u zagrebu :-D )

i to ti je tako, i to ti je poenta postojanja bih
BaileyS

#5419 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by BaileyS »

lesinar_banjaluka wrote:ja ti samo kazem kakve sam ja imao dozivljaje u srbiji,jer sam do skora i ja upotrebljavao termin SRBIJANCI... uglavnom,ljudi se uvrede kad ima kazes SRBIJANAC! par puta su me ispavljali,iz prijatljskih razloga...

Srbijanci su svi koji zive u Srbiji dok za sve stanovnike Srbije ne mozes reci da su Srbi. Dakle termin Srbijanac je sasvim korektan i to je ono sto ti on pokusava reci.

Srbin je nacionalnost, Srbijanac je svako ko se rodio i zivi na teritoriji Srbije a ne mora biti Srbin po nacionalnosti.
zavrzlama

#5420 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by zavrzlama »

Srbija stanovnici bi trebali biti Srbijanci..ali ne lezi vraze,velikosrbi rekose da su stanovnici srbije "srbi"...OK..ako je tako zasto Mujo iz Sandzka ako je stanovnik srbije srbin kao i Jovo iz Pozarevca...zasto je Jovo konstutivan u Srbiji a Mujo nije, nego jer Mujo manjina..to se u prevodu zove srpska hegemonija koja je kostala srbe u Hrvtskoj,BIH i Kosovu...gradjani srbije su srbi kad srbiju treba napraviti pravoslavnom drzavom ..Mujo u Sandzaku je srbin kad treba pokazati da u srbiji su svi srbi,kad tom Muji treba dati ista prava kao srbinu pravoslavcu Mujo je tad manjina dzaba sto je cak i prihvatio da ga kao gradjanina srbije oslovljavaju sa "srbin"...po meni svaki stanovnik srbije koji nije pravoslavac ima pravo da ne dozvoljava da ga nazivaju srbinom nego srbijancem..jer su velikosrbi pojam srbi vezali samo za pravoslavce,isto sto srbi u BIH da bi ogadili BIH, BIH srbima pojam Bosanac vezu sa bosnjake...
Andrej4MRN7H

#5421 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Andrej4MRN7H »

tako je bre Zavrzlama,u Srbiji su Srbijanci,u Bosni Bosanci,u Hrvatskoj Hrvati,u Sloveniji Slovenci,u Macedoniji Makedonci i u C.Gori Crnogorci,a u drzavi Kosovo Kosovari.. :-D :bih:
behavac

#5422 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by behavac »

BaileyS wrote:

Srbijanci su svi koji zive u Srbiji dok za sve stanovnike Srbije ne mozes reci da su Srbi. Dakle termin Srbijanac je sasvim korektan i to je ono sto ti on pokusava reci.

Srbin je nacionalnost, Srbijanac je svako ko se rodio i zivi na teritoriji Srbije a ne mora biti Srbin po nacionalnosti.
To jeste u sustini tacno ali ljudi ipak na to razlicito gledaju...npr uzmimo po jednog Srbina iz BLa i BGa.
Tako Banjalucani ce Beogradjanina zvati Srbijanac a Beogradjani Banjalucanina Bosanac, to im je donekle navika-znam iz iskustva, i iako je oboje tacno cesto se desi i da jedan i drugi ispravljaju sagovornika govoreci nemoj me tako zvati, samo reci Srbin...ovo ti je Balkanski paradoks...
S druge strane Banjalucanin Banjalucanina kao i Beogradjanin Beogradjanina ce uvijek zvati Srbin.
Mislim da je razlog ovoga sto se unakrsno termini Srbijanac i Bosanac gledaju kao regionalna pripadnost pa se ne smatra kao sporna...ali opet ti stanovnici prije isticu nacionalnu pripadnost nego regionalnu pa zato ponekad i prigovaraju za ove nazive, tj oni zapravo kad budu nazvani po tom 'regionalnom' nazivu to smatraju kao nacionalni naziv a posto se po nacionalnosti izjasnjavaju kao Srbi zato prigovaraju...brkaju se nacionalnost i regionalna pripadnost...
Naravno uz ovo postoji i drzavljanstvo Srbije i drzavljanstvo Bosne i Hercegovine ali ona su pravna i strogo definisana pa nisu sporna kao termini...
U svakom slucaju komplikovanje formalizmom bez potrebe...
7cokanja

#5423 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 7cokanja »

lesinar_banjaluka wrote:na kompletan tvoj post,samo jedan ispravak... u SRBIJI ne zive SRBIJANCI...vec SRBI !!!taj termin- srbi u srbiji ga uglavnom dozivljavaju kao UVREDU !!!

..u SRBIJI (ovo je, kako ti postavi, naglaseno, ;-) ) su danas lincovali jos jednog pedera..
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#5424 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by pici »

ODAKLE SI SELE

Odakle si sele
devojano mlada
iz Srbije brale
iz Kruševca grada.

Jelek anterija i opanci
po tome se znaju srbijanci.

Il ti ime Anka
il te zovu Branka
opančići kažu
da si čarapanka.

Jelek anterija i opanci

Jelenčece tesno
košuljica tanka
zar ne vidiš brale
da sam srbijanka.

Jelek anterija i opanci

Što odelo kaže
ne bi verovao
da te nisam sele
svu noc milovao.

Jelek anterija i opanci

Image
lesinar_banjaluka

#5425 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

pici wrote:ODAKLE SI SELE

Odakle si sele
devojano mlada
iz Srbije brale
iz Kruševca grada.

Jelek anterija i opanci

Il ti ime Anka
il te zovu Branka
opančići kažu
da si čarapanka.

Jelek anterija i opanci

Jelenčece tesno
košuljica tanka
zar ne vidiš brale
da sam srbijanka.

Jelek anterija i opanci

Što odelo kaže
ne bi verovao
da te nisam sele
svu noc milovao.

Jelek anterija i opanci

Image
pa vidis da nisam ni ja bio lud,kad sam koristio termin srbijana...sa druge strane,samo prenosim svoja neka licna iskustva sa upotrebom tog istog termina!

*behavac je sve rekao...najbolje opisano...

**sto se tice zavrzlame...samo jedno pitanje...ko zivi u hrvatskoj?HRVATI...sad,tamo imas manjina(kao sto su srbi,romi,jevreji...na njima je da u nastavku objasne svoje poreklo,ali su oni po DEFAULTU HRVATI)
isto tako,logicno bi bilo da u SRBIJI zive SRBI(pa da onda manjine objasnjavaju svoje poreklo)
-za bosnu ne mozes to reci,jer su srbi kontitutivan narod,i ja imam apsolutno pravo da se IZJASNIM kao SRBIN(sad ,druga je stvar da se ja sa tim pojmom neidentifikujem 100%,jer generacijama,moja familija zivi u BIH,pa sam ja vise "srbin iz bosne" )

**u ovim nekim raspravama,meni je najdraze koristiti engleski jezik u praksi...kad odes vani,i kazes da si "from serbia",automatski kazu "serb"(croatia-croat) ...pa ti sad objasnjavaj ako hoces! nazalost,u slucajevima srbije i hrvatske puno je lakse objasniti situaciju(da si manjina),nego u slucaju BIH da si konstitutivan narod...i da termin "bosnian" ne znaci "muslim"!
Locked