Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
bull21

#5401 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by bull21 »

6, ima i zavisi od odsjeka do odsjeka.
Individualism18

#5402 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Individualism18 »

Balaševićka wrote:Može li mi neko reći koliko se ETCS bodova može prenijeti u drugu godinu? I da li postoje predmeti koji se ne mogu prenijeti, iako nose isto ili manje bodova od dozvoljenog?
Možeš prenijeti najviše 6 ECTS bodova (ukupno) ili najviše jedan nepoložen predmet koji nosi više bodova. Postoje predmeti koje ne možeš prenijeti, a to su oni koji su uslov za slušanje predmeta na narednoj godini.

Pravilnik UNSA, pogledaj član 18.
http://unsa.ba/s/images/stories/web-uns ... tudIpr.pdf
Balaševićka

#5403 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Balaševićka »

A kako da znamo koji su nam ti osnovni predmeti? Valjda te ne smaram puno :D
Individualism18

#5404 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Balaševićka wrote:A kako da znamo koji su nam ti osnovni predmeti? Valjda te ne smaram puno :D
Šta studiraš? Idi na stranicu Filozofskog fakulteta i pogledaj Nastavni plan i program za svoj studij. Tu će ti pisati, tj. trebalo bi da piše, koliko koji predmet nosi bodova i da li je uslov za slušanje nekog drugog predmeta. Ako ne piše da li je uslov, onda pogledaj predmete iz naredne godine i pogledaj gdje piše da je za slušanje tog i tog predmeta potreban položen neki drugi predmet. Nadam se da si shvatila. :)
Balaševićka

#5405 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Balaševićka »

Francuski i italijanski jezik i književnost, ali ne mogu naći na stranici plan i program :?
Individualism18

#5406 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Balaševićka wrote:Francuski i italijanski jezik i književnost, ali ne mogu naći na stranici plan i program :?
Evo: http://www.ff.unsa.ba/dokumenti/npp2013 ... istika.pdf

Inače, kada otvoriš stranicu fakulteta, otvori kategoriju odsjeci i izaberi svoj odsjek. Tu ti je NPP. Kada samo pređeš mišem preko naziva odsjeka, imaš opcije za rasporede predavanja i konsultacija itd.

EDIT: Gledaj od 15. stranice, to je za tvoju kombinaciju. :)
Balaševićka

#5407 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Balaševićka »

Eh super, hvala ti puno :D
tagomago

#5408 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by tagomago »

ima li ko sa trećeg ciklusa? slučajno? :)
tagomago

#5409 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by tagomago »

a jarane, hajte, nije zar da na raznolikoj klixi nema ph.d. kandidata sa mile nam institucije :)
sheilak

#5410 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by sheilak »

tagomago wrote:a jarane, hajte, nije zar da na raznolikoj klixi nema ph.d. kandidata sa mile nam institucije :)
pa, gdje ćeš doktorat ovdje upisivati? ozbiljna je to stvar. :wink:
P308

#5411 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by P308 »

sheilak wrote:
tagomago wrote:a jarane, hajte, nije zar da na raznolikoj klixi nema ph.d. kandidata sa mile nam institucije :)
Dugo vremena nije bila uvreda, bas sam se zabrinuo :oops:
tagomago

#5412 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by tagomago »

sheilak wrote:
mislim da i neću, zg varijanta je ubitačnija :D a tek će iduće godine otpočeti kod nas ovo na šta namjeravam aplicirati. ali mi treba neko ko je upisao da provjerim cifre, olakšice, cijene, konkurse i sve ostalo što ide. sa bilo kojeg odsjeka, jedino što znam jeste da za tri godine se plaća 12 000 + par hiljada prijava i odbrana teze. croatia je u eu, kod njih cijene moraju biti uberskuplje :roll:
Mračajski proto

#5413 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Mračajski proto »

Može li mi Ljilja odmah isprintati prosjek ocjena kad joj prethodno predam indeks? Zahtjev za ispis ocjena sam jučer poslao, samo me interesira da li moram indeks predati pa čekati nekoliko dana ili taj prosjek mogu dobiti odmah čim dam indeks na uvid?
trcicu trceci

#5414 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by trcicu trceci »

Mračajski proto wrote:Može li mi Ljilja odmah isprintati prosjek ocjena kad joj prethodno predam indeks? Zahtjev za ispis ocjena sam jučer poslao, samo me interesira da li moram indeks predati pa čekati nekoliko dana ili taj prosjek mogu dobiti odmah čim dam indeks na uvid?
moras cekati dan-dva ako su raspolozene, ako nisu onda malo vise
sheilak

#5415 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by sheilak »

tagomago wrote: mislim da i neću, zg varijanta je ubitačnija :D a tek će iduće godine otpočeti kod nas ovo na šta namjeravam aplicirati. ali mi treba neko ko je upisao da provjerim cifre, olakšice, cijene, konkurse i sve ostalo što ide. sa bilo kojeg odsjeka, jedino što znam jeste da za tri godine se plaća 12 000 + par hiljada prijava i odbrana teze. croatia je u eu, kod njih cijene moraju biti uberskuplje :roll:
je zg je ubitačan :D i skuplji. ali moj ti je savjet (i sorry što te savjetujem :D ) da upišeš doktorat vani, u državi/na univerzitetu relevantnom za tvoje područje. i ciljaj na najbolji. :wink: ja ti mogu dati par informacija o našem odsjeku, nešto je doduše jeftinije, ali je i riskantnije.
sheilak

#5416 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by sheilak »

P308 wrote:
sheilak wrote:
Dugo vremena nije bila uvreda, bas sam se zabrinuo :oops:
nije to nikakv uvreda :-D . vec realna procjena (trenutne) situacije i dobronamjerna kritika/upozorenje buducim kandidatima. jer, kako rekoh, doktorat nije nimalo bezazlen, već mu moraš posvetiti min. 3 godine živote (i to potpuno). ne bih se htjela dovesti u situaciju da za svoj trud i novac dobijem na kraju puno manje. a institucija, koja nije u stanju, još uvijek, organizirati bachelor i master studije kako treba, ne bi se trebala prihvatati doktorata. jer realno, ne može pružiti adekvatne uslove niti kadar.
tagomago

#5417 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by tagomago »

sheilak wrote: nije to nikakv uvreda :-D . vec realna procjena (trenutne) situacije i dobronamjerna kritika/upozorenje buducim kandidatima. jer, kako rekoh, doktorat nije nimalo bezazlen, već mu moraš posvetiti min. 3 godine živote (i to potpuno). ne bih se htjela dovesti u situaciju da za svoj trud i novac dobijem na kraju puno manje. a institucija, koja nije u stanju, još uvijek, organizirati bachelor i master studije kako treba, ne bi se trebala prihvatati doktorata. jer realno, ne može pružiti adekvatne uslove niti kadar.
koji odsjek, koji detalji, bujrum & danke, svaki savjet je dobro došao

mislim da se generalno ne može naučiti mnogo toga na doktorskom neovisno o odsjeku mile nam institucije, samo usavršiti (uglavnom samostalo) za ono ciljano. o kadru ne smijem ništa reći

no recimo, moja je situacija takva da sam u kojekakvim projektima gotovo cijelu godinu sa tendencijom da se to nastavi i dalje i nemam previše vremena za promišljanje (paradoksalno jer o tome se duma mjesecima kod drugih, ali ne i kod mene), a zg mi djeluje zasad kao vodeća ne samo balkanska nego i šire institucija u mojoj oblasti. eh sad, fora je ta što ja imam povlastice oko doktorskog u smislu novčanih olakšica, ali kako sam razumjela zakon samo na državnom nivou - otići u zg bilo bi "bacanje" primanja određen niz godina. ostati na matičnoj ustanovi bi bila sigurnija opcija, uz vrijeme koje bih mogla iskoristiti da se zaista usavršim u onome što očekujem i namjeravam. tako da sam tu negdje izgubljena mjesecima već ali dugo do iduće godine, opet.

a uistinu bi ff trebao dobiti jednu administrativno-upravu injekciju koja bi ga izvukla iz pasivnosti i općeg prihvatanja statusa quo.
bull21

#5418 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by bull21 »

PROFESOR KHAN DAO OSTAVKU

Nakon lažnih optužbi od strane prve godine da je imao vezu sa studenticom, danas je netko iskoristio te informacije protiv Khana i on je dao ostavku da bi izbjegao daljne (moguće i pravne) probleme.
Prvaćićima svaka čast, želim vam SVE DO JEDNOG da nikada se ne primaknete diplomi (iznimka obnavljačima).

Sad pitanje - koliki prosjek treba student imati da bi upisao magistarski na FFu?
sheilak

#5419 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by sheilak »

bull21 wrote:PROFESOR KHAN DAO OSTAVKU

Nakon lažnih optužbi od strane prve godine da je imao vezu sa studenticom, danas je netko iskoristio te informacije protiv Khana i on je dao ostavku da bi izbjegao daljne (moguće i pravne) probleme.
Prvaćićima svaka čast, želim vam SVE DO JEDNOG da nikada se ne primaknete diplomi (iznimka obnavljačima).
nemoj zezati :shock: je li ovo sigurno?
bull21

#5420 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by bull21 »

Vjeruj da mi nije do zezanja.
Ovo je 100%, profesor se sam obratio studentima druge godine i obavjestio ih.
sheilak

#5421 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by sheilak »

ok, čekaj da pitam prvo, prof khan sa anglistike?
Mračajski proto

#5422 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Mračajski proto »

Je li to onaj golman?
bull21

#5423 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by bull21 »

sheilak wrote:ok, čekaj da pitam prvo, prof khan sa anglistike?
Da, profesor Shahab Yar Khan sa Odsjeka za anglistiku.
P308

#5424 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by P308 »

Nisam na anglistici, ali i kod nas na odsjeku je Khan bio na glasu kao dobrica. Steta!
sheilak

#5425 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by sheilak »

bull21 wrote:
sheilak wrote:ok, čekaj da pitam prvo, prof khan sa anglistike?
Da, profesor Shahab Yar Khan sa Odsjeka za anglistiku.
kakva šteta. ne mogu vjerovati, hey, ali baš njega. kakav apsurd.
Post Reply