Kad vec pomenu ovo, dio berzanskih problema je ne nastao, ali definitivno porastao eksponencijalno izmisljotinom "fjucersa", "opcija", "sansi", "liste zelja"... E to je svijetu hebalo i majku, i oca, i sestru, i brata... I komsiju...TRANCE wrote:Kako ko, iskusni trejderi u svijetu sa nešto završene škole iz ekonomske struke se na ovom padu berze bogate ulažući u inverzne leveraged ETF-ove, VIX fjučerse, CFD-ove i sl., dok kao i kod kriptovaluta nahebaše napušeni tinejdžeri i domaćice koji su mislili da će berza vječno rasti, kao i bitcoinTomahawk11 wrote:Ma znam, al eto, vidiš da ne znaju ljudi ni procenat računati, a dođu da pametuju.
I šta ono bi, berza rega, kripto šega, pa u ovih nekoliko dana je zaplakao mnogi baš zbog berze.
Bitcoin & crypto svijet
Moderator: anex
- drndalo
#5401 Re: Bitcoins
- seln
#5402 Re: Bitcoins
Ne treba biti finansijski genije da bi se znalo da je porast je sa 1000 na 16000 u jednoj godini najobicnija spekulacija.Tomahawk11 wrote:moke, sve super, al hajde pošteno....ti znao da će berza krahirati?mO k3 wrote:et ih mojih 5k ... sljedece prognoze 3k
Jer svi koji su predviđali pad bitcoina, to je bilo zbog njega samog, je li tako?
I sto je najgore, vec x puta vidjena spekulacija... East India Company, tulipanska groznica, Mississippi Company, Railroad bubble, crni petak 1873, crni cetvrtak 1929, srebro 1970, dotcom 2000, imobilije 2008...
uvijek ista sema, i uvijek uspijeva, zahvaljujuci famoznom greater fool.
Last edited by seln on 06/02/2018 08:04, edited 1 time in total.
- mO k3
#5403 Re: Bitcoins
Pa vidi realnost je da je bitcoin do prije 1 -2 mjeseca bio na koliko 20k $ i sada je 6200$ i to nije krah??Tomahawk11 wrote:Sve ok, tržišne turbulencije nisu ništa novo, al eto krah berze se doživljava kao nešto normalno, a pad vrijednosti kriptovaluta je aman-zaman.mO k3 wrote:Da ce berza krahirati , za to ne treba biti analist ili slicno , istorija se ponavlja .
Kazu krah berze se desi svakih 7 godina , znaci mi smo vec u 10 godini , ali ovaj zemljotresu na parketu jos ne znaci krah
Vidjecemo u 15:30 sta ce se desiti
Malo realnosti i razumjevanja nije na odmet.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5404 Re: Bitcoins
Toga je bilo i uvijek će biti.seln wrote:Ne treba biti finansijski genije da bi se znalo da je porast je porast sa 1000 na 16000 u jednoj godini najobicnija spekulacija.Tomahawk11 wrote:moke, sve super, al hajde pošteno....ti znao da će berza krahirati?mO k3 wrote:et ih mojih 5k ... sljedece prognoze 3k
Jer svi koji su predviđali pad bitcoina, to je bilo zbog njega samog, je li tako?
I sto je najgore, vec x puta vidjena spekulacija... East India Company, tulipanska groznica, Mississippi Company, Railroad bubble, crni petak 1873, crni cetvrtak 1929, srebro 1970, dotcom 2000, imobilije 2008...
Samo što se, vidiš, o tome priča argumentovano.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5405 Re: Bitcoins
Naravno da jeste.mO k3 wrote: Pa vidi realnost je da je bitcoin do prije 1 -2 mjeseca bio na koliko 20k $ i sada je 6200$ i to nije krah??
Samo ne mogu priče kako je s bitcoinom rizik, a ovo ovamo sigurica.
Nema sigurice u finansijskom svijetu. Sve je rizik.
-
hladan.preminger
#5406 Re: Bitcoins
Opet ja, poenta bitcoina i dr kriptovaluta nije zarada preko ulaganja u iste, već da postanu globalno sredstvo plaćanja bez custodian accounta.
-
Puf
#5407 Re: Bitcoins
mO k3 wrote:Pa vidi realnost je da je bitcoin do prije 1 -2 mjeseca bio na koliko 20k $ i sada je 6200$ i to nije krah??Tomahawk11 wrote:Sve ok, tržišne turbulencije nisu ništa novo, al eto krah berze se doživljava kao nešto normalno, a pad vrijednosti kriptovaluta je aman-zaman.mO k3 wrote:Da ce berza krahirati , za to ne treba biti analist ili slicno , istorija se ponavlja .
Kazu krah berze se desi svakih 7 godina , znaci mi smo vec u 10 godini , ali ovaj zemljotresu na parketu jos ne znaci krah
Vidjecemo u 15:30 sta ce se desiti
Malo realnosti i razumjevanja nije na odmet.
Realnost je da je bio i 1200 ili 1300 (tamo nekad 2013) pa pao na 130$ (nakon hacka mtgox-a) i onda je opet sa 130$ skocio na 20k , sto znaci da i ovaj pad nije najgori do sad, bio je 19000k, moze pasti i do 1900$ i opet nece biti najveci pad, poenta price je da ovo nije nesto nevidjeno ili nesto sto se prije nije desavalo
- mO k3
#5408 Re: Bitcoins
buraz bitcoin je rizik kakvu on to ima vrijednost , sta stoji iza te vrijednosti?Tomahawk11 wrote:Naravno da jeste.mO k3 wrote: Pa vidi realnost je da je bitcoin do prije 1 -2 mjeseca bio na koliko 20k $ i sada je 6200$ i to nije krah??
On je vrijedan onoliko , koliko si ti i drugi spremni da plate u nadi zaraditi brz novac ...
- seln
#5409 Re: Bitcoins
Argumentovano?Tomahawk11 wrote:Toga je bilo i uvijek će biti.seln wrote:Ne treba biti finansijski genije da bi se znalo da je porast je porast sa 1000 na 16000 u jednoj godini najobicnija spekulacija.Tomahawk11 wrote:
moke, sve super, al hajde pošteno....ti znao da će berza krahirati?
Samo što se, vidiš, o tome priča argumentovano.
Pa argumentovao sam prije x stranica ove teme....
ljudi, kupujete nesto bez veze, bez prave vrijednosti, valutu bez garancije, bez pravila, bez kursa...
je li vam jasno da to nesto ne moze rasti po 10-20-30-50% dnevno na nekoj realnoj osnovi, to moze samo spekulacija?
Ekspresno ste me proglasili budalom, papkom, provincijalcem koji ne razumije moderne tokove, vidim da neki traze cak i ban za svakoga ko ne hvali bitcoin.
I koji argument ti zapravo hoces?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5410 Re: Bitcoins
Ma ne vrijedi se raspravljati, ionako svak svoj film fura.mO k3 wrote:buraz bitcoin je rizik kakvu on to ima vrijednost , sta stoji iza te vrijednosti?Tomahawk11 wrote:Naravno da jeste.mO k3 wrote: Pa vidi realnost je da je bitcoin do prije 1 -2 mjeseca bio na koliko 20k $ i sada je 6200$ i to nije krah??
On je vrijedan onoliko , koliko si ti i drugi spremni da plate u nadi zaraditi brz novac ...
Biću bezobrazan, pa ću reći - stoji karina mušanova
Raspravljamo se 200 i kusur stranica i ti bi sad i dalje da pričamo šta stoji iza te vrijednosti?
Šta će stajati iza tvojih dionica kad te sutra po ušima opali?
- seln
#5411 Re: Bitcoins
To bi znacilo jos vecu deregulaciju ionako maksimalno dereguliranog financijskog trzista.hladan.preminger wrote:Opet ja, poenta bitcoina i dr kriptovaluta nije zarada preko ulaganja u iste, već da postanu globalno sredstvo plaćanja bez custodian accounta.
Ono sto je zamisljeno kao mogucnost participacije sirokih narodnih masa u zaradi poduzeca, u medjuvremenu se pretvorilo u sajam hrsuza i dzeparosa.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5412 Re: Bitcoins
Nisam te ništa od toga proglasio.seln wrote: Argumentovano?
ljudi, kupujete nesto bez veze, bez prave vrijednosti, valutu bez garancije, bez pravila, bez kursa...
je li vam jasno da to nesto ne moze rasti po 10-20-30-50% dnevno na nekoj realnoj osnovi, to moze samo spekulacija?
Ekspresno ste me proglasili budalom, papkom, provincijalcem koji ne razumije moderne tokove, vidim da neki traze cak i ban za svakoga ko ne hvali bitcoin.
Da si zapeo i da ne pomjeraš milimetra, to sigurno.
Ne traži se ban za svakoga ko ne hvali bitcoin, nego za one koji trolaju, postavljaju neke sličice poput djece, a ne znaju osnovne stvari.
Ja prokomentarisah kako su dešavanja na berzi argumentovano prokomentarisana, dok za btc to otprilike ide ovako....bitcoin....hahaha....kupuješ maglu....hahaha....mislim, kako onda da pričamo argumentovano?
Ljudi su napisali postova i postova o tome kako sve funkcioniše, šta je u ovome, džabe, niko nije ni jedan od tih postova prokomentarisao, šta onda nego steći utisak da ne znate o čemu se priča?
Al zato busija ko na istočnom frontu, ne pomjera se milimetra.
- mO k3
#5413 Re: Bitcoins
@tomo nisi ni ti nista bolji ovih protivnika , ni ti milimetra ne odmices 
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5414 Re: Bitcoins
Ne, ja sam najgorimO k3 wrote:@tomo nisi ni ti nista bolji ovih protivnika , ni ti milimetra ne odmices
- mO k3
#5415 Re: Bitcoins
Tomahawk11 wrote:Ne, ja sam najgorimO k3 wrote:@tomo nisi ni ti nista bolji ovih protivnika , ni ti milimetra ne odmices
najgori od sve djece
-
zigzag
#5416 Re: Bitcoins
hladan.preminger wrote:Opet ja, poenta bitcoina i dr kriptovaluta nije zarada preko ulaganja u iste, već da postanu globalno sredstvo plaćanja bez custodian accounta.
Odlično.
A zašto se onda ovdje svi ponašaju kao trejderi pa se hvale kupio, dokupio prekupio odkupio..... Šta je svrha tog osim da bude valuta kao što je euro, jen ili albanski lek.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5417 Re: Bitcoins
Miningom zaradio, recimo, 1 ETH, koji je vrijednosti 1000 eura.
Uzeo 500 XRP, koji su vrijedili 2 eura.
Ili, uzeo 1000 eura.
Ljudi rade i razne internet poslove zašta budu plaćeni.
U eurima, dolarima ili nekoj drugoj valuti.
Ja za svoj mining budem plaćen u kriptovaluti (zavisno koju minam).
Onda s njom mogu kupiti neku drugu ili pak euro, dolar.
Ili, uzeo 1000 eura.
-
hladan.preminger
#5418 Re: Bitcoins
seln wrote:To bi znacilo jos vecu deregulaciju ionako maksimalno dereguliranog financijskog trzista.hladan.preminger wrote:Opet ja, poenta bitcoina i dr kriptovaluta nije zarada preko ulaganja u iste, već da postanu globalno sredstvo plaćanja bez custodian accounta.
Ono sto je zamisljeno kao mogucnost participacije sirokih narodnih masa u zaradi poduzeca, u medjuvremenu se pretvorilo u sajam hrsuza i dzeparosa.
Ne kontas opet. Bitcoin ili kriptovalute imaju za cilj da budu sredstvo plaćanja i to nema puno veze sa deregulacijom finan tržišta na koje ti ciljaš.
Riječ je o digitalnom kešu, a malverzacije se vrše bilo kojim valutom i na bilo koji način.
-
hladan.preminger
#5419 Re: Bitcoins
zigzag wrote:hladan.preminger wrote:Opet ja, poenta bitcoina i dr kriptovaluta nije zarada preko ulaganja u iste, već da postanu globalno sredstvo plaćanja bez custodian accounta.
Odlično.
A zašto se onda ovdje svi ponašaju kao trejderi pa se hvale kupio, dokupio prekupio odkupio..... Šta je svrha tog osim da bude valuta kao što je euro, jen ili albanski lek.
Ne mogu majke mi.
- MarlboroGold
#5420 Re: Bitcoins
Tako i moj brat radi. On samo majna, dok ja nemam uslove za to niti ima ko paziti/nadgledati da stalno može raditi.Tomahawk11 wrote:Miningom zaradio, recimo, 1 ETH, koji je vrijednosti 1000 eura.
Ili, uzeo 1000 eura.
Međutim ljudi se zajebu, investiraju kupujući po 10-20 i više grafičkih kartica a očekuju da investirano vrate za 2 mjeseca... ne ide to tako...
- seln
#5421 Re: Bitcoins
Digitalni cash vec postoji, i to odavno, otkako postoji online placanje.hladan.preminger wrote:seln wrote:To bi znacilo jos vecu deregulaciju ionako maksimalno dereguliranog financijskog trzista.hladan.preminger wrote:Opet ja, poenta bitcoina i dr kriptovaluta nije zarada preko ulaganja u iste, već da postanu globalno sredstvo plaćanja bez custodian accounta.
Ne kontas opet. Bitcoin ili kriptovalute imaju za cilj da budu sredstvo plaćanja i to nema puno veze sa deregulacijom finan tržišta na koje ti ciljaš.
Riječ je o digitalnom kešu, a malverzacije se vrše bilo kojim valutom i na bilo koji način.
Ti mislis na virtualni cash.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5422 Re: Bitcoins
Zato što računa kad je kurs bio na vrhuncu.MarlboroGold wrote: Tako i moj brat radi. On samo majna, dok ja nemam uslove za to niti ima ko paziti/nadgledati da stalno može raditi.
Međutim ljudi se zajebu, investiraju kupujući po 10-20 i više grafičkih kartica a očekuju da investirano vrate za 2 mjeseca... ne ide to tako...
Treba računicu praviti dugoročno.
- seln
#5423 Re: Bitcoins
U cemu je onda belaj da tip koji u svom podrumu odstampa toliko i toliko eura... bude placen tim eurima i unese ih u platni promet?Tomahawk11 wrote: Ljudi rade i razne internet poslove zašta budu plaćeni.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5424 Re: Bitcoins
Eto, onda kažeš ljudi te prozivaju....ja nisam ništa odštampaoseln wrote:U cemu je onda belaj da tip koji u svom podrumu odstampa toliko i toliko eura... bude placen tim eurima i unese ih u platni promet?Tomahawk11 wrote: Ljudi rade i razne internet poslove zašta budu plaćeni.
- MarlboroGold
#5425 Re: Bitcoins
Napravite svoju temu i nazovite je Bitcoin-balon ili kako već hoćete, pa tamo govorite o tome. Ovdje ste postali dosadni.seln wrote: Argumentovano?