Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Locked
don vito

#5401 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by don vito »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
don vito wrote: Nije (jos) propast Njemacke, ali bi mogla biti propast merhametli-kancelarke
http://www.focus.de/magazin/debatte/foc ... 58043.html
Da znaš da hoće, A Mađarska će dobiti dijelove Hrvatske. :pisnuo:
Dobro kad ti iz Dejcica bolje znas raspolozenje Nijemaca od njih samih. Sta znaju ovi novinari sto pisu na njemackim portalima, i onih 213 komentara od kojih je otprilike 98 posto protiv politike Merkelice prema migrantima... Sve je laz samo pusta laz... :-D
pretpostavljam da ce odgovor biti dubokouman, nesto tipa "...a Mađarska će dobiti dijelove Hrvatske" :-D
animals

#5402 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by animals »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ovu temu zaključati na određeno vrijeme. :oops:
ako ti vise ne pises , sama ce se zakljucati :D
dale cooper

#5403 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by dale cooper »

animals wrote:
gospodja profiterka wrote:
Ne kontam te..jel to tebi zao sto nisi mogla na zapad,
pa sad navijas za Arape :D
Šta ne kontaš? U tome što ne kontaš su tvoji motivi, dobro promisli.
Kakvi motivi..
nazivas nase narode robovima..jesi bila na zapadu pa vidjela kako nasi ljudi zive..
odi malo, prosvjetli se..[/quote]

Vratite se brate ovamo pa živite. Puna mi je kapa dijasporskog patriotizma, a niko guzice ne mrda
da se vrati. Za razliku od Sirije ovdje više ne vladaju ratni uslovi, pa bujrum...dođite i borite
se i radite za prosperitet svoje zemlje.
don vito

#5404 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by don vito »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ovu temu zaključati na određeno vrijeme. :oops:
Molim moderaciju da ne zakljucava temu.
animals

#5405 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by animals »

dale cooper wrote:
animals wrote:
gospodja profiterka wrote:
Ne kontam te..jel to tebi zao sto nisi mogla na zapad,
pa sad navijas za Arape :D
Šta ne kontaš? U tome što ne kontaš su tvoji motivi, dobro promisli.
Kakvi motivi..
nazivas nase narode robovima..jesi bila na zapadu pa vidjela kako nasi ljudi zive..
odi malo, prosvjetli se..
Vratite se brate ovamo pa živite. Puna mi je kapa dijasporskog patriotizma, a niko guzice ne mrda
da se vrati. Za razliku od Sirije ovdje više ne vladaju ratni uslovi, pa bujrum...dođite i borite
se i radite za prosperitet svoje zemlje.[/quote]

Zasto bi se vratili, ne vracaju se ni Nijemci iz USA...
pa ipak je Njemacka jaka..
znaci do vas je..
topcam
Vozim: uzbrdo

#5406 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by topcam »

animals wrote:
topcam wrote:
animals wrote:
Ja ne razumijem kako vi iz BIH, znate kako ljudi disu na zapadu..
mediji su jedno, a stvarnost drugo..
velika vecina smatra ovo invazijom na Evropu..
pa vi pisite svoje zelje, koliko hocete..
Kako ti znas, porijeklom iz Irana, ili Kavkaza, kojem je Bosna zapad vise nego divlji zapad :oops:
Prijavit cu ti post, i to je prvi put, da nekom prijavljujem post..
ali ne zelim dobiti jos jedan ban zbog provokatora..
Slobodno. Bosna je drzava gdje svaka susa ima pravo glasa.
Drvosjeca iz Dejcica

#5407 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

_BataZiv_0809 wrote:
Reće mi čovjek sa 10000+ postova u dvije godine. :lol: Dosta je i tebe Bato, haj' odmori ili smisli nešto orginalnije. Eno ti DonVita sa avatarom Orbana, svako malo postavi ga na temu i to ti ne smeta. Bjaaaaži.
Rekoh ti vec, ti i Don Vito ste isti, samo je on manje dosadan od tebe :D

P.S. Prije sedmicu si se zaklinjao u brojke, a sad ih ne smijes ni spomenuti :lol:
Misliš tražio izvor ofrlje procjena? Ono kada kažu više od pola...pa nešto. Naravno da sam tražio izvor, tada ga nisu imali već su lupali iz glave, za svaku ozbiljnu diskusiju trebaš navesti referencu na koju se pozivaš a to što niko ili jako malo njih radi je drugi par cipela. :mrgreen:

Ako sam ti dosadan imaš opciju da ne vidiš moje posove ali tebi je to naravno nepoznanica a imaš 10000+ postova, srami se. :mrgreen:
Drvosjeca iz Dejcica

#5408 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

don vito wrote:
don vito wrote: Nije (jos) propast Njemacke, ali bi mogla biti propast merhametli-kancelarke
http://www.focus.de/magazin/debatte/foc ... 58043.html
Da znaš da hoće, A Mađarska će dobiti dijelove Hrvatske. :pisnuo:
Dobro kad ti iz Dejcica bolje znas raspolozenje Nijemaca od njih samih. Sta znaju ovi novinari sto pisu na njemackim portalima, i onih 213 komentara od kojih je otprilike 98 posto protiv politike Merkelice prema migrantima... Sve je laz samo pusta laz... :-D
pretpostavljam da ce odgovor biti dubokouman, nesto tipa "...a Mađarska će dobiti dijelove Hrvatske" :-D
Dejčići centar svijeta za tebe, nemoj biti ljubomoran. :mrgreen: S obzirom na tvoje interpetacije ne bih se ja zakleo u to raspoloženje. isto kao maloprije ono za onaj link što si postavio pa nisi odgovorio već si izignorisao. Eeeee znam te puško kad si pištolj bila. :wink:

Nego podržavaš li te Orbanove pretenzije prema susjedima...ono davanje autonomije Mađarima u okolnim zemljama? :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5409 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by _BataZiv_0809 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Misliš tražio izvor ofrlje procjena? Ono kada kažu više od pola...pa nešto. Naravno da sam tražio izvor, tada ga nisu imali već su lupali iz glave, za svaku ozbiljnu diskusiju trebaš navesti referencu na koju se pozivaš a to što niko ili jako malo njih radi je drugi par cipela. :mrgreen:

Ako sam ti dosadan imaš opciju da ne vidiš moje posove ali tebi je to naravno nepoznanica a imaš 10000+ postova, srami se. :mrgreen:
Pa eto onda su ljudi iznosili procjene, a ti si se rugao. Sad kad iznose zvanicne podatke sutis.

Vjeruj da te vise i ne citam, poceo sam brojati koliko puta spoemenes Orbana. Stao na 11, mrsko mi dalje bilo :izet:

Moju paznju si izgubio stalnim referisanjem na nacizam i onim, sto stvarno smatram vrhuncem besmisla na ovoj tem,i-spominjanja poreza na internet , kao i mjesanjem Jobika i Fidesza.

Svako dobro :thumbup:
gospodja profiterka

#5410 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by gospodja profiterka »

Mister Yes wrote:Moradoh gledati utakmicu pa ne stigoh odgovoriti na neke stvarčice. :D
gospodja profiterka wrote: Ja definitivno ne mislim da je ovo tragedija za Evropu, ali definitivno ne mislim.
Ma jok. Samo im eto puca grana na kojoj sjede :lol:
gospodja profiterka wrote:Pa grana upravo puca. Hvala na pažnji. :kakoste:
pa zatim:
gospodja profiterka wrote: I kršćanstvo je bilo borgovski savršena dogma sve dok nije stalo na put obogaćenoj buržoaziji koja više nije htjela primati naredbe od degenerične vlastele. Pošto je Crkva napravila neprevaziđen faul i priklonila se velikašima, "savršena dogma" je postepeno prokazivana kao savršen idotizam i danas je niko ne ferma ni za suhu šljivu. Ali za sve to, za svođenje naizgled savršenih dogmi od kojih nema bijega, bio je potreban dugi period stabilnosti i čvrste hijerarhije, koji je buržoaziji omogućio da postane buržoazija. Ta transformacija je uskraćena bliskoistočnim narodima neprekidnim nizom destabilizacije i uvezenih konflikta.
A fino pričasmo o tome da su i muslimani imali periode kad su bili dominantni. Koliko stotina godina je Osmanlijsko carstvo postojalo i bilo velesila? 600 godina? Zar to nije bio dovoljno dug period stabilnosti i čvrste hijerarhije? Zašto to nije omogućilo buržuaziji da postane buržuazija?

Zato što je islam ipak prava religija i nema labavo. Puno si to pojednostavila profiterko. Problem je puno veći nego što to ti misliš. Uostalom, mi u Bosni smo za vrijeme Tita praktično postali najsekularniji muslimani na svijetu. Pa šta se sad dešava? Sve više se vraćamo islamu a imamo i selefije. Vrhunska religija.
gospodja profiterka wrote:Ako je islam tako savršena religija, onda još bolje. :thumbup:
Da, izvrsna religija. Za ono za šta religije služe. Da smanje ambiciju, da utješe siromašne i ostali fazoni u korist bogatih koji su religije i osmislili i organizovali. Što je religija bolja to će ljudi manje imati ambicija na ovom svijetu. Logično, jer ovaj svijet je svakako samo test onome ko vjeruje u onaj svijet. Zato je islamski svijet tako "napredan". Boli ih briga. Prava zabave tek slijedi kad navale hurije. :run:

Dakle "izvrsna religija" je ista vrsta pohvale kao i "izvrsna vješala" ili "izvrsna droga"

Što je religija gora to su društva naprednija. Najgora je protestantska gdje nešto pjevaju i plešu, čista zajebancija. Ali to su najrazvijenije zemlje svijeta. Ljudi su ambiciozni, vrijedni, zajebani. Ovaj život im je svetinja jer ne vjeruju u neki drugi obećani.
A najbolja religija je islam. I naravno to su zemlje sa najgorim stanjem svijesti. Ljudi nemaju ambicija, lijenost itd. Jer im ovaj život nije svetinja već onaj obećani nakon ovog.

Zapad ima svoje prste u svemu ovome. Ali ipak je najveća krivica domaćih izdajnika. Ljudi koji su izdali život na ovom svijetu zbog obećanog života na onom. U tome je srž problema. Zato tako lako ubijaju, zato tako lako ginu. Zato što im ovaj život nije svetinja. Veća im je svetinja ko će se kako moliti.
Sarkazam, Mister Yes, sarkazam. Nema izvrsnih religija ukoliko nisi religiozan. Ali svakom ateisti i agnostiku je najgora ona religija od koje je otpao. Nje se najviše boji, ona mu djeluje kao borg nad borgovima i u tom pogledu nema velike razlike između tebe i agnostika/ateista kršćanske provenijencije ili pak neke treće. Samo ti ne poznaješ mnogo, recimo, ateiziranih katolika i nisi upoznat sa detaljima njihovog odrastanja i otpadništva. Ja jesam i vjeruj mi da je gadno. To je dogma koja drži za gušu i za dušu dok si živ.
Shvati, ova situacija nema nikakve veze sa islamom kao takvim. Jednostavno, nema. Islam je poslužio kao opravdanje, a sam narativ nije potekao sa istoka, već odavde, sa zapada.
Ovo je inače besmislena rasprava jer zahtijeva ispisivanje dugačkih postova, citate, dokumente, slike i slično, a forum nije medij za to. Nema nikakvog smisla voditi raspravu o teološkom stratumu bliskoistočnih problema ukoliko to nećemo raditi na ozbiljan način.
dale cooper

#5411 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by dale cooper »

animals wrote:
znaci do vas je..
Pa što onda prizivate da se vojno sposobni muškarci iz Sirije vrate u istu? Da ginu i umiru...za šta?
A vi se ne vraćate u Bosansku sumornu stvarnost, jer imate obezbjeđenu sigurnu i kvalitetnu
egzistenciju. I to je ok, ja to mogu razumijeti. Zašto onda to isto želite uskratiti ljudima koji dolaze iz ratnih
zona bliskog istoka i traže isto što ste vi sebi osigurali? Meni se nameće jedino jedan odgovor.
Zato što se bojite za svoje guzice i priliva jeftinije radne snage sa bliskog istoka.
Ako je to recite pošteno, poštedite nas vašeg dušebrižnistva za Evropske tekovine i tradicije.
gospodja profiterka

#5412 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by gospodja profiterka »

dale cooper wrote:
animals wrote:
znaci do vas je..
Pa što onda prizivate da se vojno sposobni muškarci iz Sirije vrate u istu? Da ginu i umiru...za šta?
A vi se ne vraćate u Bosansku sumornu stvarnost, jer imate obezbjeđenu sigurnu i kvalitetnu
egzistenciju. I to je ok, ja to mogu razumijeti. Zašto onda to isto želite uskratiti ljudima koji dolaze iz ratnih
zona bliskog istoka i traže isto što ste vi sebi osigurali? Meni se nameće jedino jedan odgovor.
Zato što se bojite za svoje guzice i priliva jeftinije radne snage sa bliskog istoka.
Ako je to recite pošteno, poštedite nas vašeg dušebrižnistva za Evropske tekovine i tradicije.
Šah-mat :mrgreen:
animals

#5413 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by animals »

dale cooper wrote:
animals wrote:
znaci do vas je..
Ja nisam nikoga prozivao...niti zagovaram da neko treba da se bori i gine..
samo, treba skontati pozadinu svega ovoga..
zasto odjednom navala na Njemacku..
pa Njemacka ih je sama pozvala, njima treba milon radnika..
ne doktora kako vi kazete..
vec najeftinije radne snage..ja ne zivim u Njemackoj, i svjedno mi je..
dabogda svi zavrsili u Njemackoj, zaboli me..
Drvosjeca iz Dejcica

#5414 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

_BataZiv_0809 wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Misliš tražio izvor ofrlje procjena? Ono kada kažu više od pola...pa nešto. Naravno da sam tražio izvor, tada ga nisu imali već su lupali iz glave, za svaku ozbiljnu diskusiju trebaš navesti referencu na koju se pozivaš a to što niko ili jako malo njih radi je drugi par cipela. :mrgreen:

Pa eto onda su ljudi iznosili procjene, a ti si se rugao. Sad kad iznose zvanicne podatke sutis.

Vjeruj da te vise i ne citam, poceo sam brojati koliko puta spoemenes Orbana. Stao na 11, mrsko mi dalje bilo :izet:

Moju paznju si izgubio stalnim referisanjem na nacizam i onim, sto stvarno smatram vrhuncem besmisla na ovoj tem,i-spominjanja poreza na internet , kao i mjesanjem Jobika i Fidesza.

Svako dobro :thumbup:
Opet ti kažem imaš opciju da sakriješ moje postove ako sam ti toliko teretli, čemu toliko piskaranje. Ništa i nikoga ja nisam pomiješao već pitam ove pobornike Orbana je li podržavaju njegove druge stavove, recimo uvođenje poreza na internet od kojeg je u međuvremenu odustao, pretenzije prema susjedima...itd. :mrgreen: To mu isto zamjera i zvanična Evropa kao i građani njegove države. Ovo za ruganje je isto vrhunac gluposti, kako ruganje može biti ako nekoga pitaš odakle mu te informacije i da li može navesti izvor. :lol: Ma znam ja šta je problem, Drvosječa sjebe cijelu vašu koncepciju nezgodnim konstatacijama i pitanjima ali to je potpuno legitimno i legalno sa moje strane. Sjeti se da sam u početku govorio da Evropa prvo ima problem sama sa sobom i eto ispostavilo se da ima debelih problema.

Svako dobro i tebi. :kakoste:
dale cooper

#5415 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by dale cooper »

animals wrote:
dale cooper wrote:
animals wrote:
znaci do vas je..
Ja nisam nikoga prozivao...niti zagovaram da neko treba da se bori i gine..
samo, treba skontati pozadinu svega ovoga..
zasto odjednom navala na Njemacku..
pa Njemacka ih je sama pozvala, njima treba milon radnika..
ne doktora kako vi kazete..
vec najeftinije radne snage..ja ne zivim u Njemackoj, i svjedno mi je..
dabogda svi zavrsili u Njemackoj, zaboli me..
Ali živiš negdje na zapadu, i moliš boga da ih što manje dođe tamo?
I bojiš se kako će to sve uticati na tebe?
animals

#5416 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by animals »

I jos jedan problem..
Merkel se preracunala..
tempo kojim ti ljudi stizu je daleko veci nego sto je ocekivala..
pa sad bi kurvanjski da sranje koje je ona i njena stranka napravili, da prebacuje na cijelu Evropu..
a nisu ni drugi sisali veslo..
i sad se tek vidjelo da EU, ne funkcionise nikako..
niti vjerujem da ce ikad funkcionisati..
previse je tu razlicitosti..
BHCluster

#5417 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by BHCluster »

animals wrote:I jos jedan problem..
Merkel se preracunala..
tempo kojim ti ljudi stizu je daleko veci nego sto je ocekivala..
pa sad bi kurvanjski da sranje koje je ona i njena stranka napravili, da prebacuje na cijelu Evropu..
a nisu ni drugi sisali veslo..
i sad se tek vidjelo da EU, ne funkcionise nikako..
niti vjerujem da ce ikad funkcionisati..
previse je tu razlicitosti..
Znamo svi sata se desava u Europi bez projekta zvanog EU.
animals

#5418 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by animals »

dale cooper wrote:

Na mene nece nista utjecati..
ali moras priznati da ovo nije normalno..
i da nije samo od sebe moglo poceti..
dale cooper

#5419 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by dale cooper »

Dobar je bio EU projekat kada se lova i kapom i šakom djelila za razvoj novopridošlih članica i kada su
te zemlje imale koristi od toga. Sada kada treba podijeliti muku i probleme, svi bježe i peru ruke.
animals

#5420 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by animals »

dale cooper wrote:Dobar je bio EU projekat kada se lova i kapom i šakom djelila za razvoj novopridošlih članica i kada su
te zemlje imale koristi od toga. Sada kada treba podijeliti muku i probleme, svi bježe i peru ruke.
Sta mislis koja je Evropska zemlja imala najvise koristi od EU...
dale cooper

#5421 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by dale cooper »

animals wrote:
dale cooper wrote:

Onda što se brate toliko sikiraš? Ne može tebi tvoj znoj i rad niko oduzeti. Znaš koliko vrijediš.

Pa naravno da nije normalno, a ovo ti je kulminacija zadiranja i čačkanja MZ-a u osinje gnijezdo bliskog istoka.
Lijepo je imati stalan priliv i jeftiniju naftu, jelde? I razni drugi profit. E jebiga jarane vidiš da to i košta. Samo
što su Ameri malo dalje pa se većina računa ispostavlja saveznicima u EU.
don vito

#5422 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by don vito »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Dejčići centar svijeta za tebe, nemoj biti ljubomoran. :mrgreen: S obzirom na tvoje interpetacije ne bih se ja zakleo u to raspoloženje. isto kao maloprije ono za onaj link što si postavio pa nisi odgovorio već si izignorisao. Eeeee znam te puško kad si pištolj bila. :wink:

Nego podržavaš li te Orbanove pretenzije prema susjedima...ono davanje autonomije Mađarima u okolnim zemljama? :mrgreen:
Zar ti treba odgovarati bilo sta poslije one tvoje blamaze sa falsifikovanim sirijskim pasosima? :-D
Kakve veze imaju madjarske pretenzije prema susjedima i porez na internet sa ovom temom? Zar si toliko ogranicen da stvari gledas "crno-bijelo". Ja ne. Merkelici svaka cast za cvrst stav prema Grckoj, ukakila sa pozivom migrantima... SDA sve po spisku za vecinu poteza u 20 najtezih godina, svaka im cast na Zakonu o radu... Orbanu svaka cast na potezima i nazivanju stvari pravim imenom u migrantskoj krizi, iskreno pojma nemam za njegove pretenzije prema susjedima niti me to zanima...
Da, Nijemci poslali pojacanje Orbanu na granici - 70 policajaca u misiji Frontex (19 na Röszke, 13 na Tompa i 35 drotova prema Srbiji). To su objavili prije tri sata uz pravdanje da nisu ucestvovali u incidentima sa ilegalnim migrantima da ne bi naskodili merhametli ugledu Njemacke (za vanjski svijet). Ali, isto tako nisu odlucili povuci se iz Madjarske u "znak protesta" ako im se nije svidio postupak madjarske policije prema migrantima. Jos jedan potez kojim Merkel i Co pokusavaju ubijediti domacu javnost da rade na rjesavanju problema... dok hiljade i hiljada ilegalaca i dalje ulaze u zemlju, ne slusa je ni Zoki Milanovic...
A najveci biser... "ne bi se zakleo u negativno raspolozenje Nijemaca prema migrantima"... :lol: Sta reci, koju posluku porati... na onom linku o mogucnosti da migrantska kriza kosta Merkelicu vlasti, ako vec ne znas njemacki a mrsko ti ukljucivati google-prevodilac, samo broj komentare koji imaju vise "lajkova" (zeleni) ili "dislajkova" (crveni) pa ces vidjeti da tebi omiljena "zelena" opcija 8-) (lajkovi na komentare koji kritikuju Merkel politiku) pobjedjuje skoro 100-postotnom vecinom. No, ako ti iz Dejcica znas da to nije reprezentativan uzorak raspolozenja njemacke javnosti ko smo mi da ti proturjecimo :-D
animals

#5423 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by animals »

dale cooper wrote:
animals wrote:
dale cooper wrote:

Onda što se brate toliko sikiraš? Ne može tebi tvoj znoj i rad niko oduzeti. Znaš koliko vrijediš.

Pa naravno da nije normalno, a ovo ti je kulminacija zadiranja i čačkanja MZ-a u osinje gnijezdo bliskog istoka.
Lijepo je imati stalan priliv i jeftiniju naftu, jelde? I razni drugi profit. E jebiga jarane vidiš da to i košta. Samo
što su Ameri malo dalje pa se većina računa ispostavlja saveznicima u EU.
Ne sikiram se..ovo je forum , gdje svi pisemo iz dosade...
nekad nesto i pametno napisemo, vecinom gluposti..
dale cooper

#5424 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by dale cooper »

animals wrote:
dale cooper wrote:Dobar je bio EU projekat kada se lova i kapom i šakom djelila za razvoj novopridošlih članica i kada su
Sta mislis koja je Evropska zemlja imala najvise koristi od EU...
Njemačka, Francuska i Engleska...naravno. Ali nije da se i druge nisu okoristile. Imam rodbine u Irskoj i znam
koliko je love upumpano tamo od ulaska ove zemlje u EU. Jedno vrijeme su bili meka IT industrije, dok nije
Kina postala jeftinija varijanta Američkim gigantima.
Mister Yes

#5425 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Mister Yes »

gospodja profiterka wrote: Samo ti ne poznaješ mnogo, recimo, ateiziranih katolika i nisi upoznat sa detaljima njihovog odrastanja i otpadništva. Ja jesam i vjeruj mi da je gadno. To je dogma koja drži za gušu i za dušu dok si živ.
Kako znaš da li poznajem? :-D Rekoh ti već da imam mnogo kilometara forumske rasprave na ovu temu. Ima svega. Ipak i ateizirani katolici se u ogromnoj većini slažu sa ateiziranim muslimanima da je islam najzeznutija religija jer je najteže napustit je. Prije svega, islam ima pravila koja najbolje detektuju "crnu ovcu". Od odjevanja preko ishrane do rituala na dnevnoj bazi. Uostalom, i sama znaš da je na zapadju religija stvar folklora i običaja. Niko te neće ni prijeko pogledati ako hodaš polugola (Madona je deklarisani katolik zar ne?) a bogami nije problem ni ako se na ulici javno žvališ sa najboljom drugaricom (i Madona je). Serije tipa will & grace ili sex & city su normala. Porodica 0 bodova. Sa druge strane možeš glavu izgubit ako skontaju da si izašao iz vjere. Neuporedivo.

E sad, ako govoriš isključivo o privatnom osjećaju "otpadnika" onda si vjerovatno u pravu. Ali za sekularizaciju društva puno je važnije kako će okolina reagovati na otpadništvo nego kako ćeš se ti privatno osjećati kao otpadnik. A tu je islam neuporedivo zajebaniji.
gospodja profiterka wrote: Shvati, ova situacija nema nikakve veze sa islamom kao takvim. Jednostavno, nema. Islam je poslužio kao opravdanje, a sam narativ nije potekao sa istoka, već odavde, sa zapada.
Koji narativ? Demokratija?
gospodja profiterka wrote: Ovo je inače besmislena rasprava jer zahtijeva ispisivanje dugačkih postova, citate, dokumente, slike i slično, a forum nije medij za to. Nema nikakvog smisla voditi raspravu o teološkom stratumu bliskoistočnih problema ukoliko to nećemo raditi na ozbiljan način.
Ovo je prije svega off topic. A nećemo se očigleno ni složiti. Dakle we should agree to disagree :thumbup:
Locked