Republika Turska
- Kikibombona
#5401 Re: Republika Turska
PKK objavio snimak napada na konvoj turske vojske u Hakariju. Ja ovo sebi ne mogu nikako da objasnim. Skoro svaki dan im dizu vozila u zrak. Ovdje to snimaju sa dvije kamere, potpuno opusteno razgovaraju i komentarisu... kao da je igrica u pitanju...
I Turci za ovakve napade nemaju nikako rjesenje?
- sunceKOtepsija
#5402 Re: Republika Turska
Zavrseno je obracanje predsjednika Republike:
Predsjednik Republike je podsjetio na ulaganja koja je vlada AKP-a od dolaska ucinila, na jugoistoku i istoku generalno, i u Dijarbakiru posebno, rekao je da su ulozene milijarde, izgradeni autoputevi, aerodromi, bolnice, skole, univerziteti.
-Predsjednik je upitao:"A sta su oni ucinili, osim sto ruse i ubijaju? jesul napravili ijednu dzamiju? To su ateisti i zorostorijanci...Oni se ne bore protiv drzave, vec protiv imana, kitaba, vjerere stanovnika ovih podrucja...
U parlamentu je stranka koja podrzava teroriste, narod kaze da nezeli da se od njihovih para finansiraju parlamentarci koji rade s PKK".
Optuzio je zastupnike HDP-a za podrsku terorizmu i da su nakon ukidanja imuniteta poceli bjezat iz zemlje.
Pozdravio je saopstenje odredenih biznismena iz Dijarbakira koji su pozvali PKK da prestanu s borbom i predaju oruzje.
Predsjednik je ostro osudio ponasanje amerike i njihovih vojnika:"PKK, PYD, ISIL su isto, teroristicke organizacije. Amerikanci kazu-poslali smo vojnike u Siriju, i nastavicemo slat i pruzat podrsku PKK (PYDu). Vjerujem u iskrenost u politici, to nije ono sto su nam obecali. Ja im porucujem, na pogresnoj ste strani. Osudujem njihovo ponasanje i podrsku teroristima."
Predsjednik se osvrnuo i na operacije na jugoistoku, proglasivsi kraj operacija u Sirnaku i Nusaybinu, rekao je:"Nakon potresa u Vanu obnovili smo i izgradili zgrade, tako isto cemo izgraditi razruseno u Nusaybinu, Sirnaku i drugim mjestima. Svi ce ziivjeti u sigurnosti."
Vise puta je upitao "Sta su oni ucinili za vas"?
Rekao je da Dijarbakir moze biti dio uspjesne price i cciljeva turske za 2023.godinu
Na kraju predsjednik je podigao cetiri prsta, tzv znak Rabia i objkasnio sta oznacava sv aki od prstiju:
"Jedan narod (zajedno cerkezi, lazi, turci kurdi, bosnjaci, cigani, arapi itd)
-Jedna zastava-crvena zbog krvi sehida koji su ginuli za ovu drzavu, polumjesec-nezavisnost)
-jedna domovina-Republika Turska
-jedna (jedinstvena) drzava"

Inace Erdogan je od dolaska na vlast spominjao Dijarbakir kao jednu od vaznih tacaka za realizovanje projekta "Greater Middle east" odnosno na turskom Büyük Orta Doğu Projesi, sam Erdogan je za vrijeme Buseve administracije na skupovima izjavljivao-kao sto se moze vidjet na videima, o tome je mnogo i pisano:" Turska ima zadacu u okviru projekta novog bliskog istoka i sjeverne afrike. Mi smo u tom projektu partneri i radimo na ispunjavanju povjerene nam zadace", neston ranije isticao je kako Dijarbakir moze biti jedan od centara tog projekta https://en.wikipedia.org/wiki/Greater_Middle_East
Predsjednik Republike je podsjetio na ulaganja koja je vlada AKP-a od dolaska ucinila, na jugoistoku i istoku generalno, i u Dijarbakiru posebno, rekao je da su ulozene milijarde, izgradeni autoputevi, aerodromi, bolnice, skole, univerziteti.
-Predsjednik je upitao:"A sta su oni ucinili, osim sto ruse i ubijaju? jesul napravili ijednu dzamiju? To su ateisti i zorostorijanci...Oni se ne bore protiv drzave, vec protiv imana, kitaba, vjerere stanovnika ovih podrucja...
U parlamentu je stranka koja podrzava teroriste, narod kaze da nezeli da se od njihovih para finansiraju parlamentarci koji rade s PKK".
Optuzio je zastupnike HDP-a za podrsku terorizmu i da su nakon ukidanja imuniteta poceli bjezat iz zemlje.
Pozdravio je saopstenje odredenih biznismena iz Dijarbakira koji su pozvali PKK da prestanu s borbom i predaju oruzje.
Predsjednik je ostro osudio ponasanje amerike i njihovih vojnika:"PKK, PYD, ISIL su isto, teroristicke organizacije. Amerikanci kazu-poslali smo vojnike u Siriju, i nastavicemo slat i pruzat podrsku PKK (PYDu). Vjerujem u iskrenost u politici, to nije ono sto su nam obecali. Ja im porucujem, na pogresnoj ste strani. Osudujem njihovo ponasanje i podrsku teroristima."
Predsjednik se osvrnuo i na operacije na jugoistoku, proglasivsi kraj operacija u Sirnaku i Nusaybinu, rekao je:"Nakon potresa u Vanu obnovili smo i izgradili zgrade, tako isto cemo izgraditi razruseno u Nusaybinu, Sirnaku i drugim mjestima. Svi ce ziivjeti u sigurnosti."
Vise puta je upitao "Sta su oni ucinili za vas"?
Rekao je da Dijarbakir moze biti dio uspjesne price i cciljeva turske za 2023.godinu
Na kraju predsjednik je podigao cetiri prsta, tzv znak Rabia i objkasnio sta oznacava sv aki od prstiju:
"Jedan narod (zajedno cerkezi, lazi, turci kurdi, bosnjaci, cigani, arapi itd)
-Jedna zastava-crvena zbog krvi sehida koji su ginuli za ovu drzavu, polumjesec-nezavisnost)
-jedna domovina-Republika Turska
-jedna (jedinstvena) drzava"

Inace Erdogan je od dolaska na vlast spominjao Dijarbakir kao jednu od vaznih tacaka za realizovanje projekta "Greater Middle east" odnosno na turskom Büyük Orta Doğu Projesi, sam Erdogan je za vrijeme Buseve administracije na skupovima izjavljivao-kao sto se moze vidjet na videima, o tome je mnogo i pisano:" Turska ima zadacu u okviru projekta novog bliskog istoka i sjeverne afrike. Mi smo u tom projektu partneri i radimo na ispunjavanju povjerene nam zadace", neston ranije isticao je kako Dijarbakir moze biti jedan od centara tog projekta https://en.wikipedia.org/wiki/Greater_Middle_East
- Kikibombona
#5403 Re: Republika Turska
Davno sam ja rekao, samo sultan muslimana, za razliku od halife muslimana (Ebu Bekr el Kurejsi el Mudjahedini el Karinaji el Bagdadi), ima kapacitet uspostaviti serijat na zemlji i postaviti Alahovu rijec da bude gornja!sunceKOtepsija wrote: -Predsjednik je upitao:"A sta su oni ucinili, osim sto ruse i ubijaju? jesul napravili ijednu dzamiju? To su ateisti i zorostorijanci...Oni se ne bore protiv drzave, vec protiv imana, kitaba, vjerere stanovnika ovih podrucja...
Samo ostro sa kjafirima, kolji to u ime Alaha!
- Mlohavi
#5404 Re: Republika Turska
Ovom Kikiju u nocnim morama dzamije kO gljive nicu.
Nisi ti nimalo dobar svega mi, da te jebo Erdogan a ti njega.
Idi bolan drkaj na petokrake, lijeci frustracije.
Ne citamo se vise, dabogda ti djeca u dzamiji odrastala.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
- Kikibombona
#5406 Re: Republika Turska
Mlohavi wrote:Ovom Kikiju u nocnim morama dzamije kO gljive nicu.Nisi ti nimalo dobar svega mi, da te jebo Erdogan a ti njega.
Pusti bolan Kikija, Kiki je nebitan, kao i Mlohavi, kao i svi ostali ovdje...
Ovo sto mi pisemo ne ostavlja nikakav trag na bilo koga i bilo sta. Obicno piskaranje...
Bolje bi bilo da prokomentarises vjerskog fanatika koji Tursku vraca 200 godina unazad i etiketira ljude koji ne vjeruju u Boga (ateiste) i pripadnike drugih religija (zoroastrijance). To je skandalozno. To ima uticaj na veliki broj ljudi i buducnost Anadolije i regiona. To sto govori Erdogan je strasno i imat ce posljedice. Ovo sto govori Kiki je potpuno nebitno.
- Co0l
#5407 Re: Republika Turska
Vjerski fanatik koji pod slikom Ataturka vodi drzavu.
Jedino ako je tekbiro,to je po Kikijevom standardu dovoljno da se neko proglasi vjerskim fanatikom. :lol:Onda je ok.
Jedino ako je tekbiro,to je po Kikijevom standardu dovoljno da se neko proglasi vjerskim fanatikom. :lol:Onda je ok.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#5408 Re: Republika Turska
sta je ba ovo???Kikibombona wrote:PKK objavio snimak napada na konvoj turske vojske u Hakariju. Ja ovo sebi ne mogu nikako da objasnim. Skoro svaki dan im dizu vozila u zrak. Ovdje to snimaju sa dvije kamere, potpuno opusteno razgovaraju i komentarisu... kao da je igrica u pitanju...
gdje je bomba explodirala...asfalt nije rezan i kopan...gdje je bomba bila postavljena
- insomnia78
#5409 Re: Republika Turska
I poslije kad bude po pičci onda su nenaoruzani civili. Kme, kme
- insomnia78
#5410 Re: Republika Turska
Ne postoji rjesenje za ovakve stvari posebno u ovakvim okolnostima (k'o izmedju Kurda i Turske)Kikibombona wrote:PKK objavio snimak napada na konvoj turske vojske u Hakariju. Ja ovo sebi ne mogu nikako da objasnim. Skoro svaki dan im dizu vozila u zrak. Ovdje to snimaju sa dvije kamere, potpuno opusteno razgovaraju i komentarisu... kao da je igrica u pitanju...
I puno jace drzave i vojske se nisu uspjele boriti protiv toga
- Kikibombona
#5411 Re: Republika Turska
Pa valjda bi trebali osigurati put prije nego posalju konvoj. Ovo im se desava po milioniti put...insomnia78 wrote: Ne postoji rjesenje za ovakve stvari posebno u ovakvim okolnostima (k'o izmedju Kurda i Turske)
I puno jace drzave i vojske se nisu uspjele boriti protiv toga
I sta mislis da ovi imaju TOW ili nesto slicno? Pa unistili bi im sav oklop, nista ne bi ostalo.
- Co0l
#5412 Re: Republika Turska
Dok god oni pobiju svaki dan vise terorista nego sto im vojnika strada,sve je to prihvatljivo.Rat je,ne moze bez zrtava.
- insomnia78
#5413 Re: Republika Turska
Pa kako bi ti osiguro 30-40-50-100km rute kroz neke vukojebine?
- Kikibombona
#5414 Re: Republika Turska
S obzirom na brojcanu, tehnicku, operativnu, i svaku drugu nadmoc, biljeze strahovite gubitke. Sve imaju a ne ide im protiv grupe koja ima pusku i poneki eksploziv.Co0l wrote:Dok god oni pobiju svaki dan vise terorista nego sto im vojnika strada,sve je to prihvatljivo.Rat je,ne moze bez zrtava.
Pa ovi samo da imaju jebeni TOW, skidali bi ih kao musice, a ovi nikakvo rjesenje ne bi imali.
- Challenger__
#5415 Re: Republika Turska
Kao u Siriiji, je li tako.Co0l wrote:Dok god oni pobiju svaki dan vise terorista nego sto im vojnika strada,sve je to prihvatljivo.Rat je,ne moze bez zrtava.
- insomnia78
#5416 Re: Republika Turska
Pa ja ti kazem da nema rjesenja
Ameri, Rusi, IDF... svi su upadali u zasjede
Pun je internet snimaka zasjeda Amerima po Afganistanu i Iraku
A to za TOW ne mora da znaci, tada bi i oni sami bili izlozeniji. Ovako ti je dovoljan jedan lik, skriven u nekakvoj rupi, da aktivira eksploziv na daljinu, ili cak ni to i cao. Upravo ovako i jesu najopasniji
Ameri, Rusi, IDF... svi su upadali u zasjede
Pun je internet snimaka zasjeda Amerima po Afganistanu i Iraku
A to za TOW ne mora da znaci, tada bi i oni sami bili izlozeniji. Ovako ti je dovoljan jedan lik, skriven u nekakvoj rupi, da aktivira eksploziv na daljinu, ili cak ni to i cao. Upravo ovako i jesu najopasniji
- Kikibombona
#5417 Re: Republika Turska
Turska policija pronasla zastavu PKK i Bibliju u jednoj kuci u Sirnaku... Lijepo su objavili, kako bi pokazali da se turska armija ne bori samo protiv ateista i zoroastrijanaca kao sto sultan muslimana kaze, vec da se bore i protiv krscana!

- Co0l
#5418 Re: Republika Turska
Ne,ne biljeze strahovite gubitke i upravo zbog tehnicke nadmoci je tako.To sto ti stvari zelis da prikazes drugacije,iz ko zna kakvih pobuda,je druga stvar.I nije tacno da im ne ide,konstantno nanose teroristima teske gubitke.Kikibombona wrote:S obzirom na brojcanu, tehnicku, operativnu, i svaku drugu nadmoc, biljeze strahovite gubitke. Sve imaju a ne ide im protiv grupe koja ima pusku i poneki eksploziv.Co0l wrote:Dok god oni pobiju svaki dan vise terorista nego sto im vojnika strada,sve je to prihvatljivo.Rat je,ne moze bez zrtava.
Pa ovi samo da imaju jebeni TOW, skidali bi ih kao musice, a ovi nikakvo rjesenje ne bi imali.
Da je babi muda,bila bi djed.
- Co0l
#5419 Re: Republika Turska
Budi precizniji sa pitanjem ako ocekujes odgovor.Challenger__ wrote:Kao u Siriiji, je li tako.Co0l wrote:Dok god oni pobiju svaki dan vise terorista nego sto im vojnika strada,sve je to prihvatljivo.Rat je,ne moze bez zrtava.
- Challenger__
#5420 Re: Republika Turska
Niti pitam, niti očekujem odgovor, samo konstatujem.
- Co0l
#5421 Re: Republika Turska
Ja pricam o pogibiji vojnika u oruzanim sukobima.Tu su zrtve neminovne.Tako je u Turskoj,tako je i u Siriji.To niko ne spori.U Siriji daleko vise ginu nego u Turskoj,doduse.Challenger__ wrote:Niti pitam, niti očekujem odgovor, samo konstatujem.
- Kikibombona
#5422 Re: Republika Turska
US: We will back Kurdish YPG forces despite Turkey’s concerns
http://aranews.net/2016/05/us-will-back ... -concerns/
Al' ih Ameri na kvarno prcaju i govore im da su prijatelji...

http://aranews.net/2016/05/us-will-back ... -concerns/
Al' ih Ameri na kvarno prcaju i govore im da su prijatelji...
- Challenger__
#5423 Re: Republika Turska
Kada vidim kako se Rusi mudro odnose prema ISIL-u vraćajući ga u dvorište njegovih tvoraca, kako se dostojanstveno odnose prema turskoj nesreći (a da se ponašaju kao Turska u Siriji, Tursku bi pretvorili u pakao), samo mogu da im skinem kapu.
Čitava politička planeta danas je za njih obična buranija, morlana mizerija, vojna karikatura, od licemjernih USA do ove mizerne i bijedne AKP vlasti jednog lica.
Svi zajedno im nisu do koljena.
Čitava politička planeta danas je za njih obična buranija, morlana mizerija, vojna karikatura, od licemjernih USA do ove mizerne i bijedne AKP vlasti jednog lica.
Svi zajedno im nisu do koljena.
- Challenger__
#5425 Re: Republika Turska
Niti je GB držala moralnu perspektivu "zastupajući žrtve Srebrenice", niti su diplomati RF osporavali genocid i "zastupali Srbe". GB je tom Rezolucijom htjela da IZBRIŠE saodgovornost tadašnjeg političkog zapada za srebrenička dešavanja:
- odgovornost holandskog bataljona koji je bio zadužen da štiti ljude;
- odgovornost UN koje nisu preduzele adekvatne mjere zaštite stanovništva enklave;
- odgovornost NATO i pojedinih članca NATO među kojima je i GB koje su mogle da spriječe pad enklave a nisu preduzeli ništa.
GB je pod tepih gurala svoj dio odgovornosti, zastupajući interese zapada, a ne interese žrtava. Istovremeno su koristili tuđu tragediju da prikriju svoju sramnu ulogu u BiH, te da zasjene sistematsku antimuslimansku politiku koju vode širom svijeta. Ruska diplomatija takav pristup nije prihvatila jer ne dozvoljava da se priča o njihovom dijelu odgovornosti arhivira. Ona je VETOM ostala trajno otvorena.
To je bio sudar nacija-predatora povodom Balkana a ne zbog Balkana.
Oni su se tu vodili SVOJE a ne tuđe bitke.
_____
Zato VETO.
- odgovornost holandskog bataljona koji je bio zadužen da štiti ljude;
- odgovornost UN koje nisu preduzele adekvatne mjere zaštite stanovništva enklave;
- odgovornost NATO i pojedinih članca NATO među kojima je i GB koje su mogle da spriječe pad enklave a nisu preduzeli ništa.
GB je pod tepih gurala svoj dio odgovornosti, zastupajući interese zapada, a ne interese žrtava. Istovremeno su koristili tuđu tragediju da prikriju svoju sramnu ulogu u BiH, te da zasjene sistematsku antimuslimansku politiku koju vode širom svijeta. Ruska diplomatija takav pristup nije prihvatila jer ne dozvoljava da se priča o njihovom dijelu odgovornosti arhivira. Ona je VETOM ostala trajno otvorena.
To je bio sudar nacija-predatora povodom Balkana a ne zbog Balkana.
Oni su se tu vodili SVOJE a ne tuđe bitke.
_____
Zato VETO.