Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#5401 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Bobi »

Tirkiz wrote:LJUDI IZ CRVENOG KRSTA LAŽU

ZAKON O MEDJUNARODNNOM I MEDJUENTITESKOM CESTOVNOM PREVOZU - 24.10.2010

PA KAZE:
1.2. Međunarodni vanlinijski prijevoz roba
Član 27.
Za obavljanje međunarodnog vanlinijskog prijevoza roba domaći prijevoznik je dužan pribaviti dozvolu za
obavljanje međunarodnog prijevoza roba, koju izdaje nadležno ministarstvo, ukoliko međunarodnim
ugovorom nije drukčije uređeno.
Član 28. Dozvole za prijevoz roba koje nadležnom ministarstvu dostave nadležni organi drugih država i
Konferencija evropskih ministara transporta (CEMT), domaćim prijevoznicima izdaje nadležno
ministarstvo.
Ukupan broj ( kontingent ) dozvola za prijevoz roba između Bosne i Hercegovine i drugih zemalja, dozvole
za tranzit robe i dozvole za prijevoz robe u treće zemlje i iz trećih zemalja, kao i rok važenja pojedinih
dozvola utvrđuje nadležno ministarstvo.
Kada se prijevoz roba obavlja kombinacijom vozila, dozvolu izdaje nadležno ministarstvo zemlje
registracije vučnog vozila. Ova dozvola istovremeno važi i za prikolicu ili poluprikolicu, bez obzira gdje su
registrirane.
Bliže odredbe o kriterijima, postupku i načinu raspodjele stranih dozvola za prijevoz roba domaćim
prijevoznicima, pravilnikom propisuje ministar.
Član 29.
Strani prijevoznik obavlja međunarodni vanlinijski prijevoz roba na teritoriji Bosne i Hercegovine na
osnovu dozvole koju izdaje nadležno ministartvo, ako međunarodnim ugovorom nije drukčije uređeno.
Original dozvole za prijevoz roba iz stava 1. mora se nalaziti u stranom vozilu, dok se ono nalazi na
teritoriji Bosne i Hercegovine.
Član 30.
Izuzetno od odredaba iz čl. 27. i 29., pod uvjetima reciprociteta, dozvola za prijevoz nije potrebna za:
1. prijevoz vozilima čija ukupna težina, uključujući prikolice, nije veća od 6 tona, ili dozvoljeni korisni
teret, uključujući prikolice, nije veći od 3, 5 tone;
2. prijevoz oštećenih vozila i ulaz vozila za pomoć na cesti;
3. prijevoz selidbenih stvari u posebno opremljenim i isključivo za takve prijevoze namijenjenim
prijevoznim sredstvima;
4. prijevoz posmrtnih ostataka;
5. prijevoz poštanskih pošiljaka;
6. prijevoz eksponata za sajmove i izložbe, uključujući i arheološke predmete;
7. prijevoz sprava, opreme ili životinja za pozorišne, muzičke, filmske, sportske ili cirkuske priredbe, kao
i za radio, filmska i televizijska snimanja;
8. prijevoz pčela i ribljeg mlađa;
9. prijevoz cvijeća, ukrasnog bilja i biljnih sadnica;
10. prijevoz stvari koje su poslane kao humanitarna i druga pomoć, u slučaju prirodnih i drugih
katastrofa;

11. prijevoz stvari na aerodrom i sa aerodroma u slučaju havarije ili druge avionske nezgode; 12. prijevoz priključnim vozilom u skupu vozila koji čine motorno vozilo domaćeg prijevoznika i strano
priključno vozilo;
13. ulazak praznih vozila, s kojima se zamjenjuju vozila u kvaru i preuzimaju za prijevoz roba iz vozila u
kvaru.
Međunarodnim ugovorom mogu se odrediti i druge vrste prijevoza za koje nije potrebna dozvola.
Izuzeci iz stava 1. tač. 6. i 7. važe samo, ako se prevezena roba vraća u državu porijekla.
Za prijevoz iz stava 1. posada vozila mora imati isprave i drugu dokumentaciju iz kojih se nesumnjivo
može utvrditi da je u pitanju taj prijevoz.
Član 31.
Strani prijevoznik može obavljati prijevoz roba iz Bosne i Hercegovine za treću zemlju i obratno, ako je to
utvrđeno međunarodnim ugovorom i ako za to dobije dozvolu nadležnog ministarstva.
Riječ o uvozu ne o prijevozu.
shibonja

#5402 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by shibonja »

raskopusa wrote:apeluje se da kuce koje su bile pod vodom ociste od blata, operu i dezinfikuju. koje sredstvo za dezinfekciju se moze kupiti? moze li varakina,domestos? sad apeluju da se djeca ne uvode u takve kuce bar sedam dana.

Zivi krec ,najjeftinija i najednostavnija varijanta..
murof

#5403 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by murof »

vjesticanametli wrote:
sgunited wrote:OBAVJESTENJE!!! Nakon kontakta sa obe granicne policije i carine RH i BiH , nemoguce je preci kombijem/busom/Kamionom punim stvari bez da to nije popisano od strane crvenog kriza Austrije, Njemacke,Svicarske,Slovenije itd i doznaceno na Crveni Kriz FBiH i RS.
U danasnjem dopisu koje je Vijece Ministara uputilo na carinu BiH stoji da bez potpisane i ovjerene kolicine robe se ne moze preci ni jedna od granica...
koliko je ovo tacno :-) upravo organizujem 2 kamiona od Ulma do Sarajeva tj. moja firma i nisam sigurna sta da kazem Njemcima..........pitaju sta jos osim odjece......dajte vi sa terena pisite.........deke, odjeca, hig. potre., svijece.....sta jos da kazem da treba.....rekla sam pelene i hranu za bebe da traze od DM-a.....izgleda da ce i DM iz Njemacke pomoci :)

mozda ovo pomogne
Image

npr. mi smo se danas odlucili na doniranje onogo sto svakome svakodnevno treba, a to je cist donji veš i čarape. na pijaci smo kupili veša i čarapa za odrasle i za djecu, a i prodavačice su donirale i od sebe jedan dio.
Last edited by murof on 17/05/2014 22:07, edited 1 time in total.
shibonja

#5404 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by shibonja »

Dodao bih duhan ,jer znam kako je pravim pusacima,nemora biti hljeba al mora zapalit cigaru,onda nekako sve bude lakse,znaci ko ima mogucnosti cigare ,duhan ..
raskopusa

#5405 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by raskopusa »

shibonja wrote:
raskopusa wrote:apeluje se da kuce koje su bile pod vodom ociste od blata, operu i dezinfikuju. koje sredstvo za dezinfekciju se moze kupiti? moze li varakina,domestos? sad apeluju da se djeca ne uvode u takve kuce bar sedam dana.

Zivi krec ,najjeftinija i najednostavnija varijanta..
to sam zaboravila. :thumbup: :thumbup:
vjesticanametli

#5406 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by vjesticanametli »

murof wrote:
vjesticanametli wrote:
sgunited wrote:OBAVJESTENJE!!! Nakon kontakta sa obe granicne policije i carine RH i BiH , nemoguce je preci kombijem/busom/Kamionom punim stvari bez da to nije popisano od strane crvenog kriza Austrije, Njemacke,Svicarske,Slovenije itd i doznaceno na Crveni Kriz FBiH i RS.
U danasnjem dopisu koje je Vijece Ministara uputilo na carinu BiH stoji da bez potpisane i ovjerene kolicine robe se ne moze preci ni jedna od granica...
koliko je ovo tacno :-) upravo organizujem 2 kamiona od Ulma do Sarajeva tj. moja firma i nisam sigurna sta da kazem Njemcima..........pitaju sta jos osim odjece......dajte vi sa terena pisite.........deke, odjeca, hig. potre., svijece.....sta jos da kazem da treba.....rekla sam pelene i hranu za bebe da traze od DM-a.....izgleda da ce i DM iz Njemacke pomoci :)

mozda ovo pomogne
Image

npr. mi smo se danas odlucili na doniranje onogo sto svakome svakodnevno treba, a to je cist donji veš i čarape. na pijaci smo kupili veša i čarapa za odrasle i za djecu, a i prodavačice su donirale i od sebe jedan dio.
hvala ti puno........prevescu i poslati im da to kazu da se donosi u centralu tamo
SanskiBiser

#5407 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by SanskiBiser »

Što se tiče Prijedora odlično organizovani i opremljeni članovi UG Optimisti 2004 iz Kozarca kao i Vatrogasna Jedinica Kozarac cijeli dan skupljaju donacije od Kozarčana i kupuju namirnice u Konzumu, Bingu, Robotu i dostavljaju na ugrožena područja oko Sane u Prijedoru. O njihovim današnjim akcijama kao i o stanju u Prijedoru na poplavljenim područjima možete više vidjeti na FB stranici UG Optimisti: https://www.facebook.com/udruzenjegradj ... 2165192182 :bih:

PS
slovenačka CZ sa opremom i vozilima je na terenu u Prijedoru takođe...
Last edited by SanskiBiser on 17/05/2014 22:13, edited 1 time in total.
muzicar_iz_parka

#5408 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by muzicar_iz_parka »

Vazna informacija sa jednog drugog foruma:
Ovo je broj helikopterske ekipe iznad Maglaja. Ako znate nekoga do koga spasioci nisu stigli a treba im pomoć recite im da se jave na ovaj broj:
061 829 599
crnoplavo

#5409 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by crnoplavo »

shibonja wrote:Dodao bih duhan ,jer znam kako je pravim pusacima,nemora biti hljeba al mora zapalit cigaru,onda nekako sve bude lakse,znaci ko ima mogucnosti cigare ,duhan ..

:thumbup:

dodao bih i pivu (ovo moze biti kontraverzno nekima) ali je piva prije svega prehrambeni proizvod, izuzetno hranjiva, posjeduje dosta kalorija
Cholina_Lokica

#5410 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Cholina_Lokica »

crnoplavo wrote:
shibonja wrote:Dodao bih duhan ,jer znam kako je pravim pusacima,nemora biti hljeba al mora zapalit cigaru,onda nekako sve bude lakse,znaci ko ima mogucnosti cigare ,duhan ..

dodao bih i pivu (ovo moze biti kontraverzno nekima) ali je piva prije svega prehrambeni proizvod, izuzetno hranjiva, posjeduje dosta kalorija
Ja sam sinoc kontala, treba ljudima i rakije... zajebi sve kod nas se plaho loce, da malo ljudi zaborave sve :D
al-em

#5411 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by al-em »

nit mi je drag on,a njegova televizija i braca jos manje,ali covjek je jos prvo jutro otisao na ugrozena podrucja sa opremom i namirnicama,sad sam ga slusao na hajatu dogurao je i do bijeljine,a na svom profilu redovno izvjestava i postavlja slike o stanju u mjestima koje je obilazio

https://www.facebook.com/muhamed.svrakic?fref=ts
dječak sa šibicama

#5412 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by dječak sa šibicama »

Isabell wrote:
Rijeka_snova wrote:HITNO - MAGLAJ, potrebni sljedeći lijekovi:
1. Humulin M3 2. Humulin R 3. Lopril H 20 mg 4. Lopril 10 mg 5. Aminol 50 mg 6. Amlodipin 10 mg 7. Antibiotici (Amoxicilin, Cefalexin) 8. Coryol 12,5 mg 9. Penicilin 10. Lanibos 11. Bosoptin 12. Paracetamol tablete i sirup 13. Brufen 400 mg 14. Analgin 15. Prolife 16. Enterofuryl caps i sirup 17. Urinarni kateteri i kese 18. NaCl rastvor 500 ml, infuzioni sistemi i igle 19. Glucosa solutio 5% 500 ml 20. Zavojni materijali 21. Sterilne rukavice.
ŠIRI DALJE!
U ovo se ne razumijem ali ako neko ima nesto ujutro u 6:20 zgrada ComTradea kod Fisa u Halilovicim i mi cemo ponijeti..
Ovo su lijekovi za secerase i pritiskase, srcane bolesnike + lijekovi za snizavanje temperaturee, protiv bolova i slicno.

Isoptin, Enap H, mogu ici kao zamjena i bolji su od Bosoptina i Loprila, a Analgin se vise ne moze dobiti bez lijecnickog recepta, narkomanima zahvaljujuci.

Srecom, tu su ostali lijekovi protiv bolova.

Humulin je jako skup, to bi trebalo da ZZO obezbjedi. Jedna kutija ide i preko 50 km, neke i preko 100, mislim da je humulin M3 oko 60 ako se dobro sjecam. Nazalost, nemam vise, ostalo je od mame nakon njene smrti par paketa, ali prosao rok u medjuvremenu :sad:

Nebi bilo lose Andol i Aspirin 100 ako vec rade spiskove.

Moj skromni savjetodavni prilog. Nazalost, razumijem se u lijekove.
raskopusa

#5413 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by raskopusa »

informacija iz prve ruke.taze.

bijeljina pod vodom,bez struje (veci dio) ...ali voda se povlaci. :thumbup:

losa vijest- pukao je nasip ojacan na 4 mjesta , 5 sela evakusano.
pokusavaju spastiti racu- granicni prelaz prema srbiji, ako pukne kompletna semberija je pod vodom s tim da taj dio ima da bude danima pod vodom jer voda nece imati gdje da ode. :sad: :sad:
Last edited by raskopusa on 17/05/2014 22:15, edited 1 time in total.
groove

#5414 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by groove »

crnoplavo wrote:

dodaj onda i kokain za podizanje samopouzdanja.
dobro cigare ali gdje ces i alkohol.
seoBIH

#5415 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by seoBIH »

crnoplavo wrote:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

jao shege :lol: :lol: moze i rakije za unutrasnju oblogu.

Ljudi nemaju sta jest, oni bi da pushe ili da piju :cry:
cranberries

#5416 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by cranberries »

Image
raskopusa

#5417 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by raskopusa »

groove wrote:
crnoplavo wrote:

dodaj onda i kokain za podizanje samopouzdanja.
dobro cigare ali gdje ces i alkohol.
piva je prehrambeni proizvod. :lol:
al-em

#5418 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by al-em »

al-em wrote:Navijači FK Sarajevo u nedjelju, 18.05.2014. godine planiraju odlazak u Maglaj kako bi pomogli čišćenje grada, te ovim putem prenosimo njihov poziv i molbu da sve koji su u mogućnosti da doniraju/posude gumene čizme i lopate, a i da im se pridruže i svi oni koji nemaju obaveza i voljni su pomoći...

Okupljanje je planirano za nedjelju ujutro od 8-10 sati ispred El Kasbah cafea na Baščaršiji!

Aferim momci!
Uvijek VJERNA BORDO ARMIJA!
POLAZAK JE U 9 SATI
Straza

#5419 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Straza »

mangos wrote:
Straza wrote:
Vecina klizista je pogodilia one koji su tu zivjeli i prije agresije i rata. Npr Zeljezno Polje, Topcic Polje, Cerska itd... Oni su tu zivili i ranije. Kao i oni u Vogosci (gdje su kuce izgradene prije rata)

I ne. Ne mozes ti silom gurati nekoga da zivi tu ili tamo. Nije dovoljna samo kuca za zivot.

Ono sto je potrebno, je izgraditi kompaktna i nova naselja na sigurnijim podrucjima.
Milion ljudi pogodjeno a ti nabroja tri selendre. Sto se mene tice, neka sada prave kuce i na dalekovodima.

Nemas lijepe manire pri komunikaciji. "Selendre". Sta to treba da znaci? Ne mogu ti opisati kako mrzim taj mahalskojalijaskocevabdzijski mentalitet. "Selendre"?

Naveo sam mjesta(neka) gdje su bila najgore klizista. Prema tebi svih tih milion osoba koja su pogodena poplavama i klizistima su izgradila kuce nelegalno i mimo propisa. To je tek nebuloza. Znacilo bi da je cijeli Doboj i Maglaj izgradeni nelegalno.

Pokusaj napraviti spisak nelegalnih naselja i u kojima su pokrenuta klizista i shvatit ces koliko ti je prica..... besmislena. I ne, nema potrebe da mi repliciras. Razvodnjavas diskusiju.
crnoplavo

#5420 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by crnoplavo »

murof wrote:

mozda ovo pomogne
Image

pametno da su cokoladice naveli :thumbup: pune su energije, kalorija
It_is_a_Leclerc

#5421 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

Negdje je objavljen spisak lijekova koji trebaju za Maglaj, ali pola ih se ne može dobiti bez propisanog recepta. Kupio bih, al' neće mi dati niko. Jel ima država kakvu rezervu lijekova ?
HordeCarsija

#5422 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by HordeCarsija »

Ne znam je li bilo: Horde Zla odlaze sutra u Maglaj, Manijaci u Janju! Sretno i jednima i drugima!

Sent from my ST18i using Tapatalk 2
channel10

#5423 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by channel10 »

Svaka cast i jednim i drugim. Pogotovo ovim drugim :thumbup:
hAZNADAR

#5424 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by hAZNADAR »

Maharadza wrote:
123456789 wrote:U Zavidovice dosao spas...bacio koju suplju i cao

Ne postavljajte slike i propagandu ovih monstruma mater im lopovsku jebem. :x

Sent from my LG-D802 using Tapatalk
Ne branim ga i nisam uopce njegov fan ali,...

Da sjedi u Sarajevu rekli bi eno ga pizda nema ga, krije se, nije ga briga,..
Ako se pojavi na terenu eno ga glumi, makni sliku,.....

Problem nije neki politicar kako se postavlja u ovome vec nas mentalitet i shvatanje politicaa koje smo sami birali i koji nisu ni trunku drugaciji od nas ostalih. Problem je sto Bosnjo vise vremena trosi na zavist, prozivke drugih, ocekivanja sadake i pomoci, negoli sto se sam pobrine o sebi i svojoj muci.

Bakir jeste lopina, ali ova situacija nije vrijeme za prozivke - vec izbori. Nema tog gesta i cina kojeg nas politicar moze napraviti pa da je OK.
emmir1

#5425 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by emmir1 »

Dajte prestanite sa nebulozama , eto gradili kuće na klizištima bez dozvola.

Da je jadan čovjek imao pare da napravi kuću u ravnom napravio bi , nego se nekako sabrao da napravi kuću u brdu i da se smjesti sa porodicom.

Eto on išao u brdo što mu se sviđa
Post Reply