Nista. Ako imas jos kakvih nedoumica pitaj.Ammarzinho wrote:HvalaCooK wrote: Onda 50MU7172 ako gledas TV direktno, ima AU Optronicsov VA panel kojeg odlikuje dobar kontrast i brz odziv piksela ali ima bas ono mali ugao gledanja cak i za VA panel. U slucaju da gledas TV iz ugla onda idi na onaj 49XE8005.
TV uređaji - sve o tome
Moderator: Benq
-
CooK
#5401 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Last edited by CooK on 07/05/2018 21:09, edited 1 time in total.
- amar1994
#5402 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
je li to drugi naziv za lokalno zatamnjenje ? , moze se iskljucit na ovom 47LB679VCooK wrote:Islo bi to ispod 20ms da se moze iskljuciti globalno zatamnjenje kao sto i ide ispod 20ms na LG-ovim modelima na kojim se ono moze iskljuciti.typeOnegative wrote:EDIT Evo da ne bude prazna prica , itekako je moguce smanjiti input lag kao sto se i vidi na slici ( sa 100ms na 29 ) . Jos je ovo slabiji model (lb650v)
Last edited by amar1994 on 07/05/2018 21:09, edited 1 time in total.
- amar1994
#5403 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
CooK wrote: Jel sad vidis da IPS panel moze imati i dobre boje i mali input lag?
nas kako sam ga ustimao prije 3god , sakrio mu sve mane kad se gleda u mraku
ima dobar program kalibracije , ovaj sony nema
-
channel10
#5404 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Imas sony 55xe7005 za 1120 i to je cini mi se VA panel. Takodjer imas 49xe7005 za 1040 samo neka Cook kaze koji je tu panel. Sve uz uslov da platis karticom RB banke u Domodu.probook wrote:A ako taj slucajno ne uspijem kupiti u "mojoj" prodavnici kakva mi je alternativa?MTV wrote:Samsung 50MU6172 sa VA panelom i DVB T2/C/S2 tunerom za 999 KM i ako imas penzica 10% popusta i tvoj je TV za 899 KMprobook wrote:Hajmo savjet... Gledanje sa 3 metra max, znaci vjerovatno je najbolje 49", valjalo bi da je smart tv, ne mora biti 4K posto ce se gledati telemach kablovska i Kodi i ide preko CAM modula i mislim da je najbolje VA panel. Budzet cca 1200 KM
https://www.mobilmedia.ba/tv-samsung-ue ... 2uxxh.html
Valja li cemu Philips 49" PUS6412
-
CooK
#5405 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Ne, drugo je lokalno zatamnjenje. Koliko znam taj TV ima 10 zona lokalnog zatamnjenja.amar1994 wrote:je li to drugi naziv za lokalno zatamnjenje ? , moze se iskljucit na ovom 47LB679VCooK wrote:Islo bi to ispod 20ms da se moze iskljuciti globalno zatamnjenje kao sto i ide ispod 20ms na LG-ovim modelima na kojim se ono moze iskljuciti.typeOnegative wrote:EDIT Evo da ne bude prazna prica , itekako je moguce smanjiti input lag kao sto se i vidi na slici ( sa 100ms na 29 ) . Jos je ovo slabiji model (lb650v)
, sad sam ga iskljucio jer me nervira kad zatamni pa na iducoj sceni posvijetli sliku
-
CooK
#5406 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Za 55" je vec malo veci izbor televizora sa VA panelom mada zavisi i koliko novca se ima. 49xe7005 je sa IPS panelom.channel10 wrote:Imas sony 55xe7005 za 1120 i to je cini mi se VA panel. Takodjer imas 49xe7005 za 1040 samo neka Cook kaze koji je tu panel. Sve uz uslov da platis karticom RB banke u Domodu.
-
Ammarzinho
#5407 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Samo još gdje bi mogao nabaviti taj Samsungov model, jer koliko vidim domod i tehnomag ga nemaju trenutno, ili ja slabo vidimCooK wrote:Nista. Ako imas jos kakvih nedoumica pitaj.Ammarzinho wrote:HvalaCooK wrote: Onda 50MU7172 ako gledas TV direktno, ima AU Optronicsov VA panel kojeg odlikuje dobar kontrast i brz odziv piksela ali ima bas ono mali ugao gledanja cak i za VA panel. U slucaju da gledas TV iz ugla onda idi na onaj 49XE8005.
-
CooK
#5408 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Ako mislis na picture wizard nije to nikakva kalibracija nego odokativno stimanje po vlastitom ukusu.amar1994 wrote:CooK wrote: Jel sad vidis da IPS panel moze imati i dobre boje i mali input lag?![]()
![]()
nas kako sam ga ustimao prije 3god , sakrio mu sve mane kad se gleda u mraku![]()
ima dobar program kalibracije , ovaj sony nema
-
CooK
#5409 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Ima Domod ali im je trenutno malo poskup:Ammarzinho wrote:Samo još gdje bi mogao nabaviti taj Samsungov model, jer koliko vidim domod i tehnomag ga nemaju trenutno, ili ja slabo vidim
https://domod.ba/shop/proizvod/samsung- ... SM50MU6172
Razgledaj malo po sajtovima trgovina tehnike u BiH, moze se on naci i jeftinije.
Evo odmah par postova iznad link sa Mobilmedije za 999KM. Nikada nije bio jeftiniji.
Last edited by CooK on 07/05/2018 21:29, edited 1 time in total.
- MTV
#5410 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Mobilmedia tehnomag ista je to radnja. Imaju neku suradnju ili sta vec.Ammarzinho wrote: Samo još gdje bi mogao nabaviti taj Samsungov model, jer koliko vidim domod i tehnomag ga nemaju trenutno, ili ja slabo vidim
Ako imas penzionera uz cek od penzije i licnu zadnja subota u mjesecu ide 10% popusta.
-
CooK
#5411 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Nesto razmisljam i ja ne vjerujem da ce oni ovaj TV dati za 899KM. Znaci i 999KM je realno malo za ovakav TV uzimajuci u obzir sta se sve kod nas prodaje za te pare. Ako neko sazna da stvarno moze 10% popusta za penzionere i da se ovaj TV moze dobiti za 899KM molio bih ga da napise pa da ga i ja uzmem za potkrovlja. Nije mi toliko potreban TV ali takvu priliku bih iskoristio.MTV wrote:Mobilmedia tehnomag ista je to radnja. Imaju neku suradnju ili sta vec.Ammarzinho wrote: Samo još gdje bi mogao nabaviti taj Samsungov model, jer koliko vidim domod i tehnomag ga nemaju trenutno, ili ja slabo vidim
Ako imas penzionera uz cek od penzije i licnu zadnja subota u mjesecu ide 10% popusta.
-
Ammarzinho
#5412 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Pa vidim ja da nisam dobro trazio, doduse vi ste mi napisali model 7172 i nigdje ga
znaci 6172 u tom je kvaka
Ovo mi bas prejeftino ispade ako je vec tako solidan TV, mislim meni bi najvise koristio za PS4 i za gledanje filmova i utakmica, naročito sad za svjetsko prvenstvo
Trenutno imam kultni 40" H6400 , valjda ce biti neka osjetna razlika u odnosu na njeg 
-
Ammarzinho
#5413 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Još imam penzionera na bacanje, to bi bilo TOP

- MTV
#5414 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
To ti je cook napisao a ja sam napisao ispravnoAmmarzinho wrote:Pa vidim ja da nisam dobro trazio, doduse vi ste mi napisali model 7172 i nigdje gaznaci 6172 u tom je kvaka
Ovo mi bas prejeftino ispade ako je vec tako solidan TV, mislim meni bi najvise koristio za PS4 i za gledanje filmova i utakmica, naročito sad za svjetsko prvenstvo
Trenutno imam kultni 40" H6400 , valjda ce biti neka osjetna razlika u odnosu na njeg
Evo ovdje
led-tv-koji-uzeti-t108443s5375.html#p14619004
Post namijenjen tebi.
Od razlike u cijeni meni jednu MilkuAmmarzinho wrote:Još imam penzionera na bacanje, to bi bilo TOP![]()
-
Ammarzinho
#5415 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Ma mogu i dvijeMTV wrote:To ti je cook napisao a ja sam napisao ispravnoAmmarzinho wrote:Pa vidim ja da nisam dobro trazio, doduse vi ste mi napisali model 7172 i nigdje gaznaci 6172 u tom je kvaka
Evo ovdje
led-tv-koji-uzeti-t108443s5375.html#p14619004
Post namijenjen tebi.![]()
Od razlike u cijeni meni jednu MilkuAmmarzinho wrote:Još imam penzionera na bacanje, to bi bilo TOP![]()
- amar1994
#5416 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
CooK wrote:Ako mislis na picture wizard nije to nikakva kalibracija nego odokativno stimanje po vlastitom ukusu.amar1994 wrote:CooK wrote: Jel sad vidis da IPS panel moze imati i dobre boje i mali input lag?![]()
![]()
nas kako sam ga ustimao prije 3god , sakrio mu sve mane kad se gleda u mraku![]()
ima dobar program kalibracije , ovaj sony nemaImaju linkovi videa za kalibraciju koja sam postavio na prethodnim stranicama foruma a mogu ih opet postaviti ako nekom trebaju a ne moze ih naci.
moze li u PP , da napravim ovaj 4k kako treba
-
CooK
#5417 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Ma naravno da je mu6172, mu7172 ne postoji. Tipicni tipfeler i izvinjavam se na njemu. Ne znam kakvu osjetnu razliku ocekujes u odnosu na h6400 ali ako mislis da ces imati bolju sliku odmah cu ti reci da neces da se ne bi razocarao kad doneses novi TV kuci. To se ne odnosi samo na ovaj mu6172 nego i na masu drugih, danas dostupnih i cjenovno slicnih televizora. H6400 je bio prica za sebe i sumnjam da ce se ikada vise desiti da TV sa onako dobrom slikom bude za one pare.Ammarzinho wrote:Pa vidim ja da nisam dobro trazio, doduse vi ste mi napisali model 7172 i nigdje gaznaci 6172 u tom je kvaka
-
CooK
#5418 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Sibnucu ti sutra u PP, odoh sad spavati.amar1994 wrote:CooK wrote:Ako mislis na picture wizard nije to nikakva kalibracija nego odokativno stimanje po vlastitom ukusu.amar1994 wrote:![]()
![]()
ima dobar program kalibracije , ovaj sony nemaImaju linkovi videa za kalibraciju koja sam postavio na prethodnim stranicama foruma a mogu ih opet postaviti ako nekom trebaju a ne moze ih naci.
![]()
![]()
moze li u PP , da napravim ovaj 4k kako treba
-
CooK
#5419 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
@amar1994
Drug da ti ne saljem u PP evo postavicu ovdje jer moze jos nekome zatrebati.
Inace najpreciznija slika se dobiva postavljanjem televizora u filmski nacin rada(movie mode) ali posto ga dosta ljudi ne voli jer im slika lici zuta i otupljena objasnicu kalibraciju najbitnijih parametara slike.
Svjetlinu(brightness, black level) stimas tako sto smanjis brightness do kraja i onda povecavas dok ne pocnu migati samo linije od 17 do 25. Ako dodatno smanjujes svjetlinu da bi ti crna bolje izgledala pa nastimas da migaju linije od 18 do 25 imaces blagi black crush a vec od 19 do 25 pocinje ozbiljan black crush odnosno izgubices veliki broj detalja u tamnim scenama. Ako previse povecas svjetlinu pa ti migaju linije ispod 17(npr od 16 do 25) samo si bez razloga dobio losiju crnu boju a nista bolje neces vidjeti detalje jer ih nema u tom svjetlosnom opsegu
https://m.youtube.com/watch?v=8b3CUm8j4DE
Kontrast(contrast, white level) stimas tako sto povecas kontrast do kraja i onda smanjujes dok ne pocnu migati samo linije od 230 do 240. Prije je bilo uvrijezeno misljenje da bi trebale da migaju samo linije od 230 do 234 i to je neki minimum ali se sada zna da ima podataka i u ekstremno svijetlim scenama pa ako se previse poveca kontrast ti podaci se gube(npr bijeli oblak bi bio samo komad bijele boje bez nijansiranja)
https://m.youtube.com/watch?v=zwKFQl2U7Nk
Boja(color, colour)Za razliku od svjetline i kontrasta preciznu kalibraciju boje nije moguce uraditi bez kolorimetra ili plavog filtera pa te testove necu ni postavljati jer sumnjam da imas kolorimetar ili plavi filter(nemam ni ja, da se razumijemo
). Ono sto cu postaviti je najjednostavniji nacin "kalibracije" boja od Sony-ja a moze se koristiti i za stimanje na drugim brendovima televizora. Dakle povecas boju na 60-65 i onda smanjujes sve dok ti se na slici ne pojavi natpis "Color Blind"
https://d1mj6dyrsbie6j.cloudfront.net/g ... _blind.jpg
Temperatura boje(color temperature) treba da bude na "Topla" odnosno "Warm" jer je nabliza D6500 standardu a i oci se najmanje umaraju koristenjem te temperature boje. U slucaju da se ne mozes naviknuti na toplu temperaturu boje onda koristi Neutralnu a Hladnu odnosno Cold izbjegavaj pod svaku cijenu.
Pozadinsko osvjetljenje se stima u zavisnosti od osvijetljenosti ambijenta i tu nema tacne ili pogresne kalibracije. Ako je soba previse osvijetljena povecaj ga a ako je manje osvijetljena ili mracna smanji ga. Mozes ukljuciti i light senzor koji ce ti to automatski regulisati mada kalibratori savjetuju izbjegavanje koristenja tih svjetlosnih senzora jer su u vecini slucajeva neprecizni pa previse povecaju odnosno smanje(sto se cesce dogadja) pozadinsko osvjetljenje.
Ako ima nesto nejasno napisi.
Drug da ti ne saljem u PP evo postavicu ovdje jer moze jos nekome zatrebati.
Inace najpreciznija slika se dobiva postavljanjem televizora u filmski nacin rada(movie mode) ali posto ga dosta ljudi ne voli jer im slika lici zuta i otupljena objasnicu kalibraciju najbitnijih parametara slike.
Svjetlinu(brightness, black level) stimas tako sto smanjis brightness do kraja i onda povecavas dok ne pocnu migati samo linije od 17 do 25. Ako dodatno smanjujes svjetlinu da bi ti crna bolje izgledala pa nastimas da migaju linije od 18 do 25 imaces blagi black crush a vec od 19 do 25 pocinje ozbiljan black crush odnosno izgubices veliki broj detalja u tamnim scenama. Ako previse povecas svjetlinu pa ti migaju linije ispod 17(npr od 16 do 25) samo si bez razloga dobio losiju crnu boju a nista bolje neces vidjeti detalje jer ih nema u tom svjetlosnom opsegu
https://m.youtube.com/watch?v=8b3CUm8j4DE
Kontrast(contrast, white level) stimas tako sto povecas kontrast do kraja i onda smanjujes dok ne pocnu migati samo linije od 230 do 240. Prije je bilo uvrijezeno misljenje da bi trebale da migaju samo linije od 230 do 234 i to je neki minimum ali se sada zna da ima podataka i u ekstremno svijetlim scenama pa ako se previse poveca kontrast ti podaci se gube(npr bijeli oblak bi bio samo komad bijele boje bez nijansiranja)
https://m.youtube.com/watch?v=zwKFQl2U7Nk
Boja(color, colour)Za razliku od svjetline i kontrasta preciznu kalibraciju boje nije moguce uraditi bez kolorimetra ili plavog filtera pa te testove necu ni postavljati jer sumnjam da imas kolorimetar ili plavi filter(nemam ni ja, da se razumijemo
https://d1mj6dyrsbie6j.cloudfront.net/g ... _blind.jpg
Temperatura boje(color temperature) treba da bude na "Topla" odnosno "Warm" jer je nabliza D6500 standardu a i oci se najmanje umaraju koristenjem te temperature boje. U slucaju da se ne mozes naviknuti na toplu temperaturu boje onda koristi Neutralnu a Hladnu odnosno Cold izbjegavaj pod svaku cijenu.
Pozadinsko osvjetljenje se stima u zavisnosti od osvijetljenosti ambijenta i tu nema tacne ili pogresne kalibracije. Ako je soba previse osvijetljena povecaj ga a ako je manje osvijetljena ili mracna smanji ga. Mozes ukljuciti i light senzor koji ce ti to automatski regulisati mada kalibratori savjetuju izbjegavanje koristenja tih svjetlosnih senzora jer su u vecini slucajeva neprecizni pa previse povecaju odnosno smanje(sto se cesce dogadja) pozadinsko osvjetljenje.
Ako ima nesto nejasno napisi.
-
majstor.yoda
#5420 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
druze cooK,
hvala za ovaj info. valjat ce mi kad uskoro legne novi tv. moze samo pojasnjenje, vezano za "Inace najpreciznija slika se dobiva postavljanjem televizora u filmski nacin rada(movie mode) ali posto ga dosta ljudi ne voli jer im slika lici zuta i otupljena objasnicu kalibraciju najbitnijih parametara slike." primjetio sam da je i kod mene blah slika u movie modu. jel ima neki razlog zasto je to tako? zbog cega "ubiju" boje u tom modu?
hvala za ovaj info. valjat ce mi kad uskoro legne novi tv. moze samo pojasnjenje, vezano za "Inace najpreciznija slika se dobiva postavljanjem televizora u filmski nacin rada(movie mode) ali posto ga dosta ljudi ne voli jer im slika lici zuta i otupljena objasnicu kalibraciju najbitnijih parametara slike." primjetio sam da je i kod mene blah slika u movie modu. jel ima neki razlog zasto je to tako? zbog cega "ubiju" boje u tom modu?
- zomri
#5421 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
zato što je većini ljudi kalibrirana slika blijeda, bljutava i "dosadna" jer su navikli na prezasićenost.majstor.yoda wrote:druze cooK,
- amar1994
#5422 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
@cook
hvala
hvala
- beni-bu-man
#5424 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Ima li ista gore od Dynamic Modezomri wrote:zato što je većini ljudi kalibrirana slika blijeda, bljutava i "dosadna" jer su navikli na prezasićenost.majstor.yoda wrote:druze cooK,
-
probook
#5425 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
A 43" npr?CooK wrote:Realno i nema bas neke alternative za tu velicinu ako trazis TV sa VA panelom a ako trazis sa IPS panelom tu ti je izbor puno veci.probook wrote:A ako taj slucajno ne uspijem kupiti u "mojoj" prodavnici kakva mi je alternativa?MTV wrote: Samsung 50MU6172 sa VA panelom i DVB T2/C/S2 tunerom za 999 KM i ako imas penzica 10% popusta i tvoj je TV za 899 KM
Valja li cemu Philips 49" PUS6412
Sada gledam 39" sa 3 m udaljenosti... Bojim se da mi 50" ne bude puno