Iskreno radije bih financirao placajuci porez nekog u Mahali da nauci citat i pisat nego ovako kad financiram par hiljada nehljebovaca uposlenih u kantonu a korisnih samo sebi i banci kod koje imaju kredit..daddy-kool wrote:Pa ovo imamo zbog Washingtonskog sporazuma i kako se sjećam bilo je mnogo tužbi vezanih za neustavne nadležnosti u okviru školstva i zdravstva. Možda bi sada i bilo nekog interesa kod siromašnijih kantona da se to finansiranje izjednači i prebaci na nivo FBiH, ali to više jednostavno nije u interesu, prije svega KS. Zašto bih ti (ili neko drugi) finansirao zdravstvo ili školstvo u kantonu 10 ili posavskom kantonu?bunk wrote:
Naravno da nisam mislio policiju,sudstvo ili zdravstvo i skolstvo stavljat u okvire opcina,nego kantonalne nadleznosti za nabrojano prenijet na entitet .
SDP
- bunk
#53976 Re: SDP
-
daddy-kool
#53977 Re: SDP
Odnos plata zaposlenih u kantonalnoj administraciji prema školstvo/zdarvstvo/policija/pravosuđe je relativno mala stavka u budžetu.bunk wrote:
Iskreno radije bih financirao placajuci porez nekog u Mahali da nauci citat i pisat nego ovako kad financiram par hiljada nehljebovaca uposlenih u kantonu a korisnih samo sebi i banci kod koje imaju kredit..
I ne samo da bi finansirao osnovno školstvo, nego sve, i zdravstvo itd, a pride bi dobio još jednu finansijsku instituciju koje ne bi mogao kontrolisati i u koju bi bio ugrađen princip upravljanja preko konstitutivnosti. Ako bi i šta uštedio na platama, ovdje bi izgubio na efikasnosti, al haj bar ne bi vidio ove birokrate, oni bi bili daleko od tebe.
Kantoni su super izum, ne samo da ih treba zadržati nego ovo uređenje proširiti na RS a ukinuti entitete. Ova dva tri što su premala se mogu pripojiti susjednim, a ostali definitivno imaju svoju ekonomsko-administrativnu logiku. A sve u sklopu decentralizacije, regionalizacije, čuvanja regionalnih posebnosti i naslijeđa, usporavanja slijevanja stanovništva u glavni grad, izbjegavanja majorizacije, očuvanja mira i relaksiranja odnosa.
- Banksy
#53978 Re: SDP
"DA SE URAZUMIMO"
Komšić: Pozivam SDP da kandiduje Miru Lazovića za potpredsjednika FBiH i SDA da ga podrži
Ovo postaje sve bolje i bolje...
ČAMPARA: „S obje ruke bih glasao za izbor Lazovića“!
- Leverage
#53979 Re: SDP
Još malo će da se dižu i noge u zrak.
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
- Grijem se na: ćumur
- Vozim: opel vektru
#53980 Re: SDP
Komšić pokušava ukloniti Nikšića
https://avaz.ba/vijesti/bih/463460/koms ... ti-niksica
Nedžad Latić: Saradnja Radončića i Nikšića ulijeva nadu
https://avaz.ba/vijesti/bih/463464/nedz ... ijeva-nadu
taj providni i glupi šćepo. valjda mu je krivo što ga je komsic izbio iz cipela i izveo na cistinu. nema vise price kako šćepo neće sa sda i kampanje na račun sda.
https://avaz.ba/vijesti/bih/463460/koms ... ti-niksica
Nedžad Latić: Saradnja Radončića i Nikšića ulijeva nadu
https://avaz.ba/vijesti/bih/463464/nedz ... ijeva-nadu
taj providni i glupi šćepo. valjda mu je krivo što ga je komsic izbio iz cipela i izveo na cistinu. nema vise price kako šćepo neće sa sda i kampanje na račun sda.
- _Reds_
#53981 Re: SDP
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/10 ... afanu.html
ZNaci SDP ulaze u Jahorinu. Vidim i Damir Masic je redovan na istoj, vjerovatno koji apratman tamo ima, ili je sa Magazinovicem u talu kakvom.
ZNaci SDP ulaze u Jahorinu. Vidim i Damir Masic je redovan na istoj, vjerovatno koji apratman tamo ima, ili je sa Magazinovicem u talu kakvom.
-
starisalko
#53982 Re: SDP
Zato su udruzenim snagama otvorili parking ispred centrale.Rade malo i za stranku_Reds_ wrote:https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/10 ... afanu.html
- bunk
#53983 Re: SDP
Jel besplatno za glasace BH bloka(osim Df naravno) 
- Banksy
#53984 Re: SDP
REAKCIJE Lider SDP-a Nermin Nikšić o „traču“ SB-a
Nikšić: Laž je da su mi ponuđene pare da ne idemo u vlast, protiv SDP-a se vodi prljavi rat!
Sada, kada je “car ostao go” i kada se vidi kako su prirodni partneri SDA upravo SNSD i HDZ, novim lažima treba opravdati još jednu prevaru birača, kaže Nikšić
Nakon što je portal Senada Avdića „Slobodna Bosna“ objavio tekst „Najpodmukliji politički trač nakon rata: Nikšiću ponuđen novac da ne sudjeluje u vlasti?!“, lider SDP-a Nermin Nikšić jučer je u izjavi za „Dnevni avaz“ takve navode oštro demantirao.
Ista kuhinja
Nikšić je kazao da tvrdnje plasirane pod plaštom “najpodmuklijeg političkog trača nakon rata” predstavljaju nastavak prljavog, specijalnog rata koji se vodi protiv SDP-a.
- Radi se o lažima, osmišljenim i plasiranim iz iste one političke kuhinje koja godinama izmišlja neke navodne dogovore SDP-a s neprijateljima BiH. Nakon kampanje i priče o dogovoru Nikšića s Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, pa famoznog plana B, sada, kada je “car ostao gol” i kada se vidi kako su prirodni partneri SDA upravo SNSD i HDZ, novim lažima treba opravdati još jednu prevaru birača - kaže Nikšić.
On je pojasnio da su laži objavljene na način da ne predstavljaju tvrdnju jer bi onda oni koji ih šire odgovarali na sudu za klevetu, pa se zato plasiraju u formi neprovjerenih glasina.
Upravo oni trguju
- S druge strane, upravo eksponenti takvih politika rade sve ono što govore da radi neko drugi. Upravo oni trguju, daju i uzimaju funkcije, pozicije, interese, privilegije i novac kako bi došli, odnosno ostali na vlasti. Upravo oni poklanjaju punu kontrolu SNSD-u i HDZ-u nad parlamentima u BiH. Upravo oni dopuštaju da se u odgovorima BiH prema EU govori da su etničke podjele u državi nešto što je dobro i što nam treba. Oni moraju shvatiti da nismo svi isti – izjavio je Nikšić.
Nismo na prodaju
- Postoje i oni koji nisu na prodaju i koji ne prodaju interese BiH za gram vlasti. SDP je ozbiljna partija. Odluke se donose u organima partije i te odluke se, nažalost onih koji plasiraju ovakve laži, ne mogu kupiti - rekao je jučer Nikšić.
- Prpa.ba
#53985 Re: SDP
Osim djelimicno nerezonskog razmjestaja par opcina, kantoni su sasvim pristojno osmisljeni i predstavljaju zametak ideje koja je jedina mirnodopska varijanta za rastakanje RS-a. Ustede od ukidanja kantona ne postoje, troskovi se mogu samo povecati. "Korektnija" centralizovana preraspodjela finansija bi zavrsila efektom Banjaluke, gdje bi Sarajevo jos vise odskakalo od trenutnih kantonalnih centara.
Ustav FBiH i trenutna poslozenost nadleznosti takodjer nisu nikakva prepreka da se rade dobre stvari i olaksava zivot gradjanima. Ako jos neko spomene Dejtonsku ludjacku kosulju izvrsicu ritualno samospaljivanje.
Niko ne brani kantonima da privatizuju sektor zdravstvenog osiguranja, niti da ucine zdravstveno osiguranje univerzalnim za svoje gradjane. Ako je problem prevelikih troskova na premalo ljudi, nigdje nije zabranjeno kantonima da uticu na formiranje cijena, iznos stope doprinosa ili formiranje medjukantonalnih osiguranja.
Porez na dohodak, parafiskalni nameti, sve se moze rjesavati na Kantonima unatoc Federalnim propisima, dovoljno je htjeti nesto postici. Ako je federalni porez na dohodak 10%, niko ne brani kantonima da refundiraju svoju dotaciju od tih 10% prema gradjanima (sto dodje 2-3%) i time podebljaju njihove budzete. Ako federalni zakon o radu propisuje minimalne standarde rada, niko ne brani kantonima da dodatnim pravilnicima "podebljaju" radnicka prava vezujuci obaveze poslodavaca prema radnicima sa troskovima isticanja firme i slicno.
Jedino na sto se ne moze uticati je PIO doprinos.
Druga je stvar sto niko nece (ili ne umije). To ne znaci da je ustavni okvir los. Narod koji ne zna upravljati mjesnom zajednicom, ne zna upravljati ni opcinom, kantonom, zajednicom kantona, federacijom ni drzavom. A izazovi su sve veci kad se odmakne od kante za smece i vodovodne cijevi.
Ustav FBiH i trenutna poslozenost nadleznosti takodjer nisu nikakva prepreka da se rade dobre stvari i olaksava zivot gradjanima. Ako jos neko spomene Dejtonsku ludjacku kosulju izvrsicu ritualno samospaljivanje.
Porez na dohodak, parafiskalni nameti, sve se moze rjesavati na Kantonima unatoc Federalnim propisima, dovoljno je htjeti nesto postici. Ako je federalni porez na dohodak 10%, niko ne brani kantonima da refundiraju svoju dotaciju od tih 10% prema gradjanima (sto dodje 2-3%) i time podebljaju njihove budzete. Ako federalni zakon o radu propisuje minimalne standarde rada, niko ne brani kantonima da dodatnim pravilnicima "podebljaju" radnicka prava vezujuci obaveze poslodavaca prema radnicima sa troskovima isticanja firme i slicno.
Jedino na sto se ne moze uticati je PIO doprinos.
Druga je stvar sto niko nece (ili ne umije). To ne znaci da je ustavni okvir los. Narod koji ne zna upravljati mjesnom zajednicom, ne zna upravljati ni opcinom, kantonom, zajednicom kantona, federacijom ni drzavom. A izazovi su sve veci kad se odmakne od kante za smece i vodovodne cijevi.
-
palermo
#53986 Re: SDP
Oko kantona i njihvoe ulpoge se nećemo složiti i ti to već znaš jer smo o tome diskutivali. Ja sam dubokkog uvjerenja da daljnje jačanje kantona i praktički stvaranje kantona -države nije ništa drugo nego nalijeganje na velikosrpsku i velikohrvatsku rudu i odličan put ka daljnjoj dezintegraciji ove zemlje. Ideja da ćemo mi nefunkcionisanjem federacije i države nekoga natjerati na kooperativnost ili dobru volju je, za mene, na prilično klimavim nogama. Dakle, kao što Franji Kluzu rekoh, složimo se da se ne slažemo.daddy-kool wrote:
Odličan post.
Veliko je pitanje koja i kakva politika bi bila dovoljno integrativna na nivou cijele BiH, šta još nije isprobano, kuda dalje?
Kako zacijeliti bh društvo i iz 3 napraviti jedno?
Pa velikih problema imamo u FBiH, uz svo relaksiranje i ustupke, imali smo vrlo prljavu lokalnu i međunarodnu kampanju usmjerenu ka daljnjoj dezintegraciji države. Ako nemamo mogućnosti da nametnemo jedinstvenost ustroja - a nemamo, ako nismo u mogućnosti dobiti dobru volju Hrvata i Srba - a nismo jer nije do nas, ako su potezi u izgradnji državnih institucija i integraciji - potezi koji nas u suštini slabe jer se nameću principi konstitutivnosti, blokada i ucjena; onda treba biti pragmatičan i mijenjati stvari na bolje tamo gdje je to moguće. To znači usporiti i zamrznuti odnose na nivou države i federacije, a koncentrisati se na kantone. To znači prebaciti više ovlasti na kantone.
A ovo oko integrativnosti, mi moramo prestati stvarati neprijatelje......to ne znači biti ponizan,donji ili ko zna kakav, to znači otvoriti mogućnosti da se izraziš i na drugačiji način ne dovodeći pri tome u pitanja svoje osnovne principe. I ja sam zaista bio uvjeren da je to osnovna zadaća SDP_a, ne nikakvo ideološko strančarenje, ljevičartsvo ( u praksi lažno, naravno) nego biti ona integrativna karika kojoj se okreću ljudi koji žele nešto drugačije. Ali ne možeš biti integrativna karika, ako si sektaš, ako si isključiv, ako unutar svoga političkog djelovanja ne stvaraš široku platformu u kojoj se mogu naći ljudi različitih razmišljanja ali iste vizije i principa od kojih se ne odstupa. A vizija i principi su vrlo jednostavni, Bosna i Hercegovina kao država u kojoj su svi ravnopravni na svakom njenom dijelu, u kojoj postoji vladavina zakona i ekonomski progres.
Zašto jedan Hrvat koji navija za hrvatsku reprezentaciju, koji smatra da pitanje hrvatskog jezika ne smije nikada biti upitno, koji misli da pitanje konstitutivnosti naroda ne smije biti dovedeno u pitanje, ali istovremeno ne dovodi u pitanje opstojnost Bosne i Hercegovine,ravnopravnost svih na svakom dijelu ove zemlje,željan je pravne države i ekonomskog progresa nije željena meta SDP-a. Zašto se on po svome defaulut ostavlja HDZ-u ?
Mislim, ja pretpostavljam zašto, zato što je put kojim sada SDP i njegovo rukovodstvo ide mnogo lakši, oprtunističkiji i vrlo je komforan.
- Prpa.ba
#53987 Re: SDP
Sadasnji SDP je mnogo blizi takvoj politici nego SDP od prije 9 godina, pogotovo kada u svojim redovima vise nemaju Koracku, Ivanisevica, Komsica i Lagumdziju na vrhu. Oni su odabrali kurs izbornog inzinjeringa i ostavljanja Hrvata HDZ-u. To sto su novoj postavi rezultati slabi i lokalizovani je posljedica drugih faktora.palermo wrote:Zašto jedan Hrvat koji navija za hrvatsku reprezentaciju, koji smatra da pitanje hrvatskog jezika ne smije nikada biti upitno, koji misli da pitanje konstitutivnosti naroda ne smije biti dovedeno u pitanje, ali istovremeno ne dovodi u pitanje opstojnost Bosne i Hercegovine,ravnopravnost svih na svakom dijelu ove zemlje,željan je pravne države i ekonomskog progresa nije željena meta SDP-a. Zašto se on po svome defaulut ostavlja HDZ-u ?
Mislim, ja pretpostavljam zašto, zato što je put kojim sada SDP i njegovo rukovodstvo ide mnogo lakši, oprtunističkiji i vrlo je komforan.
- bunk
#53988 Re: SDP
"zaobilazenje" je taktika kojom su vjerovatno nepovratno izgubili iste...nazalost
-
palermo
#53989 Re: SDP
Nisam te baš frazumio, kojoj politici je bliži sadašnji SDP ?Prpa.ba wrote:Sadasnji SDP je mnogo blizi takvoj politici nego SDP od prije 9 godina, pogotovo kada u svojim redovima vise nemaju Koracku, Ivanisevica, Komsica i Lagumdziju na vrhu. Oni su odabrali kurs izbornog inzinjeringa i ostavljanja Hrvata HDZ-u. To sto su novoj postavi rezultati slabi i lokalizovani je posljedica drugih faktora.palermo wrote:Zašto jedan Hrvat koji navija za hrvatsku reprezentaciju, koji smatra da pitanje hrvatskog jezika ne smije nikada biti upitno, koji misli da pitanje konstitutivnosti naroda ne smije biti dovedeno u pitanje, ali istovremeno ne dovodi u pitanje opstojnost Bosne i Hercegovine,ravnopravnost svih na svakom dijelu ove zemlje,željan je pravne države i ekonomskog progresa nije željena meta SDP-a. Zašto se on po svome defaulut ostavlja HDZ-u ?
Mada u suštini nije ni bitno jesam li te razumio, jer ovaj sadašnji SDP nema nikakvu politiku. Barem nema sopstvenu niti ima ozbiljnu.
-
starisalko
#53990 Re: SDP
palermo wrote:Nisam te baš frazumio, kojoj politici je bliži sadašnji SDP ?Prpa.ba wrote:Sadasnji SDP je mnogo blizi takvoj politici nego SDP od prije 9 godina, pogotovo kada u svojim redovima vise nemaju Koracku, Ivanisevica, Komsica i Lagumdziju na vrhu. Oni su odabrali kurs izbornog inzinjeringa i ostavljanja Hrvata HDZ-u. To sto su novoj postavi rezultati slabi i lokalizovani je posljedica drugih faktora.palermo wrote:Zašto jedan Hrvat koji navija za hrvatsku reprezentaciju, koji smatra da pitanje hrvatskog jezika ne smije nikada biti upitno, koji misli da pitanje konstitutivnosti naroda ne smije biti dovedeno u pitanje, ali istovremeno ne dovodi u pitanje opstojnost Bosne i Hercegovine,ravnopravnost svih na svakom dijelu ove zemlje,željan je pravne države i ekonomskog progresa nije željena meta SDP-a. Zašto se on po svome defaulut ostavlja HDZ-u ?
Mada u suštini nije ni bitno jesam li te razumio, jer ovaj sadašnji SDP nema nikakvu politiku. Barem nema sopstvenu niti ima ozbiljnu.
Imaju plan 10 samo sto ga sad ko opozicija nemogu provodit.al za cetiri god.ces se ivinjavat zbog ovog napisanog
-
daddy-kool
#53991 Re: SDP
Pa ja i ne mislim da mi možemo natjerati na kooperativnost ni Srbe ni Hrvate, u tome je i poenta. Pošto se 90% života odvija na nivou kantona, ja predlažem da se to poveća na 95% i da se fokusiramo na ono čime možemo upravljati i da svoju stvarnost unapređujemo.palermo wrote:
Oko kantona i njihvoe ulpoge se nećemo složiti i ti to već znaš jer smo o tome diskutivali. Ja sam dubokkog uvjerenja da daljnje jačanje kantona i praktički stvaranje kantona -države nije ništa drugo nego nalijeganje na velikosrpsku i velikohrvatsku rudu i odličan put ka daljnjoj dezintegraciji ove zemlje. Ideja da ćemo mi nefunkcionisanjem federacije i države nekoga natjerati na kooperativnost ili dobru volju je, za mene, na prilično klimavim nogama. Dakle, kao što Franji Kluzu rekoh, složimo se da se ne slažemo.
Ogromna politička energija i dobra volja je potrošena (i dalje se troši) na jalove i preskupe projekte u FBiH i na nivou BiH koji se opstruiraju, sabotiraju, izokreću, a nema ni izvorne volje za njih. Autoput se pravi već 15 godina(?) i ne nazire se njegov kraj. Oružane snage su skoro razgrađene i rasfomirane. Elektroprivrede su i dalje isto podjeljenje. Telekom operateri isto (baš me zanima koliki je prodor BH telecoma u Čapljini ili Širokom). Napravljene su brojne agencije za uhljebljivanje, ali bez stvarnih ovlasti, funkcije ili rezultata. Da li smo preuzeli kontrolu neba nad zemljom? Da li kontrolišemo granice - ne kontrolišemo jer nam migranti ulaze sa svih strana neometano. Konstitutivnost služi za odbranu kladionica. Integracija je provedena u obimu u onom obimu u kojem se pojedinac može nakačiti na budžet, a suština je da nema opšte podrške kako treba ni fudbalskoj reprezentaciji iako je ista multietična, a kamoli nekom većem osjećaju zajedničkog. (Dobro prođemo ako nema mrtvih glava kada susjedi igraju utakmicu.) Ovaj izborni zakon, bar što se tiče predsjedništva mijenjamo već 7-8 godina? itd itd ... Ukratko vrtimo se na pitanjima oko kojih nema dogovora, a kada ga i bude biće truhli kompromis koji neće promijeniti ništa u glavama ljudi. Što je dosta, dosta je.
A život ide, generacija je skoro prošla od kraja rata (25 godina), a pojedinci i dalje broje etno-novorođenčad po opštinama, ruta autoputa se mijenja da ispunjava ratne ciljeve, kladionice su (metaforički) isto što i konstitutivnost u ustavu, susjedne države se opasno zaigravaju oko podjele BiH.
Ne kažem ja da treba blokirati federaciju ili državu, treba ostaviti minimum funkcija da država funkcioniše. Međutim, ogromnu većinu aktivnosti, posebno onih koje se tiču novca, treba prebaciti ili na kanton ili opštinu, svejedno. O parama se mora odlučivati bez principa konstitutivnosti i to tamo gdje one i nastaju. To takođe znači i ubiranje poreza po mjestu potrošnje. Neka bude konstitutvnost na nivou FBiH i BiH, pa i višečlano predsjedništvo, to je sve ok. Ali pare na kantone ili opštine.
A do sada smo ih stvarali?palermo wrote:
A ovo oko integrativnosti, mi moramo prestati stvarati neprijatelje......
Ima li pandan SDP dole u Širokom ili Banja Luci, neka izvorna integrativna,multietnička stranka kojoj je cilj ovo što si naveo?palermo wrote: to ne znači biti ponizan,donji ili ko zna kakav, to znači otvoriti mogućnosti da se izraziš i na drugačiji način ne dovodeći pri tome u pitanja svoje osnovne principe. I ja sam zaista bio uvjeren da je to osnovna zadaća SDP_a, ne nikakvo ideološko strančarenje, ljevičartsvo ( u praksi lažno, naravno) nego biti ona integrativna karika kojoj se okreću ljudi koji žele nešto drugačije. Ali ne možeš biti integrativna karika, ako si sektaš, ako si isključiv, ako unutar svoga političkog djelovanja ne stvaraš široku platformu u kojoj se mogu naći ljudi različitih razmišljanja ali iste vizije i principa od kojih se ne odstupa. A vizija i principi su vrlo jednostavni, Bosna i Hercegovina kao država u kojoj su svi ravnopravni na svakom njenom dijelu, u kojoj postoji vladavina zakona i ekonomski progres.
Zašto jedan Hrvat koji navija za hrvatsku reprezentaciju, koji smatra da pitanje hrvatskog jezika ne smije nikada biti upitno, koji misli da pitanje konstitutivnosti naroda ne smije biti dovedeno u pitanje, ali istovremeno ne dovodi u pitanje opstojnost Bosne i Hercegovine,ravnopravnost svih na svakom dijelu ove zemlje,željan je pravne države i ekonomskog progresa nije željena meta SDP-a. Zašto se on po svome defaulut ostavlja HDZ-u ?
Inače slažem se SDP da nije dorastao, i da nema ni vizije ni strategije.
-
palermo
#53992 Re: SDP
Pa dobro može i ovako kao što ti predlažeš. Samo onda bi bilo pošteno to nazvati pravim imenom......odustajanje od države Bosne i Hercegovine i njene cjelovitostiPa ja i ne mislim da mi možemo natjerati na kooperativnost ni Srbe ni Hrvate, u tome je i poenta. Pošto se 90% života odvija na nivou kantona, ja predlažem da se to poveća na 95% i da se fokusiramo na ono čime možemo upravljati i da svoju stvarnost unapređujemo.
Ogromna politička energija i dobra volja je potrošena (i dalje se troši) na jalove i preskupe projekte u FBiH i na nivou BiH koji se opstruiraju, sabotiraju, izokreću, a nema ni izvorne volje za njih. Autoput se pravi već 15 godina(?) i ne nazire se njegov kraj. Oružane snage su skoro razgrađene i rasfomirane. Elektroprivrede su i dalje isto podjeljenje. Telekom operateri isto (baš me zanima koliki je prodor BH telecoma u Čapljini ili Širokom). Napravljene su brojne agencije za uhljebljivanje, ali bez stvarnih ovlasti, funkcije ili rezultata. Da li smo preuzeli kontrolu neba nad zemljom? Da li kontrolišemo granice - ne kontrolišemo jer nam migranti ulaze sa svih strana neometano. Konstitutivnost služi za odbranu kladionica. Integracija je provedena u obimu u onom obimu u kojem se pojedinac može nakačiti na budžet, a suština je da nema opšte podrške kako treba ni fudbalskoj reprezentaciji iako je ista multietična, a kamoli nekom većem osjećaju zajedničkog. (Dobro prođemo ako nema mrtvih glava kada susjedi igraju utakmicu.) Ovaj izborni zakon, bar što se tiče predsjedništva mijenjamo već 7-8 godina? itd itd ... Ukratko vrtimo se na pitanjima oko kojih nema dogovora, a kada ga i bude biće truhli kompromis koji neće promijeniti ništa u glavama ljudi. Što je dosta, dosta je.
A život ide, generacija je skoro prošla od kraja rata (25 godina), a pojedinci i dalje broje etno-novorođenčad po opštinama, ruta autoputa se mijenja da ispunjava ratne ciljeve, kladionice su (metaforički) isto što i konstitutivnost u ustavu, susjedne države se opasno zaigravaju oko podjele BiH.
Ne kažem ja da treba blokirati federaciju ili državu, treba ostaviti minimum funkcija da država funkcioniše. Međutim, ogromnu većinu aktivnosti, posebno onih koje se tiču novca, treba prebaciti ili na kanton ili opštinu, svejedno. O parama se mora odlučivati bez principa konstitutivnosti i to tamo gdje one i nastaju. To takođe znači i ubiranje poreza po mjestu potrošnje. Neka bude konstitutvnost na nivou FBiH i BiH, pa i višečlano predsjedništvo, to je sve ok. Ali pare na kantone ili opštine.
mislio sam prevashodno na politiku SDP-a koja se uglavnom temelji na protiv nečeg a gotovo nikad na za neštoA do sada smo ih stvarali?palermo wrote:
A ovo oko integrativnosti, mi moramo prestati stvarati neprijatelje......
Pa dobro, ti bez pardona proglasi SDP bošnjačkom strankom.Ima li pandan SDP dole u Širokom ili Banja Luci, neka izvorna integrativna,multietnička stranka kojoj je cilj ovo što si naveo?
Inače slažem se SDP da nije dorastao, i da nema ni vizije ni strategije
Ne nema pandan....SDP je trebao u Širokom (lakše) i u Banjaluci da bude ta druga strana. Nije.....nažalost....
-
palermo
#53993 Re: SDP
I samo da osvrnem još na ovo.daddy-kool wrote: bi sada i bilo nekog interesa kod siromašnijih kantona da se to finansiranje izjednači i prebaci na nivo FBiH, ali to više jednostavno nije u interesu, prije svega KS. Zašto bih ti (ili neko drugi) finansirao zdravstvo ili školstvo u kantonu 10 ili posavskom kantonu?
Zato što smo ista država, zato što zbog toga postoje države, ako država nije spremna da brine o svim svojim građanima, i da brine o onima koji jesu siromašniji makar nama oni i ne bili dragi, onda ona i ne treba da postoji.
Uostalom, meni se čini da to i jeste poruka.......
-
daddy-kool
#53994 Re: SDP
To ne, nego fokusiranje na ekonomiju i napredak.palermo wrote:
Pa dobro može i ovako kao što ti predlažeš. Samo onda bi bilo pošteno to nazvati pravim imenom......odustajanje od države Bosne i Hercegovine i njene cjelovitosti
palermo wrote:
Pa dobro, ti bez pardona proglasi SDP bošnjačkom strankom.
Ne nema pandan....SDP je trebao u Širokom (lakše) i u Banjaluci da bude ta druga strana. Nije.....nažalost....
Ne, nisam proglasio SDP bošnjačkom strankom, postoje Srbi i Hrvati koji glasaju za SDP a koji ne žvie u Širokom i Banja Luci. Međutim bolno im nedostaje podrška u Hercegovini i RS.
Doduše bili su Lijanovići koji su prelazili te etničke granice, ali nisam siguran da to nije bilo zbog para, ali eto ... Možda bi lakša integracija bila da već postoje sredne stranke/politike koje bi kroz neka ujedinjenja/saveze mogle više postići?
-
daddy-kool
#53995 Re: SDP
Ako nisam spreman da šaljem pare u zdravstveni/obrazovni sistem kantona 10 (što se btw ni sada ne događa u značajnoj mjeri) ja sam za nepostojanje države?palermo wrote:I samo da osvrnem još na ovo.daddy-kool wrote: bi sada i bilo nekog interesa kod siromašnijih kantona da se to finansiranje izjednači i prebaci na nivo FBiH, ali to više jednostavno nije u interesu, prije svega KS. Zašto bih ti (ili neko drugi) finansirao zdravstvo ili školstvo u kantonu 10 ili posavskom kantonu?
Zato što smo ista država, zato što zbog toga postoje države, ako država nije spremna da brine o svim svojim građanima, i da brine o onima koji jesu siromašniji makar nama oni i ne bili dragi, onda ona i ne treba da postoji.
-
A_A_AKCIJA
#53996 Re: SDP
Šta je starije, koka ili jaje?palermo wrote:I samo da osvrnem još na ovo.daddy-kool wrote: bi sada i bilo nekog interesa kod siromašnijih kantona da se to finansiranje izjednači i prebaci na nivo FBiH, ali to više jednostavno nije u interesu, prije svega KS. Zašto bih ti (ili neko drugi) finansirao zdravstvo ili školstvo u kantonu 10 ili posavskom kantonu?
Malo ćemo nepriznavati državu, krasti poreze, švercovati duhan, a očekivati da nas Bošnjaci liječe i plaćaju penziono i da tu država radi ko sat i još kanal na hrvatskom da nam plate. Nema veze što je sabotiramo na svakom drugom koraku.
Ne može tako. PDV, zdravstveno osiguranje, RTV takse... i ostale zajedničke fondove što prije treba decentralizirati. Svako neka dobija koliko je uplatio, ko u normalnim državama. Za par godina bi se država normalizirala, jer bi osim Livanjskog kantona i ostali HB kantoni otišli u bankrot.
Nema nikakve logike da 55% stanovnika države govori bosanskim jezikom, a da im ostalih 45% to pravo osporava, a uredno im uzima novac od PDV-a, direktnih poreza, zdravstvenog, rtv takse... Da se ovim ucjene RS i hercegovci, noktima bi grebali za državom za par godina. Molili bi da se liječe u Sarajevu, svi odreda.
Samo KS u UINO godišnje uplati skoro 3 milijarde PDV-a, a dobije nazad milijardu. Ne dam novac neprijateljima koji mi rade o glavi. Po cijenu upotrebe bonskih ovlasti, samo bih proglasio da se više pdv neće uplaćivati u zajedničku kasu, vidio bi bosanskih patriota na Neretvi, Drini i Vrbasu kako spašavaju institucije države:D
- bunk
#53997 Re: SDP
Vrijeme za takve poteze ce bit sutradan nakon sto postanemo punopravni clan NATO saveza.
Pravednija raspodjela indirektnih poreza mislim.
Pravednija raspodjela indirektnih poreza mislim.
- JThomas
#53998 Re: SDP
a zanimljiva je i ustaljena ova priča, CDU njemačke standardi za opoziciju, a provjereni ISO-SDA-1990 standard za vlast. jer zašto mijenjati nešto što tako dobro funkcioniše 
-
Novak20
#53999 Re: SDP
Hajde probaj tu mitomaniju o uzimanju para potkrijepiti konkretnim ciframa. Za početak, evo ti spisak poreznih obveznika F BiH i njihovih dugovanja iz 2018. Cca 2,5 milijarde duga državi u koju se kunemo. Prednjače "bošnjačke" firme. Mrzi me sada razvrstavati i sabirati ali mi se čini da te firme nose oko 85 - 90 % dugovanja prema UIO koje netko drugi uredno namiruje ili trpi zbog manjka para u budžetu.A_A_AKCIJA wrote:
Šta je starije, koka ili jaje?
Malo ćemo nepriznavati državu, krasti poreze, švercovati duhan, a očekivati da nas Bošnjaci liječe i plaćaju penziono i da tu država radi ko sat i još kanal na hrvatskom da nam plate. Nema veze što je sabotiramo na svakom drugom koraku.
Ne može tako. PDV, zdravstveno osiguranje, RTV takse... i ostale zajedničke fondove što prije treba decentralizirati. Svako neka dobija koliko je uplatio, ko u normalnim državama. Za par godina bi se država normalizirala, jer bi osim Livanjskog kantona i ostali HB kantoni otišli u bankrot.
Nema nikakve logike da 55% stanovnika države govori bosanskim jezikom, a da im ostalih 45% to pravo osporava, a uredno im uzima novac od PDV-a, direktnih poreza, zdravstvenog, rtv takse... Da se ovim ucjene RS i hercegovci, noktima bi grebali za državom za par godina. Molili bi da se liječe u Sarajevu, svi odreda.
Samo KS u UINO godišnje uplati skoro 3 milijarde PDV-a, a dobije nazad milijardu. Ne dam novac neprijateljima koji mi rade o glavi. Po cijenu upotrebe bonskih ovlasti, samo bih proglasio da se više pdv neće uplaćivati u zajedničku kasu, vidio bi bosanskih patriota na Neretvi, Drini i Vrbasu kako spašavaju institucije države:D
-
A_A_AKCIJA
#54000 Re: SDP
Mitomanija veliš.Novak20 wrote:Hajde probaj tu mitomaniju o uzimanju para potkrijepiti konkretnim ciframa. Za početak, evo ti spisak poreznih obveznika F BiH i njihovih dugovanja iz 2018. Cca 2,5 milijarde duga državi u koju se kunemo. Prednjače "bošnjačke" firme. Mrzi me sada razvrstavati i sabirati ali mi se čini da te firme nose oko 85 - 90 % dugovanja prema UIO koje netko drugi uredno namiruje ili trpi zbog manjka para u budžetu.A_A_AKCIJA wrote:
Šta je starije, koka ili jaje?
PDV i direktne poreze duguju bratski respoređene SDA-HDZ-SNSD-SDS firme, sa GRASom na vrhu obje liste, ali i svim bolnicama pod kontrolom HDZ-a. To jeste istina i to nije ono na šta sam mislio.
To je smiješna cifra u odnosu na poreze koji se nikada ne obračunaju i ne naplate, pa samim tim ih i nema na ovim listama. Govorim o praksi prodaje po nekoliko šlepera robe iz Hercegovine za Sarajevo, na jednu fakturu, tj jedan šleper.
Šverc duhana, prodaja rezanog duhana i ručno punjenih cigareta, državu košta oko 500 miliona godišnje. Garant je sa Kube rezani duhan.
https://interview.ba/interview/item/138 ... m-godisnje
Neoporezivanje kladionica u skladu sa ostatkom svijeta, takođe odnosi stotine miliona. Kada bi porez bio kao u Grškoj, govorimo o ca 500 miliona KM, godišnje, koliko hercegovačke kladionice uzmu sebi, a trebalo bi da plate državi, obzirom da su imale promet od 1.6 milijardi KM, prošle godine:
https://www.fokus.ba/vijesti/bih/kako-r ... m/1189586/
Budžet Kantona Sarajevo je oko milijarde KM, a uplati se skoro 3 puta više:
https://www.klix.ba/biznis/finansije/ka ... /170502069
Ili, naplata RTV takse u južnim dijelovima:
http://www.zurnal.info/novost/20703/ako ... roprivredu
GRAS i slične firme imaju dokumentovani dug koji ne može nestati. Ja govorim o hercegovačkim mafijašima koji ukradu 3-4 dugovanja GRAS-a godišnje bez evidencije u papirima, još im se da guta od PDV-a.
Ja kao građanin Kantona Sarajevo, ne želim da od 3 KM koje platim PDV, 2 KM idu neprijateljima moje države, a trenutno je tako. Zamislimo budžet KS od 3 milijarde. Bili bi Manhattan za 5 godina.
Novac je jedna od poluga kojom se ova država može vratiti na normalne staze i najveća izdaja države od SDA. Sarajevo uplati 41% ukupnog PDV-a a tim novcem se na kraju finansiraju neprijatelji države. RS krene putem bankrota, SDA ih spasi kreditom MMF-a i uvijek tako.
Brate, zaradi pa srbuj, nemoj da ti ja plaćam.