Tacno. Prvi put na ovakav način,. Dakle klauzula u Spanijivicious wrote:Ne znam odakle podatak da je ovo prvi put da igrač otkupljuje svoj ugovor, koliko se sjećam kad je Javi Martinez prelazio u Bayern isto je bilo, najavio Bilbau da odlazi i onda sam morao položiti pare u sjedištu lige, čini mi se 40 miliona da je bila klauzula.
E sad, postoje tri opcije transfera sa klauzulama
1. Igeac ima klauzulu 10 miliona, a njegova realna vrijednost je 5. Dva kluba se dogovore, nema poreza.
2. Igrač ima klauzulu 10 miliona. Novi klub želi da plati tih 10 a stari prihvata tu cijenu. U tom slučaju, da bi se izbjegao porez klubovi se dogovore da se ide sporazumno. Obično se nadju na pola puta. Dobro i jednim i drugima . To je slučaj Thiaga kada je prelazio u Bayern, ili ovogodišnji transfer Ceballosa iz Betisa y Madrid
3 Dolazimo do trećeg slučaja kada klub ne želi da proda igrača i nema namjeru da pregovara. Tada se dešava situacija kao sa Neymarom. Igrac položi klauzulu, kasnije plati porez u sva priča završena. Klubovi i ne kontaktiraju jedni druge. Tako je bilo sa Martínezom I Athletic Bilbao.