Bebe - ALL ABOUT!
Moderator: anex
- manekenka u penziji
#5376 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ja sam stavila neku maramu. Živa se isikirah, najviše zato jer nam se bliži let... Ako se prehladi, ne znam sta cu.
-
dama_u_crnom
#5377 Re: Bebe - ALL ABOUT!
I ja sam nekoliko puta bila prehladjena, pod temperaturom visokom, a bebi nista nije preslo.
Ne sikiraj se.
- manekenka u penziji
#5378 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Hvala! Nadam se najboljem
- vanad
#5379 Re: Bebe - ALL ABOUT!
samo ne prekidaj dojenje, preko mlijeka joj prenosis antitijela. Zato mame budu prehladjene a bebe ne.
-
Mirinela
#5380 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Joooj isprepada me sad, vec se vidim kako sjedim za kompjuterom 3 sata istrazujuci iskustva sa poroda.radenska wrote:Ma to te malo hvata euforija sto si prvi put trudna. Doduse ja sam i s prvim djetetom ponesto pocela u osmom kupovati, one vece stvari 15ak dana pred termin. Sad sam evo usla u sedmi i necu uopce pretjerivati. ROdbina ce donijeti tonu stvari, bice zima pa necu puno hodati s bebom, ima ovih bodija od djecaka ( iako je curica do 18te se ja pitam sta nosi![]()
) pa se ne sekiram mnogo. Vise se vala sekiram kako cu se poroditi
strah me sjecenja od proslog puta. Muz ce dokupiti sve sto bude falilo
Hvala vam na odgovorima, i mislila sam da je preeeerano jos.
- vazi
#5381 Re: Bebe - ALL ABOUT!
manekenka u penziji wrote:Hvala! Nadam se najboljem
bebi let ne skodi, nek doji kad avion uzlijece i slijece i to je to
ne citaj svasta, ugodan odmor
-
safran
#5383 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Mani se iskustava sa poroda. Mnoga služe samo da te istraumiraju. Ja sam imala 2 poroda, 2 potpuno različita iskustva, 2 dječaka dijametralno suprotnih karaktera. Uživaj u trudnoći.Mirinela wrote:Joooj isprepada me sad, vec se vidim kako sjedim za kompjuterom 3 sata istrazujuci iskustva sa poroda.radenska wrote:Ma to te malo hvata euforija sto si prvi put trudna. Doduse ja sam i s prvim djetetom ponesto pocela u osmom kupovati, one vece stvari 15ak dana pred termin. Sad sam evo usla u sedmi i necu uopce pretjerivati. ROdbina ce donijeti tonu stvari, bice zima pa necu puno hodati s bebom, ima ovih bodija od djecaka ( iako je curica do 18te se ja pitam sta nosi![]()
) pa se ne sekiram mnogo. Vise se vala sekiram kako cu se poroditi
strah me sjecenja od proslog puta. Muz ce dokupiti sve sto bude falilo
![]()
![]()
Hvala vam na odgovorima, i mislila sam da je preeeerano jos.
-
funeral blues
#5384 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Šta bih mogla dati bebi da ublažim kašalj? Neki čaj?
Prvo joj je nosić curio i bio začepljen, sad se to spustilo u grlo i kašlje od jutros. Kašalj je onaj produktivni. U nosić smo joj ukapavali kapi i čistimo pomalo.
Prvo joj je nosić curio i bio začepljen, sad se to spustilo u grlo i kašlje od jutros. Kašalj je onaj produktivni. U nosić smo joj ukapavali kapi i čistimo pomalo.
-
suza81
#5385 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Slicnu muku mucimfuneral blues wrote:Šta bih mogla dati bebi da ublažim kašalj? Neki čaj?
Produktivni kasalj se ne ublazuje, treba da izbaci sluz koja se nakupila. Caj od sljeza pomalo na kasikicu u usta i nos. Za nosic pored kapi baby vac-ono cudo sto se na usisivac nakaci i izvlaci sekret iz nosa. Mozes bebu i na stomak pa da samo curi iz nosa. Ako je sislo u pluca obloga na papir-onaj od papirnih kesa sa uljem/mascu ili nekim balzamom za te svrhe. Ako potraje pedijatru da poslusa pluca.
Ne znam koliko je beba stara, mom je 6 mjeseci i najgore je sto tako malim bebama ne mozes puno toga dati. Zaradio je blagi bronhitis i za sada samo inhalacije
Ako je neka mama deverala sa bronhiticnom bebom neka podijeli savjete!
-
funeral blues
#5386 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Hvala na odgovoru.
Nije baš mala, 14 mjeseci, pa vjerujem da smije isprobati više stvari nego tvoj malac. Zasad je sekret samo u grlu i pokušava ga izbaciti kašljem i nadam se da se neće spustiti u pluća. Probat ću s tim čajem pomalo, a dr. ćemo odmah u ponedjeljak ukoliko se kašalj ne smiri, nek malo osluhne pluća.
Problem s pumpicom je taj što je ona već velika klipača i ne da približiti nosiću, jedva joj i kapi ukapamo. Sinoć probali izvući pumpicom, ali se toliko derala i otimala da smo odustali.
Sretno s bronhitisom, nadam se da ćete se brzo oporaviti.
Nije baš mala, 14 mjeseci, pa vjerujem da smije isprobati više stvari nego tvoj malac. Zasad je sekret samo u grlu i pokušava ga izbaciti kašljem i nadam se da se neće spustiti u pluća. Probat ću s tim čajem pomalo, a dr. ćemo odmah u ponedjeljak ukoliko se kašalj ne smiri, nek malo osluhne pluća.
Problem s pumpicom je taj što je ona već velika klipača i ne da približiti nosiću, jedva joj i kapi ukapamo. Sinoć probali izvući pumpicom, ali se toliko derala i otimala da smo odustali.
-
suza81
#5387 Re: Bebe - ALL ABOUT!
I moj se dere kad upalim usisivac ali kontam manja steta tih 5-10 sekundi dreke nego sto je slajm u plucima.funeral blues wrote:Hvala na odgovoru.![]()
Problem s pumpicom je taj što je ona već velika klipača i ne da približiti nosiću, jedva joj i kapi ukapamo. Sinoć probali izvući pumpicom, ali se toliko derala i otimala da smo odustali.![]()
Ih 14 mj. to je vec puno opcija: razni biljni sirupi za kasalj, ja sam uzimala cini mi se medexov sa smrekinim iglicama.... ili tako nesto, cajevi, med, limun, supice... da joj dignes imunitet, ali ja opet ne bih zaobilazila baby vac ili pusi ti stalno nos pred njom pa ce i ona pokusavati, znas da sve uce oponasanjem.
Kad zaspi a zacepljen joj nos narezi crvenog luka i stavi joj blizu nosa. Mozes objesiti u najlonku na krevetac!
-
safran
#5388 Re: Bebe - ALL ABOUT!
suza81 wrote: Kad zaspi a zacepljen joj nos narezi crvenog luka i stavi joj blizu nosa. Mozes objesiti u najlonku na krevetac!
taman sam ovo htjela napisati. moj mlađi je imao 7-8 mjeseci kad je dobio bronhitis, ja pokušavala izbjeći inhalacije i spasio nas je lukac u čarapici koji je stalno vidio u krevecu i lupkanje po leđima. Položiš bebu na svoja koljena potrbuške, glavom malo prema dole i lupkaš po leđima ali ne cijelim dlanom već saviješ ruku kao da ćeš vode piti. Tu tehniku sam vidjela na Pedijatriji na Pulmo odjeljenju. Tamo svako jutro dolazi tehničar sa čašicom na štapiću i lupka djecu po leđima - šega pravo, ali pomaže. Za lošijih večeri ja sam svom znala gurnuti prst u grlo da povrati šlajm - ali to baš kad zaštopa.
Uglavnom, lukac je glavni.
-
funeral blues
#5389 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Čula sam već za ovaj luk. Ima sve da zasmrdimo
. K'o da je malo bolje, supice i koljenice pomažu
a probaćemo i luk večeras, ako nastavi. Najgore je što joj je vakcina za 3 dana, vjerovatno će joj odgoditi ako šta bude.
Hvala vam
Hvala vam
-
safran
#5390 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Odgodiće i bolje ti je da odgode. Nije problem ako se vakcina odgodi za 15 dana. Problem je ako "načeto" dijete dobije vakcinu. Upravo to se desilo mom malcu. Stariji je nešto dovukao iz škole, imao je hunjavicu. Razmišljala sam da li uopšte da bebca vodim na vakcinu ali onda skontam da se po cijelu zimu slini i hajde rekoh dok je zdrav. Bebac je bio potpuno zdrav kad je primio vakcinu ali je vjerovatno već pokupio bajku od starijeg i eto, zabavljali smo se pola zime.funeral blues wrote:Čula sam već za ovaj luk. Ima sve da zasmrdimo. K'o da je malo bolje, supice i koljenice pomažu
a probaćemo i luk večeras, ako nastavi. Najgore je što joj je vakcina za 3 dana, vjerovatno će joj odgoditi ako šta bude.
Hvala vam
-
Sunculish
#5392 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Jao, ovo više ni pod razno ne pokušavaj!!safran wrote:Za lošijih večeri ja sam svom znala gurnuti prst u grlo da povrati šlajm - ali to baš kad zaštopa.
Ja sam svojoj ovo uradila kada je progutala komad plastike prije par mjeseci. Toliko me je dr. naružio, ko malo dijete.
Rekao je da sam tako mogla ubiti svoje dijete jerbo tu ima neka koščica koju, ako guraš prst djetetu u grlo, možeš slomiti i automatski ugušiti dijete.
Ja sam ovo vrlo ozbiljno shvatila..
-
dama_u_crnom
#5393 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Trebala bi bebu ovih dana odvesti na vakcinu koja se prima iza godine dana. Koju vakcinu prima, kakva su iskustva=? Je li potrebno uvesti bjelance prije primanja vakcine 
- CherryLips
#5394 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Obavezno jaje cijelo probati prije vakcine,mislim da je to Mrp vakcina. Moj bebac super podnio,mada ni sa prijašnjim vakcinama nije bilo problema hvala Bogu. Biće to ok:)
- Tigar1
#5395 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Raja ima li iko iskustva sa iščašenjima kukova kod beba?
Moja Hanica je 20-og juna imala repoziciju sa 3,5 mjeseci starosti, radili smo kod dr Šabića u Zenici.
Aparatić nosila 2,5 mjeseca. Sad 09.09. smo prešli na abdukcione kaišiće, u pitanju su bili 1. Desni - iščašenje IIb po Graffu 2. Lijevi IIa po Graffu.
Doktor je centrirao na svoje mjesto i sad nakon stavljanja kaišića radimo vježbe, neki kolege dr koji su vidjeli rtg snimke nisu zadovoljni sa napretkom i misle da treba potražiti drugo mišljenje(jezgre nisu formirane koliko bi trebali, acetabuluma još nema u onoj formi u kojoj bi trebali biti).
Imate li vi iskustva, koji doktor i gdje bi moglo u Sarajevu da pogleda i da svoje mišljenje?
Moja Hanica je 20-og juna imala repoziciju sa 3,5 mjeseci starosti, radili smo kod dr Šabića u Zenici.
Aparatić nosila 2,5 mjeseca. Sad 09.09. smo prešli na abdukcione kaišiće, u pitanju su bili 1. Desni - iščašenje IIb po Graffu 2. Lijevi IIa po Graffu.
Doktor je centrirao na svoje mjesto i sad nakon stavljanja kaišića radimo vježbe, neki kolege dr koji su vidjeli rtg snimke nisu zadovoljni sa napretkom i misle da treba potražiti drugo mišljenje(jezgre nisu formirane koliko bi trebali, acetabuluma još nema u onoj formi u kojoj bi trebali biti).
Imate li vi iskustva, koji doktor i gdje bi moglo u Sarajevu da pogleda i da svoje mišljenje?
- wewa
#5396 Re: Bebe - ALL ABOUT!
hvale dr Ismeta Gavrankapetanovica, sto se tice kukova kod bebaTigar1 wrote:Raja ima li iko iskustva sa iščašenjima kukova kod beba?
ima privatnu ordinaciju, bila je na skenderiji, ali sigurno ima na googlu
-
Anelicha
#5397 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Mojoj ce ubrzo 6 mjeseci iii jos uvijek muku mucim s flasicama -.- jedino caj hoce iz nje,nukova flasica i ona iz dm,babylove sa kljunom. Sokice nece uopce,na svaki se zgrozava... Od slanog sve jede,slatko manje vise. Ubrzo trebam na posao i trebaju mi savjeti,kako da je od sike odviknem,bar dok radim iii sta joj za pocetak pocet davat na flasicu. Povrh svega,najvise zaspi dok doji 
-
duboka_misao
#5398 Re: Bebe - ALL ABOUT!
a da izdojis svoje mjeko i dajes na flasicu? moji nisu voljeli nuk, samo avent probaj i onu tomee tipee a sto se tice sokova moji ih nikad nisu voljeli pa nije velike stete ako ih nece probaj caj od zare ili kamilice .Anelicha wrote:Mojoj ce ubrzo 6 mjeseci iii jos uvijek muku mucim s flasicama -.- jedino caj hoce iz nje,nukova flasica i ona iz dm,babylove sa kljunom. Sokice nece uopce,na svaki se zgrozava... Od slanog sve jede,slatko manje vise. Ubrzo trebam na posao i trebaju mi savjeti,kako da je od sike odviknem,bar dok radim iii sta joj za pocetak pocet davat na flasicu. Povrh svega,najvise zaspi dok doji
-
kakavdanakneiskustvu
#5399 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Bebac još nije dobio ni jednu vakcinu,koju vakcinu bebe prvo dobiju?
- insomnia78
#5400 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Kod mene odmah dvije, polio, hepatitis B i jos nesto svasta, mogu vidjeti kad dodjem kuci tacno
Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk