Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
ravno

#5376 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ravno »

mario.ario wrote:
ravno wrote: Prve stvari idu prvo. A prvo je FBiH. Državna vlast se NE MOŽE sastaviti bez Dodika. Niko iz SDP-a nije digao ruke od države, u pravu si, imaš pogrešan dojam. Međuentitetska vijeća su legalna sve dok se ne sudaraju sa važećim zakonima i ustavom FBiH. Od RS-a se mirnim putem ne može ništa otkinuti, a to bi bilo i protivustavno. To što ti vidiš kao činjenicu, možda i nije činjenica. Za tvoju informaciju, ogromna većina SDP-ovaca NE misli da su Hrvati glup narod i shvaćaju da se prosječan narod BOJI promjena i STRAH ga je da će onaj drugi doći da ga......nešto.
SDP ima obavezu (i pravo) da hrvatskom narodu u BiH pokaže da NIJE protiv njega, ali ne na način kako to zagovaraju grobari hrvatskog naroda i ne nasjeda na svako podmetanje. Hrvati imaju, kao konstitutivan narod, pravo da biraju svoje političke opcije (a tako i Željko Komšić), pa i obavezu da snose odgovornost za svoj izbor.

Nego, dođi ti, prijatelju i na "lijevu" stranu tvoga grada barem ponekad, ne treba ti dozvola ni od koga, prošetaj i tamo i popij kafu/kavu, popričaj s ljudima (ima ih i tamo), iznenadićeš se kad vidiš koliko ima tvojih sunarodnika.
pa nisam ratni zločinac da se bojim hodat gradom.

Dodjem i to često, ono malo do novog starog, malo do musale, malo do prijeratnog komšiluka, jes da nemam koga baš obić, al uželju :)

povuče me za jezik pa požurih, što se tiče ovog prvog dijela, ti stvarno misliš da SDP nosi neku promjenu? Ja osobno ne mislim da su (samo) Hrvati glup narod, glupi smo svi skupa.

Jeste, Hrvati imaju pravo birati ali ne i izabrati. Željko Komšić. ;)

Dođi, jašta ćeš. Vjerovao ili ne, i SDP zavisi od glasova. Preko noći ne može napraviti raj na zemlji, ali može udariti trend. Ako za dvije godine (slijedeći izbori) uradi isto što i prethodnici (harakiri), neće dobiti glasove većine ove raje koja ga sada ovdje podržava. Šta tu ne možeš svariti?
madner

#5377 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

To ti je definicija demokratije. Mislim da ipak ne treba toliko korijenito mjenjat sistem :D
palermo

#5378 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

Banksy wrote:
mario.ario wrote:oglasila se omiljena vam autorica :D

http://www.index.hr/vijesti/clanak/koko ... 43651.aspx
To je uglavnom to.
Samo ponovljena i drugačije upakovana priča koju su već prepričali Lovrenović, Kazaz, Grebo, Puhovski, Lasić, Filandra, Avdić, Bačanović, Imamović, Pusićka, Josipović, Milanović, svi zapravo.
Na korak do trećeg entiteta.
Butum vas dunjaluk :D :D
nosara

#5379 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by nosara »

mario.ario wrote: mogu svariti tvoj entuzijazam, još ako si član sdp-a, ali ga baš ne dijelim i to je sve.

Dabogda ova 'vlada' donijela za 2 godine sve ono čemu se ti nadaš, vjerujem da imaš dobre namjere za sve, ali kažem, i oni su već s Alijansom imali 1 priliku, samo su zakuhali više. Sustav u kojem će preglasavanja i izbori jednih za druge po pincipu preglasavanja postati praksa, dugoročno ne nose boljitak.

Pozdrav
:evil:
exliberal

#5380 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by exliberal »

Hm kao sto vidim federalna ljubav cvjeta.......jos samo Dodika ukljucit i eto Bosna posta haman ko .... :skoljka:
Nass

#5381 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nass »

Sad je nova taktika. Kaze Covic da ako Ustavni Sud i ne bude donio jasnu i pozitivnu odluku na njihove zalbe ( dobar znak? ), oni ce svejedno dovesti u pitanje odnos prema Hrvatima i ovakvo uredjenje itd. itd.
MoodSwingeR

#5382 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by MoodSwingeR »

palermo wrote:
Banksy wrote:
mario.ario wrote:oglasila se omiljena vam autorica :D

http://www.index.hr/vijesti/clanak/koko ... 43651.aspx
To je uglavnom to.
Samo ponovljena i drugačije upakovana priča koju su već prepričali Lovrenović, Kazaz, Grebo, Puhovski, Lasić, Filandra, Avdić, Bačanović, Imamović, Pusićka, Josipović, Milanović, svi zapravo.
Na korak do trećeg entiteta.
Butum vas dunjaluk :D :D
E, pa dosta vise i vas, povampirenih ezdepeovaca! Rusitelja Bosne nam i Hercegovine!

Sve je bilo lijepo utanaceno - tko je jamio - jamio. A sad odjednom, ko zdipio - SDiPio. Ne moze!
ivannn

#5383 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ivannn »

Nass wrote:Sad je nova taktika. Kaze Covic da ako Ustavni Sud i ne bude donio jasnu i pozitivnu odluku na njihove zalbe ( dobar znak? ), oni ce svejedno dovesti u pitanje odnos prema Hrvatima i ovakvo uredjenje itd. itd.
pa nije neki znak, znao je ustavni sud i prije donositi odluke pa se svi ogluše, npr. s ona dva ministarstva

pravna država, ha ja :bih:
jazzer

#5384 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by jazzer »

mario.ario wrote: Dabogda ova 'vlada' donijela za 2 godine sve ono čemu se ti nadaš, vjerujem da imaš dobre namjere za sve, ali kažem, i oni su već s Alijansom imali 1 priliku, samo su zakuhali više. Sustav u kojem će preglasavanja i izbori jednih za druge po pincipu preglasavanja postati praksa, dugoročno ne nose boljitak.

Pozdrav
Hajd' nam obrazlozi sta je to Alijansa zakuhala za vrijeme svog mandata??

I jedan savjet...Kada u komunikaciji na forumu provuces jedan ovakav komentar i prepustis
sugovornicima na razmisljanje sta si htio reci, niko te nece ozbiljno shvatati u daljoj raspravi.

A vjeruj da ti ni komentar nije narocito pronicljiv niti si nekoga odusevio njime...
jovanbl

#5385 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by jovanbl »

Neko je postavio pitanje zasto je Lagumdzija sve snage fakticki usmjerio prema federaciji.

Odogovr je jasan. U entitetima su pare i entitetima je stvarna vlast, ova na drzavnom nivou je samo izvedena i u potpunosti zavisna od entiteta.

ShvativsI to , Lagaumdzija je odlucio da u stvgari preuzme "IZVOR VLASTI" u BiH , a on je kako rekoh u entitetima.

E sad nacin na koji je ovo uradio sa hdz-ovima. Po mom licnom misljenju je skocio sam sebi u stomak, i sustinski ( ako se ne to naglo ne promjeni) vec formirao treci entitet.

Kako?

E pa ovako :

Preuzimajuci formalnu vlast na federalnom nivou na ovaj nacin, omogucio je hrvatima predvodjenim hdzom, da jednostavno kazu mi ne priznajemo ovakvu federalnu vlast.
I nije problem sto ce o reci, nego je stvar u tome sta slijedi iza toga , a po mom misljneju slijedi sledece :

1. Ukidanje svih izvornih prihoda koji dolaze iz kantona koje kontrlisu hrvati, na nacin da ce pare za poreze doprinose i sve ostale prihode hdz usmjeriti na novi racun , odnsono prestace uplate iz tih kantona na jedinstveni racun budzeta federacije odnosno hrvati ce uspostaviti jedinstveni racun za uplate iz tih kantona ili ce u najmnaju ruku sve novce koje bi isle inace federaciji preusmeriti u kantonalne budzete.

2. Zakoni i podzakonski akti koje donese Federali parlament , vlada i ministarstva ce jednostavno ce biti ignorisani

3. Stvarna kontrola i stvarna vlast postoji samo kad svoje odluke izvrsna vlast moze da nametne silom, sto u ovom slucaju nije moguce ( makar ne bez nekog rata) jer mupovi su na nivou kantona, koji necer postovati odluke novog ministra MUP federacije, dok bi svaki pokusaj takvog ulaska MUPa federacije u kantone izazvao oruzani sukob sa Kantonalnim MuPovima.

da ne duzim, more je jos stvari koje ce se desiti ( ako se ne sto ne promjeni u medjuvremenu i nadje kompomis sa hdz om) , a koje ce dovesti do toga da iako nece biti de jure uspostavljen de facto ce biti uspostavljen treci entitet koji ce kontrolisati hdz ovi od kantona pod njihopvom vlasti.

Uopste ne vidim drugaciji razvoj dogadjaja kao moguc, a koji ne podrazumjeva ulazak u oruzani sukob
Boom71

#5386 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Boom71 »

Nass wrote:Sad je nova taktika. Kaze Covic da ako Ustavni Sud i ne bude donio jasnu i pozitivnu odluku na njihove zalbe ( dobar znak? ), oni ce svejedno dovesti u pitanje odnos prema Hrvatima i ovakvo uredjenje itd. itd.
Ma te taktike sluze da se malo narod zavarava,spekulise,kupi vrijeme,piskara i naglaba...(vidi Brkinu temu "Promjene"!)

Cilj ostaje neupitan.
Komrad

#5387 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Komrad »

mario.ario wrote: mogu svariti tvoj entuzijazam, još ako si član sdp-a, ali ga baš ne dijelim i to je sve.

Dabogda ova 'vlada' donijela za 2 godine sve ono čemu se ti nadaš, vjerujem da imaš dobre namjere za sve, ali kažem, i oni su već s Alijansom imali 1 priliku, samo su zakuhali više. Sustav u kojem će preglasavanja i izbori jednih za druge po pincipu preglasavanja postati praksa, dugoročno ne nose boljitak.

Pozdrav
Sustav je takav kakav je i naravno da ga treba mijenjati ... ali kako cemo mijenjati ako neko ne dozvoljava da se formira vlast u punom kapacitetu? Druga stvar sto se tice izbora broj ruku u parlamentu je ono sto je najbitnije
a sve price o legitimitetu i slicnim vadionama izbornih gubitnika su suplje
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#5388 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Chmoljo »

jovanbl wrote:Neko je postavio pitanje zasto je Lagumdzija sve snage fakticki usmjerio prema federaciji.

Odogovr je jasan. U entitetima su pare i entitetima je stvarna vlast, ova na drzavnom nivou je samo izvedena i u potpunosti zavisna od entiteta.

ShvativsI to , Lagaumdzija je odlucio da u stvgari preuzme "IZVOR VLASTI" u BiH , a on je kako rekoh u entitetima.

E sad nacin na koji je ovo uradio sa hdz-ovima. Po mom licnom misljenju je skocio sam sebi u stomak, i sustinski ( ako se ne to naglo ne promjeni) vec formirao treci entitet.

Kako?

E pa ovako :

Preuzimajuci formalnu vlast na federalnom nivou na ovaj nacin, omogucio je hrvatima predvodjenim hdzom, da jednostavno kazu mi ne priznajemo ovakvu federalnu vlast.
I nije problem sto ce o reci, nego je stvar u tome sta slijedi iza toga , a po mom misljneju slijedi sledece :

1. Ukidanje svih izvornih prihoda koji dolaze iz kantona koje kontrlisu hrvati, na nacin da ce pare za poreze doprinose i sve ostale prihode hdz usmjeriti na novi racun , odnsono prestace uplate iz tih kantona na jedinstveni racun budzeta federacije odnosno hrvati ce uspostaviti jedinstveni racun za uplate iz tih kantona ili ce u najmnaju ruku sve novce koje bi isle inace federaciji preusmeriti u kantonalne budzete.

2. Zakoni i podzakonski akti koje donese Federali parlament , vlada i ministarstva ce jednostavno ce biti ignorisani

3. Stvarna kontrola i stvarna vlast postoji samo kad svoje odluke izvrsna vlast moze da nametne silom, sto u ovom slucaju nije moguce ( makar ne bez nekog rata) jer mupovi su na nivou kantona, koji necer postovati odluke novog ministra MUP federacije, dok bi svaki pokusaj takvog ulaska MUPa federacije u kantone izazvao oruzani sukob sa Kantonalnim MuPovima.

da ne duzim, more je jos stvari koje ce se desiti ( ako se ne sto ne promjeni u medjuvremenu i nadje kompomis sa hdz om) , a koje ce dovesti do toga da iako nece biti de jure uspostavljen de facto ce biti uspostavljen treci entitet koji ce kontrolisati hdz ovi od kantona pod njihopvom vlasti.

Uopste ne vidim drugaciji razvoj dogadjaja kao moguc, a koji ne podrazumjeva ulazak u oruzani sukob
da, Federacija živi od prihoda Livanjskog i Posavskog Kantona :mrgreen: zato su sve kladionice tamo otvorene :mrgreen: :lol: :lol: :lol:
Chmoljo

#5389 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Chmoljo »

mario.ario wrote:...
Jeste, Hrvati imaju pravo birati ali ne i izabrati. Željko Komšić. ;)

evo, garant su ovako radili i Čović i Ljubić za vrijeme pregovora :oops: :mrgreen:

po šezdeseti put ponavljam:

Platforma je nudila rješenje po kojem će se birati Predsjednik iz Parlamenta... ali najbolje je ignorisati... :zzzz:
jovanbl

#5390 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by jovanbl »

Chmoljo wrote:
jovanbl wrote:Neko je postavio pitanje zasto je Lagumdzija sve snage fakticki usmjerio prema federaciji.

Kako?

E pa ovako :

da, Federacija živi od prihoda Livanjskog i Posavskog Kantona :mrgreen: zato su sve kladionice tamo otvorene :mrgreen: :lol: :lol: :lol:
Mozes se ti ismijavati s ovim sto sam ja napisao, ali vrijeme ce pokazati koliko sam bio u pravu.
Ovdje uopste nisam konstatovao da federacija odnsno dio koji kontrolise Lagumdzija sad ne moze da zivi bez prihoda iz kantona pod kontrolom hdz, nego nesto sasvim drugo, a to je da ce ovo znaciti sustinsko razdvajanje federacije na dvije posebne i nezavisne politicke jedinice u finasijskom i svakom drugom smislu, a sad koliko je to novaca i koliki su prihodi iz tih kantona potpuno je za ovu pricu irelevantno
Chmoljo

#5391 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Chmoljo »

jovanbl wrote: Mozes se ti ismijavati s ovim sto sam ja napisao, ali vrijeme ce pokazati koliko sam bio u pravu.
Ovdje uopste nisam konstatovao da federacija odnsno dio koji kontrolise Lagumdzija sad ne moze da zivi bez prihoda iz kantona pod kontrolom hdz, nego nesto sasvim drugo, a to je da ce ovo znaciti sustinsko razdvajanje federacije na dvije posebne i nezavisne politicke jedinice u finasijskom i svakom drugom smislu, a sad koliko je to novaca i koliki su prihodi iz tih kantona potpuno je za ovu pricu irelevantno
zamisli :shock: suštinsko razdvajanje...

pa ono je već napravljeno... '93. tanja je granica između Istočnog i Teheranskog Sarajeva, nego Istočnog i Zapadnog Mostara.

i nije stvar u tome kako će ostatak Federacije živjeti, nego od čega će taj "entitet" živjeti... od pomoći dijaspore? Čovićevog šteka?
jovanbl

#5392 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by jovanbl »

Chmoljo wrote:
jovanbl wrote: Mozes se ti ismijavati s ovim sto sam ja napisao, ali vrijeme ce pokazati koliko sam bio u pravu.

pa ono je već napravljeno... '93. tanja je granica između Istočnog i Teheranskog Sarajeva, nego Istočnog i Zapadnog Mostara.

i nije stvar u tome kako će ostatak Federacije živjeti, nego od čega će taj "entitet" živjeti... od pomoći dijaspore? Čovićevog šteka?
ako je tebi to politicki prihvatljivo , onda je i meni jos vise. Ja sam samo konstatovao da je Lagumdzija de facto ovim politickim cinom podijelio federaciju na dvije politicke jedinice, naglasavam de facto , da mi ideolozi sdp sad ne bi objasnjavali svu vec dobro poznatu pricu o sdp ovoj politici , gradjanima i drzavi za covjeka

A hrvatski kantoni ce prezivjeti sasvim sigurno taman za to bila nuzna finansijska intervencija Republike Hrvatske,
ravno

#5393 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ravno »

jovanbl wrote:
Chmoljo wrote:

Kako?

E pa ovako :

Mozes se ti ismijavati s ovim sto sam ja napisao, ali vrijeme ce pokazati koliko sam bio u pravu.

Ma bolan ne bio, nije irelevantno, nego suštinsko. Mora i on isplatiti penzije, invalidnine, druga socijalna davanja, a i plate. Koji kapaciteti tih kantona stvaraju novu vrijednost? Soko? Aluminij? Ko? Sve je trgovina, a tržište - Federacija 99%. Pa nisu ni do sada plaćali poreze na Međugorje i slične izvore prihoda. Što odmah rat?
Komrad

#5394 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Komrad »

Kapetan Marko wrote: Mene impresionira količina žuči prolivene nad jednom hrvatskom foteljom u Federaciji, dok onih pet bošnjačkih u Republici Srpskoj šaptom pade. Jebeš to, ko će se jebavat s Dodikom oko toga, kad se zna, kako ti reče, da jači tlači. Zato hajdemo i mi Dodikovim stazama revolucije, reče Zlaja Tihiju, pa krenuše u napad na hrvatske fotelje u Federaciji. Ko fol, hoće jednu a zapravo hoće namiriti onih 5 što su ih halalili Dodiku. I stvarno uzeše svih 5, napraviše dom jednog naroda, "efikasnu" vladu. Sve po uzoru na manji entitet. I tako dobiše i Bošnjaci svog Dodika Zlatka. A i Slavuja Tihija. Još jedna velika pobjeda Bosne i Hercegovine u utakmici protiv same sebe. :bih: :roll:

Stvarno mislim da se na ovaj način Laugumdžija želi profilirati kao Bošnjački Dodik. Negdje pročitah da je Zlatko izjavio i ovo: "Ako do kraja marta ne bude formirana vlast u FBiH i na državnom nivou, ulice Tripolija biće Diznilend u odnosu na ono što bi se moglo dogoditi ovdje." Ne mogu vjerovati da ozbiljan političar može nešto ovako izjaviti. Ako je istina da je Lagumdžija ovo izjavio, onda je to stvarno pravi Dodikov sindrom. Ma zapravo još i gore. Izjava mu je u rangu one čuvene Karadžićeve u skupštini BiH. Molim vas da mi kažete jel ovo stvarno Lagumdžijina izjava, jer ako jeste onda je taj čovjek zreo za umobolnice, a ne za vlasti. Doduše, te dvije stvari u BiH su jako slične.
A koliko saptom pade Hrvatskih pozicija u RSu? Gdje je ta prolivena zuc legitimnih predstavnika Hrvata za Hrvate republike srpske?
Chmoljo

#5395 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Chmoljo »

jovanbl wrote:
ako je tebi to politicki prihvatljivo , onda je i meni jos vise. Ja sam samo konstatovao da je Lagumdzija de facto ovim politickim cinom podijelio federaciju na dvije politicke jedinice, naglasavam de facto , da mi ideolozi sdp sad ne bi objasnjavali svu vec dobro poznatu pricu o sdp ovoj politici , gradjanima i drzavi za covjeka

A hrvatski kantoni ce prezivjeti sasvim sigurno taman za to bila nuzna finansijska intervencija Republike Hrvatske,
da, sve možda i bude injekcija... idu izbori u Hr, a njihovim glasačima baš treba da vide kako pare idu u Hercegovinu. pare koje ni oni nemaju...

meni to nije politički prihvatljivo, ljudino. pogrešno si ti to skonto. nego konstatuješ da će biti grozno stanje na terenu ako se desi ono što je već tako cijelo desetljeće i po. kako će hrvatski kantoni preživjeti, užasno bih volio vidjeti... pogotovo znajući da sve uspješne firme po Hercegovini žive na račun potrošnje ostalih kantona...

no, ovo su sve tlapnje. ne sumnjam da bi bilo i gorih stvari, da pojedinci uistinu te stvari mogu i uraditi...

a međukantonalno vijeće... donijeće napretka koliko specijalne i paralelne veze RS-a sa Srbijom :mrgreen: naslikavanja wannabe diplomata i političara :mrgreen: vođa nacija i prosperiteta :mrgreen:
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#5396 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by prljavi Hare »

Komrad wrote:
Kapetan Marko wrote: Mene impresionira količina žuči prolivene nad jednom hrvatskom foteljom u Federaciji, dok onih pet bošnjačkih u Republici Srpskoj šaptom pade. Jebeš to, ko će se jebavat s Dodikom oko toga, kad se zna, kako ti reče, da jači tlači. Zato hajdemo i mi Dodikovim stazama revolucije, reče Zlaja Tihiju, pa krenuše u napad na hrvatske fotelje u Federaciji. Ko fol, hoće jednu a zapravo hoće namiriti onih 5 što su ih halalili Dodiku. I stvarno uzeše svih 5, napraviše dom jednog naroda, "efikasnu" vladu. Sve po uzoru na manji entitet. I tako dobiše i Bošnjaci svog Dodika Zlatka. A i Slavuja Tihija. Još jedna velika pobjeda Bosne i Hercegovine u utakmici protiv same sebe. :bih: :roll:

Stvarno mislim da se na ovaj način Laugumdžija želi profilirati kao Bošnjački Dodik. Negdje pročitah da je Zlatko izjavio i ovo: "Ako do kraja marta ne bude formirana vlast u FBiH i na državnom nivou, ulice Tripolija biće Diznilend u odnosu na ono što bi se moglo dogoditi ovdje." Ne mogu vjerovati da ozbiljan političar može nešto ovako izjaviti. Ako je istina da je Lagumdžija ovo izjavio, onda je to stvarno pravi Dodikov sindrom. Ma zapravo još i gore. Izjava mu je u rangu one čuvene Karadžićeve u skupštini BiH. Molim vas da mi kažete jel ovo stvarno Lagumdžijina izjava, jer ako jeste onda je taj čovjek zreo za umobolnice, a ne za vlasti. Doduše, te dvije stvari u BiH su jako slične.
A koliko saptom pade Hrvatskih pozicija u RSu? Gdje je ta prolivena zuc legitimnih predstavnika Hrvata za Hrvate republike srpske?

A sto bi se mi zamjerali sa Dodikom a Dodik jak ko' beton,armirani!!!Nazalost!! :D
AliceInChains

#5397 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by AliceInChains »

jovanbl wrote:
Chmoljo wrote:

:lol: Mislis, kao sto dolazi finansijska pomoc manjem blentitetu iz Srbije? :mrgreen: Dobra ova sala :mrgreen:

Nego, sta ti mislis, kome ce "treci entitet" prodavati njegove proizvode, koje trenutno ponajvise kupuje narod iz "drugog" dijela Federacije? :mrgreen:

Hoce li im Rebubliga Sumska isplacivati peMzije? :mrgreen: ili ce se i oni boriti za pemzijska prava u "drugom" dijelu Federacije? :mrgreen:
Last edited by AliceInChains on 23/03/2011 15:02, edited 1 time in total.
jovanbl

#5398 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by jovanbl »

[quote="ravno]
Ma bolan ne bio, nije irelevantno, nego suštinsko. Mora i on isplatiti penzije, invalidnine, druga socijalna davanja, a i plate. Koji kapaciteti tih kantona stvaraju novu vrijednost? Soko? Aluminij? Ko? Sve je trgovina, a tržište - Federacija 99%. Pa nisu ni do sada plaćali poreze na Međugorje i slične izvore prihoda. Što odmah rat?[/quote]

Pa jel ti mislis da ce hrvati izgubiti trziste u federaciji ?
Naravno da nece, jer BiH u cjelini je jedinstveno trrziste i po tom osnovu ce i dalje svoju robu prodavati na tereoitoriji cijele federacije.
Moras uzeti u obzir da su kantoni pod kontrolom hgdz kada je broj ljudi koji tamo zivi najmalobrojniji i da sustinski najmanje kostaju, tako da mislim da ce sa onim sto vec imaju moci da prezive, kako rekoggh taman uz finansjsku intervenciju RH.
Gandalf

#5399 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Gandalf »

Uh jebote, pa ovaj čovićev "entitet" će biti najbolji dio BiH :D
ultima_palabra

#5400 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ultima_palabra »

Pa ni PC kao entitet ne može prikupljati PDV sa svog teritorija, a kamoli će neko fantomsko međukantonalno vijeće... ukoliko bi neko bio budala da to zanemari, onda to rješava SIPA, nema federalni MUP ništa sa tim.
Pare se onda raspoređuju preko UIO na entitete i distrikt Brčko... znači opet Federacija drži kantone za jajca :D
Moj Jovane, upoznaj zemlju da bi je više volio ;-)
Locked