Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
ami8

#5376 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ami8 »

Što reče kolega sve ti je to isto a Kerametal mislim da dostavlja dal preko euroexpresa ili nečega sličnog, 10-12 maraka može biti dostava. A ja sam konkretno prije par godina kupio u konzumu za neku sličnu cifru pa pogledaj ako imaš u blizini neki veći tržni centar...
Running

#5377 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Running »

Narucio sam bas od Karametala Vivax CH 2006, dostava je 5KM, nije mnogo, taman je toliko i skuplje na drugim mjestima (i vise), a donese ti na vrata. U karametalu je akcija. :)

Vidjecemo kad stigne kako stoje stvari. Nekako mi je na slici ljepsi oblik grijalice od CH 2004 pa je to presudilo. Malo je drugacija nego ostale koje su sve na isti fazon. I da, nema ventilator, nisam htjeo grijalice sa tim, dosta mi je tih ventilatora, to moze samo ljeti za hladjenje. :-D
Running

#5378 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Running »

Danas stigao iz Kerametala, Convector heater Vivax CH-2006FW. Zadovoljan sam, dizajn odlican, neki kvalitet izrade, na prvi utisak, grije kao luda na 1kW. Ima i ventilator ali ne treba, ebat ga, rece prodavac da nema, ali nema veze.

Primjetih da se na krajevima grijaca zice mrvu usijaju na vrhu. Pretpostavljam jer tu ne moze stici da se ohladi. Je li i kod drugih tako, pretpostavljam da je normala?
shheff

#5379 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by shheff »

Image

ovako molio bih za pomoc bolje upucene?

zgrada je zadnja predratna gradnja i jedna od najkvalitetnijih u gradu (SZ BIH), znaci izolcija dobra ili odlicna, sa dva nova kvalitetna plast. prozora sa puno nekih komora.
razmisljam o uvodjenju grijanja na struju (klima-inverter), moje pitanje je postoji li mogucnost da se ugradi jedna klima koja ce kroz cijevi odvoditi toplotu u dvije susjedne sobe ispod prozora (DETALJAN TLOCRT NA SLICI).epm
Ako moze koja je to klima najkvalitetnija-japanac za grijati dobro izolovan prostor 27m2, u podrucju mogucih jakih zima kao ova sad i najvece min. temp. -22(-23)
ukoliko je sve izvedivo kolika mjesecno struje u KM bi bilo kad je npr. decembar i dosta niske temp.?

unaprijed hvala na konstruktivnim odgovorima
rovac13

#5380 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

shheff wrote:Image

zgrada je zadnja predratna gradnja i jedna od najkvalitetnijih u gradu (SZ BIH), znaci izolcija dobra ili odlicna, sa dva nova kvalitetna plast. prozora sa puno nekih komora.
razmisljam o uvodjenju grijanja na struju (klima-inverter), moje pitanje je postoji li mogucnost da se ugradi jedna klima koja ce kroz cijevi odvoditi toplotu u dvije susjedne sobe ispod prozora (DETALJAN TLOCRT NA SLICI).epm
Ako moze koja je to klima najkvalitetnija-japanac za grijati dobro izolovan prostor 27m2, u podrucju mogucih jakih zima kao ova sad i najvece min. temp. -22(-23)
ukoliko je sve izvedivo kolika mjesecno struje u KM bi bilo kad je npr. decembar i dosta niske temp.?

Ako je izolacija tako dobra kao sto kazes,na tako malo kvadrata ti bi se klimom grijao skoro dzaba.
Nesto ne vjerujem da ce ti klima dokuciti 50 KM struje mjesecno ni u najhladnijim mjesecima,po tvom opisu stana.

Za tu malu sobu lijevo teska situacija,ne vjerujem da ce bit temp kao u glavnoj sobi,bice nesto niza,ali koliko niko ne zna.
Jedino pokusat mozda izbusit rupu i postaviti nekakav mali tihi ventilator,da gura zrak iz glavne sobe u onu malu,i opet pitanje hoce li sve bit idealno.A nije bas ni najljepse rjesenje.

Za tako malo toplote ja bi pokusao izabrat neki drugi brand osim fujitsu i mitsubishi,naravno opet japanski jer samo njima vjerujem.
Ova dva brenda dobro rade kad treba potjerat grijanje.
A ako je suditi po tvom opisu stana kod tebe bi klime stalno radile u minimumu.A tu bi se bolje snalazile toshiba ili daikin mozda.

Idealno bi bilo staviti dvije male klime na mjesta kako si i ucrtao,one kostaju po 800-900 KM npr......ali bi raspored toplote bio idealan,buka minimalna,duvanje minimalno.......potrosnja ti svejedno ne igra ulogu jer sa bilo kojom klimom racune neces ni osjetit......da bi bio siguran ugradi grijac tacne (odvoda) u vanjskoj jedinici,da se ne brines hoce li smrznut odvod kad su velike magle i minusi.
rovac13

#5381 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

MimiHD wrote:Ako griješ samo 30 kvadrata dosta ti i LUCA 12 http://www.termmos-fujitsu.com/?page_id=2990 što se potrošnje struje tiče ako imaš dobru izolaciju nećeš osjetit na računu, ljudi imaju po tri-četiri klime nekom dođe račun od 400 maraka nekom 150-200 sve zavisi gdje si, jel podneblje sa hladnim zimama ili je kao u Hercegovini gdje nema jakih minusa, i naravno koliko si spreman para uložit!
Ako smijem da pogadjam .............rekao bih da i ti imas fujtisu nocriu i par komada fujitsu llc :D
ketronsd1

#5382 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Pojasni ovo sa cijevima. Na sta tacno mislis?
hjasko

#5383 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by hjasko »

Pozdrav !
Namjeravam na postojeće etažno grijanje (kotao Central 23 na čvrsto gorivo),na stanu od oko 80-tak kvadrata,postaviti U SERIJU i električni kotao te molim ako neko ima iskustva sa istim da predloži koja je najbolja varijanta dogradnje ... Naime,zanima me na koji način vezati električni kotao bez i sa pumpe odnosno ekspanzione posude (termo blok ili obični električni kotao) te da li se to isplati zbog toga što bi se dodatno grijalo i 16 l vode u kotlu na čvrsto gorivo ? Namjera bi mi bila mogućnost istovremene upotrebe i čvrstog goriva i el.energije,bez prebacivanja ventila i slično ...

H.Jasko

P.S: Inverter klimu (Gree) već imam :-)
rovac13

#5384 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Gdje si ti audya :D

De kad si tu objasni malo o ono twin rotary vs dvostepeni kompresor,sta je to sad novo.

Gree ustvari negdje pise dvostepeni kompresor,negdje pise twin rotary,izgleda kao da misle na istu stvar.
ketronsd1

#5385 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

hjasko wrote:Pozdrav !
Namjeravam na postojeće etažno grijanje (kotao Central 23 na čvrsto gorivo),na stanu od oko 80-tak kvadrata,postaviti U SERIJU i električni kotao te molim ako neko ima iskustva sa istim da predloži koja je najbolja varijanta dogradnje ... Naime,zanima me na koji način vezati električni kotao bez i sa pumpe odnosno ekspanzione posude (termo blok ili obični električni kotao) te da li se to isplati zbog toga što bi se dodatno grijalo i 16 l vode u kotlu na čvrsto gorivo ? Namjera bi mi bila mogućnost istovremene upotrebe i čvrstog goriva i el.energije,bez prebacivanja ventila i slično ...

H.Jasko

Nema tu neke vise matematike. Ne treba ti klasicna el pec. Bolje ti je da umjesto sto das pare na neki el. Kotao koji je napucan sa neki finesama da das na veci akutank sa grijacem i spiralom i koristis kao akumulaciju za radijatore i toplu vodu.
hjasko

#5387 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by hjasko »

ketronsd1 wrote:
hjasko wrote:Pozdrav !

H.Jasko

Nema tu neke vise matematike. Ne treba ti klasicna el pec. Bolje ti je da umjesto sto das pare na neki el. Kotao koji je napucan sa neki finesama da das na veci akutank sa grijacem i spiralom i koristis kao akumulaciju za radijatore i toplu vodu.
Da je riječ o kući i većem prostoru to bi bila vjerovatno prava stvar,ali u stanu,iako sa ovoliko kvadrata,to je malo teže napraviti bez da se nekome od ukućana uskrati pravo na privatnost :-)
Inače sam razmišljao o Toplingovom elektro kotlu,bez pumpe i ekspanzione posude,koji košta ispod 500 KM,ali bih volio da zadržim mogućnost izbora vrste grijanja bez prebacivanja ventila i slično ...
I grijanje inverter klimama je dobro,zadovoljan sam sa Gree,koja je grijala i na preko -15 stepeni sada u januaru,ali bih u tom slučaju morao kupiti za svaku sobu po jednu klimu jer sin i kćerka su u dobi kada su najradosniji kada se svako zatvori u svoju sobu :-)

HJasko
ketronsd1

#5388 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

rovac13 wrote:Gdje si ti audya :D

De kad si tu objasni malo o ono twin rotary vs dvostepeni kompresor,sta je to sad novo.

Gree ustvari negdje pise dvostepeni kompresor,negdje pise twin rotary,izgleda kao da misle na istu stvar.
Twin je samo dupla/paralelna rotacija dok dvostepeni radi na dvije osovine i ukrstaju se.
shheff

#5389 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by shheff »

ketronsd1 wrote:

mislim na dovod toplog zraka za grijanje na dva mjesta, a ne da je fiksno samo na jedno mjesto (centralna jedinica). Msm ako postoji mogucnost da sa jednom vanjskom jednicom jacom, boljom kvalitetnijom, unutra dobijem grijanje u dva dijela (jer mislim da za svaku posebno sobu stavljati po klimu je previse, jer npr. manja soba je manje od 7m2 odlicno izolovanog prostora gdje se spava i ne treba biti ni pretoplo)?
Last edited by shheff on 21/02/2017 22:13, edited 1 time in total.
ketronsd1

#5390 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Najveca razlika je sto twin Ima manju vibraciju i brze stvara HP i LP bez da mora podici gas dok dvostepeni radi tako da Mora podici gas da bi dobio HP i LP i ne koristi isti tip ulja
ketronsd1

#5391 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

shheff wrote:
ketronsd1 wrote:

mislim na dovod toplog zraka za grijanje na dva mjesta, a ne da je fiksno samo na jedno mjesto (centralna jedinica)
Mislis na Multi Split-jedna vanjska sa dvije unutrasnje
shheff

#5392 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by shheff »

DA, da li je to bolje rjesenje u ovom slucaju? sta predlazete?
ketronsd1

#5393 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

shheff wrote:DA, da li je to bolje rjesenje u ovom slucaju? sta predlazete?
Ono je estetski bolje rjesenje. Stepen iskoristivosti je mali. Morao bi imati vrhunski uredjaj da bi mogao odgovoriti tvojim zahtjevima. Skontaj samo da COP dijelis na pola. U tvom slucaju bi Isak na unutrasnju jedinicu u dnevni boravak lijevo od prozora i nešto ovakvo http://www.norrlandskylservice.se/414306150 izmedju dnevnog i spavaće
Sa otvorenim vratima dobijaš potrebnu cirkulaciju da se toplota raširi po cijelom stanu
rovac13

#5394 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Multi split rjesava tvoje probleme,samo sto je to malo skuplja varijanta,nego dva singla.
Ja ne volim multisplit jer kad ide u defrost odjednom cijelo grijanje ide na pauzu,dok bi kod singlova isli parcijalno jedna po jedna.
Ali kad je u pitanju tako mali stan sa tako malim gubicima nebi bilo problema ni sa tim.

Nije to bas tolika razliak u izgledu vani.Jedna vanjska jedinica za multi obicno je veca i bucnija.Dok bi kod singlova dvije vanjske bile manje i tise,i fino se mogu postavit jedna iznad druge pa to izgleda pismeno.Sve se da sredit sta god odlucio.Ali jeftinije se od ovog neces grijat ni na sto drugo.
shheff

#5395 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by shheff »

ketronsd1 wrote:
Ono je estetski bolje rjesenje. Stepen iskoristivosti je mali. Morao bi imati vrhunski uredjaj da bi mogao odgovoriti tvojim zahtjevima. Skontaj samo da COP dijelis na pola. U tvom slucaju bi Isak na unutrasnju jedinicu u dnevni boravak lijevo od prozora i nešto ovakvo http://www.norrlandskylservice.se/414306150 izmedju dnevnog i spavaće
Sa otvorenim vratima dobijaš potrebnu cirkulaciju da se toplota raširi po cijelom stanu
da li se moze toplota kvalitetno prosiriti pomocu ovakvih ventilatora iz vece sobe u manju kroz vrata ili rjesenje u nivou jednice probiti zid (debljina 20cm izmedju soba, ali nije veliki problem-ali se gubi ta neka privatnost soba) i u njega staviti ovakav ventilator koji ce dio toplog zraka poslati i manju sobu pod prozor?
rovac13

#5396 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ako stavis ventilator u zid da izduvava u smjeru iz dnevne u malu sobu............onda bi vrata trebala biti otvorena da zrak samo kruzi......ventilator ce usput iz male sobe izvlacit kroz vrata u dnevnu i ponovo kroz ventilator.

To bi moglo mozda radit,samo tesko je garantovat da ces bit full zadovoljan.
Imas razlicitih ljudi.Ja sam sreo brdo ljudi koji su zadovoljni i sa najjeftinijim inverterima. A sreo sam i one koji su nezadovoljni sa ururu sarara koji kosta ko suho zlato.
shheff

#5397 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by shheff »

rovac13 wrote:Ako stavis ventilator u zid da izduvava u smjeru iz dnevne u malu sobu............onda bi vrata trebala biti otvorena da zrak samo kruzi......ventilator ce usput iz male sobe izvlacit kroz vrata u dnevnu i ponovo kroz ventilator.

To bi moglo mozda radit,samo tesko je garantovat da ces bit full zadovoljan.
Imas razlicitih ljudi.Ja sam sreo brdo ljudi koji su zadovoljni i sa najjeftinijim inverterima. A sreo sam i one koji su nezadovoljni sa ururu sarara koji kosta ko suho zlato.
hvala svima na odgovorima,
mislim da cu istrazivati dalje u pravcu svije posebne klime (? snaga), jer mi je logicno da unutrasnje jedinice trbaju biti na mjestima radijatora ispod prozora (centralno grijanje koje je zgrada posjedovala nije u funkciji). Ako vec ovo uradim zelim da je rijesenje na duze staze zato spominjem japance (valjda su sigurni, provjereni, pouzdani), jer bice i dana nekad sa -20 i mozda manje.

i da najbitnije je cijena, jer ukoliko prelazi 500KM godisnje samo struja na klime mislim da je puno za ovaj prostor, ispravite me ako sam nerealan?
i jos jednom hvala svima na odgovorima
rovac13

#5398 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ako ti sta znaci ja u kuci 85 m2 jos ni jedne godine nisam porosio vise od 300 KM za cijelu zimu samo na grijanje sa dva uredjaja.A znao sam proci i blizu 200 KM jer je bilo slabih zima.
Ovo mi je peta zima i ovo je najjaca zima do sad,vidjecemo na kraju da li ce ova preci prag od 300 KM

Ovo je kuca,a kod tebe je stan koji je lakse grijat,sa izolacijom koju spominjes i sa tako malo kvadrata,meni izgleda da ces se ti dzaba grijat,al ne mogu garantovat nista,moraces experimentisat.

Svaki stan kuca je prica za sebe,to ces sam naucit najbolje.

Podne jedinice su skuplje.Ali za grijanje su nekako logicnije rjesenje.Dok za hladjenje cini se logicnije zidne.Mada kad je izolacija dobra i kad klime rade na minimumu onda nemas problema ni sa jednim ni u grijanju ni u hladjenju.Izduvavanje je minimalno,buka minimalna,razlika u temp zid plafon pod minimalno,sve bude ok.

Naxteen koji tu navrati zivi u stanu mozda 40-45 m2 sa malo toplotnih gubitaka...........sve to grije sa jednom fujitsu 12 luca.......koja radi u minimumu cijelu zimu.....da je znao da su mu gubici tako mali mogao je sve to grijat i sa najjeftinijom sedmicom.......ali ko ce znat......bolje se ne kockati puno.........nemas problema ako budes imao viska snage.........probleme bi imao kad bi imao manjka snage.
Hajlac

#5399 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

shheff wrote:
ketronsd1 wrote:
da li se moze toplota kvalitetno prosiriti pomocu ovakvih ventilatora iz vece sobe u manju kroz vrata ili rjesenje u nivou jednice probiti zid (debljina 20cm izmedju soba, ali nije veliki problem-ali se gubi ta neka privatnost soba) i u njega staviti ovakav ventilator koji ce dio toplog zraka poslati i manju sobu pod prozor?
Mislim da se moze kvalitetno prosiriti ALI ako stavis dva takva tunelska ventilatora:

- jedan cca 20cm od plafona da upuhuje topli zrak iz dnevnog u spavacu i
- drugi cca 20cm od poda da ispuhuje hladniji zrak iz spavace u dnevnu.

Pozeljno da nisu po vertikali odmah jedan ispod drugog vec pomjereni/razdvojeni (na razlicitim stranama istog zida koji dijeli dnevni i spavacu) zbog optimalnijeg strujanja zraka.

Ventilatori ne bi smjeli biti bucniji od 20-ak dB. Oni tipicni koji se ugradjuju u kupatilu obicno su dosta bucni ( > 30-ak dB).

S takvim rjesenjem zadrzavas privatnost (ne moraju vrata biti otvorena) i jeftinije prolazis jer je dovoljna jedna klima.
ketronsd1

#5400 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Đes ba Hajlac.
Nema te ni za lijeka
Al' privatnost na 27 kvadrata. :mrgreen: :mrgreen: :run:
Post Reply