lutko wrote: ↑23/07/2025 22:35
U nastavku mail poslan prije 20 dana na adrese preko 20 snabdjevaca registrovanih u BiH. Nisam jos dobio nijednu ponudu, a dobio sam 5 kurtoaznih odbijenica.
Poštovani,
u skladu sa vazecim propisima u BiH i FBIH, tražim da mi, kao registrovani snabdjevaci na prostoru BiH, dostavite ponudu za tržišno snabdijevanje el. energijom mene kao fizičkog lica tj. kupca iz kategorije Domaćinstva u narednom periodu počevši od 01.09.2025. godine. Prihvatljiv mi je ugovor duzine od 12-28 mjeseci, za bilo koju dužinu trajanja u okviru navedenog da mi ponudite.
Trenutno sam kupac na javnom snabdijevanju JP Elektroprivreda BiH, prikljucen na distributivnu mrežu ODS-a ovog preduzeća sa lokacijom mjernog mjesta na adresi xxxxxx Sarajevo (Općina xxxxxx).
Razlog za prelazak na trzišno snabdijevanje je što želim da el. energiju kao i većinu drugih dobara i usluga koje koristim plaćati po tržišnim cijenama. Ujedno želim da provjerim ispravnost (ekonomsku i logičku) tvrdnji dijela struke, građana i medija kako je cijena el. energije koju trenutno plaćaju domaćinstva na javnom snabdijevanju kod JP Elektroprivreda BIH već skupa kao i da je nedavno zatraženo povećanje cijene javnog snabdijevanja EP BiH neopravdano. Također, ne zelim više da dan (24 sata) potrošnje el. energije plaćam manje nego što plaćam pola sata parkinga u Sarajevu ili nego što plaćam 1 cevap/buhtlu u obliznjoj cevabdzinici/pekari (gdje ne dobijem ni račun kad to kupim). To se ne uklapa u moj sistem vrijednosti i osjecam se loše kad znam da potrošnjom dobra nanosim finansijsku štetu nekom privrednom subjektu. Puno se priča da su javne elektroprivrede neefikasne i da "gule" domaćinstva na cijeni el. energije, pa evo idem da vidim/provjerim da li možda u poduzetnom privatnom sektoru ima neko ko može jeftinije el. energiju proizvesti i/ili nabaviti, ponuditi je meni i drugim građanima te tako cjenovno razbiti dominaciju javnih elektroprivreda na formalno odavno otvorenom tržištu.
Ovaj zahtjev nije nikakva provokacija/anketa, vec je iskren i ozbiljan. Spreman sam da zaista ugovorim tržišno snabdijevanje po dolje navedenim uslovima. Time bi postao prvi krajnji kupac u BiH koji je kao domaćinstvo prešao na tržišno snabdijevanje, a da nije prošla ni 11-a godina kako je tržište el. energije za domaćinstva formalno otvoreno. U maju 1961. godine su SAD započele program Apollo sa ciljem da čovjeka pošalju na Mjesec. To im je pošlo za rukom te su u julu 1969. godine Armstrong i Aldrin prohodali Mjesecom, što znači da je prošlo 8 godina i 2 mjeseca od početka Programa do ostvarenja primarnog cilja. Sa druge strane, evo ni nakon 10,5 godina nijedan kupac el. energije u BiH iz kategorije Domaćinstva nije uspio preći na tržišno snabdijevanje el. energijom.
Ako je vec struja kod EP BiH i drugih javnih snabdjevaca toliko skupa kao što se tvrdi/piše, čudi me kao diplomiranog ekonomistu sljedeće:
da niko iz kategorije domacinstava nije prešao kod nekog tržišnog snabdjevača za proteklih 10,5 godina od otvaranja tržišta (čak ne znam ni da je iko osim mene pokušao)
da još nisam vidio/čuo nijedan oglas / reklamu / ponudu privatnih snabdjevača u BiH za kupce domaćinstva da pređu kod njih sa "skupog" javnog snabdijevanja
da u BiH praktički nema ni drugih kategorija krajnjih kupaca (mimo domaćinstava) koji prelaze na tržišno snabdijevanje kod snabdjevaca koji nisu javna preduzeća, niti ima kakvih marketinških aktivnosti po tom pitanju (a to tržište je teško preko 1,5 mlrd KM godišnje, ako se ravnamo po tržišnim cijenama el. energije)
Inače, ovo je već 5. put da šaljem sličan zahtjev, (prvi put još u januaru 2022. godine) ali do sada nijednu ponudu nisam dobio ni od koga. Svaki put sam nudio da ugovorim i plaćam daleko veću cijenu el. energije od one koju sam imao kod svog javnog snabdjevaca . Par snabdjevaca se ljubazno zahvalilo na interesu te odgovorilo da se ne bave snabdijevanjem krajnjih kupca, a trebamo se zapitati zašto je to tako.
Na tržišno snabdijevanje presao bi od 01.09. 2025. godine. Imajuci u vidu trzisne cijene energije za septembar 2025, Q4 2025 te godine 2026 i 2027 (dostupno na
www.hudex.hu ), pristao bi na cijenu energije u visini od 22,00 do 24,00 F/kWh na godisnjem nivou (8,18 F/kWh trenutno placam svom javnom snabdjevacu, a to bi od 01.09.2025. moguće bilo 9,08 F/kWh u zelenoj zoni, teško mogu stići do plave) i naknadu za snabdijevanje u iznosu do 4,50 KM/mjesecno (svom javnom snabdjevacu placam trenutno 3,05 KM/mjesecno, to je cijena koja se vuče još od 01.07.2011. godine).
Spreman sam ugovoriti i razumnu ugovornu kaznu za slucaj raskida ugovora sa moje strane. U prilogu je moj zadnji račun gdje mozete naći bitne podatke za ponudu. Moja uobicajena mjesečna potrošnja je oko 80-90 kWh mjesečno osim u ljetnim mjesecima kada se, zbog rada klima uređaja, penje do 130 kWh. Prihvatljivo mi je da ostanem na tzv. jednotarifnom brojilu. Mozete provjeriti da sam uredan platiša, a to namjeravam i ostati (cak i uz skuplju cijenu energije). Ne koristim el. energiju za grijanje.
Prihvatljive su mi obje opcije računa (zbirni i odvojeno snb + dis), cak i kraci rok plaćanja nego trenutno imam kod svog javnog snabdijevaca. Spreman sam vam pruziti i korisne informacije u vezi mog dijagrama potrosnje na dnevnom i sedmicnom nivou te u priličnoj mjeri prilagoditi svoju dnevnu i sedmicnu potrošnju, a kako bi vas trosak obezbjedjenja energije za moje snabdijevanje bio što manji. Spreman sam i za blok tarife i penale za odstupanja u količini potrošnje kako biste se pravno zaštitili za slučaj da svojom potrošnjom značajno odstupim od ugovorene te vam uzrokujem troškove debalansa.
Dakle, nudim da ugovorim i plaćam tržišno snabdijevanje koje je značajno skuplje od onog već imam i što bi imao kod EP BIH na javnom snabdijevanju. Ujedno vam, na štetu svog komoditeta i ekonomskog interesa, nudim i mnoge druge vaše pogodnosti (birate duzinu trajanja, kraći rok plaćanja, prilagođenje rezima potrošnje, infomisanje o dnevnom i sedmicnom dijagramu, penali,....) koje nemam ugovorene sa svojim postojećim javnim snabdjevačem. I što je bitno, snabdijevanje po ovim, meni prihvatljivim, uslovima ne bi bilo štetno po vas kao privredna društva.
Očekujem vasu ponudu i prijedlog ugovora koje mi mozete dostaviti na ovu mail adresu ili na adresu stana naznačenu na priloženom računu. U slučaju da mi ponuda i predloženi ugovor budu prihvatljivi, potpisani ugovor bi vratio u vrlo brzom roku kako bi se mogle preduzeti Zakonom propisane aktivnosti na promjeni snabdjevača.
Lijep pozdrav,
Xy
03.07.2025.godine