BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

anelsol

#5376 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

argyle wrote:U Tešnju će se proizvoditi rezervni dijelovi za oružje iz cijeloga svijeta

Sve veći broj tvrtki u BiH za proizvodnju oružja i vojne opreme

Ukorak s rastućom vojnom namjenskom industrijom, čiji je izvoz lani prešao 200 milijuna eura, pojavila se i nova tvrtka koja želi proizvoditi rezervne dijelove. Proizvodnja i povjerenje Tvrtka Župčanik iz Tešnja ovih je dana dobila i suglasnost Vlade Federacije BiH za uvođenje proizvodnje nenamjenske vojne industrije. Ona će proizvoditi i dijelove koji se definiraju kao vojna oprema iz skupine mehaničkih dijelova proizvoda iz skupine bez pirotehničkih elemenata te oklopnu ili zaštitnu opremu i konstrukcije, a bit će tu i otkivci, odljevci i ostali nedovršeni proizvodi bez eksplozivnih elemenata. Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

http://www.vecernji.ba
http://www.zupcanik.ba
41. Mišljenje Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije na „Elaborat o osposobljenosti firme “Zupčanik” d.o.o. Tešanj za uvođenje proizvodnje proizvoda i rezervnih dijelova za naoružanje i vojnu opremu - bez eksplozivnih elemenata“, s Prijedlogom teksta saglasnosti Vlade Federacije Bosne i Hercegovine
Po svemu sudeci rijec je o proizvodnji policijskog oklopnjaka. Ispada da ce nosilac posla biti ova firma Zupcanik, dakle privatna firma. Mozda je tako I bolje obzirom na previranja u namjenskoj. U svakom slucaju bravo za Tesanj. Jos jedan dokaz o kakvoj carsiji je rijec. :bih: :bih: :bih:
kockakockica

#5377 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kockakockica »

Saradnja na svim poljima u interesu ocuvanja drzave. Jedina stvar u kojoj ne treba imati apsolutno nikakvu saradnju je namjenska industrija. Tu treba jasno postaviti granicu, jer prije 10-15 godina dok je nasa namjenska bila u rasulu Srbija nije nudila nikakvu saradnju. Sta su sve pokrali od nas i unistili, pa to da imaju gram obraza nikada ne bi spomenuli nekakvu saradnju. Ocito da se zele slepati preko nas na trzista Bliskog istoka, uvijek su bili pokvaren narod.

Nama nisu potrebni Srbijanci za razvoj nase namjenske, zna se ko je nama potreban. Kako se stvari pomjeraju na bolje, trebalo bi pojacati i kontrole, sigurnosne sisteme i tako dalje.

Inace, vijesti su za 10 :thumbup:
155_mm

#5378 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

argyle wrote:U Tešnju će se proizvoditi rezervni dijelovi za oružje iz cijeloga svijeta

Ukorak s rastućom vojnom namjenskom industrijom, čiji je izvoz lani prešao 200 milijuna eura, pojavila se i nova tvrtka koja želi proizvoditi rezervne dijelove. Proizvodnja i povjerenje Tvrtka Župčanik iz Tešnja ovih je dana dobila i suglasnost Vlade Federacije BiH za uvođenje proizvodnje nenamjenske vojne industrije. Ona će proizvoditi i dijelove koji se definiraju kao vojna oprema iz skupine mehaničkih dijelova proizvoda iz skupine bez pirotehničkih elemenata te oklopnu ili zaštitnu opremu i konstrukcije, a bit će tu i otkivci, odljevci i ostali nedovršeni proizvodi bez eksplozivnih elemenata. Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

41. Mišljenje Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije na „Elaborat o osposobljenosti firme “Zupčanik” d.o.o. Tešanj za uvođenje proizvodnje proizvoda i rezervnih dijelova za naoružanje i vojnu opremu - bez eksplozivnih elemenata“, s Prijedlogom teksta saglasnosti Vlade Federacije Bosne i Hercegovine
ovo im je najbolje. nadamo se da ce neko uslikati to sto pise da proanaliziramo.
anelsol

#5379 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

kockakockica wrote:Saradnja na svim poljima u interesu ocuvanja drzave. Jedina stvar u kojoj ne treba imati apsolutno nikakvu saradnju je namjenska industrija. Tu treba jasno postaviti granicu, jer prije 10-15 godina dok je nasa namjenska bila u rasulu Srbija nije nudila nikakvu saradnju. Sta su sve pokrali od nas i unistili, pa to da imaju gram obraza nikada ne bi spomenuli nekakvu saradnju. Ocito da se zele slepati preko nas na trzista Bliskog istoka, uvijek su bili pokvaren narod.

Nama nisu potrebni Srbijanci za razvoj nase namjenske, zna se ko je nama potreban. Kako se stvari pomjeraju na bolje, trebalo bi pojacati i kontrole, sigurnosne sisteme i tako dalje.

Apsolutno se slazem, a posebno ne prihvatiti bilo kakvu saradnju u proizvodnji cijevi I zatvaraca za haubice, sto je po mom misljenju, njima u ovom trenutku mozda I najpotrebnije.

Poslje ljetne pauze krenula navala pozitivnih vjesti.
Last edited by anelsol on 04/09/2017 22:11, edited 1 time in total.
155_mm

#5380 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

a ovo da privatni sektor krene pravcem proizvodnje oruzja i municije ocekujem odavno. i jako mi je drago da je krenulo u tom pravcu. naravno da to nebi bilo moguce bez velike bosanske tradicije u metalopreradi. mozda u buducnosti se krene i sa sektorima hemijskog dijela proizvodnje pa i digitalnog dijela proizvodnje oruzja. trziste oruzja je staro kao i trziste hrane i trajat ce do zadnjeg dana.
anelsol

#5381 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Evo ga cijeli tekst.

Novi igrač: Firma iz Tešnja dobila dozvolu za proizvodnju dijelova za oružje

Kompanija Zupčanik iz Tešnja ovih je dana dobila saglasnost Vlade Federacije BiH za uvođenje proizvodnje nenamjenske vojne industrije.

Ona će proizvoditi i dijelove koji se definišu kao vojna oprema iz skupine mehaničkih dijelova proizvoda iz skupine bez pirotehničkih elemenata, te oklopnu ili zaštitnu opremu i konstrukcije, a bit će tu i otkivci, odlijevci, i ostali nedovršeni proizvodi bez eksplozivnih elemenata, piše Večernji list.

Kompanija želi postati konkurentna na svjetskom tržištu u proizvodnji, između ostaloga, kako navode, i metalnih te plastičnih komponenti, kao što su nakovnje, kapsule, košuljice zrna, članci remenika, vodeći prsteni, i metalni dijelovi streljiva, sigurnosne i oružane naprave, upaljači, senzori i inicijalne naprave, energetska punjenja za jednokratno ispaljenje.

S obzirom na potražnju u regiji i svijetu žele se također uključiti u proizvodnju dijelova za oružje s glatkom cijevi, kalibra manjeg od 20 mm, ostalog naoružanja i automatskog oružja kalibra 12,7 mm.

Radili bi na proizvodnji pribora i ostalih posebnih komponenti za puške, karabine, revolvere, pištolje, automatske pištolje i automatske puške…

– Konkurencija na tržištu postoji, ali uz dobru kvalitetu proizvoda, poštivanje rokova isporuke, i cijenu proizvoda, kompanija Zupčanik doo Šije Tešanj, može se održavati na tržištu i zadobiti povjerenje kupaca. Zbog prostora na kojem kompanija posluje moguće je ići i sa do 30 posto manjom cijenom od konkurencije, ali ne manjom od one koja će omogućiti plaćanje svih troškova proizvodnje te minimalnu zaradu – stoji u iznesenom elaboratu komapnije koja je dopuštenje za rad dobila od Vlade FBiH.
asker

#5382 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by asker »

anelsol wrote:
kockakockica wrote:Saradnja na svim poljima u interesu ocuvanja drzave. Jedina stvar u kojoj ne treba imati apsolutno nikakvu saradnju je namjenska industrija. Tu treba jasno postaviti granicu, jer prije 10-15 godina dok je nasa namjenska bila u rasulu Srbija nije nudila nikakvu saradnju. Sta su sve pokrali od nas i unistili, pa to da imaju gram obraza nikada ne bi spomenuli nekakvu saradnju. Ocito da se zele slepati preko nas na trzista Bliskog istoka, uvijek su bili pokvaren narod.

Apsolutno se slazem, a posebno ne prihvatiti bilo kakvu saradnju u proizvodnji cijevi I zatvaraca za haubice, sto je po mom misljenju, njima u ovom trenutku mozda I najpotrebnije.

Komsije ovo hinjski rade. Nadam se da na ovoj strani ima dovoljno pametnih ljudi koji nece padati na lazne hvalospjeve i tapsanje po ramenu. Neki dan sam gledao video sa nekog jakog sajma, nemogu se sjetiti gdje, mozda Indonezija ili tako nesto, gdje voditelj/organizator kaze nesto kao svi veliki igraci su ovdje, pa nabraja svjetske brendove i medju njima Yugoimport. Prikazuju standove svih, pa i ovaj Yugoimporta koji je prilicno impresivan.

Sta hocu da kazem? Yugoimport je BIO svjetski igrac u prodaji naoruzanja, takav rejting ne opada lahko, kao recimo Energoinvest itd. Pali kurcu za usi i jedni i drugi. Yugoimport bukvalno treba stelu, preporuku, mig Bosanske strane, na tradicionalnim trzistima Bliskog Istoka i inace arapskih zemalja. Koliko god to smijesno zvucalo tako je. Jer ono sto Srbija proizvodi Pakistanac ili Malezijac moze kupiti i od Izraela, Francuske, Svedske.

Onaj veliki sastanak/jubilej cini mi se u Konjicu, jos prije koliko godina, 6-7, je pokazao koliko ce Bosna bit faktor u NI u buducnosti. Svi su dosli, svi direktori kompanija NI regiona, razni menadzercici, mesetari, krijumcari oruzjem, svi se poredali u safove i samo aplauz za aplauzom. Vidjeli ono sto mi tad nismo, culi povjerljive informacije, pa se utrukuju na vrijeme da budu dio tala.

Nama treba neki Bosanski Yugoimport, da okupi sve sto valja iz NI i da to skupa prezentuje po svijetu. Cini mi se ovdje je neko postavljao nesto BDI (Bosnian Defence Industry) ili je to zajebancija bila.

Nista nece bit kao prije. Pisao sam ranije, da je sreca da je politicka mafija namirisala NI kao zlatnu koku, a jos vecinski vlasnici, gurat ce se to i dalje punom parom. Privatnici vide sta se desava pa skontali da je unosnije to nego parket ili cipele. Bit ce tu jos lijepih stvari u buducnosti.
Streptokok

#5383 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

mehoxy wrote:[quo
Za nadati se da ce Pretis nabaviti nove masine, s obzirom da im je navodno krenulo nabolje. Znam da su donedavno primali nove radnike, mozda ih i sad primaju.
Mada, bilo bi lijepo znati sta najvise izvoze.
slobodna bosna je pisala o oovme, masina je kostala par stotina miliona, i nesto je radila oko granata velikom brzinom. rade oni i bez nje ali vjerovatno sa manjim kapacitetom.
mehoxy

#5384 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mehoxy »

.
Last edited by mehoxy on 02/09/2018 12:02, edited 1 time in total.
Streptokok

#5385 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

mehoxy wrote:Ako je toliko kostala onda od tog nema nista, bar ne u skorijoj buducnosti. Pogotovo imajuci u vidu "prvo meni, drugo meni a onda mozda firmi"mentalitet stranackih uhljeba koji se nalaze na poziciji direktora NI.
evo ima ovdje pa koga zanima...

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/551 ... trije.html
155_mm

#5386 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

S obzirom na potražnju u regiji i svijetu žele se također uključiti u proizvodnju dijelova za oružje s glatkom cijevi, kalibra manjeg od 20 mm, ostalog naoružanja i automatskog oružja kalibra 12,7 mm.
u tekstu ima toga za analizirati ali bih poceo od ovoga gore.

oruzje sa glatkom cijevi tu vjerovarno misle na lovacke puske i sacmarice.

onranicenje kalibra na manje od 20 mm vjerovatno jer je BNT radio i radi topove od 20 mm pa na vise. trenutnonse najvise trazi 30 mm za IFV.

automatsko oruzje 12.7 mm mi mirise na onaj domaci "puskomitraljez" za domaci oklopnjak. i ovim potezom se popunjava praznina izmedju ACU kalibara i kalibara koje radi BNT.
ovaj mitraljez 12.7 sa odgovarajusom municijom iz IGMAN-a u pjesadijskim okrsajima cuda cini. a i koliko znam maksimalni je kalibar dozvoljen za policiju
Streptokok

#5387 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

155_mm wrote:
u tekstu ima toga za analizirati ali bih poceo od ovoga gore.

oruzje sa glatkom cijevi tu vjerovarno misle na lovacke puske i sacmarice.

onranicenje kalibra na manje od 20 mm vjerovatno jer je BNT radio i radi topove od 20 mm pa na vise. trenutnonse najvise trazi 30 mm za IFV.

automatsko oruzje 12.7 mm mi mirise na onaj domaci "puskomitraljez" za domaci oklopnjak. i ovim potezom se popunjava praznina izmedju ACU kalibara i kalibara koje radi BNT.
ovaj mitraljez 12.7 sa odgovarajusom municijom iz IGMAN-a u pjesadijskim okrsajima cuda cini. a i koliko znam maksimalni je kalibar dozvoljen za policiju
i meni je to na um palo. jos da neko napravi snajper 12.7 i mene što se tiče pješadijsko oružje je uspješno zaokruženo.
mehoxy

#5388 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mehoxy »

.
Last edited by mehoxy on 02/09/2018 12:02, edited 1 time in total.
Streptokok

#5389 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

Jesi li siguran da hrvatska ne proizvodi cijevi?
Nuken

#5390 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Streptokok wrote:Jesi li siguran da hrvatska ne proizvodi cijevi?

I ja sam čuo istu informaciju prije nekog vremena, HR uvozi iste iz Njemačke
kiligonzales

#5391 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kiligonzales »

Streptokok wrote:
mehoxy wrote:Ako je toliko kostala onda od tog nema nista, bar ne u skorijoj buducnosti. Pogotovo imajuci u vidu "prvo meni, drugo meni a onda mozda firmi"mentalitet stranackih uhljeba koji se nalaze na poziciji direktora NI.
evo ima ovdje pa koga zanima...

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/551 ... trije.html
A ko devastira neke od firmi NI po RS Kosmos ,Orao, TRZ Bratunac ? :D
kiligonzales

#5392 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kiligonzales »

Lijepa vijest. Imali gdje tešanjske Pobjede?
kiligonzales

#5393 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kiligonzales »

asker wrote:
anelsol wrote:

Komsije ovo hinjski rade. Nadam se da na ovoj strani ima dovoljno pametnih ljudi koji nece padati na lazne hvalospjeve i tapsanje po ramenu. Neki dan sam gledao video sa nekog jakog sajma, nemogu se sjetiti gdje, mozda Indonezija ili tako nesto, gdje voditelj/organizator kaze nesto kao svi veliki igraci su ovdje, pa nabraja svjetske brendove i medju njima Yugoimport. Prikazuju standove svih, pa i ovaj Yugoimporta koji je prilicno impresivan.

Sta hocu da kazem? Yugoimport je BIO svjetski igrac u prodaji naoruzanja, takav rejting ne opada lahko, kao recimo Energoinvest itd. Pali kurcu za usi i jedni i drugi. Yugoimport bukvalno treba stelu, preporuku, mig Bosanske strane, na tradicionalnim trzistima Bliskog Istoka i inace arapskih zemalja. Koliko god to smijesno zvucalo tako je. Jer ono sto Srbija proizvodi Pakistanac ili Malezijac moze kupiti i od Izraela, Francuske, Svedske.

Onaj veliki sastanak/jubilej cini mi se u Konjicu, jos prije koliko godina, 6-7, je pokazao koliko ce Bosna bit faktor u NI u buducnosti. Svi su dosli, svi direktori kompanija NI regiona, razni menadzercici, mesetari, krijumcari oruzjem, svi se poredali u safove i samo aplauz za aplauzom. Vidjeli ono sto mi tad nismo, culi povjerljive informacije, pa se utrukuju na vrijeme da budu dio tala.

Nama treba neki Bosanski Yugoimport, da okupi sve sto valja iz NI i da to skupa prezentuje po svijetu. Cini mi se ovdje je neko postavljao nesto BDI (Bosnian Defence Industry) ili je to zajebancija bila.

Nista nece bit kao prije. Pisao sam ranije, da je sreca da je politicka mafija namirisala NI kao zlatnu koku, a jos vecinski vlasnici, gurat ce se to i dalje punom parom. Privatnici vide sta se desava pa skontali da je unosnije to nego parket ili cipele. Bit ce tu jos lijepih stvari u buducnosti.
Imamo mi nesto takvo, ali ubise klanovi ne popustaju.
kiligonzales

#5394 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kiligonzales »

Trenutno su bezglavi, ceka se novi diš.
kiligonzales

#5395 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kiligonzales »

155_mm wrote:a ovo da privatni sektor krene pravcem proizvodnje oruzja i municije ocekujem odavno. i jako mi je drago da je krenulo u tom pravcu. naravno da to nebi bilo moguce bez velike bosanske tradicije u metalopreradi. mozda u buducnosti se krene i sa sektorima hemijskog dijela proizvodnje pa i digitalnog dijela proizvodnje oruzja. trziste oruzja je staro kao i trziste hrane i trajat ce do zadnjeg dana.
Najbolje od nase NI je proizvodnja municije, da proizvodimo Plamen, Oganj, Orkan i neke slicne zajebancije, jos bi crkavicu ganjali i prezivljavali sa NI. Mora se dosta toga u NI unaprijediti, pa i sama proizvodnja municije, procesi su stari kao i masine, modernizacija je neophodna, a i sirenje postrojenja, doduse malo sljakamo na repromaterijalima, ali vrlo vjerovatno ce se i taj proces zaokruziti brzo na domacem terenu, pa ce se ubiti nepotrebni troskovi, cime ce NI jos vise ocvrsnuti, a sebi izgraditi bolju reputaciju na stranom trzistu. :D
kiligonzales

#5396 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kiligonzales »

Ima NI sa njima odavno saradnju, jedan od prvi bilateralnih sporazuma Srbije i nas nakon Dejtona tice se i te saradnje. Sad je samo pitanje, koliko smo spremni saradjivati s njima, samo onoliko koliko je neophodno ili cemo opet zajebavati se s njima i vezati zastave.
155_mm

#5397 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

kiligonzales wrote:

polaHko kolega. imamo jedan proces gdje uspjesne firme koje rade za auto industriju na zapadu pocinju da ulaze u proizvodnju za vojnu industriju. ovo je jedan prirodan i logican proces i tesko da ga je moguce zaustaviti. vjerujem da ce jos mnoge firme poci tim putem. mogucnost proboja na szrana trzista im daju reference koje vec imaju u auto industriji na zapadu.

nije iskljuceno da se u buducnosti bude citalo da su sjedista u njemackom oklopnjaku boxeru iz preventa. i slicne stvari.
Streptokok

#5398 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

Samo od h155 nikakvog habera. :?
kiligonzales

#5399 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kiligonzales »

155_mm wrote:
kiligonzales wrote:

polaHko kolega. imamo jedan proces gdje uspjesne firme koje rade za auto industriju na zapadu pocinju da ulaze u proizvodnju za vojnu industriju. ovo je jedan prirodan i logican proces i tesko da ga je moguce zaustaviti. vjerujem da ce jos mnoge firme poci tim putem. mogucnost proboja na szrana trzista im daju reference koje vec imaju u auto industriji na zapadu.

nije iskljuceno da se u buducnosti bude citalo da su sjedista u njemackom oklopnjaku boxeru iz preventa. i slicne stvari.
Mogu mnoge firme iz metalne industrije tim putem krenuti, problem u buducnosti nebi trebao biti kako proizvesti nesto, vec sta proizvesti i kako to prodati. Za municijom je glad na trzistu i dok god je tako rasta u NI ce biti. Medjutim sta ce biti alternativa prodaji municije? Dobar slijed je razvoj domaceg lakog oruzja, međutim velika je to zadaca na golemom svijetskom trzistu.
anelsol

#5400 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Kako stvari stoje, vjerovatno u 2018. godini, NI ce doci u situaciju da proizvodi deset puta više oružja i municije nego što je to bilo 2011. godine, što bi bio fantastičan rezultat. Ja imam osjećaj da nam Igman priprema jedno lijepo iznenađenje u skorije vrijeme. Dugo se ne čuje ništa od njih, a imali su dobar profit zadnjih nekoliko godina.
Post Reply