F1 2008, 2009, 2010 and counting

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Pitarrr82

#5376 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Pitarrr82 »

radostan dan wrote:jeS, jeS, pokazuje mu se umijeće sad kad vozi nekonkurentne bolide... :mrgreen:

očekujem postove o njegovoj starosnoj dobi, usporenim refleksima i slično.
u obzir se uzimaju i oni o padu motivacije, nedostatku inspiracije i ostali psihogeni faktori.

Zadnjih 20tak godina rijetko koji je i uzeo titulu samo svojim umijecem :)
almirony

#5377 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by almirony »

slika ipak govori vise od rijeci, mocni Nijemac bi vjerovatno mogao samo biti lollipop-man ovom Brazilcu :D

BHF_Manijak

#5378 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by BHF_Manijak »

radostan dan wrote:jeS, jeS, pokazuje mu se umijeće sad kad vozi nekonkurentne bolide... :mrgreen:

očekujem postove o njegovoj starosnoj dobi, usporenim refleksima i slično.
u obzir se uzimaju i oni o padu motivacije, nedostatku inspiracije i ostali psihogeni faktori.
A ti fakat mislis da bi neko drugi od trenutnih top 5 mogo ista napraviti da je u nekonkurentnom bolidu? Garantujem ti da ne bi ni Alonso npr nista bolje izgledo, mozda koji bod gore dole, ali to bi bilo to.
Industrialyzer

#5379 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Industrialyzer »

Edin H. wrote:
Tkd wrote:Michael je najbolji vozač u historiji, koliko god mi nije drag, koliko god je dominantno auto imao u par sezone, ipak titule govore za sebe.
Naravno da je Michael najbolji, za mene je i ispred Sene, samo nisam siguran da li se govori o najboljima svih vremena ili ko je trenutno najbolji.

Zacudjujuce je da Schumacher jos uvijek vozi kompetitivno protiv ove djecurlije ;-)

Image
drndalo

#5381 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by drndalo »

Nikad niko nije svojim umijecem mogao nadoknaditi "odron" vozlio... Ni JMF (Juan Manuel Fangio) kad se vozilo samo 5 trka godisnje, pa ni neko iza njega kada se vozlio sve vise trka godisnje...
Edin H.

#5382 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Edin H. »

simonese wrote:7 titula,zdravo
Mudro zboris, briljantan post :dance: 91 pobjeda u 300 utrka :dance:
Znam da je Senina karijera prekinuta naprasno u tragicnim okolnostima, ali je tada imao vec 34 godine, a mladi Michael je vec stupio na scenu.

Dedo :D holds many of the formula's driver records, including most championships, race victories, fastest laps, pole positions, points scored and most races won in a single season – 13 in 2004. In 2002 he became the only driver in Formula One history to finish in the top three in every race of a season and then also broke the record for most consecutive podium finishes. According to the official Formula One website he is "statistically the greatest driver the sport has ever seen".[5] In 2009, a poll of 217 Formula One drivers conducted by the British magazine Autosport named Schumacher as "the second-greatest Formula One driver who ever lived", & the most complete driver behind & ahead of Ayrton Senna respectively.[3][6] As of the 2012 Formula One season Schumacher is the only driver left competing in Formula 1 to have raced against Ayrton Senna and Alain Prost, whose record of total career wins he beat with his 52nd win at the 2001 Belgian Grand Prix.

Suplja sto se mene tice, ovih 217 Formula 1 vozaca koji su glasali, Sennu su svi voljeli zbog njegovog karaktera, sto nije slucaj sa Michaelom, ali statistika govori za sebe :oops:
almirony

#5383 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by almirony »

Edin H. wrote:Suplja sto se mene tice, ovih 217 Formula 1 vozaca koji su glasali, Sennu su svi voljeli zbog njegovog karaktera, sto nije slucaj sa Michaelom, ali statistika govori za sebe :oops:
Svi ti vozaci su vidjeli/gledali uzivo na stazi i jednog i drugog, to ipak nesto znaci nego puka statistika.
drndalo

#5384 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by drndalo »

Da se ne lazemo, ni Sennu vecina nije volila... Ovdje vjerovatno ima i onoga: "O mrtvima sve najbolje...", a nisu ga mnogi voljeli, jer je bio osobenjak, nije bio veseljak, derneklija, zajebant... Postovali jesu, ali voljeli nisu...

U svakom slucaju, takva rasprava je bespredmetna potpuno... Jer zavisi od 1000000000 promjenjivih parametara... Ono sto je sigurno, je da i Michael i Ayrton mogu nositi naziv Veliki Sampion, a po meni to npr. Balo nece nikad biti, osim ako ne promjeni nastup za 120 stepeni... Sampion je bio, ali do Velikog ima pure za jesti...

Alonso je do sad bio samo sampion, a ako izgura ovu sezonu do kraja, mogao bi biti na putu veliki sampion, jer je izrastao iz plakanja kad neko nece da ga pusti... Dakle odrastao...
Industrialyzer

#5385 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Industrialyzer »

Kvalitetu vozaca kroz statistiku odredjuju samo oni koji veze nemaju.
Za one koji vide malo dalje od svog nosa evo jedan video :thumbup:

Tkd

#5386 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Tkd »

Sena, Schumi, a gdje je stari majstor u Mclarenu što je osvojio mislim 5 titula. Mislim da je prije puno teže bilo voziti F1. Drugačija su vremena. Neko za 100 godina će govoriti ako Bog da da je Michael čudo 7 titula, a možda u tim trenucima neko ima i 10 titula . Jednostavno teško je pričati o tome. Trenutno po uspjesima, titulama Michael pa ostali. Nisam ja to izmislio nego je to tako.
Pitarrr82

#5387 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Pitarrr82 »

Samo statistika se i broji, inace i dan danas ljudi pitaju ko je 95god bio treci a 2001god drugi? :mrgreen:
Industrialyzer

#5388 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Industrialyzer »

Tkd wrote:Sena, Schumi, a gdje je stari majstor u Mclarenu što je osvojio mislim 5 titula. Mislim da je prije puno teže bilo voziti F1. Drugačija su vremena. Neko za 100 godina će govoriti ako Bog da da je Michael čudo 7 titula, a možda u tim trenucima neko ima i 10 titula . Jednostavno teško je pričati o tome. Trenutno po uspjesima, titulama Michael pa ostali. Nisam ja to izmislio nego je to tako.

Slazem se, dosta je relativnih stvari tu. Npr. mnogi spominju da Fosil ima najvise rekorda na stazama a svi znamo da su u to vrijeme bolidi bili najjaci i najbrzi (tuga me uhvati kad vidim ove danasnje motorcice i sjetim se onih strasnih V10 zvijeri) Takodje, Senna ima samo 3 pole pozicije manje od Fosila a skoro duplo manje odvezenih trka. Pogledaj ovaj gore video sto sam okacio, pogledaj samo te uslove po kojima se vozi i gdje Senna ubija sve redom. I siguran sam da jedini koji ono moze ponoviti je Lewis Hamilton, samo dok malo mentalno sazrije :thumbup:
almirony

#5389 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by almirony »

Industrialyzer wrote:
Tkd wrote:Sena, Schumi, a gdje je stari majstor u Mclarenu što je osvojio mislim 5 titula. Mislim da je prije puno teže bilo voziti F1. Drugačija su vremena. Neko za 100 godina će govoriti ako Bog da da je Michael čudo 7 titula, a možda u tim trenucima neko ima i 10 titula . Jednostavno teško je pričati o tome. Trenutno po uspjesima, titulama Michael pa ostali. Nisam ja to izmislio nego je to tako.

Slazem se, dosta je relativnih stvari tu. Npr. mnogi spominju da Fosil ima najvise rekorda na stazama a svi znamo da su u to vrijeme bolidi bili najjaci i najbrzi (tuga me uhvati kad vidim ove danasnje motorcice i sjetim se onih strasnih V10 zvijeri) Takodje, Senna ima samo 3 pole pozicije manje od Fosila a skoro duplo manje odvezenih trka. Pogledaj ovaj gore video sto sam okacio, pogledaj samo te uslove po kojima se vozi i gdje Senna ubija sve redom. I siguran sam da jedini koji ono moze ponoviti je Lewis Hamilton, samo dok malo mentalno sazrije :thumbup:
znas znanje, potpis ! :thumbup:
Tkd

#5390 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Tkd »

Luis je ogroman potencija, no mogao je već biti trostruki prvak da uključi mozak. Previše sili, previše je željan dokazivanja pa ga je to koštalo i pobijeda i podija.
drndalo

#5391 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by drndalo »

Previse je razmazen, sto i nije cudno s obzirom da ga Ron tetosi da podrigne vec desetljecima...
Industrialyzer

#5392 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Industrialyzer »

Ima u njemu one rejserske krvi iz osamdesetih. Da trenutna pravila ne zahtjevaju ovoliko politiziranja i taktiziranja imali bi priliku gledati kako se pise historija :thumbup:
drndalo

#5393 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by drndalo »

Daj ne pretjeruj, sjeti se kako je prokockao dobijenu sezonu, gdje je usr'o 3/3 zadnje trke sezone...

Rejserska krv je OK, ali bez mozga se ne ide do Velikog sampiona... A on svoj jos nije nasao... Nailazi mu u serijama, kao plima i oseka, malo dodje, pa malo ode... Spomenuh ti Alonso-a, najzad je odrastao, i to se vidi po pristupu... Da bi bio sampion, moras osvajati bodove, da bi osvajao bodove, moras stizati do cilja... I Senni je trbalo godina da nauci na svojim greskama...
Tkd

#5394 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Tkd »

Radi tima. Mogao je ranije u boks, pametno skupljati bodove, no on je ostajao dok se gume nisu izlizale u potpunosti pa je u šljunjku završio. Momak je željan dokazivanja, niko ne može osporiti njegove vozačke sposobnosti.
Industrialyzer

#5395 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Industrialyzer »

drndalo wrote:Daj ne pretjeruj, sjeti se kako je prokockao dobijenu sezonu, gdje je usr'o 3/3 zadnje trke sezone...

Rejserska krv je OK, ali bez mozga se ne ide do Velikog sampiona... A on svoj jos nije nasao... Nailazi mu u serijama, kao plima i oseka, malo dodje, pa malo ode... Spomenuh ti Alonso-a, najzad je odrastao, i to se vidi po pristupu... Da bi bio sampion, moras osvajati bodove, da bi osvajao bodove, moras stizati do cilja... I Senni je trbalo godina da nauci na svojim greskama...

Ma ovo danas je doslo do toga da ti bolid odredjuje skoro sve. Ovaj cirkus sa gumama i DRS-om je isto kao neka igrica. Padne par kapi kise odmah se sve prekida....
sema911

#5396 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by sema911 »

iskreno i prije Sene je bilo dobrih vozaca isto vazi i za Schumachera svaka nazovi era formule 1 ima neku osobu koja obiljezi taj period Sena je obiljezio to napredno doba za formulu kada su se masovno pocele prenosit utrke kada ste napokon mogli gledat na tv,. Schumacher jbga u njegovo vrijeme nije bilo nekog ozbiljnijeg vozaca osim Mike, ostalo il su bili u slabim timovima, timovima koji se moze se rec nisu trudili stic ferrari koji je tada imao neogranicen budzet,.
pricat da je neko najbolji tesko mozes bit najbolji neko vrijeme al uvjek dodje neko novi pa ti uzme tu titulu,. Sena je na tragican nacin izgubio i o mrtvima je bilo uvjek sve najbolje al sto jest jest sena je bio dobar vozac al uvjek ima bolji prije njega je bilo boljih, hill, prost, rosberg, moss clark itd itd a govorit isto tako da neki od njih nezna vozit pa jbga svi koji to napisu voze tastaturu dok oni uzivaju u zagrljaju najboljih treba, zgrcu milione i ono najvaznije od svega VOZE NAJBOLJE TRKACE AUTE NA SVJETU,.
i opet ovi sto mrze schumachera jbga sto niste vi se probili pa uzeli 7 titula zaradili toliko para,. il bar nastupili u utrci formule1 hajd moze i da odete na utrku i to je dosta,.,
jest da je mozda prvih goodina pokazao talent dok ferrari nije dosao do para pa imao bolje aute od ostaliih al tip se ganjao sa Miko-m koji je imao tih godina najbolji auto i opet ga uzimao,.
uz svo postovanje prema svim vozacima f1 zivim u mrtvima RIP al po meni mika i michael su no1 njih sam najvise gledo i uzivao u njihovim voznjama,.
a pussycatdols ima talenta i znanja al ga ja dzaba mrzim samo sto je englez a ferrrrnado alllonso jbga taj je tip toliko ogavan da se nemoze opisat al opet ima u njemu onog bezobrazluka koji krasi velike vozace,.

po meni ovo formule nije vidilo sto sada gledamo al jbga ovo prestizanje na tipku nesmiju se pogurat blokirat i sl nema cari,. sada placu ko pusycatdols il se zale mosly-u da su im zivoti ugrozeni nema one utrke kos to je bilo prije 10-tak godina il mnogo prije
drndalo

#5397 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by drndalo »

Tkd wrote:Radi tima. Mogao je ranije u boks, pametno skupljati bodove, no on je ostajao dok se gume nisu izlizale u potpunosti pa je u šljunjku završio. Momak je željan dokazivanja, niko ne može osporiti njegove vozačke sposobnosti.
Radi tima je usrao sve 3 trke od 3 moguce !? Reci da se salis... Pa da je samo javio "ja ulazim", i usao, na *urac bi se nasadili u boxu da mu zamijene gume, i mozda bi mu kasnije trljali usi zbog neposlusnosti, ali bi on bio sampion, jer je stigao cetvrti na kraju trke, a ne zavrsio u sljunku, pa bi i to trljanje trajalo............ jedno 8 sekundi...

Ne brani ga, tu nije odbranjiv... Sve ostalo je podlozno raspravi, onaj zavrsetak sezone nije... Ono je zavrsetak sezone mladog, nadobudnog, razmazenog kloca, koji je mislio da je sve gotovo, i da ce mu se kao kraljevskom visocanstvu sklanjati svi... Slicne ispade bijesa na licu smo mogli vidjeti kod Vettela u zadnje vrijeme, kada bolid ne ide kako je navikao, a navikao je da sviju prelijece, a to je lijep osjecaj, nenadjebljiv, pa je problem kada sa velike visine padnes na tvrdo... Ali se samo tako moze nesto karakterno nauciti... I iako je Balu Ron odgajao od malih nogu za sampiona, ocito je da u tom nema precica, mentalno sazrijevanje trazi vrijeme, i padanje... Primjer Alonsa je mozda najbolji ove godine, nema najbolji bolid, ali ima najbolji plan, i najbolje ga se drzi... To je nesto sto ni on nije znao preklani, a bogami ni lani... Dakle, odrastao je...
Tkd

#5398 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Tkd »

Koliko je puta radi tima i njihovih grešaka ispustio pobijede . Ne branim ga, mogao je osvojiti u rookie sezoni prvenstvo, no želja za dokazivanja ga je koštala toga.

Nije mislio da je gotovo :D Da je mislio tako vozio bi opušteno, a ne bi ginuo na stazi. :)
BHF_Manijak

#5399 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by BHF_Manijak »

RB dobro krenuo u Singapuru, haaaajmoooo po poleeee! 8-)
Tkd

#5400 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Tkd »

Neka se RB vraća pomalo, bolje za Mclaren i Luisa radi Alonsa :lol: :lol: :lol:
Post Reply