apsidejzi wrote: ↑03/07/2025 12:17Ako mi dozvolis, ja cu ti protumaciti sta ja mislim da se krije iza ovog ajeta. Znam da ti to neces prihvatiti i to je OK, i ne ocekujem. Ovo citaju i drugi pa nek ocijene. Evo kako ja to vidim... ne znam da li si radio u nekoj velikoj kompaniji sa zapada, ali ako jesi, mogao si primjetiti kako se provodi odredjena promjena. Posto ne mogu kao Putin dati direktnu naredbu, onda oni indirektno kreiraju pritisak. Prvo menadzment najavi tu promjenu, pa se krenu siriti glasine. Par dana kasnije bace jos neku informaciju. Pa onda za dvije sedmice jos malo. I tako daju informacije na kasiku, drzeci podredjene u neizvjesnosti. Mali zalogaji se brze i lakse gutaju. Drugim rijecima, kuhaju zabu na niskoj temperaturi i zaba ni ne skonta da je skuhana. I u ovim kompanijama, ko ih analizira, postaje jasno da moc u hijerarhiji ne ovisi o licnoj snazi niti pameti. Nisi ti sef zato sto si jak ili pametan. Ti si sef zato sto prvi dobijes informaciju sa visih nivoa. Moj sef sjedi na tom nekom sastanku i onda on zna nesto sto ja ne znam. Ja spekulisem a on zna. To mu daje moc i prednost u odnosu na mene.Zehran82 wrote: ↑03/07/2025 11:11apsidejzi wrote: ↑03/07/2025 10:57 -------
Nisi ti to rascistio sam sa sobom. Vise mi se cini da ti ovdje iskazujes svoje unutrasnje porive koje pripisujes bogu. Cuj bog namjerno krije od svakoga kada ce biti Smak svijeta. Kakav je to bog? Zbog cega potreba sa sakrivanjem necega? Nesiguran u sebe? Boji se da ce ga neko provaliti i osramotiti? Ti ovdje i dalje boga predstavljas kao nekoga sa kompleksom nize vrijednosti. Ja mislim da je to samorefleksija.
Za mene je ovakav bog apsurdan. Nije vrijedan obozavanja.
Isto tako, mislim da si me pogresno shvatio ono za servere. Ja imam apsolutnu vlast na tom serveru. Mogu ga ugasiti kad hocu (smak svijeta). Mogu ga razbiti ako hocu. Mogu na njemu promijeniti svaki parametar koji hocu. Sve znam na njemu uraditi. U tom nekom malom svijetu servera, ja sam sveznajuci i svemoguci. Upravo oni atributi koji se pripisuju Bogu. Ja, i jos dvojica kolega. I mi se dogovorimo kada cemo uraditi restart servera (mali smak svijeta). Mi se dogovorimo kada cemo neki parametar promijeniti. Niko nema potrebu da krije nista od drugoga. Ja i dalje ne razumijem odakle bogu potreba da krije nesto. Ako moj kolega hoce da uradi nesto na serveru, neka uradi. Mi imamo zajednicki cilj. Druga je stvar kada nemas zajednicki cilj i ako bi jedan od nas htio to da unisti i pokvari server a mi drugi ne damo. No to vise nije problem svemogucnosti i sveznanja. To su sitni ljudski porivi i snishodljivost. To za mene vise nije pravi bog. Nije vrijedan divljenja, nije vrijedan klanjanja. Takav bog je sramota. A takvog ga upravo ti predstavljas da jeste.
Mozda bi ti sakrivao informacije od drugih u nadi da ce ti to donijeti neku prednost, i to preslikavas na boga. Kao da Njemu treba prednost i kao da je vec nema. Tacno se vidi koliko sebe preslikavas na sliku boga i koliko nisi razmotrio ostale aspekte bozije licnosti.BOg kaze o tome:Cuj bog namjerno krije od svakoga kada ce biti Smak svijeta. Kakav je to bog? Zbog cega potreba sa sakrivanjem necega?
20:15 Čas oživljenja će sigurno doći – od svakog ga tajim – kad će svaki čovjek prema trudu svome nagrađen ili kažnjen biti.
pitas se zasto ga krije , ja cu ti reci iz svoje mudrosti ga krije, sa razlogom.....
Da se vratim sada na ovaj ajet kojeg si citirao. Meni ovaj ajet djeluje upravo ovako. Muhamed je posrednik izmedju "nevidljivog boga" i nas. Muhamed ima informaciju. Mi ne mozemo dobiti tu informaciju. Ne objasnjava se zasto ne mozes dobiti istu. Nije haman ni bitno. Bitno je napraviti hijerarhiju u glavama ljudi: informacija je moc. Informacija pravi hijerarhiju. Ja sam sef zato sto ja imam informaciju, a ti je nemas. Moj sef nije nista bolji od mene. On samo zna vise jer ima tu poziciju u kojoj prvi saznaje stvari. Samo to je razlika mene i njega.
Eh upravo takav osjecaj ja imam kada citam ovaj gore ajet. Posto ja ne vjerujem da je to doslo od boga i posto smatram da je to Muhamed izmislio, onda kod mene to izgleda kao da je Muhamed htio (vjerovatno podsvjesno) podici sebi poziciju u hijerarhiji. Ima neka informacija (ozivljenje) koju vi ne znate a koju samo bog zna. Vi ste podredjeni. Morate mene slijediti kako bih vas zastitio od tog boga. Ovim se zaba kuha malo po malo. Ti kada citas kuran nigdje ti ne pise eksplicitno da si glup, bezvrijedan i da moras slijepo slijediti, ali se ta ideja kuha malo po malo. Ajet po ajet. Uzima ti se sloboda i dignitet.
Jer apsolutna je glupost da Bog skriva cas ozivljenja od svakoga. To mi vise zvuci kao recenica nekog srednjeg managera koji ni sam ne zna odgovore ali hoce da zadrzi vlast i onda stvara privid da ima informaciju vise od tebe. I to ima smisla jer je Muhamed daj srednji menadzer izmedju nas i Boga. Ako bi ljudski rod gledao kao veliku kompaniju, onda je bog direktor, a muhamed je srednji menadzer. I ovakvi ajeti djeluju kao hinjski pokusaj dizanja svog rejtinga. Apsolutno nema logike da bog to sakriva, i ti to dobro primjerio kada kazes da ni ti ne razumijes nego da je to kao bozija mudrost. Nazalost, prije ce biti da je to hinjski pokusaj srednjeg menadzera da sebi podigne rejting. To ima i te kako logike. To vidis u svakoj kompaniji koja ima srednje menadzere. To ih drzi na vlasti.
objasnio sam ti detaljno zasto bog nikome nece da otkrije kada ce ko umrijeti i kada ce smak svijeta biti, jer da to svako zna, to bi urusilo volju ljudi za zivotom, mnogi se nebi trudili kao sto se trude sto ne znaju.Ako mi dozvolis, ja cu ti protumaciti sta ja mislim da se krije iza ovog ajeta. Znam da ti to neces prihvatiti i to je OK, i ne ocekujem. Ovo citaju i drugi pa nek ocijene.
Muhamed ima informaciju. Mi ne mozemo dobiti tu informaciju.
Muhamemd licno nije znao ni kada ce umrijeti ni kada ce smak svijeta biti, pa cak ni andjeli neznaju kada ce smak svijeta biti.
osjecaj ti je pogresan jer se bazira na pogresni pretpostavkama, tvrdis da Muhammed zna, a ne zna ni on kad ce Smak svijeta.Eh upravo takav osjecaj ja imam kada citam ovaj gore ajet.
pa ti onda tvrdis da to krije kako bi svoju agendu progurao.....a pitali su ga i rekao je da ne zna.
cas ozivljenja nastaje nakon smrti i Smaka svijeta....pa objasnjeno ti je zasto Bog krije svaciju smrt i Smak svijeta.Jer apsolutna je glupost da Bog skriva cas ozivljenja od svakoga......Apsolutno nema logike da bog to sakriva,
Samo te pitam jos jednom ovo, da znas sigurno da ces umrijeti sledece godine, dali bi ti kupio kucu ove godine ili mozda novo auto?