Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Zehran82

#5376 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 03/07/2025 12:17
Zehran82 wrote: 03/07/2025 11:11
apsidejzi wrote: 03/07/2025 10:57 -------
Nisi ti to rascistio sam sa sobom. Vise mi se cini da ti ovdje iskazujes svoje unutrasnje porive koje pripisujes bogu. Cuj bog namjerno krije od svakoga kada ce biti Smak svijeta. Kakav je to bog? Zbog cega potreba sa sakrivanjem necega? Nesiguran u sebe? Boji se da ce ga neko provaliti i osramotiti? Ti ovdje i dalje boga predstavljas kao nekoga sa kompleksom nize vrijednosti. Ja mislim da je to samorefleksija.

Za mene je ovakav bog apsurdan. Nije vrijedan obozavanja.

Isto tako, mislim da si me pogresno shvatio ono za servere. Ja imam apsolutnu vlast na tom serveru. Mogu ga ugasiti kad hocu (smak svijeta). Mogu ga razbiti ako hocu. Mogu na njemu promijeniti svaki parametar koji hocu. Sve znam na njemu uraditi. U tom nekom malom svijetu servera, ja sam sveznajuci i svemoguci. Upravo oni atributi koji se pripisuju Bogu. Ja, i jos dvojica kolega. I mi se dogovorimo kada cemo uraditi restart servera (mali smak svijeta). Mi se dogovorimo kada cemo neki parametar promijeniti. Niko nema potrebu da krije nista od drugoga. Ja i dalje ne razumijem odakle bogu potreba da krije nesto. Ako moj kolega hoce da uradi nesto na serveru, neka uradi. Mi imamo zajednicki cilj. Druga je stvar kada nemas zajednicki cilj i ako bi jedan od nas htio to da unisti i pokvari server a mi drugi ne damo. No to vise nije problem svemogucnosti i sveznanja. To su sitni ljudski porivi i snishodljivost. To za mene vise nije pravi bog. Nije vrijedan divljenja, nije vrijedan klanjanja. Takav bog je sramota. A takvog ga upravo ti predstavljas da jeste.

Mozda bi ti sakrivao informacije od drugih u nadi da ce ti to donijeti neku prednost, i to preslikavas na boga. Kao da Njemu treba prednost i kao da je vec nema. Tacno se vidi koliko sebe preslikavas na sliku boga i koliko nisi razmotrio ostale aspekte bozije licnosti.
Cuj bog namjerno krije od svakoga kada ce biti Smak svijeta. Kakav je to bog? Zbog cega potreba sa sakrivanjem necega?
BOg kaze o tome:

20:15 Čas oživljenja će sigurno doći – od svakog ga tajim – kad će svaki čovjek prema trudu svome nagrađen ili kažnjen biti.

pitas se zasto ga krije , ja cu ti reci iz svoje mudrosti ga krije, sa razlogom.....
Ako mi dozvolis, ja cu ti protumaciti sta ja mislim da se krije iza ovog ajeta. Znam da ti to neces prihvatiti i to je OK, i ne ocekujem. Ovo citaju i drugi pa nek ocijene. Evo kako ja to vidim... ne znam da li si radio u nekoj velikoj kompaniji sa zapada, ali ako jesi, mogao si primjetiti kako se provodi odredjena promjena. Posto ne mogu kao Putin dati direktnu naredbu, onda oni indirektno kreiraju pritisak. Prvo menadzment najavi tu promjenu, pa se krenu siriti glasine. Par dana kasnije bace jos neku informaciju. Pa onda za dvije sedmice jos malo. I tako daju informacije na kasiku, drzeci podredjene u neizvjesnosti. Mali zalogaji se brze i lakse gutaju. Drugim rijecima, kuhaju zabu na niskoj temperaturi i zaba ni ne skonta da je skuhana. I u ovim kompanijama, ko ih analizira, postaje jasno da moc u hijerarhiji ne ovisi o licnoj snazi niti pameti. Nisi ti sef zato sto si jak ili pametan. Ti si sef zato sto prvi dobijes informaciju sa visih nivoa. Moj sef sjedi na tom nekom sastanku i onda on zna nesto sto ja ne znam. Ja spekulisem a on zna. To mu daje moc i prednost u odnosu na mene.

Da se vratim sada na ovaj ajet kojeg si citirao. Meni ovaj ajet djeluje upravo ovako. Muhamed je posrednik izmedju "nevidljivog boga" i nas. Muhamed ima informaciju. Mi ne mozemo dobiti tu informaciju. Ne objasnjava se zasto ne mozes dobiti istu. Nije haman ni bitno. Bitno je napraviti hijerarhiju u glavama ljudi: informacija je moc. Informacija pravi hijerarhiju. Ja sam sef zato sto ja imam informaciju, a ti je nemas. Moj sef nije nista bolji od mene. On samo zna vise jer ima tu poziciju u kojoj prvi saznaje stvari. Samo to je razlika mene i njega.

Eh upravo takav osjecaj ja imam kada citam ovaj gore ajet. Posto ja ne vjerujem da je to doslo od boga i posto smatram da je to Muhamed izmislio, onda kod mene to izgleda kao da je Muhamed htio (vjerovatno podsvjesno) podici sebi poziciju u hijerarhiji. Ima neka informacija (ozivljenje) koju vi ne znate a koju samo bog zna. Vi ste podredjeni. Morate mene slijediti kako bih vas zastitio od tog boga. Ovim se zaba kuha malo po malo. Ti kada citas kuran nigdje ti ne pise eksplicitno da si glup, bezvrijedan i da moras slijepo slijediti, ali se ta ideja kuha malo po malo. Ajet po ajet. Uzima ti se sloboda i dignitet.

Jer apsolutna je glupost da Bog skriva cas ozivljenja od svakoga. To mi vise zvuci kao recenica nekog srednjeg managera koji ni sam ne zna odgovore ali hoce da zadrzi vlast i onda stvara privid da ima informaciju vise od tebe. I to ima smisla jer je Muhamed daj srednji menadzer izmedju nas i Boga. Ako bi ljudski rod gledao kao veliku kompaniju, onda je bog direktor, a muhamed je srednji menadzer. I ovakvi ajeti djeluju kao hinjski pokusaj dizanja svog rejtinga. Apsolutno nema logike da bog to sakriva, i ti to dobro primjerio kada kazes da ni ti ne razumijes nego da je to kao bozija mudrost. Nazalost, prije ce biti da je to hinjski pokusaj srednjeg menadzera da sebi podigne rejting. To ima i te kako logike. To vidis u svakoj kompaniji koja ima srednje menadzere. To ih drzi na vlasti.

Ako mi dozvolis, ja cu ti protumaciti sta ja mislim da se krije iza ovog ajeta. Znam da ti to neces prihvatiti i to je OK, i ne ocekujem. Ovo citaju i drugi pa nek ocijene.
objasnio sam ti detaljno zasto bog nikome nece da otkrije kada ce ko umrijeti i kada ce smak svijeta biti, jer da to svako zna, to bi urusilo volju ljudi za zivotom, mnogi se nebi trudili kao sto se trude sto ne znaju.
Muhamed ima informaciju. Mi ne mozemo dobiti tu informaciju.

Muhamemd licno nije znao ni kada ce umrijeti ni kada ce smak svijeta biti, pa cak ni andjeli neznaju kada ce smak svijeta biti.

Eh upravo takav osjecaj ja imam kada citam ovaj gore ajet.
osjecaj ti je pogresan jer se bazira na pogresni pretpostavkama, tvrdis da Muhammed zna, a ne zna ni on kad ce Smak svijeta.

pa ti onda tvrdis da to krije kako bi svoju agendu progurao.....a pitali su ga i rekao je da ne zna.

Jer apsolutna je glupost da Bog skriva cas ozivljenja od svakoga......Apsolutno nema logike da bog to sakriva,
cas ozivljenja nastaje nakon smrti i Smaka svijeta....pa objasnjeno ti je zasto Bog krije svaciju smrt i Smak svijeta.

Samo te pitam jos jednom ovo, da znas sigurno da ces umrijeti sledece godine, dali bi ti kupio kucu ove godine ili mozda novo auto?
apsidejzi

#5377 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 03/07/2025 13:42 objasnio sam ti detaljno zasto bog nikome nece da otkrije kada ce ko umrijeti i kada ce smak svijeta biti, jer da to svako zna, to bi urusilo volju ljudi za zivotom, mnogi se nebi trudili kao sto se trude sto ne znaju.
Heh. Otisli smo od teme. Ti si sebi nasao objasnjenje koje ti je dovoljno i ja to postujem. Mada smatram da je tanko...
Zehran82

#5378 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 03/07/2025 16:36
Zehran82 wrote: 03/07/2025 13:42 objasnio sam ti detaljno zasto bog nikome nece da otkrije kada ce ko umrijeti i kada ce smak svijeta biti, jer da to svako zna, to bi urusilo volju ljudi za zivotom, mnogi se nebi trudili kao sto se trude sto ne znaju.
Heh. Otisli smo od teme. Ti si sebi nasao objasnjenje koje ti je dovoljno i ja to postujem. Mada smatram da je tanko...
Elaboriraj argumentima zasto je tanko?
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#5379 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by TojoOptics »

Pa, vjernici su najocigledniji primjer da ne postoji nikakav inteligentni dizajn. Dizajn i nekako, ali inteligentni ni u kom slucaju.
teodati

#5380 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 03/07/2025 09:00
teodati wrote: 02/07/2025 17:48
Zehran82 wrote: 02/07/2025 10:55

Sile vise Bogova dolazi do nuzne degradacije svih bogaova na nizu razinu....i vise nemamo absolutnog Boga, svemoguceg Boga....nego samo druzinu bica koji imaju nadnaravne moci, gdje se jedni drugi s vremena na vrijeme suzbijaju.

I što je tu problem ako postoji jedan svemogući Bog uzrok svega koji nije osobno biće, iz koga nastaje mnoštvo Bogova koji stvaraju materijalni život, pa sam Isus tvrdi da smo i mi ljudi Bogovi, potomci dakako Bogova koji su svemir napravili, ne vidim nikakvog problema u tome, naprotiv.
I što je tu problem ako postoji jedan svemogući Bog uzrok svega koji nije osobno biće,
kako to nije osobno pice, sta to treba da znaci....???

sta je ako nije zivo bice??

iz koga nastaje mnoštvo Bogova koji stvaraju materijalni život,
pa ti si politeista onda....i Biblija i Kuran ti kazu Jedan je Bog, ali ti eto hoces da uvedes jos bogova u igru.

zasto ce Bog stvarati druge bogove kad je ON sam dovoljan da stvori sav materijalni svijet???

pa sam Isus tvrdi da smo i mi ljudi Bogovi
ne tvrdi
potomci dakako Bogova koji su svemir napravili
Bog ne radja da bi imao potomke, niti stvara druge bogove...vjerovati u vise bogova je sam sebi pucas u glavu, jer je to neoprostiv grijeh ako se ne pokajes prije smrti Bogu, Bog to nece oprostiti na sudnjem danu, i ceka vjecna kazna u Paklu zbog bogohulnistva.
Ok, objasni onda kako je to Bog vječno svjesno biće, argumentirano, izvoli, slušam.
Zehran82

#5381 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

TojoOptics wrote: 03/07/2025 17:51 Pa, vjernici su najocigledniji primjer da ne postoji nikakav inteligentni dizajn. Dizajn i nekako, ali inteligentni ni u kom slucaju.
junace, kako si to zakljucio???

sta mislis da je jedno oko na celu, a drugo na ledjima, sta mislis, da je nos iznad cmara a ne iznad usta?
sta mislis da se radjamo sa jednom nogom samo? ili jednom rukom samo?

definicija inteligentnog dizajna je ; Pozicioniranje dijelova sa svrhom. znaci ima svrhu njegova pozicija, forma i funkcija.
TojoOptics

#5382 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by TojoOptics »

Odgovaram jer mi je dosadno, ne zato što imam sugovornika. Ako bi organizmi bili "inteligentno dizajnirani", zašto postoje ljudski stražnji prolaz (gdje se ukrštaju probavni i respiratorni sustav, što dovodi do opasnosti od gušenja).
Slijepo crijevo (rudimentni organ bez ikakve funkcije, ali može se upaliti).
Kompleksan i ranjiv put rodnog kanala kod žena (zbog uskog zdjelice i velike glave fetusa), itd. Inteligentni dizajn ne može objasniti zašto su neke strukture čudne ili nepotpune, dok evolucija to može.
Zehran82

#5383 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

TojoOptics wrote: 04/07/2025 10:35 Odgovaram jer mi je dosadno, ne zato što imam sugovornika. Ako bi organizmi bili "inteligentno dizajnirani", zašto postoje ljudski stražnji prolaz (gdje se ukrštaju probavni i respiratorni sustav, što dovodi do opasnosti od gušenja).
Kompleksan i ranjiv put rodnog kanala kod žena (zbog uskog zdjelice i velike glave fetusa), itd. Inteligentni dizajn ne može objasniti zašto su neke strukture čudne ili nepotpune, dok evolucija to može.
Ako bi organizmi bili "inteligentno dizajnirani", zašto postoje ljudski stražnji prolaz (gdje se ukrštaju probavni i respiratorni sustav, što dovodi do opasnosti od gušenja).
zato sto to funkcionise super a ne perfektno jer nas Bog nije stvorio perfektnim u smislu da nema nemoze niko nista ni bolest ni ikakva prijetnja da nam bude...ne Bog je stvorio covjeka slabim, sa mahanama, pa da preko tih mahana te pozove sebi kad dodje vrijeme

da te ugusi sa hranom i na taj nacin skonca ti zivot je samo jedna od metoda da te andjeo smrti prebaci na buduci svijet....

kao da uzme rukavicu kancera, ili rukavicu srcanog udara, ili rukavicu mozdanog udara ili rukavicu gusenja itd pa samo andjeo smrti promijeni rukavicu zavisno kako je kome sudjeno da prebaci osobu na buduci svijet.

Bog stvara perfektne ljude samo u Raju, a ovdje ne, niti je to ikad rekao da je ovdje sve perfetno.

DIzajnirao nas je slabima, sa mahanama, i raznimn nacinima preko kojih mozemo da budemo prebaceni na onaj svijet.

ovo se cak davno ustanovilo da slijeop crijevo ima funkciju , a evo ti to ne znas....funkcija m uje da bude izbjegliste za dobre bakterije prilikom stomacnih bolesti.

znaci ti ovdje jasno i glasno na osnovu neznanja zakljucujes nesto, iz neznaja zakljucujes da nema funkciju a strucnjaci su davno ustanovili funkciju slijepog crijeva.

zato sto smo stvoreni od Boga slabasnim sa namjerom, a ne zato sto nema dizajna.
TojoOptics

#5384 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by TojoOptics »

Zehran82 wrote: 04/07/2025 10:50
TojoOptics wrote: 04/07/2025 10:35 Odgovaram jer mi je dosadno, ne zato što imam sugovornika. Ako bi organizmi bili "inteligentno dizajnirani", zašto postoje ljudski stražnji prolaz (gdje se ukrštaju probavni i respiratorni sustav, što dovodi do opasnosti od gušenja).
Ako bi organizmi bili "inteligentno dizajnirani", zašto postoje ljudski stražnji prolaz (gdje se ukrštaju probavni i respiratorni sustav, što dovodi do opasnosti od gušenja).
zato sto to funkcionise super a ne perfektno jer nas Bog nije stvorio perfektnim u smislu da nema nemoze niko nista ni bolest ni ikakva prijetnja da nam bude...ne Bog je stvorio covjeka slabim, sa mahanama, pa da preko tih mahana te pozove sebi kad dodje vrijeme

da te ugusi sa hranom i na taj nacin skonca ti zivot je samo jedna od metoda da te andjeo smrti prebaci na buduci svijet....

kao da uzme rukavicu cancera, ili rukavicu srcanog udara, ili rukavicu mozdanog udara ili rukavicu gusenja itd

Bog stvara perfektne ljude samo u Raju, a ovdje ne, niti je to ikad rekao da je ovdje sve perfetno.

DIzajnirao nas je slabima, sa mahanama, i raznimn nacinima preko kojih mozemo da budemo prebaceni na onaj svijet.

ovo se cak davno ustanovilo da slijeop crijevo ima funkciju , a evo ti to ne znas....funkcija m uje da bude izbjegliste za dobre bakterije prilikom stomacnih bolesti.

znaci ti ovdje jasno i glasno na osnovu neznanja zakljucujes nesto, iz neznaja zakljucujes da nema funkciju a strucnjaci su davno ustanovili funkciju slijepog crijeva.

zato sto smo stvoreni od Boga slabasnim sa namjerom, a ne zato sto nema dizajna.
Vjerovatno nisi u stanju da uocis koliko je sve ovo sto si napisao jezivo glupo i nelogicno.
Zehran82

#5385 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

TojoOptics wrote: 04/07/2025 10:52 -----
Vjerovatno nisi u stanju da uocis koliko je sve ovo sto si napisao jezivo glupo i nelogicno.
rece mi covjek koji tvrdi da slijepo crijevo nema funkciju

dok doktori su davno to ustanovili

Slijepo crijevo ipak ima funkciju! Znanstvenici srušili dugogodišnji mit

Prema dosadašnjim teorijama, slijepo je crijevo evolucijski ostatak nekoć puno većeg i funkcionalnog organa čije se odstranjivanje preporučivalo

Generacijama se vjerovalo kako slijepo crijevo nema funkciju, no svi su bili u krivi. Znanstvenici su dokazali pravu funkciju ovog organa, a ona je sve samo ne uzaludna.

Otkriveno je kako je slijepo crijevo skladište za dobre bakterije koje bi tijelo moglo upotrijebiti za obnovu probavnog sustava ako oboli od dizenterije ili kolere.

https://www.vecernji.hr/lifestyle/slije ... mit-939003

i sta mi onda tu imamo pricati, ne znas ove jednostavne stvari ali eto znas da je jezivo glupo i nelogicno to sto ja napisa :-)
belfy

#5386 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

Zehran82 wrote: 04/07/2025 09:15
TojoOptics wrote: 03/07/2025 17:51 Pa, vjernici su najocigledniji primjer da ne postoji nikakav inteligentni dizajn. Dizajn i nekako, ali inteligentni ni u kom slucaju.
junace, kako si to zakljucio???

sta mislis da je jedno oko na celu, a drugo na ledjima, sta mislis, da je nos iznad cmara a ne iznad usta?
sta mislis da se radjamo sa jednom nogom samo? ili jednom rukom samo?

definicija inteligentnog dizajna je ; Pozicioniranje dijelova sa svrhom. znaci ima svrhu njegova pozicija, forma i funkcija.
sto ce ljudima rep i osam sisa?
Zehran82

#5387 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 05/07/2025 00:43 ---
ja jos repa nisam vidio, a osam sisa mogu vidjeti samo u najludjim snovima. :lol:
teodati

#5388 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Nismo savršeni ovdje na Zemlji, ali možemo biti u budućnosti u vječnom životu potpuno savršeni, sa tijelom koje ne stari niti je podložno bolestima a niti smrti, sve to lijepo piše u nekim svetim knjigama čovječanstva, konkretnije u Bibliji, ovo je samo put do vječnog života, iliti škola za vječnost, sve objašnjeno onda zašto zlo postoji, ili još nije jasno?

Kada smo već kod svrhe organizama, ne postoji nijedan organ a koji nema svoju specifičnu, određenu funkciju, a bez koje život ne bi bio moguć.

To nije dokaz slučaja, niti prirode, koja pojma nema što su to organi, a ni bilo što drugo, sve je to dokaz više za inteligentni dizajn, ali neki su slijepi kraj zdravih očiju, samo kažem.
Last edited by teodati on 05/07/2025 21:30, edited 1 time in total.
Zehran82

#5389 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 05/07/2025 17:47
Nismo savršeni ovdje na Zemlji, ali možemo biti u budućnosti u vječnom životu potpunom savršeni, sa tijelom koje ne stari niti je podložno bolestima a niti smrti, sve to lijepo piše u nekim svetim knjigama čovječanstva, konkretnije u Bibliji, ovo je samo put do vječnog života, iliti škola za vječnost, sve objašnjeno onda zašto zlo postoji, ili još nije jasno?

Kada smo već kod svrhe organizama, ne postoji nijedan organ a koji nema svoju specifičnu, određenu funkciju, a bez koje život ne bi bio moguć.

To nije dokaz slučaja, niti prirode, koja pojma nema što su to organi, a ni bilo što drugo, sve je to dokaz više za inteligentni dizajn, ali neki su slijepi kraj zdravih očiju, samo kažem.

Nismo savršeni ovdje na Zemlji, ali možemo biti u budućnosti u vječnom životu potpunom savršeni, sa tijelom koje ne stari niti je podložno bolestima a niti smrti, sve to lijepo piše u nekim svetim knjigama čovječanstva, konkretnije u Bibliji, ovo je samo put do vječnog života, iliti škola za vječnost, sve objašnjeno onda zašto zlo postoji, ili još nije jasno?
Gdje je Raj po Bibliji?
belfy

#5390 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

Zehran82 wrote: 05/07/2025 00:55
ja jos repa nisam vidio, a osam sisa mogu vidjeti samo u najludjim snovima. :lol:
nisam te pitao sta si vidio. nisi ni Boga vidio, niti meleke, niti djinne... u stvari, nisi vidio vecinu stvari iz knjige koju "studiras", ali opet komentarises...

no, vidi drug Smrle, krhko je znanje, a tvoje znamo koliko je. to su recidivi i arhaici, ali se desavaju. evo, onako na prvu (a ti malo provjeri i sam detaljnije):

https://n1info.ba/magazin/nauka/djecaku ... -od-15-cm/

https://www.bbc.com/future/article/2015 ... ra-nipples

a na drugoj temi sam napisao i kako ce teci tvoja diskusija i do sada sam dobro projicirao. kad ce kinesin? cisto da preskocimo bezvezne medjukorake...
TojoOptics

#5391 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by TojoOptics »

Image

Image

Image
Zehran82

#5392 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 05/07/2025 20:48
nisam te pitao sta si vidio. nisi ni Boga vidio, niti meleke, niti djinne... u stvari, nisi vidio vecinu stvari iz knjige koju "studiras", ali opet komentarises...

no, vidi drug Smrle, krhko je znanje, a tvoje znamo koliko je. to su recidivi i arhaici, ali se desavaju. evo, onako na prvu (a ti malo provjeri i sam detaljnije):

a na drugoj temi sam napisao i kako ce teci tvoja diskusija i do sada sam dobro projicirao. kad ce kinesin? cisto da preskocimo bezvezne medjukorake...
a na drugoj temi sam napisao i kako ce teci tvoja diskusija i do sada sam dobro projicirao. kad ce kinesin?
ne trebam ti nista postirati, nego ti treba da pojasnis kako je to nastalo ako nije Bog ukljucen u to.

rep je mutacija....a bradavice kod muskarca , sta ako je to samo dekoracija....pa ako je dekoracija, to znaci isto kao da pitas sto ce kitnja na jelki.

sto ce ogrlica na zeni ili mindjusa itd
teodati

#5393 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 05/07/2025 18:42
teodati wrote: 05/07/2025 17:47

Gdje je Raj po Bibliji?
Prvo će biti na Zemlji oko 1000 godina, a kasnije svugdje u svemiru koliko znam, mada nije to bitno, važno je doći do toga, e da.
Zehran82

#5394 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 05/07/2025 21:33 ---
Prvo će biti na Zemlji oko 1000 godina, a kasnije svugdje u svemiru koliko znam, mada nije to bitno, važno je doći do toga, e da.
gdje to pise?
belfy

#5395 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

Zehran82 wrote: 05/07/2025 21:19

a na drugoj temi sam napisao i kako ce teci tvoja diskusija i do sada sam dobro projicirao. kad ce kinesin?
ne trebam ti nista postirati, nego ti treba da pojasnis kako je to nastalo ako nije Bog ukljucen u to.

rep je mutacija....a bradavice kod muskarca , sta ako je to samo dekoracija....pa ako je dekoracija, to znaci isto kao da pitas sto ce kitnja na jelki.

rep mutacija? morat ces ti to jos jednom provjeriti. ti se zaista vratio gori... a sto se tice bradavica, ok, ukras, ali zasto ih neki imaju samo dvije, a neki i do 8 komada?

morat ces se ipak malo vise fokusirati, jer do maloprije nisi znao ni za jedno ni za drugo. ili kako bi ti rekao "nisi vidio". eto, ja sam ti pokazao. sada idi malo, pa protabiri u miru. nemoj se zivcirati. tu sam ja da pricamo i sutra i prekosutra ili koliko god ti bude trebalo vremena da svaris... :kakoste:
Zehran82

#5396 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 05/07/2025 22:07

rep mutacija? morat ces ti to jos jednom provjeriti. ti se zaista vratio gori... a sto se tice bradavica, ok, ukras, ali zasto ih neki imaju samo dvije, a neki i do 8 komada?

morat ces se ipak malo vise fokusirati, jer do maloprije nisi znao ni za jedno ni za drugo. ili kako bi ti rekao "nisi vidio". eto, ja sam ti pokazao. sada idi malo, pa protabiri u miru. nemoj se zivcirati. tu sam ja da pricamo i sutra i prekosutra ili koliko god ti bude trebalo vremena da svaris... :kakoste:
rep mutacija?
sta je ako nije mutacija.

ali zasto ih neki imaju samo dvije, a neki i do 8 komada?
kakvih crnih osam komada, pa nismo psi i svinje pobogu si brate sta to pricas.
Zehran82

#5397 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

pitam vas ateiste jos jednom, vi koji nevjerujete da postoji Bog.....

Moze li priroda koja nema razuma i svijesti da nacrta scenu na nekom materijalu, i onda je oboji kako je u stvarnosti,
ili to nuzno radi samo inteligenta bica?
belfy

#5398 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

Zehran82 wrote: 05/07/2025 22:41
belfy wrote: 05/07/2025 22:07

rep mutacija?
sta je ako nije mutacija.

ali zasto ih neki imaju samo dvije, a neki i do 8 komada?
kakvih crnih osam komada, pa nismo psi i svinje pobogu si brate sta to pricas.
ko je rekao da je mutacija? lijepo ti rekoh da se malo vise posvetis tome jer lupas gluposti. isto kao sto ne mora biti ni osam sisa, jer sam lijepo napisao "i do 8 komada". zaboravio citati? ljut, pa samo odgovaras da bi odgovarao? i odakle sada psi i svinje? ni oni nemaju po osam komada, nego vise. ti zaista moras posvetiti vremena malo da ovo bolje istrazis, jer se samo prosipas covjece...

idi, bolan, i poslusaj me. pretrazi to polako natenane. ja sam ti dao uvodne termine da to mozes pretraziti sasvim lijepo. ne pravi klauna od sebe vise nego inace...
Zehran82

#5399 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 05/07/2025 22:58 ----
ko je rekao da je mutacija? lijepo ti rekoh da se malo vise posvetis tome jer lupas gluposti. isto kao sto ne mora biti ni osam sisa, jer sam lijepo napisao "i do 8 komada". zaboravio citati? ljut, pa samo odgovaras da bi odgovarao? i odakle sada psi i svinje? ni oni nemaju po osam komada, nego vise. ti zaista moras posvetiti vremena malo da ovo bolje istrazis, jer se samo prosipas covjece...

idi, bolan, i poslusaj me. pretrazi to polako natenane. ja sam ti dao uvodne termine da to mozes pretraziti sasvim lijepo. ne pravi klauna od sebe vise nego inace...
ja stvarno ne znam o kakvih 8 sisa ti pricas..... :-)
belfy

#5400 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

Zehran82 wrote: 05/07/2025 22:45 pitam vas ateiste jos jednom, vi koji nevjerujete da postoji Bog.....

Moze li priroda koja nema razuma i svijesti da nacrta scenu na nekom materijalu, i onda je oboji kako je u stvarnosti,
ili to nuzno radi samo inteligenta bica?
meni kinesin izgleda kao dobar kandidat da bi to mogao napraviti. sta ti mislis, moze li kinesin nacrtati nesto i obojiti?
Post Reply