Referendum(i) u RS-u

Locked
neko_sa_strane

#5376 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by neko_sa_strane »

MikroBelaj wrote:
risingforce wrote:Za one koji ne znaju, Informer je list koji je najveca tvornica lazi na ovim prostorima..njihov vlasnik je Dragan Vucicevic.. ko gleda "24 minuta sa Kesicem" jasno mu je ko je taj covjek.. kazu da je on jedan od primjera "kontra-evolucije" covjeka... list je naravno pod kontrolom glavnog manipulatora Vucica..

O kakvom listu se radi najbolje govori to da su prije godinu-dvije objavili izvještaj sa koncerta koji nije održan, ko hoce nek progugla i nek se nasmije :lol:

Mozemo se mi smijati,ali to preko Drine dize mase gladne krvi..

Neko te je prevario. Informer je uz Kurir smeće, tariguz baš kao i Avaz čiji je tiraž mnogo veći.
KB9

#5377 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by KB9 »

sta je ovo sad rs se boji hrvata da ih ne zavrse za 7-10 dana :lol:

al se lozi narod, najludji dio svijeta je ovo svega mi :izet:
mO k3

#5378 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by mO k3 »

KB9 wrote:sta je ovo sad rs se boji hrvata da ih ne zavrse za 7-10 dana :lol:

Samo da te podsjetim sta je otac nacije rekao , mi Srbi lažemo
KB9

#5379 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by KB9 »

mO k3 wrote:

Samo da te podsjetim sta je otac nacije rekao , mi Srbi lažemo
ko laze taj i krade, ko krade taj i ubija pa nastane genocidna tvorevina 8)
Novak20

#5380 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Novak20 »

Drvenija87 wrote:Dok su neodgovorni i razjedinjeni Bosnjaci pajkili , godinama cekajuci i nadati se da ce im OHR i MZ rijesavati stvari,desilo se OVO:

Bassuener: Zapad ne želi ulaziti u sukob sa Dodikom
Image

Nema zemlje na svijetu gdje Zapad ima više unutrašnjeg utjecaja nego u BiH. Pa ipak ne činimo ništa da spriječimo totalno raslojavanje države, kaže u intervjuu za Radio Slobodna Evropa Kurt Bassuener (Besiner) iz Vijeća za demokratizaciju politike. Zato on naglašava da je bosanska stvarnost "rana koju je Zapad sam sebi nanio".

RSE: Predstojeći referendum u Republici Srpskoj ima potencijal da razruši kompletnu državnu strukturu BiH. Da li dijelite to mišljenje?
Bassuener: Taj se proces zapravo nastavlja. Ovim referendumom se postavlja presedan za sve referendume koje RS može htjeti organizovati u budućnosti. S druge strane, ovo je prvi put u deset godina, koliko predsjednik RS-a Milorad Dodik govori o referendumu, da će to zaista i uraditi u sklopu svoje predizborne kampanje.

RSE: Znači, mislite da je u pitanju predizborna kampanja. Samo to?
Bassuener: Ne, ne mislim da je u pitanju samo dio predizborne kampanje, mislim da je ovo strateški potez. Našao je pitanje kojem se njegova opozicija ne može protiviti, što je bio dosta pametan potez, da tako kažem.

RSE: Zašto onda u ovim okolnostima Ured visokog predstavnika za BiH ne iskoristi svoje bonske ovlasti? Zašto prosto ne proglasi referendum nezakonitim?
Bassuener: Zato što nema dogovora među zapadnim članicama Vijeća za implementaciju mira. Nažalost, svjedočimo pravom gerilskom ratu koji se vodi među zapadnim članicama PIC-a (Vijeća za implementaciju mira) najvećim zemljama Evropske unije i Amerikancima, Turcima, Japancima i Kanađanima. Najveće EU zemlje se sada ne žele boriti protiv ovoga. Sada im je u fokusu "mehanizam koordinacije" oko kojeg je u četvrtak postignut dogovor. Znači, žele samo govoriti o pozitivnim stvarima, ne žele ulaziti u sukob sa Dodikom i nadaju se da će njihov argument kako to zapravo nije bitno, biti dovoljan.

RSE: Ima li međunarodna zajednica opravdanje za činjenicu da ne želi intervenisati u skladu s ovlastima koje OHR ima?
Bassuener: Ne smatram da postoji bilo kakvo opravdanje. Postoji objašnjenje, ali ne mislim da je opravdano. To je veoma opasno i rezultat je neuspjele politike zastrašivanja. Već deset godina nema pravila u BiH i situacija se stalno pogoršava. Ured visokog predstavnika i EUFOR su mehanizmi za provođenje Daytonskog mirovnog sporazuma i očuvanja teritorijalnog integriteta države. RS je odbacila jedinu domaću kontrolu – Ustavni sud – što znači da, ako se ne umiješamo, onda prihvatamo da entitet može preglasati državu.

RSE: Na taj način međunarodna zajednica zapravo podržava Milorada Dodika?
Bassuener: Tačno. Ne smatram da podržavaju njegove planove, ali nisu voljni da se bore protiv njih, čime ga ustvari podržavaju.

Čuvanje linija fronta

RSE: Visoki ured je godinama u BiH. Vijeće za implementaciju mira nadgleda generalnu međunarodnu strategiju i daje smjernice za djelovanje OHR-a. No, kad se podvuče crta, posljednjih deset godina ne čine ništa da ispune osnovni zadatak - očuvaju stabilnost i prosperitet države, jer ne čine ništa da spriječe Dodikove akcije. Čemu onda služi taj skupi aparat kojeg zovemo Visoki ured međunarodne zajednice u BiH?
Bassuener: Pa, to je legitimno pitanje, jer je neupitno da smo u mrtvoj zoni. Nećete naći mnogo ljudi koji će reći da Dayton funkcionište dobro. Ono čemu sada svjedočimo je rezultat politike koju je inicirala Evropska unija, zasnovanoj na ideji da političari ove zemlje zaista žele priključivanje EU i da zaista žele igrati po tim pravilima. A već imamo čitavu deceniju dokaza da to nije tako. I nismo promijenili našu politiku.

RSE: Ali s takvom politikom Evropske unije BiH je ostavljena na milost i nemilost političarima koji vode igru začikavanja jedan drugog da vide ko će prvi popustiti!
Bassuener: Ovo je najnoviji i najopasniji potez na dugom putu koji je Dodik počeo 2006. godine, kada je postao premijer RS-a. I jeste u pitanju igra začikavanja, jer on otvoreno govori: probajte me zaustaviti, izazivam vas. Znajući da nema kolektivne političke volje na Zapadu da ga se zaustavi.
Jedini način da se Dodika nadigra jeste da Washington snažno pritisne Berlin i Brisel i Pariz i Rim i London, da kaže da ovako ne može, i ako ne odbacite ovaj referendum, mi nećemo podržati Reformsku agendu. Da ja pripremam rasprave američkog državnog sekretara, to bi sada bila moja prijetnja.
Ovo što sada imamo nije strategija, ovo je samo čuvanje linija fronta. A nama je potrebna strategija. Razlog zbog kojeg Milorad Dodik može da radi ovo što radi jeste to što nema volje da se izgovori ono što je već s pravnog gledišta tačno. Dozvoljeno je da se sve raspadne. Pravno smo obavezni da provodimo Daytonski mirovni sporazum i sačuvamo teritorijalni integritet države i trebalo bi da je jasno RS-u i svima u državi da nikada neće postojati nezavisna Republika Srpska.
Ne zato što je nećemo priznati, nego zato što ćemo to spriječiti. Sama izjava nije dovoljna, treba postaviti trupe u Brčko i dati jasno do znanja da smo ozbiljni, jer nas više niko ne shvata ozbiljno. Nakon toga, dinamika bi bila u potpunosti promijenjena. I tada Dodik ne bi imao argument da ide 'korak po korak' prema nezavisnosti.
Znači, to je apsolutno u našoj moći. Međutim, ako to uradimo, Evropljani će morati priznati da nisu uspjeli, a to ne žele uraditi. A Sjedinjene Države, koje bi morale natjerati Evropu da se suoči sa porazom, ne želi da ponize Evropljane u Evropi. Na to se sve svodi.

EU nemau Bosni, a Amerikanci digli ruke

RSE: Evropska unija posljednjih godina, polako, ali sigurno, gubi kredibilitet u BiH. Nije li akcija protiv referenduma prilika da popravi svoju reputaciju i zaustavi sunovrat svog autoriteta na Balkanu?
Bassuener: Jeste prilika da se EU zajedno sa svojim zapadnim partnerima ujedini u jedan front, jer evropska obećanja sada ne znače mnogo.
Situacija u Bosni je trenutno takva da EU već radi u deficitu, dok SAD još uvijek imaju neki kredibilitet, jer smo 1995.godine bombardovanjem pomogli okončanje rata. Bez obzira na vaše mišljenje o tome – da li ste podržavali to ili ne, zahvaljujući tome mi još imamo kredibilitet tamo.
EU nikada nije razvila taj kredibilitet, jer misli da je njihov kredibilitet u onome što jesu, a ne u onome što rade. A to ovdje ne funkcioniše i samo produbljuju svoj neuspjeh. To je nešto od čega neće moći pobjeći jer će se ovo loše završiti ako se ne zaustavi. Ne mogu sa sigurnošću reći kada i kako, postoji mnogo načina, ali nema šanse da se ova zemlja može raspasti bez nasilja. U tom slučaju Evropa neće moći jednostavno poželjeti da to nestane. A sve se to može spriječiti.

RSE: Analizirajući trenutne napetosti, neki čak pominju i obnavljanje sukoba u Bosni!
Bassuener: Ne želim koristiti izraz 'rat', jer to u ljudima pobuđuje mentalitet devedesetih. Sada je situacija drugačija, ali je činjenica da je ovo veoma dobro naoružana zemlja i da nema kredibilnog pritiska Zapada ili čak mogućnosti reagovanja. To nekome omogućava da vrlo lako iskalkuliše situaciju i započne nešto što ne može završiti ili da se nešto neplanirano veoma brzo otme van kontrole. Opasnost postoji, svi sastojci za ponavljanje etničkog nasilja su tu, baš svi, s raznim mogućnostima kombinacija. S obzirom da ne postoji unutrašnja kočnica, jedini način da se to spriječi u trenutnim okolnostima jeste akcija izvana. A to je naša obaveza koju ne ispunjavamo.

RSE: Zašto su Amerikanci digli ruke od BiH?
Bassuener: Iz mnogo razloga, ali najviše zbog toga što je ovo Evropa...

RSE: I Kosovo je u Evropi, pa nisu odustali od Kosova…
Bassuener: Tačno, ali Kosovo nisu još priznale sve države Evrope, pa nas to stavlja, na neki način, u povoljniji položaj. Međutim, kada je u pitanju Bosna, EU je rekla mi preuzimamo. Proširenje EU će ovo riješiti, ne trebamo štapove, samo mrkve. To se pokazalo pogrešnim. Čini se da je najveći prioritet Amerike u politici s Evropom zadržati se na problemima koje možemo riješiti izvan Evrope. Tačno je, ima puno stvari gdje možemo saradjivati, poput Irana i Sirije, ali…nema zemlje na svijetu gdje Zapad ima više unutrašnjeg utjecaja nego u BiH. Ako ne uspijemo ovdje, to će biti isključivo naš neuspjeh.
To ne znači da mi moramo raditi da zemlja funkcioniše, to moraju činiti Bosanci. Ali mi moramo kreirati uslove koji će to omogućiti. A naša politika se direktno kosi s time. Naša politika je dobra za negativce u ovoj zemlji.

Ovo je rana koju smo sami sebi nanijeli. Zahvaljujući olakom shvatanju Brisela, (Dragan) Čović je dobio šta je želio – pravo ulaganja veta na sve. Ignorišu Dodika koji stvara obrazac za neposlušnost državi, bori se protiv čitave međunarodne zajednice i to mu uspijeva, i još ga nagrađuju na izborima.
Visoki predstavnik bi mogao reagovati – ta priča da mu je potrebna podrška Upravnog odbora nije tačna…
Ako bi Valentin Inzko zaprijetio ostavkom, to bi otkrilo slabost međunarodne politike, otkrilo bi da da zapravo nema politike. Znači, trebao bi zaprijetiti ostavkom ili bi trebao nešto uraditi jer ga ne mogu otpustiti jer bi to onda pokazalo da nemaju stav. Ali Inzko nije takav i to se neće desiti.

Sabina Čabaravdić
RSE
Stvarno ne znam šta čeka Visoki predstavnik u BiH pa ne suspenduje Dodika iz političkog života BiH. Jbg. Petrič je, čini mi se, znao da smakne i ukloni iz politike pedesetak načelnika i političara i zbog puno manjih izjava ili stvari vezanih za kršenje Dejtona.
Kompletna retorika i potezi koje povlaći Dodik uzrokuju puno više štete od eventualnih posljedica njegovog smjenjivanja. Svim narodima u BiH Visoki predstavnik treba da pokaže da MZ i EU imaju mozak, mrkvu, batinu i mooda veća od glavatog vojvode i da stvarno stoje iza Sporazuma kakav je da je.

Ovako, uz svakodnevno izluđivanje naroda, nemamo šanse da nam bude bolje a imamo šanse da opet zaratimo taman i kuhinjskim noževima. Ako Incko za to što ništa ne radi prima više od 30.000 eura bolje i da ga nema pa šta bude, bude.
emmir1

#5381 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by emmir1 »

Treba i Bakir i SDA da malo razmisle o novom uređenju

Činjenica evo da imamo veliko raslojavanje i rast mržnje evo 20 godina

Zašto ne bi išli u novi Ustav i formirat 3 federalne jedinice, naravno bez mogućnosti odcjepljenja i to staviti kao prvi član Ustava.

Imamo nezadovoljan veliki dio stanovništva a mi i dalje guramo na jednu stranu

Pa imamo uređenje Belgije ili Švicarske za primjer

I taj sud na nivou BIH

Eto im suda u RS pa neka se sude kita me zaboli, zločinaca što je do sada pohvatano to je to

Treba razmislit jer činjenica da se svi gušimo u ovome

A evo i ove nestabilnosti znače samo jedno

Nove i duže redove pred stranim ambasadama i pune buseve na izlasku iz BiH od sva tri naroda

Ne vodi ni to ničemu
Gojeni H

#5382 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Gojeni H »

Novak20 wrote: Stvarno ne znam šta čeka Visoki predstavnik u BiH pa ne suspenduje Dodika iz političkog života BiH. Jbg. Petrič je, čini mi se, znao da smakne i ukloni iz politike pedesetak načelnika i političara i zbog puno manjih izjava ili stvari vezanih za kršenje Dejtona.
Kompletna retorika i potezi koje povlaći Dodik uzrokuju puno više štete od eventualnih posljedica njegovog smjenjivanja. Svim narodima u BiH Visoki predstavnik treba da pokaže da MZ i EU imaju mozak, mrkvu, batinu i mooda veća od glavatog vojvode i da stvarno stoje iza Sporazuma kakav je da je.

Ovako, uz svakodnevno izluđivanje naroda, nemamo šanse da nam bude bolje a imamo šanse da opet zaratimo taman i kuhinjskim noževima. Ako Incko za to što ništa ne radi prima više od 30.000 eura bolje i da ga nema pa šta bude, bude.
Smjenjivati se moglo, dok je bilo sile. Sada nema sile, nema Amerikanaca, i visoki predstavnik je bitan k'o i lanjski snijeg.
Samo se na nasoj strani postavljaju ovakva pitanja.
mO k3

#5383 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by mO k3 »

@emmir1

ko ce ti dati garanciju da nema odcjepljenja??
ne budi naivan
madner

#5384 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by madner »

Garancije se mogu izdati u raznim formatima:
152, 122, 120...
bh.tornjak

#5385 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by bh.tornjak »

ako malo bolje razmislis to bi bilo jedan od mogucih scenarija ako ne i najvjerovatniji.
Zasto....?

zapadu bi bilo u interesu da se sve "odradi" na brzinu.
u tome bi pored HV ucestovale jos neke jedinice NATO snaga....islo bi se ciljano a meta su:
Dodik i bratija mu...i paravojne formacije koje su odane tj. koje su pod kontrolom Dodika.

ono sto zapad nece dopustiti je to da dodje do nekontrolisanog sukoba unutar BiH naroda......iz vise razloga a dva su najvaznija:
-da ne dodje do masovnog egzodusa Srba iz BiH (velika vecina bi otisla iz raznoraznih razloga, strah,nesigurnost neki bi bili otjerani itd...itd)....
- da ne dodje od "osvetnickog djelovanja" Bosnjaka
-da se ne stvori veliki teret Srbiji jer bi morali da se suoce s problemom zbrinjavanja desetina hiljada ljudi,zena...djece

uglavnom....Dodik broji svoje zadnje dane....sto kao politicar....a bome i zadnje dane na slobodi
uskoro slijedi njegovo hapsenje...a obavjestajci i politicari (koji vec nekoliko dana spominju "Oluju 2")u Srbiji znaju kako ce do toga doci...i odatle ta panika

puno toga zavisi o danasnjem sastanku u Mordoru....tu ce da se donesu smjernice za dalje djelovanje
Last edited by bh.tornjak on 01/09/2016 09:24, edited 1 time in total.
bh.tornjak

#5386 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by bh.tornjak »

mO k3 wrote:@emmir1

ko ce ti dati garanciju da nema odcjepljenja??
ne budi naivan
pusti ba....Milan tj.Emir ...misli da je neko blentav
Gojeni H

#5387 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Gojeni H »

emmir1 wrote:Treba i Bakir i SDA da malo razmisle o novom uređenju

Zašto ne bi išli u novi Ustav i formirat 3 federalne jedinice, naravno bez mogućnosti odcjepljenja i to staviti kao prvi član Ustava.

I taj sud na nivou BIH

Eto im suda u RS pa neka se sude kita me zaboli, zločinaca što je do sada pohvatano to je to

Nove i duže redove pred stranim ambasadama i pune buseve na izlasku iz BiH od sva tri naroda

Ne vodi ni to ničemu
Bravo!

Brcko u nasu federalnu jedinicu, isto kao i Istocni Mostar, ... i naravno da sve teritorije sa bosnjackom vecinom budu fizicki povezane, da ne bi zaboravili na bracu i sestre iz Krajine.
Skromno s nase strane ...
Tomahawk11
Globalni moderator

#5388 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Tomahawk11 »

emmir1 ili trola ili neke stvari ne konta.
hizo ramidovic

#5389 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by hizo ramidovic »

emmir1 wrote:Treba i Bakir i SDA da malo razmisle o novom uređenju

I taj sud na nivou BIH

Ne vodi ni to ničemu
genijalan plan!
ovo se zove dubokoumno i stratesko razmisljanje...
Novak20

#5390 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Novak20 »

Gojeni H wrote:
Novak20 wrote: Stvarno ne znam šta čeka Visoki predstavnik u BiH pa ne suspenduje Dodika iz političkog života BiH. Jbg. Petrič je, čini mi se, znao da smakne i ukloni iz politike pedesetak načelnika i političara i zbog puno manjih izjava ili stvari vezanih za kršenje Dejtona.

Smjenjivati se moglo, dok je bilo sile. Sada nema sile, nema Amerikanaca, i visoki predstavnik je bitan k'o i lanjski snijeg.
Znam šta govoriš ali se jednog BiH političara uvijek može smijeniti zbog antidejtonskog djelovanja. Ne mora ga se hapsiti. Uhapsiće ga prvi njegov koji poželi da bude na njegovom mjestu. Sve njegove-Dodikove odluke i potpisi kao predsjednika RS nakon smjene nemaju pravnu vrijednost pred garantima Sporazuma. Ako ovo izazivanje, provociranje i izluđivanje sva tri naroda i ostalih nije antidejtonsko djelovanje ne znam šta bi to (osim neprovođenja presude Sejdić-Finci) moglo biti.

Ako je Visoki predstavnik nebitan, koji je k.rac još ovdje. Da uživa, preplaćen, u prirodnim ljepotama BiH ? Marš onda iz BiH.
neko_sa_strane

#5391 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by neko_sa_strane »

Novak20 wrote:
Gojeni H wrote:

Znam šta govoriš ali se jednog BiH političara uvijek može smijeniti zbog antidejtonskog djelovanja. Ne mora ga se hapsiti. Uhapsiće ga prvi njegov koji poželi da bude na njegovom mjestu. Sve njegove-Dodikove odluke i potpisi kao predsjednika RS nakon smjene nemaju pravnu vrijednost pred garantima Sporazuma. Ako ovo izazivanje, provociranje i izluđivanje sva tri naroda i ostalih nije antidejtonsko djelovanje ne znam šta bi to (osim neprovođenja presude Sejdić-Finci) moglo biti.

Ako je Visoki predstavnik nebitan, koji je k.rac još ovdje. Da uživa, preplaćen, u prirodnim ljepotama BiH ? Marš onda iz BiH.

Oni su ovdje i došli da bi ostali a ne da odu nakon par godina. Ja sam primijetio da se Inzko otkako je naslijedio svog prethodnika oglasi tek pred izbore da doda malo ulja na vatru tokom svake dosadašnje prljave predizborne kampanje i na taj način sebi osigurava ostanak.
madner

#5392 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by madner »

Visoki predstavnik je tu dok svi ne skontaju da nista ne radi vise.

Inace ovaj scenario je vrlo lagan za rjesiti. Super Bake treba samo spremiti rezervni sastav policije po kantonima da racunica za referendum bude nepovoljna.
Alfons Kauders

#5393 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:Visoki predstavnik je tu dok svi ne skontaju da nista ne radi vise.

Inace ovaj scenario je vrlo lagan za rjesiti. Super Bake treba samo spremiti rezervni sastav policije po kantonima da racunica za referendum bude nepovoljna.
Nema para.
prog321

#5394 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by prog321 »

To je tacno.
Nedjelovanje MZa tacnije islamofobija EU je glavni uzrok ove krize.
duh_sa_sjekirom

#5395 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by duh_sa_sjekirom »

Iz ugla EU, BiH je puštena niz vodu. Bošnjaci, kao najbrojniji narod imaju dvije opcije:

1. Čekati da EU reagira i spriječi rušenje DMS,
2. Pripremi se za borbu vlastitim sredstvima da očuva svoju državu.

Nažalost, ni jedna od opcija nije izgledna. Prva, jer je očito da EU nema ni volje ni želje da sve ovo zaustavi i spriječi. Druga, zato što Bošnjaci i svi oni koji ovu zemlju osjećaju kao svoju, nisu organizirani. Tzv. probosanske stranke nemaju apsolutno nikakav plan, viziju, strategiju i sl. Jedino što su u proteklih 20 godina doveli do savršenstva jeste smjene i manipulacije u javnim preduzećima i upravnim odborima. Glava je duboko u pijesku, sve se nudi samo da se ostane na poziciji, nema stava, nema kičme, nema dostojanstva...
madner

#5396 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by madner »

Alfons Kauders wrote:
madner wrote:Visoki predstavnik je tu dok svi ne skontaju da nista ne radi vise.

Nema para.
Rezervni sastav policije je sica za opremiti i placati jer je rezervni. :D

Moze sluziti jos i u slucaju vremenskih nepogoda i slicno.

Ne trebaju avioni, kamioni, tenkovi.
saim_adka

#5397 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by saim_adka »

Ne bih ja tu ništa dirao. Ovaj stranac što kenja, nije pomenuo jednu bitnu stvar, jer EU može jednim potezom učiniti šta želi i hoće:
1. Opomenuti Dodika da referendumom ruši državni poredak i da će za to snositi odgovornost ako organizuje referendum
2. Ako kojim slučajem odluči da organizuje referendum, onda ga lijepo pustiti
3. Nakon referenduma, EU ne prizna rezultate i pozove na poštivanje državnog poretka
4. Dodika stavi na crnu listu USA i EU, blokiraju mu sve račune i zabrane mu kretanje van granica BiH
5. Zablokiraju sve kreditne linije i potražuju na hitnu naplatu podignutih kredita jer raskidaju ugovore sa RS
6. RS ide u totalnu izolaciju unutar granica BiH dok RS građani ne skine Dodika
7. Medijska hajka na Dodika i potenciranje pozivanje na ostavku
8. Time su pokazali odlučnost i odriješenost i svako naredno formiranje referenduma će dovoditi do ovakvog scenarija
9. Čim ga skinu s vlasti, odmah podizati optužnice i hapsiti ga (to će raditi prvi oni u RS iz opozicije)
155_mm

#5398 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by 155_mm »

Pedja123 wrote:
harisl wrote:Vjerujem da zelis da kazes da je Beograd trebalo bombardovati 91' i nebi bilo problema sa nezavisnoscu ostalih republika.
Bilo bi problema jer Srbi u BiH i HR tada jednostavno nisu prihvatali otcepljenje matičnih republika u trenutku nacionalističke nabujanosti kakva nije bila vekovima unazad. Muslimani su znali da Srbi neće prihvatiti otcepljenje BiH i da će iskoristiti blagonaklonosti JNA.
ma Muslimani su znali ako pristanu da ostanu u srboslaviji na snagu stupa sporazum cvetkovic - macek.

a poslije toga ne bi bilo nikakve mogucnosti za izlazak ni za CG a kamo li za neke druge. vjerovatno se ne bi ni kosovo dogodilo.

najveci uspijeh bosnji devwdesetih je upravo medjunarodno priznanje i drzavna granica sa srbijom na drini. kakva takva ali ipak drzavna granica.

i najveci uspijeh bosnji u nekom novom sukobu je uspostava kontrole nad drzavnom granicom sa SRB i sa CG.
prog321

#5399 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by prog321 »

Pa pricamo tri stranice o tome da EU ne zeli kazniti Dodika uopste.
To je sustinski problem danasnjice.

Jedino Ameri da im zavrnu usi, onda ce EU reagirati. :-D
155_mm

#5400 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by 155_mm »

Bassuener: Zapad ne želi ulaziti u sukob sa Dodikom
pa sta zapad ima ulaziti u sukob sa mickom.pa zar to nije primarno zadatak i obaveza ovog politickog jada i bijede iz sarajeva.

to je isto ko da se neko pozali jer mu komsija nece da guzi zenu.

po izjavama srpskih i hrvatskih poloticara se vidi da je njima savrseno jasno da je vrijeme intervencija OHR i visokog proslost. jedino jos balije nisu ni blizu da to skontaju.
Locked