Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Locked
maraccana

#5376 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by maraccana »

cyprus wrote:
maraccana wrote:Da ponovim, reci da je termin Bosanac samo "teritorijalna odrednica", jeste elementarno nepoznavanje termina nacije/nacionalnosti i etnije/etnicnosti, odnosno šta ih obuhvata, kako su klasifikovani itd. Samim tim "pisas" po drzavi koliko to i Dodik&co cine, a da nisi ni svjestan...
Ovdje moram i ja replicirati... Pa država je prije svega teritorijalna odrednica :-D
Bolje da nisi, procitaj ponovo...
cyprus

#5377 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by cyprus »

Pročitao... Moje mišljenje je da Bosanac i jeste, možda ne samo, ali primarno teritorijalna odrednica... Razlika je samo što ja u tome ne vidim ništa loše... Mislim da bi bilo sve puno bolje kada bi ljudi ozbiljnije shvatali svoju teritorijalnu odrednicu...
maraccana

#5378 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by maraccana »

cyprus wrote:Pročitao... Moje mišljenje je da Bosanac i jeste, možda ne samo, ali primarno teritorijalna odrednica... Razlika je samo što ja u tome ne vidim ništa loše... Mislim da bi bilo sve puno bolje kada bi ljudi ozbiljnije shvatali svoju teritorijalnu odrednicu...
Citirat ću dio posta kojeg sam prije nekoliko stranica napisao, da opet ne kucam jedno te isto, jer se stalno ponavljaju iste greške...
Ovo negiranje vlastite nacionalnosti i nacije (bosansko-hercegovačkog, Bosanac itd.) koje se temelji na državi (nacionalna himna, reprezentacija, zastava, spomenici itd.), koja nije samo obični komad zemlje i teritorije nego ljudi svih etnija, konfesija, kultura itd. koji je čine, te pokušaji prisvajanja BiH irelevantnim stavkama poput brojki stanovništva, uzdizanje i poistovjećivanje etnije sa nacijom ili direktno negiranje i omalovažavanje, Bošnjaci samo dodatno sudjeluju u rušenju i sakaćenju BiH, asistirajući četnicima i ustašama koji to odavno čine (krijući se pod "konstitutivnim" imenima Srba i Hrvata)

Kada neko dovodi u pitanje naciju i nacionalnost, on dovodi u pitanje i samu državu i njeg integritet. Zanimljivo bi bilo pitati pojedince, šta bi kada bi iz BiH otišli negdje u inostranstvo, odgovorili na pitanje šta su, šta su po nacionalnosti. Da pitaju Srbina, očekivan odgovor bi bio da je Srbin, da pitaju Hrvata, rekao bi Hrvat, i da pitanju Bošnjaka rekao bi Bošnjak. Bolji primjer razorene nacije i nacionalnosti BiH od ovoga ne može, gdje se ne može sakriti direktan destruktivni utjecaj triju fašističkih politika koji vrše na nacionalnost/naciju tj- državu putem snažnih kampanja etničkih ideologija.
ovo_malo_duse

#5379 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by ovo_malo_duse »

Connaisseur Karlin wrote:
Nisi u pravu,politika bosnjaka je danas iskljucivo religijski orijenitrana,i tokom popisa 2013 se reklamirala Bosanjacka pripadnost ali u muslianskom ruhu. Zasto vama smeta da vas posmatramo krozr prizmu religije,jer se upravo tako identificirate? Nekadasnji Bosnjaci su bili Bosanci,ali danas to jednostavno vise nije!
Ma bjaz ba, eto vi ce te nam reci kako se mi osjecamo i kako smo orjentirani... E pa nadam s da ste sa ovim popismo shvatili da je to vrijeme proslo pad su nam drugi odredzivali kako cem se osjecati i kako smo orjentirani.

Koja su nam zla pocinjena Bosnjaci su bili i ostali MERHAMETLI narod. Ja molim Boga da nas ostavi na tom putu i kad budemo 60 + da znamo to cijeniti i tako se bez obzira na proslost odnositi prema prpadnicima bilo kog drugog naroda a i ostalima.

i opet sto vise Bosnjaa tim vise Bosanaca, naravno u Bosni. Bosnjak iz Sandzaka ne moze biti Bosanac, da bi to bio mora biti rodzen u Bosni..
zenit dozic

#5380 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by zenit dozic »

General War wrote: :lol: Tjesi se ti da ce neko sjedit i cekat, ko mala ste djeca.
"Čitav popis je urađen isključivo da se prebroji koliko koga ima i kako će se na osnovu toga podijeliti vlast. Međutim, oni koji na to računaju zaboravljaju da im se sutra od Brčkog do Bihaća može desiti nova Sjeverna Irska, a u Hercegovini nova Škotska", zaključila je Cenić.

...Naime, prema jučer objavljenim rezultatima popisa stanovništva, Bosna i Hercegovina ima 3.531.159 stalnih stanovnika, a u Centralni birački spisak je upisano 3.144.296 birača.

Kada se ovo uzme u obzir, građani BiH, posebno iz Republike Srpske smatraju da se brojke ne podudaraju, odnosno da više od tri i po miliona ljudi u BiH ne održava stvarno stanje.

..."Ukoliko se u obzir uzme razlika ukupnog broja stanovništva BiH iz 1991. i rezultati posljednjeg popisa, razlika je blizu 800.000 stanovnika. Sve te osobe, ukoliko su žive, a nalaze se u inozemstvu, iako nemaju važeću ličnu kartu mogle su se naći na Centralnom biračkom spisku i registrirati se. Poznato je također da mnogo državljana BiH dođe iz dijaspore, izvade ličnu kartu i automatski su na Centralnom biračkom spisku", pojasnila je naša sagovornica.

Sudeći prema dosadašnjim komentarima i analizama bosanskohercegovačke javnosti, "bitka" u vezi s rezultatima popisa stanovništva vodi se isključivo o etničkoj pripadnosti građana BiH, a sve ostalo je zanemareno.
Misljenje je ko paksu svak ga ima
Ali zato svako nema nadpolovicnu vecinu :izet:
ovo_malo_duse

#5381 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by ovo_malo_duse »

maraccana wrote:
cyprus wrote:Pročitao... Moje mišljenje je da Bosanac i jeste, možda ne samo, ali primarno teritorijalna odrednica... Razlika je samo što ja u tome ne vidim ništa loše... Mislim da bi bilo sve puno bolje kada bi ljudi
Ovo negiranje vlastite nacionalnosti i nacije (bosansko-hercegovačkog, Bosanac itd.) koje se temelji na državi (nacionalna himna, reprezentacija, zastava, spomenici itd.), koja nije samo obični komad zemlje i teritorije nego ljudi svih etnija, konfesija, kultura itd. koji je čine, te pokušaji prisvajanja BiH irelevantnim stavkama poput brojki stanovništva, uzdizanje i poistovjećivanje etnije sa nacijom ili direktno negiranje i omalovažavanje, Bošnjaci samo dodatno sudjeluju u rušenju i sakaćenju BiH, asistirajući četnicima i ustašama koji to odavno čine (krijući se pod "konstitutivnim" imenima Srba i Hrvata)

Kada neko dovodi u pitanje naciju i nacionalnost, on dovodi u pitanje i samu državu i njeg integritet. Zanimljivo bi bilo pitati pojedince, šta bi kada bi iz BiH otišli negdje u inostranstvo, odgovorili na pitanje šta su, šta su po nacionalnosti. Da pitaju Srbina, očekivan odgovor bi bio da je Srbin, da pitaju Hrvata, rekao bi Hrvat, i da pitanju Bošnjaka rekao bi Bošnjak. Bolji primjer razorene nacije i nacionalnosti BiH od ovoga ne može, gdje se ne može sakriti direktan destruktivni utjecaj triju fašističkih politika koji vrše na nacionalnost/naciju tj- državu putem snažnih kampanja etničkih ideologija.
De nam strucnjak objasni kako se osjeca i izjasnjava , svicarac , francuz iz katona Bern u svicarskoj mu drzavi, sa svicarskom mu repkom, zastavom i himnom.
Fino ti ciko kaze bombonicu kako cika doktor napisao i sve ce bit ok
zenit dozic

#5382 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by zenit dozic »

ovo_malo_duse wrote:
Nisi u pravu,politika bosnjaka je danas iskljucivo religijski orijenitrana,i tokom popisa 2013 se reklamirala Bosanjacka pripadnost ali u muslianskom ruhu. Zasto vama smeta da vas posmatramo krozr prizmu religije,jer se upravo tako identificirate? Nekadasnji Bosnjaci su bili Bosanci,ali danas to jednostavno vise nije!
Ma bjaz ba, eto vi ce te nam reci kako se mi osjecamo i kako smo orjentirani... E pa nadam s da ste sa ovim popismo shvatili da je to vrijeme proslo pad su nam drugi odredzivali kako cem se osjecati i kako smo orjentirani.

Koja su nam zla pocinjena Bosnjaci su bili i ostali MERHAMETLI narod. Ja molim Boga da nas ostavi na tom putu i kad budemo 60 + da znamo to cijeniti i tako se bez obzira na proslost odnositi prema prpadnicima bilo kog drugog naroda a i ostalima.

i opet sto vise Bosnjaa tim vise Bosanaca, naravno u Bosni. Bosnjak iz Sandzaka ne moze biti Bosanac, da bi to bio mora biti rodzen u Bosni..
I ti se naso raspravljat sa zagrebcankom oko bosne i bosnjaka.
Ona nije relevantna za ovu pricu, mozda za druge teme iz podforuma ljubav i keks ali oko ove teme njet :mrgreen:
Danguba

#5383 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Danguba »

Je li ti gledas i Hrvate i Srbe kroz religijsku prizmu?
asker

#5384 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by asker »

Connaisseur Karlin wrote: Nisi u pravu,politika bosnjaka je danas iskljucivo religijski orijenitrana,i tokom popisa 2013 se reklamirala Bosanjacka pripadnost ali u muslianskom ruhu. Zasto vama smeta da vas posmatramo krozr prizmu religije,jer se upravo tako identificirate? Nekadasnji Bosnjaci su bili Bosanci,ali danas to jednostavno vise nije!
Pa se cudite sto vecina Bosnjaka na temi postavlja smajlije i jednostavno se sprda sa temom. Sta da ti se odgovori na ovako glup post?
Horcrux

#5385 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Horcrux »

Dobro kad cemo dobiti sve ove do sad statistike, ali po korpusu (bosnjaka, srba i hrvata), pa da vidimo ko ima 'kvalitetniji' korpus? :D Statistike tipa procenat nepismenosti, obrazovanje itd. pojedinacno za bosnjake, srbe i hrvate. To bi bilo zanimljivo. :D
cyprus

#5386 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by cyprus »

maraccana wrote:
cyprus wrote:Pročitao... Moje mišljenje je da Bosanac i jeste, možda ne samo, ali primarno teritorijalna odrednica... Razlika je samo što ja u tome ne vidim ništa loše... Mislim da bi bilo sve puno bolje kada bi ljudi ozbiljnije shvatali svoju teritorijalnu odrednicu...
Citirat ću dio posta kojeg sam prije nekoliko stranica napisao, da opet ne kucam jedno te isto, jer se stalno ponavljaju iste greške...

Prvo, tačno je da država nije samo komad zemlje, ali taj komad zemlje predstavlja osnovni element njene definicije... Sve etnije, konfesija i kultura jedne države je prostorno definisana njenom teritorijom... I ne vidim razloga zašto bi se bježalo od toga da je Bosanac prvenstveno teritorijalna odrednica...

Drugo, malko ste previše samouvjereni vi što (pogrešno) tvrdite da je nacija isključivo isto što i država... Nije mi mrsko po milioniti put ponoviti - nacija može biti i pripadnost etniji i pripadnost državi... Može biti i kulturna, a može biti i teritorijalna... Sve zavisno od konteksta... Ne bi bilo loše nešto pročitati o tome...
maraccana

#5387 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by maraccana »

ovo_malo_duse wrote:
maraccana wrote:Ovo negiranje vlastite nacionalnosti i nacije (bosansko-hercegovačkog, Bosanac itd.) koje se temelji na državi (nacionalna himna, reprezentacija, zastava, spomenici itd.), koja nije samo obični komad zemlje i teritorije nego ljudi svih etnija, konfesija, kultura itd. koji je čine, te pokušaji prisvajanja BiH irelevantnim stavkama poput brojki stanovništva, uzdizanje i poistovjećivanje etnije sa nacijom ili direktno negiranje i omalovažavanje, Bošnjaci samo dodatno sudjeluju u rušenju i sakaćenju BiH, asistirajući četnicima i ustašama koji to odavno čine (krijući se pod "konstitutivnim" imenima Srba i Hrvata)

De nam strucnjak objasni kako se osjeca i izjasnjava , svicarac , francuz iz katona Bern u svicarskoj mu drzavi, sa svicarskom mu repkom, zastavom i himnom.
Fino ti ciko kaze bombonicu kako cika doktor napisao i sve ce bit ok
Ja bi tebi prepuručio da se uhvatiš knjige, sociologije pa lekciju po lekciju, lako je meni za tabletice. Zapadni model moderne građanske države temelji se na naciji/nacionalnosti u koju spadaju i čine je kao što rekoh, sve etnije, kulture itd. koje je nastanjuju, te nije uošte potrebno ikakvo izjašnjavanje kada je nacija/nacionalnost u pitanju, za razliku od civilizacijski dekadentnog, diskriminirajućeg istočnog modela koji se bazira na etniji/etničnosti (često poistovjećivanje i brkanje sa nacijom/nacionalnošću), što je nažalost kod nas slučaj. Ne trebaš biti stručnjak da shvatiš ovako elementarne stvari.
maraccana

#5388 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by maraccana »

cyprus wrote:
maraccana wrote:

Prvo, tačno je da država nije samo komad zemlje, ali taj komad zemlje predstavlja osnovni element njene definicije... Sve etnije, konfesija i kultura jedne države je prostorno definisana njenom teritorijom... I ne vidim razloga zašto bi se bježalo od toga da je Bosanac prvenstveno teritorijalna odrednica...

Drugo, malko ste previše samouvjereni vi što (pogrešno) tvrdite da je nacija isključivo isto što i država... Nije mi mrsko po milioniti put ponoviti - nacija može biti i pripadnost etniji i pripadnost državi... Može biti i kulturna, a može biti i teritorijalna... Sve zavisno od konteksta... Ne bi bilo loše nešto pročitati o tome...
Pročitaj iznad post što sam napisao @ovo_malo_duse u vezi zapadnog i istočnog modela nacije/nacionalnosti, kraće rečeno, moderni zapadni je ono čemu treba težiti jer rješava sve greške i komplikacije koje imamo trenutnim istočnim.
Herb

#5389 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Herb »

Primjećeni ubačeni plaćenici BIA-e na forumu
cyprus

#5390 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by cyprus »

maraccana wrote:Pročitaj iznad post što sam napisao @ovo_malo_duse u vezi zapadnog i istočnog modela nacije/nacionalnosti, kraće rečeno, moderni zapadni je ono čemu treba težiti jer rješava sve greške i komplikacije koje imamo trenutnim istočnim.
Haj dobro, prevarih se, nešto ipak jesi pročitao o ovome... Međutim, prvo što možemo vidjeti je da se radi o sukobu koncepata... Ti možda preferiraš zapadni, ali nego drugi preferira istočni... A činjenica je da oba postoje... Po mom mišljenju nije od presudnog značaja da mi jedni druge ubjedimo za šta je bolje koristiti termin nacija... Puno je bitnije izgraditi ispravan odnos prema teritorijalnom (državnom) i prema kulturnom (etničkom)... A kako ćemo šta zvati, jebiga, manje bitno... Međutim, kao i obično, mi izbjegavamo da se bavimo suštinom...
maraccana

#5391 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by maraccana »

cyprus wrote:
maraccana wrote:Pročitaj iznad post što sam napisao @ovo_malo_duse u vezi zapadnog i istočnog modela nacije/nacionalnosti, kraće rečeno, moderni zapadni je ono čemu treba težiti jer rješava sve greške i komplikacije koje imamo trenutnim istočnim.
Haj dobro, prevarih se, nešto ipak jesi pročitao o ovome... Međutim, prvo što možemo vidjeti je da se radi o sukobu koncepata... Ti možda preferiraš zapadni, ali nego drugi preferira istočni... A činjenica je da oba postoje... Po mom mišljenju nije od presudnog značaja da mi jedni druge ubjedimo za šta je bolje koristiti termin nacija... Puno je bitnije izgraditi ispravan odnos prema teritorijalnom (državnom) i prema kulturnom (etničkom)... A kako ćemo šta zvati, jebiga, manje bitno... Međutim, kao i obično, mi izbjegavamo da se bavimo suštinom...
Istočni model bi mogao postojati bez problema (i pored diskriminacije, te pristrasnosti određenoj etniji/etnijama), da postoji zdravo uređena država, ekonomski, obrazovno, infrastruktura itd., sa niskom stopom kriminala i korupcije, međutim to nije slučaj. Kod nas se taj istočni maksimalno koristi za zloupotrebu, pošto je dekadentan i pun rupa, baziranoj na etničnosti, od strane povlaštenih etničkikih skupina tj. b/h/s, ne samo danas, nego su imali ulogu i u ratu. A da se krene sa promjenama, potrebno je od temelja, a to je upravo ovo, krenuti sa konvertovanjem sa istočnog ka zapadnom modelu. Znamo dobro da je to i jedan od uslova EU, provedba presuda Sejdić/Finci, Zornić i sl. u kojem se iskoristio propust istočnog modela, te oborio zbog diskriminacije osnovnih ljudskih prava. To je dobar i snažan početak protiv ovih koji se drže istočnog modela ko "pjani plota", a znamo naravno zbog čega, jer se drma time i temelj njihovih fotelja, političke moći. Također krenulo bi se ka zdravom nacionalnom uređenju, koji bi obrisao etničkim, time i podjele.
cyprus

#5392 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by cyprus »

Opet kažem, ja ne vidim neku potrebu za usklađivanjem nacionalnog koncepta... To se ionako radilo u XIX stoljeću, a danas neki pokušaji u tom pravcu mogu samo izazvat kontra-efekte...

Umjesto toga, suština bi bila, ponavljam, raditi na dvije stvari: pravilnom odnosom prema teritoriji na kojoj živiš i kulturi kojoj pripadaš... Pravilan odnos prema teritoriji (državi) znači da voliš i poštuješ ono što nju čini, počevši od prirode, preko njene historije, pa do ljudi sa kojima dijeliš tu teritoriju... Moraš imati svijest da je ona tvoja, ali ne i samo tvoja...
maraccana

#5393 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by maraccana »

cyprus wrote:Opet kažem, ja ne vidim neku potrebu za usklađivanjem nacionalnog koncepta... To se ionako radilo u XIX stoljeću, a danas neki pokušaji u tom pravcu mogu samo izazvat kontra-efekte...

Umjesto toga, suština bi bila, ponavljam, raditi na dvije stvari: pravilnom odnosom prema teritoriji na kojoj živiš i kulturi kojoj pripadaš... Pravilan odnos prema teritoriji (državi) znači da voliš i poštuješ ono što nju čini, počevši od prirode, preko njene historije, pa do ljudi sa kojima dijeliš tu teritoriju... Moraš imati svijest da je ona tvoja, ali ne i samo tvoja...
Kontra-efekti već postoje, tako da ne može gore, opet važna činjenica je da se radi o jednom od uslova za EU, te mnoštvu komplikacija koje bi se rješile razumnim putem tj. potrebama. Promjene sa ovakvom strukturom (ako se tako može uopšte nazvati) su nemoguće jer su debelo zabetonirane i utemeljene na rupama istočnog modela (obična presuda Sejdić/FInci gori pod nogama godinama vladarima današnjih struktura), dok jedini izlaz predstavlja put ka zapadnom, uz to ide u prilog što je kompatibilno sa zahtjevima EU.
cyprus

#5394 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by cyprus »

Ne bih rekao da se mi razumjemo, tj. da pričamo o istim stvarima, pa je možda bolje da ne dužimo priču...

Samo ću reći ovo - može gore... Itekako može...
Connaisseur Karlin

#5395 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Connaisseur Karlin »

ovo_malo_duse wrote:

Ako Bosnjak iz Sandzaka ima pasos BiH,on je definitvno Bosanac i Hercegovac :D Ako je Bosnjak,a zivi u Sandzaku,njegovo porijeklo je iz BiH!
Connaisseur Karlin

#5396 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Danguba wrote:

Je li ti gledas i Hrvate i Srbe kroz religijsku prizmu?
samo u BiH :) ali ne van BiH :)
Cherry-Cherry

#5397 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Cherry-Cherry »

Ne shvatam zašto Bošnjacima smeta, da ih drugi posmatraju kroz religijsku prizmu, jer je upravo to ono po čemu se razlikuju od druga dva konstitutivna naroda. Pa lijepo je rečeno: ja sam Bošnjak, vjera mi je islam, jezik mi je bosanski.

Inače nekadašnji tvrtkovi Bošnjaci su današnji Bosanci.
Današnji Bošnjaci su muslimani.

I što im onda smeta, da se jezik zove bošnjački? Pa niste Bosanci, da bi vam jezik bio bosanski. Ne kredite.
Connaisseur Karlin

#5398 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

cyprus wrote:
...ali zasto se izbjegava bosanskohercegovacka nacionalnost?
Bosanjci,Srbi i Hrvati u BiH su sinonimi za vjerske idenitete,i to je naravno pogresno,jer npr. rijec Bosnjaci je stara rijec za narod koji je zivio u Bosni,kao sto su Hrvat i Srbin termini za stara plemena ,a koja nisu cak bila ni pravoslavna ,ni katolicka. Pogresno je npr. vezati katolicnstvo za Hrvate,ali se to ipak masovno politckim metodama upravo pokusava povezati.
Problem je jednostavan:
Etnicki identiet u BiH je nacionaliziran, sa akcentom na religiju!
Trebala je postojati kategorija: etnicka pripadnost , i nacionalnost vezana za BiH

Danas u BiH postoji ETNICKI NACIIONALIZAM, a to je oblik nacionalizma kojim se etnicka kategorija postavlja kao nacionalnost.
Bosanjk,Srbin i Hrvat su danas jednostavno prihvaceni kao etnoreligijske grupe,iako ni Islam ni Hriscnastvo nisu religije koje su iskljucivo specificen za tri spomenute grupe,jer su spomennute relgije prisutine i kod drugih naroda u svijetu.

Mozda je sad nastupila faza u BiH : making or braking nations!?
House

#5399 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by House »

cyprus wrote:
...ali zasto se izbjegava bosanskohercegovacka nacionalnost?
Bosanjci,Srbi i Hrvati u BiH su sinonimi za vjerske idenitete,i to je naravno pogresno,jer npr. rijec Bosnjaci je stara rijec za narod koji je zivio u Bosni,kao sto su Hrvat i Srbin termini za stara plemena ,a koja nisu cak bila ni pravoslavna ,ni katolicka. Pogresno je npr. vezati katolicnstvo za Hrvate,ali se to ipak masovno politckim metodama upravo pokusava povezati.
Problem je jednostavan:
Etnicki identiet u BiH je nacionaliziran, sa akcentom na religiju!
Trebala je postojati kategorija: etnicka pripadnost , i nacionalnost vezana za BiH

Danas u BiH postoji ETNICKI NACIIONALIZAM, a to je oblik nacionalizma kojim se etnicka kategorija postavlja kao nacionalnost.
Bosanjk,Srbin i Hrvat su danas jednostavno prihvaceni kao etnoreligijske grupe,iako ni Islam ni Hriscnastvo nisu religije koje su iskljucivo specificen za tri spomenute grupe,jer su spomennute relgije prisutine i kod drugih naroda u svijetu.

Mozda je sad nastupila faza u BiH : making or braking nations!?

kmeeeeeeeeeee 8)

više raje na terminu od bosanaca u bosni i hercegovini :lol: :lol: :lol:
House

#5400 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by House »

Cherry-Cherry wrote:Ne shvatam zašto Bošnjacima smeta, da ih drugi posmatraju kroz religijsku prizmu, jer je upravo to ono po čemu se razlikuju od druga dva konstitutivna naroda. Pa lijepo je rečeno: ja sam Bošnjak, vjera mi je islam, jezik mi je bosanski.

Inače nekadašnji tvrtkovi Bošnjaci su današnji Bosanci.
Današnji Bošnjaci su muslimani.

I što im onda smeta, da se jezik zove bošnjački? Pa niste Bosanci, da bi vam jezik bio bosanski. Ne kredite.

takvi kao ti i sl. ste najveći dušmani ovog naroda.

prije bih zagrlio četnika sa romanije nego tebe
Last edited by House on 06/07/2016 03:52, edited 1 time in total.
Locked