BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri
Moderator: Benq
-
probook
- MTV
#5377 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Ma Tesla mi je ok kad se sa Dilejom raspravlja. U drugu ruku on radi za BHT i mora branit svoje radno mjesto. U sve se razumije a demantujes ga sa 2-3 klika na internetu. A taj "svjetski poznata" stranica niko od nas nije cuo i haman se neazurira od 2015 jer im ta godina stoji na kraju stranice.
- purgatorio
#5378 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Ja sam s BHT prešao na eronet i definitivno eronet u mom području ima bolju pokrivenost 3G mrežom, pogotovo ruralna područja (područje Bihać-Cazin-VKL).
- sagosen
#5379 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Priča sa 3G mrežom je izlizana, sto puta ponovljeno. Recimo, u mom mjestu (Republika Srpska) na m:telu čak ni nemam H/H+ već samo E, dok haloo (eronet) i bhtelecom 3G radi odlično (preko 10Mbps download). Tako je jednostavno, dok u Federaciji vjerovatno bhtelecom nizašta, a ostala dva operatera dobra. Jednostavno, u RS je m:tel mreža preopterećena i loše ide 3G, dok ostala dva rade dobro, dok je u Federaciji bhtelecom preopterećen pa eronet i mtel rade dobro. Ovako možemo još godinu dana "a čuj meni mtel u federaciji radi dobrom, bhtelecom ne radi", dok će onda doći sledeći i reći "e čuj meni u RS Bhtelecom radi dobro, mtel ne radi."
Eto, došlo vrijeme da se u RS mora koristiti BHTelecom ili eronet, a u Federaciji m:tel ako se želi normalan internet
To je generalno jedna od najvećih mana 3G mreže, malen kapacitet, tako da ako si na nekom događaju, koncertu na internet zaboravi, dok sa 4G to nije slučaj 
Eto, došlo vrijeme da se u RS mora koristiti BHTelecom ili eronet, a u Federaciji m:tel ako se želi normalan internet
- Tesla Edison
#5380 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Sve rečeno i ne vidim više razloga za raspravu na ovu temu. Na kraju krajeva ovdje zamišljam da se obajvljuju ponude svih operatera podjednako sa konstruktivnom raspravom a ne da se prave tabori ovi vs oni. Ja uvijek istaknem i mane i prednosti konkurencije i ne pada mi na pamet blatiti nekog da bi uzdigao Telecom i sl (osim Telemacha ali to je na ličnoj osnovi
Meni je najveći problem zatupljenost našeg naroda i tehnološka zaostalost. Velika večina ne zna kako mu radi telefon već shvata to kao nešto što mora tako da bude. O shvatanju tada OS-a, načinu održavanja istog, da i ne spominjem. Tehnološka razvijenost našeg društva je još u 80-tim godinama. Plaćanje karticom moguće samo u većim centrima, SMS kupovina karata ni na mapi a internet booking se stidljivo pojavljuje u tragovima. Za kupovinu preko interneta još uvijek se govori da je to krađa i sl.. To su nažalost zabrinjavajuće činjenice pogotovo u zemlji koja je nekad bila lider u evropi po tehnološkom razvoju. Nama je WiFi u tramvaju članak za naslovnicu Klix-a. Nažalost.
- avaks
#5381 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Pa niko od nas odavno i ne raspravlja o tome nego o cijenama o čemu i jeste tema. Onda neki padobranac kao ti uletiš sa spikom nekog pubertetlije, moj babo je jači od tvog i slično. Bez ikakvih relevantnih izvora i argumenata pa sada kad te ispeglamo onda je ok
Ja već 2 godine trubim, start paket kod svakog operatera je od 2 do 5KM (zavisno je li kakva akcija ili nekada i džaba dobiješ), ko ima dual sim ubilo se ko nema vala može par dana da sam sebi istestira kakav signal ima i je li zadovoljan uslugom.
A onda idemo od toga je li isplativo ili ne a vidimo da GoFree kuca sa internetom, obračunska ekstra, znači solidna ponuda. Eto Eronet ubacio slagalicu pa i oni idu kao na bolje. Haloo do nedavno imao najbolju ponudu neta koja i sada nije loša. Ultra godinama stagnira, što po pozivima što o internetu a jedini argument ti je da je bolja pokrivenost (što u 90% slučajeva i jeste ali ne toliko koliko bi htjeli da je).
Znači ubaciš karticu, istestiraš i znaš na čemu si. Ja sam probao Mtel na Grbavici i na potezu Zenica-Sarajevo, 3G gdje god mi je trebao, brzine bolje nego na BHT. Imam pretplatu pa mi ne treba ta kartica ali to da nema signala, da pucaju razgovori i slično su priče za malu djecu.
Prošli vikend bio na Bjelašnici, Eronet nema signala, to mogu da potvrdim, BHT na 3G bez problema.
Bilo je govora da Ero nema signal na Boračkom jezeru što je još veća ubleha. H+ i bolja brzina nego na BHT.
Vareš, Strijica, Zvijezda, BHT nikako nema signala u većem dijelu dok Eronet 3G, negdje po šumi 2G ali uglavnom nije tapija, može SOS uvijek.
Znači niti jedan nije besprijekoran, ali ja sada da na osnovu dva mjesta gdje sam bio kažem da neko nema signala su ublehe.
Ja već 2 godine trubim, start paket kod svakog operatera je od 2 do 5KM (zavisno je li kakva akcija ili nekada i džaba dobiješ), ko ima dual sim ubilo se ko nema vala može par dana da sam sebi istestira kakav signal ima i je li zadovoljan uslugom.
A onda idemo od toga je li isplativo ili ne a vidimo da GoFree kuca sa internetom, obračunska ekstra, znači solidna ponuda. Eto Eronet ubacio slagalicu pa i oni idu kao na bolje. Haloo do nedavno imao najbolju ponudu neta koja i sada nije loša. Ultra godinama stagnira, što po pozivima što o internetu a jedini argument ti je da je bolja pokrivenost (što u 90% slučajeva i jeste ali ne toliko koliko bi htjeli da je).
Znači ubaciš karticu, istestiraš i znaš na čemu si. Ja sam probao Mtel na Grbavici i na potezu Zenica-Sarajevo, 3G gdje god mi je trebao, brzine bolje nego na BHT. Imam pretplatu pa mi ne treba ta kartica ali to da nema signala, da pucaju razgovori i slično su priče za malu djecu.
Prošli vikend bio na Bjelašnici, Eronet nema signala, to mogu da potvrdim, BHT na 3G bez problema.
Bilo je govora da Ero nema signal na Boračkom jezeru što je još veća ubleha. H+ i bolja brzina nego na BHT.
Vareš, Strijica, Zvijezda, BHT nikako nema signala u većem dijelu dok Eronet 3G, negdje po šumi 2G ali uglavnom nije tapija, može SOS uvijek.
Znači niti jedan nije besprijekoran, ali ja sada da na osnovu dva mjesta gdje sam bio kažem da neko nema signala su ublehe.
- Tesla Edison
#5382 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Za utjehu je to što je u BIH bolja pokrivenost signalom generalno (2G i 3G) nego u Srbiji (99% spram 88,2%) koja je uvela mobilnu telefoniju još 1985. godine (NMT) pa je od 1991. na GSM-u. BIH je u mobilni svijet krenula tek 11. godina poslije (17.10.1996) i opet smo ih prestigli. Nadati se da ćemo imati uskoro i 4G.
Što se paketa tiče, trebalo je to davno u flat sve pretvoriti bez dial-up brzina i naplaćivati samo protok (do 3, 7, 14, 21 i 40 Mbit/s). Kad dođe 4G te brzine protoka pomnožiti sa 4 i eto ga. To kad postignemo onda ćemo gledati na pokrivenost, zagušenje i sl.
Al to su trenutno samo moje želje nažalost.
Što se paketa tiče, trebalo je to davno u flat sve pretvoriti bez dial-up brzina i naplaćivati samo protok (do 3, 7, 14, 21 i 40 Mbit/s). Kad dođe 4G te brzine protoka pomnožiti sa 4 i eto ga. To kad postignemo onda ćemo gledati na pokrivenost, zagušenje i sl.
Al to su trenutno samo moje želje nažalost.
- avaks
#5383 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
4G bi trebao da poboljša pokrivenost i s manje baznih stanica (a imamo ih mašala).
Teško da ćemo ikad flat na mobilnoj dočekati osim ako neki veći igrač ne uđe na tržište.
Realno ni paketi od minimalno 1-2GB pa na gore nisu loša opcija, fakat nemam zamjerku na to ali uz uvođenje flat poziva (koji već imaju na GoFree i Haloo uz uspostavu poziva).
A moja neka želja bi bila da na pretplati barem u mreži ostave flat pozive bez uspostave a onda neka naplaćuju megabajte vala kao i na zapadu.
Nije neizvodivo i nerealno a baš sam pričao sa inžinjerom iz BHT koji mi veli da ih pozivi u mreži ne koštaju apsolutno ništa, znači možemo dobiti od bilo kojeg operatera flat u mreži ali lakše je da nas gule kao što su i navikli.
SMS poruka u 2018oj godini se naplaćuje 10 feninga ili 20 za inostranstvo
Teško da ćemo ikad flat na mobilnoj dočekati osim ako neki veći igrač ne uđe na tržište.
Realno ni paketi od minimalno 1-2GB pa na gore nisu loša opcija, fakat nemam zamjerku na to ali uz uvođenje flat poziva (koji već imaju na GoFree i Haloo uz uspostavu poziva).
A moja neka želja bi bila da na pretplati barem u mreži ostave flat pozive bez uspostave a onda neka naplaćuju megabajte vala kao i na zapadu.
Nije neizvodivo i nerealno a baš sam pričao sa inžinjerom iz BHT koji mi veli da ih pozivi u mreži ne koštaju apsolutno ništa, znači možemo dobiti od bilo kojeg operatera flat u mreži ali lakše je da nas gule kao što su i navikli.
SMS poruka u 2018oj godini se naplaćuje 10 feninga ili 20 za inostranstvo
- diablobih
#5384 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Ipak se sve vidi na prakticnoj upotrebi vise, izadjes gdje god, i dobit ces 3G, to sto tamo neka stranica koja se nije azurirala godinama nije nikakvo mjerilo.TESLA_EDISON wrote:Stvar je što svi znamo da jeste. Ne ulazi mi se u dalju raspravu, sve se zvanično vidi i sa stranim mapama i po potvrdama mnogih. Ko hoće da shvati realno, njemu je dovoljno, ko neće đabe njemu sve.diablobih wrote:Zanimljivo je sto u stvarnosti uopste nije tako, cuj 20 posto, to fakticki znaci 3 grada i to je to, a svi znamo da nije tako.
-
dejang93
-
Nazif_Gljiva
#5386 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Pozdrav, moze li preporuka za startni paket sa najvise interneta? Osim pretplate...
- avaks
#5387 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
GoFree 3GB za 10KM mjesečno uz flat na 128kbps:
http://gofree.ba/tarifne-opcije
Eronet - Slagalica, 5GB za 15KM mjesečno bez flat opcije (ako preneseš broj idu dupli megabajti a ako si novi korisnik svaki mjesec još 500MB):
http://hej.ba/slagalica/aktiviraj-tarifu.asp
Eronet - Slagalica, 5GB za 15KM mjesečno bez flat opcije (ako preneseš broj idu dupli megabajti a ako si novi korisnik svaki mjesec još 500MB):
-
Cupko_
#5388 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Ispravka - ako prenese broj ima 500MB mjesečno prvih 12 mjeseci, a za svakog novog korisnika (pa i onog ko prenese broj) prvih 12 mjeseci je duplo MB, što bi značilo za 15KM 10,5GBavaks wrote:GoFree 3GB za 10KM mjesečno uz flat na 128kbps:
- avaks
#5389 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Znači slagalicom pokopaše pretplatu, genijalno
Pa ti potpiši ugovor na 2 godine jbt
Pa ti potpiši ugovor na 2 godine jbt
- Sanjarko
#5390 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Nego je li iko upratio kako daju bonus kredita na Halu. Nikako da skontam kako daju. Jer mi jednom dodze 30 feninga, jednom 1,1 km na dopune od 3 km sedmicno, dok mi je i na 10 km dopune dolazilo 1,1 km bonus kredita. Nikako da upratim kako im idu bonusi.

- nagibSA
#5391 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Mtel me sredinom januara prebacuje automatski na neke nove tarife, Standardica, Opustencija i sl. Ima li gdje info ?!
-
dejang93
#5392 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Radi se o sledećem: Standardica donosi sms poruke po cijeni 0,07km/sms prema svim mrežama u BiH i prilikom kupovine interneta tj. nakon što se potroši kupljena količina MB/GB internet se dodatno naplaćuje dakle nije flat. Opuštencija-cijena sms-a ostaje 0,08km a kod tarifnih opcija za net kada se potroši kupljena količina podatataka, internet se blokira. To je za sada to... Po meni, dakle ukidaju flat ali zašto? Uskoro više informacija...nagibSA wrote:Mtel me sredinom januara prebacuje automatski na neke nove tarife, Standardica, Opustencija i sl. Ima li gdje info ?!
@avaks Slagalica je pun pogodak ali jedina mana je nedostatak flat-a kod interneta.
- nagibSA
#5393 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
To si mi odgovorio na BL forumu. Reko' da vidim da ne zna neko jos vise. je l' proradio OpenToGodejang93 wrote:Radi se o sledećem: Standardica donosi sms poruke po cijeni 0,07km/sms prema svim mrežama u BiH i prilikom kupovine interneta tj. nakon što se potroši kupljena količina MB/GB internet se dodatno naplaćuje dakle nije flat. Opuštencija-cijena sms-a ostaje 0,08km a kod tarifnih opcija za net kada se potroši kupljena količina podatataka, internet se blokira. To je za sada to... Po meni, dakle ukidaju flat ali zašto? Uskoro više informacija...nagibSA wrote:Mtel me sredinom januara prebacuje automatski na neke nove tarife, Standardica, Opustencija i sl. Ima li gdje info ?!
-
dejang93
#5394 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Hahahaha, a to si ti
Open To Go nije proradio...
- Sanjarko
#5395 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Evo zapoceo sam proces odjave sa mtel one net pretplate preko stika sto ide internet. Preskupo pa zato. Sad me zanima a ne znam gdje da pitam moze li u ovaj mtel-ov stik se staviti SIM kartica sa mobilnim onim internetom ono 5 Gb za 11,7 km pa da hvatam mobilni internet preko stika na laptopu. Nesto razmisljam ima APN itd., kao mobitel stik postavke pa reko da pitam moze li.
- Sanjarko
#5396 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Niko ovo nije u ponudi poboljsavao osim BH telekoma. Da je barem bilo koliko potrosis da platis pa hajde ali stalno 23,4 potrosio ili ne s tim sto za racun su jos i proviziju od 1 km poceli uzimati.
- Sanjarko
#5397 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Sad odo sipicit sto mi je ostalo neta dok mi nisu precvikali.
-
Nazif_Gljiva
#5398 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Ma ja sam 2 sedmice u Bosni, ništa dugoročno...avaks wrote:GoFree 3GB za 10KM mjesečno uz flat na 128kbps:
- diablobih
#5399 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Pa eto, daj 10tak maraka, sta hoces bolje,
- avaks
#5400 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Pa onda izaberi šta ti odgovara, slagalica, gofree, haloo:Nazif_Gljiva wrote:Ma ja sam 2 sedmice u Bosni, ništa dugoročno...avaks wrote:GoFree 3GB za 10KM mjesečno uz flat na 128kbps:
http://www.gofree.ba/news-post/2036/dop ... duzi-pricu
http://www.haloo.ba/mobilni-internet-s62