njihova kontraofanziva na Čemernoj je bila krajem avgusta ili početkom septembra 1994. godine....prethodila joj je naša ofanziva početkom avgusta gdje je uzet dobar komad, uključujući i Okruglicu..... gore sam negdje lakše ranjem, mislim 4 ili 5 avgustaparappa wrote:hvala na pojasnjenjuTromblon wrote:Bila njihova ofanziva na Čemernu planinu, Polom, Jasen i Moševačko brdo. Žestoke borbe su bile, a od sarajevskih brigada je loše prošla 10. Bbr. Ne sjećam se za 101. mtbr jel bilo šta.parappa wrote:nasao sam ovaj spisak poginulih ruskih dobrovoljaca
https://www.vesti.rs/Jug-Srbije/Ruski-d ... sku-5.html
ima dosta poginulih iz redova belih vukova.
interesantan mi je ovdje datum pogibije 20.novembar 1995. zar tada nije bilo primirje?ne bih da opet pocne neko prepucavanje jer nisam siguran koliko su tacne informacije ali izmedju istalog stoji i ovoCode: Select all
6. Bondarec Oleg Dmitrijevič Rođen 4. aprila 1969. g. u Kijevu (Ukrajina). Od 1994. godine ratovao u sastavu srpskih odreda U Srpskom Sarajevu ("Beli vukovi", bataljon na Dobrinji). Poginuo 20. novemra 1995. g. u Ozrenskoj ulici Srpskog Sarajeva. Sahranjen na vojničkom groblju u Donjim Milićima (Srpsko Sarajevo)ima i dosta poginulih u borbama za mojsevicko brdo u oktobru 1994. koja je to bitka bila?Code: Select all
20. Mirončuk Sergej Aleksandrovič Rođen januara 1970. g. u Odesi (Ukrajina). U Republici Srpskoj od decembra 1993. g. Ratovao u sastavu bataljona na Dobrinji (Srpsko Sarajevo) i jedinice “Beli vukovi” (Jahorina-Pale). Posle ranjavanja zarobljen 18. juna 1995.g. Muslimani ga posle zverskog mučenja ubili na planini Treskavici kod Trnova. Njegovo telo je razmenjeno i sahranjeno na groblju u Donjim Milićima (Srpsko Sarajevo).
Mi došli na Zvijezdu i odmah nas oko 50 izdvojili da idemo u ispomoć. Uglavnom bilo je rokanja i sa ovim Vukovima. Vala znaju zavijati i boriti se. Nas su haman pregazili, al uzmakli nismo. Iako mi ni dan danas nije jasno kako jer su neki njihovo bili otišli između naših položaja.
A, prvi dan su nas napali neki mješoviti rusko, srbijanski sastav. Jednog smo rusa pogodili i dok ga nisu izvukli nisu se smirili.
Ja i dan danas pojma nemam kako se to zove osim da je bilo 2 brda iza naše dotadašnje linije između Poloma i Jasena negdje. Ako ima neko od Cacinih ko je bio tamo možda zna tačan naziv.
Uglavnom smo sa brezanskom policijom tu zaustavili njihov napad, a onda su neka brezanska, ilijaška i kakanjska brigada sve vratili. Valjda sam ih dobro pobrojao nek se niko ne naljuti.![]()
evo upravo gledam gdje je to pa vidim da je odmah nadomak breze cemerska planina je ustvari. prvo me baci negdje u srbiju pa onda cemerno izmedju foce i gacka dok nisam nasao.
nije mi jasno koji im je strateski cilj bio? ugroziti ili cak zauzeti brezu? prosiriti obruc oko sarajeva?
Deblokada Sarajeva???
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#5376 Re: Deblokada Sarajeva???
Last edited by JoseMujica on 17/10/2019 09:21, edited 1 time in total.
-
tempuser
#5377 Re: Deblokada Sarajeva???
Za upad na UN check point, tablu sa poginulim na podzidu u M. Sokolovica i odgovor legionara znam, ali iskreno nisam znao da su to uradili Aleksicevi cetnici, mislio sam da su oni drzali liniju usko na Jevrejskom, iznad Tranzita, da da je napad na UN uradila neka druga jedinica.Nekako s proljeća wrote: Mislim da griješiš po pitanju bivšeg radnika Pošte Slavke Aleksića, komandira četničkog odreda na području Grbavice il' konkretnije Jevrejskog groblja. Evo @pirpa je izbacio jedan klip francuza iz UN-a... podsjećam na ozbiljan napad Aleksića na ček point kod ex mosta Vrbanja 1995. I još žešćeg odgovora francuskih snaga UN-a, po prvi put od njihovog dolaska u Sarajevo. Samo taj događaj je dovoljan da se krije od sijela do sijela četnika po BiH i Srbiji.
Inače, i ovaj napad Belih vukova na Debelo brdo, onaj specijalaca predvođenih Piksijem (Ana Mladić) na Betaniji i Orahov brijeg , desetak modifikovanih avio bombi ispaljenih na Dobrinju, Alipašino Polje, Švrakino selo, RTV zgradu...vakum bombe na Žuč, ...sve je to dio plana ''Talas'' i ''Pancir I i II.
EDIT: Sad sam malo iscitao o tome i iz francuskih izvora, navodno su VRS hinjski upali na CP preobuceni u uniforme i sa oruzjem i vozilom francuskog UN-a. To mi se cini malo presofisticirana akcija ja Aleksiceve. VRS su tada zarobili 12 Francuza, u kontranapadu 30 legionara na CP u kojem je bilo 14 VRS vojnika su ubili 4 vojnika, 4 ranili, ostale zarobili. 2 su Francuza poginula, jedan odmah, drugog skinuo snajper sa Jevrejskog.
EDIT 2:
Ipak jesu Aleksicevi:
Svjedočeći pod pseudonimom RM-401, skrivenog lika i elektronski iskrivljenog glasa, francuski oficir je opisao kako su pripadnici "neregularne i regularne vojske bosanskih Srba", rano ujutro 27. maja 1995. upale na kontrolni punkt "plavih šljemova" na Vrbanja mostu u Sarajevu i zarobile njega i devet njegovih vojnika.
Precizirao je da su napad "izveli fanatici Slavka Aleksića zvanog Vojvoda", od kojih su neki bili "u uniformama Ujedinjenih nacija (UN)". Akcija je bila "komandoska" i "brutalna", iako nije bilo upotrijebljeno vatreno oružje i niko od Francuza nije bio povrijeđen.
Ali evo i po ovom svjedocenju, nije bilo nista sto bi se okarakterisalo kao zvjerstvo i ratni zlocin, da su nekog mucili, zaklali itd.
Last edited by tempuser on 16/10/2019 23:39, edited 2 times in total.
-
SA-71000
#5378 Re: Deblokada Sarajeva???
Kontam ja jako dobro, kontaju i drugi ,a ti slijepo podržavaš svog vjernog havera PM.Kako je lako praviti nekakve realne osvrte na prošlost kada je nečiji drugi sin ili brat ubijen. Da su ti Beli vukovi zaklali oca da li bi ih mrzio ili bi i dalje podržavao PM ove postove u kojima hvali Bele Vukove. Da li bi rekao “Zaklaše mi oca ali svaka im čast časno su se borili”. Da li bi otišao porodicama zaklanih vojnika koje su zaklali Beli vukovi i da li bi im čitao postove PM a u kojima on hvali Bele Vukove? Ova dva ista pitanja su i za PM a. Javi se slobodno PM evo imaš svog vjernog havera koji ću te podržati. Dvojica protiv jednog. Ja sam sam ne treba mi niko.Jesi li išao na grob Srđana Kneževića da mu zapališ svijeću? Kada odgovorite na ova pitanja nastavićemo sa temom bez problema.Dozer wrote:Ako ti nesto ne kontas, to ne znaci da drugi nisu u pravu, nego samo da ti ne kontas. Kao sto vidis, ima jos ljudi koji su ispravno shvatili napisano.SA-71000 wrote: Tandem Pišonja i Žuga u akciji.
U tom formiranju linije rahmetli Amir Karamehmedović je zalutao među četnike i tu su
ga prvo mučili pa onda zaklali četnici Belog vuka.
Kad su se predali,jedan od četnika ih je upitao ima li među njima Srba na šta je jedan naš vojnik odgovorio da je on Srbin a ovaj je odmah priletio i zaklao ga.
Ratovali su muški,nisu bili kokošari niti pljačkaši.
jer su bili uzor ratovanja i muškosti za sve ostale jedinice SRK VRS.
Bili su prava ratnička jedinica i ja im odajem respekt na fer i poštenoj borbi.
Last edited by SA-71000 on 17/10/2019 04:59, edited 3 times in total.
- strucnjakdemagog
#5379 Re: Deblokada Sarajeva???
Nekako s proljeća wrote:Mislim da griješiš po pitanju bivšeg radnika Pošte Slavke Aleksića, komandira četničkog odreda na području Grbavice il' konkretnije Jevrejskog groblja. Evo @pirpa je izbacio jedan klip francuza iz UN-a... podsjećam na ozbiljan napad Aleksića na ček point kod ex mosta Vrbanja 1995. I još žešćeg odgovora francuskih snaga UN-a, po prvi put od njihovog dolaska u Sarajevo. Samo taj događaj je dovoljan da se krije od sijela do sijela četnika po BiH i Srbiji.tempuser wrote:Ajmo malo hladne glave i objektivno...
Rat je bio dovoljno dug i svirep da je svaki vojnik u svakoj jedinici imao bezbroj afektnih situacija u kojima nema ni razuma ni logike i vjerujem da je jako malo jedinica na sve 3 strane u kojima se nikad kao individualni akt pojedinca ili grupe nije desilo neko zvjerstvo ili zlocin, pogotovo u toku ili neposredno poslije ratnih dejstava. Ovdje namjerno razdvajam izdvojeni akt pojedinvca ili grupe od planskog i sistematskog zlocina. Izginu ti prijatelji, rodjaci, borci, a ti neposredno nakon toga zarobvaljavas neprijatelja i nema nikakve vlasti iznad tebe... Sad je pitanje, za sta se zna, za sta se ne zna...
PM jest dosta neugodan "sagovornik" pogotovo kad nije upravu, ali u ovome sto pise ima smisla, i to upravo onako kako je @hamza_sa napisao.
Interesantno, koliko god je jedan jad i smrad iz istocnohercegovacke pripizdine u koju se na kraju i vratio, onom cetnickom vojvodi sa Jevrejskog Aleksicu, skupa sa svim Rusima, dobrovoljcimsa i onom patuljku iz Amerike, kao jedinici nikad nista nisu zvanicno "prisili", a silno bih volio da jesu.
Inače, i ovaj napad Belih vukova na Debelo brdo, onaj specijalaca predvođenih Piksijem (Ana Mladić) na Betaniji i Orahov brijeg , desetak modifikovanih avio bombi ispaljenih na Dobrinju, Alipašino Polje, Švrakino selo, RTV zgradu...vakum bombe na Žuč, ...sve je to dio plana ''Talas'' i ''Pancir I i II.
Šta ti znači ovo Ana Mladić u zagradi? U kakvoj je ona vezi bila sa Piksijem?
-
SA-71000
#5380 Re: Deblokada Sarajeva???
Zamolio bi vas da ne pišete o ubijanju Belih vukova,nasekiraćete PM a.Znate i sami koliko ih voli i poštuje. 
Last edited by SA-71000 on 17/10/2019 00:59, edited 1 time in total.
- strucnjakdemagog
#5381 Re: Deblokada Sarajeva???
SA-71000 wrote:Kontam ja jako dobro kontaju i drugi ,a kontaš i ti samo po svaku cijenu podržavaš svog vjernog havera PM.Da su ti Beli vukovi zaklali oca da li bi ih mrzio ili bi i dalje podržavao PM ove postove u kojima hvali Bele Vukove. Da li bi rekao “Zaklaše mi oca ali svaka im čast časno su se borili”. Da li bi otišao porodicama zaklanih vojnika koje su zaklali Beli vukovi i da li bi im čitao postove PM a u kojima on hvali Bele Vukove? Ova dva ista pitanja su i za PM a. Javi se slobodno PM evo imaš svog vjernog havera koji ću te podržati. Dvojica protiv jednog. Ja sam ne treba mi niko.Jesi li išao na grob Srđana Kneževića da mu zapališ svijeću? Kada odgovorite na ova pitanja nastavićemo sa temom bez problema.Dozer wrote:Ako ti nesto ne kontas, to ne znaci da drugi nisu u pravu, nego samo da ti ne kontas. Kao sto vidis, ima jos ljudi koji su ispravno shvatili napisano.SA-71000 wrote: Tandem Pišonja i Žuga u akciji.
U tom formiranju linije rahmetli Amir Karamehmedović je zalutao među četnike i tu su
ga prvo mučili pa onda zaklali četnici Belog vuka.
Kad su se predali,jedan od četnika ih je upitao ima li među njima Srba na šta je jedan naš vojnik odgovorio da je on Srbin a ovaj je odmah priletio i zaklao ga.
Ratovali su muški,nisu bili kokošari niti pljačkaši.
jer su bili uzor ratovanja i muškosti za sve ostale jedinice SRK VRS.
Bili su prava ratnička jedinica i ja im odajem respekt na fer i poštenoj borbi.
Zaklao je i Caco mlade vojne policajce, pa mu na đenazu došlo više od 10.000 ljudi.
Otiđi ti kod Avde Hebiba pa mu kaži da je Caco bio heroj.
-
Tromblon
#5382 Re: Deblokada Sarajeva???
Ne znam jeli to prvi snimak, ali pričao mi drug kojo je živio prema Debelom brdu kako su morali napustiti kuću i živjeti na Skenderiji. I onda jednom imali struju i on, brat, stara i stari gledaju dnevnik i snimak granatiranja. I u jednom trenutku prizor u kojem vidr kako im dva lokalna krimosa iz kuće u plamenu iznose televizor.Nekako s proljeća wrote:Korisnije je znati ko im je rek'o ''Gdje si poš'o junače'' sredinom 1995 na Debelom Brdu, haman na Skenderiju da izađu.
-
Tromblon
#5383 Re: Deblokada Sarajeva???
Kad se čistio Nišićki džep borbe haman nije bilo. Drugi dan olovski Jokeri uzeli Mačak dominantnu kotu i četnici razgulili brzo i dosta organizovano.PM72 wrote:Ali moraš priznati,tukli su se momački.Od svih njihovih jedinica oni i specijala MUP-a su bili najsposobniji.Ostalo je sve u pet deka i da im nije premoći u artiljeriji bili bi pregaženi kao plitki potok.Tromblon wrote:Međutim, nije im uspjelo. Već početkom novembra Armija pravi udar na Nišićki džep i elimiše ga u potpunosti.
P.S.sad očekujem kontra napad kloniranog artiljerca,balavca iz dežele i još par napušenih smorova...
@Jose u pravu. Njihov napad na Čemerno je bio u septembru. Moja greška. E tu je bilo žestoko pravo.
-
PM72
#5384 Re: Deblokada Sarajeva???
Navodno je Ana (Ratka) Mladić bila u vezi sa kapetanom VJ iz 72 specijalne brigade Stojkovićem kome je nadimak bio "Piksi" i koji je poginuo decembra 1993 na Betaniji prilikom napada specijalaca iz Srbije na nezavršeni medicinski centar na Kobiljoj glavu.strucnjakdemagog wrote:
Šta ti znači ovo Ana Mladić u zagradi? U kakvoj je ona vezi bila sa Piksijem?
- zateznistub
- _Reds_
#5386 Re: Deblokada Sarajeva???
Imaju li gdje kakve karte malo bolje polozaja oko Sarajeva?
- JoseMujica
#5387 Re: Deblokada Sarajeva???
samo da se ispravim gore pomenuh Glavicu, al se čini mi se selo Okruglica zvalo...negdje gore na vrh ČemerneTromblon wrote:Kad se čistio Nišićki džep borbe haman nije bilo. Drugi dan olovski Jokeri uzeli Mačak dominantnu kotu i četnici razgulili brzo i dosta organizovano.PM72 wrote:Ali moraš priznati,tukli su se momački.Od svih njihovih jedinica oni i specijala MUP-a su bili najsposobniji.Ostalo je sve u pet deka i da im nije premoći u artiljeriji bili bi pregaženi kao plitki potok.Tromblon wrote:Međutim, nije im uspjelo. Već početkom novembra Armija pravi udar na Nišićki džep i elimiše ga u potpunosti.
P.S.sad očekujem kontra napad kloniranog artiljerca,balavca iz dežele i još par napušenih smorova...
@Jose u pravu. Njihov napad na Čemerno je bio u septembru. Moja greška. E tu je bilo žestoko pravo.
-
Tromblon
#5388 Re: Deblokada Sarajeva???
Okruglica je koliko se sjećam kraj Čemernog i početak Nišićkog džepa. Jesi bio u 101. @Jose?
- Dozer
#5389 Re: Deblokada Sarajeva???
@strucnjakdemagog ti je vec odgovorio ono sto sam ja htio napisati.SA-71000 wrote: Kontam ja jako dobro, kontaju i drugi ,a ti slijepo podržavaš svog vjernog havera PM.Kako je lako praviti nekakve realne osvrte na prošlost kada je nečiji drugi sin ili brat ubijen. Da su ti Beli vukovi zaklali oca da li bi ih mrzio ili bi i dalje podržavao PM ove postove u kojima hvali Bele Vukove. Da li bi rekao “Zaklaše mi oca ali svaka im čast časno su se borili”. Da li bi otišao porodicama zaklanih vojnika koje su zaklali Beli vukovi i da li bi im čitao postove PM a u kojima on hvali Bele Vukove? Ova dva ista pitanja su i za PM a. Javi se slobodno PM evo imaš svog vjernog havera koji ću te podržati. Dvojica protiv jednog. Ja sam sam ne treba mi niko.Jesi li išao na grob Srđana Kneževića da mu zapališ svijeću? Kada odgovorite na ova pitanja nastavićemo sa temom bez problema.
Ja cu te samo upitati - u cemu je, u konkretnim slucajevima, razlika izmedju Cace i tih mazluma iz Belih Vukova?
U cemu je razlika, opet u konkretnim slucajevima, izmedju tih Belih Vukova i tog klanja, i mundzosa koji su zarobljenicima odsijecali glave?
Hoces odgovor? Ni u cemu. Sve su to pojedinacni idioti, i jedni i drugi i treci. Razlika je sto su za tebe jedni heroji, a drugi nisu. Isto tako na sve gleda i neko na onoj strani, identicno.
Navijacka nastrojenost u ovim pricama nikad nije dobra. Ako nisi sposoban shvatiti napisano onako kako je napisano, bez umetanja nekakvih svojih zakljucaka koji nemaju veze s onim sto je napisano, onda je bolje sutiti.
-
SA-71000
#5390 Re: Deblokada Sarajeva???
Čekam da mi odgovoriš na pitanja.Pričaćeš o svemu ali nećeš odgovoriti na pitanja.Dozer wrote:@strucnjakdemagog ti je vec odgovorio ono sto sam ja htio napisati.SA-71000 wrote: Kontam ja jako dobro, kontaju i drugi ,a ti slijepo podržavaš svog vjernog havera PM.Kako je lako praviti nekakve realne osvrte na prošlost kada je nečiji drugi sin ili brat ubijen. Da su ti Beli vukovi zaklali oca da li bi ih mrzio ili bi i dalje podržavao PM ove postove u kojima hvali Bele Vukove. Da li bi rekao “Zaklaše mi oca ali svaka im čast časno su se borili”. Da li bi otišao porodicama zaklanih vojnika koje su zaklali Beli vukovi i da li bi im čitao postove PM a u kojima on hvali Bele Vukove? Ova dva ista pitanja su i za PM a. Javi se slobodno PM evo imaš svog vjernog havera koji ću te podržati. Dvojica protiv jednog. Ja sam sam ne treba mi niko.Jesi li išao na grob Srđana Kneževića da mu zapališ svijeću? Kada odgovorite na ova pitanja nastavićemo sa temom bez problema.
Ja cu te samo upitati - u cemu je, u konkretnim slucajevima, razlika izmedju Cace i tih mazluma iz Belih Vukova?
U cemu je razlika, opet u konkretnim slucajevima, izmedju tih Belih Vukova i tog klanja, i mundzosa koji su zarobljenicima odsijecali glave?
Hoces odgovor? Ni u cemu. Sve su to pojedinacni idioti, i jedni i drugi i treci. Razlika je sto su za tebe jedni heroji, a drugi nisu. Isto tako na sve gleda i neko na onoj strani, identicno.
Navijacka nastrojenost u ovim pricama nikad nije dobra. Ako nisi sposoban shvatiti napisano onako kako je napisano, bez umetanja nekakvih svojih zakljucaka koji nemaju veze s onim sto je napisano, onda je bolje sutiti.
- muha_sa
#5391 Re: Deblokada Sarajeva???
CPT wrote:...
-
SA-71000
#5392 Re: Deblokada Sarajeva???
@Dozer
Najlakše se tako napraviti budala i pametovati.Pitanja su vrlo jasna samo što nećeš da odgovoriš.Pisaćeš o svemu ali nećeš odgovoriti.Lijepo da si sviju izjednačio,i ko je to prvi počeo sa masakrima stanovništva.
Najlakše se tako napraviti budala i pametovati.Pitanja su vrlo jasna samo što nećeš da odgovoriš.Pisaćeš o svemu ali nećeš odgovoriti.Lijepo da si sviju izjednačio,i ko je to prvi počeo sa masakrima stanovništva.
- CPT
#5393 Re: Deblokada Sarajeva???
To je ta slavna relativizacija. Razlika je sto je Caco bio problematican pojedinac. Ovi drugi su svojom voljom sisli u grad da "svete Turcima". Oni prvi su sistematski dolazili u BiH. Mogli su oni ostati kod kuce (Rusiji, Srbiji ili jednostavno otici). Oni su najboljem slucaju dosli uzeti nesto sto nije njihove a u najgorem bili su dio genocidno projekta. A Caco je slucajno zalutao u rat i tu opciju nije imao. U svakom slucaju nije bio agresije ili genocida. Pogotovo po vlastitoj volji.Dozer wrote:Hoces odgovor? Ni u cemu. Sve su to pojedinacni idioti, i jedni i drugi i treci. Razlika je sto su za tebe jedni heroji, a drugi nisu. Isto tako na sve gleda i neko na onoj strani, identicno.
Ako vec poredis onda bi (uslovno) mogao porediti sa mudzahedinima. Cak i to poredjenje bas i nije na mjestu jer muzahedini nisu dosli da se "svete" pravoslavcima.
-
SA-71000
#5394 Re: Deblokada Sarajeva???
@pm72
Izviri iz mišije rupe,i odgovori na pitanja što sam ti postavio.
- JoseMujica
#5395 Re: Deblokada Sarajeva???
104.-ta DIO Fikro ...mi smo to radili početkom avgusta.....uzeli to i nakon par dana krenuli smo raditi sa Labudovima neke dvije kote Velika i Mala nešto (jebga ne sjećam se imena al su dva neka brda u paketu), vjerovatno negdje iza ovog sela Okruglica....došli smo na neko sedlo i onda su nas tu zatrpale čete svim i svačim....elem nit smo dalje šta uradili , nit je ko metka ispalio...od ovih mojih je nas 3-4 ranjeno od gelera, srećom lakše, pa su nas par dana držali u Brezi u bolniciTromblon wrote:Okruglica je koliko se sjećam kraj Čemernog i početak Nišićkog džepa. Jesi bio u 101. @Jose?
Last edited by JoseMujica on 17/10/2019 13:41, edited 2 times in total.
-
Comanche
#5396 Re: Deblokada Sarajeva???
Ah jesi vala i ti zapeo. U skoro svakoj jedinici je bilo budala koji su bili spremni da naprave neku glupost. I kod elitnih jedinica armije se znalo desiti da ubiju zarobljenog cetnika. Mozda je Specijalna jedini izuzetak, jer oni su imali komandni kadar i dosta sastava jos od prije rata, i bili su vodjeni i ustrojeni kako treba. Uglavnom vazno je da nije bilo planskog ubijanja, pogotovo srpskih civila.SA-71000 wrote:@pm72
-
Tromblon
#5397 Re: Deblokada Sarajeva???
Mali i Veliki Jasen koji su oni uzeli tad u septembru, i mislim da je to jedino gdje je bila pat pozicija i gdje su njihovi polozaji bili u prednosti nad nasim na tom terenu. I u deblokadi 1995. godine se to pokusavalo uzeti. I uzeli se na kratko nazalost.JoseMujica wrote:104.-ta...mi smo to radili početkom avgusta.....uzeli to i nakon par dana krenuli smo raditi sa Labudovima neke dvije kote Velika i Mala nešto (jebga ne sjećam se imena al su dva neka brda u paketu)....došli smo na neko sedlo i onda su nas tu zatrpale čete svim i svačim....elem nit smo dalje šta uradili , nit je ko metka ispalio...od ovih mojih je nas 3-4 ranjeno od gelera, srećom lakše, pa su nas par dana držali u Brezi u bolniciTromblon wrote:Okruglica je koliko se sjećam kraj Čemernog i početak Nišićkog džepa. Jesi bio u 101. @Jose?
Nisam znao da je i 104.-ta bila tamo. Mislio sam da ste vi samo Hrasnica, Butmir, Kolonija, Igman, Bjelasnica isli.
-
Tromblon
#5398 Re: Deblokada Sarajeva???
PM72 je takav kakav je. Ima svoje misljenje kao i svi mi. Ne bih ovdje da mu budem advokat, ali za ove pacenike sto ga prozivaju da podsjetim na par cinjenica.
Vi sto ga prozivate mozda ste ili niste se uzeli puske u proteklom ratu. PM ju je uzeo prije prvog dana, prije mene izmedju ostalih. PM se tukao sa cetnicima dok ste vi, a i ja, mislili da se nece rasplamsati. PM je gledao cetnike uzivo dok ste ih vi cijeli rat i poslije gledali samo na televiziji. Nije bilo potrebe da PM ide po Bjelasnici, Treskavici, Nisicima da bi dokazao da je borac, on je to dokazao u aprilu i maju 1992. godine. Poznajem jos najmanje desetak heroja odbrane Sarajeva koji nikad nisu ni pistu pretrcali, niti prosli kroz tunel. Pa, da li mislite da li im neko smije reci da nisu pravi borci.
Sa Bijelim vukovima sam direktno ratovao i sto se mene tice najjacu su njihova jedinica protiv koje sam se borio. Takticki, fizicki i psihicki su bili odlicno pripremljeni. Na mnogo vecem nivou nego moja diverzantska jedinica, a kasnije bataljon u koji sam dobio prekomandu necu ni da spominjem. Isli su direkt i to bez artiljerijske pripreme.
Sa druge strane Ilidzanska garda, Ilidzanska brigada (nikad nisam pohvatao jesu li to dvije jedinice ili jedna sa dva naziva) i Brnetovi cetnici ne bi iz rova izasli bez 2000-3000 granata bacenih po nasim polozajima.
Kada smo na primjer isli na tu Cemernu planinu sam svima u nasoj grupi rekao da se paze zarobljavanja. Da ne ocekuju milost, pogotovo u direktnoj borbi. Isto tako sam rekao kada smo isli cistiti Nisicki dzep kad su nam govorili da postujemo Zenevsku konvenciju da ako u sumi nekog zarobimo ja ga ne vodio sa sobom nazad kroz minsko polje.
Eto toliko.
Vi sto ga prozivate mozda ste ili niste se uzeli puske u proteklom ratu. PM ju je uzeo prije prvog dana, prije mene izmedju ostalih. PM se tukao sa cetnicima dok ste vi, a i ja, mislili da se nece rasplamsati. PM je gledao cetnike uzivo dok ste ih vi cijeli rat i poslije gledali samo na televiziji. Nije bilo potrebe da PM ide po Bjelasnici, Treskavici, Nisicima da bi dokazao da je borac, on je to dokazao u aprilu i maju 1992. godine. Poznajem jos najmanje desetak heroja odbrane Sarajeva koji nikad nisu ni pistu pretrcali, niti prosli kroz tunel. Pa, da li mislite da li im neko smije reci da nisu pravi borci.
Sa Bijelim vukovima sam direktno ratovao i sto se mene tice najjacu su njihova jedinica protiv koje sam se borio. Takticki, fizicki i psihicki su bili odlicno pripremljeni. Na mnogo vecem nivou nego moja diverzantska jedinica, a kasnije bataljon u koji sam dobio prekomandu necu ni da spominjem. Isli su direkt i to bez artiljerijske pripreme.
Sa druge strane Ilidzanska garda, Ilidzanska brigada (nikad nisam pohvatao jesu li to dvije jedinice ili jedna sa dva naziva) i Brnetovi cetnici ne bi iz rova izasli bez 2000-3000 granata bacenih po nasim polozajima.
Kada smo na primjer isli na tu Cemernu planinu sam svima u nasoj grupi rekao da se paze zarobljavanja. Da ne ocekuju milost, pogotovo u direktnoj borbi. Isto tako sam rekao kada smo isli cistiti Nisicki dzep kad su nam govorili da postujemo Zenevsku konvenciju da ako u sumi nekog zarobimo ja ga ne vodio sa sobom nazad kroz minsko polje.
Eto toliko.
-
Škobo Habu
#5399 Re: Deblokada Sarajeva???
Pala je Okruglica, Brgule.JoseMujica wrote:
njihova kontraofanziva na Čemernoj je bila krajem avgusta ili početkom septembra 1994. godine....prethodila joj je naša ofanziva početkom avgusta gdje je uzet dobar komad, uključujući i Okruglicu..... gore sam negdje lakše ranjem, mislim 4 ili 5 avgusta
Ne znam da li je tada još Rajić bio na Daštanskom, ali sumnjam. Wasingtonski sporazum je bio već potpisan.
By the way, mislim da su tada zaplatili i Tuzlaci na Konjskom.
- JoseMujica
#5400 Re: Deblokada Sarajeva???
DIO Fikro, kasnije preimenovan u Manevarski bataljon, je išao gdje god je trebalo probijati i krpitiTromblon wrote:Mali i Veliki Jasen koji su oni uzeli tad u septembru, i mislim da je to jedino gdje je bila pat pozicija i gdje su njihovi polozaji bili u prednosti nad nasim na tom terenu. I u deblokadi 1995. godine se to pokusavalo uzeti. I uzeli se na kratko nazalost.JoseMujica wrote:104.-ta...mi smo to radili početkom avgusta.....uzeli to i nakon par dana krenuli smo raditi sa Labudovima neke dvije kote Velika i Mala nešto (jebga ne sjećam se imena al su dva neka brda u paketu)....došli smo na neko sedlo i onda su nas tu zatrpale čete svim i svačim....elem nit smo dalje šta uradili , nit je ko metka ispalio...od ovih mojih je nas 3-4 ranjeno od gelera, srećom lakše, pa su nas par dana držali u Brezi u bolniciTromblon wrote:Okruglica je koliko se sjećam kraj Čemernog i početak Nišićkog džepa. Jesi bio u 101. @Jose?
Nisam znao da je i 104.-ta bila tamo. Mislio sam da ste vi samo Hrasnica, Butmir, Kolonija, Igman, Bjelasnica isli.
vjerovatno je to ta kota Veliki i Mali jasen...znači ubili nas u pojam artiljerijom...bio je 4 ili 5 avgust i tu se stalo...mi smo bili par dana u bolnici u Brezi (čini mi se podrum neke škole) i nakon par dana su nas vratili kući.
Taj njih protiv udar je bio nekih 15-20 dana kasnije.... sadašnji punac bio gore pa mi je pričao kako je to išlo