Ne mislim da je taj dio posta sporan, pa ga zato nisam ni naveo.uglavnomja wrote:drugo, u mom postu pise - dug je put od probanja gudre do registrovanog narkomana, tacnije ogroman je broj onih izmedju.
taj podatak 3 registrovana nista ne znaci sa stanovista broja ljudi koji su upraznjavali te aktivnosti.
koliko je bilo registrovanih - ne znam, ali ja ih znam puno vise od 3 komada. tih godina su pocele da placaju prve generacije sarajevskih dzankija, pokusaji skidanja, heptanona, razne bolescine, hepatitisi ... sve u bolnici.
a da li je bilo moguce lijeciti se od heroinske ovisnosti, a ostati neregistrovan - to stvarno ne znam.
Naravno da je stvarni broj narkomana mnogo veci od broja registrovanih narkomana - negdje sam procitao da bi stvarni broj, valjda, trebao biti 5 puta veci (sto sam i napisao u postu).
Otkud profesoru Dizdarevicu podatak koji sam citirao, ne znam.
Nisam pomislio da bi on imao potrebu da "uljepsava" neciju predodzbu o Sarajevu u ondasnjoj Jugoslaviji umanjujuci broj registriranih narkomana '89, a uvecavajuci brojno stanje iste populacije '11, pa tako nisam osjetio ni potrebu da sumnjam u tacnost podataka koje je naveo.
A sa uzivaocima teskih droga se nisam druzio, pa zaista ne bih znao koliko je tacno evidentiranih lijecenih ili onih neznanih i nelijecenih ovisnika moglo tada biti u Sarajevu, zato sam, naime i trazio podatke o tome.
No koliko god da ih je bilo, uvjeren sam - bilo je nedovoljno za "pomor".