Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

peca777

#53626 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by peca777 »

hopi wrote: 10/03/2026 12:21 Otkud to znaš da nije
Pitas za prostor ispred garaze? Jos nisam vidio da je prostor ispred garaze vlasnistvo onoga cija je garaza?
madesa

#53627 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by madesa »

drug ispred garaze je stavio ono za parkiranje sto se spusta daljinskim jer mu znaju stati ispred garaze . Njemu zvali inspekciju i morao je ukloniti . Opstina Novo Sarajevo je u pitanju
semirsar

#53628 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by semirsar »

peca777 wrote: 10/03/2026 10:56
Spoiler
Show
hopi wrote: 09/03/2026 17:38 pa da je moja garaža postavio bi električnu žicu jbte
Prostor ispred garaze nije tvoje vlasnistvo. Ako ti neko uzrupira koristenje garaze, prijavis nadleznim, zar ne?

Po tebi, samo treba da je neko ludji od tebe i tvoje elektricne ograde i da ti uzme i garazu?
semirsar wrote: 09/03/2026 17:51 akle, staviti na papir razlog podnosenja prijave s opisom sta je konkretno problem i predati na protokol opstine u kojoj se navedena lokacija nalazi. Naravno, mozes i slikati i sve poslati na mail.
Hvala ti na odgovoru! Ovdje nije u pitanju da neko parkira, vec su novopridosle kabadahije kupile garaze i eto vidjele da je to furka kod drugih i postavili. Apsolutno niko ne parkira ispred garaze, otezava im pristup i sl. No njihovo postavljanje otezava mimoilazenje, a posebno kada neko parkira na ulici. Ludnica, svako svoj zakon provodi.
Nisi ti razumio o cemu sam pisao. Lik o kojem je rijec u mom postu je imao problem sa parkiranjem na vratima garaze. Zahvaljujuci vjestaku za saobracaj uspio je izganjati dozvolu za blokadu. Te blokade koje tebi i drugima smetaju moguce imaju iste dozvole, ali, niposto ne smiju ometati saobracaj. Moj savjet ti je, mislim da su bespravno postavljene blokade, da se obratis inspekciji da izadju na teren i konstatuju stanje. poenta je u tome, mozes ti staviti ako imas dozvolu opstine, ali ne smije ometati druge, jer u pravnom zakljucku te iste dozvole se tacno navodi kakva i gdje se ta blokada smije postaviti, kuzis.
P.S. Ako tebi licno ne smetaju u toj mjeri, ne moras nista poduzimati, ali post moze nekom posluziti da nadje sebi lijek u slicnom problemu. :thumbup:
semirsar

#53629 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by semirsar »

madesa wrote: 10/03/2026 12:46 drug ispred garaze je stavio ono za parkiranje sto se spusta daljinskim jer mu znaju stati ispred garaze . Njemu zvali inspekciju i morao je ukloniti . Opstina Novo Sarajevo je u pitanju
I u slucaju o kojem sam pisao je isto opstina N.Sarajevo u pitanju. Moguce da se taj tvoj drug obratio sa zahtjevom da mu odobre bi i dobio dozvolu. Bespravno vise ne pije vode, osim ako nisi "neko" :mrgreen:
P.S. Stvar je u tome sto sve te pravne radnje imaju svoju cijenu u vidu taksi ovoga onoga sto opstina naplacuje, pa tako i izlazak vjestaka na teren. Moguce kad nekog prijavis, ne trebaju takse, ali ako ti trebaju dozvole za nesta e tad ide igranka sa taksama :lol:
tokio25

#53630 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

a kako ometa mimoilazenje ako nije cesta?
jel cesta ima dvije trake?
u drugoj traci se bespravno parkiraju?
peca777

#53631 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by peca777 »

To nije tema i ne naprdjujmo se dalje.

Pitanje je jednostavno, kada i koji uslovi dozvoljavjavaju, odnono sta se mora ispuniti da ispred garaze stavis blokadu. Prostor ispred garaze nije vlasnistvo onoga ko ima garazu.
semirsar

#53632 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by semirsar »

drug_profi wrote: 10/03/2026 09:25
Spoiler
Show
HD_2015 wrote: 10/03/2026 09:00
drug_profi wrote: 09/03/2026 11:24 Profa, samo barni kočnicu par puta bez razloga i odljepiće se.
Ovo sam vidio da rade samo levati koji ne znaju voziti. Usporava saobraćaj, ja vrebam priliku da ga preteknem, a on po kočnici. Sve mislim skrenuće, kad ništa.

Pošto forumaši vole sve pozakonu i pravilima:
"Član 42

(1) Vozač ne smije da mijenja način upravljanja vozilom naglim smanjenjem brzine kretanja vozila, osim u slučaju neposredne opasnosti."
Drži odstojanje prije svega. Ako neko vozi po ograničenju, on ne usporava saobraćaj.
Ako mi se zalijepiš za gepek, to je jedan od načina da te upozorim da se odmakneš.
Prije 20-tak godina na pravcu nedzarici - opstina novi grad, kod bitumenke se prestrojih u krajnju lijevu traku i nagarih 60km/h. Jos od venere mi se za karambolku zalijepio lik sa golfom 1, i nastavio tako za mnom, imao prilike da se prestroji i otpici ali jok, drzi se moje karambolke ko mutav sve ko da ga s rudom slepam, ne odmice ni cenat. Tad sam vozio skodilak favorit, imao jake duple maglenke odma do stopova. UFatili zeleni val pa brzina bila mojih 60km/h, ukljucim ja maglenke na semaforu kod opstine novi grad i odmah iskljucim, kao da sam kocnicu barnuo, cim to uradih, nesta mi lika iz retrovizora, pogledam desno, nema ga, lijevo kad vidim zazdio u tramvaj sto prilazi stanici. Vjerovatno mu slabe kocnice i lose gume bile, a kisa sastavila taj dan. Sreca pa pjesaka u tom momentu nije bilo, niti ikog na stanici. Moj rodjo, bivsi fupovac, lud kakav jest, na istu situaciju reaguje tako sto stane izadje i otvori gepek i kaze onom iza evo pogledaj, sta te zanima, nabijem te na qrac. Dva puta sam bio sa njim kad je to uradio u gradu. :lol:
Laplace

#53633 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

drug_profi wrote: 09/03/2026 11:24 Profa, samo barni kočnicu par puta bez razloga i odljepiće se.
Ovo sam vidio da rade samo levati koji ne znaju voziti. Usporava saobraćaj, ja vrebam priliku da ga preteknem, a on po kočnici. Sve mislim skrenuće, kad ništa.

"Član 42

(1) Vozač ne smije da mijenja način upravljanja vozilom naglim smanjenjem brzine kretanja vozila, osim u slučaju neposredne opasnosti."
Slažem se, ali:

Ne bih rekao da vožnjom brzinom 40 km/h na ograničenju 30 km/h pored škole i preko pješačkog prelaza usporavam saobraćaj. Uz to, radi se o nekih tridesetak metara ograničenja 30, poslije toga još desetak metara ograničenja 40 (tu vozim brzinom 50 km/h) da bi se onda kgraničenje povećalo na 50 (pa vozim brzinom 60 km/h).

Vozači koje ja takvom vožnjom usporavam su isti oni koji ovdje pišu kako im životinja odjednom iskoči i nemaju vremena reagovati. Imao bi ti vremena reagovati, majstore, da si vozio max. 10 km/h iznad ograničenja. A tu ti ne bi istrčala samo životinja nego i dijete.
Laplace

#53634 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

semirsar wrote: 11/03/2026 14:12
drug_profi wrote: 10/03/2026 09:25
Spoiler
Show

"Član 42

Drži odstojanje prije svega. Ako neko vozi po ograničenju, on ne usporava saobraćaj.
Ako mi se zalijepiš za gepek, to je jedan od načina da te upozorim da se odmakneš.
Prije 20-tak godina na pravcu nedzarici - opstina novi grad, kod bitumenke se prestrojih u krajnju lijevu traku i nagarih 60km/h. Jos od venere mi se za karambolku zalijepio lik sa golfom 1, i nastavio tako za mnom, imao prilike da se prestroji i otpici ali jok, drzi se moje karambolke ko mutav sve ko da ga s rudom slepam, ne odmice ni cenat. Tad sam vozio skodilak favorit, imao jake duple maglenke odma do stopova. UFatili zeleni val pa brzina bila mojih 60km/h, ukljucim ja maglenke na semaforu kod opstine novi grad i odmah iskljucim, kao da sam kocnicu barnuo, cim to uradih, nesta mi lika iz retrovizora, pogledam desno, nema ga, lijevo kad vidim zazdio u tramvaj sto prilazi stanici. Vjerovatno mu slabe kocnice i lose gume bile, a kisa sastavila taj dan. Sreca pa pjesaka u tom momentu nije bilo, niti ikog na stanici. Moj rodjo, bivsi fupovac, lud kakav jest, na istu situaciju reaguje tako sto stane izadje i otvori gepek i kaze onom iza evo pogledaj, sta te zanima, nabijem te na qrac. Dva puta sam bio sa njim kad je to uradio u gradu. :lol:
I meni dođe da uradim to sa gepekom, ali nisam dovoljno lud. a trik sa maglenkama sam davno probao i nije djelovao, doduše možda zato što mi je na gepeku bio kombi. Šitanje je da li bi i inače djelovao jer sve više vozača vozi sa stalno upaljenim i prednjim i zadnjim maglenkama, ljudi se već navikli voziti iza vozila sa upaljenom zadnjom maglenkom.
Optimist

#53635 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Optimist »

peca777 wrote: 11/03/2026 12:36 To nije tema i ne naprdjujmo se dalje.

Pitanje je jednostavno, kada i koji uslovi dozvoljavjavaju, odnono sta se mora ispuniti da ispred garaze stavis blokadu. Prostor ispred garaze nije vlasnistvo onoga ko ima garazu.
Ima nesto u zakonu sto se zove nuzni prolaz, koji ti niko ne smije osporiti do tvoje nekretnine, u ovom slucaju garaze.

Pod uslovom da je objekat garaze legalan naravno.
peca777

#53636 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by peca777 »

Optimist wrote: 11/03/2026 15:23 Ima nesto u zakonu sto se zove nuzni prolaz, koji ti niko ne smije osporiti do tvoje nekretnine, u ovom slucaju garaze.
Nemoj mi zamjeriti, ali nisam siguran o cemu diskutujemo? Jedno ne iskljucuje drugo.

Ako ispred garaze povrsina nije tvoja, to opet ne znaci da neko moze da parkira, ili da uzrupira taj posjed bez da bude adekvatno kaznjen i dislociran sa pauk sluzbom.

Ipak to ti ne omogucava da kazes "ko ce zvati pauka, sta ce policija, ko ce gubiti vrijeme" i gruhnes barijeru. Mislim to jeste rjesenje u tom trenutku, ali uvijek ima ludji od ludjeg pa ce se neko dosjetiti neceg treceg i gdje je kraj?
semirsar

#53637 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by semirsar »

peca777 wrote: 11/03/2026 15:33
Optimist wrote: 11/03/2026 15:23 Ima nesto u zakonu sto se zove nuzni prolaz, koji ti niko ne smije osporiti do tvoje nekretnine, u ovom slucaju garaze.
Nemoj mi zamjeriti, ali nisam siguran o cemu diskutujemo? Jedno ne iskljucuje drugo.

Ako ispred garaze povrsina nije tvoja, to opet ne znaci da neko moze da parkira, ili da uzrupira taj posjed bez da bude adekvatno kaznjen i dislociran sa pauk sluzbom.

Ipak to ti ne omogucava da kazes "ko ce zvati pauka, sta ce policija, ko ce gubiti vrijeme" i gruhnes barijeru. Mislim to jeste rjesenje u tom trenutku, ali uvijek ima ludji od ludjeg pa ce se neko dosjetiti neceg treceg i gdje je kraj?
Vezano za slucaj koji sam vec opisao ranije. Forumas je zvao svakodnevno policiju, jer dodje s posla i ne moze u garazu iako je parking samo 50m dalje poluprazan. Svud unaokolo pa tako i njemu ispred garaze parkirana vozila roditelja koja dodju po potomke. Ako neko od njih je u autu, to je jos i dobro, ali vecina nije, niti se svi vracaju za 5,10,15min, jok vala oduzi se to... i sve vrijeme on ne moze do garaze, Policija dolazila ispocetka, vise mu se nisu ni javljali. Sta bi ti tad uradio, sjedio u autu i cekao? Gruhn'o je i on barijeru, ali mu neko slozio inspekciju i morao ukloniti. Na kraju se jadan pozalio ovdje i trazio savjet, i mo's mislit' kad ti forum pomaze :mrgreen: :run:
Sreca njegova, na forumu ima i nekih koji ce rado pomoci ili uputiti tamo gdje moze traziti pomoc.
Uglavnom, rijesio je problem na sasvim legalan nacin. Postavio barijeru i nadam se da je i dalje sve u redu, jer je i opstina postavila neke znakove za uredjenje saobracaja u mirovanju u tom inace problematicnom rejonu.
Znaci, moze se legalno postaviti isto kao i nelegalno a mi mozemo pricati vako je nako je a ne znamo pravu istinu, jbg, koga zaista nesto interesira moze se raspitati tamo dje treba... ovo je forum, ovdje se samo postovi broje :mrgreen:
tokio25

#53638 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

peca777 wrote: 11/03/2026 12:36 To nije tema i ne naprdjujmo se dalje.

mora biti tema
ako je sa druge strane nepropisno parkirano vozilo naravno da nije kriv ovaj sto je stavio blokadu u vezi ne moze se mimoici a to je vjeorvatno uradio upravo zbog toga sto ovi krse zakon pa preko tog prilaza se mimoilazi i sta vec a on zeli da ima slobodno iz x razloga
Optimist

#53639 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Optimist »

Znas li uopce sta znaci pravo nuznog pristupa objektu, garazi, kuci?

Cak i ako nisi vlasnik pristupnog puta, odnosno ako nemas direktnu vezu na javnu povrsinu, vec se taj pristup odvija preko neke privatne parcele, ne moze ti niko osporiti da udjes u svoj objekat ili garazu. Moze osporiti, ali se to pravno na kraju rijesi.

Neces auto helikopterom prebaciti do svoje parcele.

Analogno tome, pristup garazi mora postojati.

Tebi se ne svidja sto je on postavio rampu.
Njemu se ne svidja sto mu stalno neko tu parkira.

On je rijesio problem nepropisnog parkiranja, odnosno slobodnog pristupa svojoj nekretnini.
preludezalude

#53640 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by preludezalude »

Optimist wrote: 11/03/2026 18:15

Znas li uopce sta znaci pravo nuznog pristupa objektu, garazi, kuci?

Cak i ako nisi vlasnik pristupnog puta, odnosno ako nemas direktnu vezu na javnu povrsinu, vec se taj pristup odvija preko neke privatne parcele, ne moze ti niko osporiti da udjes u svoj objekat ili garazu. Moze osporiti, ali se to pravno na kraju rijesi.

Neces auto helikopterom prebaciti do svoje parcele.

Analogno tome, pristup garazi mora postojati.

Tebi se ne svidja sto je on postavio rampu.
Njemu se ne svidja sto mu stalno neko tu parkira.

On je rijesio problem nepropisnog parkiranja, odnosno slobodnog pristupa svojoj nekretnini.
Samo si zaboravio reci da se "pravo nuznog pristupa objektu" mora placati vlasniku parcele kroz koju ide taj pristup.
drug_profi

#53641 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Ne mora. To je stvar dogovora.
escobar__

#53642 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by escobar__ »

Laplace wrote: 11/03/2026 14:37

"Član 42

Slažem se, ali:

Ne bih rekao da vožnjom brzinom 40 km/h na ograničenju 30 km/h pored škole i preko pješačkog prelaza usporavam saobraćaj. Uz to, radi se o nekih tridesetak metara ograničenja 30, poslije toga još desetak metara ograničenja 40 (tu vozim brzinom 50 km/h) da bi se onda kgraničenje povećalo na 50 (pa vozim brzinom 60 km/h).

Vozači koje ja takvom vožnjom usporavam su isti oni koji ovdje pišu kako im životinja odjednom iskoči i nemaju vremena reagovati. Imao bi ti vremena reagovati, majstore, da si vozio max. 10 km/h iznad ograničenja. A tu ti ne bi istrčala samo životinja nego i dijete.
Možemo mi ovdje do sutra oko toga i stvarno ima situacija kakve navodiš gdje te neki debil iza požuruje iako voziš 5-10 km/h preko ograničenja. No evidentan je problem usporivača na cestama u našoj zemlji i to nisu izolovani slučajevi već praktično standard što u gradu, što na magistralnim i autocestama.

Kako sam dok sam bio u Bosni (a i danas kad sam ovdje) jako često putovao relaciju Tuzla-Sarajevo-Mostar i obratno takvih sam se nagledao i u potpunosti razumijem svaku frustraciju iole normalnog vozača koji te idiote mora trpit jer ih ili nema gdje preteći ili - ako ima - onda ga s druge strane čeka policijska patrola pošto idiot-usporivač na lokaciji gdje je pretjecanje dozvoljeno odluči ubrzat, pa ti moraš ići i preko ograničenja da ga prođeš.

Znam, druga je opcija ne kršit zakon i vozit po ograničenju u kom si slučaju osuđen na to da voziš u koloni i dionicu 100 km prelaziš tri, četiri sata.
Laplace

#53643 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

escobar__ wrote: 12/03/2026 04:25
Laplace wrote: 11/03/2026 14:37

"Član 42

Slažem se, ali:

Možemo mi ovdje do sutra oko toga i stvarno ima situacija kakve navodiš gdje te neki debil iza požuruje iako voziš 5-10 km/h preko ograničenja. No evidentan je problem usporivača na cestama u našoj zemlji i to nisu izolovani slučajevi već praktično standard što u gradu, što na magistralnim i autocestama.

Kako sam dok sam bio u Bosni (a i danas kad sam ovdje) jako često putovao relaciju Tuzla-Sarajevo-Mostar i obratno takvih sam se nagledao i u potpunosti razumijem svaku frustraciju iole normalnog vozača koji te idiote mora trpit jer ih ili nema gdje preteći ili - ako ima - onda ga s druge strane čeka policijska patrola pošto idiot-usporivač na lokaciji gdje je pretjecanje dozvoljeno odluči ubrzat, pa ti moraš ići i preko ograničenja da ga prođeš.

Znam, druga je opcija ne kršit zakon i vozit po ograničenju u kom si slučaju osuđen na to da voziš u koloni i dionicu 100 km prelaziš tri, četiri sata.
Sa time se i sam suočavam i nervira me. Naravnop, ako držim odstojanje lakše ću preteći sporog vozača (pri čemu priznajemd a je teško držati odstojanje za vozilom koje vozi 20 ispod ograničenja).

Tome doprinosi i policija, koja rijetko ili nikako kontroliše na opasnim ili rizičnim mjestima (naselja, pored škola itsl.) dok čekaju u zasjedi tamo gdje vožnja 20-30 preko ograničenja česti i nije neki rizik (otvoreni put). Stoga imamo vozače koji jure kroz naselje a na otvorenom usporavaju saobraćaj.
preludezalude

#53644 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by preludezalude »

drug_profi wrote: 12/03/2026 01:41 Ne mora. To je stvar dogovora.
Zakon kaze da se obavezno placa a u ZK se na tu parcelu stavlja teret. Druga je stvar ako postoji neki usmeni dogovor.
drug_profi

#53645 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

preludezalude wrote: 12/03/2026 18:43
drug_profi wrote: 12/03/2026 01:41 Ne mora. To je stvar dogovora.
Zakon kaze da se obavezno placa a u ZK se na tu parcelu stavlja teret. Druga je stvar ako postoji neki usmeni dogovor.
Stavljeno je da se plaća jer zakon prisiljava i vlasnika parcele da dozvoli prolaz preko svoga, pa je to predviđeno kao naknada.
Vlasnik se moze odreci kod notara te naknade.
U ZK se svakako unosi kao teret. I to ces platiti.
peca777

#53646 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by peca777 »

Optimist wrote: 11/03/2026 18:15 Analogno tome, pristup garazi mora postojati.
Nisam siguran ko spori taj dio?

Ja sporim:

1. nezakonito postavljanje barijere ispred garaze
2. nezakonito parkiranje ispred garaze.
tokio25

#53647 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

reci nam siru situaciju
jel ta ulica sa dvije trake ispred prilaza garazi?
(mislim trebalo bi cim pominjes mimoilazenje)
sta smeta da se mimoilaze na cesti automobili?
peca777

#53648 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by peca777 »

Ne kontam sta ti znace te informacije, osim da se raspravljamo cij je veci? Pitano je sa zakonske strane i jedno i drugo, te me taj odgovor zanima.
tokio25

#53649 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

itekako znace jer je vjerovatno u tome razlog zasto je stavio rampu ispred garaze
zasto se mimoilazite preko tog dijela ako ima normalna cesta ispred?

ps. upravo zbog toga se moze uzeti jel zakonski opravdano ili nije
ako je razlog ovaj koji ja pominjem onda zakonski ima pravo staviti jer ostali mu ometaju prilaz garazi i vjerovatno krse zakon nepropisnim parkiranjem preko puta
peca777

#53650 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by peca777 »

Molim te da mi objasnis zasto je bitno gdje se nalazi i koji su uslovi? Da li to zakon gleda lokaciju, broj prolazaka, sirinu ceste da bi odgovorio na pitanje"

1. ko, kada i po kojim uslovima moze staviti barijeru ispred garaze
2. ko, kada i po kojim uslovima se moze zakonski parkirati ispred garaze

Zasto ti trebaju druge informacije da na ovo odgovoris? Je li uvijek moramo raspravljati oko obicnih stvari?
tokio25 wrote: 16/03/2026 10:09 ako je razlog ovaj koji ja pominjem onda zakonski ima pravo staviti jer ostali mu ometaju prilaz garazi i vjerovatno krse zakon nepropisnim parkiranjem preko puta
Niko ne parkira ispred, niko ne uzrupira, niko ne ometa prilaz. Sta sada?
Post Reply