skafiskafsnjak wrote: ↑28/04/2022 12:24
Kolinda wrote: ↑28/04/2022 11:14
Pokaži mi te famozne bosance i hercegovce na popisu stanovništva....
Pokazi ti meni gdje pise da Hrvat mora Hrvata birati
Evo je ću odgovoriti.
Na popisu je svako mogao da se izjasni kako je htio. Neki su se izjasnili kao "Bosanci" pa se sad kaju jer ne mogu da se kandiduju jer spadaju u "ostale".
Nikome nije bilo zabranjeno da se izjasni i kao "Bosanac i Hercegovac". Ako ih nema, znači da se niko nije tako izjasnio. (nije htio da bude "Bosanac i Hercegovac").
Nigdje ne piše da Hrvat mora da bira Hrvata. To su tumačenja političara, kako kome odgovara tako i tumači.
npr. Čoviću odgovara da Hrvati biraju Hrvata jer misli da bi na taj način pobijedio na izborima.
Biraju se 3 člana Predsjedništva iz reda 3 konstitutivna naroda.
Ali, ne treba se gubiti iz vida ni to da se Predstavnik Srpskog Naroda bira iz RS-a gdje živi preko 90% Srba. Mogu da ga biraju i Bošnjaci i Hrvati i svi ostali koji žive u RS ali ipak mora biti Srbin.
Logoćki se postavlja i pitanje, ako Srbi biraju Srbina iz RS-e. Zašto onda i Bošnjaci nebi birali Bošnjaka a Hrvati Hrvata iz Federacije.
Opet je problem Država BiH.
Da bar nema Entieta, Onda bi bilo malo logičnije. Birala bi se 3 člana Predsjedništva iz reda 3 konstitutivna naroda sa treritorije cijele BiH pa neka bira ko koga hoće. Ili da postoje 3 Entiteta pa da svako bira svog...
Ova prva opcija (bez Entiteta) vodi ka jedinstvu dok ova druga (sa 3 Entiteta) vodi još većim podjelama.
Ni jedna ni druga same po sebi nisu ni dobra ni loše.
Svaka bi mogla biti dobra ako se Vlasti borile za INTERES LJUDI ali i loša ako se vlasti bore za SEBE i VLAST.
Ovdje se nijedna Vlast ne bori za interese ljudi i to je u stvari do ljudi koji se bave politikom i vode Državu i nema nikakve veze sa Narodima.
I Bošnjak i Srbin i Hrvat, kao i bilo ko drugi može da bude i dobar i loš čovjek, i dobar i loš političar... itad...
Dok god Državu vode PODOBNI a ne SPOSOBNI, nema boljitka.
Ja sam za to da na vlast dođe bilo ko i bilo odakle, sasvim mi je svejedno ako je sposoban da napravi da svi mi bilje živimo.
Ljudi. Najmanji problem u BiH su Narodi, bili oni konstutivni ili ne.
Glavni problem je NAKARADNA POLITIKA i POLITIČARI.
Kad bi oni bilo sposobni da Državu vode naprijed, svima nama bi bilo svejedno kako se biraju i koje je ko Vjere i Nacije.
Za svo ovo sranje u kojem živimo je kriva BORBA ZA VLAST.
Usljed ne sposobnosti da se rješavaju pitanja koja su bitna za život i egzistenciju naši političari se bave Nacionalnim, Vjerskim isl, pitanjima, skreću na taj način svaku raspravu sa bitnih tema na gluposti jer njima tako odgovara.
Da ljudi u BiH žive kao ljudi Švicarskoj, bolilo bi ih dupe ko je na vlasi i kako se bira. Bolilo bi dupe Bošnjake jesu li Hrvati Hrvati ili nisu.
Išao bi komšija na kafu kod komšije i nikome nebi bilo bitno ko je ko.
Ovako imamo sistem ZAVADI pa VLADAJ jer to tako odgovara ovim NESPOSOBNIM KVAZI-NACIONALISTIMA.
Da oni (svaki od njih ponaosob) zaista vole svoj narod i brinu o svom narodu borili bi se ti Narodi bolje žive a nebi ih zavađali.