Ako je baš par dana u pitanju, onda vjerovatno možeš...ja sam se konsultovala s pedijatrom oko toga dok je beba imala 11 mjeseci, pa mi je savjetovala da sačekamo da dijete napuni godinu dana, i da to obavezno bude neki "blaži" med, tipa bagrem...ali, par dana gore-dolje, vjerovatno neće škoditi...dama_u_crnom wrote:Beba ce za par dana napuniti godinu. Smijem li joj uvesti med u ishranu?
Bebe - ALL ABOUT!
Moderator: anex
-
dance_mom
#5351 Re: Bebe - ALL ABOUT!
-
dama_u_crnom
#5352 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Hvala 
Pricekacu ipak da napuni godinu, sto je sigurno sigurno je. Jer svasta sam citala o medu, do toga da ga cak ne preporucuju do 3. godine, ali mislim da je to pretjerivanje..
Nego da pitam jos nesto, maloj treba da izbiju gornji sjekutici i strasno je muce vec neko vrijeme. Juce primjetim da joj je poplavilo meso gdje se nalazi zub, tj.samo jedna kao plava kuglica se pojavila.. Izgleda kao modrica
Je li neko imao iskustva s tim, sta bi moglo biti, trebam li je voditi pedijatru?
Pricekacu ipak da napuni godinu, sto je sigurno sigurno je. Jer svasta sam citala o medu, do toga da ga cak ne preporucuju do 3. godine, ali mislim da je to pretjerivanje..
Nego da pitam jos nesto, maloj treba da izbiju gornji sjekutici i strasno je muce vec neko vrijeme. Juce primjetim da joj je poplavilo meso gdje se nalazi zub, tj.samo jedna kao plava kuglica se pojavila.. Izgleda kao modrica
Je li neko imao iskustva s tim, sta bi moglo biti, trebam li je voditi pedijatru?
-
radenska
#5353 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ne trebas je voditi pedijatru, mom djecaku su bile plave desni skoro 2 mjeseca dok se nisu pojavili zubici
Jeste da ih to boli vjerovatno ali sta je tu je
-
funeral blues
#5354 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Beba, 14 mjeseci, sinoć nakon dojenja zaspala i nakon par trenutaka se zakašljala i povratila. Samo jedan mlaz, ali izbaci sve što je večerala i podojila.
Maloprije opet. Samo jedan mlaz.
Nema temperaturu, vesela je i raspoložena. Samo povrati i nastavi se igrati.
Sve djeluje ok, osim što joj je apetit malo slabiji zadnjih dana. Ne znam šta bih sad.. voditi odmah doktoru?
Maloprije opet. Samo jedan mlaz.
Nema temperaturu, vesela je i raspoložena. Samo povrati i nastavi se igrati.
Sve djeluje ok, osim što joj je apetit malo slabiji zadnjih dana. Ne znam šta bih sad.. voditi odmah doktoru?
- otherside
#5355 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Imala sam slicnu situaciju. Viroza, kasalj i povracanje posebno nakon nocnog obroka. Jedino sto pomaze, bar kod nas je bilo smanjenje obroka pred spavanje, narocito mlijeka i ne stavljati dijete da spava cim jede. Jako je bitno ocistiti nos fizioloskom pred spavanje, meni je aqua maris baby bio ok.
-
funeral blues
#5356 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Hvala, otherside
Bit će da je neki stomačni virus, jer je u međuvremenu dobila i proliv
. Sreća pa je stalo, malo sam joj korigovala ishranu, riža, suhi keks, krekeri i već je ok.
Bit će da je neki stomačni virus, jer je u međuvremenu dobila i proliv
-
bizet
#5357 Re: Bebe - ALL ABOUT!
mi smo na antibioticima...prehlada, curi nos, ali sekret je zelen, nema temperaturu ali je pocela da kaslje...odveli je doktoru i dobila antibiotic, kapi za usi jer se malo crvene, nesto za iskasljavanje i antibiotike
nema temperaturu, ali slabije jede i uz zelene sline i kasalj to se moralo provjeriti
isto aqua maris (ovo je ostalo i dalje), uz usisavanje sekreta, ali nije to bilo dovoljno, ili smo mozda uveli prekasno
nema temperaturu, ali slabije jede i uz zelene sline i kasalj to se moralo provjeriti
isto aqua maris (ovo je ostalo i dalje), uz usisavanje sekreta, ali nije to bilo dovoljno, ili smo mozda uveli prekasno
-
dama_u_crnom
#5358 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Je li uredu s godinu dana poceti davati kravlje mlijeko? Kako vi dajete i koje mlijeko, s koliko mlijecne masti? Treba li prokuhavati ?
-
kakavdanakneiskustvu
#5359 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Čini mi se da je moj bebac prilično dugacak,72 cm 6 mjeseci mu
-
safran
#5360 Re: Bebe - ALL ABOUT!
jeste, u redu je ali ga uvoditi postepeno što zbog reakcije što da se beba navikne na novi okus. ako je beba na AD onda je jednostavno - kad se odlučiš početi sa kravljim napravi 3/4 standardne doze AD a ovu 1/4 dodaj kravljeg. ako ne bude neke neprijatne reakcije i beba prihvati ovu kombinaciju onda postepeno smanjuj udio AD a povećavaj udio kravljeg dok AD ne iskjučite.dama_u_crnom wrote:Je li uredu s godinu dana poceti davati kravlje mlijeko? Kako vi dajete i koje mlijeko, s koliko mlijecne masti? Treba li prokuhavati ?
što se tiče mliječne masti - slobodno kreni sa 3,2 % - uporedi kalorijske vrijednosti 100 ml AD i kravljeg mlijeka različitog sadržaja m.m. pa će ti biti jasno. moj mlađi sin se na 3,2 % budio svaka 2 sata po noći i onda sam mu uvela i 3,8 % neko vrijeme ali je on zaista bio i krupan i dugačak i sada izgleda kao da je godinu stariji od vršnjaka.
prokuhavanje - nije potrebno ako koristite UHT mlijeko. ako nabavljate domaće onda svakako.
- manekenka u penziji
#5361 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Koliko ima istine u tome da je beba spremna da sjedi kada počne rukama svojevoljno drzati svoje nožne prstiće?
- Mis mekinjas
#5362 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Nisam primijetila da je sglave bio spreman na sjedenje u tom trenutku. Sam je sjeo, tek sa 8 mjeseci. Pomalo smo ga pridrzavali tek od 7, ali nista dugo.manekenka u penziji wrote:Koliko ima istine u tome da je beba spremna da sjedi kada počne rukama svojevoljno drzati svoje nožne prstiće?
Ja sam vise za to, da djecu treba pustiti da im se razvije centar za ravnotezu pa ce oni sami. Dok im ocvrsne kicma, kad im trbusnjaci postanu jaki, valja sjediti na podu u pozi u kojoj oni sjede. Kao svjecice.
Pa dok se prebace iz trbusnog polozaja u sjedeci. Sve u fazama. Jedino sto sam zaista primijetila, da curice brze sazriju od djecaka.
A izmedju punih 8 i 9 mjeseci sve se promjene najbrze odigravaju.
- manekenka u penziji
#5363 Re: Bebe - ALL ABOUT!
OK, posto ova moja cura uveliko hvata nožne prstice i hoće da ih trpa u usta 
I ja mislim da je bas rano za nju da sjedi...
I ja mislim da je bas rano za nju da sjedi...
-
dama_u_crnom
#5364 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Beba doji, nije na AD-u, iako sam je polako pocela odvikavati od sike. AD nece ni u ludilu, pokusavala na sve moguce nacine, nema sanse. Zato planiram kravlje da joj uvedem.. Mozda da joj odma pokusam samo kravlje dati, bez mijesanja s Ad?safran wrote:jeste, u redu je ali ga uvoditi postepeno što zbog reakcije što da se beba navikne na novi okus. ako je beba na AD onda je jednostavno - kad se odlučiš početi sa kravljim napravi 3/4 standardne doze AD a ovu 1/4 dodaj kravljeg. ako ne bude neke neprijatne reakcije i beba prihvati ovu kombinaciju onda postepeno smanjuj udio AD a povećavaj udio kravljeg dok AD ne iskjučite.dama_u_crnom wrote:Je li uredu s godinu dana poceti davati kravlje mlijeko? Kako vi dajete i koje mlijeko, s koliko mlijecne masti? Treba li prokuhavati ?
što se tiče mliječne masti - slobodno kreni sa 3,2 % - uporedi kalorijske vrijednosti 100 ml AD i kravljeg mlijeka različitog sadržaja m.m. pa će ti biti jasno. moj mlađi sin se na 3,2 % budio svaka 2 sata po noći i onda sam mu uvela i 3,8 % neko vrijeme ali je on zaista bio i krupan i dugačak i sada izgleda kao da je godinu stariji od vršnjaka.
prokuhavanje - nije potrebno ako koristite UHT mlijeko. ako nabavljate domaće onda svakako.
Hvala ti na savjetima
I jos nesto, zna li iko imaju li se igdje kupiti neke kao ukrasne carapice
-
safran
#5365 Re: Bebe - ALL ABOUT!
E sa sike na kravlje stvarno ne znam. I ja mislim da nema potrebe na AD prebacivati. Pretpostavljam da je do sada probala mladi sir i jogurt - upoznala se sa kravljim proteinima. Šta sada daješ kada ne daš siku? Koje si AD probala dati? Moj stariji nije htio AD sa skrobom - ono Hipp 1, Aptamil 1 i sl. samo čisto mlijeko bez dodataka.
- CherryLips
#5366 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ja sam svog malca pomalo upoznavala sa okusom slatkog mlijeka,na početku gutljaj,dva,da vidim reakcije. Nije mu svidjelo na prvu,pa sam mu dodavala malo mljevenog keksa ili cokolina. Ubrzo je pio ko veliki,flasicu od 260 ml salije na ex. Pije domaće,a kad se zalomi da nema,popije i Meggle. A kad se samo sjetim kako mu je draga sika bila,uopšte nije mlijekoljubac...mora da je do ambalaze 
-
dama_u_crnom
#5367 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Jogurt,mladi sir i pavlaku jede i super je prihvatila.. Dojim ja nju još uvijek ali sam smanjila na 2 podoja dnevno. Inače je dojila po 100 puta . 
Probala sam sa nan i babylove AD ni jedno ni drugo nije htjela. Pokušavala cak na kasikicu davati ali nista. Tako da sam odustala.
Mala je bucka sama od sebe, voli pojesti, tako da joj ne bih ubacivala keks, cokolino i slično, to inače ni ne jede. Nažalost domaće provjereno ne mogu nabaviti, tako da sam osudjena na tetrapak.
Od sutra počinjemo s uvodjenjem i nadam se da ce fino prihvatiti.
Probala sam sa nan i babylove AD ni jedno ni drugo nije htjela. Pokušavala cak na kasikicu davati ali nista. Tako da sam odustala.
Mala je bucka sama od sebe, voli pojesti, tako da joj ne bih ubacivala keks, cokolino i slično, to inače ni ne jede. Nažalost domaće provjereno ne mogu nabaviti, tako da sam osudjena na tetrapak.
Od sutra počinjemo s uvodjenjem i nadam se da ce fino prihvatiti.
-
Mirinela
#5368 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Da se tuspasim kao nova buduca mama.
Vidim da imate puno iskustva, molim vas recite mi je li mi rano gledati sve stvari za bebicu u 3. mjesecu? Roditelji mi svaki dan nesto spominju, kao da su oni trudni a ne ja.
Jesam li promasila temu, slobodno me naruzite - novi sam kolacic.
Vidim da imate puno iskustva, molim vas recite mi je li mi rano gledati sve stvari za bebicu u 3. mjesecu? Roditelji mi svaki dan nesto spominju, kao da su oni trudni a ne ja.
- insomnia78
#5369 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Za mene jeste
Doduse meni nesto suhveli bilo ikako kupovati dok se ne rodi
Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
Doduse meni nesto suhveli bilo ikako kupovati dok se ne rodi
Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
-
radenska
#5370 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ma to te malo hvata euforija sto si prvi put trudna. Doduse ja sam i s prvim djetetom ponesto pocela u osmom kupovati, one vece stvari 15ak dana pred termin. Sad sam evo usla u sedmi i necu uopce pretjerivati. ROdbina ce donijeti tonu stvari, bice zima pa necu puno hodati s bebom, ima ovih bodija od djecaka ( iako je curica do 18te se ja pitam sta nosi
) pa se ne sekiram mnogo. Vise se vala sekiram kako cu se poroditi
strah me sjecenja od proslog puta. Muz ce dokupiti sve sto bude falilo 
- manekenka u penziji
#5371 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ima li iko da se razbolio a da mu nije prešlo na bebu? Muž mi je donio nekakav virus, ja sam pod temperaturom a beba je još uvijek, nadam se, zdrava.
Najgore je sto nam se za par dana bliži put i nacitala sam se svega i svačega o komplikacijama kada leti beba sa zacepljenim nosicem.
Najgore je sto nam se za par dana bliži put i nacitala sam se svega i svačega o komplikacijama kada leti beba sa zacepljenim nosicem.
- šatirana_ljubičica
#5372 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ne sekiraj se, ne mora da znači da će se i ona razboliti.Ja sam se nekoliko puta razbolila a malecki ništa.Ne brini 
- manekenka u penziji
#5373 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Joj, uspanicila sam se pravo. Evo i maramu preko usta nosim.
Fuj!
Hvala ti
Fuj!
Hvala ti
- šatirana_ljubičica
#5374 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ma ne brini toliko, otprorni su oni 
BIće to dobro aBd
BIće to dobro aBd
- Mis mekinjas
#5375 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ja sam bila prehladjena tri put, on nista. Ali sam nosala onu maskicu papirnatu, sto kupis u apoteci, i danju i nocu.manekenka u penziji wrote:Ima li iko da se razbolio a da mu nije prešlo na bebu? Muž mi je donio nekakav virus, ja sam pod temperaturom a beba je još uvijek, nadam se, zdrava.