Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
fortaleza

#5351 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by fortaleza »

shape of despair wrote: 03/07/2020 22:05
dzipalo wrote: 03/07/2020 21:50
shape of despair wrote: 03/07/2020 18:19 Ja unosim 1800 do 2000kcal dnevno, trening hodanja brzog po 10-12km,sedmicno 3 puta, i da,unosim tacno ovoliko kalorija, na treningu puls dignem na 130 jer hodam brzo imam gps sat,sve zivo pratim, i evo smrso sam 0.00kg za 60 dana :roll: :lol:
Pokaze vaga jedan dan 105, drugi 106,pa opet 105,al to je to
Ako imam 105kg,znaci da sam unosio barem 3000 do 4000kcal, sad sa unosom od do 2000 bi svakako trebao mrsati i bez treninga i to rapidno
Je li kuhas hranu ili jedes u restoranima?
Dnevno jeo po 100gr orasastih plodova,to je 600kcal, ostalo 4 puta po 300kcal jeo, barkao po netu tacno kalorije hrane. Sabirao sve sto unesem,od kafe Pa kolko je posecerim do proteina koje sam pio. Kupio i digitalnu vagu,vagao porcije, imam i dozer za ml. Pa mjrio ulje.
I da nisam nista brojao,vagao i sl. Toliko sam manje jeo i toliko poceo trcati i hodati prvenstveno(ZNAO I PO 20KM DNEVNO PREC) da sam morao po racunici cak i 5kg za mjesec skinut. Ja za 60 dana skinuo jednu veliku nulu.
Hljeb i slatko i sokove izbacio skroz, vecinom proteini i salate i to sve dnevno DO 2000kcal.
Bazalni metabolizam mi je recimo 2200kcal, da sam samo lezao i ovako jeo kako sad jedem smrso bi
Izmjeri testosteron. I uključi post, barem onaj intermmitent 18-6.
dadoka84

#5352 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dadoka84 »

Možda jednu stvar nisi uzeo u obzir. Da si vježbom masno tkivo zamijenio mišićima, posebno ako kažeš da si unosio proteine. Jesi li primjetio na sebi promjene. Najbolje je uradit mjerenje vrat, biceps, prsa, struk, bokovi... Mišić je teži od sala, a i mišić troši energiju dok masno tkivo ne. Vjerujem ako nastaviš sa tim režimom da će kile početi spadati.

Ja sam sredinom februara imao 118.5 a maloprije se vagao 105.5. Jesam ubacio treninge i svašta, ali najviše razlike sam osjetio kad sam počeo sam sebi kuhati.
EliasVeskot

#5353 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by EliasVeskot »

Nisam za neke dijete, ali mi je vise muka od kila, razmisljam o keto dijeti. imak nekih 15-20kg viska najvise oko stomaka ostalo od dva carska i trudnoce. Ima li neko savjet na sta da pazim....
dadoka84

#5354 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dadoka84 »

Probaj bez neke dijete, napravi male stvari koje će vremenom dati rezultat. Ja npr pratim dzemala gekica trenera iz btc u sarajevu. dosta paznje poklanja ishrani. evo npr ja nisam ni obracao paznju na kolicinu ulja koju stavljam u salatu i to bespotrebno. dresing za salatu da i ne spominjem, a sve racunas da jedes zdravo i ispravno. pa razna gotova hrana sa oznakom fit. bolje čokoladu spucat. makar znas da si se počastio.
shape of despair

#5355 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by shape of despair »

U me zena pocela jeati te FIT budalastine,haj reko pogledaj sastav.
To ti je reko smece,ko sto dadoka rece polje spucat cokoladu.
I meni je davno naupalo za ulje koje ima oko 700kcal na 100ml, i onda skontas da kad pouljis salatu to uradis razumno,sa nekih 20ml ulja, nema veze kojeg, i najbolje maslinovo, sve da je od suhog zlata ima 700kcal.
Takoder razne zero gluposti,pune aspartmana koji utice na stitnjacu,i vise stete neg koristi,bolan napij se obicne kole,bolje 50gr secera nego oni zasladivaci
dadoka84

#5356 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dadoka84 »

Tačno tako. :)
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 08/06/2023 12:10, edited 2 times in total.
itekako

#5358 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by itekako »

shape of despair wrote: 03/07/2020 18:19 Ja unosim 1800 do 2000kcal dnevno, trening hodanja brzog po 10-12km,sedmicno 3 puta, i da,unosim tacno ovoliko kalorija, na treningu puls dignem na 130 jer hodam brzo imam gps sat,sve zivo pratim, i evo smrso sam 0.00kg za 60 dana :roll: :lol:
Ako imam 105kg,znaci da sam unosio barem 3000 do 4000kcal, sad sa unosom od do 2000 bi svakako trebao mrsati i bez treninga i to rapidno
moras praviti veci kalorijski deficit... i uhvati se brda.
EliasVeskot

#5359 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by EliasVeskot »

Slazem se sa svim, situacija je specificna, u trudnoci se razvila IR, poslije dojenje, mala djeca, skoro da ne znas sta jedes iako se dosta zdravo hranimo jer sam ž skoro sve izbcila, nema pasteta, instant supa، grickalice jednom sedmicno, cola mjesecno..vecinom kuham, cevapi i pice ponekad.
. Te fit gluposti ne kupjme aljli najveci je problem slatko, kad sam nervozna spucam cokoladu dok trepnes...treba mi dijeta cisto da vratim se u neko normalno stanje, ali moram. Esto extremno. Mlijeko odavno ne pijem jer imam problem sa crijevima...kod keto mi se svidja izbor namirnica, na jajima bih mogla da zivim..jedino mi fali riza...
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 08/06/2023 12:11, edited 1 time in total.
dadoka84

#5361 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dadoka84 »

Ja sam dosta smanjio unos ugljikohidrata i nemam više tako izražen osjećaj gladi kao prije. Osjetim kad mi treba nešto npr oporavak poslije treninga. Ali ono da poharaš frižider u 2 ujutro mi se ne dešava više. Kupujem dosta voća i povrća. Paradajz i kupus baš često jedem, kupujem i avokado ali ga ne jedem previše. Zamjena za hljeb i rižu mi je kus kus. Jedem često i jaja. Crveno meso jedem ali se ograničim, više jedem piletinu ili ribu. Sve u svemu ne patim se. Nemam nagle padove energije kao prije. Nema one ružne nadutosti u stomaku poslije obroka.

Da dodam da konzumiram zeleni čaj jednom do dva puta dnevno, ali ne na prazan želudac.
Boemica

#5362 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Boemica »

jOFLA wrote: 04/07/2020 20:06
itekako wrote: 04/07/2020 19:51
moras praviti veci kalorijski deficit... i uhvati se brda.
Malo svijeta se premjeri da izračuna koliko kalorija im treba, nego nagađaju, sve od oka, otprilike, misle toliko i toliko, a nisu se izmjerili, od oka i hranu mjere odnosno unesene kalorije, i kao po pravilu se zeznu pa se čude zašto im slabo ide.
Vidim da se razumiješ u keto, pa da ti postavim jedno intimno pitanje :lol:

Kako sa zatvorom na keto dijeti? :oops:
Optimus09

#5363 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Optimus09 »

Ja sam smanjio sa 2 hljeba na hljeb i'po :igrac:
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 08/06/2023 12:10, edited 1 time in total.
ZyzzSar

#5365 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ZyzzSar »

smrsati je jako jednostavno, al mrsanje na pravi je nacin je malo teze, al opet nista komplikovano
kome se ne broje kalorije(a i nikad ih ne mozes pobrojati 100% tacno) prvi korak treba da bude fizicka aktivnost, po mogucnosti teretana u vidu kombinacije treninga sa tegovima(sto ce pomoci odrzavanju misica) i kardia, drugi korak je izbaciti svu 'nezdravu hranu'-grickalice, slatko, ograniciti se na 100g integralnog hljeba dnevno, crveno meso zamijeniti bijelim, i ne dopustiti da ti apetit kontrolise koliko i kad ces jesti, oke je biti povremeno gladan, znaci porcije da ne budu prevelike, otprilike 10% manje nego sto je potrebno da se 'potpuno najedete'
glavni izvori UH da budu riza i kuhani krompir, povrce i voce, malo hljeba, ovsene zitarice i povremeno neka tjestenina(1 sedmicno)
izvori proteina da budu bijelo meso, proteinski sejkovi, jaja(bjelance), povremeno neki mlijecni proizvodi
dodatni izvor masti-maslinovo ulje i orastasti proizvodi

keto dijeta je nepotrebna za osobe koje imaju visok bf, tek ispod 15% bf bi nju uveo, a malo kome je cilj da ide ispod 15%
dzipalo

#5366 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dzipalo »

ZyzzSar wrote: 20/07/2020 09:56 smrsati je jako jednostavno, al mrsanje na pravi je nacin je malo teze, al opet nista komplikovano
kome se ne broje kalorije(a i nikad ih ne mozes pobrojati 100% tacno) prvi korak treba da bude fizicka aktivnost, po mogucnosti teretana u vidu kombinacije treninga sa tegovima(sto ce pomoci odrzavanju misica) i kardia, drugi korak je izbaciti svu 'nezdravu hranu'-grickalice, slatko, ograniciti se na 100g integralnog hljeba dnevno, crveno meso zamijeniti bijelim, i ne dopustiti da ti apetit kontrolise koliko i kad ces jesti, oke je biti povremeno gladan, znaci porcije da ne budu prevelike, otprilike 10% manje nego sto je potrebno da se 'potpuno najedete'
glavni izvori UH da budu riza i kuhani krompir, povrce i voce, malo hljeba, ovsene zitarice i povremeno neka tjestenina(1 sedmicno)
izvori proteina da budu bijelo meso, proteinski sejkovi, jaja(bjelance), povremeno neki mlijecni proizvodi

keto dijeta je nepotrebna za osobe koje imaju visok bf, tek ispod 15% bf bi nju uveo, a malo kome je cilj da ide ispod 15%
Crveno meso nema potrebe smanjiti u korist bijelog ako se ne jede otpad nego kvalitetno meso. 50% crveno meso i 50% bijelo meso je sasvim ok. A zasto bjelance a ne citavo jaje? Nema nikakve logike ni razloga za to.
dadoka84

#5367 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dadoka84 »

Evo jedan solidan kalkulator. Nije standardni koji samo gleda tezinu i visinu.

https://www.calculator.net/body-fat-calculator.html
Boemica

#5368 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Boemica »

ZyzzSar wrote: 20/07/2020 09:56 smrsati je jako jednostavno, al mrsanje na pravi je nacin je malo teze, al opet nista komplikovano

I budeš gladan.

Pogotovo neko ko je naučio da se ne može zasitit bez škroba.

Keto je dobar za ljude koji ne podnose glad (kao ja). Jer se napatiš dok ne uđeš u ketozu, onda možeš heftu da ne jedeš i da ne osjetiš glad.
nekome

#5369 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by nekome »

Ne trebas povecati fizicku aktivnost, pogotov ne bildanje. Kada povecas fizicku aktivnost onda si vise i gladan i zelis vise hrane, a i organizam adaptira metabolizam pa i manje hrane izlazi iz tebe. Ako bas hoces aktivnost onda nesto kardio, trcanje ili plivanje, ali prvenstveno smanjiti unos hrane i povecati unos vode. To prvi mjesec, jer treba mehanizmu za topljenje da se pokrene. Poslije nastaviti tako ali prema sopstvenim karakteristikama.

Nisam nikakav strucnjak vec licni primjer i jednostavna racunica. Sto ne pojedes nece se zadrzati. Nema potrebe vagati i racunati kalorije, jedi sta ti se svidja i kada zelis, samo u manjim kolicinama -- tj prepolovi. Najteze se izboriti sa nervozom, jer ne znas jesi li nervozan jer si gladan ili radi svakodnevnog stresa. Ne trebaju ti nikakvi tajmeri nikakve vage ni grami niti nazivi dijeta. Svaciji organizam je drugaciji pa malo "propitaj" svoj. A organizam ce se adaptirati to je sigurno. Pojedi neku cokoladicu cisto da ima secera, mozda kiflicu da se nesto ima, a ostalo ce tijelo istopiti.
dadoka84

#5370 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dadoka84 »

Fin napitak za vraćanje elektrolita. Sok od pola limuna, kašičica soli, pola ili cijela kašičica šećera, razmuti se u 0.7 l vode. Meni tako odgovara. Pijem poslije neke jače aktivnosti kad izgubim dosta vode.
ovo_mi_je_nick

#5371 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ovo_mi_je_nick »

Kako smršati je pitanje kao i kako ga staviti ili kako ga primiti.
ZyzzSar

#5372 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ZyzzSar »

dzipalo wrote: 20/07/2020 10:21

Crveno meso nema potrebe smanjiti u korist bijelog ako se ne jede otpad nego kvalitetno meso. 50% crveno meso i 50% bijelo meso je sasvim ok. A zasto bjelance a ne citavo jaje? Nema nikakve logike ni razloga za to.
pa nema logike za onog koji ne zna koliko kalorija ima u cemu :D
crveno meso u prosjeku ima duplo vise kalorija od bijelog, osim teletine ona je skroz oke
zumanjak ima 7 puta vise kalorija od bjelanceta(uz to ima mnogo masti)
ne kazem da je to lose inace jesti, al ko zeli da smrsa, a mrsko mu je brojati kalorije, onda nek bira manje kaloricnu hranu ako ikako moze
kokuz_sa

#5373 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by kokuz_sa »

Nakon one obustave rada i svega..kod kuce stalno dosao do 110..
1.6 krenem sa poslom..i pridrzavanjem ishrane..
Danas se vagam 91Kg..

Manji obroci..
Izbjegavam slatko, przeno..

Dnevni cilj koraka 10.000
dzipalo

#5374 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dzipalo »

ZyzzSar wrote: 20/07/2020 21:11
dzipalo wrote: 20/07/2020 10:21

pa nema logike za onog koji ne zna koliko kalorija ima u cemu :D
crveno meso u prosjeku ima duplo vise kalorija od bijelog, osim teletine ona je skroz oke
zumanjak ima 7 puta vise kalorija od bjelanceta(uz to ima mnogo masti)
ne kazem da je to lose inace jesti, al ko zeli da smrsa, a mrsko mu je brojati kalorije, onda nek bira manje kaloricnu hranu ako ikako moze
Ok, ako se odnosi samo na kalorije onda razumijem. U tom slucaju izbaciti i rizu jer ima duplo vise kalorija nego krompir.
dadoka84

#5375 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dadoka84 »

Ja koristim kus kus, prelagan je za napraviti. Odlično se slaže sa sosovima, stvarno bude ukusno. A ima manje kalorija od riže.
Post Reply