Ako su 30. poslali na carinu, racunaj da nisu radili ovo par dana, tako da bi moglo danas/sutra da se vrati s carinetravar wrote:Pa da nogama pišu završili bi do sadMelo15 wrote:Znaci da provjeravaju, zapisuju, a poslije toga ili ces dobiti papir koliko trebas platiti ili ce se tu pojaviti da se vraca sa carine..travar wrote:Šta im znači ova zadnja stavka:
![]()
Fala
CARINA U BiH
Moderator: anex
-
Melo15
#5351 Re: CARINA U BiH
-
AkumAone
#5352 Re: CARINA U BiH
Zna li ko koje su restrikcije kod narucivanja hrane? Za akcizne proizvode(kafa, sok, alkohol) znam da ih ne moze fizicko lice uvesti; mada je malo bizarno - s obzirom da licno sa sobom u prtljagu mozes ponijeti odredjenu kolicinu tih istih proizvoda, a putem poste navodno ne moze.
Kakva je situacija sa neakciznim proizvodima, recimo cokoladi? Zakon o hrani kaze "Odredbe ovog zakona ne primjenjuju se na primarnu proizvodnju za privatnu kućnu upotrebu niti nakućnu pripremu, rukovanje ili skladištenje hrane za privatno kućno konzumiranje." tako da tu ne bi trebalo biti problema. Ima li kakav zakon da trazi fitosanitarnu inspekciju?
Kakva je situacija sa neakciznim proizvodima, recimo cokoladi? Zakon o hrani kaze "Odredbe ovog zakona ne primjenjuju se na primarnu proizvodnju za privatnu kućnu upotrebu niti nakućnu pripremu, rukovanje ili skladištenje hrane za privatno kućno konzumiranje." tako da tu ne bi trebalo biti problema. Ima li kakav zakon da trazi fitosanitarnu inspekciju?
- undefined007
#5353 Re: CARINA U BiH
pričaj ti što hoćeš, radi kao doksa,a btw ovog xioami mi a1 jede za doručakzlo zlo wrote:uzmi xiaomi, ove meizu kupuje samo ovaj nesretnik
-
tnt-tunja
#5354 Re: CARINA U BiH
Sta si naručio?travar wrote: Pa da nogama pišu završili bi do sad![]()
Fala
-
CooK
#5355 Re: CARINA U BiH
Drug sve je to isto, taj tvoj Meizu, Xiaomi Mi A1, Xiaomi Redmi 5 Plus, itd. Svi navedeni imaju isti chipset odnosno Snapdragon 625 procesor tako da neke razlike u brzini nema.undefined007 wrote:pričaj ti što hoćeš, radi kao doksa,a btw ovog xioami mi a1 jede za doručakzlo zlo wrote:uzmi xiaomi, ove meizu kupuje samo ovaj nesretnik![]()
![]()
![]()
![]()
- travar
#5356 Re: CARINA U BiH
Nekakav alat za paciklo ...tnt-tunja wrote:Sta si naručio?travar wrote: Pa da nogama pišu završili bi do sad![]()
Fala
-
Pitanjeodgovor
#5357 Re: CARINA U BiH
Pozdrav raja,
Imam problem a mozda mi neko moze pomoci... Naime na iHerbu imam opciju DHL express lijepo izracuna cijenu medjutim kad hocu da platim kazu: Your address contains letters or symbols not supported by the selected shipping service. Please update your address and try again. Sto nema logike jer preko ove adrese narucujem godinama i mucim se sa global postom. Cak sam i mijenjao adresu da vidim jesu li problem afrikati ali ipak nisu. Hvala unaprijed.
Imam problem a mozda mi neko moze pomoci... Naime na iHerbu imam opciju DHL express lijepo izracuna cijenu medjutim kad hocu da platim kazu: Your address contains letters or symbols not supported by the selected shipping service. Please update your address and try again. Sto nema logike jer preko ove adrese narucujem godinama i mucim se sa global postom. Cak sam i mijenjao adresu da vidim jesu li problem afrikati ali ipak nisu. Hvala unaprijed.
-
Pitanjeodgovor
#5358 Re: CARINA U BiH
Naravno, na kraju su mi rekli baci screenshot i evo cekam odgovor. Hvala!Sarajevo1970 wrote:Vidim da imaju nakav live chat, jesi li probao pitati njih? (mozda je nakav bug)Pitanjeodgovor wrote:Pozdrav raja,
- travar
#5359 Re: CARINA U BiH
Evo danas primih paket i uredno naplatiše 9.5KM za "carinski pregled". Paket nije otvaran nego su samo nalijepili onu svoju traku k'o veli, neće niko skontati. 
- _Reds_
#5360 Re: CARINA U BiH
To je sada najnovija pljačka, Otavaraju se svi paketi, i oni jeftiniji i od 50 KM, ili čak nikako ne otvaraju, lijepi traka i naplaćuje carinski pregled.
Hop cup po 9.5 Km i nabere se.
Hop cup po 9.5 Km i nabere se.
- zincx
#5361 Re: CARINA U BiH
Treba tražiti zapisnik o pregledu paketa svaki put kad ovo urade. Ako paket ima urednu carinsku dekleraciju, nema potrebe za carinski pregled. Shvatam da rade screening na principu slučajnog uzorka, ili ako im paket ne izgleda odgovarajući onome što piše na carinskoj dekleraciji, ali ne može biti da je svaki slučajni uzorak ili sumljiv. Meni su svaki paket(u paketnoj pošti) u zadnjih 8 godina naplatili 8,5 + 1 BAM.travar wrote:Evo danas primih paket i uredno naplatiše 9.5KM za "carinski pregled". Paket nije otvaran nego su samo nalijepili onu svoju traku k'o veli, neće niko skontati.
-
soha96
#5362 Re: CARINA U BiH
Znaci narucim neku sitnicu masku za telefon i slicno od 3 KM i platim jos 10 njihovog ''pregleda'' na carini. 
- travar
#5363 Re: CARINA U BiH
3.5 je za manje pakete, 9.5 je za većesoha96 wrote:Znaci narucim neku sitnicu masku za telefon i slicno od 3 KM i platim jos 10 njihovog ''pregleda'' na carini.
Gdje ovo tražiti? Kome se žaliti? Za ovu pošiljku je kasno jer sam već otvorio paket, ali za ubuduće...zincx wrote:Treba tražiti zapisnik o pregledu paketa svaki put kad ovo urade. Ako paket ima urednu carinsku dekleraciju, nema potrebe za carinski pregled. Shvatam da rade screening na principu slučajnog uzorka, ili ako im paket ne izgleda odgovarajući onome što piše na carinskoj dekleraciji, ali ne može biti da je svaki slučajni uzorak ili sumljiv. Meni su svaki paket(u paketnoj pošti) u zadnjih 8 godina naplatili 8,5 + 1 BAM.travar wrote:Evo danas primih paket i uredno naplatiše 9.5KM za "carinski pregled". Paket nije otvaran nego su samo nalijepili onu svoju traku k'o veli, neće niko skontati.
U subotu dobio onaj žuti papir da dođem u poštu da podignem paket(ić) (ovo je drugi
-
Mentha_Piperita
#5364 Re: CARINA U BiH
Je li važi Općinska punomoć za podizanje paketa nekoga od porodice (navedeno u punomoći) ako niste u Sa a paket dodje?
Hvala.
Hvala.
- _Reds_
#5365 Re: CARINA U BiH
Da je je isto prezime?Mentha_Piperita wrote:Je li važi Općinska punomoć za podizanje paketa nekoga od porodice (navedeno u punomoći) ako niste u Sa a paket dodje?
Hvala.
Ako je isto prezime, mozes sa licnom kartom.
-
Mentha_Piperita
#5366 Re: CARINA U BiH
Jeste isto prezime, znaci - ako je isto, može i sa licnom kartom te osobe ili treba moja licna karta?_Reds_ wrote:Da je je isto prezime?Mentha_Piperita wrote:Je li važi Općinska punomoć za podizanje paketa nekoga od porodice (navedeno u punomoći) ako niste u Sa a paket dodje?
Hvala.
Ako je isto prezime, mozes sa licnom kartom.
Hvala ti punooooo.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#5367 Re: CARINA U BiH
Ne bi trebalo da moze. Pa ima nas sa istim prezimenom, a nemamo nikakve rodbinske veze.
-
Nero Histrion
#5368 Re: CARINA U BiH
Stigao mojoj rodici jutros paketic u vrijednosti od $10, naplatili joj carinu 3,5 KM. Po kom osnovu, postar pojma nema. Paketic otvoren, radi se o kozmetickom preparatu. Kako se ovo uklapa u taj limit od 300KM, kod narudzbi preko interneta. ? 
-
moke_31
#5369 Re: CARINA U BiH
Valjda su naplatili otvaranje paketa.Nero Histrion wrote:Stigao mojoj rodici jutros paketic u vrijednosti od $10, naplatili joj carinu 3,5 KM. Po kom osnovu, postar pojma nema. Paketic otvoren, radi se o kozmetickom preparatu. Kako se ovo uklapa u taj limit od 300KM, kod narudzbi preko interneta. ?
Meni je jučersa Wisha došao USB stick od 2TB i poštar ga samo donio, nisu ništa naplatili. Za ostale narudžbe bum vidili.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#5370 Re: CARINA U BiH
Otvaranje paketa, odnosno pregled, nije carina.
- asMir11
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#5371 Re: CARINA U BiH
Jesi li testirao taj stik, koliki mu je stvarni kapacitet? Wish je promašaj za kupovinu, umjesto stika od 64 GB dobio sam od 8moke_31 wrote:Valjda su naplatili otvaranje paketa.Nero Histrion wrote:Stigao mojoj rodici jutros paketic u vrijednosti od $10, naplatili joj carinu 3,5 KM. Po kom osnovu, postar pojma nema. Paketic otvoren, radi se o kozmetickom preparatu. Kako se ovo uklapa u taj limit od 300KM, kod narudzbi preko interneta. ?
Meni je jučersa Wisha došao USB stick od 2TB i poštar ga samo donio, nisu ništa naplatili. Za ostale narudžbe bum vidili.
-
ek0
#5372 Re: CARINA U BiH
Čekam pošiljku iz UK naručenu 25.04 sa Zavvi. Pošiljka nema tracking, procjenjeni datum dostave je 03-11 maj, ali imam osjećaj da neće nikako doći. Do sad je sa Zavvi pošiljke stizale za 5-6 dana. Inače, riječ je o dva para tena, što znači da se radi o većem paketu tako da nema šanse da se negdje izgubilo. Vrijednost je preko 100KM. Ne znam kako pošiljke stižu iz UK, ali moguće da idu direktno avionom bez "presjedanja" što je još jedan razlog da bi pošiljka trebala stići bez problema. E sad, da li je to neko od ovih naših stručnjaka "klepio", ovi sa Zavvi-a nisu ni poslali ili nešto treće nisam siguran.
-
Bavarac94
#5373 Re: CARINA U BiH
Ne moze sa istim prezimenom, iako imas licnu kartu te osobe.un1ted wrote:Ne bi trebalo da moze. Pa ima nas sa istim prezimenom, a nemamo nikakve rodbinske veze.
- zlo zlo
#5374 Re: CARINA U BiH
ne brini bezveze.ek0 wrote:Čekam pošiljku iz UK naručenu 25.04 sa Zavvi. Pošiljka nema tracking, procjenjeni datum dostave je 03-11 maj, ali imam osjećaj da neće nikako doći. Do sad je sa Zavvi pošiljke stizale za 5-6 dana. Inače, riječ je o dva para tena, što znači da se radi o većem paketu tako da nema šanse da se negdje izgubilo. Vrijednost je preko 100KM. Ne znam kako pošiljke stižu iz UK, ali moguće da idu direktno avionom bez "presjedanja" što je još jedan razlog da bi pošiljka trebala stići bez problema. E sad, da li je to neko od ovih naših stručnjaka "klepio", ovi sa Zavvi-a nisu ni poslali ili nešto treće nisam siguran.
kasne malo pošiljke iz UK sad nakon prvog maja, imam i ja naručeno 25.4 i još čekam, obicno dođe za 5-10 radnih dana, sad je deveti.
-
moke_31
#5375 Re: CARINA U BiH
I ja sam mislio da će biti zavala. Ono 2 TB za 20 i kojo marku, ali ipak nisu.asMir11 wrote:Jesi li testirao taj stik, koliki mu je stvarni kapacitet? Wish je promašaj za kupovinu, umjesto stika od 64 GB dobio sam od 8moke_31 wrote:Valjda su naplatili otvaranje paketa.Nero Histrion wrote:Stigao mojoj rodici jutros paketic u vrijednosti od $10, naplatili joj carinu 3,5 KM. Po kom osnovu, postar pojma nema. Paketic otvoren, radi se o kozmetickom preparatu. Kako se ovo uklapa u taj limit od 300KM, kod narudzbi preko interneta. ?
Ja ga prvo ušteko u sony android tv i nije ga mogo formatirati, vjerovatno zbog GTP formata u kojem je bio. Ja ga potom ušteko u komp i prvo pokaza 256 giga.
Koristim ga za Kodi na tv-u za elementum i quasar