Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
seiko

#5351 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by seiko »

Krokodili Dolaze wrote:jedva nađoh ovu temu a jeste je sakrili ccc, da se pohvalim u septembru 2016 uzeo 3 klime inverteri fujitsu, nocria i 2 llc došlo mi struje prošli mjesec 265 a ovaj 240, sve klime rade najmanje 10 sati dnevno, sad kontam da imam kakvu termo fasadu plaćo bi duplo manje, doduše često se uključuje mašina za pranje veša i bojler radi non stop, bio sam spreman plaćat i 400 maraka mjesečno samo da se kutarišem ćumura i drva FUJ.

Prezadovoljan sam sa ovim klimama a bogani i potrošnjom struje :D
mozes li malo reci vise o objektu (kvadratura, izolacija) i u kojem gradu zivis? Kako si se odlucio na grijanje na klime i kako to da nisi nasjeo na gree ili LG?
seiko

#5352 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by seiko »

Krokodili Dolaze wrote:blagaj kod mostara a grijem 155 kvadrata a što se tiče izolacije samo obična fasada, klime sam uzeo na preporuku radnika koji radi kod ovih servis čović, te druge klime koje si spomenuo nisam uzimao u razmatranje, što jesu bolje od ovih?
Imo si srece da si naletio na dobrog majstora jer vecina bi rekla uzmi gree LG vivax itd. I kod mene su klime radili momci iz firme servis covic. Te sto si uzeo su za klasu bolje od ovih sto sam spomenuo. ustvari da si za te pare sto si dao za Fujitsu kupio kineze opet bi ove godine cumuro jer jednostavno sa njima se ne moze grijati takav prostor kao kod tebe. Sto se tice hercegovine od grijanja na klimu nema boljeg. Kad se mi u bosni mozemo ugrijati na klime vi u hercegovini mozete pogotovo.
damper

#5353 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by damper »

Fujitsu = volkswagen
Nocria = golf II
[emoji6][emoji6]

Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk
rovac13

#5354 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Znaci.....cetvrti nick u zadnjih 10-20 dana......tek se registruje.....svaki ima fujitsu nocria i par komada llcc.......svaki je iz hercegovine......svaki komentarise klime i politiku :-D .......i svaki misli da je gree super :D
Distortion

#5355 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Distortion »

rovac13 wrote:Znaci.....cetvrti nick u zadnjih 10-20 dana......tek se registruje.....svaki ima fujitsu nocria i par komada llcc.......svaki je iz hercegovine......svaki komentarise klime i politiku :-D .......i svaki misli da je gree super :D
Covic je rekao da ima jedan dobar model iz Gree-ja, U Crown :mrgreen: al vjerujem da ga je privukao dizajn i -30 c. Sve ostalo vjerujem da nije istrazivao.
rovac13

#5356 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Distortion wrote:Covic je rekao da ima jedan dobar model iz Gree-ja, U Crown :mrgreen: al vjerujem da ga je privukao dizajn i -30 c. Sve ostalo vjerujem da nije istrazivao.
Ovo je u crown 12 koji kosta 2800 KM :-D
Image

Scop od 5.1 A+++ je prevara,zato sto je to za warmer zonu.
Scop za average je 4,6,a evo kako je dobijen.
Bivalent temp je -7*C a operation limit ja -10*C :-D

Naravno ovo ne mozes naci na eurovent jer oni nemaju taj certifikat.Ovo su oni testirali u svojoj fabrici i moras im vjerovat na rijec.
A ovo sto su napisali je daleko slabije od mitsubishi fh25ve koja kosta 1800 KM.

Poslije ovakvih stvari meni ne mozes uvalit gree kad bi u pola kostao u odnosu na japanca.
Ali nemam nista protiv da ostali kupe.
Jos bolje da nam prenose iskustva naredne decenije :D
ketronsd1

#5357 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

rovac13 wrote:
I am Wabbit wrote: ne vidim razloga zašto neko želi predstaviti stvari drugačije
Ima ljudi koji hoce da ih se pravi budalom.
Pogledaj tu reklamu gree u crown koju sam postavio.
stavke :
1. prvi twin rotary je laz.....to postoji desetine godina ali to je valjda normalno....ali neko se zalijepi na ovo prvi vau
2. razina zvucnog tlaka 19 db.....medjutim u toj najtisoj brzini klima ne moze skoro nista da grije i cop jako opadne...nije preporucljivo koristit
3. japanci od vijeka tako hlade
4. japanci od vijeka tako griju
5. kako je vijeka svi tako duvaju
6. wi fi znamo za sta sluzi .....da mozes igrat igrice i surfat :-D
7. dizajn........mozda i najbitnija stavka :-D
8. kinezi su poznati po kvalitetu

Ako je ovo nekom uvjerljivo onda nemam rijeci.
Twin Rotary i dvostupanjski kompresor nisu ista stvar.
Samo da razgraničimo ta dva pojma.
:thumbup:
Drvosjeca iz Dejcica

#5358 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Krokodili Dolaze wrote:WIFI bi trebale da imaju sve klime, naročito zbog ljudi koji rade, pa fino pred kraj radnog vremena preko aplikacije na mobilnom telefonu uključe klime u kućama i dočeka ih ugrijano ili rashlađeno, WIFI opcija must have.
To bi se moglo riješiti timerom. Odnosno moja Haier klima ima timer, na žalost ne sedmični već dnevni, pa možeš podesiti kada da se uključi i isključi. WiFi bi bio dobar da kontrolišeš temepraturu kada nisi u kući/stanu, izmjena režima rada...itd. Od kako je plin dobro pojeftinio ja svoja tri uređaja Haier nisam uključio par puta ove zime. Jbg. nikad ne možeš postići komfor kao sa etažnim grijanjem na plin, ni pod razno, ali sigurno da su inverteri odlična i jeftinija alternativa plinu.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 14/02/2017 08:58, edited 1 time in total.
seiko

#5359 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by seiko »

Krokodili Dolaze wrote:WIFI bi trebale da imaju sve klime, naročito zbog ljudi koji rade, pa fino pred kraj radnog vremena preko aplikacije na mobilnom telefonu uključe klime u kućama i dočeka ih ugrijano ili rashlađeno, WIFI opcija must have.
ko ista zna o klimama zna da je smrt za klime da se pale i gase. klima se upali na pocetku sezone i ugasi na kraju. nema gasenja klima nego samo malo spustanje temperature. taj wifi je samo za vikendica.
Drvosjeca iz Dejcica

#5360 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

seiko wrote:
ko ista zna o klimama zna da je smrt za klime da se pale i gase. klima se upali na pocetku sezone i ugasi na kraju. nema gasenja klima nego samo malo spustanje temperature. taj wifi je samo za vikendica.
Ni kada čistiš filter? :roll: Morao bi je ugasiti svakih 20-25 dana da ispušeš prašinu sa filtera. Mislim da malo pretjeruješ. Jeste da ne valja plaiti/gasiti klimu svakih pola sata, sat-dva...ali ipak je pretjerano da uređaj radi cijlu sezonu bez gašenja.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 14/02/2017 09:00, edited 1 time in total.
hava123

#5361 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by hava123 »

Jel ima neko da koristi šporet na drva marke Prity, da ne kupujem ako ne valja, tj.ako je loš.
hava123

#5362 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by hava123 »

Krokodili Dolaze wrote:
hava123 wrote:Jel ima neko da koristi šporet na drva marke Prity, da ne kupujem ako ne valja, tj.ako je loš.
:lol: :lol: :lol:
a? koji je đavo? :-D
hava123

#5363 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by hava123 »

Krokodili Dolaze wrote: kakve veze ima ova tema sa peći na drva :lol:
Pa jbg jarane ne mogu na forumu naći temu da drVim :D , pa kontam ako neko ima... :-D
Možda i ima tema pa mi se omaklo :D
hava123

#5364 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by hava123 »

Krokodili Dolaze wrote:
hava123 wrote:
Krokodili Dolaze wrote: kakve veze ima ova tema sa peći na drva :lol:
Pa jbg jarane ne mogu na forumu naći temu da drVim :D , pa kontam ako neko ima... :-D
Možda i ima tema pa mi se omaklo :D
evo http://www.olx.ba/pretraga?trazilica=prity
:D
Ja sam pitao ako neko ima ''iskustva'' sa šporetima marke prity a ne gdje mogu kupiti :-D
Nema veze ;-)
seiko

#5365 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by seiko »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
seiko wrote:
Ni kada čistiš filter? :roll: Morao bi je ugasiti svakih 20-25 dana da ispušeš prašinu sa filtera. Mislim da malo pretjeruješ. Jeste da ne valja plaiti/gasiti klimu svakih pola sata, sat-dva...ali ipak je pretjerano da uređaj radi cijlu sezonu bez gašenja.
Dobro nisam mislio bukvalno ne gasiti nikako al ne gasiti kad si recimo na poslu ili preko noci ili kad odes negdje na vikend.
Sto se tice izolacije u ovako toplim danima: moje klime odu u stand by i kad je malo iznad 0 a vani je suncano al ni tada ne gasim klime jer se klime same ugase kada temperatura poraste iznad zadane.
damper

#5366 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by damper »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
To bi se moglo riješiti timerom. Odnosno moja Haier klima ima timer, na žalost ne sedmični već dnevni, pa možeš podesiti kada da se uključi i isključi. WiFi bi bio dobar da kontrolišeš temepraturu kada nisi u kući/stanu, izmjena režima rada...itd. Od kako je plin dobro pojeftinio ja svoja tri uređaja Haier nisam uključio par puta ove zime. Jbg. nikad ne možeš postići komfor kao sa etažnim grijanjem na plin, ni pod razno, ali sigurno da su inverteri odlična i jeftinija alternativa plinu.
Kolega slažem se u potpunosti.
Ove zime sam i ja koristio plinsko centralno grijanje a klimu samo dok je bio onaj veliki minus da vidim da li će izdržati i sve je bilo ok. :kiss:
Cijena plina je stvarno dobro pala tako da i nije bilo neke velike razlike u konačnim troškovima,mjesečno oko 20-30KM, a komfor je mnogo veći sa etažnim grijanjem ,da ne kažem neuporediv sa grijanjem na klima uređaje.
Želio bih pročitati iskustva ljudi sa klimama u spavaćim sobama.Kakav je komfor,osjećaj,kretanje vazduha,zvuk klime itd.
Lično,zbog svega nabrojanog,nisam se usudio kupovati klimu za spavaće sobe.
seiko

#5367 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by seiko »

Krokodili Dolaze wrote:
damper wrote:

Kolega slažem se u potpunosti.
Ove zime sam i ja koristio plinsko centralno grijanje a klimu samo dok je bio onaj veliki minus da vidim da li će izdržati i sve je bilo ok. :kiss:
Cijena plina je stvarno dobro pala tako da i nije bilo neke velike razlike u konačnim troškovima,mjesečno oko 20-30KM, a komfor je mnogo veći sa etažnim grijanjem ,da ne kažem neuporediv sa grijanjem na klima uređaje.
Želio bih pročitati iskustva ljudi sa klimama u spavaćim sobama.Kakav je komfor,osjećaj,kretanje vazduha,zvuk klime itd.
Lično,zbog svega nabrojanog,nisam se usudio kupovati klimu za spavaće sobe.
ja nebi mogao zaspat da mi klima radi u spavaćoj, ugasim je i izračim pa spavanac, spavat u toploj sobi mi je kao spavat pokraj pepeljare pune opušaka.
I ja isto ne mogu spavati u toploj sobi nema sanse. ja navece oko 7 ugasim sve klime i do ujutru temperatura padne sa 22-23 na 20-21. dok je bilo onih velikih minusa (islo je kod mene i do -28C) klimu sam drzao na 20C i quiet puhanju i apsolutno se ne cuje dok radi. obicno se palila pred zoru kad spadne temperatura ispod 20. kod defrosta malo se cuje strujanje freona al ne toliko da bi me probudilo dok spavam. vrata mi stoje otvorena i vise cujem u prizemlju nocriju kad radi na 2 nego tu sto mi stoji iznad glave. jos je kod mene najslabija klasa kod Fujitsu (LLC) a ovi bolji modeli su sigurno jos tisi.
Running

#5368 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Running »

Preporuka za neku el. grijalicu za povremeno dogrijavanje prostorije 15-20 m2. Sto manje to bolje. Ne zanimaju me grijalice sa ventilatorima koje duvaju, od takvih mi muka dodje (dizu i prasinu i topao vazduh na visinu u facu), hocu nesto sto isijava toplotu kao radijator, kvarc i tako to. Znaci prvi uslov sto manje, poput laptopa velicine, moze i manje. Potrosnja el. energije nije bitna toliko, koliko da se osjecam ok dok grije.
ami8

#5369 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ami8 »

Running wrote:Preporuka za neku el. grijalicu za povremeno dogrijavanje prostorije 15-20 m2. Sto manje to bolje. Ne zanimaju me grijalice sa ventilatorima koje duvaju, od takvih mi muka dodje (dizu i prasinu i topao vazduh na visinu u facu), hocu nesto sto isijava toplotu kao radijator, kvarc i tako to. Znaci prvi uslov sto manje, poput laptopa velicine, moze i manje. Potrosnja el. energije nije bitna toliko, koliko da se osjecam ok dok grije.
Tebi valja nešto ovakvo: http://www.olx.ba/artikal/22995859/konvektor-grijalica/
Ne čuje se kada radi, lagana za prenijeti a nije ni skupa, ja imam sličnu za povremenu upotrebu na lođi.
Što se tiče grijanja na klimu kod mene evo četvrta zima, hayer inverter sa unutrašnjom podnom jedinicom. Služi svrsi, ja zadovoljan. Pošto u stanu imam i cetralno grijanje na plin njega sam koristio kada su bili oni strahoviti minusi a koristim ga i kada su magle i smog jer se u tim uslovima klima ne pokazuje baš najbolje odnosno često ide u defrost. Vremenski uslovi poput trenutnih su idealni za grijanje na klimu.
seiko

#5370 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by seiko »

ami8 wrote:
Running wrote:Preporuka za neku el. grijalicu za povremeno dogrijavanje prostorije 15-20 m2. Sto manje to bolje. Ne zanimaju me grijalice sa ventilatorima koje duvaju, od takvih mi muka dodje (dizu i prasinu i topao vazduh na visinu u facu), hocu nesto sto isijava toplotu kao radijator, kvarc i tako to. Znaci prvi uslov sto manje, poput laptopa velicine, moze i manje. Potrosnja el. energije nije bitna toliko, koliko da se osjecam ok dok grije.
Tebi valja nešto ovakvo: http://www.olx.ba/artikal/22995859/konvektor-grijalica/
Ne čuje se kada radi, lagana za prenijeti a nije ni skupa, ja imam sličnu za povremenu upotrebu na lođi.
Što se tiče grijanja na klimu kod mene evo četvrta zima, hayer inverter sa unutrašnjom podnom jedinicom. Služi svrsi, ja zadovoljan. Pošto u stanu imam i cetralno grijanje na plin njega sam koristio kada su bili oni strahoviti minusi a koristim ga i kada su magle i smog jer se u tim uslovima klima ne pokazuje baš najbolje odnosno često ide u defrost. Vremenski uslovi poput trenutnih su idealni za grijanje na klimu.
Te slabije klime su super stvar kada imas neki backup kad je dosta hladno. ako su ti klime jedini nacin grijanja onda mora ici top klima a bez japanaca nema dobre klime.
damper

#5371 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by damper »

Pitanje za forumaše : da li znate nekoga da pruža usluge termovizijskog snimanja u Sarajevu ?
seiko

#5372 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by seiko »

damper wrote:Pitanje za forumaše : da li znate nekoga da pruža usluge termovizijskog snimanja u Sarajevu ?
Imaju firme koje to rade. oko 100km dodje snimanje kuce i treba se cekati oblacno vrijeme sa sto nizim temperaturama. Saljem ti firme u pp.
damper

#5373 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by damper »

seiko wrote:
damper wrote:Pitanje za forumaše : da li znate nekoga da pruža usluge termovizijskog snimanja u Sarajevu ?
Imaju firme koje to rade. oko 100km dodje snimanje kuce i treba se cekati oblacno vrijeme sa sto nizim temperaturama. Saljem ti firme u pp.
hvala na ažurnosti :kiss:
Running

#5374 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Running »

ami8 wrote:
Hvala na preporuci, to me je podstaklo da potrazim bas te konvektorske grijalice, izgledaju OK i najbolje za moju namjenu:

http://www.olx.ba/pretraga?trazilica=+k ... desc&do=70

Koja je OK od ovih iznad ili slicnih, moze i malo skuplje od tih 40KM, ako je bas bolje i vrijedi. Koristio bih svako vece jbg. :)

Sto se tice tog karametala, daleko su mi bez prevoza, ako ne dostavljaju, vise mi se isplati uzeti iz drugog grada jbt.

Iskra ili Vivax ili....nesto za 50-60KM
probook

#5375 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by probook »

Uzmi ovu Vivax ili bilo koju tu ta sve je to isto. A te grijalice griju ko lude imam 2 u kuci za dogrijavanje :mrgreen:
Post Reply