U odnosu na broj stanovnika, BiH ima proizvodnju veću nego u Srbiji, koja je skoro 2,5 x veća od BiH.Ci-Nick wrote: ↑02/09/2025 14:43 @Milojicabrzi
"Bosna i Hercegovina uvijek bila prva po proizvodnji struje u bivšoj SFRJ, barem 10-ak hidro i termo elektrana na našem terenu, kao što je u Kuvajtu jeftino gorivo (litar vode je skuplji), kod nas treba biti struja nešto što imamo u izobilju i za jeftine pare."
Nikad BiH nije proizvodila struje više od Srbije. Srbija je prošle godine proizvela 34 TWh a BiH u najboljoj 2018. godini 17,8 TWh.
Prošle godine 14,5 TWh.
U ovoj godini ni jedna od tri elektroprivrede nije ostvarila višak, niti će, jer rudnici ne mogu proizvesti dovoljno uglja.
Sto svojom krivicom, što zbog politike EU koju je naša zemlja prihvatila i prije 5 ili 6 godina planski krenula u smanjenje proizvodnje u rudnicima.
A onda kad je cijena struje u 2021. podivljala onda se proizvodnja nije mogla podići jer je stanje zapušteno a nema više love u Elektroprivredi da finansira podizanje proizvodnje.
Treba ukloniti milione tona otkrivke da bi se stiglo do uglja.
To bi trebao neko finansirati, rudnici iz tone uglja od 90 maraka očito ne mogu a ni Elektroprivreda od 100 maraka koliko dobije za struju iz te tone uglja.
Mora postojati ekonomska računica, inače kola će i dalje da idu nizbrdo.
Hrvatska i Slovenija, imale su relativno malu proizvodnju u odnosu na potrebe, zato je i Nuklearna elektrana Krško, napravljena tamo na granici SLO i HR, da bi se elektro-energetski ojačala ta oblast.
Jesam li ja kriv, što prije par godina, nije bilo strateškog razmišljanja, analize situacije i tržišta i ostalih predviđanja, da se balansira proizvodnja iz HE i TE, pa sve treba sa mojih, odnosno leđa građana.
Gdje su bili stratezi, vizionari, da procjene, a ne kao moj komšija, prodao auto 2019. pred Covid, pa mu sad svako kriv, što su cijene otišle u nebo i uduplale se od 2022. na ovamo.
Ne mogu rudnici, ne isplati se, ne može Elektroprivreda, pa hajmo onda sa leđa građana...