MUNAFIK wrote:Šeha wrote:Naravno da je za osudu svako stradanje nevinih. Naravno!
Sad, Munafik, da je ovu konverzaciju poveo neko ko ima neki kredibilitet i da je povedena na posebnoj temi moglo bi se o ovome raspravljati.
Ovako, svrstavajuci se na stranu islamskih idiota, zvjeri, cetnika sa obrnutim predznakom... nazovi ih kako hoces, koji ubijaju svoj narod, koji se detoniraju na trgovima punih nevinih ljudi, koji pred video kamerama odrubljuju glave nevinima, koji na smrt kamenuju silovane djevojcice kriveci ih sto su silovane itd, itd... Stavljajuci se na njihovu stranu nemas ama bas nikakav kredibilitet govoriti bilo sta.
pa bilo je i vrijeme da se pojavi neko sa ovom poznatom: ILI SA NAMA ILI SA PROTIV NAS...
ako tvoja inteligencija tebi dozvoljava da izneses zakljucak da sam ja na strani nekoga ko na smrt kamenuje djevojcice i kolje nevine ljude, i to na osnovu mog ne slaganja sa LICEMJERNOM americkom politikom i svim zlocinima koje cine onda ja tebi nemam nista reci. Ti si sve sam o sebi rekao, a ja ne vjerujem da si ti glup, mislim da si ovo namjerno napisao, svejstan lazi koju pises ali eto popularno je i najlakse to tako... ILI SA NAMA ILI SA PROTIV NAS...
i hajde mi samo reci, sta USA vojska radi u Iraku? Sto ce ona tamo? da li je uredu sto je ona tamo?
moje misljenje... Ako je USA u Srbiji ubijala civile za to treba odgovarati (sada ko i kako to je nemoguce reci) a posebno zato sto nikad niko nece odgovarati...
Evo da ti ja pokusam dati odgovor na pitanje sta ce amerika u Iraku:
1. nije u iraku da ubija iracane! To je cilja Al Qaide slozio se ti ili ne.
2. Nije u iraku da uzme njihovu naftu. To ce rusi i kinezi uraditi.
Sto je u iraku? U Iraku je da donese demokratiju. U iraku je da napravi pravnu i stabilnu drzavu.
E sad nakon sto si vec popizdio da ti objasnim sto je to tako.
Amerikancima, kao i svim industrijskim zemljama je potrebna stabilna drzava koja ima ogromne rezerve nafte. Znaci drzava koja bi se prikljucila ostalim naprednim drzavama u medjunarodnim odnosima, koja bi podrzavala trzisnu ekonomiju. Jedini razlog zasto je amerika usla u Irak je PROTOK nafte, a ne da amerikanci zarade na njoj. Na njoj ce iracani zaraditi, i to debelo. Evo prije par mjeseci je bila licitacija i Lukoil je najveci investitor, ali skoro 90% prihoda ce ostati, iraku! Ali, protok te nafte je vazan. Sto? Zato sto stabilan i demokratski Irak moze garantovati nesmetan protok. Iran to ne moze, Venecuela ne moze, Nigerija ne moze, cak i S. Arabija, jer su to zemlje koje su nestabilne (Nigerija i venecuela) ili zasnivaju svoju vlast na sili (Iran i S. Arabija).
Znaci, protok je bitan, jer svaka nestabilnost u protoku vodi ka recesiji zapadnih ekonomija. Evropljani, bosanci ovi oni, svi mi govorimo kako nije bilo razloga za napad na Irak. Pa nije! OK, Sadam je zasluzio ono sto je dobio, jos dosta ranije, ali, i evropljani hoce naftu, i bosanci i peti deseti.
Stoga, Irak ce mozda postati stvarno demokratski, ako to uspije to ce biti veliki uspjeh irackog naroda a ne amerikanaca. Amerikancima kao i ostalim drzavama koje imaju trzisnu ekonomiju Irak je vazan samo kada odes na benzinsku pumpu.
Mojne te lazne brige o iracanima. Toliko se mi bosanci brinemo za svijet da smo za Haiti skupili nekoliko hiljada maraka, vlada dala 100,000 (manje od vrijednosti auta koje premijer vozi) dok je za Tsunami u Indoneziji npr. Opcina Livno skupila 100km!
Ovo sto se desava u iraku je tragedija, ali jaro, sve zemlje vode politiku u SVOM interesu. SAD, Rusija, Kina, Iran, ex-Yu, nevazno, sve vode politiku u SVOM interesu, a ne interesu gledalaca pred malim ekranima. To je tkz. real-politika, i to moras tako gledati, inace te nema.
Toliko je nama taj iracki narod bitan, da smo izvozili oruzje i Iraku i Iranu dok su se klali, a vecina tog oruzja je bila napravljena nigdje drugo nego u BiH!
Izvozili smo iraku oruzje kada se spremao za napad na Kuvajt, a u isto vrijeme prodavali kuvajtu M84 tenkove!
I niko se nije bunio, jer je drzava radila u svom interesu, tj. da zaradi, da zaposli ljude itd, to sto se ovi dole kolju izmedju sebe je njihov problem, jos ako im treba oruzja, nikakav problem, bar smo mi pravili kvalitetno oruzje, ali niko nije pitao je li to moralno, cak sta vise, hvalili smo se kvalitetom i potraznjom!