Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#5351 Re: Sarajevo Construction

Post by hrasno38 »

drugi profil wrote:
So What! wrote:Kod ovih zgrada je jedina greška visina, dakle poprilično su visoke i trebale su biti niže.

A vala meni su oni hangari i barake gori urbicid, taj dio grada od Alipašinog Mosta, sve do Stupa je živi očaj i Resident Evil.
Do 8 spratova bi bila mjera. ALi i preblizu su.
Pogledaj Otoku preko rijeke, širina, svjetlost, parkovi, parkinzi, škola, obdanište, šetalište...
Sve suprotno od ovog.
E Titina gradnja je podrazumjevala ispred svake zgrade parking, park ili zelenu povrsinu pod obavezno! A da ne govorimo o broju obdanista, skola, sportskih terena itd itd....i onda neko kaze socijalizam zaostao a ovo danas kao napredak....jest al u kurcu!
VladaFBiH

#5352 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

So What! wrote:Na ove tri zgrade dakle, koje je Tibra ovdje izgradila došla je jedna zelena uređena površina plus jedno igralište koje im je regulacioni plan naložio. Da im je RP naložio više, vjerovatno bi i izgradili više.

Po regulacionom planu svi moraju da izgrade svoj dio, a da li je ovo dovoljno ili nije, to nek procijene oni koji će stanovati tu. Regulacioni plan je još uvijek podložan izmjenama.

Da ponovimo Tibra je napravila ono što je predviđeno regulacionim planom, a igralište i uređena zelena površina su označeni ovdje.

Satelitski snimak ove lokacije iz 2012. godine, govori da on baš i nije bio nešto bogat zelenim površinama, a iako su bile, definitivno nisu bile uređene ni na koji način i čisto sumnjam da je ovo ljepši prizor od sadašnjeg.
bez želje da pokrećem diskusiju imam samo par primjedbi:
1. Ovo je izmijenjeni RP koji je N.G. SDA progurala na silu - nađi stari pa vidi razliku (možeš naći i tekstove koi su vezani za ovo "preglasavanje") - da se razumijemo N.G. SDP je bio još gori - Hadžić je prodao sve zelene površine "investitorima"... u starom RP-u su zgrade od 6-9 spratova i samo mali "tornjevi" idu na 12...Image
2. Tibra je ispoštovala RP koji je sama donijela (platila) uz amin naše lijepe SDA - vidi tačku 1.
3. Tačno je da je ova lokacija bila u haosu i da je predviđena gradnja na ovo mjestu ali to nije razlog da se napravi "čumez" kakav sada imamo sa cijelih 500m2 zelene površine i jednim igralištem na 1.000 stanova (ovo je procjena odokativnom metodom ali vjerujem da nisam puno fulio)
Last edited by VladaFBiH on 15/01/2018 14:51, edited 4 times in total.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#5353 Re: Sarajevo Construction

Post by mali_milojica »

Ako uvale još jednu zgradu izmedju NO i Veneta bice belaj :roll:
So What!

#5354 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Dobra diskusija, argumentovano je sve, nema vrijeđenja i to je ono što je najbitnije :)

Po starom RP-u iz 2009. godine ovo što je Tibri predviđeno je ostalo, dok Veneto po novom ne mora graditi tu univerzalnu plohu, kao ni budući investitor pored njega.

Kao što rekoh spratnost i mene nervira, naravno da se osjeti politika iza svega ovoga, s tim da se osjeti i politika u segmentu izgradnje gdje je Tibra natjerana da ispoštuje RP, plus da joj objekti nisu jednoobrazni poput onih na Stupu i Buća Potoku.

Hoće li ovo biti betonska džungla? Hoće. Hoće li biti katastrofa? I neće baš.

Zagađenje kao zagađenje u Sarajevu je uzrokovano raznim drugim faktorima, gdje zgrade i ne igraju veliku ulogu.

Grad se širi jednostavno, remiza je sljedeća, jer planovi su da se ona premjesti u Hrasnicu, gdje je realno i logičnije da ode. I tu zgrade dolaze, jer iza remize je leglo ono ruglo zvano naselje Miljacka. Recimo, zamislite da je dopušteno nešto poput naselja MIljacka tamo na Alipašinom mostu.

Tri ogromne jednobrazne lamele, i plus jedna niža sprijeda. U centru jeste neko igralište, ali niđe zelenila. Eh onakva rješenja bi bila istinski urbicid, sreća pa je Miljacka zabačena.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#5355 Re: Sarajevo Construction

Post by hrasno38 »

So What! wrote:Dobra diskusija, argumentovano je sve, nema vrijeđenja i to je ono što je najbitnije :)

Po starom RP-u iz 2009. godine ovo što je Tibri predviđeno je ostalo, dok Veneto po novom ne mora graditi tu univerzalnu plohu, kao ni budući investitor pored njega.

Kao što rekoh spratnost i mene nervira, naravno da se osjeti politika iza svega ovoga, s tim da se osjeti i politika u segmentu izgradnje gdje je Tibra natjerana da ispoštuje RP, plus da joj objekti nisu jednoobrazni poput onih na Stupu i Buća Potoku.

Hoće li ovo biti betonska džungla? Hoće. Hoće li biti katastrofa? I neće baš.

Zagađenje kao zagađenje u Sarajevu je uzrokovano raznim drugim faktorima, gdje zgrade i ne igraju veliku ulogu.

Grad se širi jednostavno, remiza je sljedeća, jer planovi su da se ona premjesti u Hrasnicu, gdje je realno i logičnije da ode. I tu zgrade dolaze, jer iza remize je leglo ono ruglo zvano naselje Miljacka. Recimo, zamislite da je dopušteno nešto poput naselja MIljacka tamo na Alipašinom mostu.

Tri ogromne jednobrazne lamele, i plus jedna niža sprijeda. U centru jeste neko igralište, ali niđe zelenila. Eh onakva rješenja bi bila istinski urbicid, sreća pa je Miljacka zabačena.
Jeste sad zabacena ali za 10 godina nece biti!
Cossack

#5356 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

Meni je Miljcka 10 puta veći urbicid od Nove Otoke. Jedino je Tibra Stup za nijansu gora ali samo zbog manjeg razmaka između zgrada.
made_in_sarajevo

#5357 Re: Sarajevo Construction

Post by made_in_sarajevo »

U Miljackoj ne bi nema sanse, ali ima ljudi koji su kunu u Miljacu i da nema.bolje stvari od 45 kvadrata kao trosoban stan :D.

Ne kontam se plaho u gradjevinu ali kao da Veneto jedini normalno gradi? Dosad bi svi ostali vec prve spratove stolariju stavljali i krecili,a Veneto jos uvijek tek prvi sprat zidaju oko prozora
BadBoy

#5358 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

So What! wrote:Ovdje su barem bili prisiljeni da poštuju spratnost donekle i regulacioni plan, dakle te male zelene površine i igrališta.
Slažem se sa svim što si napisao u ovom postu, ali ova rečenica mi tako porazno zvuči... znači mi smo sretni što se neki bahati investitor DONEKLE odlučio da poštuje ZAKON (sva planska dokumentacija, pa tako i regulacioni plan, ima snagu Zakona).

Drugo, kako mogu na google maps vidjeti ove satelitske snimke iz ranijih godina?

Treće, šta mislite o ovoj Otoci Meandar? Meni nekako ta zgrada najbolja od ovih novih na Otoci?
So What!

#5359 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

BadBoy wrote:
So What! wrote:Ovdje su barem bili prisiljeni da poštuju spratnost donekle i regulacioni plan, dakle te male zelene površine i igrališta.
Slažem se sa svim što si napisao u ovom postu, ali ova rečenica mi tako porazno zvuči... znači mi smo sretni što se neki bahati investitor DONEKLE odlučio da poštuje ZAKON (sva planska dokumentacija, pa tako i regulacioni plan, ima snagu Zakona).

Drugo, kako mogu na google maps vidjeti ove satelitske snimke iz ranijih godina?

Treće, šta mislite o ovoj Otoci Meandar? Meni nekako ta zgrada najbolja od ovih novih na Otoci?
To je problem što recimo Senaid Memić da mu ponudiš da napraviš kompleks nebodera tik uz aerodrom, on bi ti odobrio zato što je tele i ne razmišlja.

Načelnici gradskih opština donekle i vode neku brigu, a ova stvar koju sam naveo naravno da je poražavajuća, ali građevinska mafija diljem svijeta hara pa tako i kod nas. Iste one žute Tibre su izgrađene i u Buća Potoku, ali mnogo niže, pa ljepše i kulturnije izgledaju, nego ona skalmerija na Stupu.

Na lokaciji kakvu ima Otoka Meandar, sve ispod onakve zgrade bi bio poraz. Tamo nema prostora da se pravi išta više, dakle dobiće finu zgradu u zelenilu na osami, sa svom potrebnom infrastrukturom u blizini.

Image

Image

Image

Image
Thorgerson

#5361 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

Ma samo je problem visina.

I ono je trebalo ici u nekim kaskadama, kao i preko puta.

Dakle, da je ova lamela do ceste nekih 4-5 spratova. Pa ova lamela u sredini nekih 6-7-8, i onda ova treca lamela da je ovih 10+ spratova. Prvo, sto bi bilo hiljadu puta fukncionalnije, zbog samih ljudi, a mislim da bi se i estetski ljepse uklopilo od ovih kocki.

Eh, al to je onda manje profita, manje miliona. A opstinarima se jebe sto ce ljudi zivjeti u ovim kutijama bez imalo sunca i svjetlosti. Bitno je da se uzela pinka.

Al eto kao sto rekose vec ranije, sta je tibra uradila na stupu ovo je sidnejska opera. :-)
Thorgerson

#5362 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

So What! wrote: Na lokaciji kakvu ima Otoka Meandar, sve ispod onakve zgrade bi bio poraz. Tamo nema prostora da se pravi išta više, dakle dobiće finu zgradu u zelenilu na osami, sa svom potrebnom infrastrukturom u blizini.
RP i na tom dijelu se moze mijenjati. Dakle, sada jeste da zgrada tu...ali kad ponestane zemljista za izgradnju, zar fkt mislis da ce tu ostati to zelenilo okolo? Ja mislim da nece. :wink:
DaffyDuck

#5363 Re: Sarajevo Construction

Post by DaffyDuck »

Nije mi jasno gdje bi oni gradili garazu... ispod postojeceg igralista?

I tamo je svaki dan opsti haos, pogotovo ujutru jer ne daju autima u dvoriste skole, tako da ulica bude blokiran dok svako autom doveze dijete do ulaza :-)
So What!

#5364 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Thorgerson wrote:
So What! wrote: Na lokaciji kakvu ima Otoka Meandar, sve ispod onakve zgrade bi bio poraz. Tamo nema prostora da se pravi išta više, dakle dobiće finu zgradu u zelenilu na osami, sa svom potrebnom infrastrukturom u blizini.
RP i na tom dijelu se moze mijenjati. Dakle, sada jeste da zgrada tu...ali kad ponestane zemljista za izgradnju, zar fkt mislis da ce tu ostati to zelenilo okolo? Ja mislim da nece. :wink:
Ima eventualno prostora za još jednu zgradu i to je to, stvarno ostale ne bi imale gdje.
Thorgerson

#5365 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

Koja je ovo planirana garaza po redu? :lol:
Haris.ba

#5366 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

So What! wrote:
Thorgerson wrote:
Ima eventualno prostora za još jednu zgradu i to je to, stvarno ostale ne bi imale gdje.
Ja sam 100 puta pisao da je strateški promašaj urbanizma u Sarajevu (a ima im milion) što čitavu Otoku meandar nisu ostavili za park. To bi napravilo oazu u sredini grada, povezalo pješački naselja koja sada izgledaju ko dva svijeta, napravilo odmoriše za šetnicu Čaršija - Vrelo Bosne. Pusti snovi. :D

A planirano je da sve bude izgrađeno. Čak i onaj špic prema mostu između Čvile i Otoke. Neće ondje ostati ni batrljka zelene površine.
Thorgerson wrote:Ma samo je problem visina.

I ono je trebalo ici u nekim kaskadama, kao i preko puta.

Dakle, da je ova lamela do ceste nekih 4-5 spratova. Pa ova lamela u sredini nekih 6-7-8, i onda ova treca lamela da je ovih 10+ spratova. Prvo, sto bi bilo hiljadu puta fukncionalnije, zbog samih ljudi, a mislim da bi se i estetski ljepse uklopilo od ovih kocki.

Eh, al to je onda manje profita, manje miliona. A opstinarima se jebe sto ce ljudi zivjeti u ovim kutijama bez imalo sunca i svjetlosti. Bitno je da se uzela pinka.

Al eto kao sto rekose vec ranije, sta je tibra uradila na stupu ovo je sidnejska opera. :-)
Vjerovatno si u pravu, ali hajde da ne krivimo općinare ako neko odluči da živi u stanu bez sunca. Isto ko da se tamo stanovi dijele na komisijama u organizacijama udruženog rada.

Ljudi sami kupuju takve stanove. Kad bi prestali, ne bi se takvi stanovi ni pravili. Jednostavno.

I je li jedina kritika spratnosti osunčanost stanova, ili samo estetika? Jer kod osunčanosti imamo stanove orjentisane tako da neće imati sunca 24 sata (oni što gledaju sjeverno).
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#5367 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

So What! wrote:
BadBoy wrote:

To je problem što recimo Senaid Memić da mu ponudiš da napraviš kompleks nebodera tik uz aerodrom, on bi ti odobrio zato što je tele i ne razmišlja.

Načelnici gradskih opština donekle i vode neku brigu, a ova stvar koju sam naveo naravno da je poražavajuća, ali građevinska mafija diljem svijeta hara pa tako i kod nas. Iste one žute Tibre su izgrađene i u Buća Potoku, ali mnogo niže, pa ljepše i kulturnije izgledaju, nego ona skalmerija na Stupu.

Na lokaciji kakvu ima Otoka Meandar, sve ispod onakve zgrade bi bio poraz. Tamo nema prostora da se pravi išta više, dakle dobiće finu zgradu u zelenilu na osami, sa svom potrebnom infrastrukturom u blizini.

http://meandar.butmir.ba/wp-content/upl ... 24x683.jpg

http://meandar.butmir.ba/wp-content/upl ... 24x689.jpg

http://meandar.butmir.ba/wp-content/upl ... 24x682.jpg

http://meandar.butmir.ba/wp-content/upl ... 24x687.jpg
ide i peta etaža u niskom dijelu i još jedna na visokom (ovo drugo nije 100% prvo jest)
drug_profi

#5368 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Haris.ba wrote:
hajde da ne krivimo općinare ako neko odluči da živi u stanu bez sunca. Isto ko da se tamo stanovi dijele na komisijama u organizacijama udruženog rada.

Ljudi sami kupuju takve stanove. Kad bi prestali, ne bi se takvi stanovi ni pravili. Jednostavno.

I je li jedina kritika spratnosti osunčanost stanova, ili samo estetika? Jer kod osunčanosti imamo stanove orjentisane tako da neće imati sunca 24 sata (oni što gledaju sjeverno).

Pa ja bih krivio struku koja to dozvoli. Općinare ili urbaniste, nevažno. To se ne smije dozvoliti graditi. Praviti neštoo što će narednih 100-150 godina biti ruglo, jazbina, geto.... ako struka neće štiti grad i zahtjevati humani prostor za život, kako će pohlepni investitori to raditi?
Ili ćemo normalan stan sa dovoljno svjetla i ugodnog okruzenja prodavati kao elitnu lokaciju, a ove jazbine samo za one koji su niže u lancu ishrane.
U ovim pećinama će odrasti generacije i to okruzenje ce da utice i na njihov odgoj, karakter, ličnost...
drug_profi

#5370 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Biće grad pametniji od pola stanovnika.
bumerangss

#5371 Re: Sarajevo Construction

Post by bumerangss »

drugi profil wrote:
mali_milojica wrote:Nova Otoka izgleda sasvim pristojno za razliku od ranijih uradaka iste firme. Možda je moglo niže 2 sprata,ali hajde. Pa u krugu od 300m od njih na Otoci i C Vili imamo visocije zgrade od njih.
Samo je bitno kako su te visocije zgrade pozicionirane. Zamisli da su svi nizovi na Cvili i Otoci po 12 spratova, plus da su primaknute jedni drugima na domet glasa.
Dvije su velike mane: zgrade su previsoke i preblizu jedne drugim.
Ali vidim da se svima to sviđa pa će vjerovatno biti dovoljno potražnje za stanovima sa pogledom u komšijin dnevni boravak.

Ja sam samac i meni ce se svidjati da gledam komsijinu ženu kako se presvlaci :D
Haris.ba

#5372 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

drugi profil wrote: Pa ja bih krivio struku koja to dozvoli. Općinare ili urbaniste, nevažno. To se ne smije dozvoliti graditi. Praviti neštoo što će narednih 100-150 godina biti ruglo, jazbina, geto.... ako struka neće štiti grad i zahtjevati humani prostor za život, kako će pohlepni investitori to raditi?
Ili ćemo normalan stan sa dovoljno svjetla i ugodnog okruzenja prodavati kao elitnu lokaciju, a ove jazbine samo za one koji su niže u lancu ishrane.
U ovim pećinama će odrasti generacije i to okruzenje ce da utice i na njihov odgoj, karakter, ličnost...
Sve si ti u pravu. Ali, za neko drugo društvo.
Banksy

#5373 Re: Sarajevo Construction

Post by Banksy »

Također, jedna od tema razgovora je bila i potreba za uspostavom direktnog leta između Londona i Sarajeva u cilju unaprijeđenja komunikacije i poslovnih veza, a posebno promocije turističkih potencijala.

S obzirom na opredjeljenje gradske administracije da u budućnosti jača saradnju i partnerske odnose isključivo sa glavnim gradovima kako u Evropi, tako i u svijetu, sagovornici su se složili da će u narednom periodu biti poduzete konkretne aktivnosti u cilju jačanja veza i saradnje između glavnih gradova Velike Britanije i Bosne i Hercegovine, Londona i Sarajeva.
:thumbup:

:thumbup:
drug_profi

#5374 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Ekstra je to, ali ti treba viza za UK i koliko znam nije se moglo završiti u Sarajevu već u Beogradu.
Ta linija sa tim viznim režimom neće dugo trajati.
So What!

#5375 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Objekat u regulacionom planu ucrtan kao C42, a na prvoj slici su vidljivi njegovi temelji (iza Doma zdravlja), je objekat koji je trebala da gradi ASA na Otoci, ali je sve obustavljeno već nekoliko godina zbog afere reket.

Image

Image
Post Reply